2010-04-27 31 瀏覽
由很久之前在深水埗看到了2間的傷心酸辣粉之後,一直很想很想試一試這個粉有多傷心..但對去深水埗"搵食"的意念不太強烈...一直沒有試過!!沒想到原來它已來到了旺角啦!!還是那麼方便就腳的地方...還有一個大大字的黃色招牌..真的是慌死人地見唔到~但咁既招牌真係幫佢唔少~睇完戲就立即過來試一試啦!!朋友之前就已經試過...佢話小辣佢就ok...但唔會想再高一級囉!所以我第一次試..都係bb辣好d!! 但..其實我食bb辣...就覺得唔係好夠...下次可以挑戰高一級既麵!!但我地仲有食到青瓜 (小辣),口水雞 (b辣), 咩三寶 (小辣)個嘴食完都已經有d 辣了~只食個麵就覺得bb辣唔夠...但食埋其他料..就覺得小辣已足夠了...再食落去..我應該會食唔到囉!!味道真的不錯~可以再encore的~
由很久之前在深水埗看到了2間的傷心酸辣粉之後,
一直很想很想試一試這個粉有多傷心..
但對去深水埗"搵食"的意念不太強烈...
一直沒有試過!!

沒想到原來它已來到了旺角啦!!
還是那麼方便就腳的地方...還有一個大大字的黃色招牌..
真的是慌死人地見唔到~
但咁既招牌真係幫佢唔少~

睇完戲就立即過來試一試啦!!
所以我第一次試..都係bb辣好d!!

個嘴食完都已經有d 辣了~只食個麵就覺得bb辣唔夠...
味道真的不錯~可以再encore的~
2010-04-25
雖然是上海人,但一向喜歡吃辣的。在深圳吃過正宗的水煮魚后,就一直天天咂吧著吃辣。最近深圳街頭時興吃重慶酸辣粉,每次看到流口水,但是環境太惡劣只能作罷。於是,週末夥同男友去旺角吃這家蠻出名的重慶酸辣粉。坐下來直接要了酸辣粉和雞絲凉粉,男友不吃辣,但也跟我叫了小辣。點完菜還在等待中,隔壁一對母女坐定落order。很清楚聽到那個媽媽說:走麻,BB辣。男友開始後悔,原來還有BB辣,看了小辣還是叫大了。酸辣粉的肉燥幾乎沒怎麼吃到,那個辣是真的辣,沒什麽麻,所以一下來舌頭就痛痛的。加上我要了一杯凍朱古力,卻完全不是凍的,只能曬在那兒放樣子。酸辣粉,酸其實沒怎麼見識到,只有辣的感覺,而且還不麻。苦戰良久,雖然是小辣,也讓我吃到開始流汗。但對辣的東西一向比較有感情,味道上還是給個合格分。下次嘗試,多點麻,少放辣油,多放辣子吧。
雖然是上海人,但一向喜歡吃辣的。
在深圳吃過正宗的水煮魚后,就一直天天咂吧著吃辣。

於是,週末夥同男友去旺角吃這家蠻出名的重慶酸辣粉。

點完菜還在等待中,隔壁一對母女坐定落order。
很清楚聽到那個媽媽說:走麻,BB辣。
男友開始後悔,原來還有BB辣,看了小辣還是叫大了。

酸辣粉,酸其實沒怎麼見識到,只有辣的感覺,而且還不麻。
苦戰良久,雖然是小辣,也讓我吃到開始流汗。

但對辣的東西一向比較有感情,味道上還是給個合格分。
下次嘗試,多點麻,少放辣油,多放辣子吧。
2010-04-24
2010-04-21 23 瀏覽
自從川王的酸辣粉由無人匹敵至成碗湯變左成碗油的局面後,已經很久沒有去過,還將懷抱轉投至就腳許多的銅鑼灣渝酸辣粉 (雖然價錢較高)之前在深水埗試過不錯,這天和老公在旺角分店決定挑戰傷心的癲峰,要了最大程度的勁辣和大辣勁辣酸辣粉 :老公說端上的時候看見棗紅色的辣湯已令人食指大動,起初還是可以的,吃至中段就覺得既麻且辣,是求生不得的感覺,斷斷續續停了一口才吃第二口,雖然有一點傷心時會流出的涕淚,但同時又為著辣得過癮而開心大辣口水雞酸辣粉套餐 + 凍奶茶大辣對我來說也很辣,最後太飽吃剩了給老公吃,他說勁辣與大辣的程度差很遠,他吃大辣時又真的頗輕鬆哩,口水雞麻鹹辣適中,算滑,而且有肉地,不像川王時常叫口水雞總有雞翼和雞頸坐鎮,骨多過肉,凍奶茶 ok la

