2021-03-22 87 瀏覽
之前亞萊泰菜💛💛💛出咗好多力幫手,鋪面鋪外都有文宣所以今日刻意去試下個LUNCH同外賣支持下叫咗個海南雞飯 個汁好味d雞幾滑 因為唔飲得凍野 問可唔可以叫熱既龍眼冰 水吧阿姨話ok 好nice好貼心 杯熱龍眼冰好甜好好味外賣叫咗馬拉盞炒椰菜苗同生菜包2樣都好好食 雖然出餐慢咗少少但唔係咩大問題 價錢OK 食物質素好 下次會ENCOREP.S. LUNCH keep住有人等同外賣 但得一個妹妹仔做樓面踢曬腳 但依舊保持住禮貌同服務 呢個真係要讚下👍👍👍

叫咗個海南雞飯 個汁好味d雞幾滑

• 海南雞飯
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 生菜包
2021-03-17 108 瀏覽
今日行過元朗教育路見到此店,想到泰國就入去食個泰式午餐泰式海南雞飯+泰式凍奶茶海南雞超滑,醬汁好味黃飯也很香…,奶茶就奶多了少少,但整體也很好食泰式黃咖喱雞飯+凍青檸茶咖喱唔辣但好香,咖喱汁送飯姑正,凍青檸茶清香值得再去幫襯
今日行過元朗教育路見到此店,想到泰國就入去食個泰式午餐

泰式海南雞飯+泰式凍奶茶
海南雞超滑,醬汁好味黃飯也很香…
,奶茶就奶多了少少,但整體也很好食

泰式黃咖喱雞飯+凍青檸茶
咖喱唔辣但好香,咖喱汁送飯姑正,凍青檸茶清香
值得再去幫襯
2021-03-04 173 瀏覽
今日去元朗行山.就係元朗食埋個lunch 中午價錢一個餐大約60左右.特飲加+10店面不大.大約20個位內.預要排一陣隊必飲泰式奶茶+10Vanilla 味好香.唔會過份甜.十分好飲有d泰式奶茶甜到糖水甘珍多冰+10椰香味好濃我覺得我一個人可飲二杯雞肉炒金邊粉個人覺得略甜,所以一般,但獲氣足,但金邊粉又可以炒到濕濕地,好正宗青咖哩肉片飯青咖哩好香又有少少辣愈食愈惹味,搞到食哂成碗飯碗飯又勁多豬手....係我覺得比較一般既菜式...可以唔洗試總結:見到廚房入面真係正宗泰國人煮.但排隊略為混亂.比左二個相同籌號出去...希望可以注意一下.值得一讚係每次換台.店員都用酒精去清潔係疫情期間十分抵讚
今日去元朗行山.
就係元朗食埋個lunch

中午價錢
一個餐大約60左右.
特飲加+10

店面不大.大約20個位內.
預要排一陣隊

必飲

泰式奶茶+10

Vanilla 味好香.唔會過份甜.
十分好飲
有d泰式奶茶甜到糖水
珍多冰+10

椰香味好濃

我覺得我一個人可飲二杯

雞肉炒金邊粉
個人覺得略甜,所以一般,但獲氣足,
但金邊粉又可以炒到濕濕地,好正宗

青咖哩肉片飯

青咖哩好香又有少少辣
愈食愈惹味,搞到食哂成碗飯

碗飯又勁多

豬手....係我覺得比較一般既菜式...
可以唔洗試

總結:見到廚房入面真係正宗泰國人煮.
但排隊略為混亂.比左二個相同籌號出去...
希望可以注意一下.

