2022-05-24
僕之拉麵旺角特別多肉食嘅拉麵店, 一碗拉麵有成十幾二塊叉燒🤣 裝修充滿昭和年代, 除左門口阿木童公仔, 仲有唔少日式擺設幾有feel. 海老愛食者拉麵🦐🍜 $148Shrimp Lover Ramen期間限定, 每日得十五碗. 平時相片只供參考, 但今次麵黎到實物真係同相一樣, 蝦多到圍住大半個. 蝦肉彈牙都幾新鮮, 蝦身已剝殼, 可以啖啖肉. 蝦頭都燒到脆脆地, 裡面有啲蝦膏. 湯底頗鮮甜, 有唔少櫻花蝦, 增添湯風味. 麵用左曲面, 口感ok 食到最後都唔會腍. 溏心蛋晶凝蛋黃吸引, 不過唔係好夠入味. 叉燒量好多, 據說用左西班牙產地既梅肉以低溫慢煮, 口感都細嫩味道就無特別. 仲有多蔥、荀等, 好少見係餸多過麵嘅拉麵🤣特選拉麵🍜 $135Special Ramen火炙叉燒1.5米長, 長過手掌. 用半肥瘦叉燒肉, 不過燒得略過火左有點乾同焦. 湯底可選濃淡, 選左濃湯. 據說係用左西班牙產地豚骨配野菜同秘制醬油以慢火12個鐘熬製🇯🇵 湯頭幾清澈唔會油膩, 味道幾香, 但選左濃湯覺得無想像中厚實, 反而比較似出面普通拉麵較清嘅湯底. 所以建議如果係呢度食拉麵都選番濃湯好d炸章魚
海老愛食者拉麵🦐🍜 $148
炸雞 $38
Fried Chicken
4件炸得金黃香脆, 雞肉都嫩🍗
蟹肉忌廉/牛肉可樂餅 $36
各兩件, 炸粉唔算好厚, 脆脆地. 入面主要係薯蓉🥔, 普通啦.
桃/柚子梳打 $24
🍑 🍊日本運來, 有好可愛包裝, 前者用山梨縣既水蜜桃果汁🍑後者用富士藤川町柚子, 香味幾natural, 酸酸甜甜咁幾好飲, 岩用黎解膩