餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

之前restaurant week冇試到呢間咁啱出去食lunch 就黎試吓個個讚好嘅流心龍蝦湯牛角包.🍽️ 流心龍蝦湯牛角包失望 普通至中下係幾特別嘅設計概念做到流心龍蝦湯效果 似乎打卡性質居多牛角包唔熱唔凍 唔鬆化 亦做唔出層次算係幾唔好食嘅牛角包仲要專誠黎係為左試呢味.🍽️ 和牛面頰高纖意大利飯份量都幾大碟差啲食唔晒和牛面頰係還可以嘅 用咗好少調味係健康啲但係相對亦都淡口.值得讚嘅係店員主動 細心照顧每位客人需要我對餐牌有疑問幾位店員分別好有耐心解答就算食物唔算一流起碼令用餐體驗良好返啲
之前restaurant week冇試到呢間
我對餐牌有疑問幾位店員分別好有耐心解答
就算食物唔算一流
起碼令用餐體驗良好返啲
2023-06-05 216 瀏覽
朋友生日,佢話係ig見到想一試作為搞手既我,當然要訂定位🤪係OpenRice見到有折就買左4個set有飲品,有主菜,有甜品都係二百幾一位,今時今日既香港算係相當化算,地理位置都好夾攝地鐵站行上去都成15分鐘當然,為美食,在所不辭🙃去到多左位朋友,原來同OpenRice 買係同價😮‍💨頭盤可以選擇生蠔或者佢地招牌流心牛角包生蠔唔新鮮,牛角包都係訂返黎,我叫左雞胸鴨肝,連主菜雞胸都係訂返黎真係差到一個點,完全係即食雞胸我諗佢都係攞貨返嚟,就當自己嘅製成品😑化今多心意去宣傳點解唔煮好d野食😵‍💫
朋友生日,佢話係ig見到想一試
作為搞手既我,當然要訂定位🤪
係OpenRice見到有折就買左4個set
有飲品,有主菜,有甜品
都係二百幾一位,今時今日既香港
算係相當化算,地理位置都好夾攝
地鐵站行上去都成15分鐘
當然,為美食,在所不辭🙃
去到多左位朋友,原來同OpenRice 買係同價😮‍💨
頭盤可以選擇生蠔或者佢地招牌流心牛角包
生蠔唔新鮮,牛角包都係訂返黎,
我叫左雞胸鴨肝,連主菜雞胸都係訂返黎
真係差到一個點,完全係即食雞胸
我諗佢都係攞貨返嚟,就當自己嘅製成品😑
化今多心意去宣傳點解唔煮好d野食😵‍💫
2023-06-02 126 瀏覽
喺網上睇到「享慢煮意」出品的龍蝦湯流心牛角包一直都好想試,今次走到中上環的分店潮聖餐廳黃色的門面非常顯眼;店內種植不少植物,感受到大自然的氣息;入夜後餐廳將燈光調暗,甚有情調==========🔹慢煮雞胸牛油果流心蛋沙拉 $106數款沙律菜皆翠綠新鮮又爽脆慢煮雞胸保持肉嫩;牛油果生熟程度恰好,夠Creamy;流心蛋不負其名沙律汁酸甜平衡,作胃開胃前菜不錯==========🔹招牌龍蝦湯流心牛角包 $58上檯時已聞到很重的焦香味道牛角包酥脆沒有膩感;龍蝦湯偏濃稠,鮮甜美味==========🔹鮮挪威三文魚(6oz)低脂健康餐 $168餐牌仲有顯示卡路里及蛋白質含量等營養資料,夠貼心配以沙律菜三文魚軟嫩,只以微鹽調味原條豆腐微微煎香,口感細滑豆香不錯==========🔹和牛面頰配芋絲&黑蒜薯蓉 $208和牛面頰煮至軟腍嫩滑,油香適中,牛香濃郁持久,有入口即溶之感;中間夾著一層Q彈骨膠原,口感一流配菜芋絲炸得乾身香脆;黑蒜薯蓉軟滑夠滋味;配菜新鮮爽口==========餐廳收取加一服務費
🔹慢煮雞胸牛油果流心蛋沙拉 $106
數款沙律菜皆翠綠新鮮又爽脆
沙律汁酸甜平衡,作胃開胃前菜不錯
🔹招牌龍蝦湯流心牛角包 $58
上檯時已聞到很重的焦香味道
牛角包酥脆沒有膩感;龍蝦湯偏濃稠,鮮甜美味
🔹鮮挪威三文魚(6oz)低脂健康餐 $168
餐牌仲有顯示卡路里及蛋白質含量等營養資料,夠貼心
配以沙律菜
三文魚軟嫩,只以微鹽調味
原條豆腐微微煎香,口感細滑豆香不錯
🔹和牛面頰配芋絲&黑蒜薯蓉 $208
配菜芋絲炸得乾身香脆;黑蒜薯蓉軟滑夠滋味;配菜新鮮爽口
餐廳收取加一服務費
2023-06-02
  • 和牛面頰配芋絲&黑蒜薯蓉
  • 慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律
再度二訪的一間由前菜、主菜到甜品水準極高的西餐廳❤️精美裝修過的餐廳,環境好適合情侶或好友們打卡傾計😈今次呢間西餐廳叫享慢煮意 Fast Gourmet☺️🤣我經OpenRice買左個冬日煮意週末法式早午餐👅 $238 (未計加一服務費哦~)- 招牌龍蝦湯流心牛角包🥐 (Brunch Menu附送)香脆鬆化的牛角包並不會因內餡係流心龍蝦湯而令到包體變淋😗😗我真係冇諗過牛角包都可以做到流心效果🙉✨PS: 記得開聲睇下圖二就會見到流心效果有幾誇張😏一切開牛角包,龍蝦湯就即時流出🤤🤤香濃龍蝦湯味道很突出,鮮味足夠🦞呢個絕對係必叫之選💓💓- 慢煮美國雞胸🐔配⾹煎鴨肝🐦 (Brunch Menu附送)呢間餐廳主打低溫慢煮方法處理食材😌經慢煮後的雞胸肉質極嫩滑🐣我完全唔覺得自己食緊雞胸🤫另配上甘甜南瓜蓉,加強口感層次🎃以鴨肝煎得十分香脆肥美😋忌廉質地的鴨肝入口即溶,並沒有膻味😳連我平時唔鐘意食鴨肝都讚不絕口!- 美國頂級封⾨柳配⾃家製⽜⾁汁🐮 (另+$28)封⾨柳約五成熟,牛味很濃郁、肉質軟腍🐄輕易切開封⾨柳後可以見到中間很粉嫩🙈另加上⾃家製⽜⾁汁、少量炸蒜,更帶出封⾨柳鮮味😎✋- 真空慢煮焦糖燉蛋🍮
再度二訪的一間由前菜、主菜到甜品水準極高的西餐廳❤️
精美裝修過的餐廳,環境好適合情侶或好友們打卡傾計😈
今次呢間西餐廳叫享慢煮意 Fast Gourmet☺️🤣