值得一讚係每次換台.店員都用酒精去清潔
係疫情期間十分抵讚
2021-02-18 189 瀏覽
今日原本開開心心黎尼間新開既泰菜店試新野,但尼度既出餐次序同落單準確度真係令人激氣,佢地真係要儉討下。我叫左兩個午餐餐牌上的泰式炒飯同紅咖哩牛肉飯,另叫一碗豬网船麵同燒雞中亦。足足等左45分鐘先有得食,仲要中間不斷問,職員無正面答我等乜或仲要等幾耐,我只係不斷見到後期黎既食客有肉碎煎蛋飯食同海南雞飯食,咁午餐餐牌上既餐係未準備好定點?另外係佢地不斷出外賣餐,啲食物好快出同啲職員係咁包外賣。咩事呀?堂食單唔洗處理??至少都要跟下次序啦!好激氣。食食下突然送上燒全雞,我地話叫左雞亦,職員唔出聲放低走左,反轉頭都唔攞走,要再同佢講先攞走。我明白可能落錯單,但啲反應唔應該係咁,唔理定唔知點算?之後都好好笑,佢都無諗住整番份燒雞亦俾我地,我地開口話取消單個職員先話“如果你要我而家整”。唉。。。可能係新手開餐廳。不過公道啲講,味道係好味。尤其係船麵,好食過元朗另一間。不過,有咁既經歷,都唔會想返轉頭 。。。
  • 船麵
2021-02-17 119 瀏覽
疫情關係,晚市只可以外賣,今晚晚市其中一個是干炒肉片河,我order後發現竟然如題所説,冇筷子又冇义用給客人用,只有一個膠匙給我吃,雖然店員已經笑住説不好意思。但我覺得做老闆的,連這都貼心不到客人的,就算因新春期間,送不到貨,也可以去超市買吧,為何沒有呢?或干脆不要做外賣吧⋯⋯
2021-02-17
15 分鐘 (外賣自取)
2021-01-31 246 瀏覽
金到發黃既亞萊泰菜,佢唔係其他亞萊xx個啲既分店!係唯一既亞萊泰菜,唔好再認錯! 今日晏就3點先到呢間係元朗教育路新開個幾2個月既店鋪,入面都仲係有好多人食...好好彩唔洗等位,我地朋友分別叫咗個火車頭炒飯同泰式豬手飯再一齊share咗個泰式春卷🤤價錢真係貼地到震,大件夾抵食!豬手有成3,4舊咁多,而且味道濃郁但係我就中意食啲有咬口既,佢呢到煮得略嫌淋身咗少少而且有好重既花椒味,如果輕手少少🤏🏻同硬身少少🤏🏻我會中意多啲至於火車頭炒飯反而淡味咗啲,可能我食慣印尼炒飯既重口味,頓時覺得呢個比較淡,不過牛肉好淋身,值得一讚❤️

2021-01-24 2724 瀏覽
元朗教育路的亞萊泰菜,見附近街坊都推介好食,今日約埋朋友來試試。由於行完街又累又餓,點了兩個主菜,兩個小食和兩杯飲品,份量算大的,價錢合理,可能是小店經營,特別說說在飲品方面,覺得價錢比一般泰國餐廳便宜。很推介的龍眼冰,用了很多大粒龍眼肉沖泡,真的飲到龍眼乾香氣,清甜味道飲完喉嚨很舒適,因為在其他地方飲過的龍眼冰味道很淡也不香,有比較之下,覺得這是我飲過以來味道最好的龍眼冰呢!珍多冰在龍眼冰的美味之下就失色了,相對淡一點,不過椰汁香味仍然是不少的,就是覺得不夠甜,可能已調配至適合香港人口味吧!泰式酸辣鳳爪$58,是我吃泰國菜必點的小食,這裏味道調配得夠濃,辣度有中辣,但不掩蓋酸味,酸辣比例適中令我吃得很開心,爽口的無骨鳳爪可以開懷大嚼,而且有泰式沙律墊底,分量和用料交足功課!很高興這裏的泰式鳳爪沒有失真,要繼續保持水準哦!炸蝦餅半份$58, 一碟四件,切開半圓形狀,跟其他餐廳差不多,不過食落口感就有分別,外層吉列炸粉炸得很香脆,但粉漿不算厚,不會食到成口炸粉,裏面蝦肉質地很軟滑,不乾身,而且吃到粒粒鮮蝦肉,點上泰式辣醬,是酸酸甜甜的,不辣,吃得更香口。泰式炒飯$58,選了豬肉炒,這是最

泰式炒飯$58,選了豬肉炒,這是最有驚喜的 一道菜,因為上桌已聞到香味,吃下炒飯更加覺得有鑊氣!豬肉熟度剛好,雖然是瘦肉但非常爽口, 喜歡有芥蘭菜粒炒珍添爽口清新感覺,整碟飯炒得乾身不油膩,炒蛋見到微微金黃色,吃著更香口,推介要試,性價比高之選。

船麵$48,選了金邊粉,一碗份量不算多,配料豬肉片在湯裏煮過,熟度剛剛好,又爽又滑的,還有兩粒豬肉丸,很有彈性,肉質比平時打邊爐的雪藏肉丸鬆軟一點,如果份量再多我也會吃個不停!湯底是微甜的花生沙嗲醬味,把湯連金邊粉滑嘟嘟的吃進去,很滿足!

第一次來吃,街坊果然沒介紹錯,而且價錢不算貴,現在疫情期間外賣午餐還有九折,一定會再來幫襯呢!

