今日難得星期日去元朗搵好嘢食去到舖頭大概1點九左右人龍大概有10個人左右一等等咗接近45分鐘今次叫咗炸雞菠蘿刈包,同埋肉鬆芋泥壓餅先講菠蘿🍍佢係燒過下,但食落去就普通菠蘿咁個雞真心超級超級好味香脆得黎肉汁完全可以鎖住調味調得好惹味個醬汁先係令我最驚喜係辣辣地,似有少少七味粉咁至於個包皮,食落去好軟熟,完全唔會黏口但係建議大家食嘅時候準備定紙巾🧻因為會食到好論盡😂壓餅方面,唔會太甜,芋頭味都唔會話特別出,反而有少少奶香味整體唔錯!
今日難得星期日去元朗搵好嘢食
去到舖頭大概1點九左右
人龍大概有10個人左右
一等等咗接近45分鐘
今次叫咗炸雞菠蘿刈包,同埋肉鬆芋泥壓餅
先講菠蘿🍍
佢係燒過下,但食落去就普通菠蘿咁
個雞真心超級超級好味
香脆得黎肉汁完全可以鎖住
調味調得好惹味
個醬汁先係令我最驚喜
係辣辣地,似有少少七味粉咁
至於個包皮,食落去好軟熟,完全唔會黏口
但係建議大家食嘅時候準備定紙巾🧻
因為會食到好論盡😂
壓餅方面,唔會太甜,芋頭味都唔會話特別出,反而有少少奶香味
整體唔錯!
2022-07-08 59 瀏覽
最近一間喺元朗小巷嘅刈包店 真係大熱!!好推介佢哋個菠蘿炸雞口味🍍兩大舊炸到外脆內嫩嘅炸雞🍗再加埋酸甜多汁嘅燒菠蘿同祕制醬汁 配埋鬆軟嘅刈包 口感味道層次都好豐富!!必食!
本來是衝着芋泥刈包而去的 沒想到真的超多人排隊到我的時候只有抹茶壓餅及炸白玉可以選擇了但一場來到 沒可能不試的 就每樣來一份吧( ´▽`)新鮮出爐的抹茶壓餅非常煙靭 滿滿綠茶醬 不甜也不苦 炸白玉有幾款味道選擇 但很多都售光了 我試的應該是有薑味的 口感也是煙煙韌韌始終都是人手製造 如果想試人氣刈包及想有更多選擇 真的要早點去排隊了⍢⧐小山園抹茶壓餅 $35薑粉炸白玉 $12𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐倆口小吃 @both_street 📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖@foodiegoodie.hk#foodiegoodie_yuenlong
本來是衝着芋泥刈包而去的 沒想到真的超多人排隊
到我的時候只有抹茶壓餅及炸白玉可以選擇了
但一場來到 沒可能不試的 就每樣來一份吧( ´▽`)

新鮮出爐的抹茶壓餅非常煙靭

📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖

@foodiegoodie.hk
#foodiegoodie_yuenlong
2022-07-01 151 瀏覽
今日經過倆口小吃,見好少人排隊,就排下買黎試。唔係好多人既情況下,其實都要等幾耐先買到...由於我唔食芫荽,刈包就沒揀傳統刈包,揀左菠蘿炸雞刈包。包係軟身偏濕,吸左啲汁就有啲糊。炸雞就正正常常,嗰汁少少辣。係好食過一般香港台灣餐廳既刈包,但未至於十分驚喜同想再食。壓餅就揀左小山園抹茶Cream Cheese,我覺得嗰餅皮有啲硬,嗰餡就偏酸,唔啱我口味。之前我沒喺台灣食過壓餅,所以沒比較...建議買左要最快食,如果唔係刈包吸左汁之後會太稔。

