2022-04-02 236 瀏覽
榮登米芝蓮嘅 元朗倆口小食唔係浪得虛明,每日12:30開門就會見到排晒長龍,當日小編3點左右到達,排咗30分鐘以上先買到🙈🙈仲要賣剩呢款口味,小店得兩人,心急嘅朋友要預多啲時間等🙈🙈包包係每日有限度提供架,去之前要留意下佢地IG你又點會估到港式咖喱醬同芝麻蒜味醋 咁夾,係最強醬汁couple😈包包口感鬆軟、蝦餅肉質爽彈😆😆 紅椰菜同西洋菜好新鮮咬落索索聲😋😋仲有啲芝麻點綴希望下次可以早d去到,有多幾款唔同嘅味道試

希望下次可以早d去到,有多幾款唔同嘅味道試
2022-03-31 257 瀏覽
我Openrice第一個食評由未開門12:00到攞到個外賣是14:3812:30開門(所以我未計未開門嘅半個鐘)未開門已經排隊,我估我第10個左右,波羅雞刈包雞係韓國醬油味炸雞加麥辣雞嘅味道,汁醬都普通,個皮都係不失不過!芋泥壓餅+肉鬆:肉鬆有仲味,毀了個芋泥壓餅的出色,所以可以叫佢走肉鬆更好,配Oreo 我覺得會太甜所以,如果要等一到兩個鐘,對唔住,冇下次,同埋唔值,除非你真系冇嘢做,好想試!溫馨提示,4點到5點可能少人!
我Openrice第一個食評

由未開門12:00到攞到個外賣是14:38
12:30開門(所以我未計未開門嘅半個鐘)
未開門已經排隊,我估我第10個左右,

波羅雞刈包

溫馨提示,4點到5點可能少人!
2022-03-25 296 瀏覽
提早暑假,來潮聖者眾。風聞元朗米芝蓮級數後巷小店不散人龍。屢次經過見頭不見尾的人龍,放棄左好多次。本襯今天下雨試碰運氣,依舊未散既人龍,唔…好一場來到就等下啦…..好熱血地排左2個半鐘。夠竟會唔會失望呢?排到個時..壓餅已經賣晒啦。🥲咁我唯有叫晒咁多款刈包,哈哈😆晒佢冷..其實總括而言。佢每款包既配搭都好match. 中西合璧,帶創意既台式刈包,包係軟綿綿又帶點煙韌,口感係唔錯。而每一個items 都司傅係親手製作,真係一d都冇馬虎,係用心的食出誠意。雞扒好juicy,五花腩好腍唔肥。醬汁會用咖喱魚蛋汁,柚于醬,芥末,酸菜粒,每款都好有特式,鹽,甜、酸、辣,口味好豐富,每款包配菜有不同,西洋菜、雨衣甘藍、紫洋葱、菜鋪、青瓜絲、紅椰菜、全部都冇重覆喎,好勢利……係唸過踱過又試過既組合,全部都好perfect match😁😁唯有美中不足既係料多,係食既時候會論盡小小,食到尾時就就餘下較多包。台灣腸既炸皮同個蒜蓉,麻辣,五香粉又係好難忘,好惹味個雪糕潤餅有芫茜、花生、又係一個奇妙組合,一個唔錯既甜品。明白點解會咁多人排隊,雖然係等左好耐,見每個人都係好甘心情願地等,食落又真係有驚喜,為平淡的

