#MC帶你去旺角.香港都開咗唔少拉麵店🍜,有小店、過江龍、連鎖嘅,今日就試一試喺旺角區內嘅人氣拉麵店🔥,主打豚骨湯同埋巨量叉燒‼️.✨ 餐廳環境店內裝潢以簡約和風為主🎋,配以木系擺設🪵,感覺輕鬆舒適。牆壁上更有一塊塊木板刻上不同食材、拉麵、小食款式,充滿日本風格🎌。🥢 特選拉麵(清湯) $135第一眼以為係鰻魚,點知原來係炙叉燒😂,Size無得輸,仲長過隻碗‼️炙叉燒油脂比較多,邊邊位燒得好焦香🤤;叉燒肉片厚度適中,咬落軟腍唔韌👍🏻。配料仲有紫菜兩片、味筍、味付雞蛋。湯底選左豚骨清湯,雖然顏色上同濃湯差唔多,但比較清澈,油膩感無咁重🫧。🥢 肉愛食者拉麵(濃湯) $120叉燒肉片鋪滿碗邊,份量十足💯,賣相好打卡able📸!除咗叉燒肉片,仲有幾粒角切叉燒,師傅用火槍燒一燒過🔥,肉味更突出!湯底選左豚骨濃湯,湯底好厚豬骨味,但又唔會太鹹😋。味付雞蛋蛋黃呈流心狀態😍,口感非常濕潤,食落有香濃嘅蛋香味之餘有少少醬漬味👍🏻。麵線粗幼適中,但比較無咁掛汁,反而失色咗少少🙊。🥢 炸餃子(4隻) $30餃子炸得十分香脆,雖然炸物配沙律醬係定律,但反而就咁食仲好食😅。
#MC帶你去旺角

炸餃子
2023-12-14
炸餃子
2024-03-21 35 瀏覽
呢日同朋友出旺角食飯,見到呢間鋪頭幾吸引、又有$60嘅「小拉麵」可以揀,咁啱我哋兩個都唔太餓,所以就決定幫襯佢🤓朋友揀咗濃湯同埋加咗隻$12嘅流心蛋,原本我想加配芽菜,可惜嗰日冇晒,就轉咗要$10嘅木耳絲🍜小拉麵嘅份量大概係正常麵餅嘅2/3,叉燒有一大片、仲有啲紫菜同筍,雖然我只係加咗木耳,但唔知點解紫菜都特別多😆揀咗「麵硬」嘅口感幾啱我、少少煙韌咁~湯底味道唔算好豐富,主要都係清清地嘅豬骨味,冇咩其他蔬菜味或者鰹魚粉味😉叉燒夠軟腍、係薄身咗啲,不過想食到油脂香味/炙燒香就最好嗌返其他拉麵😛以呢個價錢嚟講真係好唔錯,亦都啱晒想食少啲碳水化合物嘅人👍🏻不過唔太建議大家揀濃湯,因為質地好似沾麵嘅湯、而且都幾鹹,好容易就會越食越膩🙈
2024-02-03 129 瀏覽
冇諗過普通的拉麵係可以令人咁失望,味道係可以咁差。 比好評嘅一定係打手。首先份量少,兩片叉燒係超級薄,湯底一劈劈杰撻撻口感極度差,而且還沒有味道只有鹹味,那個筍片是凍冰冰的,麵竟然是幼拉麵,是完全沒有口感的拉麵,食拉麵最緊要係有口感,唔知食咗啲乜嘢落肚,完全沒有口感,一啲咬口都冇,一路食一嬲,因為實在太難食,浪費咗自己食嘢的quota,並唔可以因為難食而將呢啲垃圾食物食落肚,我們一行三人可決定吾食。奉勸大家千祈唔好幫襯呢間店舖其實我見呢間店舖開業多年,可能唔係做開解放生意,所以質素咁差全部都係欺騙啲新客仔。
之前見到蝦拉麵已經好想試🤤但因每日限定15碗😳晚上冇特登去驚撲空🥹今次𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝就為左呢碗蝦拉麵而黎😋好彩期間限定仲未完😂裝修以日式木系簡約設計🏮店內擺放不少𝙛𝙞𝙜𝙪𝙧𝙚及牆壁掛上漂亮畫作充滿日本風格🎏海老愛食者拉麵🦐🍜賣相吸睛用來打卡一流🤩,湯底有濃郁的蝦味,灑上大量櫻花蝦令蝦味更昇華,最吸眼球的是有7隻赤蝦掛在碗邊好澎湃,每隻蝦🦐表面微微炙燒,食落鮮甜爽彈,仲有3隻蝦頭,除左蝦外,其他配料有叉燒,半隻味付雞蛋🥚,味荀,拉麵質感煙韌彈牙,成碗拉麵🍜都勁豐富🤩叉燒拉麵🐷🍜豬骨湯底分別有濃湯或清湯,今次叫左豬骨清湯較清淡,叉燒用西班牙豚肉,有4片切得好薄身,肉質軟腍,配料有味付雞蛋(勁糖心🤤),味荀及蔥,如果重口味的朋友要揀豬骨濃湯
之前見到蝦拉麵已經好想試🤤

