2021-06-02 459 瀏覽
朗屏街坊推介嘅下午茶, 下午5:45入去人唔算多,得一枱卡位坐左人,我同朋友可以隨便揀位坐。餐廳地方都闊落,但入面就有一陣味道唔太好聞。下午茶真心抵食,我叫咗滷水雞翼米線+半份朱古力吐司+凍嘅茉香奶茶,盛為港幣$37。食完之後到夜晚10點幾都仲未肚餓,份量十分足夠。CP值非常高,絕對會encore。另外佢都有好多野食選擇,我朋友叫咗炸雞扒米線,啲炸雞配酸辣醬好似食緊麥當勞嘅雞翼,細細粒方便入口,好好食。
2021-06-02
2020-04-12 923 瀏覽
可能我比較細食,覺得下午茶時段有 lunch的份量,一碗粉麵加一個小食加一杯野飲,價錢合理,很好,有住家風味,幾欣賞佢既小食炸魷魚同椒鹽豆腐,另外佢既辣椒油都很不錯炸魷魚既粉唔厚亦緊貼住魷魚,本人覺得炸得十分好,忍唔住食左先記得影低佢🤣🤣🤣🤣豆腐都保留到外脆內嫩,很好,係椒鹽有點不夠

炸魷魚小食

椒鹽豆腐小食

豆腐都保留到外脆內嫩,很好,係椒鹽有點不夠

炸魷魚小食
椒鹽豆腐小食
2020-04-05 414 瀏覽
經過元朗,又不知道吃什麼好,經常都經過呢間餐廳,不妨一試。叫咗鹽酥雞滷肉燥飯加珍珠奶茶。um⋯⋯你問我好無食,我只可以話一般,飯堂嘅水凖,家庭式嘅感覺。有個眉豆花生雞腳湯幾正,不過無影到
經過元朗,又不知道吃什麼好,經常都經過呢間餐廳,不妨一試。

有個眉豆花生雞腳湯幾正,不過無影到
2019-11-03
午餐
2019-02-22 605 瀏覽
搬鋪後第一次試八壹八,鋪頭位置細左,但人情味依舊💓Menu嘅選擇主要分為肉燥飯,拌麵,水餃等等。但一d台式小食如台式香腸,鹽酥雞,柯仔煎,又或者牛肉麵都....係冇嘅😅其實都幾奇怪。所以我會覺得八壹八會更似一間港式台記多d🤣BTW..下午茶時段黎坐得更舒服,價錢更優惠😎叫左一份鹵肉米線配朱古力吐司+凍珍珠奶茶,味道就正正常,但幾抵食嘅😁
搬鋪後第一次試八壹八,鋪頭位置細左,但人情味依舊💓

叫左一份鹵肉米線配朱古力吐司+凍珍珠奶茶,
味道就正正常,但幾抵食嘅😁
2019-02-08 415 瀏覽
新正頭好多舖頭都無開,開親嘅食肆都會Mark up少少,八壹八都唔例外,貴$5一個午餐,當係新年無得放假嘅補償,可以接受!叫左個愛心靚湯餐,湯+主食+清香綠茶!($45)星期四靚湯有粟米紅蘿蔔煲豬肚,揀左個香菇茄子飯!湯都足料味濃,優勝過茶記嘅例湯好多!香菇茄子飯有原隻大菇同4舊開邊茄子,隻菇大隻又入味,唔錯喎!另外有碗細肉燥同滷蛋,好送飯喔!朋友仔叫左個台式雞扒麵($46),賣相同味道都好一般,好唔台式,而奶茶又唔好飲!

叫左個愛心靚湯餐,湯+主食+清香綠茶!($45)
星期四靚湯有粟米紅蘿蔔煲豬肚,揀左個香菇茄子飯!
湯都足料味濃,優勝過茶記嘅例湯好多!

