2022-07-12 153 瀏覽
今天和朋友到海港城探暴龍,再到尖沙咀美食街-厚福街看看有甚麼好吃的,最後我們選擇了元祖沾麵!👉🏻極上芝士蟹皇沾麵 $148芝士焗蟹膏、蟹子沙律、海鮮芝士沾麵湯、豚肉、白色麵條,場面非常豐富!石頭鍋裝著熱辣辣的芝士湯,表面鋪上兩片海膽!令人驚喜的是,芝士湯內還有海膽和龍蝦肉,真是鮮味十足!麵湯濃濃的,一夾會掛麵條上,若你是芝士控,十分推介這個!👉🏻豚肉魚介沾麵 $89豚肉、魚介沾麵湯、白色麵條,魚介是指由魚乾和其他海鮮熬煮出來的湯,隱約聞到堅魚和木魚的香味!豚肉肥都均勻,薄薄一片片鋪在麵條上!麵條十分彈牙,配上濃郁的魚介沾麵湯,非常可口!

👉🏻極上芝士蟹皇沾麵 $148

👉🏻豚肉魚介沾麵 $89
2022-07-12 92 瀏覽
吾知什麼時候開始興起了魚介風。上次別間吃了魚介拉麵,今次再試一試豚肉魚介沾拉麵🍜。豚肉魚介沾拉麵 $89.00分別上麵底和極濃魚介湯底。上面有四塊肥大豚肉。半隻流心蛋,每個沾醬都有一個熱辣辣的石鍋溫暖住,唔怕食到最後會凍哂。極上芝士蟹皇沾麵$148.00係海膽呀⋯仲要係好多粒大大粒個種🥹這個時節都能夠品嘗到大大口的海膽,好興奮😆。蟹殼🦀️原隻上,極濃厚下啲芝士裏面滿滿海膽濃汁。唔怕食到最後只有麵沾醬不夠的狀態。有需要可以叫店員加湯,完全免費。上網見到極多人排長龍,好在今次在不三二四的時間拜訪才可避開人潮時間😆❤️。

豚肉魚介沾拉麵 $89.00
分別上麵底和極濃魚介湯底。

極上芝士蟹皇沾麵$148.00

2022-07-12 133 瀏覽
⭐尖沙咀"人氣沾麵店" 💛 #HomeKongFood 冇幾耐之前同家姐 @pinkpinkyoga 去咗食💛《元祖沾麵專門店》好多人排隊啊,咁有人氣,入去試下先😋! 我地叫左個🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵 $88🦀極上芝士蟹皇沾麵 $148 🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵拉麵湯底黑蒜味濃郁,拉麵唔太淋,煙韌度適中,配上濃郁嘅湯底,拉麵好入味啊!裡會有幾件叉燒和流心蛋,叉燒肉質好嫰滑,軟腍多汁,口感一流! 🦀極上芝士蟹皇沾麵芝士海膽汁熱辣辣,好香啊!聞到已經刺激緊味蕾!沾麵口感豐富,煙煙靭靭, 沾上超濃郁芝士,好正呀!入面仲有好豐富嘅海膽!😍果然份量十足!而蟹蓋上面嘅芝士,裡面徹底地填滿蟹膏,好足料!芝士控千其唔好錯過!@gansohk地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #元祖 #元祖沾麵專門店 #元祖沾麵 #foodporn #ramenlover #ramennoodles #hkfoodieblogger #香港美食 #美食推介 #尖沙咀美食 #厚福街 #拉麵 #拉麵控 #沾麵 #hkfoodblogger #hkfoodblogger #hkfoodie
⭐尖沙咀"人氣沾麵店" 💛 #HomeKongFood

我地叫左個
🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵 $88
🦀極上芝士蟹皇沾麵 $148

🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵
拉麵湯底黑蒜味濃郁,
拉麵唔太淋,煙韌度適中,配上濃郁嘅湯底,拉麵好入味啊!

