1K
2021-05-06 341 瀏覽
幾年前,我在上手手提電話的「開飯喇」戶口裡面,曾經光顧過位於「港島」「西灣河」著名食街「太安樓」裡面的台灣外賣飲品小食店「來來小吃店」。當時我選擇了,購買和享用「來來小吃店」店主製作,擁有非常濃厚甜味的冰凍「黑糖豆腐花」甜品,還有手調的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。其實「來來小吃店」作為一間台灣外賣小吃飲品店,當時不會只有製作和提供「黑糖珍珠鮮奶」飲品這麼簡單,只是當時的我對「黑糖」甜品跟鮮奶飲品太過着迷,才沒有留意食店的其他台灣飲品。結果我今次光顧「來來小吃店」,再沒有選擇享用「黑糖珍珠鮮奶」和「黑糖豆腐花」,改為購買「來來小吃店」製作的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品。其實我在付款購買「水蜜桃紅茶」飲品的時候,已經有跟「來來小吃店」裡面看店的人說,我的冰凍「水蜜桃紅茶」需要減少冰塊,只需要「少冰」就已經足夠了。「來來小吃店」製造的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品實際售價價錢頗為便宜,只需要港幣十八元就已經有交易,是我見過售價價錢最便宜的「水蜜桃紅茶」飲品店。結果我攜帶已經付款的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品回家之後,一打開飲品杯面一看,發現「水蜜桃紅茶」裡面的冰塊已經完全融化,畢竟「西貢」這個「不毛之地」名號可不是蓋

結果我攜帶已經付款的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品回家之後,一打開飲品杯面一看,發現「水蜜桃紅茶」裡面的冰塊已經完全融化,畢竟「西貢」這個「不毛之地」名號可不是蓋,坐港鐵返回「彩虹」已經需要二十分鐘。

再在「彩虹」等候專綫小巴返回「西貢」,或許又需要等候半小時,坐等候漫長車程返回「西貢」,結果又需要浪費半小時,結果飲品裡面剩餘的冰塊,已經融化接近七七八八了。
水蜜桃紅茶

幸好「來來小吃店」凍「水蜜桃紅茶」飲品裡面的「水蜜桃」甜味跟「紅茶」味道感覺勉強仍然尚在,沒有被冰塊融化出來的冰水所沖淡。

不過我看「水蜜桃紅茶」飲品裡面剩餘下來的冰塊,都已經隨著漫長的車程而完全融掉,說感覺完全沒有可惜,就肯定是不可能,問題是飲品裡面的「水蜜桃」甜味還剩下多少?幸好我還算飲到「水蜜桃」甜味。

不過「太安樓」食街裡面有提供「水蜜桃紅茶」的台灣飲品店,實際數目可真不小,而且價錢都是相差無幾,所以我下次何時有機會再光顧「來來小吃店」,我可真的不敢貿貿然就下定論。
2021-04-11
12 分鐘 (外賣自取)
$18 (宵夜)
水蜜桃紅茶
2021-06-21 78 瀏覽
大熱天時同小朋友向附近公園玩完,買杯野飲解下溫先,再買埋碗糖水慢慢嘆。蜂蜜綠茶$18+珍珠$3大大杯好飲,珍珠夠煙韌黑糖綜合豆花$31,大大碗好足料芋圓,珍珠,紅腰豆,黑糖糖水豆花 好好食等緊其間,都唔少人來幫襯。有機會都想試埋其他糖水

蜂蜜綠茶$18+珍珠$3
大大杯好飲,珍珠夠煙韌

黑糖綜合豆花$31,大大碗好足料

芋圓,珍珠,紅腰豆,黑糖糖水豆花 好好食

等緊其間,都唔少人來幫襯。

有機會都想試埋其他糖水
2021-05-23 97 瀏覽
好耐無嚟太安樓掃街,今次無做功課,直接見到邊間多人就試吓今日係星期六,老闆娘係一次過收幾張單就去準備,做完個幾張單先至再接單,所以經常會有大排長龍嘅情況出現,條龍又好似好耐都唔郁嘅情況出現,但係老闆娘好nice好有禮貌,最後等咗20分鐘左右仙草冰($32)好抵食,因為入面咩都有,有手工芋圓(番薯,芋頭,綠茶芋圓),仲有珍珠,仙草同埋2-3大舊芋頭,芋圓同珍珠都彈牙,芋頭就味道好好,但可以再煮林啲,整體性價比都好高
好耐無嚟太安樓掃街,今次無做功課,直接見到邊間多人就試吓

