2012-09-24 43 瀏覽
來到長洲,其中一個目的地是這裡出名的允升甜品,他們向來以芒果製造的甜品著名,所以這次我們點了芒果腸粉、芒果糯米滋及楊枝甘露。芒果腸粉包括有兩條一黑一白的腸粉,椰汁做的腸粉皮包著芒果肉,再淋上芒果汁。腸粉皮做得爽滑,加上芒果汁,吃來有新意之餘也好吃。芒果糯米糍的糯米皮做得夠薄而且煙韌,包著內裡的大大件香甜芒果內,平凡的甜品但做得很出色。相比之下楊枝甘露就比較一般,不是說不好吃,但就不及前兩者般突出,不過夠凍也不錯。

2012-09-16 27 瀏覽
今日去長洲玩順路食話出名嘅芒果糯米糍勁激氣..個間咁嘅衰舖..兩個青少年入去買半打外賣..就話無..其實見到有得賣..到個大人入去..就話只做堂食..好我哋入去堂食叫左半打..有個男仔幫我哋落單,寫埋價錢..跟住上在3個之後果個應該係老闆嘅人就話剩係6個唔要其他..又話只剩少量所以要求我地加其他食物..我就話你舖頭無寫明同埋落單時無講明..之後佢就同落單個男仔講要同d客講清楚,唔係d客打撗嚟..
2012-09-16
$8 (其他)
2012-09-10 40 瀏覽
Queuing is almost always a must but I was lucky enough to have the last seat! 芒果糯米糍 $8 The glutinous rice coating was thin and chewy, instead of small mango pieces there is one big piece of mango in it! It is just fresh and simple, unbeatable! 榴槤糯米糍 $8 They used really mature and sweet durian so do not leave it overnight or else it'd turn bad! 楊枝金露 $16I was shocked by the low price, in the city this would probably cost like $26-30?!Yet it is as good if not better than those! They used a lot more

芒果糯米糍 $8

榴槤糯米糍 $8

楊枝金露 $16
They used a lot more mango juice and less evaporated milk, a lot of mango pieces in it though not many pomelo pieces

Best place to be in the summer!
2012-09-07 22 瀏覽
店內滿是客人, 幸好有位, 立即坐下。想叫東西時, 叫唔該, 他們遠遠說一句:你講丫!!! (沒有誠意的態度- -)叫芒果糯米糍又說:冇芒果糯米糍!!我們和另外兩個客人都十分驚訝-0-他之後才補一句:冇得就咁嗌芒果糯米糍!!結果我們叫了3個芒果糯米糍, 一個楊枝金露, 一個芒果西米露!!我叫的是紫色芒果糯米糍($8), 紫色不知是芋頭還是紫米, 但吃落並沒特別, 內裡的芒果是酸的, -厚厚的皮我也接受, 但真係很重粉味, 出面的芒果糯米糍皮厚但不像這個重粉味友人的白色芒果糯米糍比我的小, 同樣芒果不甜粉厚!朋友的楊枝金露和芒果西米露看上是一樣的(幸好價錢是沒差別$16), 只是楊枝金露有幾條西柚而已- -食這間, 不如食開心啦! 服務好很多啊!
店內滿是客人, 幸好有位, 立即坐下。
叫芒果糯米糍又說:冇芒果糯米糍!!

友人的白色芒果糯米糍比我的小, 同樣芒果不甜粉厚!

食這間, 不如食開心啦! 服務好很多啊!
紫白芒果糯米糍-不甜又皮厚
看它的皮- -
2012-09-06
2012-09-01 29 瀏覽
和朋友再一次地"小島怡情", 今站是長洲...出發前已經先「閱讀」了openrice食評, 看這家還不錯, 所以就鎖定了, 成為must try item!星期五的這天, 長洲很多人(不知道為什麼..)找到了店又等了大概十分鐘才有位置...而且店家也沒在管客人排隊這件事...還好客人算守規矩==門口已經貼了menu...進去前最好先選定~進去了店, 老闆也不是很有禮貌的問客人吃什麼, 態度還覺得有像在趕客==有人問他什麼東西有名, 他回: 我唔知呀, 我唔知我地出名d咩架....(聽到後不禁愕然了....)幾經辛苦, 終於take了order....店裡環境還蠻擠的...可是東西很快就來了...很有名的芒果糯米糍...($8) 其實...蠻普通的....可能在長洲另外一家的也有這個水準...芒果沙冰+西瓜沙冰...($19@)我只能說, 夠冰的一杯東西....整家店來說, 如果你忍受不了老闆的態度的話, 奉勸認真考慮要不要去...否則氣到一肚子氣就不好了...食物的水準...就很普通...下次的話, 應該會嘗試別家了~
和朋友再一次地"小島怡情", 今站是長洲...