- 招牌龍蝦湯流心牛角包🥐 (Brunch Menu附送)
香脆鬆化的牛角包並不會因內餡係流心龍蝦湯而令到包體變淋😗😗
我真係冇諗過牛角包都可以做到流心效果🙉
✨PS: 記得開聲睇下圖二就會見到流心效果有幾誇張😏
一切開牛角包,龍蝦湯就即時流出🤤🤤
香濃龍蝦湯味道很突出,鮮味足夠🦞
呢個絕對係必叫之選💓💓

呢間餐廳主打低溫慢煮方法處理食材😌
經慢煮後的雞胸肉質極嫩滑🐣
我完全唔覺得自己食緊雞胸🤫
另配上甘甜南瓜蓉,加強口感層次🎃
以鴨肝煎得十分香脆肥美😋
忌廉質地的鴨肝入口即溶,並沒有膻味😳
連我平時唔鐘意食鴨肝都讚不絕口!

- 美國頂級封⾨柳配⾃家製⽜⾁汁🐮 (另+$28)
封⾨柳約五成熟,牛味很濃郁、肉質軟腍🐄
輕易切開封⾨柳後可以見到中間很粉嫩🙈
另加上⾃家製⽜⾁汁、少量炸蒜,更帶出封⾨柳鮮味😎✋

- 真空慢煮焦糖燉蛋🍮 (Brunch Menu附送)
香脆焦糖表面、微甜棉花糖、滑溜燉蛋、微酸藍莓醬🫐的焦糖燉蛋🥰
每一啖入口都食到層次豐富的口感💁‍♀️
燉蛋蛋香味十足🥚,加上微脆焦糖面,甜度剛好😍😍
實!在!太!好!食!啦!
慢煮美國雞胸🐔配⾹煎鴨肝🐦
美國頂級封⾨柳配⾃家製⽜⾁汁🐮
真空慢煮焦糖燉蛋🍮
慢煮美國雞胸🐔配⾹煎鴨肝🐦
美國頂級封⾨柳配⾃家製⽜⾁汁🐮
真空慢煮焦糖燉蛋🍮
中上環總喺有種別樣的氛圍。今次與男朋友慶祝生日,book了法國菜餐廳「Fast Gournet」。餐廳主打慢煮料理,攞過唔少獎項,廚師為了保留食材的原汁原味,堅持用少量調味和油炮製料理。今次我們當然就點了其中幾項熱門推介,包括龍蝦湯流心牛角包、法式焦糖燉蛋。<法式牛角包> $25一開始叫咗個最common 嘅牛角包黎試,外表金黃香脆,入口層次分明。<龍蝦湯牛角包> $58同樣都喺牛角包,但切開之後會見到無限流心的龍蝦汁。龍蝦湯從牛角包中緩緩流出,效果吸睛。<牛油果多士慢煮流心蛋> $88慢煮流心蛋+$12除咗有牛油果、流心蛋,還有櫻桃小蘿蔔和開心果碎,流心蛋口感creamy,配搭微硬的麵包剛剛好。<流心布拉塔芝士車厘茄沙拉> $188沙律材料有流心布拉格芝士、車厘茄、羅勒、番茄雪芭、黑岩鹽、羅勒欖油及意大利陳醋。番茄雪花芭味道香甜,遇上軟滑的流心布拉格芝士,清新自然,是開胃前菜。<至尊酥皮海鮮火山煲> $348火山煲喺今晚嘅重頭戲,男朋友頗喜歡。湯內含蔬菜粒、青口、魷魚、大蝦等海鮮,一開始可以先用鎚仔敲碎酥

