2013-11-25 305 瀏覽
人和是由小到大光顧的豆腐店, 不過近年卻甚少到來. 前陣子襯下課後, 來這裡懷舊一下. 位於街市內的人和, 裝修多年不變, 很懷舊! 食客多是街坊熟客, 一坐下就點食物, 完全不用看餐牌!  今次再來, 發覺牆上貼了張附有英文的餐牌! 食品的價錢跟上次來時一樣, 果然是而抗通脹高手!!豆腐花是每次必點的不二之選, 今次見到不少食客都點煎豆腐, 所以也來了一客.落單後, 大嬸便熟手地用鐵片從大缸內攆出熱辣辣的豆腐花到碗子裡, 碗碗份量一樣, 絲毫不差!豆腐花多年來水準依舊, 很滑溜, 豆味不算很濃, 但仍吃得出豆味! 滿滿一碗, 吃得滿足!!煎豆腐是第一次點的食物, 一碟有四件. 煎過的豆腐入口仍然滑溜, 不過豆腐卻一夾即散, 所以吃得有點狼狽!  上面鋪了一層薄薄的魚肉, 可能是太薄的關係, 完全吃不出魚肉味! 而且煎豆腐很油膩, 把碟略為傾斜, 已經見到碟底油光流通! 吃釀豆腐時好像把油一口一口地吃入口, 感覺很不健康!!下次再來, 還是吃豆腐花算了.

下次再來, 還是吃豆腐花算了.
2013-10-12
  • 豆腐花
2013-11-09 200 瀏覽
呢度d野食真係好平, 10蚊唔洗都有架喇~食過呢度既豆腐花and豆漿...佢d豆腐花係超級滑, 有好香既大豆味....一般舖頭d豆腐花都係得d糖水味遮哂d豆味...但係呢度唔會呀!!! d糖水唔會落太多, 而且唔係死甜, 真係有好濃既豆味...唔單止聞到, 食落口仲係好濃郁既大豆味tim~ 我就覺得熱既好食過凍既,...因為我覺得熱豆腐花會更加滑溜!!!佢應該係全香港最滑溜既豆腐花lol而且覺得好有豆味, 好新鮮就會覺得特別有益!!!豆漿既texture唔會太水, 真係"漿"既texture!! 我就喜歡飲凍既...都係好濃味, 唔會好似一般舖頭飲糖水咁樣...真係好味又抵食 平時買送果陣見冇乜人都會走入去食返碗~~
豆腐花
呢度d野食真係好平, 10蚊唔洗都有架喇~

食過呢度既豆腐花and豆漿...

而且覺得好有豆味, 好新鮮就會覺得特別有益!!!

都係好濃味, 唔會好似一般舖頭飲糖水咁樣...

真係好味又抵食
平時買送果陣見冇乜人都會走入去食返碗~~
豆腐花
2013-07-07 140 瀏覽
人家叫荳品,當然小妹嚐一下豆腐,的確不錯!小妹也點了一下別的東西嚐嚐〜煎菜肉餃,味道不錯,但皮太厚。再問一下姐姐什麼好食,佢話蘿蔔夠淋,叫小妹點份車仔麵。好吧,我點個蘿蔔牛腩河!結果,姐姐沒有騙我,蘿蔔夠淋,只是沒有入味〜牛腩平平,但意想不到的是湯很清甜,所以竟然是河粉最可口〜^^""
人家叫荳品,當然小妹嚐一下豆腐,的確不錯!