勁辣酸辣粉 :

大辣口水雞酸辣粉套餐 + 凍奶茶

勁辣酸辣粉 - $18
大辣口水雞酸辣粉套餐 + 凍奶茶 - $43
勁辣酸辣粉 - $18
大辣口水雞酸辣粉套餐 + 凍奶茶 - $43
2010-04-20 34 瀏覽
天氣極之反常, 一時好熱既溫度, 又再一次跌返毛毛雨+凍凍既天氣, 唉...隨著天氣既浮動更加令到本魚好想食D熱辣辣既野...感覺可以去一去身上既濕氣吧~ 本打算去百銀一鍋打邊邊, 星期4下晏打去訂星期5晚...但回覆要到10:30.後先有位...嘩~~咁夜...仲有水唔水咁多人...於是同相公講, 不如去試食酸辣粉也~到達旺角時已經7:30了, 好彩未算多人, 但坐位 - 枱與枱比較迫...好笑地同侍應講我地2位, 侍應本想要我地坐係六人長枱中間空出黎之坐位(而左右最出2位=4個坐位已有人坐), 相公緊係唔想迫入去...於是同侍應講坐另一張枱可以嗎? (心諗又唔係無空枱) 好彩侍應都比我地坐另一張枱...menu 上既第一頁係套餐, 一樣餸, + 一碗粉, +飲品, 也可散叫, 於是我地叫套餐也~ 本魚之酸辣粉-中辣, + 口水雞中辣, + coke zero, 酸辣粉-粉夠彈牙, 酸辣度也夠, 食到一半, 本魚已開始出汗...胃熱~ 正! 而口水雞..可能本魚吃既酸辣粉比較辣而遮蓋了口水雞味道...相公話辣度佢可以接受, 味道反而我地去開食既餃子店既麻辣雞比這裡較出色, 所以這裡只

本魚之酸辣粉-中辣, + 口水雞中辣, + coke zero, 酸辣粉-粉夠彈牙, 酸辣度也夠, 食到一半, 本魚已開始出汗...胃熱~ 正! 而口水雞..可能本魚吃既酸辣粉比較辣而遮蓋了口水雞味道...相公話辣度佢可以接受, 味道反而我地去開食既餃子店既麻辣雞比這裡較出色, 所以這裡只可以比ok.不過雞肉都算嫩滑既.

相公之酸辣粉-BB辣 + 夫妻肺片BB辣+凍檸茶, 嘻...因為相公唔多可以食辣關係, 只可以叫BB辣, 相公話酸辣粉味佢都食到, 湯底不錯, 粉同本魚一樣夠彈牙, 夫妻肺片 - 有牛展, 牛肚等, 夠入味, 但相公話好辣 (而張單寫BB辣), 比口水雞更辣, 相公需要用酸辣粉既湯去洗洗夫妻肺片既辣味先可以食喎~~~

