2014-02-08 1793 瀏覽
農曆大年初三赤口,要避過不必要的爭拗,又不想到車公廟超級迫人故決定"遠走高飛",可是沒有按原訂計劃前往濕地公園,反而到了元朗佳記甜品大吃大喝。食 客由街頭坐到街尾,尤如圍村盆菜宴般喜慶熱鬧,我們當然被眼前人山人海的情景嚇怕,唯一方法想到外賣到附近公園進餐吧。農曆新年店方加派人手應付人潮,幸 運地在輪候不久已有店員為我們安排下單,無論是首次到訪的筆者,抑或識食之仕,選擇的多是招牌B仔涼粉,我們更額外要了榴槤班戟、芒果河粉、香蒜辣椒雞翼尖、腸粉和魚蛋,一於來個小吃甜品大雜燴。1. B仔涼粉 HK$80沒有看餐牌價錢,不知是否在新年期間加價呢? 定價的確比想像中高。在大約15-20分鐘後食物到手啦,先吃這個巨型的B仔涼粉吧,面頭鋪滿水果包括木瓜、西瓜、蜜瓜、哈密瓜、水蜜桃、奇異果、龍眼、大樹菠蘿、香蕉、椰果、蘆薈、海底椰,顏色鮮艷奪目,十分引人食慾。當中不是款款水果也甜美和新鮮,質素較好的有大樹菠蘿、香蕉和西瓜,加入淡奶的涼粉爽滑彈牙,既香且滑。吃時記緊要拌勻底部糖水會較美啊,新春天氣回暖,吃個陽光下的B仔涼粉又爽又甜,心情超好。2. 芒果河粉 HK$36是大熱了良久的創意甜品,還是筆者首次

1. B仔涼粉 HK$80

2. 芒果河粉 HK$36
是大熱了良久的創意甜品,還是筆者首次吃到,甜"河粉"入口滑溜有彈性,其實由蒟蒻粉做成,比真正的河粉更為可口,帶淡淡椰香和甜度浸在滿滿香甜的鮮芒果蓉和大大件芒果肉中,兩者味道匹配,感受到冰涼兼滿口果香,絕對是有趣美味的甜品

3. 榴槤班戟 HK$24

聽聞是經常早早沽清的款式,也是筆者認為是最有質素的甜品,一客兩件班戟,外皮薄而帶點煙韌,由於榴槤味濃烈,故吃不到任何味道。
內裡新鮮榴槤肉奇多,香氣濃郁、質感軟滑,份量頗多,比坊間一味只有厚厚忌廉來得有驚喜,一口氣吃兩件沒有難度。

4. 香蒜辣椒雞翼尖 HK$14

小吃需在另一邊收銀處自行購買,原先想吃的鹵水蛋和雞翼已售罄,幸好還有雞翼尖供應,眼見外籍店員以大湯杓容量為一客份量,筆者即時取消買兩客的念頭。

味道有如其名是蒜香加辣勁惹味,雞翼尖屬肥大類別增加咬口,吸收了秘製甜辣汁料煮得入味,吃起來肉嫩滑骨軟腍,越嚼甜味越突出,滋味得連沾在手指頭的精華也不放過。

5. 腸粉 (8條HK$14) 及魚蛋 (2串HK$14)

腸粉、魚蛋和燒賣從來是筆者亦相信是大部份港人大愛,看到大型餐牌上有供應,眼前為之一亮。腸粉應是批發貨色吧,質感不失滑溜,店員慷慨為我多下甜醬和麻醬,已感幸福得無話可說,若有芝麻就完美了。

至於魚蛋,體積細小,彈性一般口感偏實,但個人頗喜歡夾著果皮的香氣啊,就連這不辣口味的汁料也做到濃稠惹味。

吃過以勞力換取的一餐,感到特別美味與幸福,事後聽到這裡食物水準下滑與衛生情況不理想的消息,筆者又不太上心,一來不是經常光顧,二來總覺得外邊食店要做到100%潔淨幾乎是沒可能的事,正所謂眼不見為乾淨,在溫暖的新春節日吃點清涼吃點甜實在太暢快啦!

