2018-03-02 96 瀏覽
因為我個朋友住喺筲箕灣,所以我哋就約咗喺筲箕灣度食dinner 😁 地方超就腳,一出咗地鐵站,行一分鐘都唔洗就到啦! 😀😀先講左小食先,我哋叫咗燒扇貝同埋芝士脆脆。扇貝好大粒好多肉! 我覺得佢烤得唔錯,上面加咗少少蒜同埋佢哋自己獨特嘅醬汁,仲有好香的牛油味,帶子本身嘅鮮味同埋佢嘅醬汁撈埋一齊,真係好好食! 味道好夾! 食完一粒真係好想食多粒😂😂 個芝士脆脆都幾得意,裏面嘅芝士都幾多下,外面脆脆地,再點埋少少沙律醬,好香口好好味😄😄  我同我個friend勁快就清咗呢盤嘢喇🤣之後我就叫咗個黑松露忌廉海鮮烏冬, 冇記錯裏面應該係有帶子,三文魚同埋蜆, 個配搭真係好惹味,帶子同樣地都係好大粒,好有鮮味同好有肉地😀  而個三文魚亦都煮得剛剛好,唔會太熟,佢個黑松露味都幾出味,再加埋啲忌廉成個配搭真係好邪惡! 但又好好味!!🤣🤣  個烏冬都煮得好唔錯,幾q彈,食到最後有少少滯,但真係好滿足😅😅我個friend就叫咗個黑蒜豚肉拉麵,望落都好吸引。因為佢唔食蛋嘅,所以我幫佢食咗個蛋。個糖心蛋煮的剛剛好😋😋  個心半生熟 一啖放落口到, 正! 😄 之後我個friend話啲豚肉唔錯,唔會太肥,每一塊都薄

先講左小食先,我哋叫咗燒扇貝同埋芝士脆脆。

之後我個friend話啲豚肉唔錯,唔會太肥,每一塊都薄薄地,而個湯底味道都幾濃,有好香嘅蒜味,加上個湯底本身都有啲豚肉味,撈埋啲麵,所有嘢加埋一齊唔錯😊😊

嘢飲我就叫咗杯,紅棗雪梨茶。 紅棗味都幾濃, 加埋小小雪梨味, 甜甜地。😄😄

而我個friend就叫咗杯薑茶。 佢放咗都唔少薑,所以有少少辣。但我個friend本身鍾意飲薑茶,所以味道就剛剛好啦😀

我幾鍾意呢度個環境,雖然地方唔係好大,但係成個氣氛好casual, 加上啲waitress都好細心好有禮貌, 下次有機會再嚟😄😄
2018-02-25 2464 瀏覽
今天放了一天假, 打算到朋友家團拜。 來到筲箕灣東大街, 成條街出名多食肆, 就近地鐵出口, 親友介紹有間吃忌廉烏冬好出名。 好極了成個新年冇吃過日本嘢。店內裝修中滿日式居酒屋feel, 出名吃串燒, 晚市想必坐滿飲酒吃串燒食客。 我們到達時已過了 午市的繁忙時間, 可以稍為輕鬆入座, 不用等位。白桃特飲$30桃味很出, 味道自然冇藥水味,唔算太甜带少少氣,幾清新。釀明太子雞翼, 外皮燒得好香好脆, 明太子帶小小微辣混和雞肉釀入雞翼中, 好惹味,燒得又唔乾。阿囝一人吃了兩隻。幾款麵食當中選了本店名物"黑松露忌廉海鮮烏冬"。 奶白色的忌廉湯底豐厚香滑, 配襯滑溜溜的手打烏冬, 煙韌又掛汁, 先不要攪拌黑松露醬,試試湯底原味。之後再加上香濃郁撲鼻的黑松露醬,絕对是吃不停口。 有幾塊已熟的三文魚塊和忌廉汁很夾。 帶子也超大隻爽口彈牙。 成碗烏冬表現出色,無論湯,烏冬麵及配料都配搭得宜,盡顯廚師的心思和功力。店內也有很多款特式串燒可供選擇。 鹽燒白鱔 $48。 很久沒有吃燒白鱔。 魚肉厚身, 結實得來又彈牙, 外皮微微燒香, 油脂豐富得來又有魚香。 簡單用鹽帶出魚的鮮味,正!燒羊架鮮嫩可口,

