2010-07-09 51 瀏覽
之前同D fd未返香港已經講定話返黎要食呢間結果今日就約埋一齊去試下有幾傷心..XD因為今日一行3人的美食團目的係想試多D野..所以叫得唔多叫左個$41套餐.. 口水雞+酸辣粉+凍檸茶..再加$5要埋開心冰粉..另外再叫多個川北涼粉一齊share 酸辣粉(BB辣): 驚會好辣所以叫左BB辣..點知一D都唔辣 = = 最尾要自己落辣油 不過個薯粉真係好正..夠哂彈牙 口水雞(小辣): D雞好嫩 幾滑.. 不過都係唔係好辣.. 川北涼粉(小辣): 我地3個都唔係好中意個口感.. 呢碟野入口果陣唔辣.. 但隔左陣個口就開始麻 開心冰花: 甜得濟.. 不過都ok ge..幾特別下次再黎可以試下中辣
之前同D fd未返香港已經講定話返黎要食呢間
結果今日就約埋一齊去試下有幾傷心..XD
因為今日一行3人的美食團目的係想試多D野..所以叫得唔多

口水雞(小辣): D雞好嫩 幾滑.. 不過都係唔係好辣..
開心冰花: 甜得濟.. 不過都ok ge..幾特別

開心冰粉
2010-07-09
口水雞
  • 酸辣粉
起樓下有個阿姐派傳單...憑傳單叫套餐可以送一個甜品...第一次光顧旺角分店,坐得比深水埗果間舒服, 空間夠, 冷氣都OK!!!我同BB兩個人叫左兩個套餐+半隻口水雞,都係酸辣粉, 要左蒜泥白肉同辣豬耳...好好味..... 果個冰粉都好好味....就算係要比錢, 我下次都一定會食...WE'LL BE BACK!!!
起樓下有個阿姐派傳單...
憑傳單叫套餐可以送一個甜品...

第一次光顧旺角分店,
坐得比深水埗果間舒服,
空間夠, 冷氣都OK!!!

我同BB兩個人叫左兩個套餐+半隻口水雞,
都係酸辣粉, 要左蒜泥白肉同辣豬耳...

好好味.....
果個冰粉都好好味....
就算係要比錢, 我下次都一定會食...

WE'LL BE BACK!!!
冰粉
冰粉
  • 豬耳
  • 口水雞
2010-07-04 7 瀏覽
前幾日同朋友去食傷心酸辣粉....每人叫左一個套餐.碗酸辣粉先來.再來一杯凍寧tea,拎起支匙時,發現支匙勁於是叫d人換過一杯比我啦,我叫佢換一杯時都有d驚驚地,於是望住佢,點知佢拎返去,無5秒就拎返來比我,只係換左支匙比我,我頂.....咩事ar.甘ga做野態度.唉!曬氣.吾會食第二次.杯野飲,你地慢慢飲啦!!!
前幾日同朋友去食傷心酸辣粉....每人叫左一個套餐.碗酸辣粉先來.再來一杯凍寧tea,拎起支匙時,發現支匙勁[污租]於是叫d人換過一杯比我啦,我叫佢換一杯時都有d驚驚地,於是望住佢,點知佢拎返去,無5秒就拎返來比我,只係換左支匙比我,我頂.....咩事ar.甘ga做野態度.唉!曬氣.吾會食第二次.杯野飲,你地慢慢飲啦!!!
2010-07-04 2 瀏覽
朋友話呢間酸辣粉好好味,但可能只限深水步店......因為旺角呢間食到嘩嘩嘩聲四起!!!!!1, 入到去即刻"嘩"做咩好似無冷氣咁架想熱死人咩2, 叫左個滷水拼盤加酸辣粉同牛腩雞亦粉,想要米線但個員工話要加$10,"嘩"轉米線要加成$10...有無攪錯食物我就覺得好麻麻地3, 諗住叫罐可樂涼快下...點知 "嘩"罐可樂係咪岩岩先放入雪櫃2分鐘就攞出黎架,一d都唔凍4, D員工又不停咁係個mic度大大聲講球賽,又煩又嘈食完之後走都走唔切
1, 入到去即刻"嘩"做咩好似無冷氣咁架想熱死人咩

