我哋諗住搭20:00班船返香港, 睇下錶19:15, 心思思掛住允升啲芒果糯米糍. 老公就拿拿林抱起百厭仔, 加快腳步去允升. 本來諗住要等位就淨買糯米糍take away, 點知有位唔使等喎, 就坐低食, 加多個鴛鴦腸粉添.芒果糯米糍x3 $8.00一粒--超大粒, 皮薄芒果又大舊, 好正! 芒果鴛鴦腸粉 $21.00--腸粉皮一條係芝麻味, 一條係椰汁味, 入口爽滑, 內藏一大舊芒果肉, 配上酸甜芒果汁, 正!食埋允升, 為長洲之旅添上完滿嘅句號.埋單 $45.00

食埋允升, 為長洲之旅添上完滿嘅句號.

埋單 $45.00
2013-09-20
宵夜
首先排左大約15-25分鐘入到去,冇人招夫都算,咁排到我地見到有位緊係行矛去啦,點知行到張台前佢同我地有講:冇排隊唔好入.(心諗可能佢忙啫之後一坐低,張椅痴立立都算打算叫野,叫左8-9聲都冇人應咁只好等到有人望我地一眼先叫野啦冇幾內個老闆娘望到我地,當我地準備叫野食之濟,佢唔係問我地叫咩食,而係叫我地唔食唔好坐係到!之後仲聽到佢地d職員話:下次諗定食咩先好入黎仲要話我地坐得慢左住佢做生意,但係佢地d職員仲沫緊枱点坐呀!以上服務態度真係差到鐵地!真係去過咁多餐廳都未見過d咁差ge服務質素!除左服務質素方面,佢地ge經營手法都好有問題!叫野果陣佢地冇人黎落單不突只,只係係遠處同我地講左句:講丫!即埸咩食慾都冇晒我同朋友5人本身就係諗住試下d芒果糯米糍,点知佢地話:下!咁少?叫咁少外賣啦,唔好左住晒!咁我地引住度氣去食啦點知真係一d都唔好食果下真係發火!皮厚芒果酸到我d粉多到可以當爽生粉用!!e間野打死我都唔會再食第二次如果想受氣比錢黎le間野會係最好ge選擇囉!!!
首先排左大約15-25分鐘入到去,冇人招夫都算,
咁排到我地見到有位緊係行矛去啦,
點知行到張台前佢同我地有講:冇排隊唔好入.(
心諗可能佢忙啫

之後一坐低,張椅痴立立都算
之後仲聽到佢地d職員話:下次諗定食咩先好入黎

除左服務質素方面,佢地ge經營手法都好有問題!
即埸咩食慾都冇晒

咁我地引住度氣去食啦
點知

真係一d都唔好食果下真係發火!
皮厚
芒果酸到我
d粉多到可以當爽生粉用!!

e間野
打死我都唔會再食第二次
如果想受氣
比錢黎le間野會係最好ge選擇囉!!!
  • 沒有
2013-06-03 456 瀏覽
去長洲拍拖拖,天氣開始熱,行得耐要坐下來休息一下!去到門口,大排長龍,但一場黎到,又見到咁多人排隊應該真係好食,一定要試下!!!咁熱當然叫一些消爽甜的,我叫了芒果西米露,超多芒果大大粒,好甜好好味!!唔明白男朋友仲會叫杏仁露,超濃超"潔",仲要只有熱的,不過佢話好食喎主角: 巨型芒果糯米糍$8一粒,好大舊,一咬落去啖啖肉,呢間既做法唔同出面其他切粒粒放入去,佢地係三分一個芒果成塊放入個糯米到,絕對係芒果多過糯米而唔係食糯米多過芒果的!!!
去長洲拍拖拖,
天氣開始熱,行得耐要坐下來休息一下!

去到門口,大排長龍,
但一場黎到,又見到咁多人排隊應該真係好食,一定要試下!!!
咁熱當然叫一些消爽甜的,我叫了芒果西米露
超多芒果大大粒,好甜好好味!!