<法式牛角包> $25
<龍蝦湯牛角包> $58

<牛油果多士慢煮流心蛋> $88
慢煮流心蛋+$12

<流心布拉塔芝士車厘茄沙拉> $188

<至尊酥皮海鮮火山煲> $348
火山煲喺今晚嘅重頭戲,男朋友頗喜歡。湯內含蔬菜粒、青口、魷魚、大蝦等海鮮,一開始可以先用鎚仔敲碎酥皮,儀式感十足,讓酥皮浸泡於龍蝦湯中,鮮味濃郁。

<龍蝦汁北海道珍寶帶子意粉> $218
意粉以北海道珍寶帶子&自家製招牌龍蝦汁製成。意粉嘅龍蝦醬汁味道較火山煲輕盈,正好唔會蓋過咗帶子的鮮味,加上彈牙嘅意粉,整體味道互相配合得宜。

<真空慢煮法式焦糖燉蛋> $68
法式焦糖燉蛋用上餐廳自家製果醬、蜜糖脆脆及時令水果,運用真空慢煮方式令到燉蛋質感滑嫩,加上脆卜卜嘅焦糖,入口即化。

<提拉米蘇芝味特飲> $52
咖啡特飲加上芝士奶蓋,好似飲用版本的提拉米蘇呢。芝士奶蓋鹹香和微苦的咖啡,出乎意料的不膩!

<笑看風雲> $55
飲完真喺笑看風雲,飲品名字特別,其實喺Expresso混合橙、活性炭及奶泡嘅特飲,奶香味重,有expresso唔會太甜,推介。

<抹茶鮮奶>
+$5轉燕麥奶
奶香味濃,飲落暖笠笠。

餐廳最近入選咗openrice嘅最優秀法國菜餐廳,只要投佢地一票,並向店員展示紀錄,就會獲得神秘精美禮物一份,大家留意喇。
  • 提拉米蘇芝味特飲
2023-05-22 137 瀏覽
▫️芝士牛頰肉 ($128) 4.5/5先上餐前小食,一共有3件,用蕃茄醬慢煮澳洲牛頰肉,面頭再加上洋蔥、芝士同火箭菜。大大舊牛頰肉入口超淋,牛味又重,好食!▫️至尊酥皮海鮮火山煲 ($268) 4/5火山煲係兩人分量,嚟到用會火熱住,等佢唔會咁快凍。我哋簡咗法式龍蝦湯湯底,鮮味濃郁又唔會,另外仲可以配冬蔭功湯底架!酥皮焗得夠酥脆但係牛油味唔重,煲入面有超多唔同嘅海鮮,包括藍青口、蝦、魷魚、帶子、三文魚同半隻龍蝦,真係超滿足😜▫️法式焦糖燉蛋 ($68) 4/5面頭嘅焦糖好脆,入口蛋味香濃,口感嫩滑。▫️真空慢煮法式芝士蛋糕 ($68) 4/5真空慢煮嘅芝士蛋糕真係第一次見!一入口就食到非常濃郁嘅芝士味,佢唔似傳統芝士蛋糕質地咁實在,反而係好creamy好軟滑嘅口感。面頭嘅自家製藍莓醬比較酸,所以食完都唔會好膩。▫️Tiramisu Cheesy ($52) 4/5飲之前可以加埋餅乾碎,面頭嘅奶蓋芝士味濃郁,咖啡味都好重,夾埋一齊飲個味真係好似tiramisu!▫️Sesame Latte ($39) 3.5/5用燕麥奶代替牛奶,全素人士都可以飲用。入口好順滑,飲曬先見到有一堆芝麻醬沉底,大家飲之
▫️芝士牛頰肉 ($128) 4.5/5
芝士牛頰肉

▫️至尊酥皮海鮮火山煲 ($268) 4/5
至尊酥皮海鮮火山煲

▫️法式焦糖燉蛋 ($68) 4/5
面頭嘅焦糖好脆,入口蛋味香濃,口感嫩滑。

▫️真空慢煮法式芝士蛋糕 ($68) 4/5

▫️Tiramisu Cheesy ($52) 4/5
Tiramisu Cheesy

▫️Sesame Latte ($39) 3.5/5
用燕麥奶代替牛奶,全素人士都可以飲用。入口好順滑,飲曬先見到有一堆芝麻醬沉底,大家飲之前記得要搞一搞😂
Sesame Latte

餐廳食物水準唔錯,但係環境就好擠迫,4 人座位只放隔板係中間做間隔分開兩組客人,一唔小心就可以同隔籬位手踭掂手踭,坐得都幾唔舒服😮‍💨加上座位安排咗喺落單機隔離,成餐飯都不停聽到店員之間嘅對話,咩氣氛都冇曬🫠下次想食可能要去元朗分店,睇相環境好似寬敞啲。