另外散叫之紅油蒜蓉拍青瓜 (走辣), 味道, 青瓜夠凍+爽脆, 蒜蓉份量也夠, 幾好~

總括環境比較嘈+枱與枱之間較迫...但食物都幾好味, 所以都會再去食架~
本魚之酸辣粉-中辣
相公食既BB辣
夫妻肺片
口水雞
蒜蓉拍青瓜 (走辣)
價錢可以
2010-04-16
$55.5 (晚餐)
本魚之酸辣粉-中辣
相公食既BB辣
夫妻肺片
蒜蓉拍青瓜 (走辣)
(非會員)
它的小辣都好辣,粉夠彈牙,爽滑,但一碗份量太少,男士會覺得唔夠飽,而口水鷄,豬耳就味道ok
2010-04-18
  • 酸辣粉
2010-04-17 15 瀏覽
最近聽過朋友介紹, 終於有機會食!不過上到去先知原來間野差吾多樣樣野都辣.如果同啲吾食辣既朋友去, 都幾慘..叫左2個套餐- 口水雞+蒜泥白肉口水雞- 啲骨好容易咬碎, 整親自己蒜泥白肉- 平平!酸辣粉- 叫左bb辣都係有少少辣...整體吾錯既, 不過食得太多辣野, 都幾吾健康!好想講講態度問題!呢間野都算大, 人手都算多!!!但侍應反應好吾得, 叫左幾次, 幾次都話等等, 吾太滿意!!
最近聽過朋友介紹, 終於有機會食!
不過上到去先知原來間野差吾多樣樣野都辣.
如果同啲吾食辣既朋友去, 都幾慘..
叫左2個套餐- 口水雞+蒜泥白肉
口水雞- 啲骨好容易咬碎, 整親自己
蒜泥白肉- 平平!
酸辣粉- 叫左bb辣都係有少少辣...
整體吾錯既, 不過食得太多辣野, 都幾吾健康!

好想講講態度問題!
呢間野都算大, 人手都算多!!!
侍應反應好吾得, 叫左幾次, 幾次都話等等, 吾太滿意!!
口水雞
蒜泥白肉
酸辣粉
2010-04-14
2010-04-15
川菜真係正! 好中意口水雞, 青瓜, 涼拌麵...口水雞 - 大辣 - 好正! 好香!雞C涼拌麵 - 中辣都already好辣! 我既至愛...次次去都要食!老公叫咗個唔辣既米線 - 湯底做得好好! 我飲咗唔小...
川菜真係正! 好中意口水雞, 青瓜, 涼拌麵...

口水雞 - 大辣 - 好正! 好香!

老公叫咗個唔辣既米線 - 湯底做得好好! 我飲咗唔小...
2010-03-29
$30 (宵夜)
2010-04-07 32 瀏覽
其實食完後,都係不外如是,無話人人話咁好味,可能我唔吃得辣,我揀了bb辣,吃一次就夠,它唔係難食,我無心癮話要再來囉。我都係愛吃雲南酸辣米線,係碼間中都想起它。
其實食完後,都係不外如是,無話人人話咁好味,
可能我唔吃得辣,我揀了bb辣,吃一次就夠,
它唔係難食,我無心癮話要再來囉。
我都係愛吃雲南酸辣米線,係碼間中都想起它。
2010-04-02
2010-04-02 20 瀏覽
琴日再一次光顧 事源上週幫襯先覺得還可以所以再去一次也無防今次嗌左口水雞餐(上次都有)少得可憐呀仲有個蒜尼白肉 勁多蒜剩係食到蒜味囉 成日口都臭晒北川涼粉!?睇上面啦個侍應仲響度溝女 不知所謂 一定冇下次囉去旦至食仲好 !!
琴日再一次光顧 事源上週幫襯先覺得還可以
所以再去一次也無防
今次嗌左口水雞餐(上次都有)
少得可憐呀
仲有個蒜尼白肉 勁多蒜剩係食到蒜味囉 成日口都臭晒
北川涼粉!?睇上面啦
侍應仲響度溝女 不知所謂
一定冇下次囉
去旦至食仲好 !!
上週幫襯既,食物都仲滿滿的,但琴日. ...o咀
點食!?夾都夾唔起呀!!冇尼味道,同menu張相都唔一樣!!e個簡直冇食欲
相!?呃人
2010-04-01
(非會員)
2010-03-24 33 瀏覽
一直都無食評, 今次真係忍唔住..個多月以來, 都係食個酸辣粉($18)就埋單,點知今次ORDER咗, 出埋單之後, 突然間有個着黑色套裝既職員同我講話噚日開完會後有MIN CHG $20喎,叫我再叫多杯飲品, 我話我食咁耐都係$18咋喎, 佢話噚日開會先決定, 我話咁你地有冇寫出嚟通知D客, 佢話冇, 咁無理由, 我唔肯加, 佢話咁你知啦喎,佢係SELL 酸辣粉, 做乜唔俾人淨食果樣, 又唔寫出MIN CHG嚟,咁你話幾錢都得架啦, 下次你可以話MIN CHG $50/$100, 任你講, 同埋落ORDER時點解唔同D客講,咁既服務, D野又唔係好平, 係咪要趕客.. ...好鬼嬲
一直都無食評, 今次真係忍唔住..