小妹也點了一下別的東西嚐嚐〜
煎菜肉餃,味道不錯,但皮太厚。

再問一下姐姐什麼好食,佢話蘿蔔夠淋,叫小妹點份車仔麵。
好吧,我點個蘿蔔牛腩河!
結果,姐姐沒有騙我,蘿蔔夠淋,只是沒有入味〜

2013-07-07
$35 (宵夜)
2013-06-30 152 瀏覽
最近胃口超好, 放工後等不及食晚飯, 要先去公司附近的「人和荳品廠」食健康小食;店內裝修保留多年, 十分古舊; 沒有特別裝修,反而覺得小店實力非凡這裡選擇不多,只有簡單的五款食品, 價錢便宜而且感覺健康, 多吃都不怕.阿姐即煎豆腐及餃子, 保證熱辣辣!每之都會叫煎雙併 即煎豆腐加煎餃子 $7 +豆漿 $7豆腐面鋪上薄薄的魚肉, 魚肉味道不太明顯; 豆腐滑溜, 豆味香煎餃子都不錯, 餡料足豆漿香滑
阿姐即煎豆腐及餃子, 保證熱辣辣!
每之都會叫煎雙併 即煎豆腐加煎餃子 $7 +豆漿 $7
煎餃子都不錯, 餡料足
豆漿香滑
煎豆腐加煎餃子 $7 豆漿 $7
2013-06-17
煎豆腐加煎餃子 $7 豆漿 $7
2013-04-12 92 瀏覽
週一放假,家住新界的蕉某,在旺角飲完茶,食到飽一飽,於是到旺角舊街市逛逛。當時大約兩三點,途經人和,人流不算旺,小時候放學常常在這裡吃豆花。多年以後,鋪面也沒有大改變 (真難得),只是餐牌加上了英文;價格也只維持在低水平 (更難得),七元一碗真材實料,哪找?明明已經飽到濟,雙腳都要走進人和,點一碗熱豆花。水準依舊好,滑滑的豆花入口即溶,完全沒有渣。我沒有加黃糖,人和的豆花本來就有點清甜,原汁原味更好味。不消1分鐘已經食完,不夠,再來一碗。

明明已經飽到濟,雙腳都要走進人和,點一碗熱豆花。
2013-03-11
2012-09-22 57 瀏覽
放工之後, 約左友人係旺角食晚飯.係旺角行完街仲有時間又未到晚飯時間已經肚餓, 更係入來個煎魚肉豆腐及豆漿煎魚肉豆腐都算此店既不二之選既小食, 魚肉煎得香口而豆腐仍然保持滑流.豆漿偏甜但不失豆香總算一個好味既下午茶.
放工之後, 約左友人係旺角食晚飯.

豆漿偏甜但不失豆香

總算一個好味既下午茶.
2012-09-15
2012-03-20 39 瀏覽
二月上旬‧有雨今時今日已沒有多大機會吃人和,來就來這間老店。傍晚時份人也多,這裡的食物便宜,大多在十元八塊間,經濟抵食。要了豆腐花、煎釀豆腐及豆漿,豆味跟坊間的豆品店般都不濃,但豆腐本身滑,尤其豆花是滑溜得有點過份,是新鮮的原故。吃了幾款東西都只是二十元有找,便宜有益之選。
二月上旬‧有雨

今時今日已沒有多大機會吃人和,來就來這間老店。

吃了幾款東西都只是二十元有找,便宜有益之選。
滑!
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
滑!
2011-09-20 71 瀏覽
九月四日 (星期日)吃完了Pancake Colour,又看完了戲我的肚子又開始打鼓了因為龜仔(已經不是仔了,大得很快)的龜糧差不多吃完,要買一罐新的所以行到了金魚街附近,就來此豆腐店醫醫肚煎蘿蔔糕很間中才會吃到"料"蝦米少之有少,而且煎得很油膩省點油,用多點料吧魚肉釀豆腐做得較好的一個小食豆腐滑溜,魚肉較薄,更吃不出魚肉味來凍豆漿偏甜,黃豆味道較淡走時見到窩內的豬腸,似是很美味下次吃這個可能會好一點!
九月四日 (星期日)

吃完了Pancake Colour,又看完了戲
我的肚子又開始打鼓了
所以行到了金魚街附近,就來此豆腐店醫醫肚
煎蘿蔔糕 l 魚肉釀豆腐 l 凍豆漿
煎蘿蔔糕
很間中才會吃到"料"
蝦米少之有少,而且煎得很油膩
省點油,用多點料吧

魚肉釀豆腐
做得較好的一個小食
豆腐滑溜,魚肉較薄,更吃不出魚肉味來

凍豆漿
偏甜,黃豆味道較淡

走時見到窩內的豬腸,似是很美味
下次吃這個可能會好一點!