白桃特飲

白桃特飲$30
桃味很出, 味道自然冇藥水味,唔算太甜带少少氣,幾清新。

鹽燒白鱔

燒羊架
燒羊架鮮嫩可口, 都是簡單用鹽調味, 沒有多餘的香草調味汁, 燒得肉嫩多汁並帶點羊騷味, 夠曬原汁原味。

炸海蝦
 炸海蝦。 賣相很靚,附有沙律菜。
炸蝦鮮甜, 炸漿鬆化脆口, 伴以少許沙律醬, 香口小吃,小朋友摯愛。

小小店鋪做出精彩美食, 令人回味, 值得再來。
白桃特飲
鹽燒白鱔
燒羊架
新年食得太多肥膩野,突然好想食烏冬清新下,見呢度有個忌廉烏冬好似好正,適逢初三都開😚不過就要收加二服務費裝修幾有格調,不過張枱放埋水就真係有d 迫。幾經掙扎,最後兩款都叫晒烏冬。✨芥末果醋帶子冷烏冬($82): 第一次食撈果醋既冷烏冬,感覺應該幾開胃。不過個人覺得個果醋都幾酸,wasabi 味唔係好覺🤔,於是問侍應再拎wasabi, 佢好似吱牙膏咁比得一pat 仔我😳真係好矜貴。。。唔知點解d wasabi 攪極都好難溶,撈完都係比d 酸味蓋左😓完全無wasabi 既攻鼻過癮感覺,如果有得換做芥末胡麻醬會比較啱我口味。個烏冬就係扁身的,但略嫌太過煙韌,𡁻得有d 辛苦。帆立貝都幾大粒,有兩大粒開邊的,鮮甜味美。不過見menu 話係帶子~我一路以為係刺身果種添,呢個係帆立貝吧🤔另外果醋配沙律菜就幾好味,但個蛋如果可以做到溏心d效果就更開心。✨黑松露忌廉海鮮烏冬($92): 食完果個好韌既烏冬,呢個好食好多!連埋d 湯食個烏冬好滑嘟嘟,雖然我食果時d 烏冬已經浸腍左但都帶點點咬口。✨最正係個湯,散發住陣陣黑松露既香味🤤個忌廉湯香而不膩,唔會係杰撻撻果種,加埋d 蔥花好香🤤飲左勁多。✨不過貴為
不過就要收加二服務費