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
芝士牛頰肉
至尊酥皮海鮮火山煲
Tiramisu Cheesy
2023-05-19 1750 瀏覽
今次推介呢間法國菜餐廳,開業以來榮獲多個飲食殊榮,主打慢煮料理,味道非常出色!餐廳仲同我地講,佢地最近喺OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳開飯熱店添!.前菜🟠龍蝦湯流心牛角包牛角包做到流心難度好高,餐廳嘅牛角包外層鬆脆,內層浸滿龍蝦湯,湯既龍蝦味濃郁,混和牛角包既牛油香,好滿足!唔怪得喺餐廳嘅鎮店之寶!😍😍😍🟢自家製法式龍蝦湯食咗個牛角包,覺得餐廳嘅龍蝦湯🦞夠晒香濃,決定再叫一碗龍蝦湯,湯入面仲有唔少龍蝦肉,口感十足!🟣有機青口蝦多士蝦多士上面放滿新鮮青口,做前菜唔錯。主菜🔵 澳洲牛面頰呢個絕對係必食推介!牛面頰脂肪不但含量較低,最surprise 係餐廳用左慢煮方法烹調,令肉質更加腍,牛味更重,口感非普通牛肉可比!😍😍😍🟢 威靈頓牛柳(小)威靈頓牛柳工序繁複、好難掌握生熟度。餐廳好成功咁令牛柳保持鮮嫩肉汁,外層酥皮亦夠鬆化!👍🏻飲品⚪️ 提拉米蘇芝味特飲呢杯特飲配搭幾特別,Tiramisu 味好重,好好飲,又唔會太甜。餐廳仲提供餅乾碎,加埋一齊飲更加有層次!😋.🟡白桃芝味特飲呢杯特飲有啲似芝士奶蓋,但味道更濃郁, 仲有清新嘅白桃味同埋玫瑰花瓣點綴!除咗有少女心,仲有淡淡花香!🟤 笑
前菜
🟠龍蝦湯流心牛角包

🟢自家製法式龍蝦湯

🟣有機青口蝦多士
蝦多士上面放滿新鮮青口,做前菜唔錯。

主菜
🔵 澳洲牛面頰

🟢 威靈頓牛柳(小)

飲品
⚪️ 提拉米蘇芝味特飲
🟡白桃芝味特飲

🟤 笑看風雲
咖啡用左活性碳做出黑色既煙霧,再加埋白色既奶泡,飲起上嚟幾有情調!🥰

甜品
🔴慢煮法式焦糖燉蛋
燉蛋細緻嫩滑,連埋上層焦糖一齊食,口感十足!😋
  • 白桃芝味特飲
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
【慢活慢享❤️ 高質法國菜!CP值高、驚喜連連🌟】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●◐———中環半山區有唔少美食,但價錢都唔太親民😮‍💨 今日想分享呢間主打慢煮料理嘅法國菜餐廳——料理有創意,價錢唔算貴,咖啡店嘅價錢就可以嘆到物有所值嘅法國菜🇫🇷 慢煮保留到食材嘅原汁原味,同埋唔會令肉質變鞋,食肉獸一定要嚟試試🙌🏻佢哋喺OpenRice入圍《最優秀法國菜餐廳 -開飯熱店》添✨⨯⨯⨯🥐 〈推薦〉龍蝦湯流心牛角包|$58/客超級‼️超級無敵酥脆‼️ 牛角包帶微微烤焦嘅香味,香脆可口,而且牛油味都唔出,唔會喧賓奪主咗個湯餡👍🏻 一切開龍蝦湯四溢,好狀觀又打卡able🥰 湯汁濃郁而唔鹹,比起一般碗裝湯+包冇咁膩同飽肚,不論視覺同味覺都係更高享受🌟🐮 〈推薦〉和牛面頰配芋絲及黑蒜薯蓉|$208食一啖就被驚艷到‼️ 見到半筋半肉已經有少少期待,入口果然超腍、超軟熟‼️ 牛味好香濃而不帶羶味,整體0油脂感、唔膩,唔會好似食完牛扒咁漏🌟 配菜嘅薯蓉口感細滑,調味適中,都唔錯~🥗 慢煮雞肉牛油果慢煮流心蛋沙律|$96醬料同菜底好似凱薩沙律咁,有少少cheesy同油滑感,食落唔太膩,平衡咗清新同孤寡兩者🙌🏻
【慢活慢享❤️ 高質法國菜!CP值高、驚喜連連🌟】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●◐

———

⨯⨯⨯

🥐 〈推薦〉龍蝦湯流心牛角包|$58/客

🐮 〈推薦〉和牛面頰配芋絲及黑蒜薯蓉|$208

🥗 慢煮雞肉牛油果慢煮流心蛋沙律|$96
醬料同菜底好似凱薩沙律咁,有少少cheesy同油滑感,食落唔太膩,平衡咗清新同孤寡兩者🙌🏻 雞肉肉質好嫩滑,醃料帶甜味😳 雞肉粒切得有啲細,好似配角咁,如果大塊啲,味覺會更好💕

🧊 〈推薦〉笑看風雲|$55
以咖啡做底,混合橙、活性碳同奶泡,入口竟然好清新同無違和感⁉️ 咖啡味係after taste先慢慢滲出,香而不濃,適合本身怕咖啡苦澀味嘅朋友🌟 橙香味唔出,但相信佢都發揮到作用,令整體意外地清新!悶熱天氣嚟飲完覺得好爽好C服🥰

🧊 〈推薦〉提拉米蘇芝味特飲|$52
咖啡底係偏fruity,唔苦澀,加埋醇滑嘅奶蓋,口感好滑溜,味道上都中和返👍🏻 另上嘅餅乾碎曬上後,層次更昇華,飲落更似tiramisu!幾有驚喜🌟

🧊 白桃芝味特飲|$52
面頭灑上好好玫瑰花瓣,聞落好香好清新!入口先有一股碳酸同果酸味,及後就係奶蓋嘅奶羶香,口感層次好豐富🙌🏻 桃味唔太出,介紹俾建議莓香味然後又想有氣gur下嘅朋友仔🫧