菠蘿炸雞刈包

小山園抹茶Cream Cheese壓餅

建議買左要最快食,如果唔係刈包吸左汁之後會太稔。

2022-06-10
外賣自取
午餐
2022-06-25 51 瀏覽
想試呢間人氣小店好耐了,但經常見到排大隊🥲終於有日比較得閒又見無咁多人就去試下啦😍我係閒日大概早上11點幾d時間開始排,雖然排果時見唔算好多人比起平時,但原來最後都排左一個鐘有多,仲要係閒日🥲呢間係主打台灣特色小吃,只有外賣無堂食,佢最出名係刈包,有多款口味,但我今次淨係試左壓餅小山園抹茶cream cheese壓餅 $35咬開裡面有少少流心抹茶好吸引😍味道方面抹茶味都有既,但有少少酸,我覺得係cheese重左d,概括左d抹茶味芋泥肉鬆壓餅 $28呢個我覺得好食過抹茶壓餅,芋泥味好濃又無抹茶味個咁甜,加埋d肉鬆好好食

小山園抹茶cream cheese壓餅 $35

芋泥肉鬆壓餅 $28
  • 肉鬆芋泥壓餅
2022-06-23 74 瀏覽
我送小朋友學野成日都經過呢間倆口小吃,好想試試。見佢有小量櫈可以坐係出面。等個小朋友學野途中又有得休息下食野都係一個唔錯選擇第一次食。我試左傳統刈包,排隊連等餐大概30分鐘。好在佢店位置都算扯風唔會太熱。個刈包包裝得好細心,打開張包裝紙就可以遮住食相。迫勉尷尬。刘包熱㷫㷫,食落又軟又Q…裡面花生、芫茜、五花肉同佢柚子醬夾到不得了。開頭仲擔心淨係食一個包做午餐會唔會唔夠飽。但食食下原來都幾頂肚。食完之後第二個星期又經過再食今轉決定試菠蘿炸雞包。其實排緊隊我內心好掙扎。因為上次食傳統又覺得好好味。但我又想試下其他唔同嘅味道。加上就咁睇個名菠蘿炸雞刈包,我就會諗起某連鎖快餐店嘅個菠蘿炸雞包會唔會個感覺好似差唔多咁呢?好彩今次叫佢菠蘿炸雞刈包一樣都好出色。我叫左多汁。辣醬令到菠蘿炸雞更惹味塊炸雞一咬落去面脆內裡又鮮嫩多汁。另外今次試左佢加$20跟餐嘅菊花茶同蕃薯條。蕃薯條洒左啲梅粉酸酸甜甜咬落又夠脆!下次好想試炸菇刈包,兩次去都賣哂。可能有人覺得40幾蚊食個包好似有啲唔平?當初我都會甘諗,但試左之後。真心覺得好食

又有得休息下食野都係一個唔錯選擇

唔會太熱。

個刈包
包裝得好細心,打開張包裝紙就可以遮住食相。迫勉尷尬。

開頭仲擔心淨係食一個包做午餐會唔會唔夠飽。
但食食下原來都幾頂肚。

食完之後第二個星期又經過再食
今轉決定試菠蘿炸雞包。
會唔會個感覺好似差唔多咁呢?

炸雞一咬落去面脆內裡又鮮嫩多汁。

咬落又夠脆!

下次好想試炸菇刈包,兩次去都賣哂。
可能有人覺得40幾蚊食個包好似有啲唔平?
當初我都會甘諗,但試左之後。真心覺得好食

2022-06-22
30 分鐘 (堂食)
午餐
  • 菠蘿炸辣雞刈包
  • 傳統刈包加柚子醬
2022-06-23 100 瀏覽
倆小口吃多人排就唔洗講,攞左米芝蓮必比登推介後就更加恐怖,我都做定功課,係佢未開舖前早左半個鐘到,去到排第6🤙🏼傳統刈包刈包包皮係老闆自己整的,包皮好鬆軟唔會好似有時食饅頭咁,會有種好黏口、好乾同黐牙既感覺,五花鹵肉又腍又入味,平時唔食皮既我都忍唔住食埋,酸菜、花生碎同芫茜呢3樣配菜係缺一不可,仲有個柚子醬可以中和返五花鹵肉既油膩感,真係好出色👏🏼👏🏼小山園cream cheese 壓餅即叫即煎既壓餅真係夠晒熱焫焫,餅皮煙煙韌韌,一摵個壓餅入面既抹茶cream cheese真係多到流晒出黎,cream cheese好足料,所以食食下都有點膩炸蕃薯條配梅粉呢個配搭係幾好食,但我覺得炸得有點過燶我去到排第6,都要等到1點先落到單,1:15pm先攞到食物,等左1小時15分鐘先食到,但真心覺得好好食,個刈包真係超水準表現,食好西係要付出,今日真係深深體會到

