2010-06-24 130 瀏覽
去到長州,一定要到允升食芒果糯米滋,平日既中午以為會冇咩人,但竟然要等位.芒果糯米滋大大舊芒果,夠晒薄既皮,可惜今次食有少少酸.平時皮都係用椰絲,但較鐘意佢呢個粉皮.外賣左半打,但過左夜出水,都係即食最好.$6 大大粒,抵食.彩珠一次過食晒涼粉,西米露,水晶涼粉,生果等等,但淡淡地,普普通通.芒果凍奶還可以,夠滑夠奶,但芒果都係酸左dd.西瓜西米露麻麻,西瓜食左幾次都係好淡,唔會再試西瓜.
去到長州,一定要到允升食芒果糯米滋,
平日既中午以為會冇咩人,但竟然要等位.
芒果糯米滋
大大舊芒果,夠晒薄既皮,可惜今次食有少少酸.
平時皮都係用椰絲,但較鐘意佢呢個粉皮.
外賣左半打,但過左夜出水,都係即食最好.
$6 大大粒,抵食.
彩珠
芒果凍奶
還可以,夠滑夠奶,但芒果都係酸左dd.
西瓜西米露
麻麻,西瓜食左幾次都係好淡,唔會再試西瓜.
2010-06-16 10 瀏覽
黎長洲前做定小小功課就係search下有咩好野食,知道呢間甜品鋪好評幾多行到腳軟軟就入去坐坐~芒果糯米糍加榴槤糯米糍 一入到鋪就見幾個姐姐不停包密密包糯米糍 見佢地咁落力無理由唔試下呀fa 點知一入口...糯米糍個皮仲厚過我粉底呀榴槤份量太太太太小 相比之下芒果就好dd同都幾甜 但都係失望什果水晶涼粉 水晶涼粉冇咩味 比起普通涼粉除左顏色之外,佢仲要靭得多 我同好友都係愛普通涼粉多一點....而且d生果唔係樣樣都甜 由其係我大愛既西瓜 唔甜既除左平我真係諗唔到點解會有咁多好評 定係咁arm我揀個d甜品失手?唉....總知呢度無再回頭既理由喇

2010-06-16
2010-06-16 19 瀏覽
一直聽人說,這間很出名,於是來這裡嚐嚐。我們四人,當初店員只聽見我們叫一杯芒果沙冰及一客芒果糯米糍。她語氣即時變得很不滿,面黑地及粗聲粗氣地問「無架喇?!」結果我們糾正她,是四杯芒果沙冰…雖然她變臉,語氣也變得溫和,但這一刻,已經令我們很反感。芒果糯米糍(7元),不是凍的。裡面真的一舊芒果!喜歡芒果的人一定很喜歡!芒果沙冰($19)簡直出奇的難飲~!相信她們應該不曉得什麼叫「沙冰」吧?芒果味不重,裡面一舊又一舊的冰…………味道淡如水般…我下次不會再來!

一直聽人說,這間很出名,於是來這裡嚐嚐。
雖然她變臉,語氣也變得溫和,但這一刻,已經令我們很反感。

芒果糯米糍(7元),不是凍的。
裡面真的一舊芒果!喜歡芒果的人一定很喜歡!

芒果沙冰($19)簡直出奇的難飲~!

相信她們應該不曉得什麼叫「沙冰」吧?
芒果味不重,裡面一舊又一舊的冰…………味道淡如水般…

我下次不會再來!

2010-06-13
2010-06-16 35 瀏覽
可能允升的名氣太強!!到我地一行8人入去就滿座啊!!都幾多人去 !!允升甜品的確好味啦 !!!但服務態度就極差!!!一次過同佢講叫咩甜品比較慢少少就大大聲話要我地諗清楚再一次過叫!!!但讚的地方是甜品水準維持好好 !!!特別要推介的是椰汁芒果腸粉加芒果汁!!!!又滑又香 !!$17蚊 2條啦~價錢是貴左d,但好好味 !!
2010-06-11
椰汁芒果腸粉加芒果汁太好味啦!!!!又滑!是允升必食的甜品
我食左紫米皮的紅豆燸米慈!!!我是比較愛吃甜的,就唔覺得太甜!!但朋友就覺得甜左d!!!
我再來一個黑白 !!是水準是一般
如果愛吃榴槤的朋友們就一定要試下佢既榴槤燸米慈啊 !!!!!超級香和美味 !!!
  • 椰汁芒果腸粉加芒果汁
2010-06-10 50 瀏覽
2010-5 (weekday)芒果好香濃甜, 芒果黑白(芝麻+椰汁)腸粉, 黑色好食, 白色仲滑滑, 加咗芒果汁仲更濃甜, 好正的芒果肉.街坊愛吃的芝麻糊都唔錯, 不過似乎所有芒果嘢都突出d, 芒果西米露睇落都好正, 好香濃的芒果, 朋友都話好, 無食到添.
2010-5 (weekday)