2019-02-07
2019-02-01 297 瀏覽
今天晏晝辦完年貨 ,返屋企途中見到一間台式料理,見到入面唔係咁多人,咁就入去食好西全店以綠色為主色,入面闊落,坐位適中,墻上掛有插畫都幾舒適哇! 淨係下午茶餐已經有三十二款,如果唔想食麵呀,也有飯食,不過今日我想食吐司,所以叫做個麵餐Yummy土司有七種口味,有我最鍾意食嘅花生醬吐司, 其他就有牛油、蒜蓉、藍莓……台灣滷肉拉麵台灣滷肉拉麵啲滷肉有啲鹹加呢啲菜有啲奇怪, 如果換啲酸菜會好啲花生醬吐司花生吐司厚身、香脆、熱辣辣 我最愛辣辣整體來說都幾啱我呢個吃貨嘅口味,離屋企都唔算遠, 坐得舒服 !下次會再試其他

全店以綠色為主色,入面闊落,坐位適中,墻上掛有插畫都幾舒適

台灣滷肉拉麵

台灣滷肉拉麵啲滷肉有啲鹹

加呢啲菜有啲奇怪, 如果換啲酸菜會好啲

花生醬吐司

花生吐司
厚身、香脆、熱辣辣
我最愛辣辣

整體來說都幾啱我呢個吃貨嘅口味,離屋企都唔算遠, 坐得舒服
!下次會再試其他
2019-02-01
2019-01-15 379 瀏覽
一個難得晨早來到元朗的早上,乘車往大棠賞紅葉之前,先在附近吃個早餐。沒有甚麼特別想吃,只想找點特別的吃。浪蕩了一會,來到這間台食餐廳,見店門外的早餐餐牌上有些沒有那麼大路的早餐選擇,便決定入先吃個早餐才出發。店子不大不小,那些掛在牆上,彩色繽紛,充滿童趣的畫作,那些掛在天花上,其實有點兒老套的假花和綠色植物裝飾,都為這店子增添一些其他餐廳以外的特色。 這兒的台式早餐選擇有29款之多,可配米線、米粉、拉麵或公仔麵,雖然當中有些無非是榨菜、豆腐、蕃茄、茄子、鹵蛋、香菇等材料的雙拼組合,有些更是豬扒、雞扒、沙爹牛肉、雪菜肉絲等港式茶餐廳常見的早餐配料,不過也不乏台灣小鍋、台南擔仔、糖醋排骨等較特別的早餐選擇。老婆仔點了「糖醋排骨米線」($37),而愛吃冬菇的我就點了「香菇鹵蛋拉麵」($35)。「糖醋排骨米線」的主角糖醋攤骨是另上的,一端上桌,濃烈的糖醋味便撲鼻而來,使人食欲大增。聽她說,排骨的味道幾好呢! 「香菇鹵蛋拉麵」也不錯,開邊鹵蛋還不怎麼樣,但那已切成兩份的炆冬菇可真是入味非常,而且十分厚身多肉多汁,讓我這個愛菇之人甚為滿意。 這早餐是送吐司和飲品的,吐司有花生、牛油、蒜蓉、藍
這早餐是送吐司和飲品的,吐司有花生、牛油、蒜蓉、藍莓、椰香、奶酥和朱古力七種口味可揀,兩夫妻都愛椰子的味道,就來兩份「椰香吐司」好了。
這「椰香吐司」賣相普通,幸好味道都過得去,椰味香甜,比起港式茶餐廳隨餐奉送的牛油多士或方包來得特別。
至於飲品方面,除了一般奶茶、咖啡、檸茶、檸水外,這兒也有台式奶茶和茉香奶茶的另類選擇。既然如些,那便貫徹始終,來兩杯「台式奶茶」吧!
這兩杯「台式奶茶」奶味頗濃,茶味也突出,不過就似是奶精開出來的飲品,我與老婆仔對它的感覺都只是一般。
難得在香港有台式早餐吃,整體來說,這一頓早餐我還是滿意的。
早餐
2019-01-01 161 瀏覽
元旦日下午起來,念住出來食個下午茶,真的是但找間野食完就返屋企再訓.....點知來到呢間台式餐廳,人不多有卡位就坐低,哇塞!張枱勁污濁......不要緊,我自己拿紙巾抹,想問人拿餐牌,一個人系水吧整野,完全無理會,其他人完全唔知去嗮邊......我自己拿,想叫野食情況一樣,成間鋪侍應唔見嗮......得返水吧一個系度整野......惱惱地拍枱走人,唔會再去呢間野,食品點樣好味法,甘樣服務意識極度差....
2019-01-01
2018-12-11 206 瀏覽
搬咗舖後都無試過八壹八,以前都幾鍾意佢個早餐,地方舒服乾淨😊野食唔差😊今日特登遲一個站落車去朗屏搵食🥢去到八壹八,新舖空間細咗好多,燈光柔和,裝修同裝飾都吾錯,和諧感覺🤗但一打開menu😮 唔係台式餐廳? 啲嘢好立雜,似茶記多過台式餐廳,然後menu 入面啲相同設計有啲差😵叫咗個台灣牛肉🐂麵🍜 搭個芝麻奶茶🍵 芝麻奶茶幾香,真係有芝麻溶,似係開希版既芝麻糊,甜度同平時奶茶少甜相若💖但牛肉麵,就出事喇🤯 唔係呀嘛,竟然係中式油麵底? 你係menu 用外賣碗既相都算,上枱見佢大大碗諗住👌 但連啲牛腩都係五香牛腩係乜嘢玩法😵呢個係潮州/廣東五香牛腩麵喎,唔係台灣牛肉麵喎🙄 any肥,牛腩大部份都完整,咬口唔差,好有五香味,但部份碎腩就有點失色☹️ 湯底有少少咸,唔似係自己淆🤔 菜還可以,但有舊菜頭係度好搞笑😕呢啲係你屋企淥個公仔麵,見雪櫃有剩先會放落去喎😡環顧餐廳其他食客,大部份食番台式肉燥飯,如果有緣,我就再黎試啦🙄 價錢唔算貴,食物算中下,但定位做台式就真 圖文不符

