2022-06-30 25 瀏覽
Mong kok🥳人氣拉麵店,高質絕對值得一食再食!份量足,湯底清甜! Weekday dinner😎都坐滿好旺人,可見人氣高漲。 🍜特選拉麵$135既然到訪,當然要試下招牌!超正嫩滑1.5倍叉燒,香口長條炙叉燒,索汁入味紫菜兩枚,香脆蔥片,🥚必試流心蛋,鹹脆味筍。湯底我選了清香的鹽味都好唔錯,☀夏天小清新值得一試。  炸餃子$30,🐷白菜豬肉夠香口。炸章魚$30,炸粉夠薄。炸鷄四件$38,❤超推薦!食落驚喜,🔥juicy嫩滑有肉汁。

Weekday dinner😎都坐滿好旺人,可見人氣高漲。

🍜特選拉麵$135

2022-06-29 25 瀏覽
僕之拉麵📍旺角豉油街74號地舖💁🏻‍♀️海老愛食者拉麵期間限定推介‼️‼️‼️有叉燒、赤蝦、櫻花蝦、蔥、味荀、味付雞蛋足足有六大隻赤蝦😎 肉質鮮甜爽滑大大隻咁掛係碗邊 相當有睇頭😌湯底超級濃郁👍👍啖啖都充滿濃濃既鮮蝦同櫻花蝦味加埋彈牙又掛湯既拉麵食完真係好滿足🥰🥰🥰💁🏻‍♀️A.特選拉麵有1.5倍叉燒、炙叉燒、紫菜、蔥、味荀、味付雞蛋呢碗拉麵既特式當然就係:又長又大超又厚既灸燒叉燒佢地選用左伊比利亞豬肉我地平時煮飯麵係揀呢款豬肉嚟食😍叉燒半肥瘦 加埋用左炭燒老公都讚風味十足!仲好香口惹味!#hkfoodie #hongkong #旺角 #僕之拉麵 #旺角美食 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
僕之拉麵
📍旺角豉油街74號地舖

💁🏻‍♀️海老愛食者拉麵

期間限定推介‼️‼️‼️

有叉燒、赤蝦、櫻花蝦、蔥、味荀、味付雞蛋
足足有六大隻赤蝦😎 肉質鮮甜爽滑

又長又大超又厚既灸燒叉燒
佢地選用左伊比利亞豬肉
我地平時煮飯麵係揀呢款豬肉嚟食😍
叉燒半肥瘦 加埋用左炭燒
老公都讚風味十足!仲好香口惹味!

2022-06-06
2022-06-28 30 瀏覽
自從豪華戲院執咗笠,附近就開咗勁多餐廳同埋小食店,好吸引人。今晚經過呢條街見到有間拉麵店有人排緊隊,於是我決定排隊試吓~叫咗特選炙燒叉燒拉麵,條炙燒叉燒好大條肥美,咬落去有陣陣嘅嘅焦香味,都幾香口,個人覺得呢個幾有特色。個湯底我揀咗濃湯豚骨湯,講個感覺都幾creamy,唔錯。朋友叫咗叉燒拉麵,佢就揀咗鹽味清湯,我都試咗一兩啖,清清地又幾好味😋如果覺得好重口味啲,側邊都有幾多調味料可以加☺️ 另外有個小食個人都幾鍾意,就係章魚小丸子,好脆口好味。