芝麻糊
芒果西米露
芒果黑白(芝麻+椰汁)腸粉
  • 所有芒果嘢
2010-06-07 71 瀏覽
長洲第二站就黎左允升甜品喇芒果糯米滋/榴槤糯米滋 ($6.00)--叫左六個, 真係皮薄餡多, 芒果肉大大舊, 超甜, 正!芒果水晶涼粉($18.00)--芒果有少少酸, 水晶涼粉煙靭, 唔錯椰汁芒果腸粉($15.00兩條)--芒果甜, 腸粉皮有淡淡椰香, 正!
長洲第二站就黎左允升甜品

芒果糯米滋, 皮薄餡多, 正!
椰汁芒果腸粉
芒果水晶涼粉
2010-06-04
芒果糯米滋, 皮薄餡多, 正!
椰汁芒果腸粉
2010-05-31 3 瀏覽
試左好出名既:榴槤糯米磁-->個皮好軟熟, 好似雪糕糯米磁個d咁煙un, 榴槤餡都算多,又好香, 係真材實料芒果糯米磁-->D芒果好甜好juicy, 又大舊, $6一個好ok!!!鴛鴦腸粉-->一款係芝麻皮(芝麻味唔係幾夠), 一款係椰汁皮(好清新), 入面包住芒果~芒果一樣係好甜下次再黎長洲都會再食
試左好出名既:

下次再黎長洲都會再食
  • 芒果糯米糍
幾年前來過幾次,試過這裡的芒果糯米糍真係好正,諗住今晚食完飯再重遊舊地試下有無變到,但點知一來到,老闆說今天咩糯米糍都無.....唯有點了以下甜品:榴槤奶昔: 好香榴槤味,不過$23一杯好似唔係咁抵.....(70分)芒果布甸: 我覺得普普通通.....比啫哩還要"削"(60分)芒果楊枝金露水晶絲: 好重芒果味,水晶絲都幾煙韌,唔錯(70分)來到這裡無得食芒果糯米糍真係好失望.......

唯有點了以下甜品:

來到這裡無得食芒果糯米糍真係好失望.......
榴槤奶昔
芒果布甸
芒果楊枝金露水晶絲
2010-05-21
$25 (宵夜)
榴槤奶昔
芒果楊枝金露水晶絲
2010-05-13 11 瀏覽
三色雪糕河粉~河粉有椰汁味,綠茶味及芝麻味 再配呍呢拿雪糕~河粉不是太有條狀,有些是黏在一起~ 口感一般咋~綠茶就帶點茶味,但不太重囉~芝蔴就淡如水~雪糕咪就係牛奶公司~ haha
三色雪糕河粉~
河粉有椰汁味,綠茶味及芝麻味 再配呍呢拿雪糕~