芝麻奶茶

2018-12-11
2018-10-03 191 瀏覽
今日經過安寧路幫襯下間台灣店嘅下午茶餐鋪頭都乾淨,座位寬闊,亦有好好嘅招呼已經好好!👍🏻👍🏻👍🏻✨下午茶餐都好抵食除咗主餐和飲品外,竟然仲有半件吐司真係意料不到! 🤣我都好鍾意食熱辣辣嘅吐司簡直非常滿足👍🏻✨價錢亦都只係30幾蚊,真係好抵好抵好抵👍🏻✨甜酸排骨米線第一夠熱,第二份量都多,第三排骨味道很好!好耐都未試過勁讚!花生吐司,熱辣辣,都厚身!👍🏻蜜糖綠茶30幾蚊一個下午茶餐,真係大大嘅滿足!一定會再去幫襯!😊
今日經過安寧路
幫襯下間台灣店嘅下午茶餐
鋪頭都乾淨,座位寬闊,亦有好好嘅招呼
已經好好!👍🏻👍🏻👍🏻✨

下午茶餐都好抵食
除咗主餐和飲品外,竟然仲有半件吐司
真係意料不到! 🤣
我都好鍾意食熱辣辣嘅吐司
簡直非常滿足👍🏻✨
價錢亦都只係30幾蚊,真係好抵好抵好抵👍🏻✨

甜酸排骨米線

花生吐司,熱辣辣,都厚身!👍🏻

蜜糖綠茶

30幾蚊一個下午茶餐,
真係大大嘅滿足!一定會再去幫襯!😊
2018-09-19
  • 酸甜小排骨
2018-09-29 135 瀏覽
今日黎到元朗 由於快到下午茶既時間先正式食我既lunch 所以就搵左附近間台式料理去試一試😛<豬扒肉燥飯><糖醋肉燥飯>呢個糖醋 雖然肉有少少硬身 但都好入味酸酸甜甜送飯都唔錯之選👍🏻<豬扒拌麵>大概都好好奇拌麵用咩麵底 其實同我地一般食開既油麵咁上下😉由於無湯底要撈埋肉燥一齊食 都唔錯👍🏻<台灣小鍋米線配半塊多士>無其他配料得酸菜同肉燥 撈埋一齊食 再加上蕃茄湯底。值得一讚係塊多士 有烘底所以食得好香口 而且有幾款醬料選擇 我選擇既係朱古力 連朱古力都一樣脆😍😍員工有禮 服務唔錯😉👍🏻