食物我就覺得好麻麻地

2010-07-03
2010-07-04 2 瀏覽
一心來試好野食, 來到中午一點幾, 店舖坐了三成客, 找個好位坐下來. 點了招牌酸辣粉, 加埋牛腩雞肶姑, 試下BB小小辣. 男友點了個套餐, 乾撈牛肚加涼粉.餸菜很快送上桌,光看賣相還可以. 吃片牛肚來開胃, 誰知一吃咸到苦, 牛肚面粒粒鹽精, 是吃鹽還是牛肚?實在太咸吃不下, 問個侍應要杯水, 一心洗淡不浪費, 誰知沒茶水供應, 想飲就要叫野飲, 當堂氣得一肚氣! 再問能否走咸鹽, 換了兩次還是咸,原來味道早做好, 經理來說可換菜, 換了牛展還可以.再吃BB酸辣粉, 湯面一層厚紅油, 只有辣味欠酸味, 滿口只有火辣感, 配菜難嘗到其味. 到男友吃啖涼粉, 他說很油沒特色. 幸好是碟走辣粉, 否則今餐不用吃. 最後是附送甜品, 透明冰粉配糖漿, 滑滑甜甜可入口, 只是不懂是何味.自問吃得不咀尖, 無奈味道不習慣. 中午三成客有因, 一期一會難再會. 建議喜濃味才試, 否則走時會傷心.
餸菜很快送上桌,光看賣相還可以.
自問吃得不咀尖, 無奈味道不習慣.
中午三成客有因, 一期一會難再會.
建議喜濃味才試, 否則走時會傷心.
2010-07-02
2010-06-29 10 瀏覽
***好友聚會同朋友唱完K 之後,,覺得有D肚餓,於是就搵野食啦我地,!之後見到有傷心酸辣粉食,,因為都想食好耐嫁啦,,於是就上去食,,我地上到去,其實都仲有大把位,,但係個侍應就偏偏畀個仲未執"木台"既位畀我地,,真係有D唔係太好,!!! 抹"木台"又唔係抹得好乾淨,!!!一場黎到,,緊係食酸辣粉啦,,有大,中,小,BB辣,,因為未食過,,所以我地叫個小辣試下先,!!另陫個FRIEND 因為唔食得辣,,所以就叫左雞絲伴麵,!!!幾分鐘d野食就黎到啦,!!!! 傷心酸辣粉 $18 d 配料都幾好食,,d麵條好似紅薯粉咁,,好好食,!!!!!食落第一啖,,有少少麻,,之後有少少酸,,最後有少少辣,!!!!!!好好食,!!!!其實,,少辣都唔算好辣,,下次可以挑戰下中辣,!!!! 雞絲伴麵 $23 因為友人唔要辣,,所以個樣有d齋,!!!真係得麵同雞絲囉,!!!!連配料都冇,!!!友人話就算撈完之後都不太好食,!!!!!由於依間係上樓舖,,所以都唔係太多人,,不過我地坐到七點就開始多人嚕,!!!!食下野,傾下計,,我地都坐左成個鐘,d侍應都唔理你,,之後我明明見到有個牌寫住"若不是本店
***好友聚會

同朋友唱完K 之後,,覺得有D肚餓,於是就搵野食啦我地,!

真係有D唔係太好,!!!
抹"木台"又唔係抹得好乾淨,!!!

幾分鐘d野食就黎到啦,!!!!

友人話就算撈完之後都不太好食,!!!!!

食下野,傾下計,,我地都坐左成個鐘,d侍應都唔理你,,
之後我明明見到有個牌寫住"若不是本店之食物,一律加收$10",,但係我都見到好多人飲樓下買既珍珠奶茶,,(包括我既友人),,,最後都冇加收錢,!! 其實為左做生意,,唔通唔畀你飲咩,!-.-

好味既酸辣粉,!!!!!
2010-06-28
好味既酸辣粉,!!!!!
2010-06-27 29 瀏覽
一人套餐($41),凍飲(+$2)我唔太食得辣,所以我無論口水雞同酸辣粉,都叫左BB辣,我朋友叫左個小辣。哈哈,真係無呃人,所有都好小好小辣,果然BB辣!服務態度唔錯,食物都唔錯。果然無令我失望而回。抵讚!

一人套餐($41),凍飲(+$2)
哈哈,真係無呃人,所有都好小好小辣,果然BB辣!