河粉不是太有條狀,有些是黏在一起~ 口感一般咋~

綠茶就帶點茶味,但不太重囉~

芝蔴就淡如水~

雪糕咪就係牛奶公司~ haha

2010-05-08
2010-05-05 13 瀏覽
星期日去左長洲~上次黎到都冇食到呢間d糯米磁~今次終於試左lu~我食左芒果紫米糯米磁+榴槤糯米磁~mango果隻成粒都係mango!!!好味道~不過凍d會更好~因為佢係放係室溫~唔係係雪櫃的~榴槤就好少料~~始終都係mango好=]仲叫左mango西米露同楊枝金露~唔太甜~
星期日去左長洲~
上次黎到都冇食到呢間d糯米磁~今次終於試左lu~
我食左芒果紫米糯米磁+榴槤糯米磁~
因為佢係放係室溫~唔係係雪櫃的~
榴槤就好少料~~始終都係mango好=]
仲叫左mango西米露同楊枝金露~唔太甜~
芒果糯米磁
mango西米露
榴槤糯米磁
芒果糯米磁
mango西米露
榴槤糯米磁
  • 芒果紫米糯米磁
2010-04-25 7 瀏覽
允升出名芒果粫米糍, $6一粒, 都幾貴, 不過食落就覺得值。芒果皮好薄, 咬落大大舊芒果肉, 好甜。宜家仲有紫皮芒果粫米糍, 紫皮姐係紫米, 但唔知點解食落有好香既香芋味。另外我地食左個鮮果涼粉, $17, 但係好普通, d涼粉又勁大粒, 我鍾意長沙灣松記既幻彩明珠多d~^^*
芒果皮好薄, 咬落大大舊芒果肉, 好甜。
2010-04-25
2010-04-20 5 瀏覽
入到長洲都係去搵野食...行行弄睇到lee間野都幾多人wo...咁咪入去try下囉...食左2樣野...1>芒果糯米(池)...2>鴛鴦腸粉加芒果汁....1>味道幾多...芒果好甜皮簿..不過無咩特別2>芝麻味既皮好似濃濃地咁開既味...唔掂,另外椰汁皮都係無咩特別...
1>味道幾多...芒果好甜皮簿..不過無咩特別
芒果糯米(池)...
鴛鴦腸粉加芒果汁
2010-04-18
$23 (其他)
芒果糯米(池)...
鴛鴦腸粉加芒果汁
2010-03-22 11 瀏覽
$6。芒果糯米慈:大件!芒果肉大件,味甜多汁,糯米皮煙糯,做皮又夠薄
2010-03-07 12 瀏覽
是日同男朋友一齊去長州遊玩一天,SEARCH到OPENRICE見呢間店幾出名,叫左以下食品︰$17 鴛鴦芒果腸粉 <-- 少少凍,白色係椰汁皮,黑色係芝麻味(好重芝麻味),讚!!!$6 芒果糯米滋 <-- 雪過,好好味!!! 皮薄餡正!$14 楊枝金露 <-- 普通,無乜芒果味咁好似,D 柚子有少少苦店舖似乎主打芒果食品,都真係幾好味! 入長洲會再去食的! ^_^
$6 芒果糯米滋 <-- 雪過,好好味!!! 皮薄餡正!

2010-03-06
  • 鴛鴦芒果腸粉
2010-03-06 14 瀏覽
生日與同學伴遊長洲預祝我的生日, 同學們為我搞了一個去長洲的活動我們同行大約20人, 橫行長洲!這是第2個目的地我地只有4個人去食糖水(分散了~v~)看看價錢, 真的很便宜, 而且好多芒果同榴槤~v~(正)我叫左一個芒果紫皮糯米茲同芒果西米露(係因為無湯丸 但唔想剩係糯米茲所以食多個)本來想食湯圓果0的, 但係佢地岩岩無omg.....朋友們叫了糖水, 他們說一般, L朋友叫了芒果凍奶 ($16) 質素不差但不是很突出, 就是滑滑的和芒果甜KM朋友叫了類似喳喳+有d小丸子係入面, 她說很一般~~ P朋友叫了芒果xxx? 忘了係咩黎, 無咩特別~~個糯米茲真係不得不提, 大大舊芒果 鮮甜多汁 個糯米皮好軟熟 少少un真係正到不得了本想打包買幾個返去俾dearest一家同自己家人食但係驚拎得返黎唔好食, 就無了下次有機會想同dearest兩個去食多次呢因為有榴槤產品ps: 呀姐幾親切好客, 我一路睇牆上的menu , 係咁俾p朋友串話我麻煩 望咁耐 呀姐幫我口呀 哈哈哈梗係睇哂有咩食架嘛 同埋都有幾句傾下計好味
生日與同學伴遊長洲

預祝我的生日, 同學們為我搞了一個去長洲的活動

我們同行大約20人, 橫行長洲!
這是第2個目的地

我地只有4個人去食糖水(分散了~v~)
看看價錢, 真的很便宜,
而且好多芒果同榴槤~v~(正)
本來想食湯圓果0的, 但係佢地岩岩無omg.....

朋友們叫了糖水, 他們說一般,
KM朋友叫了類似喳喳+有d小丸子係入面, 她說很一般~~
P朋友叫了芒果xxx? 忘了係咩黎, 無咩特別~~

個糯米茲真係不得不提, 大大舊芒果 鮮甜多汁
個糯米皮好軟熟 少少un
真係正到不得了
本想打包買幾個返去俾dearest一家同自己家人食
但係驚拎得返黎唔好食, 就無了

下次有機會想同dearest兩個去食多次呢

因為有榴槤產品

ps: 呀姐幾親切好客,
我一路睇牆上的menu , 係咁俾p朋友串
話我麻煩 望咁耐
呀姐幫我口呀 哈哈哈