2019-03-18 159 瀏覽
有個同事離職,於是大家就同他farewell。這間係同事推薦,她都話唔錯,所以中午就拉大隊過來試試環境不錯,優雅中國風,坐外面比較好,無咁悶熱。碗碟都比較趣緻,不過茶壺同水壺有點怪,鐵壺一樣。我們人比較多,所以叫了點心和一點菜。木耳紫山藥,清脆爽口,黑蒜整斑腩,太咸,不算太好。炒粉都不錯,分量足。大肚婆炒飯,名字挺有趣,實質是生薑粒炒飯,嗯……淡味,無乜特別(可能因為唔食薑)叉燒色澤光亮,肉質都不錯同事推薦食黑金流沙包,都可以。豬仔包外形比較得意,吸引最後仲叫了甜品,除了港式特色砵仔糕,蛋散等,仲有這個青蘋果,外表好靚,是白朱古力+忌廉,因為裡面是酸甜布丁,所以整個甜品不會太甜,推薦!

同事推薦食黑金流沙包,都可以。豬仔包外形比較得意,吸引

2019-03-02 282 瀏覽
3月1日,糧頭久別重逢又一城有一個小時空檔,梗係坐低搵啲嘢食下啦....個湯得1/3,收我$59+10%,梗係唔收貨啦⋯⋯$9/位茶 蝦籽粙皮$69/件, 冇乜好食都話咗元朗係美食天堂去麥當勞坐下好過蝦子柚皮基本上冇味,蝦下唔香柚皮唔滑,一次就夠桃膠杏肺湯,豬肺像沒有洗乾淨似的,連一隻瘦弱的雞腳,及只有1/3小碗湯至於所謂嘅茶位,冇茶選擇成件事根本就冇可能合格,只為什麼有那麼多好評,真是我懷疑。希望食店有進步,否則只會被淘汰
3月1日,糧頭

久別重逢又一城
有一個小時空檔,梗係坐低搵啲嘢食下啦....

個湯得1/3,收我$59+10%,梗係唔收貨啦⋯⋯

$9/位茶 蝦籽粙皮$69/件, 冇乜好食
都話咗元朗係美食天堂

去麥當勞坐下好過

蝦子柚皮基本上冇味,蝦下唔香柚皮唔滑,一次就夠

至於所謂嘅茶位,冇茶選擇

蝦籽扒柚皮
2019-03-01
  • 未食到
2019-02-22 183 瀏覽
There is quite a lot of choices in the menu for traditional dim sum and creative ones, especially the names that invented. There is no doubt that the creative ones are curated for the purpose of instagrammable-worthy pictures.However, when it comes down to taste, the traditional dim sum are far more delicious, such as Dumpling in Chiu Chow Style and Shrimp Dumpling. The Dumpling in Chiu Chow Style are full of tasty mixture inside the dumpling wrap.Yet, I am kind of disappointed with the Stuffed

Yet, I am kind of disappointed with the Stuffed Fish Maw with Black Garlic, it totally different from what I expected, the combination of the black garlic obviously is the creative part, yet it doesn't really match with the overall taste of the dish.

The Chinese Yam in Sesame Sauce is even worse, the dish name doesn't suggest that it's a cold dish, when happened to be when it arrived. As it's served cold, when the Chinese Yam been sit for quite a while in room temperature, it looks like yam sitting on sesame sauce in a flowing pond, it's not appealing at all.

Having said that, the highlight of the meal is the Braised Superior Shark's Fin. The presentation is impressive and creative, the vinegar and red wine is presented as like a test tube for the patron to add in the shark's fin. For every spoon of soup, you can actually taste a mouthful of yummy shark's fin in it.

2019-02-20
2019-02-16 246 瀏覽
與男友於叉一城搵野食, 見到間坐位舒服,決定試試。以為中菜都比較大碟, 會適合3-4人,發現呢間有注明1-2人用既菜式,細心! 星級蜜叉燒 (8 件) 肥瘦適中,肉質挻身又唔會煙韌 ,食得出選用既肉脂肪分配均勻。 蜜汁塗滿左喺叉燒面。 好味! 尖子豆腐豆腐下面有粉絲啱餸飯一齊食。豆腐連蔥、蒜、蝦 及 另有豆豉、蔥、帶子放入口,好滿足!龍蝦湯脆米飯上菜時, 脆米和龍蝦湯是分開的。吃的時候才倒進, 所以脆米吃的時候還很脆口,龍蝦湯內還有很多菇和蝦肉,口感獨特! 青蘋果蛋糕這個甜品酸酸甜甜的很開胃! 外殼用白朱古力包圍, 慕絲甜度恰到好處! 推薦!*另有茶介 及 加一
與男友於叉一城搵野食, 見到間坐位舒服,決定試試。