追加的wasabi

個烏冬就係扁身的,但略嫌太過煙韌,𡁻得有d 辛苦。

黑松露忌廉海鮮烏冬

✨不過貴為海鮮湯烏冬,配料只有三文魚同帆立貝,感覺上有d 失色,如果搭多幾粒蜆又或者有多隻蝦會更加分。

帆立貝我覺得冷烏冬果個好食d, 可能無咁熟,比較大粒同鮮味d

黑豚生蠔燒($70): 價錢都幾貴,不過好彩有叫!因為真係好好食😍個豚肉燒到帶點焦香脆脆地~個心真係好熱,一路咬d 蠔汁係咁漏出黎,好彩拎個匙裝住飲埋🤤~豚肉配生蠔真係好鮮味甘香😍😍😍唯一要彈係個豚肉包得比較厚,不過食完個蠔味仲起個口入邊散發出來🤤真係好滿足。
1K
2018-02-11 982 瀏覽
n年前黎過食芥末果醋帶子冷烏東,超喜歡個sauce. wasabi 獨有芥辣加上果醋酸甜,當時夏天原本無咩胃口,但到最後ko 哂成份烏東. 今次咁岩有事再黎呢頭,就約埋fd 再來. 其實內心心郁郁想食番上次個芥末冷烏東,不過天氣太凍,fd 又唔食wasabi. 所以share左另外兩個推介烏東餐牌可以reuse, 就咁寫落去就得,都幾環保黑松露忌廉烏東$88,一出場已聞到好香blk truffle. 份量毫不吝嗇,中間有幾大一匙撈勻blk truffle 即可食用,見到每條麵都黏住點點blk truffle 就知會幾香, 湯底完全當湯飲都得. 不過忌廉湯唔夠稠身,所以烏東唔掛湯. 真係要用湯匙乘湯一啖麵一啖湯先好食. 海鮮份量都唔少,有2隻帶子同三文魚. 前者普通啦,後者無調過味煮,就咁食偏淡味道麻麻.黑安格斯肉眼掛烏東$88再一次稱讚,佢地對於sauce 調味真係幾擅長. 肉都唔錯,但更驚喜係個sauce, 帶點醬油中可能加左d 燒汁又帶點甜度. 同fd 都更喜歡呢款,一黎sauce真係有驚喜,blk truffle 忌廉同想像中差不多,而且相對無咁膩. 另外因為係掛湯烏東,無左浸係

餐牌可以reuse, 就咁寫落去就得,都幾環保

黑安格斯肉眼掛烏東$88
再一次稱讚,佢地對於sauce 調味真係幾擅長. 肉都唔錯,但更驚喜係個sauce, 帶點醬油中可能加左d 燒汁又帶點甜度. 同fd 都更喜歡呢款,一黎sauce真係有驚喜,blk truffle 忌廉同想像中差不多,而且相對無咁膩. 另外因為係掛湯烏東,無左浸係湯中時間,所以麵無咁腍. 不過都未去到我最喜歡既煙韌程度

不過心中no.1 ranking 都係芥末黑醋🤣因為我愛芥末

另外share 左d 小食,呢個燒雞泡魚干$48,唔駛加一邊沙律醬都已經好香口惹味.

鹽燒白鱔$45,牛舌$35. 前者都油脂都幾肥滿,肉質都鮮嫩,後者3大舊肉質彈牙,牛味都幾濃郁. 唔錯

明太子雞翼$38 有3隻,已去骨都幾方便食用. 不過明太子香味唔算濃

環境都坐得舒服,上菜快. 臨走見到隔離枱order 左個一桶鰻魚玉子飯好似都好正. 真係大大個木桶裝住,有機會下次試下先

• 燒牛舌
  • 黑安格斯肉眼掛烏東
2018-02-11 768 瀏覽
為了方便媽媽好多時都會去東大街食東西,好多食市都試過,今次我揾到間食拉麵烏冬嘅日本餐廳,而且我地兩個都係未食過的,媽媽話無所謂由我發板,決定後兩母女就行到店外,嘩,見門面已經好期待啦! 品味的日本Feel嘅裝飾!侍應招呼入內,兩個人坐卡位,幾寬闊可以放手袋同外套,他還細心講解,點菜紙點落單,環保係用完抹翻就可再用唔浪費幫媽媽選好安格斯肉眼牛扒烏冬 $88媽媽一見到已經心心眼,表現出佢好滿意,佢鐘意烏冬的質地但唔需要湯,呢個就正正嘅掛烏冬,還有大大件牛扒切好比客人,還有salad同醬汁比客醮來食,烏冬粗身又彈性,牛扒有牛味同淋,高評價!黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵 $78賣相特別非一般拉麵碗,用上原個鋁煲上,熱辣辣湯麵我最愛,先黎口湯味道真係濃味,黑蒜油感覺較肥膩,但蒜香實在太吸引,還有糖心蛋,魚蛋片,木耳絲,蔥粒同炙熱過豚肉,竟然能中和翻的油膩感,無得輸! 熱自家製薑蜜 $18見到好多薑粒,唔算甜但薑味可以濃些。蜜桃特飲 $28 蜜桃味出還有蘆薈粒,甜度適中!除左麵食還可點燒物同鍋物,不過媽媽係牛舌控,所以如果有呢個選擇,都會order比佢,今次見係厚切添,孝順女的我更係叫比她食啦! 不過,

幫媽媽選好安格斯肉眼牛扒烏冬 $88

黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵 $78

熱自家製薑蜜 $18
見到好多薑粒,唔算甜但薑味可以濃些。

蜜桃特飲 $28
蜜桃味出還有蘆薈粒,甜度適中!