唔明白男朋友仲會叫杏仁露
超濃超"潔",仲要只有熱的,
不過佢話好食喎

主角: 巨型芒果糯米糍
$8一粒,好大舊,一咬落去啖啖肉,
呢間既做法唔同出面其他切粒粒放入去,
佢地係三分一個芒果成塊放入個糯米到,
絕對係芒果多過糯米而唔係食糯米多過芒果的!!!
題外話/補充資料: 本來想買D番屋企俾家人試食, 但當日因為太多客,無得外賣糯米糍,只有堂食,有點失望:(
2013-05-12
2013-06-01 237 瀏覽
痴線,簡直就係離晒譜之前嚟過一次,又話啲糯米滋出名,冇得食最後叫咗其他野食,不外如事。今日再去試,總於試到,點知都係冇特別。除咗舊芒果大啲。最激氣係糯米滋冇得單叫,一定要叫埋其他野。都算,成班7個人去長洲玩,坐埋食野傾計竟然比人話嘈,叫我地唔好嘈。邊有甜品店會話人嘈叫人靜啲!!!我地而家去圖書館呀,靜啲,傾計會有幾嘈!啲野食好食都話,又唔係特別好食,去是旦一間都好食過佢仲要受氣以後真係唔會再去,去其他地方食紅豆餅,砵仔榚仲開心!!最出名嘅糯米滋,得舊芒果大,個皮都叫可以但係舊芒果一啲都唔甜,啲粉多到可以當爽身粉芝麻糊真係成碗糊咁,杰都一團團芒果豆腐花又係芒果唔甜
痴線,簡直就係離晒譜

之前嚟過一次,又話啲糯米滋出名,冇得食
最後叫咗其他野食,不外如事。

今日再去試,總於試到,點知都係冇特別。除咗舊芒果大啲。

最激氣係糯米滋冇得單叫,一定要叫埋其他野。
邊有甜品店會話人嘈

叫人靜啲!!!

我地而家去圖書館呀,靜啲,傾計會有幾嘈!

啲野食好食都話,又唔係特別好食,去是旦一間都好食過佢
仲要受氣

以後真係唔會再去,去其他地方食紅豆餅,砵仔榚仲開心!!

最出名嘅糯米滋,得舊芒果大,個皮都叫可以
但係舊芒果一啲都唔甜,啲粉多到可以當爽身粉

芝麻糊真係成碗糊咁,杰都一團團
芒果豆腐花又係芒果唔甜

題外話/補充資料: :
2013-06-01
5 分鐘 (堂食)
2013-04-30 128 瀏覽
跟豬大人吃過了難吃的魚蛋後,再來就是到允升甜品,吃本人最想試的糯米磁。聰明的豬大人想到先吃甜品,再吃正餐可以避開人潮,確實叻叻。事實上, 倒過來吃,店子真的有很多空桌。跟豬大人各自叫了一碗豆腐花,另要了芒果糯米磁及榴槤糯米磁各一件share來吃~豬大人的普通豆腐花,不過不失,但要彈的是沒有黃糖。再來就是我的芝麻糊豆腐花,芝麻糊竟然沒有味道.....但心想加糖水來吃可能會很怪,所以免強地快快地完它。而事實上,豆腐花只不過是陪襯品,主角其實是糯米磁!!左: 榴槤糯米磁; 右: 芒果糯米磁~先說榴槤糯米磁,糯米皮不會太厚而少了榴槤肉。而且本人跟豬大人本身愛吃榴槤,幾乎每吃一口都是榴槤肉,激讚!!!!!!芒果糯米磁,第一口吃下去已經知道芒果肉很大舊~起碼有1/4個芒果!!雖然芒果肉有少許酸,但勝在用料十足 ^^最後來個食物大合照~
跟豬大人吃過了難吃的魚蛋後,
再來就是到允升甜品,
吃本人最想試的糯米磁。
聰明的豬大人想到先吃甜品,
再吃正餐可以避開人潮,
確實叻叻。
事實上,
倒過來吃,
店子真的有很多空桌。
跟豬大人各自叫了一碗豆腐花,
另要了芒果糯米磁及榴槤糯米磁各一件share來吃~
豬大人的普通豆腐花,
不過不失,
但要彈的是沒有黃糖。
再來就是我的芝麻糊豆腐花,
芝麻糊竟然沒有味道.....
但心想加糖水來吃可能會很怪,
所以免強地快快地完它。
而事實上,
豆腐花只不過是陪襯品,
主角其實是糯米磁!!
左: 榴槤糯米磁; 右: 芒果糯米磁~

先說榴槤糯米磁,
糯米皮不會太厚而少了榴槤肉。
而且本人跟豬大人本身愛吃榴槤,
幾乎每吃一口都是榴槤肉,
激讚!!!!!!