如果覺得好重口味啲,側邊都有幾多調味料可以加☺️

另外有個小食個人都幾鍾意,就係章魚小丸子,好脆口好味。
2022-06-28 17 瀏覽
僕之拉麵位於旺角豉油街,地點方便之餘拉麵款式好吸睛,經過一段時間俾靚相洗版之後終於的起心肝去試,食麵之餘仲可以打卡!🔸海老愛食者拉麵第一次到訪一定要試呢個每日限定15碗既海老拉麵🦐🦐一上枱已經好有氣勢,麵碗邊邊總共擺咗七隻赤蝦、三個蝦頭,火炙過後赤蝦鹹香同鮮味更加突出。蝦湯底濃郁鮮甜,仲有櫻花蝦提升鮮味,加半隻溏心味玉成個拉麵好豐富,大推🤤唯一要挑剔嘅係店內冷氣都幾強,碗邊蝦肉好快會涼左,影得唔好影咁耐😂🔸肉愛食者拉麵另一款氣勢上枱之選,八塊叉燒鋪滿碗邊,每一片都大大塊。除咗旁邊叉燒,碗內仲有大量角切叉燒,肯定滿足到食肉獸🦖湯底以西班牙產地豚骨煮沸超過12小時熬製而成,加上秘製醬油做出超濃厚豚骨白湯,味道濃郁。配料如酸筍、溏心蛋同蔥分量唔吝嗇,如果麵條再掛湯啲就好喇!

🔸海老愛食者拉麵

🔸肉愛食者拉麵
2022-06-27 877 瀏覽
呢間麵店格局比較地道和式... 入到去已經聽見輕快嘅日文歌! 店面唔算大... 但座位與座位間都有一定距離... 唔會好迫! 除咗二人枱同四人枱... 仲有d座位係可以望住廚師整嘢食㗎! 睇完menu... 朋友揀咗【特選拉麵】... 而我就喺【海老愛食者拉麵】同【肉愛食者拉麵】裏面兩選一... 最後揀咗前者! 呢度係寫紙仔落order... 可以剔選自己要嘅/唔要嘅/追加嘅... 清楚易明... 一目了然! 而且照顧到唔同食客嘅口味... 湯底可以揀濃味d/淡味d... 麵又可以揀硬身d/軟身d... 非常貼心!【特選拉麵】$135✅叉燒1.5倍+炙叉燒+紫菜2枚+葱+味筍+味付雞蛋湯底可以揀豚骨濃湯或者豚骨清湯(醬油味/鹽味)... 朋友話豚骨濃湯名符其實真係好濃郁... 叉燒同炙叉燒都好好味... 尤其係炙叉燒... 火炙後迫走部分五花腩嘅油脂... 令到五花腩肥瘦更見適中... 而且多咗份焦香! 拉麵爽滑彈牙... 掛上濃湯... 份外好食! 而一開二嘅味付雞蛋... 蛋黃呈半熟流心狀態... 仲係靚靚嘅橙色... 勁正!😋【海老愛食者拉麵】$148 🌟🌟🌟每日限定1

【特選拉麵】$135
✅叉燒1.5倍+炙叉燒+紫菜2枚+葱+味筍+味付雞蛋

【海老愛食者拉麵】$148
🌟🌟🌟每日限定15碗🌟🌟🌟
✅叉燒+赤蝦+櫻花蝦+葱+味筍+味付雞蛋(半)
既然係每日限量... 我梗係唔可以錯過啦!🤭
其實【海老愛食者拉麵】嘅震撼性唔會比【肉愛食者拉麵】低! 有7隻大蝦掛咗喺碗邊... 都唔好話唔吸睛呀!😍 d蝦經過火炙... 香味更濃... 肉質爽口而且鮮甜! 特別一提... 呢個湯底係橙色嘅... 飲一啖已經可以品嚐到香濃嘅蝦味... 係勁惹味囉... 師傅要熬呢個湯底一定花咗唔少功夫同時間!👍
鍾意食蝦嘅‼️必試‼️

小食選擇唔算多... 有炸雞🐔、炸章魚🐙、炸餃子🥟、章魚丸!
【唐揚炸雞】$38
好喜歡呢度嘅唐揚炸雞... 外皮酥脆... 內裏肉嫩多汁... 係好正嘅配拉麵小食!

飲品方面... order咗【Coke Zero】$10... 同埋
【桃🍑梳打】$24... 朋友話呢枝梳打好好飲... 清甜解膩!

