2019-10-08 694 瀏覽
今日中午可以食大餐,朋友請我哋來六公館食lunch。六公館之前都喺有食過一次嘅,食完之後就念念不忘,呢次重返呢度,好開心。呢度嘅鴛鴦蝦球好好味,細細一碟,一共六只,一半芒果味一半鹹蛋黃味,勁好食。48小時慢煮牛肋骨,呢個都喺一流,整條牛肋骨切好片上來嘅,肉質多汁有柔軟,sauce甜甜得又有黑椒味,大贊!鮮柚子鱈場蟹腳呢款食落去非常清新,酸酸甜甜好開胃。雪山叉燒包,面皮整得好正,好Q彈,裏面嘅叉燒餡料都喺OK嘅。花枝米網腸粉勁好食,花枝Q彈,外軟裏脆,食感非常豐富,好好食。呢餐食得好滿足!
2019-10-07 712 瀏覽
Book mark左呢間六公館好耐,終於嚟咗啦餐廳安排左窗口位,睇住維港夜景都幾靚不過食物價錢偏貴,份量又細碟,叫咗三個餸兩杯嘢飲已經過千蚊叫咗個金蠔,調味係唔錯嘅,不過得個三隻另外叫咗個茶薰雞,雞都幾滑,有少少茶葉香,不過隻雞都幾細下仲叫咗個炒米粉,呢個普普通通另外餐廳嘅音樂聲好大,同朋友傾計都要大聲叫咁,想正整地傾計就唔好揀呢度啦
Book mark左呢間六公館好耐,終於嚟咗啦
餐廳安排左窗口位,睇住維港夜景都幾靚
不過食物價錢偏貴,份量又細碟,叫咗三個餸兩杯嘢飲已經過千蚊
叫咗個金蠔,調味係唔錯嘅,不過得個三隻
另外叫咗個茶薰雞,雞都幾滑,有少少茶葉香,不過隻雞都幾細下
仲叫咗個炒米粉,呢個普普通通
2019-10-05 859 瀏覽
貴加唔抵食的中菜😩 2年前新開無耐有黎食過 嗰時的食物水準高好多呢🤔(1)金蠔 - 一份三件 蠔比想像中細隻 都無咩特別 可以唔洗試 個擺碟係唔錯 幾有心思的👍🏻(2)鴛鴦蝦球 - 係做得唔錯 每隻蝦都好大件 所以個鴛鴦都做得好分明 唔常見係單數咁出 $368 3件蝦 一邊係黃金 一邊係芒果醬 還可以👌🏻(3)叉燒 - 一份8件 但係感覺上佢唔係一條過的义燒 如果出去普通燒肉舖 我當然唔會咁要求喇 但係我而家講緊係$328的龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 比小小誠意 我都係要求一條完整的豚肉 我覺得唔係好過份😳😤(4)龍井燻太爺雞 - 賣相係幾特別 食落都係一般 $338(5)羊肚菌炒黑豚肉 - 勁辣 但係menu係無indicate呢碟係辣的🔥🔥 食到我噴火(6)班片肉鬆脆米魚湯泡飯 $198 黎講係唔錯的 班片分量好足 無呃秤 魚湯都好香 但係成鍋都唔少 要4人以上分好啲 ✅ 📜Overall 係失望的 可能抱住太大期望去見佢成日都book唔到 但係質素一般 唔係難食 有啲overprice, 可能坐戶外 欣賞埋個維港境好啲 但係一定好熱 cocktail 都一般 水係得收錢水 😳😅🙅🏻‍
📜Overall 係失望的 可能抱住太大期望去見佢成日都book唔到 但係質素一般 唔係難食 有啲overprice, 可能坐戶外 欣賞埋個維港境好啲 但係一定好熱 cocktail 都一般 水係得收錢水 😳😅🙅🏻‍♀️ 同埋 佢晚飯時段得2個 6:00 or 8:30 一啲都唔flexible... 6:00又未放工 8:30等到勁肚餓😐😓
2019-08-20
2019-10-04 575 瀏覽
終於嚟咗六公館食中菜啦。又想食中菜,又想高級d,性價比又OK,非常推薦。位於海港城邊緣,個景真係一流,餐廳環境都好走。當晚食咗幾樣野,雖然份量唔多,但係的確幾好食。因為我哋幾個女仔唔算好大食,都岩岩好夠。脆皮燒腩仔,燒肉肥瘦適中,脆卜卜。另外叫咗脆皮黑豚叉燒,好食。鴛鴦蝦球,有兩隻味道。一個係蛋黃整,另一個係有醬。桂花蟹肉炒新竹米粉,呢個就普通。八味金磚豆腐,都幾好味。對呢間餐廳感覺都幾好,食中菜得來又可以飲酒,幾high class,所以非常推薦。
終於嚟咗六公館食中菜啦。

