原本打算去領取香水獎品,但是「摸門釘」,原來獎品公司今天都外出工幹,唯有星期五再來過。既然來到上環,不如找附近工作的朋友吃晚飯,順便慶祝今天白色情人節。大蔥雞肉鮮嫩多汁又充滿彈性的口感,外層抹上味噌香烤,完美逼出油脂,散發出一股迷人焦香味,新鮮的大蔥那絲絲的清甜與雞肉互相輝映。豬頸肉和以往吃到的口感不同,八沢的豬頸肉格外的清脆,有著咔嚓咔嚓的聲響,少許的鹽巴熱烤,豬頸肉嚼起來微微鹹香,非常耐咀嚼呢。朋友與我都很喜歡八沢的雞泡魚干,薄薄的雞泡魚乾塗滿香甜的醬油慢火細烤,直至完全變得焦焦啡啡的,嚐起來香脆可口,風味不絕,令我們回味無窮。黑松露忌廉海鮮烏冬以松露作為香料的點綴,增添忌廉湯底的香氣,從黑松露忌廉湯底中品味時尚的風格。幼細滑溜的烏冬吸收了濃郁的黑松露忌廉湯,味道出色。肥嫩碩大的帆立貝與油脂豐腴的三文魚在湯裡盤旋,結合迷人的滋味和氣息,味蕾餘韻猶存。話說每次來八沢我們都吃烏冬,從未嚐過這裡的拉麵,今次我們就試試黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵。它沒有像平日的黑蒜湯底般烏黑,反而是淡淡的淺灰湯色。當淺嚐一口湯頭,濃厚的黑蒜味飄散,黑蒜的精華都無形間精煉出來。拉麵配料豐富,木耳,鳴門卷,炸蒜及豚
大蔥雞肉(2串)

雞泡魚干

黑松露忌廉海鮮烏冬

幼細滑溜的烏冬吸收了濃郁的黑松露忌廉湯,味道出色。

黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵

拉麵配料豐富,木耳,鳴門卷,炸蒜及豚肉浮在湯面。木耳口感十分脆彈,拉麵則是幼身的麵條,彈牙度恰到好處,亦容易吸附湯汁。叉燒大片之餘,肥瘦拿捏剛好,經火炙後叉燒脆中帶嫩,超級可口。
黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵

最後喝杯清甜溫潤的杞子龍眼蜜,不但心情舒暢,而且喉嚨變得清爽,掃除乾燥所帶來的乾涸感。
大蔥雞肉(2串)
雞泡魚干
2018-03-11 276 瀏覽
烏冬湯底很入味,麵身也夠口感,是全餐最好吃的菜式。燒物方面,加的香料過多。例如,牛舌的醬汁和帶子的香草都令食物的原味失去。總結,如果喜愛吃烏冬和窩物是很藉得光臨的!
2018-03-10
八沢特色蜜柑
牛扒飯
廣島蠔肉碎烏冬
2018-03-07 199 瀏覽
After gym, passing by this new shop & thought I will try it out. The manager was very friendly and highly recommend their udon which is very much like those in Japan, more bouncy texture than floury. I chose ramen with pork in black garlic oil. Love their ramen presented in a pot and the soup was perfect, noodle is delicious too! Will come back!
1K
2018-02-28 4081 瀏覽
你好,我係M佬!打嚟係想同你講,你知唔知道有人掛住你呀?佢話自從嗰次見完你就念念不忘,好想再咬下你搽咗忌廉Cream嘅幼滑肌膚,充滿彈性,同埋陣陣黑松露香水味。邊個會用黑松露香水㗎?仲有邊個咁變態想咬人?嗰個變態嘅係A姐,不過佢只係想再去上環八沢食黑松露忌廉海鮮烏冬。黑松露忌廉海鮮烏冬就係呢個烏冬啦,A姐好鍾意嗰個好Creamy嘅忌廉湯底,加埋黑松露,真係香到無朋友。烏冬煮得啱啱好,唔會太腍,煙韌得嚟又索晒嗰湯底,又彈牙又滑嘟嘟!帶子大大隻,加埋三文魚,份量十足。黑安格斯肉眼牛扒飯賣相類似日式便當,黑安格斯肉眼燒到外面香脆,有少少焦,不過又能夠保持裏面嘅肉汁,正。加埋個特製蒜蓉燒汁,甜甜地,點牛扒同撈飯都一流。牛舌雖然唔係揀厚切,不過都好厚身,口感豐富,加埋黑椒,好香口。雞翼燒雞翼,我自細鍾意食。鹽燒雞中翼,香脆惹味。豬頸肉豬頸肉一向油脂豐富,燒完之後,充滿油香,正。(記住Like同Share畀朋友)