星級蜜叉燒 (8 件)

尖子豆腐

龍蝦湯脆米飯

青蘋果蛋糕

*另有茶介 及 加一

2019-02-13 287 瀏覽
捉緊新年尾巴,同兩位女友人見過面新年梗係食中菜,友人揀左係又一城中心點食飯,方面大家食完返歸餐廳環境舒適,用餐區分室內室外,我地揀室外,開場d,侍應服務幾好反應快,適合邊食邊吹水每人揀樣叫餸share食~乳鴿 熱辣辣 juicy好味道魚湯勝瓜什菌乜乜清清地 湯無乜味精 但唔夠熱安格斯牛略嫌老左小小 味道尚可薑蔥魚雲我地三個都覺得呢碟好食 有獲氣紫准山本人最愛 清甜爽口 超好食 仲有碟炒菜心 食得興起唔記得影相友人貪得意叫左粒青蘋果蛋糕做飯後甜品外圍青色既係白朱古力,本人不愛甜,無試青蘋果內有慕思同青蘋果肉,味道酸酸甜甜我地一致認為,食物不俗,環境ok,不妨一試的新派中菜
捉緊新年尾巴,同兩位女友人見過面

每人揀樣叫餸share食~
乳鴿 熱辣辣 juicy好味道

紫准山
本人最愛 清甜爽口 超好食

仲有碟炒菜心 食得興起唔記得影相

友人貪得意叫左粒青蘋果蛋糕做飯後甜品

外圍青色既係白朱古力,本人不愛甜,無試
青蘋果內有慕思同青蘋果肉,味道酸酸甜甜

我地一致認為,食物不俗,環境ok,不妨一試的新派中菜

2019-02-12
2019-02-04 184 瀏覽
在同事口中得知這家餐廳的點心非常精緻美味,這天我跟家人嘗了幾款。真心多謝同事的推介,點心不但美味而且外形討好,令人邊吃邊有賞心悅目的感覺。我吃了黑金流沙包、金箔蝦餃、美味金錢肚……吃完點心後當然是吃甜品,我點了這款青蘋果外型的甜點,它是什麼? !你來嘗一嘗就知道了,真的值得一試呢!💓💓
2019-01-22 254 瀏覽
餐廳裝修別緻,座位亦十分寛敞舒適,令人有很relax的感覺。食物賣相好,用具乾淨整潔,服務值得一讚,唯食品價錢稍貴。我們點了: 桃膠杏肺湯,杏汁味濃,但減左少少。雞蛋焗魚腸,普通,個面可以再焗得香口啲。錦鹵脆雲吞,個汁有蝦有豬潤,都幾好食。鳳梨咕嚕肉,不過不失。小雞三兄弟,包餡係班蘭蓉,坊間少有,好特別,而且仲有特別造型但班蘭蓉唔夠滑,包一凍左啲餡就好實。原桶古法豆腐花,呢個值得一讚再讚好滑,超級滑,好食。
餐廳裝修別緻,座位亦十分寛敞舒適,令人有很relax的感覺
。食物賣相好,用具乾淨整潔,服務值得一讚
,唯食品價錢稍貴。

我們點了:
桃膠杏肺湯,杏汁味濃,但減左少少。
雞蛋焗魚腸,普通,個面可以再焗得香口啲。
錦鹵脆雲吞,個汁有蝦有豬潤,都幾好食。
鳳梨咕嚕肉,不過不失。
但班蘭蓉唔夠滑,包一凍左啲餡就好實。
原桶古法豆腐花,呢個值得一讚
再讚
好滑,超級滑,好食。
2019-01-12 200 瀏覽
點心一直是最愛幾乎每星期都到又一城商場餐廳來來去去都那幾家連式經營的餐廳都吃到悶早期已留意到前身schoolfood裝修相信會開一家中式點心今天終於正式試試這仝堂茶聚新的點心店裝潢很別緻事實上也類似功夫點心一類不再是茶樓式年輕化的中式點心也很受任何年紀歡迎用點心紙點餐選擇非常多 保留了經典點心也有許多創新食物只覺2人來吃實在不能每樣試試看過Menu又覺得很像唐宮小聚不知是否同一集團經營?雅致的小金魚色調豐富也很堂皇的裝修朋友想試的黑天鵝荔蘇樣子漂亮但表面黑炭蘇蘇有點苦必食蝦腸蝦很大粒 腸粉也是粉嫩幼滑的黑松露春蛋燒賣及King size蝦餃正常得得意意包因為一次過將所有點心上齊已放涼 覺得還好沒有想像中好吃最後點的龍蝦湯脆米飯米是炒/炸過 變成粒粒脆米先放米入湯再焗2分鐘變了龍蝦湯燴飯配上大量菇菌 味道是令人回味的還有很多想試的菜式召喚親朋好友同往相信更開心是坐得舒服又不會嘈吵的點心友聚腳點
點心一直是最愛

選擇非常多 保留了經典點心
也有許多創新食物
只覺2人來吃實在不能每樣試試

看過Menu又覺得很像唐宮小聚
不知是否同一集團經營?