外賣自取
2020-08-23 969 瀏覽
My all-time favourite Taiwanese dessert takeaway in Hong Kong!-The shop owners are a pair of Taiwanese couple, who’re rly nice and friendly.-The taro balls are chewy with three different flavours, which are yellow sweet potato, purple sweet potato and taro. The soup here is brown sugar tea. I remember you can also opt for red bean soup as the base of the taro ball dessert!
外賣自取
2020-08-04 766 瀏覽
放工又黎太安樓搵食啦🥳,其實呢度真係好似迷你版嘅葵涌廣場,一定可以滿足大家「掃街」嘅慾望,港、中、西、日、越、泰,想食乜都得✔呢次食完正餐 林記車仔麵 之後,行左幾個圈消化下之後,就過左黎 來來小吃店😆次次經過都見到幾多人係度等,今次就決定試下!本身打算試佢個燒仙草,但天氣真係太太太熱啦,所以最終揀左仙草冰🧊❄$32價錢合理,份量絕對唔會少過外面個啲糖水鋪,而且佢啲冰係用仙草去整,所以成碗味道好濃郁,就算冰溶左味道都唔會變淡👍🏻芋圓、芋蓉、珍珠等配料都好多😋😋食晒即刻涼透心,舒服晒~

燒仙草

2020-06-28
燒仙草
2020-06-27 696 瀏覽
之前見到其他食評話依間好食就特登過黎食但唔知係咪抱太大期望..有啲失望叫左個黑糖芋圓豆花芋圓唔太林亦都幾大粒.. 什至紫色果粒有啲渣而豆腐花相對就比較硬 亦唔重豆味
之前見到其他食評話依間好食就特登過黎食
但唔知係咪抱太大期望..
有啲失望
叫左個黑糖芋圓豆花
芋圓唔太林亦都幾大粒.. 什至紫色果粒有啲渣
而豆腐花相對就比較硬 亦唔重豆味
2020-04-12 908 瀏覽
好耐都未嚟過太安樓啦,夜晚過嚟太安樓真係特別熱鬧,夜晚嘅店舖都有好多選擇,好多都有營業,食完晚飯當然要食吓甜品啦,喺太安樓入邊見到一間燒仙草,我決定夜晚甜品就食佢啦!呢度嘅等候時間有啲耐因為依度排隊嘅人數都好多,價錢對我來講係合理嘅,質素都幾好,份量都合理,啱晒食完飯為晚飯建上一個完美嘅句號,燒仙草嘅質地口感都係唔錯,我以為係凍嘅所以會有啲冰係入邊,入邊仲有一大份既芋泥,口感好好,有啲顆粒狀,唔錯!
2020-03-27 731 瀏覽
🥢筲箕灣太安樓美食台灣豆花芋圓🥢之前有人提議過西灣河有間好正的台灣甜品店,由台灣丈夫及香港太太經營,主打自家製芋圓、地瓜圓,可配刨冰或豆花等,還有台式飲品、愛玉凍、冷熱仙草,感覺很地道,今日特別去試下🥢去到當時還未夠六點,原來未開門,已經見到有幾人等開門,認真利害🥢熱呼呼燒仙草 $32(芋圓,紅豆,花生,粉圓)打開盒是滿滿的仙草,底部很多芋圓,紅豆粉圓,甜甜的很香,咬落煙韌唔痴牙,每碗跟一包已經炒香過的花生,絕對好吃🥢黑糖綜合豆花 $30(紅豆,粉圓,芋圓)配料很多,黑糖珍珠Q 彈有咬口,芋圓大大粒,口感有嚼勁又軟綿🥢果然名不虛傳的一間台灣甜品店,店主是台灣人,但都可以用廣東話落單,店入面見到店主太太跟兒子,有好大空間可以給他們,可以工作時跟家人一起感覺溫馨
🥢筲箕灣太安樓美食台灣豆花芋圓

