因為食左Domon太難食之下...去完physical又口痕...唔想行去元氣就唸住是旦係元綠食..........但真係無唸過依家難食成咁........叫左 蟹子沙律 OK啦 鰈魚 錯哂.....D色水 已經知懶野...一食..無油香 唔甜...無味= = (呢個係本人好愛吃既 所以知新鮮既係點) 三文魚壽司 OK啦 槍魷魚壽司 錯哂....一來到 見到D色水 已經心知不妙.....食左一舊...咬左5分鐘都咬唔爛最尾同其中1個經理定部長 個姐姐仔話同我換~ 我話如果一樣色~就唔要佢就話"咁姐cancel左張單啦" (勁差d態度....)最尾叫左個冷素面........等左15分鐘都無上............走人 = =本身重計埋我錢, 跟住我一話check 佢先cancel 反個麵 勁嬲 = =
唔想行去元氣就唸住是旦係元綠食..........

但真係無唸過依家難食成咁........

叫左 蟹子沙律 OK啦
三文魚壽司 OK啦
佢就話"咁姐cancel左張單啦" (勁差d態度....)

2010-01-28
2009-09-23 76 瀏覽
之前叫了不少東西,吃到一半,先見到東亞信用卡有優惠特餐,於是叫侍應cancell未來之食物,改特餐,又ok喎,佢哋無炸型。不過太多嘢,食到好飽。除咗兩杯set入面0既特飲好難飲,其他都唔錯。平常人只要叫一個餐已經夠食。
2008-09-24
2009-06-30 36 瀏覽
今天跟朋友到沙田行街,朋友推介我到元綠吃Lunch,然後便去一試吧。由於食晏時間而且要坐梳化位,所以等左十分鐘倒,入到去可以坐四人坐位,所以特別舒服。如果有學生証的話,Lunch會有優惠價的,我點了的是香辣雞肉炒鳥冬,熱辣辣剛剛炒起的,味道不錯啊,是日本烏冬來的,炒得好香而且有少許辣味,辣味不重,每個人也會接受到這種辣度,雞肉腌得入味,而且雞肉的份量也很適當,不會太少。另外,這裡的服務也不錯啊,服務員們都好有禮貌,下次再來試試吧!
今天跟朋友到沙田行街,
朋友推介我到元綠吃Lunch,然後便去一試吧。
由於食晏時間而且要坐梳化位,所以等左十分鐘倒,
入到去可以坐四人坐位,所以特別舒服。
如果有學生証的話,Lunch會有優惠價的,
我點了的是香辣雞肉炒鳥冬,熱辣辣剛剛炒起的,
味道不錯啊,是日本烏冬來的,
炒得好香而且有少許辣味,
辣味不重,每個人也會接受到這種辣度,
雞肉腌得入味,而且雞肉的份量也很適當,不會太少。

另外,這裡的服務也不錯啊,
服務員們都好有禮貌,下次再來試試吧!
2009-06-30
  • 香辣雞肉炒鳥冬
2009-06-11 27 瀏覽
本想去元氣食,但下午兩點要等位,所謂何事?唔想等,唔想去峰 (唔想食太貴),最後去左元綠食下午茶餐。叫左下午茶 A 餐: 三文魚壽司 (2件) + 和風茄子 同埋 3 件鰻海壽司。 三文魚壽司: 賣相唔得,已經失分。食落去唔夠肥美,有點起根,大失水準。 鰻魚壽司: 雖然佢依家只係 $3,但冇將貨就價。食落去好得,好肥美,同埋醬汁味道剛好。 和風茄子: 即炸茄子... 上面有 Wasabi 粒同埋紫菜,唔錯。其實佢唔算好油,但係可能得自己一個人,而佢又有五塊,食完感覺好飽。所以,建議兩個人 share,會好 d。 餐飲 (青檸柑桔蜜): 唔好 expect 佢會有一片片 / 一舊舊青檸,會係即沖的,但味道還可以的。服務就差少少,上菜時,d waiter 求其咁放隻碟係你前面 (係有砰一聲果隻),好晦氣好細聲咁講出食物的名稱,但其實係聽唔到佢講乜。其中一次仲係有少少「掟」碟既跡象。果時又唔係人多,都唔明點解要咁晦氣。希望果度既員工可以改善一下。其實,元綠壽司既質素又未至於被 blacklist 的,之不過係水準不定。唔同分店既差別可以好大,同埋有 d 分店既衞生情況真係好麻麻 (沙田果間尚