不枉我地專程過嚟... 呢間麵店絕對冇令我地失望... 震撼包裝下嘅拉麵唔係虚有其表... 既有外在美... 亦有內涵... 食物質素屬水準之上! 我地尤其鍾意拉麵湯底... 唔係間間拉麵店都可以做到咁香濃、咁出色嘅! 超讚!👏👏👏

• 特選拉麵
  • 炸雞
  • 海老愛食者拉麵
2022-06-27 20 瀏覽
今日想食拉麵,去左豉油街呢間拉麵店,門口個裝修好日式,俾佢吸引左就入左去。入到去既裝修都一樣好日系,餐廳闊落,乾淨衛生。所有食物都高質,食材新鮮,最怕出街食有大量味精,但呢間食完又唔覺口渴🥶👍🏼叫左個基本拉麵配豚骨濃湯,叉燒好食,好淋身,無雪味,溫泉蛋好正,好鐘意個濃湯,好味,拉麵吸哂啲湯,除左五味粉外,仲有拉麵專用的胡椒,我落左好多,好夾另外叫左個人氣拉麵配清湯,配料多過基本拉麵,但唔大食的朋友叫基本拉麵就好夠。試埋個炸雞同炸章魚。炸雞唔油膩,啖啖肉,好食😋

試埋個炸雞同炸章魚。炸雞唔油膩,啖啖肉,好食😋
2022-06-23
👍🏻肉愛食者拉麵 $120真係啱晒食肉獸,上枱視覺效果好震撼😂叉燒鋪滿碗邊,薄切口感軟腍仲有角切叉燒粒,火炙燒過有朝香,肉量十足不過兩款叉燒肉質都偏瘦,差咁啲油脂香湯頭非常杰身,好黏口,但唔算油膩豬骨味濃但唔太鹹,係拉麵界嚟講算係比較輕口味比較適合鍾意濃郁湯頭但唔鍾意重口味嘅人個人口味就覺得濃味啲好食啲味道:7/10性價比:6/10-👍🏻特選拉麵 $135火炙叉燒超大條,表面微燶,充滿焦香肥瘦相間,因為燒得燶所以食落都唔算好肥膩兩款叉燒調味都比較輕手湯底都唔太鹹,整體鹹度較低味付玉子好食!有淡淡醬油味,入味但唔會太鹹甜甜地,蛋黃又夠流心🤤拉麵係粗身個種,可以揀軟硬味道:7/10性價比:6/10-📍#僕之拉麵旺角豉油街74號地舖
👍🏻肉愛食者拉麵 $120

真係啱晒食肉獸,上枱視覺效果好震撼😂
叉燒鋪滿碗邊,薄切口感軟腍
仲有角切叉燒粒,火炙燒過有朝香,肉量十足
不過兩款叉燒肉質都偏瘦,差咁啲油脂香
湯頭非常杰身,好黏口,但唔算油膩
豬骨味濃但唔太鹹,係拉麵界嚟講算係比較輕口味
比較適合鍾意濃郁湯頭但唔鍾意重口味嘅人
個人口味就覺得濃味啲好食啲
味道:7/10
性價比:6/10

👍🏻特選拉麵 $135
火炙叉燒超大條,表面微燶,充滿焦香
肥瘦相間,因為燒得燶所以食落都唔算好肥膩
兩款叉燒調味都比較輕手
湯底都唔太鹹,整體鹹度較低
味付玉子好食!有淡淡醬油味,入味但唔會太鹹
甜甜地,蛋黃又夠流心🤤
拉麵係粗身個種,可以揀軟硬
味道:7/10
性價比:6/10

📍#僕之拉麵
旺角豉油街74號地舖
2022-06-26 51 瀏覽
樸之拉麵位於旺角 豉油街位置非常方便易揾座位唔算多但環境光猛舒服餐牌有幾款主打拉麵試左 #人氣拉麵叉燒 + 紫菜 4 片+ 粟米 + 蔥 + 味荀 + 味付小雞蛋基本拉麵叉燒 + 蔥 + 味荀 + 木耳/海帶 +味付雞蛋湯底可以自選濃湯或者清湯原味我個人鐘意重口味所以濃湯至岩決定左拉麵款式之後仲可以添加好多配料我加左蟹棒,櫻花蝦蟹棒好重份量 大大條啖啖肉另外 强烈推介 加櫻花蝦雖然佢唔飽肚 但係加左之後令味道昇華不少成碗拉麵惹味好多另外叫左小食 唐揚炸雞即叫即炸 有4 件新鮮熱辣 香炸而唔油膩外脆內軟整體黎講食物質素好好價錢合理 抵食性價比高鐘意食拉麵嘅朋友唔可以錯過