種類算蠻多的
門口已經貼了menu...進去前最好先選定~

可是東西很快就來了...
普通
芒果沙冰+西瓜沙冰...($19@)
我只能說, 夠冰的一杯東西....

食物的水準...就很普通...
下次的話, 應該會嘗試別家了~
2012-08-31
10 分鐘 (堂食)
種類算蠻多的
2012-08-31 166 瀏覽
坐底決定好食乜之後諗住叫個阿嬸過黎叫野食,但佢好似好忙,叫咗幾次都唔過黎,對面有一堆人又想叫野,坐係佢地旁邊一個包緊芒果糯米糍既女人就叫佢地就咁叫,會整比佢地但佢地有成十幾人,跟住一次過講晒出黎,我見根本冇人聽同冇人寫底,廚房d人完全冇反應, 我忍唔住笑咗出黎幾經辛苦,阿嬸終於幫我地寫野啦叫咗芒果糯米糍,什果水晶涼粉,芒果腸粉芒果糯米糍$8好大粒,皮薄,好快就咬到舊芒果 好大舊芒果呀芒果夠甜唔酸,而且唔會有水流出黎不過d粉就多咗d,而且好散,整到周圍都係雖然標榜話芒果係大大粒,但$8對我黎講都係太貴,唔值,可以買到2個芒果lu什果水晶涼粉$20芒果甜,份量都算多;涼份係用透明果隻,甜甜地;夠凍但又唔會凍到牙都震 消暑一流大碗,食完好飽芒果腸粉$20本以為腸粉係全部腸粉,只係加芒果汁比你原來腸份入面係包住好大舊芒果d腸份好"煙un"好薄,佢每條已經切開咗4份,但切得唔好,仲係有d痴住芒果汁稍為甜咗少少,而且太稀擺入口之前好多時腸粉同芒果已經分開,食果方面有d難度味道還好,原以為黑腸粉係唔同味道,點知係一樣的呢個賣相同創意吸引,但味道唔會吸引我食下一次店內枱面擺晒d膠叉同, 用膠盒裝住自己
坐底決定好食乜之後諗住叫個阿嬸過黎叫野食,
但佢好似好忙,叫咗幾次都唔過黎,對面有一堆人又想叫野,
廚房d人完全冇反應, 我忍唔住笑咗出黎
MENU
幾經辛苦,阿嬸終於幫我地寫野啦

叫咗芒果糯米糍,什果水晶涼粉,芒果腸粉
芒果燸米糍
芒果糯米糍$8
好大粒,皮薄,好快就咬到舊芒果
好大舊芒果呀
芒果夠甜唔酸,而且唔會有水流出黎

不過d粉就多咗d,而且好散,整到周圍都係

什果水晶涼粉
什果水晶涼粉$20
芒果甜,份量都算多;
涼份係用透明果隻,甜甜地;
夠凍但又唔會凍到牙都震
消暑一流
大碗,食完好飽
芒果腸粉
芒果腸粉$20
本以為腸粉係全部腸粉,只係加芒果汁比你
原來腸份入面係包住好大舊芒果

芒果汁稍為甜咗少少,而且太稀
擺入口之前好多時腸粉同芒果已經分開,食果方面有d難度

味道還好,原以為黑腸粉係唔同味道,點知係一樣的
呢個賣相同創意吸引,但味道唔會吸引我食下一次

店內枱面擺晒d膠叉同, 用膠盒裝住自己拎,都算乾淨
但人地食完d碗碟就好耐先有人收,可能因為得一個阿嬸做,唔得閒啦

店內不斷有人入黎,睇來好好生意,滿座既時候好似有人想黎堂食,
阿嬸就表示如果淨係食芒果糯米糍既話就冇得堂食淨係可以拎走食
題外話/補充資料: 晚上八點左右諗住外賣d芒果糯米糍回家比人食,但好似已經閂門了:mad:
2012-08-28
MENU
芒果燸米糍
芒果腸粉
什果水晶涼粉
2012-08-28 65 瀏覽
夏日炎炎, 入到離島都係食食食同食...去食完fish ball, 行完beach...去食個甜品都好但人生路不熟, 上下openrice搵下先就試下允升啦人少少, 試2樣就夠. 好多人都係叫依2樣, 芒果糯米糍同芒果腸粉而家香港無咩地方係食到平野, 連離島都唔例外.味道係幾好既但係相信開係市區, 依間就會變得無咩特別
夏日炎炎, 入到離島都係食食食同食...