芒果糯米磁,
第一口吃下去已經知道芒果肉很大舊~
起碼有1/4個芒果!!
雖然芒果肉有少許酸,
但勝在用料十足 ^^

最後來個食物大合照~
2013-04-28
2013-04-20 109 瀏覽
13.4.2013 (六) 難得的好天氣,適逢週末,亳不猶疑就拉著男友衝入長洲享受陽光和大吃一番啦! (奸笑) 芒果糯米滋是August必吃的長洲美食之一,允升甜品亦較合我口味。 芒果糯米滋 ($8) 皮薄煙韌、芒果鮮甜大件,保持一貫的水準,值得推介! 豆腐花 ($10) 質感偏硬、豆味不足,無甚特別。 (想念南丫島的豆腐花中…)
13.4.2013 (六)

芒果糯米滋 ($8)
皮薄煙韌、芒果鮮甜大件,保持一貫的水準,值得推介!

豆腐花 ($10)
質感偏硬、豆味不足,無甚特別。 (想念南丫島的豆腐花中…)

題外話/補充資料: 小店的服務態度確實有改善的空間,親眼看見男店長對客人多次的大聲指責,令人側目。
2013-04-15 178 瀏覽
聽家人說這芒果糯米糍十分出名,到長洲來一定要吃一個。比家人遲了許多才到達,迎著我的是他們四個小時前買的糯米糍。一開盒被它的大小一嚇,比一般細細粒的芒果糯米糍要大約四倍,咬開了才知道那差不多是三分一片芒果肉。大啖芒果肉叫人吃得很爽。更讓我吃驚的,是那過了四小時仍是這麼軟糯煙靭的糯米皮。這薄而煙靭的糯米皮,用以包著這面積廣闊、鮮甜多汁的芒果肉,竟也不被撕破不被融掉,實在是近乎完美。跟這芒果糯米糍相逢恨晚,要不定買半打回家慢慢品嚐。

跟這芒果糯米糍相逢恨晚,要不定買半打回家慢慢品嚐。
2013-04-13
3 分鐘 (外賣自取)
  • 芒果糯米糍
2013-04-12 93 瀏覽
芒果糯米滋已經食過.不過都要食. 因為係別家店食的芒果唔合時令唔甜唔好食. 但呢到都仲係好食. 又夠大件.係外皮比較厚 多粉.另外今次試埋腸粉同河粉.第一次食. 感覺特別 河粉好滑 食完都好飽.不過服務認真麻麻. 如果係只食少野就會受到不友善的眼光
芒果糯米滋已經食過.
不過都要食. 因為係別家店食的芒果唔合時令
唔甜唔好食.
但呢到都仲係好食. 又夠大件.
係外皮比較厚 多粉.

另外今次試埋腸粉同河粉.
第一次食. 感覺特別
河粉好滑

食完都好飽.