除左麵食還可點燒物同鍋物,不過媽媽係牛舌控,所以如果有呢個選擇,都會order比佢,今次見係厚切添,孝順女的我更係叫比她食啦! 不過,今次嘅厚切牛舌係邊位所以較韌,如果舌心會較軟熟比較適合佢。用上黑椒燒後特別惹味!

2018-02-07
  • 黑蒜炙燒極濃豚肉拉麵
2018-02-04 88 瀏覽
星期六收工好肚餓😣過左黎東大街搵野食😋路過見到裝修幾靚吸引左我入去😆叫左個黑安格斯肉眼牛扒飯 唔錯唔錯!😙飲左杯聲稱係自製既冰糖紅棗雪梨茶好飲!😁不過叫野食無睇價錢 賣單先發現要117蚊😖喊出來😭
星期六收工好肚餓😣
好飲!😁
不過叫野食無睇價錢 賣單先發現要117蚊😖
喊出來😭
2018-02-01 72 瀏覽
八沢店面唔大,但裝潢簡單舒服,擺檯唔算密,同埋值得讚既侍應們既體貼。事關我既朋友OT遲咗好多,佢地仲有黎問我想食串燒既話不如先幫我落單,朋友一到佢地就即刻整即刻上,慳返啲等既時間添。所以主食之前我地先有明太子雞翼、鹽燒白鱔同串燒牛拼盤。明太子雞翼顧名思義,將雞翼去骨釀入明太子,咬開燒到薄脆既雞翼皮就嘗到豐富既口感。白鱔上有鹽香,肉質鮮美。食完咁多串燒我地都仲有胃食主食架。黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵當然冇改錯名,黑豚肉味道濃郁,每一口都係肉香,口感結實令人滿足。黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬肉量驚人,烏冬有咬口,牛肉鮮嫩,有賣相有味道,值得特別推薦👍🏼👍🏼

所以主食之前我地先有明太子雞翼、鹽燒白鱔同串燒牛拼盤。
白鱔上有鹽香,肉質鮮美。
食完咁多串燒我地都仲有胃食主食架。
2018-01-30 69 瀏覽
今次嚟到東大街,揀咗一間名氣唔大嘅日本餐廳一試。八沢menu不論係麵飯、串燒定飲品款式都好多,同餐廳size唔成正比。黑蒜炙燒特濃黑豚肉拉麵聽個名都覺得惹味。蒜落得好重手,奶白豬骨湯底上面浮住黑蒜油,飲落好香濃。咬開溏心蛋蛋液流出,生熟度啱啱好。豚肉望落冇想像中燒得咁惹味,淡色啲,不過食落又唔錯,有油香得嚟唔覺好肥。拉麵麵質不過不失,始終唔夠日嘅有韌度。黑安格斯肉眼牛扒飯醬汁做得唔錯,係經典嘅日本汁燒味。牛扒略嫌過熟,有少少筋。不過份量好多,食到好飽。厚切牛舌比較爽口,調味唔係好濃,但因為咁而更食得到炭火香。絕對推薦牛油蒜茸燒扇貝大隻扇貝肉厚新鮮。好吸味!估唔到餐廳細細可以做到咁多款飲品。點咗兩款特飲:白桃特飲同埋自家制冰糖紅棗雪梨茶。雪梨茶清甜,味道天然,$18真係幾抵飲。

今次嚟到東大街,揀咗一間名氣唔大嘅日本

拉麵麵質不過不失,始終唔夠日嘅有韌度。

黑安格斯肉眼牛扒飯醬汁做得唔錯,係經典嘅日本汁燒味。

牛扒略嫌過熟,有少少筋。不過份量好多,食到好飽。
厚切牛舌比較爽口,調味唔係好濃,但因為咁而更食得到炭火香。

絕對推薦牛油蒜茸燒扇貝大隻扇貝肉厚新鮮。好吸味!