但人生路不熟, 上下openrice搵下先
就試下允升啦

而家香港無咩地方係食到平野, 連離島都唔例外.
味道係幾好既但係相信開係市區, 依間就會變得無咩特別
2012-08-21 33 瀏覽
入到長洲聽講依度甜品好出名,加上個人鐘意食芒果,咁當然要黎試試點咗芒果涼粉同芒果糯米糍 ( 其實我無叫紫定白, 佢自動上咗一紫一白畀我... )芒果涼粉只屬平平,係芒果份量足,但同其他甜品舖差距不大.其實因為我想食涼粉先叫...至於芒果糯米糍我覺得略嫌粉太多,不過入口真係成舊甜芒果,加上又多汁, 真係值得食.再有機會應該試吓芒果腸粉先得
入到長洲聽講依度甜品好出名,
加上個人鐘意食芒果,
咁當然要黎試試

芒果涼粉只屬平平,
係芒果份量足,
但同其他甜品舖差距不大.

其實因為我想食涼粉先叫...

至於芒果糯米糍我覺得略嫌粉太多,
不過入口真係成舊甜芒果,
加上又多汁, 真係值得食.

再有機會應該試吓芒果腸粉先得
題外話/補充資料: 如果想外賣請早, 好似好快就賣晒咁:mad:
2012-08-14
2012-08-14 18 瀏覽
晏晝去左長洲掘mermaid tears,點知係沙入面掘到七蚊!用左d錢去允升甜品食榴槤至尊。老細成家大細一路整一路食d榴槤,就知係正野!榴槤蓉大大舊,味道又甜又濃。女朋友嘅楊枝甘露夠凍又足料,去完沙灘食一流!

2012-08-14
2012-08-08 8 瀏覽
首先,一入到去已經冇人招夫我同2位友人見到位先是但坐落去叫野食的時候又叫極都冇人黎....我同2位友人叫了3碗榴槤西米露(好似係$21,唔記得LU)同2粒榴槤糥米糍($8)先說榴槤西米露, d淡奶(應該係)完全唔凍, 而且成碗野好淡, 咁既價我去第2到食碗豆腐花仲好味好多!另外,個人認為以椰汁取代淡奶會較好味!!!至於榴槤糥米糍.....因上次去允升試了芒果糥米糍, 果然係幾好味!愛食榴槤的我今次想榴槤糥米糍, 結果好失望!個糥米糍皮係幾好食幾煙韌既!但個內餡... D榴槤肉好淡又好少, $8 完全唔值!下次我唔會再叫!最後叫了3個芒果糥米糍外賣回家, 寫單個哥哥仔話最多4小時唔雪 , 所以我要盡快吃完飯後回家。個人覺得老板娘D態度好差,在吃甜品期間,有位女士買糥米糍,期後那位女士想作些更變,老板娘便黑面而且,客人光顧後也不說聲多謝,呢樣都算,最衰既係連招夫都冇!入到去幾位都唔問下!咁又係既,D芒果糥米糍已經有哂名氣, 唔洗待客至上都有大一批人黎幫趁啦!
首先,一入到去已經冇人招夫
我同2位友人見到位先是但坐落去
叫野食的時候又叫極都冇人黎....
另外,個人認為以椰汁取代淡奶會較好味!!!
至於榴槤糥米糍.....
因上次去允升試了芒果糥米糍, 果然係幾好味!
愛食榴槤的我今次想榴槤糥米糍, 結果好失望!
個糥米糍皮係幾好食幾煙韌既!

2012-08-07
2 分鐘 (堂食)
2012-06-24 19 瀏覽
去長洲如果無食過允升甜品,就等於無去過長洲!相信我這麼說,一點也不誇張!!!其他的不說了(掛住食,忘了影相),那些榴槤西米露、芒果鴛鴦腸粉,又香又滑又足料!!真的沒有彈的餘地!!其他不說了就當然要說說這個招牌啦--芒果糯米滋!皮薄得黎又滑又煙韌,餡多得黎又甜又多汁,真是人間美食!!!