🥢熱呼呼燒仙草 $32
(芋圓,紅豆,花生,粉圓)
熱呼呼燒仙草

🥢黑糖綜合豆花 $30
(紅豆,粉圓,芋圓)

馨
熱呼呼燒仙草
  • 燒仙草
2019-12-15 629 瀏覽
黑糖芋圓豆花 ♥♥♥♥ 如果只以豆腐花來看的話就有點過於普通,但食過不少芋圓也覺得這家的特別讚。看起來芋圓沒有很多,為什麼?因為它太大顆佔太多空間。說起來大大顆的口感特別煙韌,有種想食之前先用手搓搓它的感覺。跟湯圓一樣,最怕就是煮久煮過了會水水的,或者是外層有濕濕的粉,幸好這家非常Q,軟糯的口感不是家家有的!!對比之下豆腐花真的失色了不少,有點普通,但和著口感完全相反的芋圓,作為襯托很特別。我覺得唯一的缺點吧,就是怎樣食也覺得不夠。
黑糖芋圓豆花 ♥♥♥♥
如果只以豆腐花來看的話就有點過於普通,
但食過不少芋圓也覺得這家的特別讚。
黑糖芋圓豆花
看起來芋圓沒有很多,為什麼?
因為它太大顆佔太多空間。
說起來大大顆的口感特別煙韌,
有種想食之前先用手搓搓它的感覺。
跟湯圓一樣,最怕就是煮久煮過了會水水的,
或者是外層有濕濕的粉,幸好這家非常Q,
軟糯的口感不是家家有的!!

對比之下豆腐花真的失色了不少,有點普通,
但和著口感完全相反的芋圓,作為襯托很特別。

我覺得唯一的缺點吧,
就是怎樣食也覺得不夠。
2019-12-07
10 分鐘 (外賣自取)
$27 (宵夜)
黑糖芋圓豆花
2019-10-02 750 瀏覽
每次經過西灣河都會去太安樓掃下街, 咁當然唔少得嘅就緊係要食番碗芋圓啦, 今次我同男朋友一!人!叫!左!一!碗!🤭☺️黑糖綜合豆花, 仍然係非常足料!👍🏻 豆花嫩滑, 紅豆大粒甜美, 黑珍珠同芋圓煙韌, 成個甜品唔算十分甜!小妹👧🏻就覺得地瓜圓味道最出, 最好味☺️😋三種冰, 配料揀左芋圓, 黑珍珠同涼粉, 加埋一齊食好爽, 好清涼, 好消暑嘅感覺🌡🥵➡️🥶 總結: 平民價錢食到足量又好味嘅甜品, 真心讚! cp值極高!支持小店!😝☺️☺️🤗🤗

2019-10-01 520 瀏覽
每次行太安樓,都會見到來來小吃店要排隊,人龍keep住有,既然咁受街坊歡迎,我又買返碗試一試🤤小店出名手工芋圓,由於係人手製造,貨量都有限,每次只可以叫一份,同埋留意到不少人都會買埋黑糖飲品,$22一杯好抵飲🙈------菜式1. 三種冰 (芋圓、仙草凍、小湯圓)4.5/5👍🏻$35一大碗,兩個人食就剛剛好,我冇額外加煉奶,甜度適中,有仙草香,小湯圓同埋芋圓食落煙煙韌,而且芋頭同地瓜味香濃,軟綿之餘又有嚼勁,好好食😋仙草冰凍爽滑,呢個組合消暑一流,但食完真係好飽,成碗澱粉質🙈🙈