其實,元綠壽司既質素又未至於被 blacklist 的,之不過係水準不定。唔同分店既差別可以好大,同埋有 d 分店既衞生情況真係好麻麻 (沙田果間尚可)。希望佢會繼續有改善 ~
三文魚壽司不肥美
三蚊件海鰻壽司,出奇地好吃﹗
和風茄子,建議搵多個朋友仔一齊 share
三蚊件海鰻壽司,出奇地好吃﹗
和風茄子,建議搵多個朋友仔一齊 share
2009-06-01 29 瀏覽
又是想不到可吃什麼的新城市之夜,所以走來吃壽司。今次坐迴轉枱,簡簡單單見有咩就食咩,先要了三文魚壽司,刺身未算厚切,尚算新鮮甜美。我最愛吃的紫菜小卷比較失色,紫菜面腍鬼哂,好似放左好耐咁,下次都係叫order好0的﹗珍寶帶子成二十蚊件,帶子肉真係超大粒,味道甘美肥美,正﹗鰻魚壽司特價三蚊件,份量也不欺場,味道尚可﹔而秋刀魚壽司做得不錯,吃得出的新鮮,工友話是難得的驚喜。近期佢地推介既一款叫火焰芝士蝦壽司,一客三件,一大片用火焰至微焦的芝士與壽司飯一同吃,味道不倫不類,呢個配搭我個人認為就麻麻了﹗
又是想不到可吃什麼的新城市之夜,所以走來吃壽司

今次坐迴轉枱,簡簡單單見有咩就食咩,先要了三文魚壽司刺身未算厚切,尚算新鮮甜美。

珍寶帶子成二十蚊件,帶子肉真係超大粒,味道甘美肥美,正﹗

2009-02-02 16 瀏覽
前個食評是我堂食,話說尋日就去左呢度買外賣回家吃﹗揀完點完等的時間不算耐,大約十分鐘已經ready可以拎走,相比起樓下的元氣等成廿分鐘都未有呢度快成倍﹗第一次在元綠買外賣,要讚的有幾隻壽司,第一係個炸蝦卷,蝦夠脆不在話下,仲要超級粗身,有元氣吃的一倍以上分量,抵食﹗再讚的是三文魚子壽司,呢度專登搵張膠紙包住等0的魚子唔會周圍飛,夠細心,再加上魚子夠香夠多,成件隊入口一咬0的魚子爆發的一剎那,味覺超激享受,最重要係新鮮沒有腥味,好食﹗玻璃蝦第一次食,上面加左0的千島醬,蝦身呈半透明咬落十分爽口彈牙﹗最愛吃的三文魚也新鮮很不錯﹗不過要彈的一點是壽司飯比元氣散,不夠結實,如這點可改善就very good了﹗會再來幫趁,看得出元綠的進步,希望下次吃更好吃﹗
前個食評是我堂食,話說尋日就去左呢度買外賣回家吃﹗

最愛吃的三文魚也新鮮很不錯﹗

會再來幫趁,看得出元綠的進步,希望下次吃更好吃﹗
2008-10-31 3 瀏覽
7點半左右, 都唔見有人龍, 唔通經濟真係唔好?好快就有得入座喇, 仲要係坐bar位, 而order位反而唔洗等添喎~ 三十五蚊既挪威三文魚刺身買一送一, 都幾抵~ 共沒有將價就貨而薄了一點呢~炭燒鰻魚點解唔熱既? 只係覺得佢有d暖咋喎燒墨魚鬚壽司又係唔熱既... 火灸芝士三文魚壽司, 火灸芝士帆立貝壽司, 火灸芝士蝦壽司, 三樣都係燒芝士only, 都無燒過入面既...而且芝士味蓋過左原本個壽司味~三色當, 幾得意, 三文魚子, 柱貝同三文魚都幾多, 甜甜地, 幾好味啦~炸鰻魚春卷, 熱辣辣, 幾好味~ 另一番風味可言!佢地係會漏單咖, 見佢地15分鐘仲未有, 我都係自己拎算...綠茶--太淡了, 飲左幾杯之後都無晒茶味, 而且佢d水唔夠熱!!!
7點半左右, 都唔見有人龍, 唔通經濟真係唔好?