🍮 〈推薦〉法式焦糖燉蛋|$68
焦糖面燒到好脆薄,咬落脆口而帶焦香👍🏻 燉蛋超順滑,而且甜度適中,單食都唔太甜,連埋焦糖層食就剛剛好🥰 份量比想像中大杯,如果主菜食得飽,建議兩個人SHARE💕
2023-05-11 1283 瀏覽
🥢 中環有一間隱世嘅法國菜餐廳,主打慢煮料理,開業以來獲獎無數!最近仲係 OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳開飯熱店,廚師堅持用少量調味同油去炮製精美料理,務求保留食材嘅原汁原味! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 龍蝦湯流心牛角包 $58牛角包香脆之餘,重點係切開嘅流心龍蝦湯,溫度keep到係好熱,龍蝦味道好濃郁,同牛角包好夾!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 澳洲牛面頰 $208面頰煮到好腍但一啲都唔乾,蘸埋南瓜蓉更滋味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ USDA Hanger Steak w/Foie Gra $268慢煮牛扒生熟掌握出色,容易咬開而且牛味香濃,另外煎鴨肝入口即溶,油脂香正到令你欲罷不能揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 提拉米蘇芝味特飲 $52鹹香芝士奶蓋配香濃咖啡底,推介比咖啡愛好者揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 白桃芝味特飲 $52奶蓋好厚飲極都有,中和左底下甜甜嘅桃味汽水揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 真空慢煮法式焦糖燉蛋 $68真空處理完質地好似雪糕咁順滑,甜度方面適中揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 食 指數味道: 🉐️🉐️🉐️🉐️🉐環境: 🉐️🉐️🉐️🉐️服務: 🉐️🉐️🉐️🉐️🉐️抵食: 🉐️🉐️

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 龍蝦湯流心牛角包 $58

✨ 澳洲牛面頰 $208
面頰煮到好腍但一啲都唔乾,蘸埋南瓜蓉更滋味!

✨ 提拉米蘇芝味特飲 $52
鹹香芝士奶蓋配香濃咖啡底,推介比咖啡愛好者
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 白桃芝味特飲 $52
奶蓋好厚飲極都有,中和左底下甜甜嘅桃味汽水
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 真空慢煮法式焦糖燉蛋 $68
真空處理完質地好似雪糕咁順滑,甜度方面適中

食 [得] 指數
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 白桃芝味特飲
  • 美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝
  • 提拉米蘇芝味特飲
上星期日當了一天遊客🏔️ 去完山頂之後再去中環到訪這間營業多年的小店🥰! 一直收藏的口袋名單 被它的招牌龍蝦湯牛角包吸引!!🥐🥣 餐廳開業以來榮獲多項獎項 最近更在 OpenRice 入圍 最優秀法國菜餐廳 開飯熱店~-除了流心牛角包 餐廳主打慢煮的法國料理🇫🇷 包括和牛面頰意粉🍝 連甜品法式焦糖燉蛋都是經真空慢煮~🍮 🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 龍蝦湯牛角包 ($58) 每枱指定必點的招牌特色流心牛角包!🥐 牛角包焗得香脆金黃 要做到脆身不油膩的牛角包已經不容易 裡面包裹著熱騰騰的龍蝦湯🤤 切開馬上流出流心湯 質感creamy鮮甜! 牛角包蘸上龍蝦湯 完美的最佳配搭!🥹 -牛角包流心餡亦有日本蟹羔、海鹽焦糖咖啡和肉桂蘋果選擇🍎!-✨ 紐西蘭羊肉多士 ($108)一客有3件的紐西蘭羊肉多士🍞 可以選多士/牛角包! 同樣羊肉經過慢煮🐑 口感軟腍羶味不算太強 配上青咖哩奶酪醬 開胃惹味 表面還加上火箭菜🌱、核桃 去除膩感! 多士如果可以烘得再脆身更好! -✨ 至尊酥皮海鮮火山煲 (二人共享) ($348) 🫕 賣相一流的海鮮火山煲! 上菜先會附上小錘仔 用來敲碎酥皮 好玩又有儀式感! 裡面有多款海鮮

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 龍蝦湯牛角包 ($58)
[推介🌟] 每枱指定必點的招牌特色流心牛角包!🥐 牛角包焗得香脆金黃 要做到脆身不油膩的牛角包已經不容易 裡面包裹著熱騰騰的龍蝦湯🤤 切開馬上流出流心湯 質感creamy鮮甜! 牛角包蘸上龍蝦湯 完美的最佳配搭!🥹

牛角包流心餡亦有日本蟹羔、海鹽焦糖咖啡和肉桂蘋果選擇🍎!
✨ 紐西蘭羊肉多士 ($108)

✨ 至尊酥皮海鮮火山煲 (二人共享) ($348) 🫕
[推介🌟] 賣相一流的海鮮火山煲! 上菜先會附上小錘仔 用來敲碎酥皮 好玩又有儀式感! 裡面有多款海鮮材料:藍青口、虎蝦、魷魚 還有半隻龍蝦🦞 好足料👍 法式龍蝦湯做湯底 海鮮味濃郁鮮甜🍲