台灣腸既炸皮同個蒜蓉,麻辣,五香粉又係好難忘,好惹味

個雪糕潤餅有芫茜、花生、又係一個奇妙組合,一個唔錯既甜品

明白點解會咁多人排隊,雖然係等左好耐,見每個人都係好甘心情願地等,食落又真係有驚喜,為平淡的抗疫期,為各為食小先鋒帶來慰藉😀😀屋企人都大讚好味😋
外賣自取
2022-03-22 533 瀏覽
元朗有人龍出現🤯呢間主打台灣街頭小吃既外賣小店,今年榮獲米芝蓮必比登推介,每日未夠鐘開門已經排曬大隊!今次未到12點開始排隊,我地都差唔多排左2個鐘先買到,聽聞日賣100個,如果再晏d就會賣曬,人氣高企❤️‍🔥或者可能係全香港最好食既刈包專門店!(店家ig@ both_street)買到之後緊係同店外既插畫牆壁影張相啦!.傳統刈包加柚子醬 HKD42榮登Emi最喜愛刈包,沒有之一😋😋😋刈包超軟熟,五花滷肉超級淋同埋入味,加上大量芫荽芫、酸菜、柚子醬,酸酸甜甜極開胃,啱啱整好出黎果陣熱辣辣,真係見到都已經吞晒口水,唔捨得等到番屋企先食呢!菠蘿炸雞刈包 HKD46呢個刈包大個到呢,無論你諗住點樣撳扁佢擘到最大個口一啖咬落去都係唔可能嘅,因為佢真係太大個啦,入面塊雞扒好大塊勁飽滿,配上菠蘿、羽衣甘藍撈蒜味醋、秘製辣醬、酸果醬,呢個相對上比較辣,唔食得辣嘅就唔好揀呢個啦。雖然食落去有啲論盡,但係份量同味道都絕對滿足🥳🥳🥳台灣香腸刈包 HKD40呢個包令Hei好掛住台灣😭濕潤軟熟既包食落帶點煙韌,台灣香腸加埋滿瀉既蔥粒,仲有青瓜絲同菜脯,冇諗過加埋青瓜絲都夾,食落好fresh唔會膩,配埋蒜味醬唔會
元朗有人龍出現🤯

買到之後緊係同店外既插畫牆壁影張相啦!

傳統刈包加柚子醬 HKD42

菠蘿炸雞刈包 HKD46

台灣香腸刈包 HKD40
呢個包令Hei好掛住台灣😭濕潤軟熟既包食落帶點煙韌,台灣香腸加埋滿瀉既蔥粒,仲有青瓜絲同菜脯,冇諗過加埋青瓜絲都夾,食落好fresh唔會膩,配埋蒜味醬唔會搶曬其他食材既味道,反而係互相輝映👏🏻
台灣香腸刈包

麻辣蒜香炸台腸 HKD18
呢個炸台腸相比下就比較普通啦,不過炸出黎嘅都好香口,小小辣,唔會噴晒火果隻,都可以一試👍🏻
麻辣蒜香炸台

炸白玉 HKD26
炸白玉我揀左薑茶味,賣相雖然可能爭啲,不過味道絕對ok💪🏻佢類似炸冇餡湯丸咁嘅,但佢比較煙靭,好似麻薯咁,配埋薑茶粉真係好夾,係一個好小喺其他地方食到嘅小食呢✨
炸白玉

芝士壓餅 HKD26
芝士壓餅裡面滿滿芝士,切開一拉d芝士拉絲令人欲罷不能🤤芝士味道比較溫柔,唔會話過臭食唔到,相信大家都會鍾意❤️
芝士壓餅

芋泥壓餅配肉鬆 HKD28
比起芝士呢款口味既壓餅冇想像中咁吸引我,食落有陣鹹香味🧐
芋泥壓餅配肉鬆

⚠️為減少排隊壓力,有興趣想買生既壓餅可以即日免排隊或提早預訂,買返屋企煎返熱佢;我地個日買返屋企食所以凍左,而且比較懶直接放入氣炸鍋,效果都一樣好好食都有拉絲🧀 詳細請留意店家ig @bybothstreet

