2018-03-07 305 瀏覽
到附近上堂,經過太安樓,食左個手抓餅,想食d甜野,見到好多人係來來小食店排隊,所以決定試下。作為煙韌控,見到有齊芋圓,粉圓,小丸子既紅豆綜合湯(熱),加上有d凍,就叫左個黎試。紅豆湯: 甜度足,唔會好水或起哂沙,紅豆煮到開哂口,但仍然保持完整。芋圓: 共7-8粒,有芋頭味(白色),蕃薯味(橙色)同綠茶味(綠色)。未食過芋圓有綠茶味,都幾夾幾好味。煙韌度有7分粉圓: 有糖水煮過,好煙韌,好過好多台式飲品店既珍珠。煙韌度有10分小丸子: 普通小丸子味,煙韌度4分整體而言,好足料,口感好豐富,下次會想試埋佢出名既冰

紅豆綜合湯

小丸子: 普通小丸子味,煙韌度4分

整體而言,好足料,口感好豐富,下次會想試埋佢出名既冰
外賣自取
2018-03-06 214 瀏覽
黑糖芋圓豆腐花($26)人人都嚟食芋圓冰❄️成座山咁大🗻都真係好吸睛👀不過呢幾日天氣凍番☃️所以草根都係揀番碗熱豆花豆花有得揀唔同配料(紅豆、芋圓、粉圓等等)芋圓出名,加上草妹中意食👧🏻(留意到呢個係重點嗎)所以最終都揀左芋圓🍠拎上手,咦?唔熱嘅😟?—-黑人問號❓即時出現—-再食啖豆腐花,好彩都唔錯😌豆花雖然冇豆香,不過就又嫰又滑✌🏻要彈就係豆花碎左d黑糖糖水做底唔會太甜加埋一齊都幾好食而重點嘅芋圓,除左芋頭味個款外,其餘2款其實唔太夠煙韌,有d失望👉🏻👈🏻整體不過不失啦,唔知冰底會唔會好食d呢?
黑糖芋圓豆腐花($26)

人人都嚟食芋圓冰❄️
成座山咁大🗻都真係好吸睛👀
不過呢幾日天氣凍番☃️
所以草根都係揀番碗熱豆花
豆花有得揀唔同配料(紅豆、芋圓、粉圓等等)
芋圓出名,加上草妹中意食👧🏻(留意到呢個係重點嗎)
所以最終都揀左芋圓🍠
拎上手,咦?唔熱嘅😟?
—-黑人問號❓即時出現—-
再食啖豆腐花,好彩都唔錯😌
豆花雖然冇豆香,不過就又嫰又滑✌🏻
要彈就係豆花碎左d
黑糖糖水做底唔會太甜
加埋一齊都幾好食
整體不過不失啦,唔知冰底會唔會好食d呢?

黑糖芋圓豆腐花
$26 (宵夜)
黑糖芋圓豆腐花
2018-02-04 333 瀏覽
食完太安樓第一名物-海南雞飯就試試第二名物-太安樓台式甜品本來飲珍珠奶茶就算,但排左咁耐隊,見前面個個都叫仙草冰,就唔執輸,試試先!果然利害!手工芋圓、黑糖粉粿、大大舊芋頭!認真好味足料。
食完太安樓第一名物-海南雞飯
就試試第二名物-太安樓台式甜品

果然利害!
手工芋圓、黑糖粉粿、大大舊芋頭!
認真好味足料。
2018-01-22 267 瀏覽
這是我日常「掃街」的「蒲點」,在太安樓有很多小食店,而來來一定是我的最愛。雖然每次都大排長龍,但我不介意,和我一起等的人都不介意,這條路一直都水洩不通。每次到來來都一定會叫五款冰,份量非常大,都只是$40,加煉奶加$2。其實有點仙草的話,仙草汁已經有甜味,不用再加煉奶。而仙草和芋圓都是我必點了配料,通常我都會再選布丁、黑糖寒天凍和蘆薈。仙草不是涼粉,它比涼粉更滑。而芋圓是每天新鮮做的,咬下去還能吃出有芋頭蓉在裡面,點芋圓不只只有芋圓,還有番薯圓,「煙煙韌韌」,很有口感,又很好吃。台灣布丁一向好吃,而黑糖寒天不會太甜,帶點爽口,口感不錯。蘆薈則不會苦澀,是個輕盈的選擇。老闆的囝囝間中會客串,非常可愛,好運的話他還會給你一個飛吻。(雖然上次他真的親了下來)還有,這是一間小店,家庭式經營,營業時間短,貨品每天新鮮製造,賣完的話又或者沒有開店,請大家不要對店主有甚麼負面反應,不想「摸門釘」可上他們Facebook page先看看,請尊重別人。