不過服務認真麻麻.
如果係只食少野
就會受到不友善的眼光
2013-03-11
今天去到這間很出名的允升 只為一試傳說中很好吃的糯米糍~我們去到的時候 大概5點左右門口很長龍~老闆說已經沒有外賣的芒果糯米糍了~只准堂食...好...那麼我們就排隊喇~排了20分鐘左右可以進去,,坐好就想快點試下糯米糍心想叫每人一個芒果糯米糍先試一下~~我們叫店員...她明明聽到...扮聽不到- -喊多幾聲, 她才說:然後她來了, 她說: (這樣的營商手法也可以嗎...?)好...我已經不想吃了..朋友叫了個類似雜果西米露的東西她說水果很不新鮮....然後終於可以吃糯米糍..嗯~中間的芒果真的很大很甜~外皮挺煙韌,,但略嫌太多粉了~~味道還好吧....但不值得專程入長洲排20分鐘的隊去吃它...結賬的時候, 朋友叫了很多次他才過來,,找完錢什麼也沒跟我們說就離開了~下次一定不會再來
今天去到這間很出名的允升 只為一試傳說中很好吃的糯米糍~
我們去到的時候 大概5點左右
門口很長龍~
老闆說已經沒有外賣的芒果糯米糍了~只准堂食...
好...那麼我們就排隊喇~
排了20分鐘左右可以進去,,
坐好就想快點試下糯米糍
心想叫每人一個芒果糯米糍先試一下~~
我們叫店員...她明明聽到...扮聽不到- -

喊多幾聲, 她才說:[知道了!!!等一下喇!!!]

然後她來了, 她說: [不能只叫糯米糍,要先吃其他東西!!]
(這樣的營商手法也可以嗎...?)

好...我已經不想吃了..
朋友叫了個類似雜果西米露的東西
她說水果很不新鮮....

然後終於可以吃糯米糍..
嗯~中間的芒果真的很大很甜~
外皮挺煙韌,,但略嫌太多粉了~~

結賬的時候, 朋友叫了很多次他才過來,,
找完錢什麼也沒跟我們說就離開了~

下次一定不會再來
題外話/補充資料: P.S. 之後我們有去附近的另一間商店吃芒果糯米糍, 味道也差不多...但態度好十萬倍... 其實真的很氣..商店不應該仗著多客人 態度就可以這麼差.. 整個用餐過程心情都很不快.. 即使食物再好, 也無心欣賞..
2013-03-29
20 分鐘 (堂食)
2013-03-29 120 瀏覽
這次是我第一次透過openrice寫食評,因為我這允升這間甜品店實在太失望了。還記得我兩年前來到這間甜品店,老闆和老闆娘笑容可掬的樣子深深刻在我的心坎裡。當時的我,對這間甜品店讚口不絕…可是兩年後,我再次回到允升甜品店,一進到店鋪內就坐,老闆就以不太友善的眼光看著我們。這點我還可以體諒,因為在復活節假期內實在太多遊客到訪了。我和友人叫了一碗紅豆豆腐花和一客糖不甩,豈料老闆竟以不友善的態度叫友人坐好一點,不要妨礙到他…還說,一早就不該坐這裡吧!我看著對面桌的兩位姨姨,她們以熟巧的手法包著芒果糯米糍,可是糯米皮很厚很大塊,使我也打消了念頭。我看著餐牌,兩年前五元的芒果糯米糍身價升至八元,可是品質不但沒有維持水準,還下跌了。如有冒犯的不好意思,我不是故意因為老闆的態度抹黑這間店。我只是希望你們能夠透過這篇文章,重新反思一下當初你們開設這間甜品店的原因。現在遊客多了,有很多內地遊客到訪,你們賺的錢也多了,可是你們的服務素質不翼而飛了嗎?
這次是我第一次透過openrice寫食評,
因為我這允升這間甜品店實在太失望了。
還記得我兩年前來到這間甜品店,
老闆和老闆娘笑容可掬的樣子深深刻在我的心坎裡。
當時的我,對這間甜品店讚口不絕…
可是兩年後,
我再次回到允升甜品店,
一進到店鋪內就坐,老闆就以不太友善的眼光看著我們。
這點我還可以體諒,
因為在復活節假期內實在太多遊客到訪了。
我和友人叫了一碗紅豆豆腐花和一客糖不甩,
豈料老闆竟以不友善的態度叫友人坐好一點,
不要妨礙到他…
還說,一早就不該坐這裡吧!
我看著對面桌的兩位姨姨,
她們以熟巧的手法包著芒果糯米糍,
可是糯米皮很厚很大塊,使我也打消了念頭。
我看著餐牌,
兩年前五元的芒果糯米糍身價升至八元,
可是品質不但沒有維持水準,還下跌了。

如有冒犯的不好意思,
我不是故意因為老闆的態度抹黑這間店。
我只是希望你們能夠透過這篇文章,
重新反思一下當初你們開設這間甜品店的原因。
現在遊客多了,有很多內地遊客到訪,
你們賺的錢也多了,
可是你們的服務素質不翼而飛了嗎?