桃膠鮮奶 HKD35
固定冇冰少糖,飲落好滑,而且桃膠唔係碎濕濕,係完整一舊舊好爽口煙韌!十分推薦女士飲,因為桃膠含有非常豐富的植物性膠原蛋白,有嫩滑肌膚同增加皮膚彈性效果,仲可以通血脂降膽固醇🥰
倆口小吃
地址 |
台灣香腸刈包
麻辣蒜香炸台
炸白玉
芝士壓餅
芋泥壓餅配肉鬆
2022-03-22 207 瀏覽
今日終於食到呢間米之蓮😁第一次嚟啲嘢食賣晒😢第二次突然休息😲今次唔洗白行嚕😂由於好多嘢食都已經賣哂😥我就叫咗個最冇興趣嘅酥炸脆菇刈包😖竟然比想像中好味 😋😋食完即刻係想再食🤣🤣🤣下次一定會早啲嚟試多幾款野真係好食又抵食👍🏻👍🏻
今日終於食到呢間米之蓮😁第一次嚟啲嘢食賣晒😢
第二次突然休息😲今次唔洗白行嚕😂
真係好食又抵食👍🏻👍🏻
2022-03-22
15 分鐘 (外賣自取)
  • 酥炸脆菇刈包
2022-03-14 368 瀏覽
—平日1230去到 前面已經有10幾人大概等咗1個鐘 落完單就20分鐘拎得菠蘿炸雞刈包($46)炸雞/燒菠蘿/羽衣甘藍撈蒜味醋/秘製辣醬/ 酸果醬刈包柔軟煙韌得很塊雞扒好嫩滑 厚身多汁菠蘿清甜 醬汁香辣惹味台灣香腸刈包($40)台灣香腸/菜脯/青瓜絲/蔥絲/蒜味醬D料多到跌出嚟🤣炸蕃薯條&汽水(套餐+$20)加咗梅粉 蕃薯甜味更突出Matcha creamcheese壓餅($35)濃郁到似直接擺咗creamcheese做餡食咗半塊都有d膩 但抹茶味夠嘅———————————————————倆口小吃元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
平日1230去到 前面已經有10幾人
大概等咗1個鐘 落完單就20分鐘拎得
菠蘿炸雞刈包($46)
炸雞/燒菠蘿/羽衣甘藍撈蒜味醋/秘製辣醬/ 酸果醬

刈包柔軟煙韌得很
塊雞扒好嫩滑 厚身多汁
菠蘿清甜 醬汁香辣惹味
台灣香腸刈包($40)
台灣香腸/菜脯/青瓜絲/蔥絲/蒜味醬
D料多到跌出嚟🤣
炸蕃薯條&汽水(套餐+$20)
加咗梅粉 蕃薯甜味更突出
Matcha creamcheese壓餅($35)
濃郁到似直接擺咗creamcheese做餡
食咗半塊都有d膩 但抹茶味夠嘅
———————————————————
倆口小吃
元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
會為左佢而入元朗嘅美食 排隊加等野食總共1小時左右 不過值回票價店舖有少量位置俾客人係度食 不過你面前就會有長長嘅人龍望住你食😹1️⃣ 傳統刈包加柚子醬 💰$42五花滷肉超級淋 無牙婆都食到 陣陣芫荽香味配上花生碎酸菜 連包皮都係自家製嘅 好軟熟2️⃣ 蝦餅刈包 💰$46蝦餅口感彈牙配上芝麻蒜味醋 港式咖喱醬 兩款汁估唔到都幾夾 個人應為咖喱味比較重3️⃣ 麻辣蒜香炸台腸 💰$18佢係有一個炸皮包住台灣腸 炸皮上面有相信係自家製嘅花椒辣椒油同埋生蒜 好惹味呀!🔥