雅致的小金魚

還有很多想試的菜式
召喚親朋好友同往相信更開心
是坐得舒服又不會嘈吵的點心友聚腳點

2019-01-10 239 瀏覽
又係同幾個親戚食飯,又係要去九龍塘又一城,因為方便佢哋。今次揀咗依間仝堂茶聚,食Fusion菜,好多唔同菜都有得食,但係最後,我哋都係揀咗啲廣東菜。叫咗個乳鴿share大家食,好juicy,好多汁好好味。咕嚕肉我鍾意食啲菠蘿,其他菜都好食。大部分時間都係傾計同吹水。最後梗係要食甜品,叫咗三樣嘢食,有個豬仔包,三色砵仔糕,同埋馬拉糕。最鍾意食個馬拉糕,不過因為係豬油做,所以唔敢食咁多。個三色砵仔糕,白色同啡色都冇乜特別,有一個藍色幾特別,但味道都係甜甜地。
2018-12-21 6654 瀏覽
佔著地利的九龍塘又一城,位處東鐵與港鐵的滙聚點,所以吸引不少人到這裏購物或用膳。今天我約了好朋友飲茶,我們一個九龍人,一個新界人,就不約而同想起到又一城這間新派的中菜館飲茶。餐廳主要分為店內和店外兩個用餐區,店內用餐區比較寧靜,店外用餐區則比較開揚,同時可以看到窗外風景和商場內的遊人來來往往,兩個風格各有其特點,但裝潢設計也十分舒適。茶錢 (@$8)桃膠杏肺湯($59)👍👍👍👍👍近排天氣有點乾燥,還有幾聲咳,這個桃膠杏肺湯就最適合了。乳白色的燉湯內除了有豬肺外,還有雞腳和桃膠,雞腳有豐富的骨膠原,桃膠對皮膚很滋潤,加上以營補營的豬肺,飲完後感到喉頭十分舒𣈱。特級黑豚叉燒($109)👍👍👍👍這是特級黑豚叉燒,肥瘦適中,瘦肉部分稔滑,小肥的脂肪部分甘香豐膩,加上甜甜的蜜汁,所以吃多兩件都不覺得飽滯。艇家鹵三鮮($89)👍👍👍👍👍艇家鹵三鮮包括豬生腸、豬肚和墨魚片,豬生腸切成小段,十分爽脆,豬肚切成粗條,爽中帶點嚼口,墨魚片切成薄片,煙煙靭靭,三種不同口感的材料帶出三種不同的層次。仝堂蝦餃皇(@$35)👍👍👍👍蝦餃皇一籠一隻,薄薄的外皮上放了矝貴的金萡,外皮很薄並帶點煙靭,饀料的蝦肉爽彈鮮甜

茶錢 (@$8)
茶錢 (@$8)

桃膠杏肺湯($59)
桃膠杏肺湯

特級黑豚叉燒($109)

特級黑豚叉燒

艇家鹵三鮮($89)