2013-03-29
2013-03-23 79 瀏覽
食完師妹甜品之後,再去允升甜品再戰芒果糯米糍可能太出名,好多人排隊,等左大約15分鐘先有位➨入到去,我就叫左芒果糯米糍,鎮山之寶!!❶芒果糯米糍 推介程度❤❤❤❤❤ (呢個芒果糯米糍個皮真系好薄,好"煙韌",一D都吾覺太粉,一咬落去,個芒果D汁咇曬出黎.好鮮甜,一D都吾酸!!個芒果肉又夠大舊,真系抵食!!)總結:食左兩舊都吾夠,即刻外賣左六個番屋企食!!但每日外賣有限買!!回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)外表♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛衛生♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
食完師妹甜品之後,再去允升甜品再戰芒果糯米糍
可能太出名,好多人排隊,等左大約15分鐘先有位

➨入到去,我就叫左芒果糯米糍,鎮山之寶!!
❶芒果糯米糍 推介程度❤❤❤❤❤

回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓✓✓

2013-02-14
15 分鐘 (堂食)
  • 芒果糯米糍
2012-12-27 68 瀏覽
去到長洲, 點可以唔食甜品呢? 以前會搵師妹, 現在唔會了。成日想話試呢間, 最終今次終於試咗了。我同朋友堂食, 叫了個紅豆沙和糖不甩!先講紅豆沙....好唔得啊.....無味, 成個底都係紅豆....根本唔爛d紅豆....無紅豆味, 好似飲水禁....不如我飲水好過了!糖不甩....還可以吧, 沒太多特別。芒果糯米糍係外賣的, 好大舊芒果, 好甜好味! 皮好薄, 只係可以完全包住舊芒果吧! 呢個係唯一一定會再食的甜品, 其他紅豆沙等, 我唔會再食....真係好唔得!!!

我同朋友堂食, 叫了個紅豆沙和糖不甩!
紅豆沙和糖不甩

糖不甩....還可以吧, 沒太多特別。
芒果糯米糍
2012-12-18
$20 (其他)
芒果糯米糍
2012-11-25 29 瀏覽
第一晚食糖水,芒果綠晶涼粉,雖然唔知係咩原材料,但爽口彈牙,好味!第二日中午再食,12點多就大排長龍買糯米糍。芒果味,有啲酸,芒果勁大塊,見到個姐姐係收銀隔離搓開舊粉皮,放大大舊芒果入去,忍唔住心里贊好!紅豆味,見不到一粒豆,但豆味濃郁,好充實!下次黎再試其他。
第二日中午再食,12點多就大排長龍買糯米糍。
紅豆味,見不到一粒豆,但豆味濃郁,好充實!
下次黎再試其他。
3 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
  • 紅豆糯米糍
2012-10-22 20 瀏覽
同事「飄洋過海」由長洲捎來手信,是芒果糯米糍,據說是馳名的物事。薄薄撲上粉的糯米皮柔軟煙韌,內裡大顆色澤金黃,甜美多汁的一方鮮芒果,沒花巧卻為辛勞的工作天帶來一點陽光。
外賣自取
2012-09-30 32 瀏覽
係長洲食食食,今次呢站係允升甜品,三人各選一款SHARE來吃~1) 糖不甩($1X): 糖不甩熱辣辣,不過D湯丸淥到淋哂,一PAT PAT,有D樣衰,不過沾滿花生碎都幾好吃的~2)芒果腸粉($2X):芒果腸粉選了芝麻皮,不過外皮只有色而沒味道的,內裡芒果香甜,都OK LA~3)名字忘了,不過內裡有大西米,芒果粒,有D椰汁,這款味道一般這間店如果未來過都可以一試的

這間店如果未來過都可以一試的
$20 (其他)
  • 沒有