其他的不說了(掛住食,忘了影相

其他不說了就當然要說說這個招牌啦--芒果糯米滋!
皮薄得黎又滑又煙韌,餡多得黎又甜又多汁,真是人間美食!!!
必食!!!
必食!!!
2012-06-22 105 瀏覽
去之前,已經睇過食評..睇落都唔錯~自己本身都係中意食甜品,所以試下都無妨!行到好熱,見鋪入面唔太多人又有位,諗住食冰涼野解下暑..我叫咗一個 " 什果水晶涼粉 "有好多西瓜,但係芒果同蜜瓜就少咗d..由於得水果同冇味既水晶涼粉,所以味道好清,唔太中意食甜野既人可以試下!另外幾個朋友就叫咗"芝麻糊"...."什果芒果西米露"同"芒果水晶涼粉"食到咁上下..我地叫咗幾件"芒果糯米糍"!見到有個阿姐係隔離枱不停整糯米糍,佢準備放入落糯米糍既芒果好大塊!!雖然$8件,但係非常足料!!咬開,食到大大啖芒果,芒果夠熟,好濃!之前去過其他甜品鋪,糯米糍都係皮厚肉少..呢間既糯米皮唔算厚,最重要係好多芒果肉!!走之前,我同朋友都打包5,6件拎走比屋企人試!
去之前,已經睇過食評..睇落都唔錯~
自己本身都係中意食甜品,所以試下都無妨!

行到好熱,見鋪入面唔太多人又有位,諗住食冰涼野解下暑..

我叫咗一個 " 什果水晶涼粉 "
什果水晶涼粉 $20
有好多西瓜
,但係芒果同蜜瓜就少咗d..

芝麻糊 $10
什果芒果西米露
芒果水晶涼粉
食到咁上下..我地叫咗幾件"芒果糯米糍"!
雖然$8件,但係非常足料!!

咬開,食到大大啖芒果,芒果夠熟,好濃!
芒果糯米糍 $8/件
之前去過其他甜品鋪,糯米糍都係皮厚肉少..
呢間既糯米皮唔算厚,最重要係好多芒果肉!!

走之前,我同朋友都打包5,6件拎走比屋企人試!
題外話/補充資料: 有榴槤/芒果糯米糍,但係會好快買曬!
2012-06-22
什果水晶涼粉 $20
芒果糯米糍 $8/件
2012-06-14 6 瀏覽
我係6月10號下午..同fd見踩單車踩到熱熱地就諗住買個糯米池番campsite食啦~點知已經無晒=[]=!所以就外賣左個細楊枝甘露喇~佢外賣既楊枝甘露分細中大...我就買左細..$17..嘩..隻碗真係細到呢= ="但番到campsite一食..就無言了..因為真係好好味!!!D mango好甜!d柚又唔係好苦真係好正!以我食咁多年楊枝甘露黎講..佢都可以話數1數2架喇~但到第2日..6月11日...我就因為避暑又入左去食野當我同朋友想叫佢過黎寫野時個姨姨就話:你大聲叫啦!好啦..如事者..個個客入到黎..就係度大叫!我今次就叫左芒果沙冰、芒果糯米池同埋楊枝甘露...個沙冰好快黎到...幾甜~唔錯唔錯!夏天恩物但個糯米池同埋楊枝甘露...我等左成10分鐘都未到...眼見人地遲過我入黎都有野食..我就焦急得有如熱鍋上既螞蟻....(個日真係超熱)到最後...原來係因為太多人大聲叫..所以個d服務員s係唔記得邊打邊瞬間有少少失望..因為我記得對上幾次黎食...d姨姨呀叔叔都會好熱誠好好人何解今次會錯漏少出呢?不過唔緊要la..因為呢間野既芒果製品真係好好味=)補番數芒果糯米池已經係次次入
我係6月10號下午..
點知已經無晒=[]=!所以就外賣左個細楊枝甘露喇~
D mango好甜!d柚又唔係好苦真係好正!
以我食咁多年楊枝甘露黎講..佢都可以話數1數2架喇~

但到第2日..6月11日...
我就因為避暑又入左去食野
當我同朋友想叫佢過黎寫野時
個姨姨就話:你大聲叫啦!
好啦..如事者..個個客入到黎..就係度大叫!
我今次就叫左芒果沙冰、芒果糯米池同埋楊枝甘露...
個沙冰好快黎到...幾甜~唔錯唔錯!夏天恩物
但個糯米池同埋楊枝甘露...我等左成10分鐘都未到...
眼見人地遲過我入黎都有野食..
我就焦急得有如熱鍋上既螞蟻....(個日真係超熱)
到最後...原來係因為太多人大聲叫..所以個d服務員s係唔記得邊[木台]打邊[木台]
瞬間有少少失望..因為我記得對上幾次黎食...
d姨姨呀叔叔都會好熱誠好好人
何解今次會錯漏少出呢?
不過唔緊要la..因為呢間野既芒果製品真係好好味=)補番數
芒果糯米池已經係次次入長洲必食既item!
而個楊枝甘露就係意外收穫~