1️⃣ 傳統刈包加柚子醬 💰$42

2️⃣ 蝦餅刈包 💰$46

3️⃣ 麻辣蒜香炸台腸 💰$18
麻辣蒜香炸台腸
麻辣蒜香炸台腸
2022-03-10 240 瀏覽
K小姐美食推介😍—又係佢‼️又係佢‼️無錯😆講緊既就係岩岩攞左《香港澳門米芝蓮指南 2022》中首間獲必比登推介既刈包-倆口小吃喇😍😍😍(K小姐已經係再再再再次光顧架喇🤭🤫)睇下我攞住個刈包幾開心🤣今次仲試左幾款新野,即刻為大家介紹喇🤩—1️⃣酥炸脆菇刈包 $40-由雞髀菇/金菇做主要餡料,即叫即整,勁熱辣辣超酥脆🍄-配上醃製過既紅洋蔥,減少辛辣口感,多一份洋蔥既甜味🧅-配上海苔醬係超夾,唔會想同人share既好味😆—2️⃣菠蘿炸雞刈包 $46-好大件雞排呀😍雞排由店家親自醃製,鮮嫩多汁,超脆口-菠蘿有微烤過,配上酸酸地既羽衣甘藍層次滿足-配上辣味蛋黃醬,好過癮🍳—3️⃣麻辣蒜香炸台腸 $18-超有驚喜!選用台灣香腸,配上麻辣醬同生蒜茸,雙重辣度沖擊味蕾,超推介🌭—4️⃣抹茶忌廉芝士壓餅 $35-採用小山園若竹抹茶粉,平時唔食抹茶既K小姐都成功俾佢俘虜左😳抹茶既回甘,配上忌廉芝士好軟滑-即叫即煎既壓餅,餅皮都係抹茶口味,每件人手製作,值得一試—每次經過都會見到長長既隊,為既就係一個刈包,一件壓餅,但係比起食物,更加注重既就係人情味,店鋪為於元朗既小巷,墨綠色既店鋪格外令人印象深刻,附近既店鋪都變成老朋友一
K小姐美食推介😍

1️⃣酥炸脆菇刈包 $40
-由雞髀菇/金菇做主要餡料,即叫即整,勁熱辣辣超酥脆🍄
-配上醃製過既紅洋蔥,減少辛辣口感,多一份洋蔥既甜味🧅
-配上海苔醬係超夾,唔會想同人share既好味😆

2️⃣菠蘿炸雞刈包 $46
-好大件雞排呀😍雞排由店家親自醃製,鮮嫩多汁,超脆口
-菠蘿有微烤過,配上酸酸地既羽衣甘藍層次滿足
-配上辣味蛋黃醬,好過癮🍳

3️⃣麻辣蒜香炸台腸 $18

4️⃣抹茶忌廉芝士壓餅 $35
-即叫即煎既壓餅,餅皮都係抹茶口味,每件人手製作,值得一試

每次經過都會見到長長既隊,為既就係一個刈包,一件壓餅,但係比起食物,更加注重既就係人情味,店鋪為於元朗既小巷,墨綠色既店鋪格外令人印象深刻,附近既店鋪都變成老朋友一樣,大家記得俾多啲耐性慢慢等呀,每樣食物都係人手一下一下咁製作架🥰

📍 倆口小吃 (元朗)

味道😋:5/5
價錢💰:4/5
位置🌻:4/5
環境🏡:4/5
2022-03-10 206 瀏覽
🍽 餐廳:倆口小吃(元朗)😋味道:5/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🪴餐廳環境:不適用👀回頭率:4/5📍 地址: 元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖*小店下午12:30開舖,筆者平日12:36到店已經有人龍在排隊,等了大約1小時,所以影響回頭率傳統刈包配柚子醬$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️包皮鬆軟綿綿,新鮮熱辣,白雪雪外型討好,餡料有五花腩、酸菜、花生碎、砂糖、芫荽、蒜頭,五花腩非常入味又軟淋,一口咬落去回味無窮😋,所有材料都很夾!炸番薯條配梅粉,跟餐+$20⭐️⭐️新鮮即炸,分量十足!但筆者覺得梅粉略多,下次可以放少一點。小山園壓餅$35第一口吃落去唔知點解會有酸味,綠茶醬過多,而且作為最後吃的甜品,距離製作完成已經放涼了45分鐘,已經唔夠熱,影響評分。
🍽 餐廳:倆口小吃(元朗)
😋味道:5/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🪴餐廳環境:不適用
👀回頭率:4/5
📍 地址: 元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖

