2019-03-08 76 瀏覽
朋友係沙田番工,今日約佢食午餐,揾咗間食澳門菜既餐廳。亞蘇爾牛油果雞肉廚師沙律 ($138 lunch set) 揀咗呢個賣相好吸引既沙律,入面有牛油果,雞肉,雞蛋,生菜,粟米,提子乾。沙律醬唔算好多,但係撈埋旁邊啲配料一齊食味道又唔錯~南瓜忌廉湯,跟餐仲會有餐湯,南瓜湯好濃稠,好香南瓜味☺️ 我本身自己都好鍾意南瓜湯,呢個湯係好啱口味葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜 ($188) 另外叫咗呢一個乳豬,黎到食澳門菜既餐廳當然要試下啲特色菜。乳豬燒到金黃色個皮好脆,入邊帶住少少肉,好冧好夠味。不得不提係旁邊嘅薯角好好味🤪焦糖葡撻 ($14) 一人叫多兩個葡撻做甜品,呢度嘅葡撻份量比較大,表面焗到少少金黃色,賣相10分吸引,入邊嘅蛋味好香,係食完一個又想食多一個🤤
朋友係沙田番工,今日約佢食午餐,揾咗間食澳門菜既餐廳。

2019-03-07 108 瀏覽
係沙田搵食確係一件苦事,如果身處新城市廣場就更煩,間間都門庭若市,等位係必然的事。我慣性係地面層會轉去鼎泰豐、simply life果邊,呢次試下轉去另一邊搵食,「亞蘇爾」係賣澳門菜的,澳門菜都係我喜好,正好(冇記錯都差不多有兩年冇去澳門了)。澳門菜有邊樣係必吃?我一定會選白酒煮蜆,呢度係叫葡式檸檬白酒煮海蜆($118),一上枱,就覺得湯汁非常多。飲一啖,有牛油香氣,但白酒味就若有還無,所以香味稍遜。蜆有十幾隻,肉唔算飽滿,但都叫爽口鮮甜。見親「鵝肝」兩字就會心心眼的我㨂左至尊鵝肝焗鴨飯($158),不過食第一啖就後悔了。我未曾試過食鵝肝會乾到鞋,看來一早連埋d飯一齊焗,焗到過晒龍。飯都有乾的情況,加埋大量芝士粉就乾上加乾,其他如臘腸、橄欖等等都有點乾硬化,完全唔知想點,千祈唔好叫。主菜麻麻,反而小食有點驚喜,葡國直送沙甸魚芝士脆三文治($78)幾好食,沙甸魚蓉有魚味但唔腥,加埋半溶芝士就增加鹹香。多士烘得金黃香脆,薄薄厚度亦得我心。伴碟的炸薯角都冇hea做,調味得當,炸得金黃,外脆內軟,不錯。其他如烤乳豬、馬介休球、葡撻等等都想試嘅,但主菜做得一般,信心已減半,除非下次再企係新城市廣
澳門菜有邊樣係必吃?我一定會選白酒煮蜆,呢度係叫
見親「鵝肝」兩字就會心心眼的我㨂左
主菜麻麻,反而小食有點驚喜,
其他如烤乳豬、馬介休球、葡撻等等都想試嘅,但主菜做得一般,信心已減半,除非下次再企係新城市廣場茫無頭緒諗唔到食咩啦。
2019-03-02 69 瀏覽
朋友食過呢間亞蘇爾,話係葡國菜,岩晒我,今日就同佢一齊黎食。點左招牌菜葡國香烤脆皮乳豬件加薯條,脆皮乳豬真係夠晒脆,仲好香添,雖然食多會鹹,但都無損我對佢既喜愛 薯條係加分,又香又脆。點多左個咖哩牛腩飯,呢個覺得似港式,不過都好味,但都幾辣,朋友怕辣結果幾乎我食晒加多杯朱古力凍飲,不過不失。總的來說算滿意,環境又唔錯,會再黎。