✨ 鮮茄和牛面頰意粉 ($168)
經過慢煮24小時的和牛面頰 肉質濕潤軟腍 牛味亦很突出! 用上新鮮番茄製成的茄汁🍅 上面加上羅勒和帕馬臣芝士🧀️ 味道不錯~

✨ 真空慢煮法式焦糖燉蛋 ($68)
沒想到焦糖燉蛋都可以慢煮製成☺️ 用上自家製果醬和蜜糖脆脆增加口感 燉蛋密度好高 香滑軟綿 旁邊伴隨草莓藍莓🫐~

✨ 白桃芝味特飲 ($52) & 粉紅夠冰 ($58)
[推介🌟] 濃厚的芝士奶蓋 咸香的芝士下是有氣的桃汁 底層再加上莓果蓉 幾種層次令飲品超好喝😂 最欣賞是甜度適中 喝一整杯也不覺甜膩🥰

另一杯粉紅夠冰🤣 由雜莓混合益力多製成的沙冰🍧 整體清甜又refreshing!
🔺🔺🔺🔺🔺
📍享慢煮意 (善慶街)
🗺️ 中環善慶街9號地舖
🗺️ 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
🗺️ 元朗元龍街9號形點1期1樓1023號舖
2023-05-06 147 瀏覽
之前見到呢度個流心牛角包🥐一直都好想嚟試、但因為要過海,一直遲遲都未嚟。難得今日要過嚟港島區工作,終於扚起心肝,同老公一齊過嚟試吓🤗果然同預期一樣咁好食😋😋今次叫咗個2人75分鐘周未慢煮套餐其實呢個餐真係幾抵食頭盤(限時內任點)迷你海鮮拼盤南瓜湯👍加咗d nuts, 提升咗個湯既香味招牌龍蝦湯牛角包一定要試牛角包🥐好酥脆,牛角包🥐由多層酥皮製力,絕不比出名既牛角包店遜色。因為太好味😋我同老公encore咗3次,竟然食咗3個牛角包🤣🤣日本生蠔🦪🦪(另加$58)鮮甜👍主菜真空美國香煎封門柳,入口質感鬆軟,伴碟既醬汁甜甜地,似南瓜汁。如果伴碟個醬汁換過成松露汁,可能會更美味西班牙黑毛豬腩,豬腩入口即溶😊伴以焗脆了既Ham同野菜,不錯👍剛好平衡返油膩嘅感覺甜品🍮(又喺限時內任點,但其實已經好飽,所以出盡力只能試到3款甜品😅)真空慢煮焦糖燉蛋(如果好想試這個甜品既朋友,建議到最後先食呢個,因為真係有啲膩)爆炸糖海鹽焦糖咖啡流心牛角包🥐牛角包入面既咖啡cream超級香濃,咖啡控值得一試自家製白松露雪糕🍦呢個都喺今日既推介,雪糕有濃郁嘅白松露味😋雪糕唔甜,最後我將雪糕配上牛角包🥐一齊食,竟然意外地夾
其實呢個餐真係幾抵食

頭盤(限時內任點)
迷你海鮮拼盤
南瓜湯👍加咗d nuts, 提升咗個湯既香味
招牌龍蝦湯牛角包
一定要試
日本生蠔🦪🦪(另加$58)鮮甜👍
主菜真空
自家製白松露雪糕🍦呢個都喺今日既推介,雪糕有濃郁嘅白松露味😋雪糕唔甜,最後我將雪糕配上牛角包🥐一齊食,竟然意外地夾👍👍

最後要多謝餐廳招待我哋既服務員,佢地個個都好好,招呼有禮。今日工作咗整天,一時大頭蝦🦐忘記帶電話既後備電🫣唯有硬着頭皮試吓問餐廳既服務員幫忙,好彩佢哋十分好人,仗義幫忙急救我個電話🙇謝謝
香煎美國封門柳
西班牙黑毛豬腩
香煎美國封門柳
西班牙黑毛豬腩
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 白松露雪糕配凍乾草莓
2023-05-06 96 瀏覽
🇫🇷高質法式餐廳系列—▫️餐廳: Fast Gourmet 享慢煮意 @fastgourmethk ▫️地點:全香港🇭🇰有3️⃣間分店(西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖)▫️營業時間⏰:星期一至日▫️價錢:~$150+—美味:🇫🇷🇫🇷🇫🇷🇫🇷環境:🥂🥂🥂+0.85🥂價錢:💰💰💰+0.8💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—👧🏻聽朋友介紹依間就去試吓😁佢地主打慢煮料理的法國菜餐廳🇫🇷廚師堅持用少量調味和油去炮製料理,務求保留食材的原汁原味🫶🏻🫶🏻—餐廳開業以來榮獲多項獎項🥐最近在 OpenRice 入圍最優秀 法國菜餐廳 開飯熱店 😍食客投餐廳一票,並向店員顯示紀錄,即可獲得餐廳用心製作的神秘精美禮物🎁一份—🔸熱門推介。龍蝦湯流心牛角包 (價值HK$58)。和牛面頰 (價值HK$208)。白桃芝味特飲 (價值HK$52)。法式焦糖燉蛋 (價值HK$68)—👧🏻叫咗幾樣野📍 Tom Yum Lobster Bisque Lava Croissant 🥐 價錢:$68分數:🥐🥐🥐🥐好特別🫶🏻🫶🏻一切開啲冬陰公汁流晒出黎😂😂幾juicy同濃味—📍 Grilled pufferfish🐡 價錢:$
🇫🇷高質法式餐廳系列