🦀極上芝士蟹皇沾麵
芝士海膽汁熱辣辣,好香啊!聞到已經刺激緊味蕾!

@
gansohk
地址:
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

#尖沙咀 #尖沙咀美食 #元祖 #元祖沾麵專門店
2022-07-10 78 瀏覽
元祖沾麵呢間拉麵位於尖沙咀好熱鬧亦好多美食嘅地方-厚福街!佢個門口較細,不過好多張貼拉麵嘅圖片所以一望都會見到呢間舖頭,以為門口細裏面都會好細點知裏面係一個好大嘅地方!我嗰日5:00去食好彩唔使排隊大店員同我講晏多少少就好多人排隊啦!極上芝士蟹皇沾麵($148)呢個沾麵好邪惡,濃郁嘅芝士加埋海膽嘅湯粗身嘅麵條掛汁一流充分沾上香濃嘅湯底個湯放出嚟俾我嘅時候係好熱好滾!鍾意食沾麵嘅朋友就知道啲湯嘅重要性係一定要熱㗎!特別想講吓佢啲叉燒!我未食過一間拉麵係咁多叉燒咁好食咁豐富咁惹味🥺🥺仲要完全唔hea🥹個沾麵仲有個蟹蓋下一個上面有濃濃嘅芝士包除咗蟹膏一啖芝士一啖蟹膏好好食 🤣我個朋友擇咗黑蒜豚肉叉燒拉麵($88)我試咗個湯,黑蒜味好重,真係真材實料!同埋個叉燒一樣好豐富好多我個朋友都食唔晒要俾埋我食呀!總括而言,就算排隊我都會食,因為係一間好有誠意嘅拉麵!
元祖沾麵
呢間拉麵位於尖沙咀好熱鬧亦好多美食嘅地方-厚福街!

極上芝士蟹皇沾麵($148)
呢個沾麵好邪惡,濃郁嘅芝士加埋海膽嘅湯
粗身嘅麵條掛汁一流
充分沾上香濃嘅湯底
個湯放出嚟俾我嘅時候係好熱好滾!
鍾意食沾麵嘅朋友就知道啲湯嘅重要性係一定要熱㗎!
特別想講吓佢啲叉燒!
我未食過一間拉麵係咁多叉燒咁好食咁豐富咁惹味🥺🥺
仲要完全唔hea🥹

個沾麵仲有個蟹蓋
下一個上面有濃濃嘅芝士包除咗蟹膏
一啖芝士一啖蟹膏好好食 🤣

我個朋友擇咗
黑蒜豚肉叉燒拉麵($88)
我試咗個湯,黑蒜味好重,真係真材實料!
同埋個叉燒一樣好豐富好多我個朋友都食唔晒要俾埋我食呀!

總括而言,就算排隊我都會食,因為係一間好有誠意嘅拉麵!
2022-07-10 85 瀏覽
元祖沾麵香港真係好多拉麵選擇,港島新界要食都有排揀有排食啊!今次我就喺尖沙咀揀咗呢一間呢間附近好多食肆雲集亦好多美食嘅地方,最緊要係搭車嘅朋友仔都好方便去到!!厚福街!開頭搵呢間舖頭嘅時候有啲迷惘,因為佢個門口比其他分店較細,不過好彩門口張貼咗好多關於拉麵嘅相,所以細心啲嘅人都可以搵到嘅,平時我朋友同我講過左1800就會好多人排隊,搞到我都驚驚地早啲去食🤣🤣好彩唔使排隊乍!今次我揀左!黑蒜豚肉叉燒拉麵($88)好多地方食拉麵我都會試呢一個最基本嘅口味,因為我覺得咁樣先食到個精粹,呢一間舖頭冇令我失望,黑蒜味好重,好真係真材實料,每食一啖拉麵飲一啖湯好滿足😊😊同埋真係要讚既既既係叉燒一樣份量好充足!日本拉麵超過五至六塊叉燒🥹好正啊!!!而我朋友叫左!極上芝士蟹皇沾麵($148)個湯好正係好熱好滾!!我都忍唔住偷食咗幾啖!下次有機會我一定淨係嗌呢個獨佔晒成個沾麵🤣🤣沾麵仲有蟹蓋上面有濃濃嘅芝士包除咗蟹膏一口芝士一口蟹膏好好食 最後,排隊我都會食🤣因為係一間好好味又有誠意既舖頭!
元祖沾麵

香港真係好多拉麵選擇,港島新界要食都有排揀有排食啊!
今次我揀左!