牛舌
雖然唔係揀厚切,不過都好厚身,口感豐富,加埋黑椒,好香口。

雞翼
燒雞翼,我自細鍾意食。鹽燒雞中翼,香脆惹味。

豬頸肉
豬頸肉一向油脂豐富,燒完之後,充滿油香,正。
豬頸肉

(記住Like同Share畀朋友)
2018-02-27
2018-02-28 188 瀏覽
係上環百貨公司,朋友話要食日本菜,上網找,決定去八沢試下,衹因近😉。到新世紀廣場, 由德輔道那邊沿電梯上,1/F得茶樓入口😓, 上多一段電梯,衹見UCC和華御結😔. 咁啱見到有個保安員,於是問下她。。 點知佢話唔清楚😫,不過向前面行,轉左,有條電梯,可以落番1層,好似有啲食肆。 。好彩冇放棄, 否則,就錯過了這間隱世食店😋。一坐低見到個餐牌,推介阿波尾雞🐓,正。朋友叫了鮮牛肉雜菌烏冬($72 +$8 有杯特飲 )。清酒雞肉竹笙烏冬($108 包熱飲),熱力令到清酒香氣撲鼻, 湯底味道濃郁但吾油膩,有龍眼肉又有杞子,🐓真係又滑又有🐔味,一食😍愛上了!朋友的🍲也不錯,雜菌係黑松露+日本金菇。朋友話好味, 平時細食的她也大口大口的吃。按上環午餐價格,算貴,但物有所值, 好味👍,一定會再來幫襯! PS: 由皇后大道中那邊, 抬頭一望就見到這間餐廳了, 容易找很多。

2018-02-28
  • 清酒雞肉竹笙烏冬
2018-02-23 2292 瀏覽
估唔到上環嘅新紀元廣場,近皇后大道中呢邊都有咁高質嘅日食店夜晚嚟到,基本上價錢同lunch差唔多叫咗招牌嘅黑蒜油炙燒黑豚肉極濃拉麵一上枱已經覺得好靚,同平時食開嘅拉麵唔同,唔會淨係得層厚厚嘅黑油,靚到唔多捨得食濃厚嘅黑蒜油湯底配上彈牙嘅拉麵,拉麵都幾索味,可以話係中上嘅質素炙燒嘅黑豚肉片帶微微嘅焦香,配埋其他拉麵嘅配菜,呢碗麵唔會太鹹,好食到連湯都飲埋呀廣島蠔肉碎烏冬較爲清淡,但湯底較甜,可以突出蠔嘅鮮味廣島蠔隻隻都好大粒,夾起嚟都係漲卜卜好飽滿嘅湯入面嘅肉碎就係用嚟幫個湯帶返啲油分,連埋海帶,大蔥,呢種味道好住家烏冬係好幼同薄身個種,容易夾之餘都好快啜入口追加咗一隻溏心蛋,呢個真係不得了入面嘅溏心做得出色唔再講,蛋白部分滷得入味,蛋黃漿簡直係要流出嚟,入面嘅中心好甜,帶有好少嘅酒味如果一間拉麵舖嘅溏心蛋係決定佢高下嘅地方,呢間真係會即刻贏串燒方面叫咗兩種:安格斯牛小排同埋大蔥雞肉牛肉方面用咗少少黑胡椒調味,牛排都幾靚,簡簡單單牛肉味已經甚濃呢個大蔥雞肉串幾抵,呢個價錢有兩串雞髀肉連皮切件,同大蔥一齊燒落少少鹽,已經將雞肉外皮燒得好香,外脆內軟,雞油同肉汁得以保留大蔥啱啱熟好多汁,夾埋
估唔到上環嘅新紀元廣場,近皇后大道中呢邊都有咁高質嘅日食店