炭燒鰻魚點解唔熱既? 只係覺得佢有d暖咋喎
燒墨魚鬚壽司又係唔熱既...
炸鰻魚春卷, 熱辣辣, 幾好味~ 另一番風味可言!

2008-10-11 12 瀏覽
人生第一次食壽司在元祿,不過屈指一數,我估我有十年無食過元祿了﹗當中原因我估係之前有過唔開心既經歷﹗其實近年睇下雜誌廣告,都會見到好多佢地既新推廣,亦都睇到好似係努力進步中,走番出唔好食迴轉壽司之列﹗今日終於都來到,先要彈一句,就係張迴轉枱好鬼死高,又或者係張凳好鬼死矮,像我這樣的小個子真的很難取到食物,亦都好難看到壽司新鮮與否的情況﹗先吃一個露荀瀨尿蝦壽司,蝦肉很鮮甜喎﹗壽司飯挺實淨,好食﹗再試三文魚等都覺得刺身味道不錯﹗熟食點了燒蠔,三十蚊有三隻,估不到如此大隻,蠔厚身多汁,配上熱燙燙的芝士真係夠哂惹味﹗仲有吃了鐵板牛油炒魷魚,配菜多之餘魷魚亦不老彈牙煙韌,好食呢﹗十年沒來,進步了﹗會再來的呢﹗

十年沒來,進步了﹗會再來的呢﹗
2008-08-01 2 瀏覽
今日去左元綠lunch,叫左2個 set lunch, 送飲品+沙律的但係飲品一早就嚟左其他食物都差唔多嚟齊就係沙律未到之後攞左d迴轉帶上面d壽司, 點知壽司舊飯一用筷子夾起就散坐係迴轉都到可以聽到整壽司d人說話我就只係聽到佢地係到講打PS2....魚生飯又竟然會係「魚生凍 飯就熱辣辣」食野過程中就追左個沙律3次到埋單都未嚟 (坐我隔離有個女人, 個沙律都追左2~3次先有)咁樣就埋單個陣同個職員話個沙律追左3次都未到, 語氣就都幾嬲下同埋有小小串個職員就不斷講「唔好意思」 (我直覺覺得佢係扮溫柔)咁到我地起身走, 個職員就用好粗既語氣講「多謝晒,byebye」我心諗:「唔想講咪唔好講囉,冇人想聽添呀.唔好叫我再嚟呢到食野添呀,打死我都唔會呀」點知我都未行出鋪頭,就聽到同一把聲:「痴線」既尾音真係咁冇水準既食物, 加上咁冇禮貌既員工, 呢間元線值唔值得去就真係見仁見智。同樣係元綠,馬鞍山元綠好得多。
今日去左元綠lunch,
叫左2個 set lunch, 送飲品+沙律的
但係飲品一早就嚟左
其他食物都差唔多嚟齊
就係沙律未到
之後攞左d迴轉帶上面d壽司, 點知壽司舊飯一用筷子夾起就散
坐係迴轉都到可以聽到整壽司d人說話
我就只係聽到佢地係到講打PS2....
魚生飯又竟然會係「魚生凍 飯就熱辣辣」
食野過程中就追左個沙律3次
個職員就不斷講「唔好意思」 (我直覺覺得佢係扮溫柔)
點知我都未行出鋪頭,就聽到同一把聲:「痴線」既尾音
同樣係元綠,馬鞍山元綠好得多。
  • 唔值得推介
2008-07-12 6 瀏覽
如果可以,真的想連按十個喊樣,可惜,還沒有這個功能一直以來對元綠沒什麼好感.......對上一次去已經是一年多了,如非必要,我都不會選擇這壽司店。今天晚上,他一句:「突然很想吃元綠。」.....什麼!!!!依個時候我當然極力反對啦~但在他苦苦哀求之下,加上不想在吃飯這個問題上糾纏下去,結果就被迫去了。其實去元綠坐迥轉是沒意思的,那些迥轉中的壽司不能滿足食客,只有幾款,如同裝飾品。坐了卡位,比較舒服,主要點了壽司和冷面。冷面是冷辣辣面和冷素面,都OK,可以接受,但醬就略嫌多了一點。壽司就不要提了,總之就難吃吧。壽司飯口感好有食糉既感覺,飯不是一粒粒痴埋,而是好「漿」.....SORRY~完全不知怎樣形容,總之就差啦。三文魚又不新鮮....饅魚又細etc.....~好嬲!!最重要就係加了價,加價的同時質素理應提升,但竟然愈來愈差......本來已經失望,現在更不用說了。二人吃了約十一碟壽司加兩個冷面,埋單248,已經折了.....好貴呀!....真的想吐血~飯後他說:以後都不會再來..............大家咁話~
如果可以,真的想連按十個喊樣,可惜,還沒有這個功能

三文魚又不新鮮....饅魚又細etc.....~好嬲!!