炸蕃薯條
配梅粉呢個配搭係幾好食,但我覺得炸得有點過燶

2022-06-20 45 瀏覽
台式刈包就食得多 但係呢間喺元朗嘅刈包口味真係好特別 仲係米芝蓮推介!!難怪咁多人特登走去元朗度食😋推介佢哋嘅菠蘿炸雞味😍炸雞勁大塊外脆內嫩滑🍗再加埋鮮甜嘅菠蘿🍍同個辣醬 食落好惹味好開胃
2022-06-16 69 瀏覽
岩岩去間cafe望住想食既賣走最後一件正能量一下先係最後兩份比我買左既奇蹟~(˘▾˘~)雖然一心係想去食倆口小吃 但我同男朋友起身去到都幾晏都好似3點幾4點 店主都數緊人頭準備埋尾叫龍尾既我地有心理準備無(´-ι_-`)果陣我地計係岩岩好有得食/無得食排排下 前後既人都漸漸放棄我再次 唔信邪要排!!!排排下男朋友都預左無乜機去左附近買其他野食住先點知係佢買到野食番黎之前 我已經手捧住兩份熱辣辣既刈包哈哈哈哈( ͡° ͜ʖ ͡°)因為賣到七七八八都唔到我地揀最後係買到一份台灣香腸刈包同酥炸脆菇刈包因為最後兩份有啲配料無哂 有啲啲唔同左拎到手比想像中大個啊啲料又滿到瀉 有小小無從入手但真係好食既( ⋅֊⋅ ).ᐟ.ᐟ刈包每日人手製 質地軟綿綿甜甜地但又唔會比餡整到濕哂 有小小煙靭咁兩個既醬料配搭都做得好好個炸菇令我有小小錯覺食緊炸魷魚鬚咁個台灣腸雖然看似平凡個蒜味醬令佢昇華左唔少食食下已經望住老闆老闆娘收工嚕希望下次再去唔洗排咁耐又有齊menu我仲想食其他( ;ᯅ; )✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
岩岩去間cafe望住想食既賣走最後一件
正能量一下先
係最後兩份比我買左既奇蹟~(˘▾˘~)
雖然一心係想去食倆口小吃
但我同男朋友起身去到都幾晏
都好似3點幾4點 店主都數緊人頭準備埋尾
叫龍尾既我地有心理準備無(´-ι_-`)
果陣我地計係岩岩好有得食/無得食
排排下 前後既人都漸漸放棄
我再次 唔信邪要排!!!
排排下男朋友都預左無乜機

個台灣腸雖然看似平凡
個蒜味醬令佢昇華左唔少
食食下已經望住老闆老闆娘收工嚕
希望下次再去唔洗排咁耐又有齊menu
我仲想食其他( ;ᯅ; )

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
好不容易從朋友手中,取得幾款壓餅!✌🏻👌🏻試左3款:1.培茶朱古力:朱古力既甜,配合培茶既甘,呢個組合相當出色,外皮煙靭,醬濃郁!🥹2. 抹茶cream cheese:甜甜甘甘既抹茶,配上小小咸又軟棉既芝士,係一種享受,非常夾!😻3. 芝士:可以好單純咁感受芝士既味道同口感,濃郁好味!🫶🏻買:加佢地ig,捕住佢地story煮:要有耐性,唔洗用油,佢要少少時間,由軟林林到佢個面變硬硬地,煎好一面先好反。完。
好不容易從朋友手中,取得幾款壓餅!✌🏻

