2018-12-23 633 瀏覽
今日午餐想吃牛腩面,聽講附近開了一間八寶清湯腩,專門做牛腩面的店,店面好樸素,不是好大,一進去就聞到好香的牛腩味,我點了一碗清湯牛腩,牛腩超級大塊,一份都有好多塊,湯底看著不是好濃,飲一口才感受到濃郁的湯底,好鮮,泡飯食,覺得可以食幾碗飯,朋友點的面都好有韌性,是實在的反復揉捏過的面,最適合來食lunch啦,一人一份剛剛好。

2018-12-12
15 分鐘 (堂食)
餐廳樓頂好高,環境舒服。除左有出名既牛腩,仲有其他款麵食,咖哩飯。叫左紫菜四寶米粉($50),牛腩幼麵($50),炸魚皮($20)。炸魚皮跟一碗湯,估唔到碗湯好好飲,有陣藥材味。炸魚皮用袋入住,送上枱個陣就打開膠袋。所以魚皮仍然脆卜卜,而且份量都唔少。有人專登外賣炸魚皮添。幼麵麵身爽,而且牛腩仍係件狀,唔係碎牛腩。有dd牛腩連住牛脂肪,香濃牛味。配有幾件大蘿蔔,吸哂湯汁。而個湯底就充滿牛味。同炸魚皮湯底唔一樣。紫菜四寶湯底又係另一款,尼款清甜得黎,有陣紫菜味,飲完唔口渴。配料有魚片,魚皮餃,墨魚丸,豬肉丸,貢丸,仲有幾件大蘿蔔。味道ok,要食既話建議叫牛配料。整體,環境優勝,最大特點乾淨,靜靜地食唔趕人走。所以,俾多少少錢,有好食物好環境,都值得。

叫左紫菜四寶米粉($50)牛腩幼麵($50)炸魚皮($20)
炸魚皮

牛腩幼麵

紫菜四寶米粉

2018-12-10
炸魚皮
牛腩幼麵
紫菜四寶米粉
2018-11-17 617 瀏覽
聽朋友介紹天后有一間小小隱世但好好食嘅牛腩粉,當然要去試吓啦😊 原來間鋪頭就係 texas burger 對面,入到去,已經聞到一陣陣好香嘅牛腩湯底,鋪頭係新裝修,唔使同人迫,感覺舒服。 識食嘅話一定係食崩沙腩河($78),D 崩沙腩肉味濃,最重要係炆得好淋,連埋少少肥肥地方一齊食,大滿足!湯底出色,蘿蔔都好清甜,值得推薦大家!朋友就食三寶 ($98) 崩沙腩,坑腩,爽腩。都係崩沙腩最好食, 第二係坑腩。雖然感覺唔算平,但物超所值,最難得係服務員態度有禮,難得一遇嘅餐廳!

2018-11-17
  • 崩沙腩河
2018-10-03 724 瀏覽
小編呢排想食得清淡啲,所以外出覓食都盡量揾啲湯麵類嘅😜今次就喺天后發現咗呢間牛腩麵小店~-🔸清湯蘿蔔牛腩麵個湯底非常清,有淡淡藥材味!!!食得出係用心作品,完全唔係味精湯~😍 牛腩肉質非常淋身,唔會un! 食得出係慢煮嘅效果~另外唔好睇少蘿蔔嘅存在!所有湯汁精髓都俾蘿蔔吸收曬,好淋好入味😭 小編能夠淨食一碗蘿蔔呢😃🔸總結: 如果去開天后又鍾意食湯麵嘅朋友可以去試下!有誠意嘅小店~見到好多人都係專情嚟食牛腩嘅,係值得一試嘅~😜
🔸清湯蘿蔔牛腩麵

2018-10-02 498 瀏覽
昨晚行過見到間舖新新地 ,走入去試下。叫咗咖哩牛腩飯, 黎到真係大失所望,果碗根本就唔係牛腩,係撈咗咖哩汁嘅湯渣, 食落啲肉好柴皮,好似煲完湯嘅瘦肉咁,全部一絲絲, 跟住同個店員講, 佢話可能比咗啲瘦嘅牛腩我, 轉頭補番幾嚿畀我, 點知轉頭黎到又係果D野,唉!冇食就埋單走人。嬲到我連相都唔記得影, 早知去大家樂冇好過, 最憎呢啲又貴又呃人 嘅食店。
昨晚行過見到間舖新新地 ,走入去試下。