樸之拉麵位於旺角 豉油街

價錢合理 抵食
性價比高
鐘意食拉麵嘅朋友唔可以錯過

2022-06-23 21 瀏覽
太耐無食拉麵,原來麥花臣附近開左間新既拉麵,同朋友黎左試試餐廳好似日本既拉麵小店,入到黎好有feel只係七點,期間限定既拉麵已經賣哂,超搶手!唯有揀佢另一款gimmick肉愛食者拉麵!門口報章有介紹,豚骨湯經12小時熬製而且不加味精,叉燒用左西班牙黑豚,肉味更濃。十分鐘左右送到上枱,叉燒舖滿一碗,份量好多!仲有大量角切叉燒粒!叉燒偏薄身少脂肪,肉味夠濃,係我鍾意既質感!角切叉燒脂肪量多d,入口軟腍湯底香濃厚身,入口好creamy,好重膠質👍🏻無揀麵既軟硬,但麵煮得岩岩好,而且麵香十足糖心蛋微凍,超好食!啲超級鍾意食肉嘅食肉獸😙炸雞,新鮮熱辣,外脆內嫩超juicy!牛肉可樂餅,入口外脆內creamy,加上酸酸甜甜既燒汁,好開胃❤️
太耐無食拉麵,原來麥花臣附近開左間新既拉麵,同朋友黎左試試
餐廳好似日本既拉麵小店,入到黎好有feel

只係七點,期間限定既拉麵已經賣哂,超搶手!

叉燒偏薄身少脂肪,肉味夠濃,係我鍾意既質感!
角切叉燒脂肪量多d,入口軟腍
湯底香濃厚身,入口好creamy,好重膠質👍🏻
無揀麵既軟硬,但麵煮得岩岩好,而且麵香十足
糖心蛋微凍,超好食!啲超級鍾意食肉嘅食肉獸😙

炸雞,新鮮熱辣,外脆內嫩超juicy!

• 肉愛食者拉麵
  • 炸雞
2022-06-22 13 瀏覽
放工突然很想吃拉麵,之前一直都很想試試,喺旺角戲院附近的僕之拉麵,趁著今天過來這邊買東西,終於可以得償所願了。幸好時間尚早,店內不算太多人,店內擺放著很多日本懷舊風味的裝飾,裝修簡潔乾淨。本來想試試期間限定的海老愛食者拉面,但已經在中午時間賣光了,唯有下次希望可以試試。特選拉麵(叉燒1.5倍 +炙叉燒 + 紫菜 +京蔥 +味荀+味付糖心蛋)材料真的很豐富,炙叉燒很特別,第一次吃這款日式叉燒,微微的炭火燒烤味道,豬肉味香濃,油脂香味回甘,沒有肥膩感。選擇了豚骨醬油清湯,有驚喜啊~湯頭清爽鮮味,配炙叉燒來吃十分配合。叉燒拉麵(叉燒2倍 +京蔥 +味荀+味付糖心蛋)勁多叉燒大滿足,好多叉燒真的好開心,叉燒配豚骨濃湯很美味,,味付溏心蛋造得很出色,蛋味很濃沒有腥味,蛋白嫩滑入味。拉麵質地彈牙有嚼勁,但如果份量多少少會比較好。微

