2011-08-02 18 瀏覽
晚上七點左右到達, 客人很少. 點了兩份晚餐, 黑松露醬雜菌意大利飯及鯛魚扒.飯粒未算十分硬,黑松露醬頗香, 雜菌多味道好, 但份量不少, 吃到最後感到有點膩.賣相不俗,黑松露白汁另上,魚扒煎得香口,但竟然沒什麼味道,蘸上白汁仍覺淡口,幸好灑上鹽後鮮味提升不少。餐湯有羅未湯及周打魚湯, 兩者均一般, 甜品兩小球朱古力雪糕, 味道不錯, 餐飲咖啡不敢恭維......除了套餐此店還有其他散叫主菜, 可加 $35 轉餐, 不過我覺得不用轉餐. 新蒲崗內算是偏貴的食肆, 應該不會時常來光顧.
黑松露醬雜菌意大利飯 (餐 $108)
鯛魚扒 (餐 $158)

新蒲崗內算是偏貴的食肆, 應該不會時常來光顧.
2011-08-01
2011-07-27 5 瀏覽
快中午0黎到新蒲崗,本來想試朋友介紹0既瀛本,唔覺意見到呢間同附近環境好唔同0既餐廳,忍唔住攝0左過去。裡裡外外就連播住0既輕音樂都好似外國0既餐廳,加上出面落緊微雨,氣氛不錯。一入黎有位姐姐好有禮貌咁介紹有d咩好野食,感覺良好。 Lunch set同花園餐廳差唔多價錢,眼見隔離台0既main course份量都唔少,3個女人仔叫0左兩個set, 再加炸生蠔同魷魚圈。頭盤叫0左兩個沙律, 簡簡單單田園沙律加黑醋,好醒胃。 冇叫湯有少少浪費0左個麵包0既存在價值,下次都要叫個湯。炸生蠔同魷魚圈一上桌,不得了。佢隻碟如果唔係瓷係膠碟,加上呢個顏色,成個賣相真係好美國feel啦! 伴碟有少少沙津、Tatar sauce同茄汁。 個蠔雖然唔係好大隻, 但都仲好多汁;魷魚圈都唔錯。再黎main course有蘑菇白汁意大利飯同牛扒。個飯剛剛好,有少少骨又唔會咬到好攰,蘑菇都好新鮮;牛扒都ok, 有扒爐燒出0黎0既香…之但係0個種香似係燒ribs…即係似屬於我隔壁枱0個碟豬排骨。搞到我都唔係太食得牛0既香了。下次記得分開兩邊燒啦~ 之後叫0左個心太軟。賣相不錯,不太甜,仲有個雪糕。 咁樣一餐真係飽

下次記得分開兩邊燒啦~ 之後叫0左個心太軟。賣相不錯,不太甜,仲有個雪糕。 咁樣一餐真係飽。 最後上0既咖啡,濃度有如意大利晨早那一杯!濃得(苦)醒哂.
2011-07-10
2011-06-18 15 瀏覽
今晚食左一餐豐盛既晚餐加一杯美味既Expresso同Desert 最令我滿足既係果位waitress詳細既介紹同分享 令我今餐更加自在^^ 有機會既仲想試下果到既鵝肝,Risotto同心太軟!
有機會既仲想試下果到既鵝肝,Risotto同心太軟!
Houston restaurant &cafe
洋燭提升左餐廳既格調
比到驚喜我既周打蜆湯 湯係我食西餐以來飲過最濃郁既白湯 而且蜆一d都唔腥 不過唔係好夠熱 是一點不到位之處 但整體還不錯
水牛城雞翼 淡淡的酸味 不太鹹 不錯
簡單一杯expresso 附上加熱既植脂奶 夠細心面expresso 本身不大期望 但比想像中好 油脂唔厚 但咖啡基本要有既after taste &香味&甘味盡收口腔之中(但果香&複雜質感就做唔到啦) 幾滿意既expresso
安格斯肉眼 (7成熟) 本身想叫西冷 但店員推介肉眼.本身有d怕肉林但味淡,但佢兩樣都做到.而且做到7成應有既外脆內暖.不過鹹味欠奉,幸好有燒汁搭配.都唔錯!薯溶好好食 絲瓜係唯一不到位之處
最後既甜品(New York Cheese Cake) 食左一啖先記得影相 失策芝士味濃,軟硬適中.天驚喜既係有稍為翻熱!唔錯!雖然要加$30 但可以咁relax同埋食到到位既cheese cake 都幾值回票價
2011-06-16
Houston restaurant &cafe
水牛城雞翼 淡淡的酸味 不太鹹 不錯
  • 安格斯肉眼扒
  • New York Cheese Cake
2011-04-11 15 瀏覽
早幾個星期前我已經經過門口舔玻璃了, 見到店內有人食緊羊膝, 隻羊膝好似好好食, 碟上羊膝之下用左薯蓉墊底,薯蓉中加入香草攪拌, 睇得出有心之作.我六點半訂七點半檯, 好彩都有位. 兩個人食飯,最好都係食set dinner.餐湯: 有羅宋湯 及 周打蜆湯, 蜆湯好creamy,唔咸, 記得問佢羅餐包, 餐包係全麥包, waiteress 會番叮過才給你. 熱立立. 好食. ! 小食: 水牛城雞翼 (加$20 有小食, 一碟有四隻)main course:一個叫羊膝, 一個叫三文魚扒.羊膝算林, 魚扒煎得剛剛好, 香草汁夠濃香. 甜品: 本身配雪糕球 , 加$20 有其他選擇, newyork cheese cake / 心太軟/ tiramisu 個cheese cake 真係要讚, 厚底味濃,好食. 胃有限, 食無限; 我本人仲想試 意大利飯, 牛扒.... 我相信佢d野好好食 (我見到佢地老闆胖胖的, 胖胖的 一定好食)2位咁食埋單$400樓下, 附近又容易泊車. 食品質素及餐廳情調都很好, 一間令人好滿意既餐廳. 提提大家, 記得要訂檯, walk in 真係好難搵
我六點半訂七點半檯, 好彩都有位.
兩個人食飯,最好都係食set dinner.
餐湯: 有羅宋湯 及 周打蜆湯,
小食: 水牛城雞翼 (加$20 有小食, 一碟有四隻)
main course:
一個叫羊膝, 一個叫三文魚扒.
羊膝算林, 魚扒煎得剛剛好, 香草汁夠濃香.
個cheese cake 真係要讚, 厚底味濃,好食.