脆皮燒腩仔,燒肉
肥瘦適中,脆卜卜。

另外叫咗脆皮黑豚叉燒,好食。

鴛鴦蝦球,有兩隻味道。一個係蛋黃整,另一個係有醬。

桂花蟹肉炒新竹米粉,呢個就普通。

八味金磚豆腐,都幾好味。

2019-09-28 621 瀏覽
生日飯男朋友帶了我去嘆環境,試美食,他訂了六公館戶外座位。9月尾坐戶外位唔算好熱,坐住藤椅望住個維港,前面一盞暗黃枱燈,有種旅行渡假feel,岩我呢個trip精我們點了48小時慢煮牛肋骨,桂花蟹肉新竹炒米粉,兩樣都好好味。特別牛肋骨,有鹽粒有醬汁配搭,味道相當正最後仲有個特色生日拼盤,的確好浪漫。我知道他是想我有個難忘的生日體驗

From my expirence of drinks, HEXA has got the perfect Hong Kong night view. No kidding.It has a large green area, enhancing the chill vibes. Everything is perfect with the summer breeze. The catering service is good as well (plus they are quite good looking 😝)Not just its advantage in the open soace night view, its decor is ig material too.They close at midnight. Highly recommend this place for a memorable dinner or drinks.

2019-09-26 560 瀏覽
環境真的一流,有個無敵海景食物方面很好吃,招牌菜等真的要試但份量比較少不要期待可以吃很飽如果是一些重要見面,講究場面六公館是不錯的選擇當天看見 陳倩揚 和朋友們食飯但私人時間我也沒有去打擾
2019-09-19
紅棗糕
叉燒
  • 蜜汁黑豚叉燒
  • 斑片肉鬆脆米魚湯泡飯
2019-09-24 452 瀏覽
無敵海景加點心美酒中午都一樣可以好悠閒放鬆六公館日同夜風景都係超級迷人夜有維港夜色襯托,日有無敵好天氣風景所以幾乎每日都坐滿場,不預約幾乎都沒有位可以WALKIN用餐先來一個雪山叉燒包 $62 3個酥脆精緻,咬開叉燒肉汁餡香甜,平均一個要$20,勝在即焗,味道出色值回票價可品茶或開支美酒細味人生,慢活一下再來一個即拉腸粉,外皮晶瑩剔透,透光見到包著豐富既餡料咬開嫩滑皮薄,不加醬油醬汁已經非常夠味道另有好多唔同款式點心例如素菜鮮竹卷,和牛腸粉,炸雲吞,竹炭流沙包,小籠包,馬拉糕巧手精美,即點即做,水準一流
無敵海景加點心美酒中午都一樣可以好悠閒放鬆
六公館日同夜風景都係超級迷人
夜有維港夜色襯托,日有無敵好天氣風景
先來一個雪山叉燒包 $62 3個
可品茶或開支美酒細味人生,慢活一下
再來一個即拉腸粉,外皮晶瑩剔透,透光見到包著豐富既餡料
咬開嫩滑皮薄,不加醬油醬汁已經非常夠味道
另有好多唔同款式點心
巧手精美,即點即做,水準一流
15 分鐘 (堂食)
20190918 💛生日飯💛原本有期望,但食完覺得一般般。是日晚餐:🐤龍井熏太爺雞$338(失望!。。確實雞肉處理得好滑,肉質好正,連雞胸都好滑。好可惜,煙燻這樣事情破壞了整碟雞!。。上枱果刻先打開蓋,煙霧效果好睇。但好可惜,一食落口好似食煙咁,太大陣煙味,好難頂!!隻雞幾滑都救唔返!每啖都好似食緊煙咁!你微燻是可以,但而家實在太濃!唔食開煙嘅人更加覺得難頂!😔😔😵😵🥴🥴)🐷龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒$328(這個好食!要成300多元嘅叉燒,果真好食啲。。豬肉好腍,龍眼蜜剛好份量,微甜,好食😋)🐟班片肉鬆脆米魚湯泡飯$298(還可以,普普通通,沒有什麼特別)🥺最難忘都係$98水,未加一。叫waiter 俾兩杯水。。。唔知道餐廳一定要係俾錢飲水。。。見到單據先知咁貴!我老公話係比平時啲水好飲啲嘅。但大家要飲水。記住考慮清楚🤣)☘另外,由於室內無哂位,唯有坐室外。雖然維港景好靚。好有feel。但枱上只有一個微弱燈泡。餸菜上枱基本上望唔到自己食緊咩!太暗太黑。一定要加強戶外燈光!起碼可以見到碟餸先啦😟(相片餸菜都係用閃光燈影先咁清)🍽六公館,只屬於不過不失。由於得2個人,叫餸份量唔多,唔知其他款
20190918 💛生日飯💛原本有期望,但食完覺得一般般。
是日晚餐:
🐤龍井熏太爺雞$338