價錢:💰💰💰+0.8💰
服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

餐廳開業以來榮獲多項獎項

🔸熱門推介
。龍蝦湯流心牛角包 (價值HK$58)
。和牛面頰 (價值HK$208)
。白桃芝味特飲 (價值HK$52)
。法式焦糖燉蛋 (價值HK$68)

👧🏻叫咗幾樣野

雞泡魚乾好香🐡加埋沙律醬jeng😂😂

📍 Weekend brunch set
價錢:$178
▫️Starter
classic Lobster Bisque(4/5)龍蝦🦞湯好濃味🫶🏻🫶🏻🫶🏻好多龍蝦肉

▫️Grill
Grilled squid🦑 (+$78)(3.8/5)
好多塊魷魚片😬幾爽口,加埋個汁酸酸甜甜🫶🏻

▫️Main
Signature Braised Crab meat E-Fu Noodles in lobster Sauce(4/5)
龍蝦伊面好煙韌🍝🍝仲好夠龍蝦味同肉

▫️Dessert
Cream brûlée with Pineapple puree (+$28-coconut gelato)
(4/5)必食🫶🏻🫶🏻🫶🏻焦糖面整得好好,勁香脆🥹🥹🥹入面既布丁🍮好香滑又夠蛋味

📍Burrata Cheese Salad
價錢:$158
分數:🧀🧀🧀+0.7🧀
做前菜幾開胃🥗🥗🥗有好大舊布袋芝士🧀

#西環美食 #元朗美食 #中環美食 #法國菜餐廳 #慢煮 #法式焦糖燉蛋 #龍蝦湯 #牛角包食 #amy_in_kennedy #france #french #croissant #finedining
2023-05-05 60 瀏覽
中環善慶街呢條樓梯街,有好多隱世美食,今日就去到Fast Gourmet 法國菜餐廳食晚餐。餐廳主打慢煮料理的法國菜,保留食材的原汁原味和以少調味少油炮製料理,開業以來榮獲多項獎項,最近仲係OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳🤩 餐廳佈置成法國小花園,情調浪漫🌹非常適合情侶拍住拖黎食飯💕Signature Dinner $298pp🌟迎賓飲料先黎一杯 Prosecco 意大利氣泡酒,唔飲酒有桃味花茶。🌟頭盤🔸招牌龍蝦湯流心牛角包打卡一流必食的流心牛角包! 熱辣辣即叫即做,牛角包外層酥脆。一切開牛角包,濃郁的龍蝦湯就會湧出黎!最讚係牛角包索晒龍蝦湯,但又唔會令到牛角包變淋,依然保持鬆脆,推介!🔸日本生蠔兩隻生蠔鮮甜肥美,口感creamy,入口好清爽! 🌟主菜🔸英式威靈頓牛柳配自家製牛肉汁金黃色酥皮,牛油味香濃,質地酥脆。內裏包住鮮嫩粉紅的牛柳,肉質嫩滑,淋上自家製牛肉汁,濃香惹味,唔經唔覺就清晒。🔸波士頓龍蝦龍蝦汁蟹肉伊麵 (+38)龍蝦好吸睛! 好大隻龍蝦,肉質鮮甜彈牙! 龍蝦汁味道濃郁鮮美,伊麵好掛汁,面層舖滿絲絲蟹肉,加上蟹子增加口感。🌟甜品🔸焦糖燉蛋配金箔白松露雪糕松露味的雪糕

Signature Dinner $298pp

🌟迎賓飲料

🌟頭盤
🔸招牌龍蝦湯流心牛角包

🔸日本生蠔兩隻

生蠔鮮甜肥美,口感creamy,入口好清爽!

🌟主菜
🔸英式威靈頓牛柳配自家製牛肉汁

🔸波士頓龍蝦龍蝦汁蟹肉伊麵 (+38)

🌟甜品
🔸焦糖燉蛋配金箔白松露雪糕

松露味的雪糕味道好特別! 燉蛋蛋味香濃,口感順滑,焦糖香脆可口,入口即溶!

🔸真空慢煮芝士蛋糕配鮮椰子雪糕

用慢煮方法將玻璃樽密封放入低溫熱水中浸泡至全熟,質感綿密厚實比一般焗芝士蛋糕更加細滑。加上藍莓醬和牛油餅碎,質感更細緻更creamy! 椰子雪糕有淡淡的甜味,感覺清新!