2017-12-05 449 瀏覽
小妹素來喜歡「掃街」,也知道太安樓是港島區有名的掃街熱點,不過因為平常比較少逛那區,所以這天難得跟好友坐巴士途經西灣河站,當然要一到此覓食!我們兩人也是芋圓控,喜歡到處找尋好吃的芋圓,早聽聞過這家由台灣人經營的甜品小店。來之前,有特意看了看食評,不過也找不到店家的確實營業時間。這天來到時約6時多,店家還沒開店,一度擔心會否「摸門釘」了不過隨時逛了逛,再吃掉一個手抓餅(可參閱小妹的另一篇食評XD)後,就看到小店亮起燈光了把握剛開店,人還不多的時機,我們趕緊去下單了!店家除了有賣芋圓,其實也有其他飲品和豆花,不過當日所見,基本上每人都是光顧芋圓看到很多人也推介台灣黑糖刨冰,因為夠「大堆頭」外,配料選擇亦多,芋圓、寒天、花生、愛玉、地瓜等,不過友人沒有很愛吃冰,所以我們就選了冰量較少的仙草冰配料是預設好的,有芋圓、芋頭、仙草和粉圓。主角- 芋圓, 抱著大大的期待,吃下去是怎樣的呢?手工造的芋圓,果然挺Q彈,有3種口味(芋頭,紫薯和番薯),其實口味純粹以顏色自行判斷,因為是不怎麼嚐得出味道來的XD粉圓煙韌有彈性 仙草味道沒甚特別,但挺滑身的。芋頭不算十分軟腍,吃起來粉粉的,還可以。仙草冰附有淡

把握剛開店,人還不多的時機,我們趕緊去下單了!

配料是預設好的,有芋圓、芋頭、仙草和粉圓。
主角
- 芋圓, 抱著大大的期待,吃下去是怎樣的呢?

粉圓煙韌有彈性
仙草味道沒甚特別,但挺滑身的。芋頭不算十分軟腍,吃起來粉粉的,還可以。仙草冰附有淡奶,可自行添加,吃起來會更香
總括而言,尚算不錯吃的,如果芋圓的味道更突出就更出色了
2017-12-02
  • 仙草冰
2017-12-02 347 瀏覽
每次去到太安樓都食既一定係來來小吃店既台灣傳統黑糖刨冰,開店的都好像是台灣人來!夏日炎炎的話消暑一流!下單後都要等大約十五至二十分鐘,因為小店現在很受歡迎。如果三人或以上,五種冰是必須的!因為可以一次過試幾款配料,個人十分推介的配料是地瓜,芋頭,芋圓,全部都大大粒,而且粉粉的好美味😋另外加紅豆,椰果也不錯。加煉奶需要$2,建議大家都加,會比較有味道,尤其鐘意食甜點的!黑糖就會滲透在棉花冰之間,所以唔會得啲冰又唔夠味。如果仲未食過既你就一定要試!

