同班fd入長洲........差唔多12點到啦~ 本身唸住去攞house..點知 原來係2點先有得攞~ |o|跟住~呀蛋就帶我地去行下 食d野~ 去左食手卷 魚旦 跟住去允升有2個叫左豆花.......錯哂....硬到丫=口=芒果腸粉 一般啦~西瓜沙冰 << 正 好有西瓜味~ 唔會得冰~芒果紫皮糯米滋~ 正wor~老公叫左個腐竹蛋糖水......唔掂呀....呢間甜品最掂係d 菓汁 ~ 沙冰 同糯米滋 ~ 我覺得d呀姐~ 幾好人~

有2個叫左豆花.......錯哂....硬到丫=口=
芒果腸粉 一般啦~

西瓜沙冰 << 正 好有西瓜味~ 唔會得冰~

芒果紫皮糯米滋~ 正wor~

老公叫左個腐竹蛋糖水......唔掂呀....

呢間甜品最掂係d 菓汁 ~ 沙冰 同糯米滋 ~ 我覺得
d呀姐~ 幾好人~
有咩食?~
好好味既西瓜沙冰~
正!!
我們的單 ~
2010-08-29
有咩食?~
好好味既西瓜沙冰~
正!!
我們的單 ~
  • 芒果紫皮糯米滋
  • 沙冰
2010-08-22 41 瀏覽
5點幾去到,,好多人食,,所以要等位冇花生糯米糍,,所以要左2粒芒果糯米糍,1粒榴槤糯米糍 芒果糯米糍: 皮薄,,裏面真係勁大粒芒果,,好好味 榴槤糯米糍: 裏面係cream ,, 味道一般,,唔係好好食
5點幾去到,,好多人食,,所以要等位

冇花生糯米糍,,所以要左2粒芒果糯米糍,1粒榴槤糯米糍

芒果糯米糍: 皮薄,,裏面真係勁大粒芒果,,好好味

2010-08-21
5 分鐘 (堂食)
2010-08-21 2 瀏覽
一行6人叫左5個芒果糯米滋($6)! 嘩!勁大舊芒果..皮薄餡多..正!食落啖啖芒果香..而且皮好滑..一啖食左半個..好滿足=)仲同人夾左個芒果水晶($18)..但芒果太少..水晶仲多過主角芒果-___- 多點芒果會香一點!而且份量好少..兩個人食其實唔多夠..一個人食又貴得滯-__-

食落啖啖芒果香..而且皮好滑..一啖食左半個..好滿足=)

5年
2010-08-20
5年
  • 芒果糯米滋
2010-08-19 104 瀏覽
剛才在長洲海灘附近的小食店吃了一餐如此這麼難吃的甜品,真的很失落,就是這樣,我們在長洲繼續行行後,終於給我們找到openrice有很多食家也稱讚的甜品店-允升甜品.我們入到甜品店,便見到很多年青人坐在這裏品嚐甜品. 難道它們的甜品很有創造性,能夠可以吸引到很多青年人,好,今天便來品嚐一下.其實剛才我們也吃了甜品,很像隔了一會兒又來吃,所以今天我們一家四口都是order三碟甜品大家一起share食.1) 水晶絲芒果西米露-$16當職員送上這一碗水晶絲芒果西米露,我便覺得餡料十足,因真的很多水晶絲,而且西米露也是多多的,之後我們也急不及待每人拿起匙慢慢品嚐,嘩,芒果很香,真的吃得出用新鮮芒果來做,不是罐頭的.2) 芒果芝麻腸粉(加芒果汁)-$17腸粉有兩色也有三色,今次我們揀選了兩色,椰汁及芝麻,相反便沒有選擇綠茶味. 先講椰汁味,味道也不是太特出,相反芒果汁便蓋過了椰汁味,另外是芝麻味,詁不到芝麻味的味道是濃濃的,我喜歡.3) 芒果糯米滋不得不稱讚這一個芒果糯米滋真的是皮薄餡靚,整個糯米滋都佈滿多餡的芒果肉.今天來允升,全是選擇了擁有芒果的甜品,品嚐了這三款芒果甜品,真的仿佛在水果園中,
1) 水晶絲芒果西米露-$16
2) 芒果芝麻腸粉(加芒果汁)-$17
3) 芒果糯米滋
今天來允升,全是選擇了擁有芒果的甜品,品嚐了這三款芒果甜品,真的仿佛在水果園中,充滿芒果的氣味.
在允升品嚐以上這三款甜品後,真的覺得和剛才在沙灘附近的甜品小食甜有天淵之別.