2018-01-28 50 瀏覽
筲箕灣真係好多好野食,今次同朋友決定食烏冬入面環境不算大,大約有八張枱左右,一坐底,員工會拎張點餐卡,張卡可以重複使用都幾好,唔會浪費紙張首先點小食先,叫左蕃茄沙律,叫完冇耐就好快送到,不過沙律不嬲都快既,哈,食第一口,個蕃茄都幾凍,但唔會有種剛係雪櫃拎出黎既雪味,仲有浸著蕃茄的汁帶有酸味,食落好清新同好開胃我同朋友都點左黑松露忌廉海鮮烏冬,烏冬一送到黎個刻,我望住個湯,突然諗會唔會好漏,因為整個湯都係白色,點知食落又唔會喎,忌廉濃度恰到好處,黑松露份量唔算少,味道唔太淡,入面既海鮮只有幾舊熟既三文魚同兩粒帶子,食落唔老,至於烏冬我就覺得唔錯,夠滑夠腍,正呀咁凍既日子食返碗熱辣辣既烏冬真係好䁔胃又飽肚呢!
筲箕灣真係好多好野食,今次同朋友決定食烏冬

咁凍既日子食返碗熱辣辣既烏冬真係好䁔胃又飽肚呢!
八沢 (沢:同澤,開業多時,但過往門前宣傳不多,令人為之卻步。假日落東大街覓食,發現餐廳宣傳落力咗唔少,更重要係見到menu,一於嚟個早到的團年(excuse)。八沢裝修盡顯創意、玩味。仿真魚cushion掛喺天花,猶如置身日本漁市場。牆身餐點推介呈拼圖造型,簡單但吸睛~聽朋友講八沢烏冬比拉麵出色,果然冇令我哋失望。鍾情彈牙烏冬嘅人一定係叫烏冬,過咗冷河嘅烏冬會收縮,自然較為黏韌。芥末果醋帶子冷烏冬較其他菜式簡樸,只以果醋醬油調味,唔花巧,簡單食材配搭更令人專注於食材真味。烏冬大過一個麵餅,加上四隻厚肉帶子,食到好飽。烏冬絕非一般貨色。未點醬汁,先試原味。新鮮嘅烏冬當然冇酸味,扁身烏冬濕潤滑溜,望落潔白透亮。冷食掛烏冬,沾上果醋汁,散發淡淡柚子香,酸溜溜好開胃。芥末混和醬汁感覺剛好唔刺鼻,調味恰到好處。採用原隻帶子,每隻都肉厚肥滿,曲奇餅咁大。只係輕輕灼過,仲未完全變白,幾有鮮味。溏心蛋整個蛋黃呈半液體狀態,質感綿密,蛋白亦係啱啱成形,仲好滑溜。不過蛋黃略嫌淡口,由於唔係味付玉子,選用更濃蛋黃香嘅雞蛋會更好。唔少人都推薦黑松露忌廉海鮮烏冬。黑松露落得好重手,味道香濃。忌廉湯底奶白,但冇
)。
牆身餐點推介呈拼圖造型,簡單但吸睛~