****************************
*口味各有不同,食文只作參考。
2014-02-02
20 分鐘 (外賣自取)
  • 雞翼尖
  • 腸粉
  • 魚蛋
3K
2014-02-01 685 瀏覽
上次黎食B仔已經係三四年前嘅事,事關太多人好難揾位,坐街又好似好污糟咁。過新年,人依然勁多,好彩舖頭入面有位,光猛啲又乾淨啲,二話不說,霸番張靚枱先。雞亦尖,每枱必叫,梗係唔執輸叫番碟。廿幾蚊份量好多喎,好辣,但辣得好過引,正呀。凍左後好多雞油一舊舊,一定要襯熱食。龍眼冰,食辣野再飲番啖解下辣。甜度適中,好香椰汁味,好大杯又多龍眼,十幾蚊杯抵飲。木瓜西米露,又係大大碗,西米淋得黎仲有咬口,唔係一舊個種。木瓜新鮮又夠甜,椰漿又甜又香滑,好味。落單阿姐係無禮貌左啲,但落單即黎唔使三催四請,加上啲野大碗價錢合理,唔怪得咁多人黎食。

2014-01-03
$25 (宵夜)
2014-01-30 644 瀏覽
 不能期望樓面姐姐的服務態度.跟現在外面包裝過的甜品店不同,賣點是大件低食.因為人客很多生果去貨快.所以是很新鮮的雞翼尖喜歡辣的對這款就會有一定魔力,食一次便會愛上,炆得很淋,很入味,$12 大大碟榴槤pancake一般吧.

榴槤pancake
一般吧.

2014-01-10
$40 (宵夜)
2014-01-25 502 瀏覽
好差,以後都唔會再去食,B仔西米$67,除咗d罐頭水果有味外,其餘的新鮮生果例如西瓜,蜜瓜,哈蜜瓜,木瓜都淡而無味,西米又少得可憐😭;魚蛋$6/8粒,質感又好麵粉😓;只有雞翼尖$12味道較好,但超多油;另外啲侍應阿姐服務態非常差,好像唔想做咁,對客人一係不理會,或者就係毫無禮貌,我們是來幫襯食嘢架,唔係嚟受氣架😡可能見好生意唔休做,淨係做自由行巳夠,所以唔想咁多人去食嘢呀,B仔真係每況愈下,令人失望😩😤
40 分鐘 (堂食)
2014-01-18 427 瀏覽
工作了一整星期,好不容易終於捱到了星期五。 Happy Friday還是要加班,拖著疲累的身軀回到家看到桌上有件B仔出品的芒果pancake,突然有感動得要哭的衝動。 上兩星期才去過B仔,想不到那麼快又可以再嚐B仔的出品。 芒果pancake滑溜溜的外表真的很吸引,很想一口把它吞進肚子呢,可惜嘴巴不夠大,唯有一口一口慢慢品嚐。先切掉pancake的一角,厚厚的忌廉和一小塊芒果就露出來了。 Pancake做得很薄,用叉子輕輕的切一下就完整的切開了,但味道方面就是沒甚麼味道,只是混了黃色色素的麵粉,並沒有蛋的味道。 忌廉很軟滑,而且甜度適中。 由於只切到少少芒果,還未嚐到真味道,要再來一口。再切一下,嘩,不得了,好大的一塊芒果。 因為現在不是芒果當造的時節,所以對芒果的味道並不抱太大期望,結果卻喜出望外。 芒果非常甜,一點酸的味道也沒有,不知道是否浸過糖水呢,不過這麼大的芒果真的很叫人滿足。
外賣自取
2013-12-10 343 瀏覽
首先推介 $70 的b仔生果盆生果部份係新鮮的, 包括西瓜粒, 哈密瓜粒, 密瓜粒, 香蕉, 奇異果, 蘆薈, 全部多汁清甜, good!罐頭的有大樹菠蘿, 椰果, 桃份量有相見, 成座山咁, 一個字, 抵!then, 到個雞翼尖, 一個字, 辣! 但勁好食, 見好多枱都係叫呢個, 就知佢good !所以食左兩樣, 又抵又好
生果盆
首先推介 $70 的b仔生果盆
罐頭的有大樹菠蘿, 椰果, 桃
份量有相見, 成座山咁, 一個字, 抵!
雞翼尖