特選拉麵
選擇了豚骨醬油清湯,有驚喜啊~
湯頭清爽鮮味,配炙叉燒來吃十分配合。

叉燒拉麵
(叉燒2倍 +京蔥 +味荀+味付糖心蛋)
勁多叉燒大滿足,好多叉燒真的好開心,

• 特選拉麵
  • 叉燒拉麵
2022-06-20 16 瀏覽
和朋友去旺角購物之後, 在豉油街 鄰近地鐵站 尋尋覓覓找到一間裝修充滿日本風情 的僕之 拉麵館, 坐位闊落舒適, 我們 隨之 order以下的食物.濃湯基本拉麵....HK$78拉麵爽口 彈牙,配以 軟綿綿的半熟溫泉蛋,仲有香口的 木耳 ,竹筍和叉燒,濃湯香噴噴 而且味道鮮美,真想添多一碗🍜。人氣拉麵.....HK$98用料十分豐富有 ....雞蛋,紫菜四片 叉燒,粟米, 大大碗足夠飽肚,濃湯香甜美味, 叉燒新鮮可口, 仲有半熟蛋滑滑甘甘香。炸章魚.....HK$30非常抵吃大大粒有六粒, 外脆內creamy, 餡料 爽滑彈牙炸餃子.....HK$30外脆內 裡餡料特大,特制沙律醬帶令 餃子 更加美味。水餃......HK$30這個有別於炸餃子比較軟滑,入口 美味清香,好吃, 無論炸餃子,水餃,都,各有千秋,任君選擇。

濃湯基本拉麵....HK$78

人氣拉麵.....HK$98

炸章魚.....HK$30

炸餃子.....HK$30
外脆內 裡餡料特大,特制沙律醬帶令 餃子 更加美味。

水餃......HK$30

僕之拉麵嘅肉愛食者拉麵賣相非常吸睛,叉燒份量可以用誇張去形容,打卡一流!近期已經見到唔少人去朝聖,仲有飲食媒體報導!見到紅色門牌、紅燈籠、木屏風就到喇。仲有阿童木、面譜公仔做記認,日本風十足!店舖雖然唔算大,但桌椅盡量保持距離,入面仲有好多掛畫,營造東瀛風!六點幾到達拉麵店,諗住避開人流,好彩仲有兩張枱係空嘅,唔使等位!一心衝着肉愛食者拉麵嚟,另外仲想試吓海老愛食姐拉麵,但係原來係期間限定,每日只提供15碗,早早已經賣晒!➺➺➺肉愛食者拉麵$120「真人」 同上鏡一樣咁靚仔!叉燒有秩序咁圍住碗邊擺放得整整齊齊,好治癒!一上枱第一個感覺就係:嘩!點食得晒呀!?有七大塊叉燒,喺一般拉麵嘅三倍份量!叉燒邊燒過,熟度剛好,食落軟稔!糖心蛋嘅糖心晶瑩剔透!湯底揀咗濃湯,比一般豬骨湯味道濃啲又杰啲!➺➺➺特選拉麵$135最唔同嘅係上面多咗條好似鰻魚咁長嘅火炙叉燒,有啲脂肪,但肥瘦比例均勻,食落先唔會乾爭爭!加上叉燒本身塗上醬油再燒,夠味又夠香!➺➺➺炸章魚丸$30/6粒比一般小丸子食落結實啲,有口感啲,可能係炸過嘅關係,放耐咗少少先食都唔覺得淋!上面有好多鰹魚花同紫菜條,正!➺➺➺無糖可樂$10七

➺➺➺肉愛食者拉麵$120

➺➺➺特選拉麵$135

➺➺➺炸章魚丸$30/6粒

➺➺➺無糖可樂$10

七點半左右離開嘅時候,門外已經企咗七、八個左右客人排隊,好彩今日早到唔使等位!
2022-06-18 28 瀏覽
同朋友嚟到旺角,知道呢度係美食天堂,幾乎每行兩步就會見到唔同嘅餐廳。今日突然想食拉麵,於是就想搵一間有日本特色,比較地道嘅拉麵小店😋鋪面擺放左好多日本風情嘅掛畫,仲有好多唔好嘅figure,好有特色。得到侍應熱情嘅招待,我哋嚟到二人枱,店舖環境清幽,俾人一種好舒服嘅感覺,岩哂約埋三五知己一齊食麵,吹水。叫左:食慾愛好者$120拉麵配有兩種叉燒,一種係切角叉燒,有火炙過,非常香口,入口即溶。另一種係一片片嘅叉燒,就係掛係拉麵碗變嘅叉燒,啖啖肉,非常好味😋性價比非常高!