2K
2010-03-23 11 瀏覽
22-3-2010前一晚食完口水雞 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2070734), 竟然挑起了食辣癮 , 是日嚟試試呢間「傷心」店. 雖然本身對酸辣粉興趣唔大, 但話晒係呢度「名物」, 試吓吧. 叫了口水雞酸辣粉餐, 跟凍奶茶 (好似 $45); 再加一客紅油蒜蓉青瓜 (好似 $18) 獨食; 可憐被我捉了上嚟的朋友就完全無啖好食, 唯有好無癮地叫杯凍菊花蜜戅居居睇住我食. 先嚟紅油蒜蓉青瓜,「紅油」落得唔多, 蒜蓉就嚴重唔夠, 結果味道就係唔太辣及唔夠「蒜」; 青瓜 (還是「黃瓜」?) 賣相有點「岩岩覃覃」, 食落就爽脆而不過夠鬆化, 亦無預期的清甜, 尋日喺九龍城食嗰碗外賣拍黃瓜好食得多喎. 口水雞浸喺一盤紅油內, 食落反而唔多辣, 不過幾香, 幾討好; 雞件本身係幾嫩滑, 仲帶點雞味 (!!), 可惜雞皮有點厚, 一舊舊肥油感覺實在麻麻. 自命「酸到流口水, 辣到流眼淚」的酸辣粉就叫了「小辣」... 勁油的湯底味道唔算好酸, 不過好辣, 仲有勁攻鼻的花椒粉, 聞到都標晒眼水
22-3-2010

, 是日嚟試試呢間「傷心」店.

薯粉滑溜煙韌, 有點韓國粗粉絲 feel, 索滿了勁啃的酸辣湯底, 雖然好食, 但 slurp 到我流晒鼻水
其他配料有花生, 肉醬 (炸醬?), 酸菜, 芫茜 etc, 不過興趣不大, 結果又放棄了.

凍奶茶純為救火之用, 夠晒凍之餘亦十分茶記奶茶 feel, 又不錯喎.

食物 ok, 環境就麻麻哋, 嘈到呢, 唯有食完快閃.

放低 $77, 離開時仲流緊鼻水, 下次還是食返涼菜好了 -- 又辣又熱, 其實都幾要命!
口水雞幾香, 比想像中無咁辣
青瓜唔算辣, 味道唔夠「蒜」唔夠清甜, 質地亦唔夠鬆化
呢個係「小辣」...
食到我流晒鼻涕
2010-03-22
口水雞幾香, 比想像中無咁辣
青瓜唔算辣, 味道唔夠「蒜」唔夠清甜, 質地亦唔夠鬆化
呢個係「小辣」...
食到我流晒鼻涕
  • 酸辣粉好食
  • 不過對我而言真係「可一不可再」...
2010-03-22 20 瀏覽
Just came here for lunch with an ex-colleague cause we were intrigued by the Chinese name of this place, meaning "heartbroken". : We ordered the signature potato starch noodles with BB hot rating and the beef stomach. We also ordered another rice noodle with the 'spicy, chili chicken'. The chicken didn't have much taste except for the spiciness. However the potato noodles were very chewy and tender, not soggy like in other restaurants. The soup was quite flavorful much to my surprise, not

We ordered the signature potato starch noodles with BB hot rating and the beef stomach. We also ordered another rice noodle with the 'spicy, chili chicken'. The chicken didn't have much taste except for the spiciness. However the potato noodles were very chewy and tender, not soggy like in other restaurants. The soup was quite flavorful much to my surprise, not just spicy.
The beef stomach had a very nice citrus flavour and was sliced thin. I've never had it served this way before so it was neat to try this dish.

Definitey looking forward to coming back again. There were lots of people at lunchtime, good business. It is upstairs on the 1st floor and the entrance from the street is small. Just look for the huge yellow sign and you'll see it.

2010-03-20
2010-03-21 5 瀏覽
昨天來到, 好開心見到佢地有SET. 因為散叫都幾貴.甘我就叫了口水雞酸辣粉SET,2樣野都叫BB辣, 口水雞既辣真係辣到無曬感覺,好左傷心粉夠酸中和左我口中的辣. 朋友叫了BB辣的肚C, 不過真係幾辣. 唔知點解BB辣都有D係辣D同無甘辣, 可能係師傅既手勢吧.EXCEPT COFFEE樣樣都好正,粉好Q, 食完馬上又想再食. 不過碗粉既SIZE好似小左D WOR.
昨天來到, 好開心見到佢地有SET. 因為散叫都幾貴.