傳統刈包配柚子醬$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

炸番薯條配梅粉,跟餐+$20⭐️⭐️
新鮮即炸,分量十足!但筆者覺得梅粉略多,下次可以放少一點。

小山園壓餅$35
2022-03-10
60 分鐘 (外賣自取)
  • 傳統刈包加柚子醬
終於試到倆口小吃的刈包🙌🏻 1400去排隊 等咗大概九個字先有得叫嘢食 之後叫完嘢食又要再等多15至20分鐘先有得食~~其實之前好多次經過倆口小吃都好想買但係次次都見到好多人 尤其星期六日條人龍真係好長🤔見平日冇咩做諗住唔使排隊點知一去到都係要排 不過睇落就短過星期六日條隊好多啦🤫講返個刈包先 其實本身想試炸雞菠蘿刈包🍔但感覺好熱氣~最後 我叫咗個蝦餅刈包🥪佢加入左唔辣嘅港式咖喱醬 食落有d似mustard 蝦餅🍤來講都幾大塊又夠彈牙爽口👍🏻口感非常特別 值得一試~另外嗌多咗個肉鬆芋泥壓餅 🫔反而呢個好有驚喜 芋泥唔會太甜夾埋肉鬆又咸又甜 口味都幾特別😛個人會鍾意呢個多過蝦餅刈包個人來講覺得其實都幾好食~不過如果要排成個幾兩個鐘頭隊就不了luuuuu🥺
終於試到倆口小吃的刈包🙌🏻
2022-03-04
65 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-03-02 145 瀏覽
講到台灣平民小吃,你會想到什麼?是鹽酥雞還是臭豆腐?刈包呢?雖然(疫情前)經常在台灣夜市留下足跡,吃過不同的銅板美食,但印象中小妹好像只吃過一次刈包(地點:高雄某個夜市)。基於太想念台灣,又貪新鮮,還要難得早起,所以就出發去排隊了。小妹大約12點到達,誰不知店外已有幾個人在排隊!由排隊那刻直至拿到刈包本體,小妹都花了1個小時,所以呢,沒耐性和趕時間的朋友要注意了。等待美食期間,大家都可以在店外觀賞老闆專注炸蕃薯條,煎壓餅和製作刈包,時間彷彿會過得快丁點。點了期間限定的吉列蠔刈包。刈包本體很鬆軟煙韌;3隻吉列蠔外表酥脆,咬起來是頗juicy;沙律菜配(小妹最愛的)開胃柚子醋又可減輕油膩感;蔥炒蛋不會炒得太老,另外還吃到少許醃製小黃瓜(希望沒有吃錯),總之就是層次豐富,一不小心就會將整個刈包KO。最初以為區區一個手掌般大的刈包是絕不會填飽小妹的肚子,原來這是超級無敵錯誤的!KO刈包後跟朋友散步足足1小時,發現那個飽腹感仍絲毫不減。58元1個刈包聽起來好像有點貴,但這個刈包內含店主的無限堅持和心機,而且它真的做到果腹的功用,你說是不是要大力支持?另,作為選擇困難症患者,你說小妹下次應該吃壓餅

點了期間限定的吉列蠔刈包。

58元1個刈包聽起來好像有點貴,但這個刈包內含店主的無限堅持和心機,而且它真的做到果腹的功用,你說是不是要大力支持?另,作為選擇困難症患者,你說小妹下次應該吃壓餅還是吃其他口味的刈包啊?
外賣自取
倆口小吃 @both_street 🇹🇼 (元朗)😭😭💓💓未開門已經排隊,等了超過45分鐘才拿到食物。朋友下午兩點去,等了超過一小時⋯⋯本來打算以後都不再來!😓😵‍💫但拿到食物後⋯⋯發現驚世刈包,真的超好吃!!🥺❤️一定一定會再去!!😍[小山園抹茶壓餅 $35 🍵](7/10)🥺💚流心抹茶Cream cheese 醬😍💚🥺滿足真抹茶控,餡偏苦,不會甜!少少滯,建議兩人share!🥰(雖然我自己一個吃掉整個🤣🤣🤣)[傳統刈包加柚子醬 $42 🍞](10/10)連饅頭都是自家製的!!特別軟綿綿🤍超足料、超多厚厚的豬腩肉!🐷柚子醬超清新!配上滿瀉的芫荽、花生粒、酸菜💓😍😍超誇張!!😵‍💫😩😳實在太遲跟你相遇了!💋之前吃過「阿元來了」和葵廣一間刈包專門店🤥普通吧~餡料不夠豐富/香🥺😂「倆口小吃」真的令我重拾對刈包的愛!!😍有台灣夜市的味道!🇹🇼 [芋泥肉鬆壓餅 $28 💜](6/10)綿密的芋泥!!!不會太甜😍超出色的肉鬆芋泥!!可能我經常吃肉鬆芋泥三文治,所以這個壓餅對我來說沒有太大驚喜🤣回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)(會特地早去,值得等待⌛️!)推介:傳統刈包加柚子醬!!!!🍞#元朗foodhe
倆口小吃 @both_street 🇹🇼 (元朗)

