2005-09-05 15 瀏覽
光顧了元綠的外賣自取買了以下幾款壽司吞拿魚壽司$15 (普通,沒甚麼特別)燒芝士蝦壽司$15 (好濃的芝士味,不錯)燒三文魚黑魚子壽司$15 (三文魚入口即溶,正呀~)三文魚親子壽司$18 (以為會好似佢的圖咁撈撈亂,原來係三文魚還三文魚,三文魚子還三文魚子...無乜特別)軟殼蟹手卷$18 (因為外賣的關係,紫菜已淋晒,所以唔好食)本想叫生蠔天婦羅..但係竟然無得食...點解唔賣都唔寫住售罄架!好失望仲有~佢竟然漏左單...不過都算有禮貌...因為有75折優惠劵,所以只係用了$60
光顧了元綠的外賣自取
買了以下幾款壽司
吞拿魚壽司$15 (普通,沒甚麼特別)
燒芝士蝦壽司$15 (好濃的芝士味,不錯)
燒三文魚黑魚子壽司$15 (三文魚入口即溶,正呀~)

本想叫生蠔天婦羅..但係竟然無得食...
點解唔賣都唔寫住售罄架!
好失望

仲有~
佢竟然漏左單...不過都算有禮貌...

因為有75折優惠劵,所以只係用了$60
2005-09-03 2 瀏覽
以前在沙田有兩間,但我同我bf都係鐘情於舊的一間(維苑隔鄰),服務員好,嘢食到好過連城果間(點解同一集團分別咁大?!),但好可惜舊鋪己結業,剩返連城的一間,服務員態度未夠水準,食物無咁新鮮,d 甘蝦有味,(唔新鮮的味),價錢又架了價所以我本來有八折會員咭都唔去換領

服務員態度未夠水準,
食物無咁新鮮,d 甘蝦有味,(唔新鮮的味),
價錢又架了價

所以我本來有八折會員咭都唔去換領
2005-09-02 0 瀏覽
第一次食元綠(係唔係好out?)點了幾個壽司(辣味三文魚壽司,劍魚腩壽司,香蔥吞拿魚芝士卷,軟殼蟹手卷)個辣味三文魚壽司一D都唔辣!!!芝士卷比我的感覺好cheap..不太特別軟殼蟹手卷不錯..可能是因為我不嬲都喜歡吃啩~但..好貴...而且估不到非繁忙時間個迴轉帶會停...無癮同埋原來依家無得申請做會員...可惜不過佢地又送返幾張優惠劵...75折喎~都算係咁啦~
第一次食元綠(係唔係好out?)
個辣味三文魚壽司一D都唔辣!!!
芝士卷比我的感覺好cheap..不太特別
軟殼蟹手卷不錯..可能是因為我不嬲都喜歡吃啩~

但..好貴...
而且估不到非繁忙時間個迴轉帶會停...無癮

同埋原來依家無得申請做會員...可惜

不過佢地又送返幾張優惠劵...75折喎~都算係咁啦~
(非會員)
7月18日與兩位同事來了這裡吃午餐,入座在中午十二時十分,而落單時間在十二時十二分,(根據帳單的紀錄)滿以為很快上菜啦!誰知道事與願違.那天我們三人也是叫了軟殼蟹拉面套餐,套餐包括味噌湯、前菜(中華沙律),軟殼蟹拉麵、餐飲以及甜品(雪糕糯米「米茲」),味噌湯也算快端來,之後來的不是前菜,而是餐飲,本來也不算是什麼大問題,不過之後的上菜速度就好有問題了.首先是中華沙律,差不多飲完湯都唔見影,我地吹左佢一次,佢就黎兩個,剩餘既一個要轉頭先拎黎,明明係一齊叫的,都唔明點解唔係一切上囉.之後再等左一陣,先黎得一客拉麵,仲要係中途吹左一兩次先黎個隻,而其餘兩個,就連麵影都唔見,縱使我地中途吹左四五次,都係唔見有野黎囉!最離譜既係,我地見到遲過我地入座既隔離檯,竟然遲黎先上岸,但個位客人望住碗麵,似乎無咩去食既動機,於是我地找來侍應,投訴點解人地遲過我地黎都有喇,而我地既就仲未黎,豈料佢先驚覺原來送錯去隔離檯!最過份就係,個侍應竟然係隔離檯拎番碗麵,放落黎我地度就想解決件事,我地當然唔肯要碗拉麵啦!我地真係好嬲呀!足足等左起碼三十五分鐘都唔黎拉麵,於是乎我地取消無黎拉麵既兩個套餐.因為驚佢拎番個碗
7月18日

我地真係好嬲呀!足足等左起碼三十五分鐘都唔黎拉麵,於是乎我地取消無黎拉麵既兩個套餐.因為驚佢拎番個碗拉麵入廚房,之後拎番出黎,扮係新既比我地!
埋單方面亦都好慢,又係要吹兩三次先拎黎,保守估計等左十分鐘,唔知係咪驚我地打電話上來寫字樓投訴佢地,
所以除左黎齊一整個套餐既入左帳之外,其他既都無計錢.