2018-09-30
依間野牛腩好食入味. 我叫咗爽腩飯而我老婆叫咗坑腩米粉。我覺得牛腩份量夠,切得都ok厚。爽腩有啲筋膜帶住,唔會太肥坑腩滑啲,幼細d,都不會太肥湯底重藥材味,覺得冇味精,食完唔會口渴價錢係有少少貴嘅,但真材實料,值得推介👍
依間野牛腩好食入味. 我叫咗爽腩飯而我老婆叫咗坑腩米粉。
我覺得牛腩份量夠,切得都ok厚。
爽腩有啲筋膜帶住,唔會太肥
坑腩滑啲,幼細d,都不會太肥
湯底重藥材味,覺得冇味精,食完唔會口渴
價錢係有少少貴嘅,但真材實料,值得推介👍

2018-08-27 519 瀏覽
久聞天后電氣道有間藥材味勁濃的牛腩麵店。今日特地落去試探虛實。陣陣藥膳味道傳到出店外,店內燈火通明,乾淨整潔,樓底很高,整體環境跟餐牌上食物的價格互相呼應,走中檔路線。坐下來吃麵,感覺像在餐廳用膳。我選了清湯蘿蔔爽腩米粉和炸魚皮,炸魚片非常鬆脆,配上一小碗濃湯,非常不錯。爽腩米粉賣相美觀,份量有點大,湯頭藥材味濃郁,牛腩份量適中,大件肉厚,咬下去沒有黏牙,鮮味無比,碗內附上3大件蘿蔔,清甜無渣,加上切得細碎的蔥花,整碗米粉味道非常之好!唯一可挑剔的,就只有室內的溫度。實在有點低,加上我食得慢,湯米很快就涼了下來...$78的清湯蘿蔔爽腩米,絕對物有所值!讚

$78的清湯蘿蔔爽腩米,絕對物有所值!讚
清湯蘿蔔爽腩米
2018-08-27
清湯蘿蔔爽腩米
2018-08-25 453 瀏覽
與其九記,不如八寶!😊牛寶(崩沙腩、坑腩、爽腩)Eight TreasuresThere are a few Beef Briskets places in Tin Hau, but Eight Treasures for sure is the best among all. 🤙🏻🤙🏻I ordered 牛寶 which combines 3 different parts of briskets, 崩沙腩“Bun-Sa Nam” Brisket, 坑腩“Hang Nam” Brisket and 爽腩“Song Nam” Briskets. The beef broth soup was also very fresh along with the briskets.👍🏻I didn’t try the noodles from them, but I will definitely go back again.✅✅
與其九記,不如八寶!😊
牛寶(崩沙腩、坑腩、爽腩)

Eight Treasures
2018-08-16 432 瀏覽
天后新開的清湯腩食店,經過幾次都心動想試一試,入到食店翻開餐牌,定價比我想像中的高,牛腩麵售價$68,如果指定牛腩款式,例如崩沙腩、爽腩、坑腩等,大約$78元。看餐牌同時聽到有人下單要咖喱牛腩飯,跟住就心血來潮跟個位食客叫了咖喱牛腩飯(少飯,外賣),反正都是$68,希望食飯會飽啲啦。拆開個外賣,一盒牛腩及一盒飯分別用兩個膠盒裝起,兩者仍然保持熱的溫度。先來看看牛腩,打開盒蓋就聞到有咖喱牛腩香,除咗牛腩之外入面還有薯仔,而咖喱顏色呈黃色。然後來看看個飯,份量少左,是個人要求小飯,每粒飯形狀完整,沒有爛飯及生米情形。牛腩味道又如何呢?咖喱偏辣,食開小辣的我接受到,而且仲好香添,牛腩軟硬度適中,不會過腍亦不會太硬,舌尖品嚐到香濃的牛腩味,牛腩沒有卡住牙縫,旁邊的薯仔也好好吃,薯仔非常腍,放入口便溶化。整體而言餐廳侍應服務不錯,對話內容清晰,相信是一家支持環保的食店,因為侍應有問我要不要木筷子及匙羹。他們裝載外賣的器皿是透明,可以清楚看到食物顏色,外賣打包得清潔整齊,給我感覺相當衛生。一碗飯的最底價是$68,對於我而言售價是偏高,但是食物質素的確優越,這個價錢無可厚非是合理,下次會再來光顧,品