叉燒拉麵
2024-01-20
叉燒拉麵
2023-12-18 139 瀏覽
拉麵舖花咁多錢請”食評家”, 不如提高一下食物質素以及服務質素入到舖頭, 第1感覺我以為係去左世界第一拉麵舖, 裝上這麼多的牌頭金句, 講到自己好天下無敵咁, staff話隨便坐, 明明個場咁吉, 仲要迫人搭枱😅到拉麵黎到, 試一啖湯, 好似冇味咁, 一試就知道湯頭唔係煮得好耐, 麵同配料都係現成, 唔明憑甚麼賣到咁貴, 食過一次唔會再食了呢間舖包裝到好似攞晒獎咁講到自己好出色, 但真係華而不實, 最火滾就係唔明點解會有咁多好評, 呃左唔少人黎食價錢偏貴, 味道真心麻麻, 唔建議食

價錢偏貴, 味道真心麻麻, 唔建議食
豚骨清湯拉麵醬油味
2023-11-07 199 瀏覽
本身係蝦愛好者,特意去試這個蝦拉麵,這個「海路愛好者拉麵」是期間每日限定,所以第二次去才吃到,但是整個蝦拉麵完全不好吃,非常失望!蝦非常細隻,成碗湯都係味精湯,在碗入邊仲有一些未溶嘅味精湯粉,食完之後成晚非常口渴,拉麵份量少,完全不值得去食!仲要每日限定,黎左第二次才食到,但食完覺得非常失望!蝦頭同蝦肉仲要係凍既!個湯又唔夠熱,不值得去試!另外基本既豚肉拉麵都唔好食,湯冇味,好似用水開稀左咁!塊豚肉仲要好鞋!整體來說都非常差!
豚肉拉麵
2023-11-01
諗起都有一段時間冇食過拉麵,決定星期六嘅晏晝要搵一間拉麵店探店🍜😋 原本係俾肉愛食者拉麵吸引咗嚟,但黎到見到海老愛食者拉麵🍜 期間限定!二話不說試呢碗😀我最愛的海老❤️🦐🦐超推介這一碗期間限定👍🏻有巨量櫻花蝦🌸赤蝦仲有叉燒🤤海老愛食者們一定會超鍾意呢碗🫶🏻特別適合食開偏濃味既人~而另一碗特選拉麵有比較之下就相對有點失色普通左d,但都好食只係無咁濃味~叉燒1.5倍+炙叉燒🥓+紫菜+蔥荀+味付雞蛋🥚每一枱都有放一樽拉麵胡椒❤️記得要落埋呀😋我會為左呢碗海老愛食者拉麵再去🫶🏻

每一枱都有放一樽拉麵胡椒❤️記得要落埋呀😋

我會為左呢碗海老愛食者拉麵再去🫶🏻
2023-10-28
2023-10-16 116 瀏覽
難得Weekday喺旺角,當然要繼續探店試服/伏啦!今日被命運選中嘅孩子喺喺開飯APPS有近400個LIKE嘅《僕之拉麵》:▪️派系:豚骨系,主打🍖肉愛食者拉麵,期間限定🦐海老愛食者拉麵 (每日1️⃣5️⃣碗)▪️環境:日式木系,整齊乾淨,無壓迫感。▪️座位:BAR位連枱,目測約有30個位星期五12:45食飯時間得4個客,決定保守啲嗌個中價位嘅試試佢:〰️〰️〰️〰️🍜 叉燒拉麵 $98 ▪️味玉 x 1:橙紅色嘅蛋黃呈半留心狀,蛋味算濃,醬漬味啱啱好,喺可遇不可求嘅高水準之作!▪️叉燒 x 5~6片:大大片,軟腍嘅但有少少鞋,肉味重但對我嚟講有少少“羶“。▪️湯底:揀咗豚骨濃湯,肉味為主,唔會過鹹唔油膩,喺味道單一咗啲唔夠立體。調料蒜泥似喺新鮮打,蒜香味好突出,唔怕口臭嘅值得加持。▪️麵條:直身細麵,麵質揀咗要“硬身“,無鹼水味,滑身彈牙,直麵始終唔會特別掛湯 ,身為太麵控嘅我俾OK。〰️〰️〰️〰️💸 埋單$98,❌️加一🗣 味道上唔特別。除咗期間限定嘅海老愛食者拉麵,我搵唔到二訪嘅原因。