好貴呀!....真的想吐血~

2008-06-11 9 瀏覽
如果大家見到下2篇我食既食評都知我對唔中意呢間但係好無奈今日又要食多次-0-考完試放學,勁大雨5個人諗左好耐都諗唔到食乜-0-最尾上左連城我本應想食euro gogo架!我好掛住佢-v-但係淨低果4條友都話食元綠,我冇得唔屈服...雖然一億萬個不願意...入去,唔想比錢佢賺,又見a餐ok(照燒雞扒飯)$25就呢個啦,飲熱青檸柑桔蜜,餐跟miso soup同埋saladsalad先到一向都唔食,只係食左少少栗米同埋蛋一般 如果呢2樣都難食我真係拍台走人miso soup上次都講過平時冇飲不過我真係覺得超咸大家小心腎虧雞扒飯我都明日式醬汁係咸但係我都有味覺囉佢落左幾多倍鹽?又一個腎虧的禍害好啦,熱青檸柑桔蜜佢擺明就係想改寫我對覺得佢既食物都係勁咸既觀點比左杯落多左十倍糖既野我我覺得呢杯已經係saturated solution囉再加糖都冇可能溶到(唔好意思-v- 我岩岩考完chem=v=)痴線我真係飲到糖尿食一餐,$27.5換黎糖尿腎虧雙重風險以後想自殺既唔好燒炭啦,咁貴呢度廿幾蚊都死得人啦
如果大家見到下2篇我食既食評
都知我對唔中意呢間
但係好無奈今日又要食多次-0-

考完試放學,勁大雨
5個人諗左好耐都諗唔到食乜-0-
最尾上左連城
我本應想食euro gogo架!我好掛住佢-v-
但係淨低果4條友都話食元綠,
我冇得唔屈服...雖然一億萬個不願意...

入去,
唔想比錢佢賺,
又見a餐ok(照燒雞扒飯)$25
就呢個啦,飲熱青檸柑桔蜜,
餐跟miso soup同埋salad

大家小心腎虧

雞扒飯
我都明日式醬汁係咸
但係我都有味覺囉
佢落左幾多倍鹽?
又一個腎虧的禍害

好啦,熱青檸柑桔蜜
佢擺明就係想改寫我對覺得佢既食物都係勁咸既觀點
比左杯落多左十倍糖既野我
我覺得呢杯已經係saturated solution囉
再加糖都冇可能溶到
(唔好意思-v- 我岩岩考完chem=v=)
痴線
我真係飲到糖尿

食一餐,$27.5
換黎糖尿腎虧雙重風險
以後想自殺既唔好燒炭啦,咁貴
呢度廿幾蚊都死得人啦
2008-06-09 5 瀏覽
第一次寫食評,大家多多指教!因為黑雨,不用上班~趁有時間就跟母親大人去吃午餐~結果想不到吃甚麼,就去了吃元綠,因為母親喜歡吃壽司(如果說到日本料理的話,個人比教喜歡拉面/烏冬~)結果我跟母親的評價是:唔會再去!一入到去,其實真係無乜人,可能大雨大家也不想去街吧...我們二人坐在迴轉的位置.不過,坐位真的設計得不好!迴轉太高了!一坐下我母親就吃三文魚了,她喜歡三文魚.對我來說,一家日本料理最重要的是味憎湯~好像在日本的時候,一坐下就叫一個miso soup.味道不錯,不過沒豆腐...不開心...其他食物都是平平...不可以說好吃...但卻很貴...=ˍ=...一碟很普通的螺肉卻要$13.5...還有!!! 一間壽司店竟然可以沒墨魚壽司!!!我每入一間壽司店就是為了吃這個...一聽到沒這個...心情...跌...=ˍ=吃到差不多,有個好像是經理的人走過來問我們,滿不滿意他們的食物,我就問他為甚麼沒有墨魚壽司(心有不甘~笑),他說他們用魷魚代替了,還說是差不多口感的...我差點暈了!不一樣的東西就是不一樣了!!服務我只是可以給3分...叫一個人過來落單,就要叫另一個人過來...=ˍ=...麻
第一次寫食評,大家多多指教!