2021-01-23
2021-01-21 252 瀏覽
同朋友一齊入元朗搵野食,真係好開心,因為元朗乜都有得食,煩緊食咩嘅時候,我地見到呢間泰國菜好多人排隊,我地又排一份。好,坐低睇吓有咩好食先。正宗泰式豬手飯,豬肉皮多肉厚,好少骨,加上軟綿綿白飯,冬天食正呀!青咖喱牛加薄餅,青咖喱有辣度,用薄餅點又香口又惹味。泰式椰汁雞湯,湯味濃郁,非常足料,有好多雞件,淨飲呢個湯都夠飽。泰式奶茶,跟餐加$10就有,個奶茶味都幾好,唔會澀。芒果糯米飯,係雙色架,有白糯米嘅軟身,又有只糯米嘅鬚生口感,芒果都好甜好新鮮。

好,坐低睇吓有咩好食先。

青咖喱牛加薄餅,青咖喱有辣度,用薄餅點又香口又惹味。

泰式奶茶,跟餐加$10就有,個奶茶味都幾好,唔會澀。

2021-01-20 137 瀏覽
元朗又開咗間新泰國菜餐廳,路過見到裝修都幾靚,晚餐外賣價錢又唔貴喎,仲有九折添!一於今晚就唔煮飯啦菠蘿雞肉炒飯材料豐富,有肉鬆果仁雞肉同其他配菜,食落超級滿足😌泰式雞干炒雞河平時好怕炒河粉會好多油,但呢碟完全唔會,好加分!河粉炒到好有鍋氣,又唔會太鹹,不錯!晚餐加$10蚊有泰式凍奶茶/泰式檸檬茶。泰式檸檬茶比較酸,鍾意酸野既人可以試下,但個人比較鍾意泰式奶茶啦🤗泰式鹽燒烏頭本身以為用鹽埋住燒既🐟一定好鹹啦,原來鹹味比魚皮隔開,食落唔會好鹹,但肉質嫩滑又鮮美👍🏻馬拉盞炒通菜好似次次食泰國嘢都要點呢味菜,味道係正常既爽辣泰國口味,都ok啦

菠蘿雞肉炒飯
材料豐富,有肉鬆果仁雞肉同其他配菜,食落超級滿足😌

泰式雞干炒雞河

泰式鹽燒烏頭

馬拉盞炒通菜

2021-01-17 90 瀏覽
黃咖喱雞飯黃咖喱口味溫和唔太辣,甜度同濃稠適中,香味濃厚,雞肉爽口,配料有青椒、黃椒、番茄仔同薯仔,配飯或薄餅食味道一流。肉碎生菜包肉碎炒到好香好惹味,小小辣刺激食慾,洋蔥同蔥增加咗香味同爽口嘅口感,用爽甜嘅生菜包住食唔會油膩。炸皮蛋蝦球用蝦膠包住皮蛋炸,外皮酥脆,蝦球爽口彈牙,仲有皮蛋獨有嘅香味,Q彈嘅蛋白,細膩嘅蛋黃,蘸泰式酸辣醬食味道更豐富。薄餅熱辣辣嘅落餅,外皮煎到好香,食落軟糯煙韌,蘸黃咖喱食味道更佳。泰式奶茶茶味唔係太濃,畢竟用糖同煉奶沖,甜味掩蓋咗茶味。三色冰好香嘅椰奶味,三種顏色嘅椰子肉,店員話同出面其他三色冰最大嘅唔同係佢哋嘅加咗大樹菠蘿。芒果糯米飯糯米飯煙韌,淋上香甜嘅椰奶,芒果真係好甜。
黃咖喱雞飯
肉碎生菜包
炸皮蛋蝦球
薄餅
泰式奶茶
茶味唔係太濃,畢竟用糖同煉奶沖,甜味掩蓋咗茶味。
三色冰
芒果糯米飯
糯米飯煙韌,淋上香甜嘅椰奶,芒果真係好甜。

之前同男朋友諗住去睇紅葉,去之前當然要醫飽個肚先。行過見到呢間個門面咁黃,於是就試試佢。服務亦熱情。背景播住「國歌」既音樂盒好療癒😎🐥黃咖哩雞飯黃咖哩好香甜,送飯一流!不過份量有d多,最後撈唔哂😂d飯都好有咬口,美中不足係唔夠熱🍳香葉肉碎煎蛋飯呢個大推呀!我同男朋友都覺佢抄得好香!肉碎好抓飯。加上佢係辣,所以愈食愈開胃🧋泰式奶茶奶茶香滑,係泰國風味偏甜。🥥原個椰青椰青唔洗講,好大個又青甜👍🏻去得泰國餐廳一定要叫。