2011-09-04
2011-09-19 75 瀏覽
今日去咗旺角街市買餸煮飯,順道走去人和食碗豆腐花。下午四點幾,舖面坐滿人,係門口左手邊,有個阿姐,好忙碌咁煎豆腐。再入d, 就見到一個好大嘅缸,入面就係豆腐花,淨係見到個缸,已經夠吸引啦坐低咗,叫咗碗熱豆腐花同一杯凍豆漿,因為對煎釀豆腐興趣不大,所以冇叫煎釀豆腐。豆腐花好滑,亦好香,質地軟硬適中,加d黃糖,非常好食。至於豆漿,則唔夠香,完全冇豆味,唔掂價錢唔算貴,$7一碗豆腐花,$5一杯豆漿。舖內裝修十年如一日,依然沿用七十年代嘅瓦仔地磚,天花上仍然掛著舊吊扇,很有風味牆上更擺滿一樽樽腐乳,大樽$55,細樽好似$26,非常有feel
今日去咗旺角街市買餸煮飯,順道走去人和食碗豆腐花。
位於旺角街市內的人和荳品
煎釀豆腐
成缸豆腐花,非常吸引

豆腐花好滑,亦好香,質地軟硬適中,加d黃糖,非常好食。
熱豆腐花,好香,好滑
至於
豆漿,則唔夠香,完全冇豆味,唔掂
豆漿,唔掂
價錢唔算貴,$7一碗豆腐花,$5一杯豆漿。
價錢表係店內唯一更新嘅東西
風味老舖
擺滿一樽樽腐乳
2011-09-17
2 分鐘 (堂食)
位於旺角街市內的人和荳品
成缸豆腐花,非常吸引
價錢表係店內唯一更新嘅東西
擺滿一樽樽腐乳
風味老舖
熱豆腐花,好香,好滑
  • 熱豆腐花
成日同媽媽講 :「深水步公和豆花真係好好好好味!」佢就會補充一句:「旺角街市都有一間好好味」偶爾之下,路經此地,有機會入去試試!今日天氣都算熱 其實想幾食凍豆腐花不過我諗下又諗 如果想試靚靚地花 都係食熱既好dee最後都係叫一個熱豆腐花走糖阿姐好熟手 筆了又筆滑滑豆花送到手上 無乜散開 技術果然高超啊下order左熱豆腐 不過其實都唔太熱 只係暖大熱天時食一流雖然走糖 但我隱隱約約都食到有少少少少少甜味入口 好滑好滑 而且啖啖豆香 真係老字號因為太滑 好快就滑哂入肚lu 想encore !必有下次食得多豆花 會皮光肉滑睇黎要為我既夏天準備一下!
成日同媽媽講 :「深水步公和豆花真係好好好好味!」
佢就會補充一句:「旺角街市都有一間好好味」

偶爾之下,路經此地,有機會入去試試!
今日天氣都算熱 其實想幾食凍豆腐花
order左熱豆腐 不過其實都唔太熱 只係暖
大熱天時食一流

雖然走糖 但我隱隱約約都食到有少少少少少甜味
入口 好滑好滑 而且啖啖豆香 真係老字號
因為太滑 好快就滑哂入肚lu 想encore !

必有下次

食得多豆花 會皮光肉滑
睇黎要為我既夏天準備一下!
2010-05-10 27 瀏覽
最近有數餐也吃得太豐富,偶然實在想清淡簡單一點,起碼不想吃太多肉類和太膩的食物,所以便來這裡吃得簡單一點,而且吃多點豆類製品對身體也好一點。來到的時候大概一點多,也有四五個客人,也有些很熟絡的在和店員聊天。幸好天氣未算很熱,也不會覺得環境不舒服,只是有兩三隻蚊滋呢。簡單的點了煎豆腐和豆漿,不消一分多鐘就放到面前了。煎豆腐非常熱辣辣,要慢慢吃因為很燙呢! 表面的魚肉不算厚硬硬的,有點難咬開,但的確能為清淡的豆腐調一下味。邊位煎得有點點脆,咬下去豆腐是頗滑的,亦有豆味,也算是不錯啦。檯上放了樽炸菜,我拿了點點來吃,爽口又夠鹹,嫌太寡的可以拿些炸菜來吃呀。豆漿倒是沒什麼特別,帶有少少豆味,頗甜。不論外賣堂食,不停有客人進進出出,看來是這個社區受歡迎的老店子。=)