其實芒果糯米池以前係$6~所以成日會打包8-10個番去
不過通漲無計啦..依家$8個
所以都無外賣到番屋企喇....
題外話/補充資料: 本身想試綠晶..但因為個人身體問題未有得食(因為綠晶係好涼既) 下次要試呀!_!
2012-06-10
$30 (其他)
2012-06-14 24 瀏覽
行一陣沙灘消化下先~跟住去食允升甜品次次黎長州都一定會黎食芒果糯米滋不過今次件芒果酸左D~夾埋煙UN既皮依然好食~~$8 粒有點貴啊~~仲叫左雜果黑燸米同涼粉珍珠無咩特別~~係大堆頭LOR~

行一陣沙灘消化下先~跟住去食允升甜品

次次黎長州都一定會黎食芒果糯米滋

仲叫左雜果黑燸米同涼粉珍珠
無咩特別~~
係大堆頭LOR~
2012-06-11 13 瀏覽
第一次自己friend一齊入長洲又無熟人介紹就入去想食野之前就睇openrice既推介就見到寫允升甜品既食評都幾好!就打算入去食係長洲既三日兩夜食足呢間野三日第一日(星期五8/6)夜晚九點幾去食本身見到O.R.對呢間野既芒果糯米滋食評好高就想去食既點知去到個店員話如果你早少少黎都有所以就同朋友嗌左三個甜品芒果腸粉,朱古力雪糕涼粉同楊枝金露我就食左朱古力雪糕涼粉同芒果腸粉第一講下個朱古力雪糕涼粉上面個朱古力雪糕超級好食雪糕入面有啲朱古力粒粒成個雪糕既朱古力味亦十分濃郁但係配落涼粉到就麻麻因為本身涼粉無味食完雪糕個涼粉要落好多糖漿先釣返起成個甜品既味!第二講下個芒果腸粉本身無諗住嗌但朋友話好好食就嗌多個個人黎講個腸粉就普普通通的確佢芒果係十分足料但係個椰汁皮就無乜太特別而且佢切開既時間切得唔深搞到一舊舊食既時間成日掉左個芒果餡出黎!!整體覺得普普通通唔係話特別推介第二日(星期六9/6)因為知道長洲好多人同埋經驗前日去到無哂芒果糯米滋所以呢日就下午五點幾去食點知去到門口已經有兩班人排緊隊之後就嗌左5個白芒果糯米滋外賣食唔係好洗等就有得拎$8/一個芒果糯米滋佢有份紫同白(同價)問過店員有咩分別
第一次自己friend一齊入長洲
又無熟人介紹就入去想食野
之前就睇openrice既推介
就見到寫允升甜品既食評都幾好!
就打算入去食
係長洲既三日兩夜
食足呢間野三日

第一日(星期五8/6)
夜晚九點幾去食
本身見到O.R.對呢間野既芒果糯米滋食評好高就想去食既
點知去到
個店員話如果你早少少黎都有
所以就同朋友嗌左三個甜品
芒果腸粉,朱古力雪糕涼粉同楊枝金露
我就食左朱古力雪糕涼粉同芒果腸粉

第一講下個朱古力雪糕涼粉
上面個朱古力雪糕超級好食
雪糕入面有啲朱古力粒粒
成個雪糕既朱古力味亦十分濃郁
但係配落涼粉到就麻麻
因為本身涼粉無味
食完雪糕
個涼粉要落好多糖漿先釣返起成個甜品既味!

第二講下個芒果腸粉
本身無諗住嗌
但朋友話好好食就嗌多個
個人黎講個腸粉就普普通通
的確佢芒果係十分足料
但係個椰汁皮就無乜太特別
而且佢切開既時間切得唔深
搞到一舊舊食既時間
成日掉左個芒果餡出黎!!
整體覺得普普通通
唔係話特別推介

第二日(星期六9/6)
因為知道長洲好多人同埋經驗前日去到無哂芒果糯米滋
所以呢日就下午五點幾去食
點知去到門口已經有兩班人排緊隊
之後就嗌左5個白芒果糯米滋外賣食
唔係好洗等就有得拎
$8/一個芒果糯米滋
佢有份紫同白(同價)
問過店員有咩分別

個果肉食落去會仲有少少芒果汁出黎
整體感覺一個字講哂-->>正

因為食完之後覺得太好食
所以決定左走個日要帶返去食

第三日(星期日10/6)
去到個到大約12點幾左右
佢地就咁聽我話好大舊芒果肉都無咩反應
但一拎上手就立刻知道點解會令我咁推介

最後
我覺得如果大家要係長洲食甜品
允升既芒果糯米滋係必食既一個!
2012-06-09
5 分鐘 (外賣自取)
$26 (宵夜)