薯條係加分,又香又脆。

加多杯朱古力凍飲,不過不失。

總的來說算滿意,環境又唔錯,會再黎。
2019-02-20 99 瀏覽
今日入沙田搵朋友行新城市廣場經過依間亞蘇爾 環境睇落唔錯大家都想試下葡國菜 就決定係依到食個下午菜環境乾淨舒適 被安排左卡位座位舒適 可以慢慢食一餐傾下計去到5點都仲有lunch set兩個Set 包餐湯/沙律我地都揀左餐湯忌簾湯 充滿濃濃奶香 入口嫩滑Set L1 路氹香脆豬扒包軟滑豬扒又大又厚 包外脆內軟配上蕃茄和沙律菜 唔錯唔錯本身以為得個豬扒包 原來仲配有薯格同清新沙律菜 好豐盛Set L8 亞蘇爾牛油果雞肉廚師沙律牛油果熟度岩岩好 入口軟綿細滑新鮮蔬菜配上沙律汁 十分清新雞肉採用雞胸肉 同牛油果沙律配合 仲有一隻烚雞蛋 健康瘦身之選另外仲包茶/咖啡點左一杯凍檸水同熱奶茶 好抵食
今日入沙田搵朋友行新城市廣場

雞肉採用雞胸肉 同牛油果沙律配合
仲有一隻烚雞蛋 健康瘦身之選

另外仲包茶/咖啡
點左一杯凍檸水同熱奶茶 好抵食
蝦子松露意大利麵,是幾好食,不過橄欖油很多,所以很油,冬菇切了一件件,所以容易入口。葡式烤乳豬是必吃之選,因為我們三人是我吃的就是乳豬件。還不錯,不過配菜菠蘿就甜了很多,好似加了糖水浸住。沙甸魚三文治也非常好食,沙甸魚沒有腥味,很美味。不個人客多,也滿座。侍應應接不暇,叫他倒水,埋單也要叫幾次,他們完全沒有空,理會你,應作改善。
沙甸魚三文治也非常好食,沙甸魚沒有腥味,很美味。

2019-02-12
2019-01-30 112 瀏覽
新開的餐廳,今天特意來此品嚐下!位置:在商場一層很好找環境;環境雅緻舒適菜品:選了兩個主打菜,海鮮粥:這個做的很特別,雖然不是很大一碗,但是非常精緻,粥用了小米和大米一起熬製而成,金燦燦營養又健康!海鮮有螃蟹/貝殼和蝦很鮮美,旁邊還搭配了一碟蟹黃和迷你小油條,將蟹黃拌入粥裡很美味澳門脆皮乳豬;這個太驚艷了,選的乳豬皮烤制非常脆,肉也非常嫩,一口咬下去,贊贊贊!
新開的餐廳,今天特意來此品嚐下!
位置:在商場一層很好找
環境;環境雅緻舒適
菜品:選了兩個主打菜,
2019-01-23
2019-01-28 160 瀏覽
Weekend到處都多人........在沙田逛了一會.......間間都多人.....試一下未吃過的.......葡國菜.....食物都挺吸引的........鵝肝飯.....不錯👍🏻👍🏻👍🏻 點了一個拼盤.....黑松露多士好好吃喔......!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魷魚也很彈牙....燒魚...有十多隻蜆伴碟.....已經吃得好飽了.....但最後還是點了一個葡鐽 不錯😄😄😄下次可以再來試!

食物都挺吸引的........

鵝肝飯.....不錯👍🏻👍🏻👍🏻

燒魚...有十多隻蜆伴碟.....