服務態度唔錯,食物都唔錯。果然無令我失望而回。抵讚!

2010-06-27
2010-06-26 14 瀏覽
Ate the noodles here. We chose the "Small hot" but it was still Very hot. I liked the roasted peanuts in the hot soup. Very complex soup base makes the focus more on the noodles than the meats. The noodle had very good texture and was very chewy.It was so good, we bought 3 noodles home today for our weekend hot pot soup base!
Ate the noodles here.

2010-06-23
2010-06-22 11 瀏覽
端午節去了旺角行街,原本諗住食譚仔,行過這裡又想試o下新嘢,諗都唔諗就入去囉!!係樓下拎了兩張叫餐有甜品送的傳單,又多了兩個甜品試~窗邊的六人位好夠冷氣好大風,但我怕坐坐下會凍,所以揀了個係收銀隔離的位坐低.....考慮了一陣後,我們決定點口水雞餐(有酸辣粉+飲品),卥水拼盤餐(有豬骨湯粉+飲品)~口水雞: 可以選擇大中小辣度,還可以將醬汁另上,面頭有少許芝麻+芫茜~餐的份量應該比散叫的份量少了一點~我選擇了"BB辣",食落都不算辣,食唔到辣的朋友可以試下!!(70分)酸辣粉: 又係叫了BB辣,不過酸的程度還要比辣多....好似搞到碗粉超級酸....(60分)卥水拼盤: 餐的每款只有兩件,有雞腳,雞腎,豬腸,雞翼~味道都還可以,不過份量真係少左.....(60分)豬骨湯粉: 湯底好淡,完全無味......不值一提(50分)個人認為,如果點餐的,份量比較少.....可能唔夠食~坐位都幾舒服,還有幾部大電視睇!!最後我會推介口水雞

係樓下拎了兩張叫餐有甜品送的傳單,又多了兩個甜品試~

最後我會推介口水雞
明星效應
門口招牌
  • 口水雞
2010-06-19 3 瀏覽
叫左小辣ge酸辣薯粉 + 口水雞 + 椰汁本人好中意食辣~見到有辣食當然好開心地去try下啦結果好失望.....做法完全唔正宗啦....不過都算! 我唔係追求正宗我追求ge係味道!酸辣薯粉先.....唔得!! d粉超唔得~個湯唔酸又辣! 可以講係冇咩味~個雞好明顯係唔係口水雞~佢純粹係白切雞加d汁上面~椰汁好甜好奶~唔多似係椰汁....總結係以上唔值43蚊...更加唔值得去食~不過一試冇防~試下有幾難食都好呀

叫左小辣ge酸辣薯粉 + 口水雞 + 椰汁
本人好中意食辣~見到有辣食當然好開心地去try下啦
個雞好明顯係唔係口水雞~佢純粹係白切雞加d汁上面~
椰汁好甜好奶~唔多似係椰汁....
2010-06-19
2010-06-16 11 瀏覽
有fd話呢間野ok,見咁岩同fd食飯咪揀呢間試下~但我其實都唔好酸辣,一係酸,一係辣,算啦,酸都係唔係好夾.不過我都希望呢間野會將佢地夾番埋一齊~叫左個set,小辣酸辣粉+口水雞+椰汁小辣酸辣粉: 唔係好辣,我本身唔食得辣都覺得可以,不過個隻酸味就依然都係同我以前食個D一樣,唔係好夾,可能度度都係咁既味,我唔中意呢隻味啦.個粉正常,surprisingly,我可以同筷子夾斷,gd!口水雞: 雞有雞味,辣有辣味,呢碟野既辣先係辣,先係令我將杯椰汁飲晒既原因,好辣!不過見到佢D油都幾恐怖,同埋我發覺其實佢地係將白切雞同D辣油擺埋一齊做就左呢碟口水雞,我唔知係咪真係咁做呢?椰汁: 我覺得佢地好似係加左奶落去,變左椰奶anyway,要醫肚可以搵呢間~
叫左個set,小辣酸辣粉+口水雞+椰汁
椰汁: 我覺得佢地好似係加左奶落去,變左椰奶
anyway,要醫肚可以搵呢間~
2010-06-14
2010-06-14 39 瀏覽
星期日同老婆去旺角整手機,等候時間周圍逛;午飯時間,見到呢間傷心酸辣粉,好似聽講話幾OK,就上去試下。其實老婆唔食得辣,不過見我無食辣好耐,咪俾我試下囉!多謝老婆。原來有套餐,一個小吃、一個粉加埋杯drink,OK 喎,就兩個set,小吃我最愛豬耳,加個蒜泥白肉,我要傷心酸辣粉,老婆要雞絲冷麵。小吃一般水準,唔錯。係個蒜泥白肉,我從未食過煙肉咁長整,都幾特別。老婆碗冷麵小辣,佢都有D 頂唔順,不過都食到。我碗就一個字形容:正!碗粉好夠辣(中辣),酸得適量,加埋有炸菜花生,中和下個粉,好好味!鐘意食辣會滿意。食下食下,越食越開胃,忍不注滿頭大汗,鼻水慢慢流下,果然「傷心」!好正呀D 辣!兩個set,盛惠$90,OK 價。