------
菜式
1. 三種冰 (芋圓、仙草凍、小湯圓)4.5/5👍🏻

2019-09-30
10 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
2019-06-11 652 瀏覽
呢間店在太安樓都一段時間了,慢慢打出個名堂,每日夜晚都超級多人排隊等候,因為每一款麵係絕手工制作,所以等候時間會耐啲。老闆係台灣人黎,所以係講國語的,聽得明粵語,所以落單時唔需要驚佢聽唔明,睇到店鋪既設計就知道,老闆好注重小朋友和自己的活動空間,買東西時你會睇到,明明店入面好大,足夠放幾張枱幾個位比人堂食,但佢無咁做到,而係設計成小朋友玩樂既空間,證明一點,老闆無諗住賺更多錢,夠用就夠了,當夜晚太安樓間間店都仲開緊時,「來來小吃店」偏偏已經關咗門,所以老闆做到一點,重質不重量,值得一試既一定係手造既芋圓同白玉,一食就知道點解

2019-06-01
20 分鐘 (外賣自取)
  • 燒仙草
2019-05-13 610 瀏覽
聽講來來小吃店最岀名的是燒仙草、芋圓同黑糖刨冰,但係太安樓掃完一輪街已經食到好飽啦,見到佢新岀咗呢排勁hit 的黑糖珍珠鮮奶就試一試佢!甜度同冰都係固定咗冇得揀,岀到嚟都唔會太多冰,不過鮮奶落得太少啦,淨係飲到黑糖味,價錢22蚊比起其他同類型舖頭算平,但唔會再試lu~

黑糖珍珠鮮奶
2019-05-06 512 瀏覽
喺太安樓入面都幾出名,甜品同飯都好味🤣店主老公係台灣人,所以應該幾正宗👍🏻🌟食物三色黑糖豆花❤️布丁,仙草同豆花組成三色,三款都好消暑,好好味!最中意食布丁🤣不會太甜!三者味道好夾,食完好舒服☺️平時lunch佢都好少開,通常佢開我就會食佢嘅魯肉飯💞魯肉有少少肥肉,同肉燥唔同架!魯肉好香口,會送一片醃蘿蔔同一粒鹵水蛋/鹵水豆腐❤️但食完之後可能會有少少油,有罪惡感😂飯量不多,男士可能唔夠飽,可加配飲品價錢平,味道又好,好抵食🤣
喺太安樓入面都幾出名,甜品同飯都好味🤣
店主老公係台灣人,所以應該幾正宗👍🏻

🌟食物

價錢平,味道又好,好抵食🤣
  • 三色黑糖豆花
  • 魯肉飯
2019-04-22 586 瀏覽
我諗經常幫襯開太安樓嘅朋友仔多數都會對哩一間台式嘅甜品糖水舖🍨一啲都唔陌生。多數材料都堅持人手製作,不含人工色素、防腐劑同其他添加劑❌,全人手使用天然原材料製作而成,就好似芋圓同粉粿。而且份量多又用心製作,所以吸引到唔少附近居民甚至遠到跨區而來既朋友仔,好似我咁成為忠實粉絲。🥺-今次已經係第四次幫襯,點左五種黑糖刨冰$42,揀左芋圓、仙草凍、芋頭、蘆薈同粉粿。落完單後就等左大約十五分鐘左右,始終小本經營,所以要等一下。好大既一碗冰🍧,三個人分享都絕對可以,而且配料非常足,每一啖都好滿足喔!黑糖漿配上冰加堆配料超級透心涼❤️芋圓有芋頭、蕃薯🍠、綠茶🍵、紫薯味,隻隻都好有味道完全食得出咩味打咩味,唔會好似坊間咁完全無味,口感好煙韌就算係冰下面都唔會因為凍左❄️而變硬,每款都有四粒左右,超級推介。至於,粉粿今日係朱古力口味🍫,好濃郁既朱古力味,口感好似糕點咁,唔算好甜岩岩好。芋頭處理得都好好,煮到好軟身又起沙。另外,仙草真係非常嫩滑,滑到成日sir出匙羹,而仙草味都好突出,完勝⭕️。每一款配料都係信心出品,誠意之作,係香港可以食到哩種古早台灣味非常滿足,真心值得一試😋!-

• 五種冰