2017-11-21 223 瀏覽
朋友推薦食芋圓好地方。西灣河太安樓出名多好野食,記得以前經過來來並沒咁受歡迎,宜家晚晚都長龐。一向其實對冰興趣不大,只係為左芋圓黎。聽講呢間係正宗台灣人開就黎試下。係香港食過好多芋圓都好唔掂,所以好多好快就執左。好想食返九份芋圓既味道呀😫食完飯想食甜品就行去西灣河。叫左一份大份芋圓冰,竟然成份食哂 好多料,佢有d唔同色既圓(地瓜圓,仲有綠茶圓),又有仙草,同其他料 建議一定一定要加錢落煉奶,超級無敵好食呀!好大碗成碗食哂
朋友推薦食芋圓好地方。

太安樓一直係港島區出名掃街的地方,無論係日式手卷、海南雞飯、台灣手抓餅等等都應有盡有。有唔少人放工/放假都會去呢到覓食,而我都唔例外。之前係 Facebook 見到來來小吃店的芋圓做得十分出色,所以今日同男朋友係太安樓食嘢個陣都不忘要試一下。"來來小吃店" 只是在下午六、七時左右才開門的,所以記得唔好碰門釘啊~ (P.S. 我之前試過去到冇開)店舖門口有好多人排隊,十分熱鬧,睇嚟我要食呢間嘅決定冇錯呀 XD鋪頭側邊的易拉架印了好多不同配料的台灣傳統黑糖刨冰/豆花讓我們選擇。由於太安樓冇冷氣有啲熱的關係,所以我同男朋友就揀咗台灣傳統黑糖刨冰(三種冰 $34)。之後店主問我地加唔加煉奶,我地加咗所以最後一共是 $34 + $2(煉奶)= $36。 原來 "來來小吃店" 有被雜誌介紹過的~ 芋圓每日用新鮮芋頭加地瓜粉搓製而成,質感軟綿、質量有保證等了大概五分鐘就有得食了!三種冰十分大碗,適合兩人一齊分享。我們選擇了手工芋圓、仙草凍和手工愛玉做配料,賣相都幾吸引。 芋圓方面,一共有三隻色,有最常見的紫色和橙色,以及綠色嘅。食落去好有咬感,慢慢滲出好香的芋頭/地瓜味,非常好食!另外,可以睇得到刨

芋圓方面,一共有三隻色,有最常見的紫色和橙色,以及綠色嘅。食落去好有咬感,慢慢滲出好香的芋頭/地瓜味,非常好食!另外,可以睇得到刨冰係煉奶的顏色,味道都十分重煉奶味。但因為製成刨冰,所以唔會話甜到漏個種。鍾意食煉奶的你唔好錯過啊!

另一面可以見到有手工愛玉同仙草凍,仲有黑糖味的刨冰添~ 愛玉同仙草凍的份量都幾多,而且食落去好涼,令本來熱到出汗的我地即刻舒服哂,頓時變得清爽
 汗都冇埋!仙草凍同愛玉的味道清淡,而口感幼滑,食個陣令人充滿幸福感,真心推介!

刨冰的口感十分豐富,食得出有少少碎冰,味道亦唔會太甜。就算怕肥的女仔食都冇問題~  整體來說十分棒,是一款健康的甜品。價錢亦很合理,咁大份量兩個人一齊食性價比很高!以後每次經過都要食一次先得
2017-08-30
2017-08-29 314 瀏覽
五種冰 $40 評分: 7/10 此食評專俾🍹: #冰控 一一一一一一一一一一一一一 天氣咁鬼熱,今次嚟太安樓梗係食冰啦🤤黑糖刨冰有10幾種配料可以選擇,3款就$34🙊我就揀咗五款😍包括芋圓,布丁,地瓜,紅豆,芋頭😋芋圓幾有口感,好煙韌👍🏻芋頭口感綿密😋冰底大大碗,另外加$2就有煉奶😍大愛😍但個黑糖好快就遮住煉奶味lu🤤整體還不錯,適合2人sweet住食喔大大碗冰,配料都幾多架
五種冰 $40 評分: 7/10

此食評專俾🍹: #冰控

一一一一一一一一一一一一一

大大碗冰,配料都幾多架
2017-08-17
2017-08-28 246 瀏覽
大熱天時食真係好爽芋圓好彈口,略大,但食落感覺似台灣嘅東東芋圓拼紅豆同仙草凍,仙草凍好食,食完個口有回甘加2蚊加左煉奶,食到落底個味好濃郁36蚊大大碗,2個人share剛剛好😍好味!
大熱天時食真係好爽
芋圓好彈口,略大,但食落感覺似台灣嘅東東芋圓
拼紅豆同仙草凍,仙草凍好食,食完個口有回甘
加2蚊加左煉奶,食到落底個味好濃郁

