2016-06-30
係大埔,八妹可算是原祖級雞煲店,而每逢節日慶祝飯聚,都會揀嚟八妹,因為坐得舒服之餘,用料新鮮,係我地朋友圈嘅飯堂。 甫坐低,唔使諗,秘製麻辣雞煲走唔甩,好鍾意佢果隻麻香味,嗅到香噴噴四射,餐廳姐姐好好,會幫手搞搞個雞煲,提我地夠時間先好食,真貼心。雞煲既雞入哂味,食到lum lum唎最重要係麻而不太辣,啱啱好!底下果d配菜洋蔥、大蔥仲惹味,食到尾係唔可以放過佢地😁😁 食完隻雞,飽咗半成,繼續努力打邊邊。八妹嘅用料新鮮,除非本身唔鍾意果種食材,否則都覺得好味,尤其安格斯肥牛,睇樣都流口水,肉脂均勻分佈,食落好重牛肉味,肉質一流,每次都必食item😋😋 。蜂巢豆腐,有時嫌普通豆腐一睇漏眼就滾到變豆腐花,呢隻凍豆腐係我另一選擇,食落有d咬口,吸咗雞煲汁真係好美味。響玲,呢度好似自家製既樣,好味,必食。脆肉脘,好鮮甜,大片,雖然唔厚身,但夠寬大,焯一焯,爽爽地食就最正。生菜,唔使多講,淨睇相都知靚仔、爽甜,夠新鮮上面呢碗好野,要比拾蚊雞架,係八妹秘製麻辣醬,介紹比嗜辣既你,唔好走雞,用黎點餸一流。
。響玲,呢度好似自家製既樣,好味,必食
。生菜,唔使多講,淨睇相都知靚仔、爽甜,夠新鮮