提提大家, 記得要訂檯, walk in 真係好難搵位.
2011-04-10
  • 蜆湯
  • cheese cake
2011-04-03 25 瀏覽
經雜誌介紹, 先識搵食搵到黎呢到‧地址唔算偏僻, 幾易搵。門口已經幾吸引, 近似西貢d西式小店, 新蒲崗真係好難搵到呢類小店。我地點幾到, 唔需要等位, d 坐位闊落, 幾舒服。呢到野食唔算多款, 佢地7-8款只有lunch set, 由$58-$88。Lunch set 包餐湯/沙律, 麵包, 主菜及飲品。眼見隔離台d主菜都幾大碟, 所以我地決定3個人叫2個餐, 再加$18要左個炸魷魚圈。先講餐湯, 只有忌廉磨菇湯, 好味, 好creamy。沙律, 係用d沙律菜,蕃茄,青瓜用醋用撈, 酸咪咪. 好開胃的。麵包係麥餐包, 應該就唔係homemake, 但好軟熟, 熱lala, 送湯一流,隔離台仲問waiter可唔可以俾多個tim, 不過更係…無啦。主菜1, bbq豬排骨配薯條, 其實姐係ribs, 整得幾好食, 幾大份, d肉好淋, 薯條粗身, 我至愛, 仲配上一d開胃沙律, 減輕油膩感。主菜2, 香草羊膝配薯容, 呢個超大碟, 超大舊薯容, 好滑, 羊膝好滑唔太蘇。總括黎講, 呢到d野好睇又好食, 大大份, 又唔貴, 抵食。另加一個魷魚圈, $18好抵, 大大碟, 炸得唔厚粉, 不過
經雜誌介紹, 先識搵食搵到黎呢到‧
地址唔算偏僻, 幾易搵。
我地點幾到, 唔需要等位, d 坐位闊落, 幾舒服。
Lunch set 包餐湯/沙律, 麵包, 主菜及飲品。
先講餐湯, 只有忌廉磨菇湯, 好味, 好creamy。
另加一個魷魚圈, $18好抵, 大大碟, 炸得唔厚粉, 不過油左少少。
平日一至五lunch仲免加一
Waiter 又nice, service好, good!
2011-04-02
2011-03-29 10 瀏覽
昨天放假,周圍玩,見到雜誌介紹就去試一試。大約12:15到,店子不大已坐了十個人。我們叫了兩個午餐,一個是牛扒($66),一個是豬排骨($58)。午餐的餐包質料OK,但應該是用微波爐叮熱的,所以比較韌,餐湯是MUSHROOM,但料不夠,味道只像普通忌廉湯,反而沙律不錯,材料新鮮,沙律汁酸得醒胃。豬排骨的份量是一半,味道和TONY ROMA差不多,牛扒大約有6安士,有牛味,不過有筋,最後有餐茶。店子比較小,訂位比較好,廁所很乾淨但很窄。午餐不用加一,以$124吃一個西式午餐也算便宜。
店子比較小,訂位比較好,廁所很乾淨但很窄。
午餐不用加一,以$124吃一個西式午餐也算便宜。
2011-03-28
  • 豬排骨、沙律
2011-02-19 10 瀏覽
開張兩個月,午餐時見有很多人等位… 今晚見人少少, 入去試試!環境唔錯, 空間充足, 不會迫。食物也有水準, 上菜速度快, 招呼ok及醒目!平時也去九龍城"小店" 及新蒲崗區內其他西餐吃…HOUSTON 是比較優質嘅新店!可以話“懂得煮西餐的”暫時菜式比較少選擇, 希望增加。
鯛魚
安格斯牛
水牛雞翼
周打硯湯 very good
餐廳環境
開張兩個月,午餐時見有很多人等位…
今晚見人少少, 入去試試!