豆漿倒是沒什麼特別,帶有少少豆味,頗甜。

豆漿
2010-04-28 36 瀏覽
煎豆腐-好食,d邊煎得幾脆仲幾有豆味豆腐花-ok啦,唔算得上好滑,豆味又一般豆漿-如果用十分計得4分,又唔滑又無味煎餃子-我上次試過一次,今次冇叫,可以話煎餃子係e到最差的
煎豆腐-好食,d邊煎得幾脆仲幾有豆味
豆腐花-ok啦,唔算得上好滑,豆味又一般
豆漿-如果用十分計得4分,又唔滑又無味

煎餃子-我上次試過一次,今次冇叫,可以話煎餃子係e到最差的
豆腐花and豆漿
2010-04-27
$17 (其他)
2010-04-02 41 瀏覽
人和荳品廠近年在香港各地開設了很多分店,水平參差。今天到旺角街市食餸,路經老店,於是順便光顧。與女友分別點了凍豆漿及凍豆腐花,再點了煎豆腐。煎豆腐熱烘烘,豆漿豆味很濃,只是豆腐花相對遜色。而老店街位於街市內,時值買餸時間,很多客人進入買豆腐,一磚豆腐售$2.5,不算便宜。除了豆腐,店內也有腐竹、生根等豆類產品出售。還記得三十年前,那時的大街市盡頭是油麻地避海塘,現在卻變成奧運站,然而這間老店卻依然不變。看到店內不變的擺設,仿佛回到筆者年幼與婆婆行大街市的情況。http://hk.myblog.yahoo.com/delvincheng/article?new=1&mid=3303

凍豆漿, 凍豆腐花及煎豆腐
2009-10-31
  • 豆漿
2010-03-23 8 瀏覽
尚有半小時才夠鐘入場,不如先吃點東西,友人提議去人和吃豆腐花,也好!這些老字號豆品廠的裝修,相信人人都會清楚,大概不用我多去介紹。找個位置坐低,叫碗凍豆腐花,整碟煎豆腐。這裡的豆腐花,質地是滑溜的,不過就是吃不出什麼豆香,當然凍食又會打了點折扣。同意KC所講,現今用的黃豆,已沒有香味,即使是老字號如人和,亦然。但既然處處都是這樣的出品,比較之下,人和已是不錯的了。追了兩次單,阿姐仍然沒上我的煎豆腐。此時又差不多時間入場,下次再吃罷!或許始終有點情意結,吃豆腐花我的首選仍是長沙灣的順興隆。

或許始終有點情意結,吃豆腐花我的首選仍是長沙灣的順興隆。
$6 (其他)
2010-03-03 33 瀏覽
周六難得放假,友人吹雞叫上佢家打邊爐,為了加餸,相約友人去旺角街市睇下。旺角街市人流很多,檔檔都隊哂出去馬路中間賣野搞到馬路很窄很迫狹,但大家爭生意下食材又唔係好貴,周不時仲買到平野。未買之前見有人和荳品,食番個下午茶餐充飢先。要了豆漿配煎豆腐,豆腐煎得外表金黃,一咬之下內裡超級軟滑,老店果然有水準,如果佢個豆味可以再濃一點就更好了﹗人來人往,公公婆婆們都吃件豆腐食碗豆花就走人,好耐無下午偷閒過,悠然自在﹗

未買之前見有人和荳品,食番個下午茶餐充飢先。

幾鬼多人
配豆漿