咖喱牛腩飯

一碗飯的最底價是$68,對於我而言售價是偏高,但是食物質素的確優越,這個價錢無可厚非是合理,下次會再來光顧,品嚐他們出名的清湯腩。
外賣自取
咖喱牛腩飯
其實天后有間好出名嘅清湯腩以前都成日去食!但係見有間新嘅清湯腩,當然要試一試啦!雖然喺門口已經見到個餐牌有啲貴,但係都抱住咩都試下嘅心態就行咗入去!呢度啲位都叫幾闊落, 而且樓底算係幾高,又唔會噏噏dupdup咁,坐落都幾舒服, 同埋可能因為價位問題,人都唔算好多!講番個清湯腩, 我叫咗個最普通嘅清湯蘿蔔牛腩河粉一黎到,碗清湯腩都幾大碗下,一個女仔食會食到好飽,所以五十蚊都可以接受!個湯底,第一啖飲落去,已經飲到好重嘅藥材味,絕對係用足料去“淆”但建議唔好落辣椒油,個人黎講係好中意食辣,我忍到最後一啖先落辣椒油落個湯到試下!好彩無落,真係會破壞哂成碗清湯腩!愛辣人士: 清湯腩都係食番清湯吧啦😂八寶絕對比起“咩姐” 更加用心去做好一碗清湯腩!可能因為做響咗個名啦,用嘅牛腩都冇以前咁好食!所以大家不妨俾個機會八寶,去試下佢嘅牛腩!同行嘅朋友叫咗崩沙腩!我哋交換咗一舊嚟試下!但係因為我唔係好鍾意食肥膏,所以 都係鍾意食牛腩多啲!但係朋友就覺得好好食,所以大家有機會都可以去試下呀!
其實天后有間好出名嘅清湯腩
以前都成日去食!
但係見有間新嘅清湯腩,當然要試一試啦!
雖然喺門口已經見到個餐牌有啲貴,
但係都抱住咩都試下嘅心態就行咗入去!

講番個清湯腩,
我叫咗個最普通嘅清湯蘿蔔牛腩河粉
一黎到,碗清湯腩都幾大碗下,
一個女仔食會食到好飽,
所以五十蚊都可以接受!

個湯底,第一啖飲落去,
已經飲到好重嘅藥材味,絕對係用足料去“淆”
但建議唔好落辣椒油,
愛辣人士: 清湯腩都係食番清湯吧啦😂

2018-08-05 289 瀏覽
平時係天后都係幫襯頭果兩間清湯腩,今日朋友介紹我去試吓八寶清湯腩,話味道唔錯,值得試,果然朋友真係好介绍門口望落去很乾淨內裹裝修簡約,有種舒適感覺牆上寫滿各款牛部位和價錢一路食一路睇定下次叫边款清湯蘿蔔崩沙腩飯$88湯散發着很香當歸藥材味道,崩沙腩位肉夠淋皮爽唔会痴牙,勁九菜花$20可選擇蠔油或腩汁總括黎講,我一喝第一啖湯已经知道深深愛上這味道,雖然價錢係貴左少少,但 一分錢一分貨又足料,对於我黎講係合理
朋友真係好介绍

門口望落去很乾淨

內裹裝修簡約,有種舒適感覺

牆上寫滿各款牛部位和價錢
一路食一路睇定下次叫边款

清湯蘿蔔崩沙腩飯$88
湯散發着很香當歸藥材味道,崩沙腩位肉夠淋皮爽唔会痴牙,勁

九菜花$20
可選擇蠔油或腩汁

2018-07-23 377 瀏覽
每星期都去天后探亞媽,基於本人比較喜歡清湯腩,所以見到新野好想試下,今天終於有機會試到,這𥚃的坐位尚算濶落,加上新裝修,所以坐得幾舒服。平常只吃牛腩,一看 menu 又分崩沙腩,坑腩,雖然價錢比牛腩貴,但既然來到,一於試下。清湯蘿蔔坑腩撈麵, 都幾大碗,坑腩夠腍不黏牙,不過有少少肥,而撈麵好好味,相信有加調味料。清湯崩沙腩河,估唔到原來比坑腩重要肥😰😰😰,吃落感覺比坑腩爽一點,湯底濃郁。總括味道及坐位ok, 不過價錢亦不平宜,而且有肥膏的牛腩不是我們杯茶,下次要食只會選擇普通牛腩好了。