聽朋友講八沢烏冬比拉麵出色,果然冇令我哋失望。
芥末果醋帶子冷烏冬

烏冬大過一個麵餅,加上四隻厚肉帶子,食到好飽。
溏心蛋

唔少人都推薦黑松露忌廉海鮮烏冬
黑松露忌廉海鮮烏冬
黑松露落得好重手,味道香濃。
忌廉湯底奶白,但冇想像中咁漏,因為主要係淡忌廉,冇落太多牛油。
三文魚塊好厚好香,但煮得熟咗啲,唔夠滑。
忌廉烏冬嘅帶子全熟,比起掛烏冬嘅半熟帶子易咬、爽口。忌廉湯本身夠香濃,所以帶子自然質感比原味重要。廚師連帶子生熟度都顧及到,幾細心~
好少聽人提及八沢嘅串燒。其實都做得唔錯~
黑豚生蠔燒
例如呢個黑豚生蠔燒,用薄切豬肉片卷住生蠔,係我從未試過嘅食法。
豬肉片燒至滲出油脂,邊邊位脆口。

串燒嘅調味唔多,味道來自中間多汁肉厚嘅生蠔。比起一味用照燒汁嘅串燒,我更鍾意呢種配搭。
明太子雞翼

明太子雞翼將雞中翼部分拆骨,釀入明太子,封口再炸至金黃。

雞翼炸後依然嫰滑,明太子事先拌入葱花,但炸後明太子比較乾身。如果雞翼調味淡啲,突出返餡料味道,就更好喇~

最後推薦呢杯蜜柑啤酒,$38 250mL,價錢公道。
麒麟蜜柑生啤 (250ml)

我唔係飲開酒嘅人,亦唔算愛酒,一味追求醉意就唔啱我喇,但係每次見到特別口味嘅啤酒都會心動。
啤酒開頭飲嘅時候覺得唔係幾苦,飲落舒服,但有欠蜜柑味。正當飲到一半,肚漲漲打算放棄嘅時候,口中含住嘅一啖酒竟然慢慢滲出蜜柑酸甜味,唔假、唔漏,唔係糖水味!原來蜜柑糖漿沉晒底...大家切記要問店員拎長匙羮攪勻先好飲。如果一早知道,啤酒甘味配淡淡蜜柑香一定更正!

成餐飯食得幾開心,店員有禮而且細節位就得唔錯。餐牌循環再用,食串燒時店員又會收走湯碗,比隻新碗仔我哋盛住串燒。
服務貼心,貼士樽可能唔係擺設嚟架~
2018-01-27
芥末果醋帶子冷烏冬
明太子雞翼
麒麟蜜柑生啤 (250ml)
港島東區既東大街係出名多野食既地方,最岩係附近番工,所以不時都會係lunch time黎覓食,咁岩平時經常會full既八沢竟然有位,我地諗都唔諗就即刻入去!環境:日式裝潢都幾別緻,可惜地方比較迫,有背貼背既感覺,而且地方比較暗。服務:侍應有禮貌,亦有向我地介紹自家制既龍眼水,我地個個聽完都點左。衛生:因為地方暗,唔係好睇得清楚,但睇餐牌同餐具,衛生情況都幾好,食串燒既地方容易大油煙,但餐牌都唔會油立立。味道:我叫左既係豬骨湯叉燒拉麵,上餐時係用個煮食用既兜上,幾有特式,但可惜呢度地方細,如果嗌多兩三個小食既話張枱唔夠擺,個兜就顯得好阻地方。豬骨湯幾好味,可惜真係太少,d麵唔夠湯浸住所以偏硬,反而配料有驚喜,叉燒肥瘦均勻,而且煎得好香口,唔係平時街邊食既拉麵求其兩塊又乾又薄既叉燒,流心蛋只係半流心。抵食:lunch set價錢黎講$65-$88係偏貴,再計埋佢既份量偏少,唔算係抵食。