黑蒜豚肉叉燒拉麵($88)

而我朋友叫左!

極上芝士蟹皇沾麵($148)
個湯好正係好熱好滾!!
我都忍唔住偷食咗幾啖!
下次有機會我一定淨係嗌呢個獨佔晒成個沾麵🤣🤣

沾麵仲有蟹蓋
上面有濃濃嘅芝士包除咗蟹膏
一口芝士一口蟹膏好好食

最後,排隊我都會食🤣因為係一間好好味又有誠意既舖頭!
2022-07-07 95 瀏覽
呢間位於尖沙咀厚福街嘅元祖沾麵一直都好出名🌟,特別在有好多款特色沾麵😎,好似芝士海膽、鮑魚龍蝦等等,但係今日我就想試下佢地其他嘅沾麵款色😆,揀左個豚肉魚介沾麵😛.豚肉魚介沾麵🍜 $89首先呢個沾麵嘅湯汁係用石鍋🔥,保持到個湯嘅熱度,唔會怕食食下個湯凍曬而唔好食😗講翻個湯底方面,呢一個湯底都做得好出色🥳,食沾麵最緊要個湯底夠濃郁,而且仲有四片好大片嘅日式叉燒,點落個湯汁到食超級滿足❤️
豚肉魚介沾麵🍜 $89

去到尖沙咀 就梗係要去厚福街搵嘢食 呢度出咗名多平靚正嘅嘢食 仲成條日本街咁樣 今次就試下平時都好多人排隊嘅元祖沾麵 雖然門面細但其實入面都好多位 呢度最出名就係一面三食 我哋叫咗個好多人叫嘅 極上芝士蟹黃沾麵另外再叫咗個 豚肉魚介沾麵來到兩個湯都熱辣辣 碗麵嘅份量都好多 最鍾意麵嘅質地 好彈牙 好煙韌 有少少似手打烏冬嗰種感覺 熱辣辣嘅芝士湯底真係不得了 而且個芝士入面仲有好多海膽同埋肉 而且仲有得免費加湯 我總共加咗三次魚介湯都好特別 入面都有啲肉 味道鹹鹹地 都好好餸麵叫埋兩杯凍可樂啱啱好 滿足嘅一餐

另外再叫咗個 豚肉魚介沾麵

魚介湯都好特別 入面都有啲肉 味道鹹鹹地 都好好餸麵

叫埋兩杯凍可樂啱啱好 滿足嘅一餐
2022-07-01 99 瀏覽
平時幾鍾意食拉麵/沾麵,朋友帶左我黎呢間,佢話佢上次食完好正…👀有幾正呢?今次叫左極上芝士蟹皇沾麵($149)分量好多🤤沾麵好彈牙,叉燒大大塊,芝士汁好邪惡,裡面仲有海膽同豬肉,最不得了係個蟹蓋,揭起芝士成個蟹蓋都係膏🤤另外仲有碗地獄拉麵😛辣辣地,唔會好辣,好多料,原來點埋芝士沾汁,仲正😂,估唔到都幾夾兩碗麵都唔錯,又大大碗,一定夠飽😛另外,店仲有提供免費包裝紙巾👍🏼,員工服務都幾好,不停加茶😆👍🏼
有幾正呢?
今次叫左極上芝士蟹皇沾麵($149)

