長洲地方不大,食肆嘅選擇比市區少,糖水舖更少。還好舅仔去掃墓之前做過吓功課,發現最多人去過呢間「允記」,於是大夥兒聽從舅仔嘅提議,向「允記」出發。呢度嘅糖水除咗傳統幾款之外,亦有很多用生果設計而成嘅新款甜品,不比「松記」嘅款式少。可惜筆者近日身體違安,經中醫師建議,避免生冷嘅食物。所以只好簡單的叫了一碗豆腐花。豆腐花口感嫩滑,十分對辦,而豆香味亦係平均之上。這裡嘅豆腐花係原味,並冇加薑汁,顧客可加黃糖或糖漿。個人而言,筆者較為喜歡前者,因為甜味比較自然。總體評分係「笑面」及「ok」之間,偏向「ok」。豆腐花係成本便宜嘅食品($8),訂價亦屬合理範圍(註:確實價錢已忘記,所提供嘅數據只係約數)。

2009-04-04
$8 (其他)
2009-03-18 4 瀏覽
星期日晚上和友人到呢間野食糖水..同行四人各自叫了芒果西米露和芒果大菜糕..出事的是芒果西米露..一來到見到芒果同西米露未攪好而且個團芒果份量十分少攪好變成淺黃色,,,食落口好重奶未..芒果味俾花奶搶哂..而且果肉都好少下真係好失望
星期日晚上和友人到呢間野食糖水..
同行四人
各自叫了芒果西米露和芒果大菜糕..
出事的是芒果西米露..
一來到見到芒果同西米露未攪好
而且個團芒果份量十分少
攪好變成淺黃色,,,
食落口好重奶未..
芒果味俾花奶搶哂..
而且果肉都好少下
真係好失望
2009-03-15
$9.5 (其他)
2009-02-23 9 瀏覽
同朋友入長洲玩.知道好出名的mango腸粉.就決定去食啦!我地揾左好耐呀.因為唔識路...仲要問人tim..辛苦的揾到啦..叫左mango腸粉,仲有mango砂冰.mango腸粉加mango汁都加好似$2到....total好似是$22定24..total有2條...食落覺得ma ma....唔係特別好味.....仲覺得好似有小小唔太match到...明顯腸粉味同mango味係分開的...整體味道偏淡...mango砂冰1般//只係為解渴而叫...好似$16 ... 算啦算啦,難得入到黎就唔計啦.
同朋友入長洲玩.
知道好出名的mango腸粉.
就決定去食啦!

我地揾左好耐呀.
因為唔識路...
仲要問人tim..
辛苦的揾到啦..

叫左mango腸粉,
仲有mango砂冰.

total有2條...
食落覺得ma ma....
唔係特別好味.....
仲覺得好似有小小唔太match到...
明顯腸粉味同mango味係分開的...
整體味道偏淡...

mango砂冰1般//
只係為解渴而叫...
好似$16 ... 算啦算啦,難得入到黎就唔計啦.
2009-02-08 5 瀏覽
長洲之旅第三站當然是不可不去試的允升甜品啦,H&K 點了芒果糯米糍==>皮真的好軟,芒果都好香甜榴槤糯米糍==>榴槤味都幾濃, 但餡料不算足合桃糊==>K話好正,好有合桃味總括來說,這間甜品店的價錢較市區的甜品店便宜,而且食物質素還很不錯,值得推薦!下次一定會再來試食其他甜品呀!離開長洲前,H還買了芒果糯米糍帶回家給她至愛吃芒果甜品的媽媽試下啦 !
長洲之旅第三站當然是不可不去試的允升甜品啦,H&K 點了

芒果糯米糍==>皮真的好軟,芒果都好香甜
榴槤糯米糍==>榴槤味都幾濃, 但餡料不算足
合桃糊==>K話好正,好有合桃味

2009-02-04 35 瀏覽
走了一會, 在大街小巷穿穿插插, 來到了允升點了著名的芒果糯米糍, 鴛鴦芒果腸粉, 榴槤糯米糍。芒果糯米糍: 來的是紫皮的, 不過沒有什麼分別(除了顏色)包著大大件芒果, 一點也不酸, 多汁, 哇!!!! 好美味。鴛鴦芒果腸粉: 我吃的是芝麻皮的那款, 皮的口感像0者喱, 很滑,          有點奇怪(哈) 但芝麻味只限吃第一口時嚐到一點點。         內包著的芒果如糯米糍的一樣好吃。榴槤糯米糍: 榴槤味超濃的, 餡料十足, 可以試試呢。我和朋友飢各買了半打芒果糯米糍當手信, 有一位還買了2打(汗...)媽媽和弟弟當晚吃後也大讚。不過翌日公公和弟弟吃時他們卻說很酸@@" 兩隻芒果差別那麼大嗎? 但我的朋友們的也沒有異常問題呢...真奇怪
走了一會, 在大街小巷穿穿插插, 來到了允升
點了著名的芒果糯米糍, 鴛鴦芒果腸粉, 榴槤糯米糍。