環境唔錯, 空間充足, 不會迫。
食物也有水準, 上菜速度快, 招呼ok及醒目!

平時也去九龍城"小店" 及新蒲崗區內其他西餐吃…
HOUSTON 是比較優質嘅新店!
可以話“懂得煮西餐的”
暫時菜式比較少選擇, 希望增加。
2011-02-13
周打硯湯 very good
水牛雞翼
餐廳環境
安格斯牛
鯛魚
  • 周打硯湯
遇然駛車經過新蒲崗,發現Houston這一間餐廳,因裝修吸引了我們入內晚膳,之後也食過好幾次,,,也介紹過朋友與家人來cafe,他們也說這cafe的食物質數不錯,而且每次也不用等位特別的門做餐廳的入口,坐下聽著柔和的jazz ,令人心情也變得好,加上坐位舒適, 服務員也很有禮,沒有趕客,一個開心的晚上, 情侶們談心的好地方.當晚點了硯肉意粉和肉眼扒,意粉不是在碟下滿滿的油,而是滿滿的忌廉汁,香濃的汁配著硯肉,材料很足肉眼扒7成熟剛剛好,一邊食肉汁慢慢滲出,很美味他們的周打魚湯是我的推介,不是一般餐廳口感很稀,沒有味道的周打魚湯,也不是只加粟米和肉的湯,他們的周打魚湯很creamny,很足料,味道很濃,很愛飲.小食之中,水牛城雞翼是我的至愛,醬汁很特別,(不太吃辣的朋友,不要order啦..) ,喜歡它的辣,喜歡吃辣的朋友,這雞翼一定要試!!!Dessert=> tiramisu也不過不失,蠻不錯呢.....
他們也說這cafe的食物質數不錯,而且每次也不用等位

肉眼扒7成熟剛剛好,一邊食肉汁慢慢滲出,很美味

很creamny,很足料,味道很濃,很愛飲.

2011-01-30
  • 水牛城雞翼
  • 肉眼扒
  • 卡邦尼亞意粉
2011-01-04 6 瀏覽
是日平安夜,特意到呢間新的店食lunch~~~點知等到一肚氣!!!因為新店, 沒有電話訂座, 故12點半左右到達等位~~ 有一個女侍應話有一張2人枱可以即時入坐, 但我們3人即使坐到, 食物都放不到. 故放棄了, 跟著她回覆大約要等15分鐘~~~那我們只好等一會兒~~等了又等, 等到差不多1點.....(已經等了半小時...) , 跟住有另一個男侍應同我地講再等多陣就有位~~~等到1點20分左右, 有一班人才剛到達, 個男侍應將本來留給我們的枱拱手讓人......男侍應回覆他們是有訂位的!!!! 即時跟他們理論, 他們即說: 「同左你地講架啦, 等得就等啦, 唔等得就走啦」之後話有枱俾我地, 結果係一張二人枱..................一個DEAD LOOP..........一早已經講過唔駛二人枱, 唔係因為唔夠坐, 而家放唔到食物呀!!! 根本沒將客人的意見放入耳...............最後只有懷著一肚氣到同區另一有氣氛的WULALA 食飯~~~訂位遲大到依然有枱, WALK-IN 等了超過50分鐘卻得來惡言相待?!果然 WALK-IN 的唔係客, 只有訂左位的先係客

果然 WALK-IN 的唔係客, 只有訂左位的先係客囉~~~~~

BTW, 等緊位的期間, 聽番D 食客意見都話一般, 沒甚麼特別~~只係因為同區較少呢類型店舖而已~~~
2010-12-24
55 分鐘 (堂食)
午餐
慶祝紀念
聖誕節
  • NONE!!!
2011-01-03 12 瀏覽
MAIN COURSE DESSERTS APPETIZERS MAIN COURSE頭盤 : 小食拼盤 (有四款) 鱿魚圈/洋葱/黃金蝦/雞枊 - 至愛ge 鱿魚圈/ 洋葱 超好味MAIN COURSE : 牛扒份量足, 賣相好得, 配菜係有我至愛菇菇, 價錢亦相當合理DESSERTS : 甜品 (心太軟) : 超正, 好味不太甜
羊扒係我至愛~超林~超正~
MAIN COURSE
超正, 好味不太甜,
DESSERTS
頭盤 :小食拼盤有(四款)-鱿魚圈, 洋葱圈,黃金蝦,雞枊
APPETIZERS
正...牛扒份量多, 價錢合理
MAIN COURSE

2011-01-02
10 分鐘 (堂食)
$150.00 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
羊扒係我至愛~超林~超正~
正...牛扒份量多, 價錢合理
頭盤 :小食拼盤有(四款)-鱿魚圈, 洋葱圈,黃金蝦,雞枊