所以食左兩樣, 又抵又好
2013-12-01
生果盆
2013-11-17 318 瀏覽
系日到元朗一遊參觀完天水圍全港二大葛圖書館之後搭761P 到大棠路落車當然就系為咗食B仔涼粉喇我哋四個人share一份B仔涼粉原來一份要$67好貴涼粉在下面上面全部系生果有椰果,荔枝,龍眼,哈密瓜,西瓜,大樹菠蘿,木瓜,奇異果,菠蘿,蜜桃,香蕉,海底椰,香瓜應該冇漏除左蜜桃系罐頭,菠蘿香蕉好酸之外生果大致ok同埋佢會附送花奶涼粉爽口相信都系自家制價錢雖然偏貴但系絕對系誠意之作值得一試
系日到元朗一遊

好貴
涼粉在下面
上面全部系生果
應該冇漏

除左蜜桃系罐頭,菠蘿香蕉好酸之外
生果大致ok
同埋佢會附送花奶
涼粉爽口相信都系自家制

價錢雖然偏貴但系絕對系誠意之作
值得一試
2013-11-16
2013-11-03 368 瀏覽
食完午飯,同事想再去食B仔涼粉,$68一大盆,足6人份量,但只得我同同事兩個食,食了兩三碗,頂唔順,太飽了!真係食唔落,B仔涼粉,好足料,有蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜、大樹菠蘿、椰果、菠蘿、奇異果、蜜桃........食食吓,先發現B仔涼粉間鋪頭係叫佳記甜品,唔係叫B仔涼粉,叫B仔涼係因為當年老闆整了一個生果涼粉比一名雜工食,個雜工叫B仔,因為好味,之後啲人就個個都話要食B仔嗰個涼粉,所以以後就叫B仔涼粉,又學到嘢啦!
B仔涼粉
2013-11-16
2013-10-08 155 瀏覽
食飽飯落街食糖水,去左B仔, 呢間野人人都識架喇不過冇想像中咁掂叫左雞翼尖同西米露雞翼尖都算入味, 辣左少少, 可以再試過西米露好稀, 唔係太得, 太多水,真係飲"糖水"咁....閒日唔係太多人, 假日就人山人海有假放係閒日黎試下都OK
食飽飯落街食糖水,去左B仔, 呢間野人人都識架喇
不過冇想像中咁掂
叫左雞翼尖同西米露
雞翼尖都算入味, 辣左少少, 可以再試過
西米露好稀, 唔係太得, 太多水,真係飲"糖水"咁....
閒日唔係太多人, 假日就人山人海
有假放係閒日黎試下都OK
2013-10-07
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2013-10-07 147 瀏覽
來到元朗,我們去了非常出名有售大大份的b仔涼粉店試,但我們沒有點b仔涼粉,因為友人覺得沒有什麼特別,而且看見餐牌有樣非常特別的cheese cake, 是益力多"舉弱"味,友人點了這個,我點了blueberry cheese cake$32有2件也算是便宜了對於cheese cake來說,但是味道方便又不是太好,因為不太重cheese 味,可能是混合了很多其他成分,不過是新嘗試,我也是頭一次試益力多味的。