艇家鹵三鮮

仝堂蝦餃皇(@$35)
仝堂蝦餃皇

蝦餃皇一籠一隻,薄薄的外皮上放了矝貴的金萡,外皮很薄並帶點煙靭,饀料的蝦肉爽彈鮮甜。
仝堂蝦餃皇

蝦乾頭抽炒麵($65)
蝦乾頭抽炒麵

簡簡單單的蝦乾頭抽炒麵,材料只有蝦乾、洋蔥絲、蔥段等,雖說簡單,但就能夠吃到麵條十分爽彈並十分有鑊氣,頭抽的味道亦均匀沾滿每條麵條。
蝦乾頭抽炒麵

鮑魚糯米雞($79)
鮑魚糯米雞

用荷葉包裹著的糯米雞,荷香軟糯,糯米雞內還有原隻鲍魚,令一隻普通的糯米雞變得更加有「內涵」。
鮑魚糯米雞

原桶古法豆腐花($35)
原桶古法豆腐花

精緻的木桶載滿了又滑又香的豆腐花,由於豆腐花是即叫即造,所以上到枱時是十分熱的,加入黃糖調味,味道和口感都是完美。

門面

室內

點心師傅正在製作飽點

餐牌
2018-12-18
原桶古法豆腐花
呢日lunch約左朋友到<仝堂茶聚>飲茶! 其實余媽媽好鍾意食一盅兩件㗎! 所以一有機會就會去歎茶~ 呢度午市茶錢盛惠$8/位, 餐廳設有多個卡位, 都坐得幾舒服~ 一嚟叫左勁多美味嘅點心呀。。。 <黑松露鵪鶉蛋燒賣> 鵪鶉蛋配大大隻好足料嘅燒賣, 再伴以高貴又健康嘅黑松露中和左, 入口唔會好油膩! <水昌鮮蝦餃> 絕對是皮薄餡靚, 蝦很鮮味爽口, 趁熱食一流! <鮑魚糯米雞> 糯米煮得剛好, 唔會太生, 還件有鮑魚仔, 值回票價! <黑金流沙包> 呢個簡直係美食! 見到金黃色的流沙溢出, 很療癒。。。而且唔會太甜, 十分美味! <韮黃蝦仁腸> 熱辣辣, 香噴噴! 腸粉皮薄得嚟夾起又唔會穿, 入口很嫩滑, 蝦仁大大隻又爽口呢!而且廚師也是非常貼心, 一口一件~ <紫淮生黑木耳> 很健康的一道菜, 紫淮山好爽口呢! <醬爆鯪魚球> 金黃色的鯪魚球大大粒脹卜卜整得好靚呀!金黃色好吸引! 而且好脆, 好多汁, 多吃
呢日lunch約左朋友到<仝堂茶聚>飲茶!
其實余媽媽好鍾意食一盅兩件㗎!
所以一有機會就會去歎茶~

呢度午市茶錢盛惠$8/位,
餐廳設有多個卡位, 都坐得幾舒服~

一嚟叫左勁多美味嘅點心呀。。。

<黑松露鵪鶉蛋燒賣>

<水昌鮮蝦餃>

絕對是皮薄餡靚, 蝦很鮮味爽口, 趁熱食一流!

<鮑魚糯米雞>

糯米煮得剛好, 唔會太生, 還件有鮑魚仔, 值回票價!

<黑金流沙包>

<韮黃蝦仁腸>

<紫淮生黑木耳>

很健康的一道菜, 紫淮山好爽口呢!

<醬爆鯪魚球>

金黃色的鯪魚球大大粒脹卜卜整得好靚呀!金黃色好吸引! 而且好脆, 好多汁, 多吃幾個也不會覺得膩~

<蝦乾頭抽炒麵>

如果仲未飽可以試埋個炒麵,
很有份量, 加入蝦乾和頭抽一起製作,
非常惹味!

<金粟腰果糊>

微甜, 金粟和腰果嘅味好夾,
入口亦好幼滑, 做甜品一流!

呢餐好豐富呀!咁近我公司,
真係要多啲嚟食。。。
食飽飽才有力量開工㗎嘛!
2018-12-05
3 分鐘 (堂食)
  • 水晶蝦餃
  • 黑金流沙包
  • 金粟腰果糊
2018-12-18 238 瀏覽
位於九龍塘又一城既呢間仝堂茶聚聽個名都知係飲茶既地方睇佢裝潢會覺得佢係好歐美風既餐廳點會此到係一間飲啖茶食個包既中式餐廳!Menu上既菜式部分係好傳統而另一部分就好新穎同我平時飲茶會食開既好唔同都叫做有d驚喜同新鮮感水晶鮮蝦餃傳統既點心都做得唔錯 比左個信心我去試新野大大粒蝦係中間 加上水晶皮夠薄同彈牙不錯不錯雞蛋焗魚腸呢道餸都好少平時會係酒樓見到其實係一道好傳統既順德小菜難得見到更係要試下炸到好香口,魚腸既獨有香味令人食唔停口份量好大下 岩3-4個人share一齊叫小菜食花膠絲鮮竹卷單看個外相已經見識到師傅手功既實力要紮到咁靚少d功夫都唔得入面每樣材料都好鮮味 互相都好夾好出色!
位於九龍塘又一城既呢間仝堂茶聚
聽個名都知係飲茶既地方

睇佢裝潢會覺得佢係好歐美風既餐廳

點會此到係一間飲啖茶食個包既中式餐廳!