36蚊大大碗,2個人share剛剛好😍好味!
芋圓紅豆仙草凍冰冰
芋圓紅豆仙草凍冰冰
今日過開來西灣河搵朋友.... 溜完一輪狗..... 見無乜幾可走到咁遠一於開返我嘅OpenRice record睇吓收藏左啲咩想食又未食架啦......一開見到其中一間就係呢間......即刻雙眼發光....一定要去試....... 因為我一直都好鍾意好鍾意好鍾意食台灣刨冰..... 由細細個過去已經開始食...之後每次過去台灣都要食.....但係而家呢隻冰台灣都已經買少見少.....好難好難搵返呢種清水冰啦....(畢竟我唔鍾意食嗰啲有味刨冰...全部都好似雪糕...一啲都唔似刨冰既.....)先睇下個Menu..... 同以前係台灣食嘅一樣有得自己揀配料.......正呀!!仲有我最鍾意嘅布丁同愛玉... 一望就知要食咩...10分期待!!!我揀咗一個三色刨冰...要布丁..愛玉 同 黑糖寒天.... 當然唔少得要加牛奶啦(即係練奶呀)一見到就知道我真係搵到啦真係我以前係台灣食嗰種刨冰....好開心好開心好開心!!!以後我知道邊度可以解到我呢個清水冰既心癮啦!!

2017-08-04
2017-07-31 267 瀏覽
講咗咁耐終於你都講到嘅太安樓朝聖,係食完個海南雞飯之後我哋嚟到呢一間人人都拎住一個極大嘅冰的鋪頭。係我地行完山,行到身水身汗仲要係太安樓呢一個蒸爐到焗左咁耐,眼睛俾眼前呢一個甜品舖頭吸引左。黎到鋪頭點餐先知道原來老闆係台灣人,我哋叫咗一個五種冰,有芋圓蘆薈愛玉綠豆同番薯。轉頭返嚟只不過係5分鐘就已經整好喇,一拎上手真係塊面大。只不過味道真係有少少失望,呢一碗野就係一堆冰同埋啲材料再加上黑糖漿而組成,同我喺台灣食過有味道嘅芒果冰西瓜冰完全唔一樣,但係咁炎熱嘅天氣底下呢碗野絕對抵食。
五種冰
2017-07-30
五種冰
2017-07-16 278 瀏覽
黑糖五種冰($40)-大熱天時去太安樓食野,基本上人人手上都會拎住呢兜冰。配料揀咗番薯、芋頭、布丁、芋圓、紅豆,再另外+2加多左煉奶😍。-一拎上手果然分量十足,但係點解啲配料全部係底既😂?相機表示心好累。配料方面最正都係番薯同芋頭,食得出店家用咗好多心機去煮,芋圓都好煙韌彈牙,但係紅豆同布丁就覺得麻麻地,可能食慣台灣既統一布丁,覺得佢既布丁隻味好假😂,紅豆又唔係幾夠甜,下次決定揀多一份番薯同芋頭嘻嘻😁。
黑糖五種冰($40)