5 分鐘 (堂食)
今天與老婆仔去了南生圍放了風箏走了很多冤枉路終於回到市區沿途也說著要來吃B仔涼粉簡單吃過晚飯再到附近商場逛了一會就來到了這是我們第二次來吃了上次是到大棠看過紅葉後我也拿出電話看一看上次拍的食物照片老婆仔也不忘問我她比起當時有沒有瘦了其實她的確是瘦了一點點不過瘦不瘦也同樣美麗我們點了一個67元的B仔涼粉兩個人分享老婆仔說一直想嘗試這裡的雞翼尖所以也點了一份12元的蒜香雞翼尖先來了蒜香雞翼尖比想像中大份兩個人吃也算多了吃下去質感有不錯軟軟的馳名是有原因的一向不喜歡吃雞翼尖的我也吃得津津有味不過我認為辣了一點不能吃辣的人還是少吃為妙但老婆仔卻說一點辣也感覺不到她吃辣的程度究竟有多高?再來的是極大份的B仔涼粉沒想到竟是這麼多簡直是6個人的份量不過一開始我還是認為我們兩個能吃得下但吃著就發覺實在太多了表面的生果也很多幾乎無法吃最底層的涼粉不過生果感覺很新鮮尤其是大樹菠蘿老婆仔讚不絕口不過實在太多生果了味道有點複雜有喧賓奪主的感覺最後只吃了三分一左右只好加$3買個外賣盒拿回家吃還模仿了之前第一次來替老婆仔拍了一張照片由於我們還有很長遠的將來將來我們還會再來這裡吃的不過不會再是吃一大碗吃不下的涼粉
今天與老婆仔去了南生圍
一向不喜歡吃雞翼尖的我也吃得津津有味
不過我認為辣了一點
不能吃辣的人還是少吃為妙
但老婆仔卻說一點辣也感覺不到
她吃辣的程度究竟有多高?
B仔涼粉
由於我們還有很長遠的將來
將來我們還會再來這裡吃的
不過不會再是吃一大碗吃不下的涼粉
2013-10-03
$41 (宵夜)
蒜香雞翼尖
吃過晚飯, 就去佳記坐下食下甜品!!!!  最好的是芒果腸粉! 薄簿又滑滑的甜腸粉包着大大件又甜到漏的芒果, 真的非常喜出望外!!!!  好味到不得了!!! 其他的糖水有:杏仁豆腐, 芒果班戟, 芒果西米撈, 和紅豆紫米露!!!  杏仁豆腐好甜, 但有濃的杏仁味!!!芒果班戟就cream多, 芒果細件!!!  食到一口cream!  芒果西米撈, 芒果蓉好酸, 但芒果粒甜!  所以酸多過甜, 食了兩啖便放棄!!! 紅豆紫米露就ok點!!!  不太甜, 而紅豆和紫米非常豐富!!!  紅豆有重紅豆味和煮得夠林!!!!偶爾一次的佳記是ok的!
吃過晚飯, 就去佳記坐下食下甜品!!!!

杏仁豆腐好甜, 但有濃的杏仁味!!!

偶爾一次的佳記是ok的!
題外話/補充資料: 不要期望有服務!!! 如果你叫慢D, 都會比D阿姐話!!! 仲有, 個阿姐漏寫我碟雞翼尖, 追單時佢竟然話係我錯!!! 仲要好惡咁問我要唔要再落order!!!! 最後都無心情食, 所以無要!!!
2013-09-28
  • 芒果腸粉
  • 芒果班戟
2013-08-21 83 瀏覽
吃過幾次,一次過寫食評吧!雞翼尖: 招牌咸食, 好香, 好像是沙薑的味道, 夠惹味, 亦大碟!楊枝甘露: 好大碗, 芒果和西米的份量足, 但太「杰」了, 我喜歡稀一點腐竹糖水: 腐竹都煮溶了, 與糖水混然天成, 不太甜, 不錯,但碗底有好多意米, not my cup of tea生果撈: 好大碗! 當飯食也行, 不過b仔賣的就是大件夾抵食嘛~
吃過幾次,一次過寫食評吧!