清湯蘿蔔坑腩撈麵

清湯蘿蔔坑腩撈麵

清湯崩沙腩河

2018-07-01
2018-07-01 465 瀏覽
我住在天后,不用说都是华姐清汤腩的粉丝,所有最初这家店开的时候有点不以为然。看了评论,普遍说贵,但是说是九龙过来的过江龙,勾起了我的兴趣前往一试。我点的是牛爽腩面,78港币,果然不便宜。他家有几种牛腩可以选,区别应该是肥瘦。我点的是最瘦的,也有普通的牛腩,50多港币。面端上来后,我觉得。。还是物有所值的。先说面 - 港式的银丝面。说真的,就面来说,天后是个高手如林的地方,水星街的麦明记(他兄弟的麦x,打不出那个字,更出名,但我觉得麦明更好吃),其他的麦系,蚬壳街以前的日式沾面(上个月搬走了),都是高素质的面条,而这家八宝清汤腩的面,居然不输。而华姐的面条就明显逊色了,不过华姐也不是靠面条的。。再说汤 - 华姐的汤是汤色清澈带甜味,这家其实更接近另外一家网红店 - 九记牛腩,是带中药味的褐色汤底。我很久之前吃过一次九记,之后再也没有去过,觉得不是很惊艳,不值得排队。九记汤底的中药味比这家更浓,但我觉得这家更自然,略微带点中药味,不至于太抢味。如果你不是很在意是否能在朋友圈打卡九记的话,我觉得这家值得一试,坐得舒服,又不用排队。最后是牛腩了 - 分量很大,绝对值回票价了。牛腩的分量大概是华

面端上来后,我觉得。。还是物有所值的。

最后是牛腩了 - 分量很大,绝对值回票价了。牛腩的分量大概是华姐的1.5-2倍吧。华姐说实在的牛腩是越来越少了。看到有评论说贵的,但如果华姐给同样分量的牛腩,面条,再加上萝卜(八宝的面里包含萝卜)的话,应该至少也要78港币的。。

我还要了20港币的腩汁芥兰,份量比华姐的略多一些。

我同意之前有个评论说华姐的质量有所下滑。。最近半年去华姐,我感觉质量不太稳定,分量也有缩小的趋势。试完这家新店,觉得华姐要努力啊~ 我还是很喜欢华姐的,喜欢他家店里的人情味,“细佬食咩啊”“阿妹来碟芥兰”,一声一声好亲切。不过食物的质量始终最重要~

八宝的店就是一般的店,很干净,明亮,服务很礼貌,就是少了一点烟火气。不过作为一个女生,其实牛腩的分量有点太多了,吃不完。如果可以有大小的选择就好了~加油,能留在天后的小店都是高手。

2018-07-01
  • 萝卜爽腩面
天后電氣實在太多美食,呢區食lunch平均要$35-60,今日天口熱,冇乜胃口,食麵最好,jim少好怕食十蚊粉,怕粗製濫造,糊口only。有之前食牛腩麵去開華姐,不過越來越麻麻同貴,少少要求嘅人,改去左食八寶。八寶位於天后電器道,店內乾淨、枱濶,坐得舒服,店員好有禮貌。八寶主打牛腩、牛坑腩,一碗牛腩麵要$50蚊,好似好貴,但好多牛腩,加上湯底以藥材底,絶對係連湯都可以飲埋!今次第二次食,D牛腩帶咬口,鐘意淋可㨂牛坑腩或爽腩!

今次第二次食,D牛腩帶咬口,鐘意淋可㨂牛坑腩或爽腩!

2018-05-21
2018-04-24 645 瀏覽
一直以來到天后都是吃華姐,看到這裏有一新店開張就試試。價錢我覺得略貴,招呼還可以,牛腩好味但沒有想像之中那樣超級,湯底太炎沒有華姐那種讓人要一喝再喝直至吃完那種沖動,我最後的湯是原封不動的;它不夠入味,不夠鮮味,而且很淡。河粉就完全無得比,只能用中下水準來形容。再加了油菜,完全無特別。整頓飯讓我有點失望,並不是想像中太好吃但因為新裝修,被裝修吸引所以誤會了。不會再來的地方,不過不太難食的,但不要有期望,只要飽肚還可以。
一直以來到天后都是吃華姐,看到這裏有一新店開張就試試。

河粉就完全無得比,只能用中下水準來形容。

再加了油菜,完全無特別。

2018-04-11