已經吃得好飽了.....但最後還是點了一個葡鐽 不錯😄😄😄
下次可以再來試!
2019-01-26 123 瀏覽
葡國菜出名夠哂惹味!呢間真係好值得推介!入座限時1.5小時。先黎個葡撻醫住個肚先,不過都等咗一陣先有得食。原味好正,熱辣辣咖啡味不錯,好似食到有啲酒味。最後香橙檸檬真係食到有酒味,亦都係最唔岩食。。另外,椰香葡國雞配蒜蓉飽,味道不錯,滿滿椰香味,面頭有勁多椰絲,唔食椰絲嘅朋友要留意啦!咖喱味岩岩好到重頭戲沙甸魚啦!檸檬汁去咗陣腥味!幾香口!最後芝士馬介休球就普通咗啲,口感似薯蓉,又冇咸香味,有兩款醬汁配搭,呢一味菜可以唔叫都得。
2019-01-26
5 分鐘 (堂食)
  • 葡撻
2019-01-25 167 瀏覽
開張已有一段日子 ,雖然每一日差不多都會經過新城市廣場、 但總是過門而不入原因中午時段實在太多人, 今日將手上之餸籃買得輕輕的看上中午不多人便輕鬆入步吃來一個遲來的午飯。。。其實店舖午餐時間頗為長, 除了有重量級的午餐外亦有幾款輕食, 一心不想跟人多的中午時間 齊齊迫 、所以延遲入座沒有打算吃輕食的需要 , 價錢由HK$82.-hk$162.不等, 那就要來一個葡式乳豬配特色飯 HK$162.試試~由於午餐是可以跟湯或沙律選其一,所以今日我就選上前者很香濃的南瓜湯、 打造棉密下 湯底非常很好喝~特色乳豬飯等候差不多十分鐘才上枱, 乳豬覺烤得外脆內嫩、附上芥末醬及辣醬,自己在毫無沾上吃上第一口再跟醬汁比拼還是喜歡原味~跟餐加上HK$12. 有即日甜品,而當日便是雞蛋布甸、 滑滑棉棉之下充滿著焦糖香甜,好吃~跟餐我便揀上了熱咖啡 ,要讚的便是奶是經過輕打加熱而成 、很多餐廳都會疏忽略這一點, 不過咖啡豆屬於帶苦澀性的一面、 這一點個人較為喜歡果酸味濃一些的~ 總結整份餐由於入咗時間較為遲,所以完全冇壓迫感和人潮感、 食物質素也可交到貨 ,個人不大喜歡進出不斷的用膳時間, 無他生活已經趕如果

南瓜湯

葡式乳豬配特色飯

個人不大喜歡進出不斷的用膳時間, 無他生活已經趕如果在用膳的時間也要趕實在苦、所以我還是喜歡清閒時段就坐。
2019-01-24 117 瀏覽
約咗朋友入沙田新城市廣場 shopping, 沙田每逢星期六日假期非常多人,間間鋪都擠滿人,趁著朋友平日放假就比較好啲。 shopping完梗係要搵嘢食啦,我們被" 亞蘇爾" 餐廳前的葡撻吸引住,除咗葡撻,他們的set lunch都好豐富有湯或沙律,主菜還有咖啡或茶, 加12蚊可以試埋是日甜品。我們order了兩個set lunch 十月初五蝦籽松露意粉和咖哩牛腩飯。我選擇咗南瓜忌廉湯,南瓜甜美香滑 ,朋友就選擇了沙律菜。這個咖哩牛腩飯, 咖哩味香濃少少辣牛腩唔會肥膩。這個意粉,松露蝦籽白汁味濃, 裡邊還有很多雜菇,非常惹味。最後我們加了一個是日甜品雞蛋布甸, 味道都好香滑,口感qq的和一個葡撻,這個午餐非常豐富。