▪️環境:日式木系,整齊乾淨,無壓迫感。
▪️座位:BAR位連枱,目測約有30個位

〰️〰️〰️〰️
🍜 叉燒拉麵 $98

〰️〰️〰️〰️
💸 埋單$98,❌️加一

2023-10-16 96 瀏覽
見到好多地方都有介紹呢間拉麵所以心血來潮同朋友 咁啱經過旺角就食咗因為晏晝食得太飽 但係又想試所以嗌咗個細拉麵叉燒幾好味湯底都正常唔會好鹹細份量得來啱啱好感謝佢有呢個選擇相信小朋友嚟食都可以得益到啱晒一家大細嚟亦都食多咗個章魚小丸子雖然唔算大粒 但係夠熱食落口OK 而且有六粒同朋友每人三粒冰水嘅溫度都啱啱好唔會太凍侍應嘅服務質素都好好好有禮貌但因為食細拉麵普普通通相信下次嚟如果食海老拉麵應該可以感覺到有吸引
見到好多地方都有介紹呢間拉麵

相信下次嚟如果食海老拉麵
應該可以感覺到有吸引

章魚小丸子
章魚小丸子
🎀旺角。肉食控必選🍖超澎湃叉燒拉麵🍜🎀🪄店名* #僕之拉麵 #bokunoramen🔮地址*旺角豉油街74號地舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$284 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵之前睇社交平台甘岩見到有post介紹呢一間拉麵鋪 見到有個超多肉既拉麵 即刻勾起我呢個肉食愛好者條隱😍去到果然無令我失望 首先店鋪出面到裡面都係充滿日本風格 色彩好繽紛 而且擺放好多好可愛既公仔歡迎你到來😍而餐廳分開兩個部分 一個系坐系廚房對面既位置 一個系裡面可以岩較多人 座位桌面都會較寬敞😆🍽️食物質素🍽️餐牌圖片介紹超吸引 圖片同實物完全一樣😍而且麵質可以根據個人喜好選擇軟硬度 又可以選擇湯既濃淡度 超級貼心!小食款式又多 我當然唔執輸試下佢地限定小食拉😉整體質素我十分滿意啊!👀評分💖💖💖💖💖🪄B.肉愛食者拉麵 清湯 $120肉食者就係我拉😍當然唔會錯過呢款拉麵拉 見到已經流曬口水😝上到黎真係超級吸睛 全部肉都鋪曬出黎 每一塊叉燒都係大大塊 然後中間又又切粒叉燒 Omg 一次過滿足曬我兩個願望🤓完全無誇張!叉燒好有咬口 唔會過熟過鞋 溏心蛋有原隻對半切 好動L~
🎀旺角。肉食控必選🍖超澎湃叉燒拉麵🍜🎀

🪄店名* #僕之拉麵 #bokunoramen
🔮地址*旺角豉油街74號地舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$284 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄B.肉愛食者拉麵 清湯 $120
肉食者就係我拉😍當然唔會錯過呢款拉麵拉 見到已經流曬口水😝上到黎真係超級吸睛 全部肉都鋪曬出黎 每一塊叉燒都係大大塊 然後中間又又切粒叉燒 Omg 一次過滿足曬我兩個願望🤓完全無誇張!叉燒好有咬口 唔會過熟過鞋 溏心蛋有原隻對半切 好動L~我簡左清湯 佢比起其他舖頭湯底唔會甘膩甘易飽 但又好夠鮮味😆😆麵質偏粗身彈牙 味道都唔錯😙