水晶絲芒果西米露
芒果芝麻腸粉(加芒果汁)
芒果糯米滋
芒果糯米滋(近鏡)
2010-05-02
水晶絲芒果西米露
芒果芝麻腸粉(加芒果汁)
芒果糯米滋
芒果糯米滋(近鏡)
2010-08-07 16 瀏覽
還記得上一次去長州,吃了一次後一定要找個時間再去吃一到了長州我就嚷著表姐和姐姐要去這間甜品店,我們吃完大大顆的魚蛋後走呀走呀到了!!因為這次有三個人,就決定叫三個自己想吃的甜品然後share一齊吃...表姐叫了涼粉珍珠~這個在夏日炎炎的天氣下十分適合,吃了會覺得很涼快噢!!份量是很ok的啦!!我們三個人吃就剛剛好我當然一定叫芒果糯米糍啦!這是我的最愛,芒果還是大大顆的塞在薄薄的糯米皮裡面,好像吃了一個芒果一樣呢!哈哈哈...我一個人很大胃口的吃了一整個,不過還是要謝謝表姐和姐姐讓了一個整個給我吃!姐姐叫的也是她最愛吃的就是糖不甩啦!!我從來就很少會吃這個甜品因為我覺得這個自己弄還可能會比較好吃,可是這次食了以後我想我只會吃這一家的糖不甩了!嘻嘻嘻...最後買單一個人只是十幾塊錢!!!抵!!
還記得上一次去長州,吃了一次後一定要找個時間再去吃

最後買單一個人只是十幾塊錢!!!抵!!
我們三個人share一碗呢!!
很好吃呀!!!
味道依然沒有變噢=)
2010-07-30
$13 (其他)
我們三個人share一碗呢!!
很好吃呀!!!
味道依然沒有變噢=)
2010-07-31 18 瀏覽
第一篇食評時段:下午茶味道:D芒果好甜,好大粒,D皮又彈牙,一流環境:一間普通既舊式糖水鋪既樣,夠坐十幾廿人服務:服務普通喇,唔算好有禮貌,都唔算差態度衛生:長期兩三個人包緊糯米糍,邊吹水邊包抵食:六蚊可能係真係貴過出面D糯米糍,但係咁大粒芒果就抵番曬簡評:必食推介,食完可能會買一打番屋企
第一篇食評
時段:下午茶
味道:D芒果好甜,好大粒,D皮又彈牙,一流

環境:一間普通既舊式糖水鋪既樣,夠坐十幾廿人
服務:服務普通喇,唔算好有禮貌,都唔算差態度
衛生:長期兩三個人包緊糯米糍,邊吹水邊包

簡評:必食推介,食完可能會買一打番屋企
好大粒
勁大粒MANGO
2010-07-23
1 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
好大粒
勁大粒MANGO
2010-07-27 12 瀏覽
朋友叫左黑白豆花,芒果西米露我就主打糯米滋,叫左芒果,紅豆,花生,奶皇,芒果$6, 其他$3,真係皮薄餡多, 芒果肉大大舊又甜,奶皇都不錯,花生我唔食o既but朋友話好得.紅豆我覺得普通~!!始終都係芒果最good!
朋友叫左黑白豆花,芒果西米露
我就主打糯米滋,叫左芒果,紅豆,花生,奶皇,

芒果$6, 其他$3,
真係皮薄餡多, 芒果肉大大舊又甜,
奶皇都不錯,
花生我唔食o既but朋友話好得.
紅豆我覺得普通~!!