[小山園抹茶壓餅 $35 🍵](7/10)
🥺💚

[傳統刈包加柚子醬 $42 🍞](10/10)
連饅頭都是自家製的!!特別軟綿綿🤍
😵‍💫😩😳實在太遲跟你相遇了!💋

[芋泥肉鬆壓餅 $28 💜](6/10)
綿密的芋泥!!!不會太甜😍
超出色的肉鬆芋泥!!

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
(會特地早去,值得等待⌛️!)
推介:傳統刈包加柚子醬!!!!🍞

#元朗foodhealsme
#新界foodhealsme

#台灣foodhealsme
#掃街foodhealsme
#甜品foodhealsme
#麵包foodhealsme

📍倆口小吃 (元朗)
2022-02-23 146 瀏覽
元朗 - 《倆口小吃》📍 元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖又係食刈包啦(都幾有幾咁鍾意食🤣🤣)今次呢間台灣小食有好多款唔同嘅刈包而且仲有好出名嘅壓餅食(о´∀`о)全部都好有特色同埋好好食!鋪頭長期都好多人排隊,啲嘢都好快賣晒~台灣香腸刈包(💰40)平時我都係鍾意食傳統嘅~今次見到咁特別就試吓台灣腸❤️食落同傳統既完全唔同啊個包都係軟身好咬,個醬係用左蒜味沙律醬有菜脯,青瓜絲同埋大量嘅蔥絲,台灣腸份量都唔少整體食落係甜甜鹹鹹~好食😛😛不過自己就推薦傳統嘅多啲套餐(+💰20)梅粉番薯條 + 汽水/支裝水番薯條上面好多酸酸甜甜既梅粉,好惹味好夠熱夠脆!芋泥壓餅配肉鬆(💰28)第一次食壓餅,個餅皮好煙靭,幾特別入面係有滿滿既芋泥,甜甜地好重芋頭味上面仲有好多肉鬆🤣
元朗 - 《倆口小吃》
📍 元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖

又係食刈包啦(都幾有幾咁鍾意食🤣🤣)
今次呢間台灣小食有好多款唔同嘅刈包
而且仲有好出名嘅壓餅食(о´∀`о)
全部都好有特色同埋好好食!
鋪頭長期都好多人排隊,啲嘢都好快賣晒~

台灣香腸刈包(💰40)
平時我都係鍾意食傳統嘅~今次見到咁特別就試吓台灣腸❤️
食落同傳統既完全唔同啊
個包都係軟身好咬,個醬係用左蒜味沙律醬
有菜脯,青瓜絲同埋大量嘅蔥絲,台灣腸份量都唔少
整體食落係甜甜鹹鹹~好食😛😛
不過自己就推薦傳統嘅多啲

套餐(+💰20)
梅粉番薯條 + 汽水/支裝水
番薯條上面好多酸酸甜甜既梅粉,好惹味
好夠熱夠脆!