說起香港的「掃街」天堂, 就一定會想起九龍的油麻地登打士街,新界的葵涌廣場或港島的西灣河太安樓~ 太安樓聽就聽得多, 但作為九龍人, 突地過海去一個只有「掃街」作賣點的西灣河確實需要有足夠去挑戰的勇氣和搭地鐵過海的銀両。💰🙈 做足功課睇完太安樓十大必吃的小食的網介, 當然要逐樣試啦!😏🙊 5月已經踏入夏天的感覺,🌞🙄💦💦 太安樓「來來小吃店」的人氣台式刨冰便成為一眾的消暑良品, 聞說店舖由台灣人開設, 主打台灣傳統黑糖刨冰, 配料還有充滿台灣特色的手工芋圓、仙草等。 岩晒芋圓控的小編。🙈🙊 第一次來當然要試招牌菜-黑糖刨冰啦!😏 食客可選三種或五種配料, 而款款都是經典的台灣特式配料! 有手工芋圓、紅豆、椰果、手工粉粿、仙草凍、粉圓、手工愛玉、黑糖寒天、芋頭、爆爆珠等,選擇很多呢!👏🏻 三種冰($34)(附三種配料) 嘩!一碗刨冰的份量超多,有一碗車仔麵咁大!😂(平時即食會是一個小冰山🙊) 兩人分享食都絕對不會誇張!👍🏻 小編是來挑機的, 當然要選最特色的配料,自家製手工作品更不會錯過!😂🙈 手工粉粿質感比我想像中爽滑, 還散發出淡淡的黑糖清香,不錯! 手工芋圓比坊間的較為大粒
說起香港的「掃街」天堂,
太安樓聽就聽得多,
但作為九龍人,
做足功課睇完太安樓十大必吃的小食的網介,
當然要逐樣試啦!😏🙊

5月已經踏入夏天的感覺,🌞🙄💦💦
太安樓「來來小吃店」的人氣台式刨冰便成為一眾的消暑良品,
聞說店舖由台灣人開設,
主打台灣傳統黑糖刨冰,
配料還有充滿台灣特色的手工芋圓、仙草等。
岩晒芋圓控的小編。🙈🙊
第一次來當然要試招牌菜-黑糖刨冰啦!😏
食客可選三種或五種配料,
而款款都是經典的台灣特式配料!
三種冰($34)(附三種配料)
三種冰
兩人分享食都絕對不會誇張!👍🏻
小編是來挑機的,
當然要選最特色的配料,自家製手工作品更不會錯過!😂🙈
手工粉粿質感比我想像中爽滑,
還散發出淡淡的黑糖清香,不錯!
手工粉粿
手工芋圓比坊間的較為大粒,
但芋頭味薄弱,口感不夠煙韌,略為遜色。😟
手工芋圓
最好吃的應該是芋頭!
份量一點也不吝嗇!
吃起來口感綿密黏嫩。😋
芋頭控不可錯過!😂🙈
芋頭
雖說大熱天時,🌞
但值得一讚的是刨冰不易溶化,
而且食落有軟綿又涼浸浸,
加上香甜可口的黑糖汁和香滑的煉奶,
炎炎夏日來上一碗,消暑確實一流!⛄️

總括來說,
「來來小吃店」食物質素尚算ok,但勝在平,
$34便有一大碗黑糖刨冰配以多款台灣特式配料,都算抵食!
難怪獲不少食客垂青~
想試的話,要留意營業時間多數都是晚上6時才開始呀!
外賣自取
芋頭
2017-06-06 233 瀏覽
冬天想飲暖野,夏天想食凍野係咪一定既定律掃街掃冰好幸福啊冰主要分兩種,一種係三種冰一種係五種冰。配料有好多選擇而且好多都好吸引食完飯明明已經飽,但兩個女人就係大貪想食五種冰可以試多d ma。我地揀左芋頭、珍珠、芋圓、布丁同紅豆。個碗係平時食車仔麵既外賣碗,好大份呢。黑糖五種冰可以加$2蚊要煉奶,個人認為係必加既食落去係滿滿幸福既感覺,超冰感勁解熱食到中間就食到黑糖醬,都好好味。我揀既配料除左珍珠之外其他我都好鐘意,好好味呀雖然咁大份,但都好快比我地秒清了。另外見到有款芒果牛奶冰都好似好正,見到人食賣相好得,下次再去試下先
冬天想飲暖野,夏天想食凍野係咪一定既定律
掃街掃冰好幸福啊
食完飯明明已經飽,但兩個女人就係大貪想食五種冰
可以試多d ma。
自選五種冰加煉奶

食落去係滿滿幸福既感覺,超冰感勁解熱
自選五種冰加煉奶