2021-11-21
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗響卑利街舊店時,間唔中都去飲下嘢,開咗新店,咁耐都未去過,襯假日嚟食下lunch hea 下先!🍴爆炒本地鮮魷 / 海虎蝦 / 日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配鰹魚牛油($148)呢款係是日意粉,聽到個組合後真係完全估唔到係咩味😂嚟到首先見到煎香咗嘅虎蝦,都幾大隻,鮮魷份量幾多,有少少菇、粟米仔同蔥花響面。個汁唔係太杰嘅~試下個烏冬先,好彈牙煙韌,鏗魚牛油汁加埋櫻花蝦,帶少少鹹香鮮味,燴汁份量多,令每條烏冬都包到汁,櫻花蝦嘅份量都好足,凈食烏冬已經覺得好正!煎海虎蝦同炒魷魚到煮到啱啱好,兩樣肉質夠爽口即係好新鮮!呢個好好味,但唔係每次都可以遇返佢,如果遇到的話大家真係要試下!🍴黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭番茄溏心蛋 / 丹麥吐司 / 田園沙律($168)上網見到好多人推介佢嘅叉燒好食,見weekend 先有呢個 Egg Benedict 菜式,而呢款咁西式嘅食物配叉燒又係點呢?好奇心令我要試下!上面鋪咗幾大舊伊比利亞叉燒,半肥瘦,肉質嫩又爽口,好味!切開溏心蛋係深橙色,蛋黃好啫喱狀,味道濃郁,丹麥吐司甜甜哋,夠厚又鬆化,加埋下
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗
上面鋪咗幾大舊伊比利亞叉燒,半肥瘦,肉質嫩又爽口,好味!切開溏心蛋係深橙色,蛋黃好啫喱狀,味道濃郁,丹麥吐司甜甜哋,夠厚又鬆化,加埋下面嘅肉汁食,又出奇咁夾wor!呢種cross-over 啖啖肉,新奇又好味!
🍴Superfood Smoothie($68)
呢個入面有牛油果、青檸汁,用燕麥奶做base去打,上面有奇亞籽,牛油果同燕麥奶打到好smooth,牛油果味好香,夠熟又creamy 牛油果嘅味道,完全feel 唔到冰,亦唔會凍到爆,即係料多過冰,但又打到好滑冇起粒,青檸汁令到杯smoothie 好fresh,奇亞籽會有粒粒口感,好飲有少少飽肚~
🍴Coffeein Bomb($48)
呢個係冷泡咖啡加可樂,本身可以揀nutty 或fruity 嘅咖啡,店員介紹朋友配fruity 嘅咖啡會比較夾,因為呢種咖啡帶citrus、荔枝、橙同佛手柑味,同有汽嘅可樂好襯,我試飲咗一啖,味覺有少少複雜得意,可樂嘅甜,加埋果香嘅帶淡淡咖啡苦澀味,好飲又醒神!
🍴格子鬆餅 / 中式甘蔗年糕 / 是日風味($98)
格仔鬆餅配麻糬就食得多,配中式甘蔗年糕又係點呢?賣相又係好靚,鬆餅上面有焦糖化咗嘅香蕉,側邊有榛子忌廉同芝麻雪糕,格仔餅外面好香脆,有厚度中間嘅餅帶少少chewy,甘蔗年糕響餅中間,煙煙韌韌帶少少甘蔗清甜味,芝麻雪糕好濃郁,又係一個估唔到D味可以咁夾嘅組合!正!
格子鬆餅 / 中式甘蔗年糕 / 是日風味
跟住我哋見到吸煙嘅人可以上3/F,我哋八卦問可唔可以上去睇下,原來係一個戶外空間,可以食煙同埋飲嘢嘅~
成餐飯不得不講一句「好 L 正」😂呢度嘅食物配搭好有創意,諗唔到嘅嘢放埋一齊又驚喜地好食,啱晒我呢個鍾意試新奇嘢嘅人!店員都幾energetic 同 friendly,好樂意介紹,當中有一個哥哥仔好可愛好feel 到佢嘅熱誠同energy,佢會扎住馬咁同你落單同埋答你問題!員工又好開心,我又同朋友食得飲得好開心,慢慢傾偈吹水,過咗一個好開心嘅假日下晝!