兩碗麵都唔錯,又大大碗,一定夠飽😛

放假同朋友行尖沙咀,去呢間沾麵專門店提早食早晚餐,我哋叫左一人一個麵一起分享食。一個沾麵一個拉麵。沾麵既食法。極上芝士蟹皇沾麵 $148 沾麵大大份,有四塊肥美既叉燒,蟹籽蟹膏足料,蟹膏上面舖滿芝士,要趁熱食先可以拉出芝士既感覺。芝士汁入面有海膽同豚肉。蟹膏蟹籽份量好多,抵食沾麵極上芝士汁,有熟海膽日本茶元祖秘製地獄拉麵 $89拉麵幼身同軟,汁少辣,糖心蛋好食。個叉燒都保持到水準。竹筍就都算多。兩個人食到飽。
一個沾麵一個拉麵。

沾麵既食法。

極上芝士蟹皇沾麵 $148

蟹膏蟹籽份量好多,抵食

沾麵

極上芝士汁,有熟海膽

日本茶

元祖秘製地獄拉麵 $89

兩個人食到飽。

• 元祖秘製地獄拉麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-07-01 126 瀏覽
🍴豚肉魚介沾麵魚介汁好濃厚,麵質好彈咬同大大碗,點落魚介汁味道好豐富,豚肉片好厚同埋好入味,唔乾唔柴,溏心蛋都好好味,同埋好多筍,食完超飽。🍴極試芝士海膽沾麵+芝士焗蟹蓋呢個豚肉叉燒麵同上面係同款,芝士海膽汁勁好味,海膽好鮮甜,芝士汁好厚身但不會咸,味道剛剛好,點完汁的麵變得好creamy.最緊要係d汁(芝士汁,魚介汁,蝦汁)都可以任添,芝士汁我係一加再加,因為太好味了😋芝士焗蟹蓋爆多芝士同蟹糕,好新鮮!

🍴豚肉魚介沾麵

豚肉魚介沾麵

🍴極試芝士海膽沾麵+芝士焗蟹蓋

芝士焗蟹蓋爆多芝士同蟹糕,好新鮮!
芝士海膽沾麵

2022-06-27
15 分鐘 (堂食)
芝士海膽沾麵
2022-06-17 243 瀏覽
呢間沾麵應該好多人食過但今次真係我第一次食👅食過一次真係不得了好好食‼️食完已經好想快出post 介紹比大家😍一路打同整圖已經想再食🤭🔸極上芝士蟹皇沾麵(龍蝦湯)🦞$159+$8芝士蟹皇係蟹膏加芝士,個蟹膏真係不得了🤩超多😙而芝士份量超多仲可以拉絲🧀兩樣嘢夾埋一齊食超正😚龍蝦湯加咗$8🦞岩岩黎到出哂煙超熱🔥龍蝦味好夠,唔會好咸🙌🏻而湯裡面有好多豬肉但就柴🐷而拉麵火灸叉燒係MVP‼️應該係上面有焦糖再燒,甜甜地🤪叉燒都好淋,超級好食🤤而溏心蛋就冇咩味🥚拉麵份量好多,拉麵係涷嘅但沾落湯就好熱🥵加埋一齊就中和返😆🔸特製八代海赤老沾麵🦐$99海赤老湯蝦味好重💫但偏鹹🫢朋友要加七味粉都話湯覆蓋咗七味粉🫣但我覺得個湯係ok嘅😙湯裡面同樣有豬肉但都係柴🫠而拉麵叉燒同上面一樣🙌🏻而最後都加咗湯,飲落都Ok😜🔸餐廳有個promotion係ig story tag佢地ig 就有$100 coupon,但就係20張5蚊 coupon, 1次用一張😹