午餐時間只得一個鐘,無理由唔知客人係要睇住時間食飯既,但出品時間同埋單時間都慢得很,好唔掂囉!雖然無計
足錢,但要令我地等咁耐都無得食主菜,更要走去買其他食物充飢,就呢一點,已經唔駛旨意我會再去了!

p/s:分數係根據同事個套餐來給予的.
2005-06-13 0 瀏覽
上個月,我們一行7 人,等位等左1小時30 分都有。人多等,ok。不過d人唔會幫我地"拍",即係有4人,唔hold住。我地見有一4人走,旁邊的都快走,d人都唔比我們。我們6人以上的飛,是第2張來的。第2張等成1小時30分以上!!!!!!!!!!!!(我們唔嘈佢都唔想比位我們)食物其實多左款,但個價有d貴。質數ok,同西田間元氣差不多。但晚一d, 冇晒冷麵個d>_< 燒三文魚又冇...總之
上個月,我們一行7 人,等位等左1小時30 分都有。
人多等,ok。不過d人唔會幫我地"拍",
即係有4人,唔hold住。我地見有一4人走,
旁邊的都快走,d人都唔比我們。
我們6人以上的飛,是第2張來的。
第2張等成1小時30分以上!!!!!!!!!!!!
(我們唔嘈佢都唔想比位我們)

食物其實多左款,但個價有d貴。質數ok,
同西田間元氣差不多。但晚一d, 冇晒冷麵個d
>_< 燒三文魚又冇...

總之
2005-05-27 5 瀏覽
初初食都幾特別,尤其係軟殼蟹及牛油帶子,但一路以來總覺得餐牌一成不變,再好食的食物,一年365日如是就總有討厭的一日。員工服務態度也欠奉,最近一次去食我要求坐非吸煙區,那個類似經理的麻佬很傲慢兼不悄地說:「我們除了壽司枱非吸煙區,週圍都是吸煙區,你一是坐出商場外邊的枱吧!」談話間他的語氣好像岐視我一家人唔吸煙似的。那麽大的一間餐廳就只有壽司枱那+來張高櫈係非吸煙區,真可怒也。 p.s.因為吸煙區的問題,所以環境俾分我只評1分。

p.s.因為吸煙區的問題,所以環境俾分我只評1分。
2005-03-16 2 瀏覽
二月尾的某個星期六, 晚上七時許, 三人行......成個沙田市中心都好多人, 為左唔想排隊, 冇去元氣而去元綠....三個人食左三百幾蚊(已經用埋八折vip咭都要咁貴), comment1) 迴轉帶上面d壽司好唔掂, d飯又乾又硬;(2) order 的壽司好少少, 但d飯都係好乾;(3) 新出o既幾款熱食都ok, 但份量不多(平均40蚊以上, 算貴)總括: 下次寧願去番元氣! (雖然元氣都唔係真正好好味)
二月尾的某個星期六, 晚上七時許, 三人行......

三個人食左三百幾蚊(已經用埋八折vip咭都要咁貴), comment:

(1) 迴轉帶上面d壽司好唔掂, d飯又乾又硬;
(2) order 的壽司好少少, 但d飯都係好乾;