我選擇咗南瓜忌廉湯,南瓜甜美香滑 ,朋友就選擇了沙律菜。

這個咖哩牛腩飯, 咖哩味香濃少少辣牛腩唔會肥膩。

這個意粉,松露蝦籽白汁味濃, 裡邊還有很多雜菇,非常惹味。

2019-01-24 95 瀏覽
今日去沙田睇戲,每次經過都要排隊的亞蘇爾今日唔算多人,等兩張枱就有位喇,睇戲前就試下葡國菜啦。餐廳裝潢新穎有空間感,侍應服務亦勤快。餐牌款式豐富,特色傳統一應俱全。我地點了脆皮乳豬伴薯菜:乳豬皮非常脆,多肉,肉嫩多汁,點上芥末醬會生色不少,薯角香脆惹味,燒菠蘿同燒翠玉瓜可以清新味覺👍。葡式臘腸肉碎煎蛋飯:臘腸肉碎炒得香口,少許芫茜增添香味,加上飽滿的蛋黃汁,很快就清碟了。温泉蛋墨魚意大利麵:墨魚汁鮮濃,魷魚新鮮爽口,混和了温泉蛋更添滑溜口感。燒沙甸魚:魚大條,皮燒得香脆,肉新鮮結實,少許調味,更突出魚的鮮味,連伴碟的沙律菜也非常爽脆新鮮,讚!葡撻:香濃又creamy,蛋面焦香,千層酥皮底夠鬆脆👍👍。

葡撻:香濃又creamy,蛋面焦香,千層酥皮底夠鬆脆👍👍。
2019-01-23 173 瀏覽
今天難得放假,到了沙田行街,發現這裏的餐廳改變了很多!經過見到了這間葡國餐廳,便決定在這裏吃午餐😚因為香港很少見葡國餐廳的,之前只是在澳門吃過。 平日是有lunch set 和tea set的。雖然我入座啲時間已經可以叫下午茶了,但因為很肚餓的關係,還是叫了午餐😂午餐可以選擇沙律或湯,順帶一提,餐廳有一個宣傳,download apps 可以送葡撻一個😍餐湯是粟米忌廉湯配有兩塊麵包。叫了一個滋補藥膳雞湯米,材料非常豐富,雞的件數也不少!喝下去湯有一種藥膳的味道,但個人認為湯可以再濃一點會更好!😋另外叫了一個最期待的葡式乳豬配特色炒飯,雖然價錢貴了一點,要$162😮乳豬只有四件,但質素真的不錯!皮非常脆,而且特色炒飯裏面配有冬菇,口感很特別,也不是很油。我認為這個餐很值得食👍🤗
今天難得放假,到了沙田行街,發現這裏的餐廳改變了很多!

葡撻

餐湯是粟米忌廉湯配有兩塊麵包。
餐湯

滋補藥膳雞湯米

葡式乳豬配特色炒飯
葡式乳豬配特色炒飯
2019-01-23 3546 瀏覽
今日同朋友去開沙田做GYM, 四圍都係人, 又唔想食譚仔南記, 啱啱做完WEIGHT 有人提意去食葡國野~ 我突然醒起係新城市1樓, 之前朋友生日去過食過一間幾好的~ 叫亞蘇爾~ 今晚就去試下佢啦~葡式烤乳豬,$188.00。這款菜我最愛吃,乳豬的外皮好脆口,真是脆卜卜,好香。肉質又好軟,好「林」。調味料調得好入味,乳豬味道可口,食完想再食。而且,乳豬肥瘦適中,除了香脆的乳豬皮好味之外,乳豬肉都好正,有好多肉可以食。附跟3款醬,有茄汁,芥末,和辣醬。茄汁我猜是用來沾薯角的。其實芥末和辣醬配乳豬一起食,都別有味道。惹味可口。檸檬燒沙甸魚 $88上碟時候好香,肉質較實,簡單地鹽燒卻不失鮮味。溫泉蛋魷魚墨汁麵,$128.00。溫泉蛋滑溜溜的,好流心,側邊有3隻車厘茄做伴碟。整碟魷魚墨汁麵黑黑的,食完個嘴巴都黑色,好搞笑,要即刻用紙巾抹嘴。(枱旁邊有刀叉紙巾提供,所以今日我無帶紙巾,都不怕,yeah)葡國腸炒兔治豬肉碎配煎蛋伴白飯 $88.00個飯肉碎份量非常多 食完全碗白飯都仲有半兜剩 肉碎調味得宜 咸度適中 帶些微甜味加上切成粒狀既葡國腸 整體口感更為豐富!肉碎表面仲鋪左一隻流心狀既荷