<豬扒肉燥飯>

由於無湯底要撈埋肉燥一齊食 都唔錯👍🏻

<台灣小鍋米線配半塊多士>
而且有幾款醬料選擇 我選擇既係朱古力 連朱古力都一樣脆😍😍

員工有禮 服務唔錯😉👍🏻
這其實是吉列魚柳,外脆但每塊魚柳裏面略為鬆散,沒有明顯魚味、腥味、香味和鹹味。不過始終都是經過油炸的食物,而且配合肉燥的微微鹹味和香味,拿來拌飯也是不錯的。我吃的那一小塊豬扒的油脂主要分佈在其中間部分,當咬到中間位置時,大量油脂就從肉中滲出,使豬扒的香味更強烈,而且它的香味能在口中停留數秒,這時吃一口飯是挺不錯的。這是我最喜歡的飲品—冷的芋香奶茶,幾乎每次來都要點它,因為它的香芋味很濃,5級至少達4級,而冷的香芋奶茶的芋頭味比熱的香芋奶茶要香得多呢。我要少冰的原因是想飲品的份量更多,不要小看冰佔飲品的容量!!!

魚柳肉燥飯

2018-09-26
  • 魚柳肉燥飯
  • 豬扒肉燥拌麵
  • 香芋奶茶
2018-08-12 143 瀏覽
想食米線,行左某間店灰爆執左,咁經過依間店又有米線啊,咁不如入去試下啦!首先見到依間店主打貢丸肉燥燥線,唸都唔唸叫左先算!個碗就好大,可惜米線既份量就唔多,嗰粒貢丸唔係平時細粒既size,係好似長洲大魚蛋既size,食落啖啖肉!米線就同平時餐廳差不多!魚腩肥牛娃娃菜豆腐湯飯,湯味都清清甜甜,魚腩好多細骨,食時要小心,湯mix埋飯一齊食都幾好味啊!蜂蜜綠茶同平時台店差不多!榛子醬可可,跟餐加錢,但依杯榛子可可一d榛子味都冇,同平時店既普通可可味道一樣
首先見到依間店主打貢丸肉燥燥線,唸都唔唸叫左先算!
蜂蜜綠茶同平時台店差不多!
2018-07-20 132 瀏覽
巧難痴喔🤮 ,肉燥飯無豬皮既咬口邊好食呢,茄子冬菇入哂味,撈飯係正既最難飲係杯珍珠奶茶佢都算到係我飲過最難飲既、得奶同水溝埋咁😭😭😭,我已經拎走哂d冰都係無味同唔甜🌚🌚 ,但晏晝依舊好旺場,點解呢又唔係平,我諗係因為附近多住宅,學校同地盤人流多,好又一餐唔好又一餐掛
巧難痴喔🤮 ,
肉燥飯無豬皮既咬口邊好食呢,
茄子冬菇入哂味,
撈飯係正既

最難飲係杯珍珠奶茶
佢都算到係我飲過最難飲既、
得奶同水溝埋咁😭😭😭,
我已經拎走哂d冰都係無味同唔甜🌚🌚 ,
但晏晝依舊好旺場,
點解呢又唔係平,
我諗係因為附近多住宅,
學校同地盤人流多,
好又一餐唔好又一餐掛
2018-07-09 140 瀏覽
呢間八壹八台式餐廳,可以話係我由細到大既飯堂,以前舊鋪係大棠路個頭個陣已經幫襯開,老闆都係同一個。搬左去現址好近我公司,座位坐得都舒服,所以成日同同事去食。係食堂之一。佢真係算元朗最早期套餐有台式飲品跟餐既餐廳,價錢便宜又抵食,因為好大份量!lunch set好抵食,又有例湯(星期一至日既例湯都唔同款)又有野飲,都係45,加3蚊仲可以跟台式飲品!麵食好大碗,次次佢捧出黎都會俾佢份量嚇親~呢間野我比較推薦台式奶茶多過茉香奶茶。
香菇豆腐飯
茄子豆腐米線
肉燥水餃拉麵
麵食好大碗,次次佢捧出黎都會俾佢份量嚇親~
茉香奶茶

呢間野我比較推薦台式奶茶多過茉香奶茶。
2018-07-09
香菇豆腐飯