🐷龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒$328

🐟班片肉鬆脆米魚湯泡飯$298
(還可以,普普通通,沒有什麼特別)

🥺最難忘都係$98水,未加一。
我老公話係比平時啲水好飲啲嘅。
但大家要飲水。記住考慮清楚🤣)

(相片餸菜都係用閃光燈影先咁清)
🍽六公館,只屬於不過不失。由於得2個人,叫餸份量唔多,唔知其他款如何。但用水,同環境可以改善就更好更合理。

2063 瀏覽

2019-09-18
10 分鐘 (堂食)
2019-09-23 361 瀏覽
男友話出完bonus 要請我屋企食餐好知道我屋企鐘意飲茶 所以提議呢間開左一段日子 食評唔錯既六公館 週末午餐時段分2輪 每輪好似可以坐1小時45分鐘餐廳係海港城海膀 訂檯時講明要望海 餐廳設計雅緻舒服 一路食一路望維景☺️炸鮮奶唔係即叫即炸 個皮好硬 個牛奶醬味道一般米網腸粉上到黎已經唔熱 腸粉皮都唔滑豉油少得可憐蟹肉炒米粉夠鑊氣 但無乜蟹肉鮮味焗差燒餐包都係唔熱既黑金三寶有 蝦餃 流沙包 同煎堆蝦餃皮厚 上到黎一樣係唔熱 流沙包都有流沙既 但唔係好多全餐最好食係個煎堆呢個即炸 細細粒 一次過食 有口感之餘都好味總括黎講 呢間係食景多過真係食野既 可以一試但無咩吸引再回頭
男友話出完bonus 要請我屋企食餐好

全餐最好食係個煎堆
呢個即炸 細細粒 一次過食 有口感之餘都好味

2019-02-10
2019-09-20 328 瀏覽
位置有限,人數多最好一定要預約部份菜式亦都係預訂最好中午來,最出名都係佢既巧手手工點心裝修大落地玻璃透光,整個維港景色睇得曬外邊有戶外區,夏天就免了,冬天秋天出去食就一流影相超靚,夜晚更加靚和牛黑椒酥 做得好似蘿蔔絲酥餅,酥脆香口,味道是黑椒香味精美巧手,單係影相都覺得好靚咬開見到粒粒和牛肉加少許醬汁,仲有黑金蝦餃黑色既餃子皮,蝦肉爽彈大隻多肉,黑色皮加金粉外型更添一分吸引力係好多旅客都會黎打卡既新餐廳之一
位置有限,人數多最好一定要預約
部份菜式亦都係預訂最好
中午來,最出名都係佢既巧手手工點心
裝修大落地玻璃透光,整個維港景色睇得曬
外邊有戶外區,夏天就免了,冬天秋天出去食就一流
影相超靚,夜晚更加靚
和牛黑椒酥 做得好似蘿蔔絲酥餅,酥脆香口,味道是黑椒香味
精美巧手,單係影相都覺得好靚
咬開見到粒粒和牛肉加少許醬汁,
仲有黑金蝦餃
係好多旅客都會黎打卡既新餐廳之一
5 分鐘 (堂食)
2019-09-20 313 瀏覽
早前跟朋友在東涌品嚐過「六小館」的菜色,部位的確有驚喜,而今日就在尖沙咀,一試同集團「六公館」的出品。無疑,論地點及裝潢,六公館是更上一層樓,單是戶外無敵海景,在秋天微涼的環境下用餐,相當會更感悠閒。餐廳本身走時尚格調路線,樓底高而空間感強,又有具私隱的卡座,很有Fine Dining的氛圍。六公館設計了隱藏菜單,客人可在落單時,指明要海鮮或肉類,廚師會按客人喜好而烹調菜色,更加切合客人的要求。而今次就試了店方推出的「初秋限定菜單」。意大利魚子醬拌鵝肝配西班牙黑毛豬脆($268) OSCIETRA CAVIAR (10G) FROM ITALY, IBERICO PORK FOIE GRAS MILLE-FEUILLE 選用了黑毛豬的腩位,以中式芝麻皮烤製,香脆可口,中間是薄薄的一層鵝肝,令口感豐腴,墊底是蜜瓜片,帶來清香的感覺,而置面的法國魚籽醬卻又有咸鮮的味道,各司其職,層次分明,的確是個不錯的前奏。柚子青瓜富貴蝦凍($308) MARINATED MANTIS SHRIMP WITH GRAPEFRUIT AND CUCUMBER 同樣是前菜,所表

而今次就試了店方推出的「初秋限定菜單」。

意大利魚子醬拌鵝肝配西班牙黑毛豬脆($268)