因為黑雨,不用上班~趁有時間就跟母親大人去吃午餐~

結果我跟母親的評價是:唔會再去!

還有!!!

服務我只是可以給3分...叫一個人過來落單,就要叫另一個人過來...=ˍ=...麻煩!!

唯一覺得ok的就是新出的櫻之卷&縵魚豆腐...幾有創意~味道也不錯~

我應該不會再來了...要吃壽司我會選元氣...
櫻之卷
縵魚豆腐
櫻之卷
縵魚豆腐
2008-06-06 12 瀏覽
今日勁大雨,8條友考完試唔知食咩好本應想食euro gogo,又有8個位但係因為果1秒猶疑就比後面果8個人霸左所以迫於無奈先食呢間我要滑蛋豬扒飯$26包salad,miso soup同熱飲salad先到但係唔中意食所以冇食miso soup平時少飲今次覺得好味精味...平時係咪都係咁就真係唔知飯:好多洋蔥要撥開好煩...飯ok,有d肉汁係低豬扒好難食我食左幾啖就比晒我個fd食熱飲:勁甜
今日勁大雨,
8條友考完試唔知食咩好
本應想食euro gogo,
又有8個位
但係因為果1秒猶疑就比後面果8個人霸左

所以迫於無奈先食呢間

我要滑蛋豬扒飯$26
包salad,miso soup同熱飲

salad先到
但係唔中意食所以冇食

miso soup
平時少飲
今次覺得好味精味...
平時係咪都係咁就真係唔知

飯:
好多洋蔥
要撥開好煩...
飯ok,有d肉汁係低
豬扒好難食
我食左幾啖就比晒我個fd食

熱飲:勁甜
2008-05-23 2 瀏覽
第1次食元綠d麵..唔講得笑..好難食啊~~~~~~~~叫左E餐...叉燒湯麵配 迷你什錦刺身飯,,野飲,沙律先黎沙律..有等於無..幾塊生菜..又唔太乾淨..半邊春蛋..沙律醬都係於事無補..湯麵..唔知似乜D湯底..麵又林得際..係叉燒算食得下..迷你舊飯完全無刺身D味..百佳2X碗都津味過佢啦 野飲就算OK..但咁就承惠36..+1 =40$好似無點試到正野FEEL..失落LU~~~
第1次食元綠d麵..唔講得笑..好
難食啊~~~~~~~~
叫左E餐...叉燒湯麵配 迷你什錦刺身飯,,野飲,沙律
野飲就算OK..
但咁就承惠36..+1 =40$
好似無點試到正野FEEL..失落LU~~~
30/4/2008 星期三 約4:30pm10點幾響機場警署內食過野後到收工都肚餓所以一行六人黎左食下午茶叫左3個B餐叉燒拉麵配吞拿魚箱壓壽司2個C餐牛肉炒麵1個D餐雜錦辣辣冷麵配牛肉手卷再個別叫左d$10碟壽司我個B餐 吞拿魚箱壓壽司以為係生既,點知唔係囉罐頭吞拿魚仲要乾到死,完全零口感反而個叉燒拉麵唔錯,起碼唔係味精湯底,叉燒兩厚片,半隻蛋其他人既食物唔知點,我地淨係掛住講頭先做野響停機坪見到既野香港第一批人近距離見到聖火火種呀,一生人都唔知有幾多次機會總之就係難忘經驗啦!
30/4/2008 星期三 約4:30pm
10點幾響機場警署內食過野後到收工都肚餓
所以一行六人黎左食下午茶
叫左3個B餐叉燒拉麵配吞拿魚箱壓壽司
2個C餐牛肉炒麵
1個D餐雜錦辣辣冷麵配牛肉手卷
再個別叫左d$10碟壽司
我個B餐 吞拿魚箱壓壽司以為係生既,點知唔係囉
罐頭吞拿魚仲要乾到死,完全零口感
反而個叉燒拉麵唔錯,起碼唔係味精湯底,叉燒兩厚片,半隻蛋
其他人既食物唔知點,我地淨係掛住講頭先做野響停機坪見到既野
香港第一批人近距離見到聖火火種呀,一生人都唔知有幾多次機會
總之就係難忘經驗啦!
奧運聖火號抵港
落機中
火種燈架
機翼號碼
$3X (下午茶)