🔸極上芝士蟹皇沾麵(龍蝦湯)🦞$159+$8

🔸特製八代海赤老沾麵🦐$99

• 極上芝士海膽沾麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-06-16 112 瀏覽
厚福街食肆林立 今次去食沾麵🍜餐牌選擇都幾多 每款都好吸引🔸極上芝士海膽沾麵 $158石鍋芝士一路滾住 熱辣辣初時以為剩係得醬汁 點知食食吓見到入邊有料 有豚角煮同海膽芝士汁好濃郁 質感濃稠麵條較粗身 食落有口感 亦好掛汁每啖都食到濃郁芝士味🤩芝士海膽真係第一次食 幾有驚喜另一重點❕附有原板海膽❕認真誇張 海膽好鮮甜 入口即溶包埋落紫菜食真係冇得頂沾麵仲有其他配料包括 叉燒 竹荀 流心蛋 紫菜 真係大滿足 $158真係超值👍🏻
厚福街食肆林立 今次去食沾麵🍜

沾麵仲有其他配料
包括 叉燒 竹荀 流心蛋 紫菜
真係大滿足 $158真係超值👍🏻

2022-06-05 202 瀏覽
呢日去咗元祖沾麵食early dinner,早去嘅鳥兒唔洗排隊🤭元祖沾麵嘅款式都幾多,肚餓嘅我決定要好好享受下,叫咗個勁邪惡嘅極上芝士蟹皇沾麵😎🎈極上芝士蟹皇沾麵 $148✨松葉蟹膏味道鮮美,芝士蓋面,燒過嘅芝味更香濃…✨沾麵大大碗,份量十足,配有叉燒、紫菜、溏心蛋… 蛋黃油亮順滑,好誘人😍 ✨沾麵爽口彈牙,放入石鍋裡滾熱嘅芝士當中,微微加熱,及掛滿芝士湯汁後,沾麵更邪惡美味呀🤤食完呢個咁豐富嘅沾麵,又飽又滿足!

🎈極上芝士蟹皇沾麵 $148

✨松葉蟹膏味道鮮美,芝士蓋面,燒過嘅芝味更香濃…

食完呢個咁豐富嘅沾麵,又飽又滿足!
2022-05-30 177 瀏覽
放lunch 諗唔到食咩好,行下行下就走左去厚福街,望到餐廳門外的大電視播住好多款唔同既沾麵,就行左入去食沾麵醫肚啦~ 餐牌有好多唔同款既沾麵,望左好耐決定左叫魚介湯沾麵~ 感覺配魚湯暖胃係一個好選擇😍魚介湯同沾麵神奇地Match! 有神奇既魔力~沾麵仲有叉燒,筍,紫菜同埋蛋~ 一啖麵一啖湯真係好正~ 魚介湯味道適中,非常開胃,一下子就食曬成碗麵~ 朋友叫左極上芝士蟹黃沾麵,濃濃既芝士加埋原隻蟹黃都神奇地夾,同魚介麵對又形成了一個有趣又新奇的口感。沾麵爽口彈牙~ 好有咬口!

魚介湯同沾麵神奇地Match! 有神奇既魔力~

2022-05-30 104 瀏覽
喺仲有得去旅行嘅時候,去親日本都要食返一次沾麵先有去左旅行嘅感覺~ 試過元祖沾麵既沾麵之後真係感覺去親食好有喺日本食緊沾麵既感覺!因為元祖沾麵真爽口又彈牙!今次我叫左極上芝士蟹黃沾麵~ 沾麵加埋檸檬汁落去令到個面更加爽口清新!口感真係一流!沾麵仲有叉燒,流心多同埋紫菜!叉燒真係燒得好好味!第一次食芝士海膽既沾麵真係無諗過芝士海膽居然同沾麵都咁match! 好似食緊濃濃但又爽口嘅意大利粉咁!海膽仲要好多!芝士醬內仲要有肉可以一齊~ 份量好大!芝士蟹黃真係原隻蟹黃咁上,足料又大件!同埋沾麵一齊食,好味感增倍!

沾麵仲有叉燒,流心多同埋紫菜!叉燒真係燒得好好味!

海膽仲要好多!芝士醬內仲要有肉可以一齊~
份量好大!