2018-02-23
估唔到上環嘅新紀元廣場,近皇后大道中呢邊都有咁高質嘅日食店夜晚嚟到,基本上價錢同lunch差唔多叫咗招牌嘅黑蒜油炙燒黑豚肉極濃拉麵一上枱已經覺得好靚,同平時食開嘅拉麵唔同,唔會淨係得層厚厚嘅黑油,靚到唔多捨得食濃厚嘅黑蒜油湯底配上彈牙嘅拉麵,拉麵都幾索味,可以話係中上嘅質素炙燒嘅黑豚肉片帶微微嘅焦香,配埋其他拉麵嘅配菜,呢碗麵唔會太鹹,好食到連湯都飲埋呀廣島蠔肉碎烏冬較爲清淡,但湯底較甜,可以突出蠔嘅鮮味廣島蠔隻隻都好大粒,夾起嚟都係漲卜卜好飽滿嘅湯入面嘅肉碎就係用嚟幫個湯帶返啲油分,連埋海帶,大蔥,呢種味道好住家烏冬係好幼同薄身個種,容易夾之餘都好快啜入口追加咗一隻溏心蛋,呢個真係不得了入面嘅溏心做得出色唔再講,蛋白部分滷得入味,蛋黃漿簡直係要流出嚟,入面嘅中心好甜,帶有好少嘅酒味如果一間拉麵舖嘅溏心蛋係決定佢高下嘅地方,呢間真係會即刻贏串燒方面叫咗兩種:安格斯牛小排同埋大蔥雞肉牛肉方面用咗少少黑胡椒調味,牛排都幾靚,簡簡單單牛肉味已經甚濃呢個大蔥雞肉串幾抵,呢個價錢有兩串雞髀肉連皮切件,同大蔥一齊燒落少少鹽,已經將雞肉外皮燒得好香,外脆內軟,雞油同肉汁得以保留大蔥啱啱熟好多汁,夾埋
夜晚嚟到,基本上價錢同lunch差唔多
叫咗招牌嘅黑蒜油炙燒黑豚肉極濃拉麵
廣島蠔肉碎烏冬較爲清淡,但湯底較甜,可以突出蠔嘅鮮味
廣島蠔隻隻都好大粒,夾起嚟都係漲卜卜好飽滿嘅
烏冬係好幼同薄身個種,容易夾之餘都好快啜入口
追加咗一隻溏心蛋,呢個真係不得了
如果一間拉麵舖嘅溏心蛋係決定佢高下嘅地方,呢間真係會即刻贏
串燒方面叫咗兩種:安格斯牛小排同埋大蔥雞肉
呢個大蔥雞肉串幾抵,呢個價錢有兩串
雞髀肉連皮切件,同大蔥一齊燒
大蔥啱啱熟好多汁,夾埋一齊食好juicy唔會乾
店內嘅裝潢都幾有日本風,而且樓底高,感覺舒服唔會有壓迫感
好食到我哋都不得同店員表達吓我哋嘅欣賞,而佢就推介我哋食呢個清酒雞鍋,好似都幾正下次lunch time有時間要再嚟試下