夜晚嚟到,基本上價錢同lunch差唔多
叫咗招牌嘅黑蒜油炙燒黑豚肉極濃拉麵

廣島蠔肉碎烏冬較爲清淡,但湯底較甜,可以突出蠔嘅鮮味

廣島蠔隻隻都好大粒,夾起嚟都係漲卜卜好飽滿嘅

烏冬係好幼同薄身個種,容易夾之餘都好快啜入口

追加咗一隻溏心蛋,呢個真係不得了

如果一間拉麵舖嘅溏心蛋係決定佢高下嘅地方,呢間真係會即刻贏

串燒方面叫咗兩種:安格斯牛小排同埋大蔥雞肉

呢個大蔥雞肉串幾抵,呢個價錢有兩串
雞髀肉連皮切件,同大蔥一齊燒

大蔥啱啱熟好多汁,夾埋一齊食好juicy唔會乾

店內嘅裝潢都幾有日本風,而且樓底高,感覺舒服唔會有壓迫感

好食到我哋都不得同店員表達吓我哋嘅欣賞,而佢就推介我哋食呢個清酒雞鍋,好似都幾正
下次lunch time有時間要再嚟試下

• 廣島蠔肉碎烏冬
2018-02-21 183 瀏覽
有朋友介紹話上環有間日式居家味濃嘅餐廳,叫我一定要去試吓!環境非常舒服,位置又好好喺地鐵站一出行幾步就到叫咗呢個黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵($78)黑豚肉雖然唔係厚切,但係都係啖啖肉!灸燒更加帶出左濃厚嘅豬味湯底有十分濃烈嘅黑蒜味,同豬肉十分夾!麵質就冇咩特別,不過配料同湯底冇得輸推薦另外叫左個廣島蠔肉碎烏冬($78)一啲都唔慳料,有足足五隻大大隻蠔!隻隻都肥美飽滿,隻隻都有手指咁大隻嫁😍未開始食已經聞到陣陣蠔味~ 烏冬十分煙銀,湯底都好濃蠔味!如果中意食蠔嘅絕對要試!❤️❤️😋明太子雞翼($30)明太子塞到雞翼脹卜卜,皮脆內軟!好味熱冰糖紅棗雪梨茶($20) 好有家的味道~正值得一提嘅係,佢所有野都係熱辣辣,應該係即刻煮嘅而家搵到間咁有心嘅餐廳已經好難!
有朋友介紹話上環有間日式居家味濃嘅餐廳,叫我一定要去試吓!
環境非常舒服,位置又好好喺地鐵站一出行幾步就到

叫咗呢個黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵($78)

湯底有十分濃烈嘅黑蒜味,同豬肉十分夾!
麵質就冇咩特別,不過配料同湯底冇得輸
推薦

另外叫左個廣島蠔肉碎烏冬($78)

明太子雞翼($30)
明太子塞到雞翼脹卜卜,皮脆內軟!好味

熱冰糖紅棗雪梨茶($20) 好有家的味道~正

值得一提嘅係,佢所有野都係熱辣辣,應該係即刻煮嘅
而家搵到間咁有心嘅餐廳已經好難!
  • 廣島蠔肉碎烏冬
係屋企附近成日經過都好想食,今日襯放早又想食日本野,所以黎試吓~無諗個細細店,質素咁好味,好有意外驚喜,之前都睇Facebook睇過介紹佢地點解會開鋪嘅故仔。洗洗點但係好高質素餐廳招呼好好,好有熱誠,今個冬天天氣異常凍,女侍應好好送上熱飲,俾我地保暖。終於一試,當然要叫佢地個招牌菜: 1)黑蒜炙燒極濃黑豚肉,再轉佢地嘅招牌烏冬;個湯真係好濃郁,好正!! 個烏冬口感好彈牙又滑,果然特別,出面食唔到呢隻,好味,推介!!2)除咗烏冬之外,叫左個 - 黑安格斯肉眼牛扒飯,冇諗過$88咁嘅價錢,可以食到有日本牛肉嘅高水準牛肉,個女侍應見到未食,好熱心提我地唔係凍左,因煎到外脆內軟,仲鎖住肉汁,呢個牛超級有意外驚喜,物超所值,抵食好味!!3)另一個驚喜就係佢竟然有雞泡魚乾,我的至愛!! 整得好香口,香脆,好好味!! 雞泡魚乾個價錢仲要超抵,係平時出邊居酒屋一半咋!!4)鷄翼串好香口,好味。呢間小店非常值得去,我係街坊會再encore,推介!!

洗洗點但係好高質素

終於一試,當然要叫佢地個招牌菜:

4)鷄翼串好香口,好味。

呢間小店非常值得去,我係街坊會再encore,推介!!
2018-01-16
  • 鷄翼
  • 雞泡魚乾
2018-02-20 123 瀏覽
接完老公放工,再一齊行去上環食個晚餐,去到新紀元呢個小小既日本拉麵店6:30到人唔多,可能主力做付近寫字樓,晚市比較靜,可以同老公靜靜食個晚餐地方好舒服,好有親切感日式小店feel人少少都幾悠閒有拉麵串燒烏冬今日唔太熱,點左個芥未果醋帶子凍烏冬芥未果醋酸酸地好開胃,帶子大大粒,有3粒仲有蕃茄,沙律菜,半隻糖心蛋,好味好FRESH黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵麵如其名,黑蒜湯底極濃郁芳香撲鼻,仲有木耳,糖心蛋拉麵好滑好彈牙黑豚肉香口,湯底帶黑蒜及黑豚肉油脂,口中留有餘香串燒2串起,點了一串白鱔$48皮好脆,肉質鮮脆厚切牛舌$48爽口,好香,好味~串燒拉麵烏冬全部都極有水準,唔知係咪小店比較著重品質呢個質素十分超值!!!
接完老公放工,再一齊行去上環食個晚餐,
去到新紀元呢個小小既日本拉麵店
6:30到人唔多,可能主力做付近寫字樓,
晚市比較靜,可以同老公靜靜食個晚餐
地方好舒服,好有親切感