兩個set,盛惠$90,OK 價。
雞絲冷麵
豬耳
蒜泥白肉
傷心酸辣粉
2010-06-13 8 瀏覽
兩個人, 叫咗:招牌酸辣粉, 小辣都已經好辣, 點解有D 人可以叫大辣o架?口水雞 - 嘩, 浸住隻雞D 辣油真係........D 雞係幾滑, 唔錯, 不過麻辣到其實食唔到雞味!之前食過川菜的口水雞, 都唔洗咁多辣油去浸住o架??因為太辣了, 叫個唔辣的雞絲冷麵降降溫, D 醬料撈得好平均, 味道都唔錯, 不過其實冇咩特別要賣 $23?今晚的戲肉呀 - 水煮魚!!一片辣椒同八角堆著水煮魚片,不過食落, 麻麻地啦...... 可能因為之前喺大陸食過真係好正的水煮魚, D 魚片應該係一塊一塊好爽的,但呢度的係就係好入味, 但煮到D 魚肉霉晒, 一夾就爛.......Well, 得個樣冇咩水準~Overall comment: 所有嘢都係一個味道...... 真係要技巧去煮的菜式, 冇技巧可言, 只係用大量辣油浸住就算.....
兩個人, 叫咗:

口水雞 - 嘩, 浸住隻雞D 辣油真係........
D 雞係幾滑, 唔錯, 不過麻辣到其實食唔到雞味!
之前食過川菜的口水雞, 都唔洗咁多辣油去浸住o架??

不過其實冇咩特別要賣 $23?

今晚的戲肉呀 - 水煮魚!!
一片辣椒同八角堆著水煮魚片,
Well, 得個樣冇咩水準~

2010-05-20
2010-06-12 8 瀏覽
夜晚放工同朋友係傷心酸辣粉食宵夜,同朋友點左兩碗小辣既傷心酸辣粉﹐加5蚊就有多一份配料份量都算OK, 唔會太辣,d粉幾彈牙幾煙韌,20蚊有找既宵夜,都算唔錯~

2010-05-25
$20 (宵夜)
2010-06-11 2 瀏覽
傷心酸辣粉同串爆酸辣粉都想試架今次食左呢間先啦叫左蒜泥白肉酸辣粉(bb辣)+滷水拼盆酸辣粉(bb辣)唔食得辣既我覺得個酸辣粉完全接受到仲好好味tim蒜泥白肉d蒜蓉比較生............好辣呀但食落............"好似"唔太油可能唔同譚仔紅卜卜既辣油而實際上係錯覺囉haha滷水拼盆就冇咩特別之後有人覺得唔夠飽就加個酸辣粉(小辣)話就話小辣但係足以噴火!!!!!!
傷心酸辣粉同串爆酸辣粉都想試架
今次食左呢間先啦

叫左蒜泥白肉酸辣粉(bb辣)+滷水拼盆酸辣粉(bb辣)
唔食得辣既我覺得個酸辣粉完全接受到

仲好好味tim

蒜泥白肉d蒜蓉比較生
............好辣呀
但食落............"好似"唔太油
可能唔同譚仔紅卜卜既辣油
而實際上係錯覺囉haha

滷水拼盆就冇咩特別

之後有人覺得唔夠飽就加個酸辣粉(小辣)

話就話小辣
但係足以噴火!!!!!!
2010-06-10
  • bb辣酸辣粉