星期二晚,收工後同女友去旺角睇電影《拆彈雄心》,入場前順道到就近的傷心酸辣粉醫肚。甫一進內,已發覺這間旺角分店空間闊落,裝修新淨,相比位於深水埗的總店來說,環境更加企理衛生,值得一讚。店方將「套餐」放在餐牌的第一頁,絕對是明智之舉,因能吸引客人的目光,大部份人都傾向點套餐,而不是散叫食物,人均消費增加,生意就自然愈做愈旺。離開場只剩半小時,我們也沒有多想,要了口水雞套餐 ($41) 及蒜泥白肉套餐 ($46),分別跟酸辣粉 (小辣) 及涼拌炸醬晶絲薯粉 (小辣)。先說女友的招牌酸辣粉,要了小辣,先呷一口血紅湯底,味道夠酸,辣度不算霸道,但仍然刺激,連同花生、芫茜及炸醬等配料,感覺不錯。紅薯粉的質感也相當不錯,夠滑溜又有點嚼頭,水準比附近的串爆酸辣粉好一點。我對酸辣湯底興趣一般,遂試了涼拌炸醬晶絲薯粉,同樣小辣,同樣配料 (花生、芫茜、炸醬),走湯底,單價卻比酸辣粉貴了三蚊。涼拌的薯粉比較爽口,同時帶點煙韌,撈起後花生味濃郁,反而來自紅椒的刺激不大,比酸辣粉容易入口,適合不太吃辣的朋友。跟餐的口水雞份量恰當,雞肉嫩滑,沒出現「骨多過肉」的尷尬情況,值得一試,反而蒜泥白肉有點失色,生蒜味非

跟餐的口水雞份量恰當,雞肉嫩滑,沒出現「骨多過肉」的尷尬情況,值得一試,反而蒜泥白肉有點失色,生蒜味非常重,肥肉的比例過多,卻片得不夠薄,入口感覺油膩,絕對有改善的空間。這類型的酸辣粉店,茶水向來不是強項,但傷心竟有茶記的水準,凍檸茶凍奶茶味道正常,這兩蚊絕對抵加!

埋單九十三,價錢不貴,換來上述食物和環境,當然滿意,亦值得再去。提提你,臨走前記得拎粒萬樂珠解解口氣,始終剛才吃的都是「重口味」。
口水雞蠻有水準
薯粉幼身,入口滑溜
酸辣湯底夠刺激,下次可以試中辣
涼拌又有另一番感覺
蒜泥白肉厚了一點,生蒜味重
飲品有茶記水準
2010-03-16
口水雞蠻有水準
薯粉幼身,入口滑溜
酸辣湯底夠刺激,下次可以試中辣
涼拌又有另一番感覺
飲品有茶記水準
  • 招牌酸辣粉、口水雞
2010-03-18 25 瀏覽
一直都想去試,得知旺角新開了一分店,立即去試。上到二樓,四周環境似快餐店全部二人卡位枱,還有大電視直手播兩台節目。打開MENU首先當然睇價錢,發覺大部份套餐都唔係好貴(大部份都係$30-$50左右),叫了一客口水雞套餐$41凍飲加兩蚊(辣度: BB辣,即係最少辣)。好彩前已經問了同事,同事話兩隻辣已經係好辣(一般女仔係食唔到的情度),叫我試兩隻以下的。還點了干炒牛肚$28 (其實係凍食黎,將牛肚切到好薄一片片咁再撈上了佢的秘製配料,有點像三倍辣味七味粉,牛肚幾干身,幾爽口,真得一試)。埋單是見到城城同店主的合照,報導話寫城城食大辣(我心諗係真唔係真啊! 可能助手頂wakaka) ,總括而言 "食得"麻"、食得"辣"既必定要去試下" 嘗試一下流淚既感覺! ps. 我同事霍進還搞難gag問我有沒有得叫"痴心情長粉",果然係外太空生物! - 完 -

)。

ps. 我同事霍進還搞難gag問我有沒有得叫"痴心情長粉"
,果然係外太空生物
!