🪄D.叉燒拉麵 濃湯 加紫菜 $98+12
呢一款就比較普通 無我果碗甘爆多肉🤣但係叉燒都係大大塊 湯底今次揀左濃湯 我試左一淡都係勁出色 好濃厚豬骨味 但唔會口渴~而且佢呢款拉麵麵質我係比較中意 佢系比較幼身同淋身 所以完美索曬湯味😙😙😙 加左$12蚊紫菜 好大塊 浸落湯簡直絕配~

🪄限定-牛肉可樂餅$34
見到有超多選擇 不過中意試野既我都係揀左限定小食😎佢有普通可樂餅同牛肉可樂餅揀 我簡左後者 系即刻炸 所以好熱辣辣 脆卜卜!份量夠大塊 入面好多薯蓉 我最欣賞系佢入面應該無洋蔥(我食唔出😂) 因為我勁唔中意洋蔥😗

🪄可樂*2 $10/1
罐裝可樂 不作評論

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 特選拉麵
  • 肉愛食者拉麵
  • 牛肉可樂餅
2023-10-03 138 瀏覽
朋友推介黎間拉麵話好食,open rice食評個個讚,但食過發現只覺除左d肉係大片外,成碗麵十分平凡,完全談不上好味到不得了那種感覺,湯底唔得,個麵唔得,真係食過一次就算吧了
2023-10-01
餐廳:僕之拉麵 (旺角)地址:旺角豉油街74號地舖香港人真喺好鍾意食日本菜,仲記得前排去日本周圍都喺香港人🇯🇵,不過唔喺個個都可以話飛就飛🛫,有時都不得不喺香港搵返啲日本餐廳過吓口癮,滿足一吓未去到日本嘅慾望旺角呢間開咗一年幾嘅僕之拉麵 @boku_no_ramen 喺區內幾有名氣嘅拉麵店🍜,當中最出名緊喺佢哋嘅勁量叉燒,有1.5倍、2倍甚至3倍份量叉燒比你揀🐖,可以話啲肉同餸仲多過拉麵🤣,啱晒一眾食肉獸人士🤤✝️肉愛食者拉麵 $120一上枱嗰陣「嘩!」咗一聲💢,3倍即6塊叉燒整齊掛咗喺拉麵碗嘅碗邊,中間鋪滿大量食材包括角切叉燒、蔥、味筍、味付雞蛋🥚,另外我仲加咗海藻同木耳,叉燒正常發揮,食嗰陣浸一浸落熱辣辣嘅豚骨濃湯裏面整返熱同整熟少少🤏,角切叉燒炙燒過相對較惹味,拉麵仲好掛汁💦,Creamy濃郁得嚟唔會好膩,好快就比我食晒成碗,不過咁多肉食完都少飽😆✝️小拉麵 $60叫咗清湯底,有1片叉燒、蔥、味筍同海帶,拉麵同所有配料份量都會少啲,亦可以追加唔同嘅配料例如紫菜、芽菜、粟米🌽、水餃🥟、櫻花蝦。麵拉可以揀軟硬度,而湯底亦都可以揀濃味啲或者淡味啲,唔怕你揀,只喺想你食到最啱自己口味嘅拉麵😎
餐廳:僕之拉麵 (旺角)
地址:旺角豉油街74號地舖

✝️肉愛食者拉麵 $120
中間鋪滿大量食材包括角切叉燒、蔥、味筍、
味付雞蛋🥚,另外我仲加咗海藻同木耳,
角切叉燒炙燒過相對較惹味,

✝️小拉麵 $60
麵拉可以揀軟硬度,而湯底亦都可以揀濃味啲或者淡味啲,唔怕你揀,只喺想你食到最啱自己口味嘅拉麵😎,份量細細啱晒想食拉麵但又唔想食太多嘅女士👱‍♀️