🌟打卡飲品
🔸富士山下 $55

杯咖啡既顏色好特別!用竹碳粉做出黑色既layer,上面加上白色既奶泡,中間自然形成左漸變色! 甜甜地既橙味好突出,同咖啡味估唔到可以甘夾。

🔸紫薯Latte $49

紫薯味香甜濃郁,甜度適中,唔錯!
呢間法國菜餐廳主打慢煮料理最近喺OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳 開業以來榮獲多項獎項店內裝潢以優雅法國小花園作主題晚上餐廳環境甚具情調而且價錢親民好啱同另一半或者BFF嚟食飯喔👭👫-🥐龍蝦湯流心牛角包 ($58)超好味,大推必試喔❣️切落去包身酥脆內餡龍蝦湯bi晒出嚟真係湯好飲包好食呀😆🦞至尊酥皮海鮮火山煲($268)酥皮大大個用細錘仔敲碎酥皮入面充滿驚喜呢😍海鮮包括有青口、蝦、帶子、三文魚、半隻龍蝦配搭埋法式龍蝦湯超鮮甜好味呀!另外仲可選擇冬蔭功湯底㗎!🥚法式焦糖燉蛋 ($68)面頭果層焦糖脆身香口入口蛋味香濃口感滑嫩👍🏻🍑白桃芝味特飲 ($52)面頭係厚厚嘅奶蓋加咗玫瑰食用花做裝飾底層係有氣桃汁入口有酸甜白桃同莓果味同時又飲到奶蓋嘅咸味層次同味道都好豐富呀💕🍠紫薯Latte($49)紫薯味香甜濃郁唔會太甜,唔錯呀!-P.S用餐果陣係openrice投餐廳一票並向店員顯示紀錄即可獲得餐廳用心製作的神秘精美禮物一份🎁

呢間法國菜餐廳主打慢煮料理
最近喺OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳
開業以來榮獲多項獎項
店內裝潢以優雅法國小花園作主題
晚上餐廳環境甚具情調
而且價錢親民
好啱同另一半或者BFF嚟食飯喔👭👫

🥐龍蝦湯流心牛角包 ($58)
超好味,大推必試喔❣️
切落去包身酥脆
內餡龍蝦湯bi晒出嚟
真係湯好飲包好食呀😆

🦞至尊酥皮海鮮火山煲($268)
酥皮大大個
用細錘仔敲碎酥皮
入面充滿驚喜呢😍
海鮮包括有青口、蝦、帶子、三文魚、半隻龍蝦
配搭埋法式龍蝦湯
超鮮甜好味呀!
另外仲可選擇冬蔭功湯底㗎!

🥚法式焦糖燉蛋 ($68)
面頭果層焦糖脆身香口
入口蛋味香濃
口感滑嫩👍🏻

🍑白桃芝味特飲 ($52)
面頭係厚厚嘅奶蓋
加咗玫瑰食用花做裝飾
底層係有氣桃汁
入口有酸甜白桃同莓果味
同時又飲到奶蓋嘅咸味
層次同味道都好豐富呀💕

🍠紫薯Latte($49)
紫薯味香甜濃郁
唔會太甜,唔錯呀!

P.S用餐果陣係openrice投餐廳一票
並向店員顯示紀錄
即可獲得餐廳用心製作的神秘精美禮物一份🎁
2023-04-26 68 瀏覽
中上環一帶有很多隱世高質餐廳,今晚我和朋友來了這間 Fast Gourmet這是主打慢煮料理的法國菜餐廳,保留食材的原汁原味和以少調味少油炮製料理,餐廳開業以來還榮獲多項獎項🏆今晚我們點了兩個他們的signature dinner~Menu~迎賓飲料招牌龍蝦湯流心牛角包日本生蠔兩隻迷你海鮮拼盤英式威靈頓牛柳 配 自家製牛肉汁香煎比目魚柳 配 香橙牛油汁焦糖燉蛋 配 金箔白松露雪糕真空慢煮芝士蛋糕配鮮椰子雪糕😋招牌龍蝦湯流心牛角包一切開牛角包,龍蝦湯流出來,打卡一流!牛角包香脆可口,牛油味十足,沾上濃郁的龍蝦湯,讓人回味無窮😋日本生蠔兩隻生蠔新鮮肥美,口感爽口彈牙,沾一點酸汁令人胃口大增😋迷你海鮮拼盤有龍蝦、蝦、藍青口,全部十分新鮮,藍青口鮮味十足,蝦肉爽口彈牙,龍蝦肉則略嫌韌了少少😋英式威靈頓牛柳 配自家製牛肉汁牛柳肉質嫩滑,外層酥皮牛油味十足。加入了牛肉碎,令酥皮吸收更多肉汁。自家製牛肉汁有點紅酒味,令牛肉味道更上一層樓😋香煎比目魚柳 配 香橙牛油汁魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑。我喜歡這個香橙牛油汁,味道清新帶淡淡甜味😋焦糖燉蛋配金箔白松露雪糕第一次吃到有松露味的雪糕,十分特別。焦糖香脆可

今晚我們點了兩個他們的signature dinner

焦糖燉蛋 配 金箔白松露雪糕
真空慢煮芝士蛋糕配鮮椰子雪糕

😋招牌龍蝦湯流心牛角包

😋日本生蠔兩隻
生蠔新鮮肥美,口感爽口彈牙,沾一點酸汁令人胃口大增

😋迷你海鮮拼盤

😋英式威靈頓牛柳 配自家製牛肉汁

😋香煎比目魚柳 配 香橙牛油汁

😋焦糖燉蛋配金箔白松露雪糕
第一次吃到有松露味的雪糕,十分特別。焦糖香脆可口,燉蛋口感滑順,入口即溶

😋真空慢煮芝士蛋糕配鮮椰子雪糕
芝士蛋糕上加了一層果醬,偏酸的味道中和了芝士蛋糕的飽膩感。椰子雪糕有淡淡的甜味,感覺清新

Fast Gourmet 今年在OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳開飯熱店臨走前,記得在OpenRice 投餐廳一票,並向店員顯示,即可獲得餐廳用心製作的神秘精美禮物一份啊🫶🏼

Fast gourmet 享慢煮意(中環店)
📍中環善慶街9號

2023-04-24