總括: 下次寧願去番元氣! (雖然元氣都唔係真正好好味)
2004-10-16 1 瀏覽
今天剛約了朋友在元祿食lunch, 等位等了七分鐘左右, 都算叫做快啦!! 我們兩個人order了, "花之戀人", "鰻魚壽司","鰻魚細卷","加州卷",蟹子壽司","八爪魚并帶子邊"&"豬軟骨拉麵"!! 上菜都算好快, 但o的食物就真係難食, 特別是"加州卷",做得極差, "花之戀人"又唔新鮮.......都唔明點解還可以開咁多間分店!! 他同"元X"比較真係差到極呀!!!! 以後都唔會再去這裏食呀!!!
2004-06-23 10 瀏覽
很差的一間公司,這是我在3月9日發生的事,我曾兩次在其網頁留下投訴和電郵,望得到回覆,但一直沒有收到回覆。今日,我醒起我曾留下了投訴的底稿,故在此post出來。中午,我大約在12.20分光臨此店,坐下便落ORDER了。我要了一個午餐,落單的服務員尚算友善,雖然落單後,她很快便把味噌湯和飯後甜品給我,這也算了吧,心想很快便有食物。我一邊看書一邊等,陸續有顧客進入。忽然我發覺一桌剛剛坐下約5分鐘的顧客已有食物,正和我一樣order的海老天婦羅拉麵。望一望錶,已是12.42。我連忙叫停一個侍應問問,她只說替我看看便走了去,也不作回覆。再過了5、6分鐘,我見到有一個著suit的、不是穿侍應制服的長頭髮女人,看似高級點的職員,便告訴她食物還未到,她應了我一聲「啊」,便走了去,也是不作回覆,直至食物來,已是12.53,等了差不多半小時,也沒有人跟進過、說一聲唔好意思之類的說話。一個高級點的職員連基本的待客之道也不懂,簡直於理不合,無怪乎連d下屬也一樣唔掂。之後吃下吃下,我發現連前菜也未到,一個午餐有5樣食物,其中兩樣都要顧客追order,身為服務性行業的公司是不是需要檢討一下?還有在我進來的時候人
中午,我大約在12.20分光臨此店,坐下便落ORDER了。我要了一個午餐,落單的服務員尚算友善,雖然落單後,她很快便把味噌湯和飯後甜品給我,這也算了吧,心想很快便有食物。我一邊看書一邊等,陸續有顧客進入。忽然我發覺一桌剛剛坐下約5分鐘的顧客已有食物,正和我一樣order的海老天婦羅拉麵。望一望錶,已是12.42。我連忙叫停一個侍應問問,她只說替我看看便走了去,也不作回覆。再過了5、6分鐘,我見到有一個著suit的、不是穿侍應制服的長頭髮女人,看似高級點的職員,便告訴她食物還未到,她應了我一聲「啊」,便走了去,也是不作回覆,直至食物來,已是12.53,等了差不多半小時,也沒有人跟進過、說一聲唔好意思之類的說話。一個高級點的職員連基本的待客之道也不懂,簡直於理不合,無怪乎連d下屬也一樣唔掂。之後吃下吃下,我發現連前菜也未到,一個午餐有5樣食物,其中兩樣都要顧客追order,身為服務性行業的公司是不是需要檢討一下?還有在我進來的時候人客不算多,我也不是坐於隱閉的角落,職員見到有一個人坐了這麼久而食物也未到,是不是應該覺得有點問題而去問問顧客或check check order?連這麼基本也做不到,他們簡直替公司趕客。另,送前菜來的戴眼鏡女侍應也懂說聲唔好意思,那高級些的女人也不懂,真不明白她為何能做到這個職位,在我付款時,她也沒甚禮貌,我實在受不了,所以問她拿此公司的客戶服務電話,她也不情不願地給我。此公司的熱線,我打了數次也沒人接聽,我唯有在其網頁留下意見和電郵,望得到回覆。
我想此公司需要加強對員工的培訓,我已是第二次遇上此事。上一次在尖沙咀新港中心的分店,也是要連番追order,直到我沒有耐性取消order,那店的男經理只問了其他侍應發生什麼事便算,縱我站在他附近,他也是沒有想過道歉。
還有午餐的分量嚴重不足,平常我吃6件壽司已覺飽,但吃完整個午餐尚覺欠缺,我想正常食量的人是吃不飽的。
2004-05-24 1 瀏覽
態度極差(只有某些員工ok),食物又唔新鮮.不值得再去!
態度極差(只有某些員工ok),食物又唔新鮮.不值得再去!
2004-04-09 3 瀏覽
今次食o左不太多,食了我的至愛:腐皮sushi, 有紫薑味,好fresh的口感.仲有三文魚, 都一貫水準,不過我還吃了我幾喜歡的北寄貝沙律,o的料都ok,不過的紫菜就幾淋,咬極都咬唔開.
2004-02-17 8 瀏覽
呢間食過一次lunch set都ok既~~個飯都幾好味~~但前菜同杯野飲實屬一般....但環境我覺得幾好~~坐得幾舒服^^
呢間食過一次
lunch set都ok既~~個飯都幾好味~~
但前菜同杯野飲實屬一般....
但環境我覺得幾好~~坐得幾舒服^^
2003-12-05 2 瀏覽
第一次去這裡食,裝修不錯,好特別,不過位就少o左.o的sushi就保持水準,都幾fresh,有一碟o的紫菜仲是"索索"聲.
第一次去這裡食,裝修不錯,好特別,不過位就少o左.