日式小店feel
人少少都幾悠閒
有拉麵串燒烏冬
今日唔太熱,點左個芥未果醋帶子凍烏冬
芥未果醋酸酸地好開胃,帶子大大粒,有3粒
仲有蕃茄,沙律菜,半隻糖心蛋,好味好FRESH

黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵
麵如其名,黑蒜湯底極濃郁
芳香撲鼻,仲有木耳,糖心蛋
拉麵好滑好彈牙
黑豚肉香口,湯底帶黑蒜及黑豚肉油脂,
口中留有餘香
串燒2串起,
點了一串白鱔$48
皮好脆,肉質鮮脆
厚切牛舌$48
爽口,好香,好味~

串燒拉麵烏冬全部都極有水準,唔知係咪小店比較著重品質
呢個質素十分超值!!!
2018-02-17 118 瀏覽
放工后, 一個人無住家飯, 係附近食左個滋味既湯烏冬, YUMMY!未食主食之前, 先食個小食開開胃, 明太子雞翼, 一碟有2隻, 咬一啖之後, 明太子, 跟香脆烤出來的雞翅非常配合的感覺, 雞翅內塞入滿滿明太子,讓雞肉的每絲纖維中都完整吸收海味的精華,吃起來除了雞肉本身的鮮甜味外更多了明太子的鹹香海味,絕對是滋味!先完前菜, 主食係黑松露忌廉湯海鮮烏冬, 用大木湯碗裝, 幾特別, 忌廉湯汁香濃味慢慢滲透烏冬內,令烏冬更入味及色澤金黃,吸引食慾每一條烏冬均勻沾上味道濃郁的黑松露,加上多種海鮮的鮮味,這款黑松露忌廉湯海鮮烏冬的美味令人難以抗拒!

2018-02-15 106 瀏覽
就快過年,要同媽媽去上環辦年貨,辦完年貨之後,我們就到了新紀元廣場那邊吃晚餐!這裡是主打烏冬,也有期間限定的清酒雞鍋!店子不大,雖然已到了放工時間,又是商業區,個來吃晚餐的人客都不少!店員非常友善親切!我們一坐低就遞上熱熱菊花蜜,原來是店子自己煲的,好清甜滋潤!窩心呢!我和媽咪這晚都想吃飯,所以點了一桶厚燒鰻魚玉子飯,這個是2人份量來的!用木桶盛載,一打開蓋子就聞到香噴噴,有幾件大大件的燒鰻魚,還有滑蛋,沒有全熟的蛋,還有熱騰騰的蛋汁流出來,感覺很治癒!燒鰻魚燒得剛好,魚肉飽滿肥美,沒有多餘的刺,甜燒汁令人回味!飯粒不會過軟過硬,好合胃口!我們另外也點了一些小吃,串燒!雞泡魚干甜甜的,有較口,好香!很推介厚切牛舌,好大塊,完全不會韌,好juicy,口感好爽彈,燒的火喉控制得好好,媽媽超喜歡!這個黑安格斯肉眼牛扒也很高質,油脂會重一點,但非常嫩和稔,不用特別的調味也很好吃!鮮!之後有機會也要試試他們的烏冬!
這裡是主打烏冬,也有期間限定的清酒雞鍋!

我們另外也點了一些小吃,串燒!
雞泡魚干甜甜的,有較口,好香!