2018-01-26 36 瀏覽
今日去呢間烏冬麵食店十大推介之一,位於東大街嘅八沢食lunch 本人好鐘意食烏冬嫁😛呢間仲要上埋雜誌推介!真係好期待佢嘅食物質素~店內裝潢精緻,係黑板到畫左d食物,好得意😸枱同枱之間距離有d近~坐得唔係咁舒服Lunchset 同單點食物menu,有得點素食lunchset ,好體貼👍🏼👍🏼點左極鮮牛肉湯烏冬$64湯底唔會太鹹,偏清甜👍🏼烏冬好滑呀😻真係好好食!唔怪得會上雜誌🤤推介!不過今次個牛真係一般般,有d老😓同事點左豬骨叉燒拉麵$68我試左個湯😋係濃郁的豬骨湯!同事話整體黎講係好食的~~Lunchset 隨送嘅熱龍眼蜜!係食店自家製嫁!真係好有誠意😻味道係少甜~岩晒我!😻好飲又養生❤️呢間係好有誠意的小店❤️服務態度又好❤️值得一值丫!

店內裝潢精緻,係黑板到畫左d食物,好得意😸

枱同枱之間距離有d近~坐得唔係咁舒服

點左極鮮牛肉湯烏冬$64
湯底唔會太鹹,偏清甜👍🏼
烏冬好滑呀😻真係好好食!唔怪得會上雜誌🤤推介!
不過今次個牛真係一般般,有d老😓

同事點左豬骨叉燒拉麵$68
我試左個湯😋係濃郁的豬骨湯!
同事話整體黎講係好食的~~

Lunchset 隨送嘅熱龍眼蜜!
係食店自家製嫁!真係好有誠意😻
味道係少甜~岩晒我!😻好飲又養生❤️
呢間係好有誠意的小店❤️服務態度又好❤️值得一值丫!
2018-01-26 43 瀏覽
Blue Monday工作了一整天, 當然要相約朋友晚飯傾計休息下啦今日黎到好多美食既東大街, 經過八沢就比佢既裝潢吸引左入去日式小店雖然唔大但坐位非常闊, 多叫幾款串燒都唔怕無位擺 安格斯肉眼牛扒烏冬配上小小沙律菜同甜甜既燒汁, 牛扒燒得好香又唔會韌, 烏冬扁扁的, 煙煙韌韌, $88抵食少不了再來一些串燒, 黑豚生蠔燒非常特別, 用一塊黑豚肉包著生蠔來燒, 一口咬下既有豚肉香味又有蠔的鮮味鹽燒白鱔比平日的更厚, 而且很少骨 牛油蒜茸燒扇貝還未到我們檯已經聞到香味, 扇貝亦十分鮮甜明太子雞翼少少辣很惹味, 中間去骨超超超方便 芝心脆脆炸得香口又不太漏食左咁多串燒煎炸食物, 加上天氣不穩, 雖然未至於立即喉痛, 但再點一杯冰糖紅棗雪梨茶潤一潤亦是相當不錯的選擇

今日黎到好多美食既東大街, 經過八沢就比佢既裝潢吸引左入去

日式小店雖然唔大但坐位非常闊, 多叫幾款串燒都唔怕無位擺

鹽燒白鱔比平日的更厚, 而且很少骨

牛油蒜茸燒扇貝還未到我們檯已經聞到香味, 扇貝亦十分鮮甜

明太子雞翼少少辣很惹味, 中間去骨超超超方便

芝心脆脆炸得香口又不太漏

2018-01-15
2018-01-24 47 瀏覽
向來見到小店都會想試下,希望可以發掘到好味嘅野食,而今次呢間位於筲箕灣嘅日本野就相當唔錯。我就係比佢個黑松露忌廉烏冬吸引到,烏冬一上枱就有非常濃郁嘅黑松露味,食落味道亦同樣濃烈,再加埋忌廉香,令人食到停唔到口。除左忌廉烏冬,我地亦叫左唔少小食,例如呢個炸忌廉,咬入口有香濃嘅忌廉流出,都非常值得一試。呢間餐廳嘅燒物亦都相當唔錯,好似呢個燒貝咁,大大隻之餘仲有濃郁嘅牛油香,非常惹味。呢度嘅燒蠔亦非常特別,用豚肉包住黎燒,豚肉嘅香味中和左蠔嘅腥甜味,口感特別,值得一試。