👌🏻試左3款:

買:加佢地ig,捕住佢地story

完。
2022-06-05
外賣自取
  • 朱古力焙茶壓餅
  • 小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅
2022-06-13 287 瀏覽
-{元朗米芝連小食🫓}特登黎到元朗拎嘅生壓餅😍咁就唔洗排咁耐😂🤤 肉鬆芋泥壓餅🤤 ($28)芋泥唔會好甜 食落綿滑但唔會好重芋頭香 肉鬆就另上就俾好多😂😂👖褲評: 7.5/10🤤小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅🤤 ($35)無論個皮定抹茶creamcheese都充斥住香濃嘅抹茶味 又唔會話好苦嘅 個creamcheese流出黎好吸引😎👖褲評: 9/10🤤芝士壓餅🤤 ($26)做到拉絲嘅效果😍😍好香濃嘅芝士味🥳加埋煙韌嘅外皮好邪惡☺️👖褲評: 8.5/10🤤朱古力焙茶壓餅🤤 ($33)煎嘅時候朱古力味好出😗但原來入邊全部都係焙茶奶酥!本來expect係好似抹茶係Creamcheese咁 不過奶酥都唔錯 純粹會比抹茶嘅濟啲啲👖褲評: 8/10真係好出色 亦慳左排隊嘅時間😚希望夾到時間再買🤣性價比: 8.5/10服務: 8/10環境: 7/10🚩 倆口小吃 🚩地址: 元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai元朗 #fuudjai台灣菜
{元朗米芝連小食🫓}
特登黎到元朗拎嘅生壓餅😍咁就唔洗排咁耐😂

🤤 肉鬆芋泥壓餅🤤 ($28)

👖褲評: 7.5/10

🤤小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅🤤 ($35)

👖褲評: 9/10

🤤芝士壓餅🤤 ($26)
做到拉絲嘅效果😍😍好香濃嘅芝士味🥳加埋煙韌嘅外皮好邪惡☺️

👖褲評: 8.5/10

🤤朱古力焙茶壓餅🤤 ($33)

👖褲評: 8/10

芝士壓餅
肉鬆芋泥壓餅
芝士壓餅
2022-06-12 131 瀏覽
Bookmark左呢間米芝蓮必比登推介小店好耐!倆口小吃主打台灣刈包,亦有供應壓餅、雪糕潤餅、炸白玉、炸蕃薯條等台式小食。小店長期超長人龍!今次終於的起心肝排隊!就算落大雨都阻唔到我!小店1230開門,下雨天1150到達,成功排第三。大概1250就拎到,岩岩好一個鐘就拎到手~⚠️小店逢星期一二休息,建議大家去之前先睇睇佢地嘅IG,避免摸門釘▪️傳統刈包加柚子醬 $42刈包超軟熟!帶點柔韌彈性,完全唔黏牙。入面嘅五花腩超入味!肉質軟腍,肥膏位近乎入口即溶。配上酸菜同柚子醬,酸甜開胃,可以一減油膩感。加埋花生碎同芫荽,味道層次比想像中豐富,都幾清新,唔會好膩。▪️黑蒜菇菇炸包 $45新品!比起傳統刈包厚勁多!經油炸嘅刈包外脆內軟,好有炸饅頭嘅感覺。香口得黎又唔會好油膩,質地就相對不經油炸嘅刈包有咬口。中間嘅酥炸金菇炸得超脆超香口!亦有啲煎嘅秀珍菇 增添濕潤感。黑蒜味道突出,但又唔算話好濃。炸包面頭仲舖左唔少巴馬臣芝士同油封茄乾,增添一絲酸甜鹹香。味道同樣豐富,亦比傳統嘅刈包香口濃味,家姐呀妹一致鍾意呢個多啲。▪️小山園抹茶Cream cheese壓餅 $35壓餅煎得好香,毫無油膩感~ 大啖大啖咬爆