始終都係芒果最good!
2010-07-26 20 瀏覽
入長洲係專登去允升食佢個芒果糯米滋。水準維持住咁好。芒果糯米滋入面係原件既芒果。並唔係切開一粒粒的。呢個係吸引之處。今次試左個糖不甩。味道算ok啦。不過d花生唔係太痴落d粉度。
入長洲係專登去允升食佢個芒果糯米滋。水準維持住咁好。

今次試左個糖不甩。味道算ok啦。
不過d花生唔係太痴落d粉度。
2010-07-26 23 瀏覽
間店想試好耐呀,因之前聽會長講個芒果腸粉好好味,so一定要試下呀~!睇落好多款甜品揀呀,不過以有心目中想食的了~!芒果腸粉(原味白色的)$14,加芒果汁既係$17~!個腸粉好滑呀,個皮唔會太薄好易散,又唔會太厚冇味,好適中,件芒果又好大件,食落幾有口感,個味好夾呀,頭果2舊係好味呀,因為本身好味同芒果夠甜,但之後食果d就好酸呀.....,雖然個腸粉真係好正,不過好唔好食都係取決於芒果夠唔夠甜,甜既真係好好味呀,值得推介既~!芒果糯米糍,$6件,好大粒下呀,好吸引~!感覺上好滿足既糯米糍,又係原粒好大件既芒果係入面,皮薄得來食落又幾煙韌下,個口感唔錯,好正呀,但個糯米糍皮面有少少少鞋(可能粉太多?!),同唔夠芒果腸粉咁香芒味,and芒果又係酸呀,如果唔係太酸幾話都幾好味呀~!
睇落好多款甜品揀呀,不過以有心目中想食的了~!

芒果腸粉(原味白色的)$14,加芒果汁既係$17~!

芒果糯米糍,$6件,好大粒下呀,好吸引~!
2010-07-21 7 瀏覽
寶貝推介的甜品店,知道我喜歡吃芒果,來長洲就順道一起來試試叫了一個芒果腸粉加芒果汁和一個什果芒果西米露芒果腸粉很好吃新鮮清甜的芒果饀,外層的皮爽滑,口感很好,似是用椰做的加了個芒果汁也不錯,不過要$3 ! 餐牌明明是寫著芒果腸粉$15 , 加芒果汁就$17, 買單時問侍應竟然冷冷說是餐牌打錯雖然只差$1,但令我們質疑他們的誠信什果芒果西米露也不錯,什果都很新鮮.總體來說不錯,值得一試,不過服務態度有待改善。
寶貝推介的甜品店,知道我喜歡吃芒果,來長洲就順道一起來試試

叫了一個芒果腸粉加芒果汁和一個什果芒果西米露

芒果腸粉很好吃
新鮮清甜的芒果饀,外層的皮爽滑,口感很好
,似是用椰做的
雖然只差$1,但令我們質疑他們的誠信

什果芒果西米露也不錯,什果都很新鮮.

總體來說不錯,值得一試,不過服務態度有待改善。
芒果腸粉,什果芒果西米露
2010-07-16
芒果腸粉,什果芒果西米露
  • 芒果腸粉
2010-07-21 6 瀏覽
由於趕住答船 食完海鮮之後拿拿臨去允升-_-同女友1人食左1粒芒果糯米磁 同2年前食既一樣 價錢仍然系$6一樣咁好味 份量亦都冇變不過懷疑佢D芒果浸左糖水D芒果甜得黎 有陣香料味平時食芒果食咁多年都唔會有-_-都唔理得咁多 買左半打番去比屋企人上次黎果陣都好似冇榴槤味仲好似新出左咩紫米皮不過今次買唔到奶皇味:-(
由於趕住答船 食完海鮮之後拿拿臨去允升-_-
仲好似新出左咩紫米皮
不過今次買唔到奶皇味:-(
2010-07-20
  • 芒果糯米糍
芒果糯米滋 - 落足料 - 正正正!!!!!!!! $6 each - SUPER GOOD!10 of us totally ate 20 dishes, taste fresh, staff are nice to us and place is clean. the only problem is the mango is not "cold" enough, will come again for sure next time
芒果糯米滋 - 落足料 - 正正正!!!!!!!!
$6 each - SUPER GOOD!
2010-07-04
  • 芒果糯米滋
2010-07-10 6 瀏覽
愛煙韌QQ之物~~年糕~糯米製品~warabi mochi等都是心水~~~真正出色ge糯米慈真的不多~~要數吃過最好的~大概是大澳伯伯的~~繼有荃灣民豐的也不錯~~對於允升的芒果糯米慈卻是另一種體會~~但也是上佳水準在酷熱無雲的晴朗天~在長洲大街小巷遊走也汗流浹背~~不停要找消暑地方和食物~~~找toilet途中路過允升~二話不說就竄進去了! 一牆甜品糖水ge相片~再來面前的一本本相簿~也有文字版menu~~小比頭也不回就點了芒果糯米慈!而大比則選了三色腸粉~1 min送到!芒果糯米慈[$6] : 外型本身就是半個芒果的形狀~~真係落足料~~切開後皮只是薄薄的裹著當造的原件芒果肉~~無話可說~~皮薄又夠軟糯彈牙~芒果不酸無渣啖啖肉~~二人分吃一件絕對不夠喉~當然最後encore了!花生糯米慈 : 除生果糯米慈~也有常見餡料的~價格較便宜~~在三款之中選了花生~~皮仍然是出色的~而餡料以花生碎佔多數~白糖的份量沒有大澳伯伯的那麼多~吃起來濃味得多~~不過個人覺得花生炒得有點過火~濃中帶丁點苦澀~扣了一點分三色芒果腸粉[$21] : 若要加芒果汁要加$3~所以沒有加~原汁原味吃~~~三色分