2018-01-21 132 瀏覽
友人在筲箕灣上班,經常向我推薦區內美食,尤其是位於東大街嘅食肆,說這條街道雖然全長只有 780 米,但美食如雲,有快餐、粉麵、西餐,另外亦有日本菜,當中平民小食更是街知巷聞,雞蛋仔、碗仔翅、燒賣、魚蛋、沙嗲串燒等,應有盡有,簡直是個覓食天堂。講起上嚟,其實我也很久沒去東大街搵食。醒起早前曾幫襯過上環新紀元廣場一間主打烏冬、拉麵及串燒嘅店舖,餐廳叫「八沢」,總店設於東大街。記得上次喺上環分店食完,覺得食物質素唔錯,仲話如果下次去開筲箕灣,會試下友人推介的拉麵,反正周日有空,就一於去走番轉。店子位於東大街 55 號東威大廈地下,門外泊左部單車作裝飾,營造出古樸風情。踏進內,地方雖然不大,但環境唔錯,清幽舒服,配合柔和的燈光,令人有一種溫暖感覺。細心留意,牆身和用餐檯均用上木質設計,四周掛了不少具懷舊風情的畫作,加上店內的日式擺設,裝潢甚具東瀛風味。拿起店員送上的餐牌,雖然只有底面兩頁,但食物選擇都算豐富,有烏冬拉麵類、炸物、串燒類、鍋物、小食類,另外亦有飲品、啤酒和清酒等,分門別類。先點兩客小食做前菜,然後再慢慢揀。選了芝麻醬滑豆腐 ($28)  同黑安格斯肉眼牛扒。豆腐非常軟綿,質感滑溜

先點兩客小食做前菜,然後再慢慢揀。選了芝麻醬滑豆腐 ($28)  同黑安格斯肉眼牛扒。豆腐非常軟綿,質感滑溜,而且入口充滿水分。面頭綴上紫菜條,麻醬富濃郁芝麻香,味道唔錯,與幼滑的豆腐簡直係絕配。

黑安格斯肉眼牛扒 ($78)  非常大塊,旁邊伴有沙律菜,牛扒上桌前已經切左一片片,方便分享。挾起一塊入口,邊位好香口,肉味非常濃郁,食落油潤有脂香,而且質感鬆軟多汁,嫩滑無渣,正。

意猶未盡,決定再來多客炸物同串燒。率先送上的明太子雞翼 ($38),一客有 3 隻,外形脹卜卜,炸至色澤金黃,賣相對辦。一於豪邁點,用手拿起品嘗,雞翼外皮非常香脆,內裡釀滿明太子,入口鹹香惹味,而且一點也不腥,食味一流。

接著是兩串鹽燒白鱔 ($45x2),肥美的白鱔以慢火細烤至皮脆內嫩,再配上岩鹽燒至香口,食落肉質幼嫩,爽口彈牙,而且大廚功夫非常到家,鱔肉不會燒得過乾,加上夠厚身,吃起來啖啖肉,既有鮮味又有肉汁,充分發揮白鱔鮮、嫩、脆、香的感覺。

烏冬拉麵乃店家主打,上次喺上環分店食左烏冬,今次就一於試下友人推介的黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵 ($78)。拉麵端上桌時仍滾熱辣,湯身散發著濃郁香氣,未吃已教人垂涎。先輕嘗小口湯底,嘩,果然非常香濃,肯定用料十足。挾起麵條,粗幼度適中,入口煙韌彈牙,而且掛湯力也不俗。配料方面,除了香口十足的黑豚肉外,還有滑嫩的半熟蛋、爽口的木耳絲,再加埋蔥粒和黑蒜油,味道令人驚喜,水準絕對不比日本過江龍拉麵店遜色。

飲品點了筆者至愛的鹹檸七 ($18x2),味道甜甜酸酸,帶一絲絲鹹味,冰涼解渴,為這頓豐富的拉麵午餐作結。
2018-01-21