芒果糯米糍: 來的是紫皮的, 不過沒有什麼分別(除了顏色)
         有點奇怪(哈) 但芝麻味只限吃第一口時嚐到一點點。
         內包著的芒果如糯米糍的一樣好吃。
榴槤糯米糍: 榴槤味超濃的, 餡料十足, 可以試試呢。
榴槤糯米糍
2008-12-29 16 瀏覽
知道呢到既芒果糯米糍好得, 但係我唔得, 只好求期叫左碗南瓜露 南瓜露 $11 : 南瓜味淡, 亦無加奶增加層次, 所以水溜溜, 只得個”甜”字 明顯係叫錯野

明顯係叫錯野
水溜溜 ~~~~
2008-12-16 18 瀏覽
呢間係之前睇雜誌介紹好想食的所以同男友入長洲之後就迫佢搵俾我 入到去就叫左最出名既 芒果糯米糍同彩珠無錯.個芒果糯米糍係好食.不過成8元一個...而且size只係中等喳...個人就覺得好食不過略貴個彩珠就係松記既幻彩明珠咁...無乜特別不過覺得呢間都係好吃的甜品店想食多花款既就試呀! 係難搵左d姐
呢間係之前睇雜誌介紹好想食的
所以同男友入長洲之後就迫佢搵俾我

入到去就叫左最出名既 芒果糯米糍同彩珠
無錯.個芒果糯米糍係好食.
不過成8元一個...而且size只係中等喳...
個人就覺得好食不過略貴

個彩珠就係松記既幻彩明珠咁...無乜特別
不過覺得呢間都係好吃的甜品
想食多花款既就試呀! 係難搵左d姐
  • 芒果糯米糍
2008-12-05 32 瀏覽
2008.11.30(日) 大開眼界 自問食唔少芒果糯米糍,從未食過咁大舊芒果肉既糯米糍 佢仲唔介意擺出黎表演包俾你睇,唔食點得呀 食後感︰絕對真材實料,不過食糯米糍都係覺得要軟淋淋既口感會好D,一口咬落成舊果肉硬硬地(外柔內剛)既感覺唔太夾,但每件只售$6 又真係一試無妨丫~
2008.11.30(日) 大開眼界

自問食唔少芒果糯米糍,從未食過咁大舊芒果肉既糯米糍

佢仲唔介意擺出黎表演包俾你睇,唔食點得呀

食後感︰
絕對真材實料,不過食糯米糍都係覺得要軟淋淋既口感會好D,
SHOW TIME
排得齊齊整整
成品
影得唔清不過都睇到一大舊芒果肉
2008-12-04 27 瀏覽
多麼有名的小吃,都來不及甜品的吸引力。雖然中式甜品店不是最愛,不過允升評價不俗,難得來到也再一掃: 芒果糯米糍($6粒)-一到埗就見到店員在製造糯米糍,新鮮度有保証,自然特別美味:糯米外層十分軟滑,糯糯的口感很不俗,而且夾心的芒果量足又夠甜,的確是有水準的馳名甜品。雙色丸子-小丸子質感傾向於糖不甩,口感較為煙韌,咬開還有紅豆夾心,增加了甜美度;不知是否吃得太多甜的,感覺兩種顏色的丸子味道都差不多。熱栗子豆花-食友的柯打,我對原粒的栗子興趣一般,覺得不夠甜,不過熱豆花確是很滑,基本上入口即融。雪糕紅豆沙-自從試過一次後,就喜歡上這種類似雪糕紅豆冰,但紅豆味更為濃郁的甜品,故這是我貪心的柯打,雖然甜美,但獨力食了大半碗真是十分飽肚呢! 本來還想點芒果腸粉,不知怎的傾著傾著又忘了,下次補食吧!  長洲之行全紀錄可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!9294.entry

本來還想點芒果腸粉,不知怎的傾著傾著又忘了,下次補食吧!

雪糕紅豆沙
熱栗子豆花
雙色丸子
2008-12-03 16 瀏覽
2 Nov 2008與男友到長洲搵食,搵左好耐先搵到佢 ! 好多人幫襯 !茶葉蛋好好味 ! 要連食2個 ! 什果白水晶 ? 白水晶好好咬,好味。芒果LAW 米CHI,mango好大舊,但係冇味。男人唔食mango,所以自己一個ko左2件 ...
2 Nov 2008

與男友到長洲搵食,
搵左好耐先搵到佢 !
好多人幫襯 !
茶葉蛋好好味 ! 要連食2個 !
什果白水晶 ? 白水晶好好咬,好味。
芒果LAW 米CHI,mango好大舊,但係冇味。
男人唔食mango,所以自己一個ko左2件 ...