▪️傳統刈包加柚子醬 $42

▪️黑蒜菇菇炸包 $45
黑蒜菇菇炸包

▪️小山園抹茶Cream cheese壓餅 $35
小山園抹茶Cream cheese壓餅

壓餅煎得好香,毫無油膩感~ 大啖大啖咬爆晒餡。抹茶cream cheese軟滑,不過cream cheese嘅味道就比茶香突出得多,茶控少失望。餅皮一面較厚,軟糯無乜味,但overall相對餡料黎講都算薄~ 雖然甜度唔高,但食食下都幾漏,建議同朋友開心share~

▪️芋泥肉鬆壓餅 $28
芋泥肉鬆壓餅
壓餅面頭舖滿肉鬆同紫菜,食落更香口。入面嘅芋泥軟綿,保留左啲芋頭粒增添口感。雖然芋頭香氣唔算好濃,但感覺上無加太多調味,都食到啲芋頭嘅天然香甜。

整體嚟講,刈包層次比想像中豐富得多,值得一試!壓餅反而無咁有驚喜~ 如果順路經過元朗,又可以半個鐘內食到,都會encore (不過應該冇乜機會發生)
  • 傳統刈包加柚子醬
  • 黑蒜菇菇炸包
2022-06-10 49 瀏覽
呢一間米芝蓮推介嘅街頭小食店 連落雨都好多人排隊 真係超誇張!上次就試咗佢哋個菠蘿炸雞刈包~外脆內嫩滑嘅炸雞🍗配埋酸酸甜甜嘅菠蘿🍍食落味道開胃又惹味!包身好鬆軟清甜 夾埋食真係好正!
聽講呢間好食所以就滿心歡喜由港島出發。本人已經好盡責專登上openrice睇邊日開。。原來唔夠。嚟到先知原來仲要睇社交平台睇下今日開唔開。不過阿老闆你要明白,本人作為老年人,學識用手機上網已經用咗唔少時間。我點諗到原來網絡嘅世界係咁複雜?其實你順便更新埋openrice好麻煩咩?要用好多時間咩?不知所謂。
2022-05-19 230 瀏覽
𑁍܀ 朱古力焙茶壓餅 $33入選米芝蓮必比登推介既倆口小吃絕對係元朗人氣小店之一🔥 由排隊到落單大概要兩個鐘 真係有返咁上下時間都唔好黎排😮‍💨 壓餅食落外皮偏乾 入面既朱古力焙茶餡料唔算好流心 食落茶味同朱古力唔算話好夾 加上朱古力既味道偏濃同偏甜🥹 有啲失望呢🥲One of the most popular stores in Yuen Long was rewarded for Bib Gourmand🤩 As a friendly reminder✍🏻, it took almost two hours for ordering and get your food🫣 Pressed cake was slightly dry outside while the hojicha & chocolate filling inside was too sweet🥺 It’s quite disappointing😭評分: 6/10🌟𑁍܀ 小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅 $35另一款壓餅同樣都有餅皮好乾既問題 食唔到糯米既香味😟 採用若竹抹茶粉整成既抹茶cream cheese
𑁍܀ 朱古力焙茶壓餅 $33
評分: 6/10🌟

𑁍܀ 小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅 $35
另一款壓餅同樣都有餅皮好乾既問題 食唔到糯米既香味😟 採用若竹抹茶粉整成既抹茶cream cheese餡料食落唔算好重抹茶味反而芝士味比較濃😵‍💫 相對地都會比較膩 個人就覺得唔值得等2個鐘了🤥
Another pressed cake was quite dry too😩 The matcha flavourful was not rich enough😕 although the filling was quite cheesy🧀 Personally, I would prefer to have a lighter vision as it was quite heavy🫠
評分: 7.5/10🌟
—————————————————————————————
倆口小吃 (元朗)
元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff元朗
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #倆口小吃 #香港美食 #美食推介 #元朗美食 #焙茶壓餅 #抹茶壓餅 #香港好去處 #米芝蓮必比登 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활