FOIE GRAS MILLE-FEUILLE

柚子青瓜富貴蝦凍($308)

同樣是前菜,所表現的大不相同,走的是清新怡人的路線,青瓜帶柚子的清香及微酸,富貴蝦早已褪殼,咬落啖啖肉,加上帶柚子的芳香,非常討好。

松茸響螺雪雁燉日本百合($368)

DOUBLE BOILED SOUP WITH SEA CONCH
SNOW GOOSE AND LILY BULBS

自己一向是「湯怪」,尤其是對花時間的燉湯有莫名的鍾愛。
一揭開盅蓋,已瀰漫陣陣幽香,湯色清澈見底,入口醇香,以日本百合來平衡雪雁的臊味,松茸與響螺,同樣具滋補功效,在這個秋天的日子,喝上一碗真好。

日本柚子雪場蟹焗鮮瑤柱

OVEN-BAKED TARABA CARBMENT WITH JAPANESE POMELO AND CONPOY

賣相看得出花了心機,芝士表面烘得微焦而不過火,但柚子味似乎給蓋過了,加入牛油果粒令口感更滑溜,蟹肉貪心一點想更多,瑤柱焗得啱啱好,幼嫩可口。

或/OR

椰油雪燕蛋白伴巴馬火腿
SAUTEED EGG WHITE WITH PAMA HAM AND GUM TRAGACANTH IN COCONUT OIL
朋友點了另一款菜色,賣相不錯,但沒試。

乾燒關東遼參拌野米($568)

BRAISED SEA CUCUMBER WITH VEGGIE AND RO0CK RICE

採用日本關東遼參五行針,置底是用雞油、茨實及蜜豆炒香的野米,伴碟是紫色及黃色的荷蘭椰菜花苗作點綴,不過遼參質地爽彈,與平日遇上的大相逕庭,野米亦有嚼口,喜歡試新事物的朋友可以一試。

琵琶蝦舞松浸美國波菜苗($258)

SEASONAL BABY SPINACH IN SHELLFISH STOCK

中西合璧的菜色,湯底是西式琵琶蝦蟲草花湯,建議將蝦肉及日本舞松都浸琵琶蝦湯,因為會惹味得多,波菜苗翠綠無渣,令人食得滿意。

熊本紫薯蜂巢棗拌十勝紅豆凍琥珀($238)

DEEP FRIED SWEET POTATO PASTRY WITH JAPANESE RED BEAN AND LILY BULBS

甜點師傅善用熊本紫薯,並炸成蜂巢狀,入口酥化,內裡是拖肥流心,質地幼滑,但甜度幾強烈,可以的話,稍微降低拖肥的份量,效果可能更好。

凍琥珀其實係桃膠,口感清爽,最好混和紅豆一齊食,因為淨食紅豆真係幾甜下。

其實,店方用料都幾矜貴,製作亦見心思及認真,但部位有改善的空間,期待下次會更進一步。

2019-09-19 328 瀏覽
跟朋友慶祝生日,坐下男侍應走過來問喝什麼, 我們覺得晚上喝茶有點不習慣所以叫他先給我們開水便可以了,他很不禮貌說開水都收錢㗎!之後問他如果我們轉胎菊是同一價錢嗎?其實他只需禮貌說不需要或需要,但他用不屑的態度回應「你鍾意啦⋯⋯」,有水準的貴價中餐很多,無謂受氣,俾八百多一個人要享受茶餐廳服務我接受唔到。我提議餐廳管理層須要再培訓那位戴眼鏡男侍應,避免再得失顧客。
2019-09-18 323 瀏覽
同朋友慶祝生日可以揀依間餐廳,佢入面既裝修好decent檯與檯之間又唔會太迫,好有空間感! 最重要係佢有個戶外平台既位置,可以影到香港最美麗既夜景,可以同三五知己買杯酒企係出面傾下計,吹下海風,望下維港兩岸景色,真係人身一大樂事! 相信好多人都有評論過佢地D野食,我就唔多講啦!! 不過好握介佢地既松茸羊肚菌海膽燴飯!超creamy其他野都好好食架, 雖然價位有少少貴左D,但佢既食物質素好高,用餐環境又浪漫又有氣氛,同朋友/情人慶祝就最適合
同朋友慶祝生日可以揀依間餐廳,佢入面既裝修好decent
2019-01-05
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-09-13 370 瀏覽
My friends booked hexa for a dinner celebration with me in May. Food is amazing and we love the restaurant. We all love the barbecue pork and the birthday cake from hexa tastes very good. If it was not raining, we could even go outside for more pictures at the restaurant. Staff are friendly. We enjoy our night and It is definitely a good place to dine out.
2019-05-06
慶祝紀念