Menu上既菜式部分係好傳統而另一部分就好新穎

雞蛋焗魚腸
呢道餸都好少平時會係酒樓見到
其實係一道好傳統既順德小菜
難得見到更係要試下

炸到好香口,魚腸既獨有香味令人食唔停口
份量好大下 岩3-4個人share一齊叫小菜食

花膠絲鮮竹卷
單看個外相已經見識到師傅手功既實力
要紮到咁靚少d功夫都唔得

入面每樣材料都好鮮味 互相都好夾好出色!
2018-12-08
20 分鐘 (堂食)
午餐
2018-12-13 202 瀏覽
今天放假特意約媽媽到又一城茶聚順道購物。上次經過仝堂已經想試、有多款特色點心、小菜等。裝潢摩登富有特色、牆上掛上一條彩色龍雕塑、十分搶眼。紫色金色茶壺好有現代藝術感、完全是我喜歡的style 哈出來住都沒什麼機會喝湯、點了盅桃膠杏肺湯。杏肺湯沒有想像中稠身、但杏汁味頗濃、仲有養顏的桃膠。星級蜜义燒、肉質結實而爽嫩、蜜汁甜甜的。黑蒜子百花魚肚 爽滑好味。觀音素粉果金湯竹笙苖、 爽口的竹笙上鋪上南瓜蓉、香甜之餘又健康清淡。定海神針以小鐵鍋上、好別緻。以龍蝦湯煮的銀針粉味道濃郁。原桶古法豆腐花香滑香味、桂花糖味道清香、跟豆花襯到絕😍媽媽點的金粟腰果糊心想一定會甜死了。但實際上口感像紫米露、腰果蓉沙沙的、只是微甜、加入了粒粒粟米、有點咬口、很有驚喜!

紫色金色茶壺好有現代藝術感、完全是我喜歡的style 哈

星級蜜义燒、肉質結實而爽嫩、蜜汁甜甜的。

黑蒜子百花魚肚 爽滑好味。

觀音素粉果

金湯竹笙苖、 爽口的竹笙上鋪上南瓜蓉、香甜之餘又健康清淡。

定海神針以小鐵鍋上、好別緻。以龍蝦湯煮的銀針粉味道濃郁。

原桶古法豆腐花香滑香味、桂花糖味道清香、跟豆花襯到絕😍

2018-12-13 243 瀏覽
星期六的Lunch 12:00去. 開始要等位, 人都幾多. 叫咗好少野食, 因為menu上面款式唔算好多, 或者唔吸引我. 有啲可愛的包點點心, 雞形包, 豬形包. 得可愛兩個字, 唔算好食. 不過價錢喺普通酒樓既2倍. 其他果啲燒賣蝦蛟同樣, 普通質素, 兩倍價錢. 仲叫咗個秘魯咖啡排骨. 其實見到秘魯兩個字, 都知純gimmick野. 同咖啡唔夾. 係個牛尾燴飯好食. 叫咗咁少野都$500幾埋單. 坐得好闊落, 但卡位入去都幾唔方便. 坐咗入去既人如果想去廁所, 其他人都要行出嚟讓路. 好唔值. 其實去依家, 都只不過因為八月花等位等太耐.

係個牛尾燴飯好食. 叫咗咁少野都$500幾埋單.

好唔值. 其實去依家, 都只不過因為八月花等位等太耐.

2018-12-07 219 瀏覽
今日下午約左朋友係又一城睇戲,睇戲前發掘左一間中餐廳👍🏻👍🏻環境好優雅,同朋友傾下計,飲下茶係一流既地方呀😺😺因為我黎到係2:30pm,所以有下午茶時光😻😻午後套餐好低食😽😽$89 已經有花膠絲鮮竹卷兩件😬再加鮑汁花膠撈粗,而且重包左凍奶茶tim☕️之後都叫左幾個點心,依個叫得得意意包,係四種唔同既包點,有奶皇,流沙,紫薯,同蓮蓉🤩🤩🤩真係好可愛呀水晶鮮蝦餃,皮薄涵靚😁😁用料十足👍🏻另外鮑魚糯米雞都係推介😬😬糯米飯夠入味,有冬菇雞肉喺裏面之外🥰仲有原隻鮑魚勁入味😛😛最後叫咗一個甜品,係中式嘅香脆脆麻花,岀面比較小見🤗黎依到可以食下👏🏻👏🏻👏🏻
因為我黎到係2:30pm,所以有下午茶時光😻😻
午後套餐好低食😽😽$89
已經有花膠絲鮮竹卷兩件😬再加鮑汁花膠撈粗,
而且重包左凍奶茶tim☕️

蓮蓉🤩🤩🤩真係好可愛呀

水晶鮮蝦餃,皮薄涵靚😁😁用料十足👍🏻