芋泥壓餅配肉鬆(💰28)
第一次食壓餅,個餅皮好煙靭,幾特別
入面係有滿滿既芋泥,甜甜地好重芋頭味
上面仲有好多肉鬆🤣
📍倆口小吃 @ 元朗ღ 菠蘿炸雞刈包 $46ღ 吉列炸蠔刈包 $58ღ 雪糕潤餅 $28ღ 小山園抹茶 cream cheese 壓餅 $35ღ 炸蕃薯條 $28其實佢一開我已經好想試 但一直無時間又嫌多人諗住等熱潮過咗去試 點知越嚟越多人🥶有個禮拜六終於下定決心一定要食到11點半去排 等咗一個鐘終於食到!食完都覺得等一個鐘係ok嘅(唔凍唔落雨)🤣第一次食刈包 真係好濕潤 類似鬆軟版饅頭口感口味方面我推薦菠蘿炸雞多啲~醬汁酸辣開胃 配埋菠蘿爆晒汁好fresh!對比之下 炸蠔就失色咗 嗰幾隻肉質都偏乾🤣我諗傳統配五花腩嗰款應該好襯刈包嘅texture!至於蕃薯條都炸得剛剛好 甜甜地😙雪糕潤餅超出色 (我本身無expect過啲咩😂)如果你鍾意糖不甩 我會覺得佢係no.1必食!!外層薄餅皮柔軟 包住兩大球雪糕同海量花生糖碎仲有以為好奇怪但出奇地夾嘅芫荽🤣一啖食落去 冰火交融之餘又係好新奇嘅味道😆抹茶芝士壓餅就較為普通~會係你expect到好濃嘅抹茶creamcheese味道但建議3人share 因為佢好足料所以好膩🤣如果再要我食壓餅 我諗我會試芝士/芋泥~回頭指數😼4/5(好味但真係太多人(
📍倆口小吃 @ 元朗

ღ 炸蕃薯條 $28

其實佢一開我已經好想試 但一直無時間又嫌多人
諗住等熱潮過咗去試 點知越嚟越多人🥶
有個禮拜六終於下定決心一定要食到
11點半去排 等咗一個鐘終於食到!
食完都覺得等一個鐘係ok嘅(唔凍唔落雨)🤣

第一次食刈包 真係好濕潤 類似鬆軟版饅頭口感
口味方面我推薦菠蘿炸雞多啲~
醬汁酸辣開胃 配埋菠蘿爆晒汁好fresh!
對比之下 炸蠔就失色咗 嗰幾隻肉質都偏乾🤣
我諗傳統配五花腩嗰款應該好襯刈包嘅texture!
至於蕃薯條都炸得剛剛好 甜甜地😙

雪糕潤餅超出色 (我本身無expect過啲咩😂)
如果你鍾意糖不甩 我會覺得佢係no.1必食!!
外層薄餅皮柔軟 包住兩大球雪糕同海量花生糖碎
仲有以為好奇怪但出奇地夾嘅芫荽🤣
一啖食落去 冰火交融之餘又係好新奇嘅味道😆
抹茶芝士壓餅就較為普通~
會係你expect到好濃嘅抹茶creamcheese味道
但建議3人share 因為佢好足料所以好膩🤣
如果再要我食壓餅 我諗我會試芝士/芋泥~

回頭指數😼4/5(好味但真係太多人(〃ω〃)
吉列炸蠔刈包
雪糕潤餅
小山園抹茶 cream cheese 壓餅
炸蕃薯條
雪糕潤餅
炸蕃薯條
2022-02-19 115 瀏覽
📍倆口小吃 #wgz_yl去到發現好長龍,個個都買一大袋走,究竟有咩咁吸引?🤔🍵小山元抹茶忌廉芝士壓餅 $35 (8.4/10)🍵用到若竹抹茶嘅餡回甘十足,一搣開啲餡流晒出嚟🤤壓餅外皮好脆,少少煙韌,係好特別嘅質感,超鍾意😍💜芋泥肉鬆壓餅 $28 (8.3/10)💜芋泥重芋頭香,肉鬆係比較鬆散嗰隻,食到有啲論盡🤣不過一樣係推薦❤️📌元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖#hkfoodie #hongkongfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hongkongfood #元朗 #yuenlong #yuenlongfood #元朗美食 #甜品 #globaleats
📍倆口小吃 #wgz_yl
去到發現好長龍,個個都買一大袋走,究竟有咩咁吸引?🤔
🍵小山元抹茶忌廉芝士壓餅 $35 (8.4/10)🍵
💜芋泥肉鬆壓餅 $28 (8.3/10)💜