芒果糯米慈[$6] :
外型本身就是半個芒果的形狀

三色芒果腸粉[$21] : 若要加芒果汁要加$3~所以沒有加~原汁原味吃~~~三色分別是椰汁~黑芝麻和綠茶外表~~中間的又是芒果切件~~~椰汁皮不太突出~~綠茶卻帶出很fresh的清香~~最出色的是黑芝麻~~濃濃的味道由外到內都滲著~大比笑說像坤記芝麻糕片成薄片~~但其實應該是與菲林卷相同製法
~~就算沒有芒果汁喚應也好吃

身旁的姨姨不停地很有系統地包糯米慈~放芒果也是用竹籤而非用手[當然她們已經戴上手套]~快靚正~~眼見糯米糰是一整大盤蒸起再用刀片切開要用的每個份量包成~~難怪每件糯米慈都大小適中皮薄餡靚~~~有聞此處的服務態度好一般~是日卻沒有遇到~反而是男孩的快捷反應和服務
~~可惜不是直接回家~沒有機會外帶回家作拌手禮~~~好吃的東西帶不走~~仍然是我的原則[座右銘?]~我會想帶身邊的人來吃多於帶走味道打了折頭的食物回去
芝麻與綠茶較佳
真正皮薄餡靚
1/2芒果型
花生餡濃而少澀
非常有系統
真正皮薄餡靚
  • 三色腸粉
2010-07-07 24 瀏覽
入到去真係好多人!間鋪都幾難搵..不過去過一次就識去..叫左芝麻芒果腸同什果涼粉好後悔冇叫水晶涼粉下次去一定要食!芝麻芒果腸幾好食感覺新鮮~外皮又爽口!夏天食超正!
入到去真係好多人!
間鋪都幾難搵..
不過去過一次就識去..
叫左芝麻芒果腸同什果涼粉
好後悔冇叫水晶涼粉
下次去一定要食!

芝麻芒果腸幾好食
感覺新鮮~
外皮又爽口!
夏天食超正!
2010-06-11
5 分鐘 (堂食)
2010-07-02 24 瀏覽
長洲之旅行完一輪,2點幾唔想食熱嘢,就決定食甜品!去到剛好有位坐,商量後就叫咗芒果水晶涼粉及鴛鴦腸粉加芒果汁。事先預備下,好快上枱。芒果水晶涼粉:重點在於水晶涼粉,應該係大菜糕切粒,好煙靭,芒果汁較少,唔夠與涼粉同吃!鴛鴦腸粉加芒果汁:椰汁皮及芝麻皮。椰汁味唔夠香,被芒果甜遮蓋。相反芝麻味香膿,重要的是芒果的應有的酸還在,炎炎夏日決暑之選。芒果可以好甜好食,但它的酸亦係它特色之一。所以芒果不要浸太耐糖水,以免糖水的甜冲去芒果的酸!

水晶+腸粉
2010-07-01