• 茶葉蛋
  • 白水晶
2008-11-30 8 瀏覽
叫了二個甜品: 芒果糯米糍$6 + 杏仁湖$12芒果糯米糍: 大大粒芒果肉, 酸酸甜甜, 糯米皮軟林林, 好match.杏仁糊: J 話好滑好香, 夠熱, 比出面其他甜品店好, 試了一啖, 覺得不太甜, 但如果可加蛋白絲會更加香.Comment: 好味&價錢平的點品屋
叫了二個甜品: 芒果糯米糍$6 + 杏仁湖$12

Comment: 好味&價錢平的點品屋

2008-11-09 10 瀏覽
今日飲食之旅,其中一迥是來到這間甜品鋪,來之前我們都有上openrice 看人地食評的介紹,都好想試下他們自家整的甜品..今日終於可以來品嚐一下~~叫了三樣甜品..1st: 叫了招牌甜品(大家介紹到好好食)--芒果糯米滋 $6/pic 我女朋友鐘意食,味道不差,芒果肉都幾新鮮,skin 夠柔軟,不錯。2nd 叫了"彩珠",真是咩材料都有,例如有台式好小粒的珍珠(我估),西米,涼粉,雜果,少少椰汁,全部材料都是我們平時好喜歡食的,今次可以是一碗甜品一次過品嚐晒,簡宜一絕!!$1X3rd: 鴛鴦豆腐花,沒有什麼特別,唯一的是做我夠實在,不會好鬆散,雪得夠冰凍..$8/ 碗總的來說,甜品款式夠多,多樣化,價錢合理不算貴,環境好有家庭feel,下次再有機會都想嘗試下其他的甜品。
今日飲食之旅,其中一迥是來到這間甜品鋪,
來之前我們都有上openrice 看人地食評的介紹,
都好想試下他們自家整的甜品..今日終於可以來品嚐一下~~

叫了三樣甜品..

找到了....
''切開一看,一大塊芒''
大大碗彩珠,好多配料。
太極感覺,夠凍同大碗。
  • 芒果豆腐花,各款的西米露,糯米滋,熱糖水...
2008-10-29 5 瀏覽
同朋友一行4人去長洲踩單車踩完梗係要去食糖水啦1. 芒果糯米滋大粒芒果..好甜添..皮薄食落唔係好粉..2. 鴛鴦芒果腸粉加芒果汁皮係椰汁整..幾香幾滑但係有條綠色既腸粉..隻味就怪怪地啦所以建議大家都係淨係食芒果腸粉好啦..唔好食鴛鴦3. 榴槤至尊同出面果d差唔多啦..榴槤味都幾重係榴槤肉少左dd遮..都唔錯4. 糖不甩雖然比較普通..不過口感都算煙韌..仲有好多花生碎添咁既價錢都算抵食都唔錯架啦..
同朋友一行4人去長洲踩單車
踩完梗係要去食糖水
1. 芒果糯米滋
大粒芒果..好甜添..皮薄食落唔係好粉..
2. 鴛鴦芒果腸粉加芒果汁
同出面果d差唔多啦..榴槤味都幾重
係榴槤肉少左dd遮..都唔錯
4. 糖不甩
雖然比較普通..不過口感都算煙韌..仲有好多花生碎添
咁既價錢都算抵食都唔錯架啦..
滿心歡喜走入長洲,仲plan定一定要去食個芒果懦米滋,點知.....................唉一個字差,佢個懦米滋0既皮都ok,不過佢入面d芒果直頭差,芒果冇味仲要水汪汪到不得之了..........總之我一定唔會再去
$20 (其他)
2008-10-02 7 瀏覽
兩日一夜長洲之旅~ 第二站 - 允升甜品!炎炎夏日行到熱, 最好就係涼著冷食冰涼既野食! 芒果'米需' 米滋 ($6/粒)皮薄, 芒果大, 不過唔係好大粒. 如果食大細就唔係好抵食, 不過食材料食新鮮就抵哂! 芒果腸粉加芒果汁 ($16兩條)白色係椰汁皮, 塊皮爽爽地好有口感! 芒果都好大舊好足料加左芒果汁冇咁乾好味好多兩個人食兩樣野, 埋單$22冇加一溫馨小點示: 如果想去食的話, 要小心搵路, 因為允升甜品位於北社街, 但有北社兩個字既街實在太多(eg: 北社7里, 北社5 里etc), 唔識最好就問人喇~

兩日一夜長洲之旅~ 第二站 - 允升甜品!

炎炎夏日行到熱, 最好就係涼著冷食冰涼既野食!
芒果'米需' 米滋 ($6/粒)
芒果腸粉加芒果汁 ($16兩條)
白色係椰汁皮, 塊皮爽爽地好有口感!
芒果都好大舊好足料
加左芒果汁冇咁乾好味好多