葡式烤乳豬,$188.00。
上碟時候好香,肉質較實,簡單地鹽燒卻不失鮮味。
溫泉蛋魷魚墨汁麵,$128.00。
葡國腸炒兔治豬肉碎配煎蛋伴白飯 $88.00
個飯肉碎份量非常多 食完全碗白飯都仲有半兜剩
肉碎調味得宜 咸度適中 帶些微甜味
加上切成粒狀既葡國腸 整體口感更為豐富!
肉碎表面仲鋪左一隻流心狀既荷包蛋
用湯匙劃破後更可以伴住蛋汁享用白飯 認真美味~
上菜速度都幾快,好快就上咗2個‘焦糖葡撻’($14@加一)~
食澳門菜,當然一定要叫個葡撻食下啦~
外皮鬆脆,可能新鮮出爐嘅關係,咬開時仲出緊煙~

值得推介餐
2019-01-22
2019-01-09 155 瀏覽
係香港想食澳門葡式野,亞蘇爾係其中一個最好嘅選擇。未洗入到舖頭就已經有幾款口味嘅葡撻選擇,上次經過試過葡撻,今次入去坐低試下佢其他嘅葡菜~~我地叫咗三樣野,以下一一講返,但我呢度想講嘅係佢地上餐嘅速度奇快,令到食客好快就享受到滿枱嘅美食第一樣係葡式辣肉腸炒雜菜,通常係大排檔食飯先會嚐到鑊氣,但今次係呢間葡式餐廳都食到咁有鑊氣嘅餸菜,而且味道都係滿分。第二樣就係十月初五蝦籽松露意大利麵,麵嘅面頭舖滿蝦籽,松露就作為中間嘅一點點綴。拌好後蝦籽嘅味道十足,而松露就令味道更加豐富,加上一撮惹味嘅煙肉粒粒,食落好味又不會太油膩。第三樣主菜就係椰香葡國雞配蒜蓉包,腸落細細盤嘅葡國雞入面都好多件雞,仲有薯仔粒粒,沾上葡汁食落去香味充滿口腔而蒜蓉包就推薦邊食邊點汁,每一啖都有汁先係最好味嘅食法,又唔會浪費咗啲醬汁。最後我地仲叫咗一個甜品—宇治抹茶黑木糠布甸,黑木糠係朱古力味,呢個配搭幾有趣。整體來講,呢間餐廳嘅裝修、食物同服務都值得推薦,想係香港食澳門菜,呢度絕對係其中一個選擇!

2019-01-06 203 瀏覽
很久沒有去澳門了,既然係咁就在沙田試澳門菜……亞蘇爾。除咗葡撻之外,都唔知什麼是澳門菜。最後叫了烤焗盲曹魚、葡式烤乳豬、葡汁焗青口、葡腸豬肉伴蛋、辣肉腸炒雜菜、辣肉腸黑松露多士。簡單嚟講, 有個葡字應該就係葡國菜啦。乳豬皮脆、肉腍,配薯條及三種不同醬汁,同傳統中式乳豬感覺好不同,起碼見吾到乳豬頭。盲曹因為有蜆、洋葱、檸檬一齊煮,所以帶点甜酸及鮮味,幾特別。青口面鋪滿芝士,可惜食嘅時候,就冇拉芝士的效果,味道一般。仲有個豬肉粒伴蛋配白飯, 簡單嚟講,同中式免治牛肉一樣。至於炒雜菜,蔬菜翠綠,同一般炒雜菜差不多。反而多士幾脆口,带辣的肉腸加濃味黑松露,幾野味。葡菜点可以吾食葡撻就走呢,有原味及朱古力味,我叫了原味,葡撻皮脆,好味,加多个木慷布甸, 雖然係店員推介, 但感覺反而一般。埋單平均每位百幾蚊,晚餐嚟講算經濟實惠唔錯
很久沒有去澳門了,既然係咁就在沙田試澳門菜……亞蘇爾。

簡單嚟講, 有個葡字應該就係葡國菜啦。

埋單平均每位百幾蚊,晚餐嚟講算經濟實惠
唔錯
乳豬
葡撻
10 分鐘 (堂食)
乳豬
  • 葡式焗乳豬