$30 (宵夜)
2013-06-08 91 瀏覽
上篇提及, 走訪完泛后, 然後又走對面的佳記甜品, 全因貪饕...腸粉和魚蛋--腸粉是唯一與泛后吃過的相同食品, 只因一時好奇, 想知道究竟哪間的腸粉好吃一點, 答案是...自己喜歡佳記多一點, 雖然佳記奉上食物時, 同樣是熱騰騰, 多醬汁, 有米漿味, 滑身, 最重要的是腸粉本身比較腍, 更容易入口, 口感再滑一點, 還有佳記的甜醬, 入口比較淡身, 甜味不會蓋過食物本身的味道, 至於魚蛋, 細細粒, 爽口彈牙, 少少魚肉味蒜茸香棘雞翼尖--雖然自己並非好棘和喜歡雞翼尖, 但是仍然願意接受這個食品, 端上時熱辣辣, 雞翼尖估計至少十多二十隻, 除了雞翼尖, 碟上盛滿蒜茸香棘汁, 蒜茸香棘味已經完全滲入雞翼尖內, 十分惹味榴槤班戟--原先選擇鮮榴槤布甸和榴槤糯米卷, 可惜售罄, 剩下的只有這個榴槤班戟, 撕破包裝後, 已經傳來陣陣芬芳的榴槤味, 由於剛從雪櫃取出, 仍然保持冰涼, 弄開班戟, 內裡盛滿榴槤肉和忌廉, 其比例大約6比4, 榴槤肉十分豐富, 可惜榴槤肉帶少許苦澀味, 班戟則稍為厚身, 有少少硬, 會不會是這些原因, 賣剩榴槤班戟?!
2013-06-01
$22 (其他)
2013-05-11 46 瀏覽
好日都唔打一次評論,估唔到今次會係嬲到要上泥打!本人唔係經常去食,不過今次之後就唔會再有下次今日入到元朗,特登過泥食,但係就大失所望.唔係食物有問題,而係店員態度有問題當我地落完單,叫左個B仔之後,有位帶頭箍嘅呀姐叫我地掉去隔離台,話因為後面有一大班人,咁我地就掉過去啦,掉位OK絕冇問題但之後發生嘅事,我就的確忍唔落喇...當我地一路等~等~等~等左差唔多4,5個字眼見其他比我地遲泥嘅人都已經有得食,我地仲未有就吹一吹個頭箍呀姐,佢第一句係話"冇收到單WO,邊個幫你落嫁?!"真係想問一句,乜而家出街食野要認住邊個落單嘅咩?我地本身以為係佢落就話係佢,點知,佢睇一睇張單之後就語氣超差話"都唔係我落,D字都唔係我D字~"然後佢就大叫,問企係廚房出面個呀姐個到有冇單答案竟然係冇,頭箍呀姐冇向我地解釋番件事,只係係到同我地再三強調D字唔係佢寫,其實我地唔需要知D字係咪你嘅,剩係想知發生咩事..企係廚房兩個呀姐睇睇下,先發覺兜野送左去原本我地座個到,姐係個一大班人到但個台D人本身好似冇叫B仔,唔知點解可以照食當時嬲到震,另一個呀姐話即刻整番,但確實唔想睇住張單D字再等到天都黑埋先食到呢兜極品,只
好日都唔打一次評論,估唔到今次會係到要上泥打!
本人唔係經常去食,不過今次之後就唔會再有下次

今日入到元朗,特登過泥食,但係就大失所望.
唔係食物有問題,而係店員態度有問題

話因為後面有一大班人,咁我地就掉過去啦,掉位OK絕冇問題
但之後發生嘅事,我就的確忍唔落喇...

當我地一路等~等~等~等左差唔多4,5個字
眼見其他比我地遲泥嘅人都已經有得食,我地仲未有
真係想問一句,乜而家出街食野要認住邊個落單嘅咩?
我地本身以為係佢落就話係佢,
然後佢就大叫,問企係廚房出面個呀姐個到有冇單
答案竟然係冇,頭箍呀姐冇向我地解釋番件事,
但個台D人本身好似冇叫B仔,唔知點解可以照食

當時嬲到震,另一個呀姐話即刻整番,
但確實唔想睇住張單D字再等到天都黑埋先食到呢兜極品,只好走人.

其實我知道呢間甜品店好出名,唔休做,
但係要有好店員先會令客人食得舒服,
否則食物再平再抵,
都只會令一D同樣重視店員質素嘅客人向食店SAY NO.

最後我地企係佳記門口向B仔永別,
然後再向對面間FAN HAU甜品進發