PS星期一至五下午茶時段2:30-6pm惠顧A-D款拉麵仲送2隻餃子同汽水一罐🥤,優惠話完就完,千祈唔好錯過😏
2023-09-21
2023-09-05 882 瀏覽
餐廳:僕之拉麵地點:旺角豉油街菜式:拉麵,主打豚骨湯拉麵餐牌:主要拉麵5款,都有限定拉麵,可追加配料,小食,飲品特選拉麵 $135特選拉麵湯底選左豚骨濃湯,飲啖湯先,果然好濃厚,我無加湯油,味道唔會太油。拉麵係幼身,我無特別要求硬度。質感較淋,都頗有蛋香,份量唔會太多。叉燒有1.5倍,即係三大塊,厚度適中,有口感,豬味濃,又唔會韌,好味。炙叉燒一大片,燒得好香口又脆又啖啖肉,好正!紫菜兩枚,浸湯吸湯一流。蔥少量。味筍兩片。味付雞蛋一開二,個心好淋滑,味道唔會太鹹。另外我追加左水餃子三個$25,分開上,餃子皮少少爛開,唔算太厚,入面肉餡都幾多。蟹棒兩本$18,超大條,啖啖肉,味道都唔假。另外叫左兩款小食。炸雞4個 $38炸雞熱辣辣,大大件。炸得皮脆肉嫩好多汁,伴有檸檬同沙律醬。炸章魚丸6個 $30炸章魚丸外皮少脆而入面超滑,中間有章魚粒有少少咬口。面頭灑上紫菜絲同木魚花,加上滿滿章魚燒汁,伴有沙律醬,質素唔錯。蜜瓜梳打$24 桃梳打$24日本水果梳打原支上枱,我地揀左三款口味既其中兩款,仲附有獨立包裝吸管。今餐食物質素唔錯,特別欣賞叉燒質素。拉麵店座位同裝修連播放既音樂都好有日式風味。
餐廳:僕之拉麵
地點:旺角豉油街
菜式:拉麵,主打豚骨湯拉麵
餐牌:主要拉麵5款,都有限定拉麵,可追加配料,小食,飲品

特選拉麵 $135

特選拉麵

炙叉燒一大片,燒得好香口又脆又啖啖肉,好正!
紫菜兩枚,浸湯吸湯一流。
蔥少量。
味筍兩片。
味付雞蛋一開二,個心好淋滑,味道唔會太鹹。
水餃子

蟹棒

蟹棒兩本$18,超大條,啖啖肉,味道都唔假。
另外叫左兩款小食。
炸雞

炸雞4個 $38
炸雞熱辣辣,大大件。炸得皮脆肉嫩好多汁,伴有檸檬同沙律醬。
炸章魚丸

2023-09-05
炸雞
炸章魚丸
2023-09-03 180 瀏覽
心血來潮想在旺角吃碗拉麵這間僕之拉麵一直都在bookmark list上肉愛食者拉麵$120份量十足賣相非常適合打卡單是看到碗邊的叉燒已經口水直流湯底推介豬骨濃湯夠香濃又不至於太油膩如果想清淡一點也可選擇清湯基本拉麵$78最基本的拉麵也很豐富除了叉燒、荀、還有半隻温泉蛋以這個價錢來說已屬超值店來的裝修非常簡潔而且四處也有充滿日本風情的掛畫裝飾長長的走廊上也有不少可愛擺設下次可以試試其他小食例如餃子、忌廉薯餅等
心血來潮想在旺角吃碗拉麵

湯底推介豬骨濃湯夠香濃又不至於太油膩
如果想清淡一點也可選擇清湯

基本拉麵$78
最基本的拉麵也很豐富
除了叉燒、荀、還有半隻温泉蛋
以這個價錢來說已屬超值

店來的裝修非常簡潔
而且四處也有充滿日本風情的掛畫裝飾
長長的走廊上也有不少可愛擺設

下次可以試試其他小食
例如餃子、忌廉薯餅等
係旺角諗唔到食咩,求其入左間拉麵店,估唔到到驚喜😋!個海老拉麵見到佢個圖就覺得好吸引,上到嚟都冇令我失望👍🏻。原來佢時不時都會有唔同嘅期間限定拉麵,下次經過可以再睇睇👏🏻🌕 海老愛食者拉麵有叉燒+赤蝦+櫻花蝦+葱+味筍+糖心蛋!重點係佢一字排開嘅7隻赤蝦全部都好大隻,表面仲炙燒到好香!加埋櫻花蝦濃湯底,好好味👍🏻!可惜呢個拉麵係期間限定,冇得成日食到🥹🌗 基本拉麵最基本嘅選擇,中規中矩都唔錯👌🏻📍 僕之拉麵旺角豉油街74號地舖🧧 人均消費:$110

🌕 海老愛食者拉麵

🌗 基本拉麵
最基本嘅選擇,中規中矩都唔錯👌🏻

📍 僕之拉麵
旺角豉油街74號地舖