之後有機會也要試試他們的烏冬!
2018-02-12
2018-02-14 100 瀏覽
Lunch time 特登由中環行過黎食,鋪頭細細唔算多位,等位都等左30分鐘,叫左個黑松露忌廉海鮮烏冬,上菜速度稍慢,但味道不錯,黑松露味道濃郁,烏冬份量亦足夠(女孩子夠,男士就可能爭少少),不過價錢唔平,$88 一個烏冬無包飲品,不過另外問侍應要杯熱水佢地都肯比,overall 都不錯👍🏼
2018-02-14 530 瀏覽
放工行過中環,係新紀元廣場門口見到呢間小店 望下原來係食日本野 就入去試下店鋪唔係好大 但係好日式feeeeel店員勁親切 坐低左已經不停介紹食物派卡片又派佢地既貼紙最後決定點左兩個主食兩個小食第一個係店員推介既「黑蒜炙燒極濃黑豚肉面」上枱時就聞到超香豬骨湯味 望落去油左小小 但係真係太香 忍唔住都要飲頭啖湯蒜味同豚肉味都好出 拉面既口感岩岩好 豚肉燒完好好味好juicy 唔會好乾 第二個係黑安格斯肉眼牛扒飯,好似一個定食咁 佢既牛又係好香 加埋個醬油 甜甜地 又有蒜味 撈飯 點牛食都一流 不過牛就肥左小小 岩哂朋友食 佢中意肥 我中意冇咁肥再加牛油金菇包同三文魚腩串 金菇就好濃濃既牛油味 仲有蒜蓉 一個字「香」三文魚腩就 層皮燒到好脆 又唔會燒窿 岩岩好 魚腩就啖啖肉 冇骨又Juicy 最後黎多個明太子雞翼 好特別 啲明太子已經係雞翼入面 仲拆埋骨 又係啖啖肉 好多汁睇返都想食食完店員仲會問下有冇地方要改善感覺良好食左五樣野埋單都係300蚊仲有找抵食呀

店鋪唔係好大 但係好日式feeeeel
店員勁親切 坐低左已經不停介紹食物

派卡片又派佢地既貼紙

最後決定點左兩個主食兩個小食

唔會好乾

不過牛就肥左小小 岩哂朋友食 佢中意肥 我中意冇咁肥

再加牛油金菇包同三文魚腩串
金菇就好濃濃既牛油味 仲有蒜蓉 一個字「香」

三文魚腩就

睇返都想食

食完店員仲會問下有冇地方要改善
感覺良好

食左五樣野埋單都係300蚊仲有找
抵食呀
  • 三文魚腩串
2018-02-04 179 瀏覽
媽咪係上環附近番工 每次接佢收工諗食咩都係我地嘅煩惱咁啱行過新紀元廣場後門見到有間裝潢充滿日式風格嘅小店咁就諗都唔諗去試下7點鐘入坐 見到有幾個人等外賣堂食未係好多人 不過食到最後開始滿座侍應熱切咁介紹佢呢問鋪嘅招牌比我地但媽咪唔係非常肚餓所以就叫咗一碗黑松露忌廉海鮮烏冬做主食share再叫其他串燒有好多黑松露係上面我係未撈混就先試下個湯好有西式周打魚湯嘅感覺 好味撈混後 濃郁嘅黑松露味湧上嚟 勁香黑松露迷必試 同個忌廉湯異常地夾烏冬都好滑 係日本個種烏冬總共有兩件大帶子 幾件大三文魚 十分足料厚切牛舌真係好厚 但唔會好un 啱啱好!雞軟骨好'野'味 食得出用咗海鹽 唔係死咸明太子雞翼好香好juicy白桃梳打 同 蜜桃特飲個人覺得蜜桃特飲好d因為本身自己唔好梳打
媽咪係上環附近番工 每次接佢收工諗食咩都係我地嘅煩惱

烏冬都好滑 係日本個種烏冬
總共有兩件大帶子 幾件大三文魚 十分足料
厚燒牛舌  雞軟骨

厚切牛舌

真係好厚 但唔會好un 啱啱好!
雞軟骨

個人覺得蜜桃特飲好d
因為本身自己唔好梳打
厚燒牛舌  雞軟骨
2018-01-31 85 瀏覽
This location used to be DANDAN Soul Food from Sichuan but now it is Hachi Sawa.Ever since I saw a friend post the vegetarian udon with Bamboo piths I have been wanting to try it.Went to the branch in Shaukeiwan but they didn't have it, but frankly I prefer this branch because it is more accessible and there are more options on the menu.Tried two different udons: signature oyster udon and the new one with bamboo pith and Japanese chicken.It was difficult choosing between the new one and the vege

It was difficult choosing between the new one and the vegetarian one but tried the new one because it contains sake.
The chicken was very tender because it is the Japanese chicken which is also recommended by celebrity chef Kei San.
The broth contains red dates which make the broth very sweet so it would be good if the sake flavour was stronger.
As for the oyster noodles, they tasted great and full of oyster flavour.
But compared to the SKW branch, you get less seaweed here and more mince.
Finished with the strawberry soda which was fantastic and not as sweet as compared to SKW.
Will return again to try the vegetarian udon.