食慾愛好者$120

( ͡° ͜ʖ ͡°) 僕之拉麵 - 日本菜❝⚠️肉食者出沒注意‼️三倍叉燒大大大滿足 ❞✿ 肉愛食者拉麵 $1203倍叉燒滿滿咁圍住個碗邊好癲啊 賣相超吸睛!另外重有燒過嘅角切叉燒 好香口啖啖肉 真係啱哂食肉獸!選配咗日本醬油豬骨清湯 清清地冇咁膩又幾好味😋另外配料有好多竹筍 夠腍夠爽口 重有蔥同半熟流心蛋 正🤤✿ 特選拉麵 $1351.5倍叉燒 都唔小野 叉燒肥瘦適中 口感嫩腍中間嗰條係灸叉燒 比較多腩肉灸燒味道更加香口惹味配埋個豬骨濃湯 真係好夾特濃嘅湯令拉麵非常掛湯啖啖都係滿滿嘅豬骨味!✿ 炸章魚 $30新鮮烤起 夠熱同夠哂脆章魚香口彈牙 配麵亦都一流~✿ 𝙲𝚘𝚔𝚎 𝚣𝚎𝚛𝚘 $10╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/  ‘𖤘◦″ 𖤣 僕之拉麵 (旺角)旺角豉油街74號地舖✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿
( ͡° ͜ʖ ͡°) 僕之拉麵 - 日本菜

❝⚠️肉食者出沒注意‼️
三倍叉燒大大大滿足 ❞

✿ 肉愛食者拉麵 $120
3倍叉燒滿滿咁圍住個碗邊
好癲啊 賣相超吸睛!
另外重有燒過嘅角切叉燒 好香口
啖啖肉 真係啱哂食肉獸!
選配咗日本醬油豬骨清湯

中間嗰條係灸叉燒 比較多腩肉
灸燒味道更加香口惹味
配埋個豬骨濃湯 真係好夾
特濃嘅湯令拉麵非常掛湯
啖啖都係滿滿嘅豬骨味!

✿ 炸章魚 $30
新鮮烤起 夠熱同夠哂脆
章魚香口彈牙 配麵亦都一流~

✿ 𝙲𝚘𝚔𝚎 𝚣𝚎𝚛𝚘 $10

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 僕之拉麵 (旺角)
旺角豉油街74號地舖

2022-06-18 9 瀏覽
今日嚟到旺角,朋友想試拉麵,入到去環境係日式木系風格湯底有分豬骨濃湯同豬骨清湯(日本醬油/鹽味)我地試左特選拉麵,用咗1.5倍嘅炙燒叉燒,炙叉燒就長到成條鰻魚咁 ,燒得油脂分布平均,望落唔似平時食開既日式叉燒,入口好香,有淡淡既炭燒味,半熟流心蛋好香,湯底鹹度適中。肉愛食者拉麵醬油湯底真係好濃,如果嫌肉唔夠仲可以點肉愛食者拉麵,大片嘅叉燒份量係平時嘅3倍,完全圍滿晒成個碗邊,望到有少少嚇親!同樣有蔥、糖心蛋同埋竹筍。仲有一堆芽菜減輕食肉既罪惡感🙈配埋樽桃梳打真係好消暑!
今日嚟到旺角,朋友想試拉麵,
入到去環境係日式木系風格

湯底有分豬骨濃湯同豬骨清湯(日本醬油/鹽味)

肉愛食者拉麵
醬油湯底真係好濃,
竹筍。仲有一堆芽菜減輕食肉既罪惡感🙈
配埋樽桃梳打真係好消暑!