🐥黃咖哩雞飯

🍳香葉肉碎煎蛋飯

🧋泰式奶茶
奶茶香滑,係泰國風味偏甜。

🥥原個椰青
椰青唔洗講,好大個又青甜👍🏻去得泰國餐廳一定要叫。

• 香葉肉碎煎蛋飯
2021-01-14 83 瀏覽
元朗教育路開咗間新餐廳「亞萊泰菜」, 有一段時間已經冇接觸泰國菜,心癢癢很想吃 , 一於叫外賣今晚做晚餐, 外賣有九折優惠, 這就是我今晚的晚餐,是不是很豐富呢?一間小小的店舖 提供食物嘅選擇亦不少 大致分為 : 沙律 小食 燒物 飯類 湯粉 炒粉 主菜 咖哩 健康菜類 湯與飲品 滋味甜品炸皮蛋蝦球$78外層是炸過的蝦膠 蝦膠肉質鮮甜 爽口又彈牙 包著流心的皮蛋 是一道很邪惡的小食 皮蛋心味道濃沃 齒頰留香菠蘿炒飯$78炒飯分量都幾多 大大盒 飯粒炒得金黃 粒粒分明 夠鑊氣 加咗提子乾/腰果/肉鬆增加層次感 腰果好脆 好食 海鮮有青口/魷魚/大蝦 用咗一個茄汁芡製作 味道酸酸甜甜 有啲汁 好餸飯呀冬陰功湯98 (細)二人份量 天氣呢排咁凍整番碗冬陰功確係正 酸酸辣辣超開胃 飲完個人即刻滾曬 好鍾意呢個湯嘅味道 泰式香料味唔會太勁 微微帶有椰香及海鮮的鮮味 配料仲有鮮蝦/鮮菇 材料都幾豐富㗎馬拉盞炒雜菜$48馬拉盞味道鹹鮮 有粒粒蝦米乾 很香很惹味 即使是外賣 拿回家後蔬菜依然保持脆綠鮮嫩雖然舖頭啱啱新開連門口嘅招牌都未開封 不過門口放咗兩隻泰式公仔同埋餐牌 已經知道係食泰國菜嘅餐廳

炸皮蛋蝦球$78

菠蘿炒飯$78

冬陰功湯98 (細)

馬拉盞炒雜菜$48

雖然舖頭啱啱新開連門口嘅招牌都未開封 不過門口放咗兩隻泰式公仔同埋餐牌 已經知道係食泰國菜嘅餐廳 在此祝福生意興隆

午市嘅碟頭飯都幾抵食 價錢中規中矩 有個飯有杯嘢飲

下次有機會堂食吧 今次叫外賣回家與我的至親分享 等候時間很快 值得稱讚 每樣都係即叫即整 熱辣辣好新鮮

店內裝修都幾光猛 所有嘢都好新淨 簡單嘅小小點綴 走木質風格 讓人有一種很寧靜很舒適的感覺 是一個舒適的用餐地點
3K
2021-01-13 62 瀏覽
元朗開左亞萊泰菜,即刻同朋友黎朝聖先。店不大,下午茶時段黎都full哂,得返門口位,係呢個天氣開住門坐都幾凍,希望食客出入可以順手閂返隻門。餐牌都幾多野揀,睇左好一陣都未決定食咩。枱上有調味料格,幾乾淨。自己點了泰式奶茶,茶香奶滑微甜,好好飲。朋友點的珍多冰,勁有椰漿好濃郁好滑,內裏粉條下得很多,有不少大樹菠蘿,飲飲下仲有椰果,又香又甜勁正。主食要左泰式鮮蝦炒金邊粉,賣相不錯嘛。大蝦有四隻,爽口鮮味,金邊粉炒得香口不油膩,花生碎也下得夠多,整體不俗,如果有塊青檸就更完美了。小食要左泰式串燒(半份),豬牛雞每樣兩串。肉串大大條,燒得香口軟嫩,外層焦香內裏仍有肉汁,唯調味偏酸了點,而且沙嗲汁過稀,這點需要改進一下。最後梗係要甜品啦,泰菜名物芒果糯米飯。唔係季節所以個芒果都幾酸,但食得出係厚肉嘅靚芒果嘅。糯米飯是雙色的,白米軟綿綿,紫米有口感,唔少得就係香甜帶少少鹹味嘅椰漿,好味好味~原來唔使加一,抵喎。
餐牌都幾多野揀,睇左好一陣都未決定食咩。
枱上有調味料格,幾乾淨。
自己點了泰式奶茶,茶香奶滑微甜,好好飲。
主食要左泰式鮮蝦炒金邊粉,賣相不錯嘛。
小食要左泰式串燒(半份),豬牛雞每樣兩串。
最後梗係要甜品啦,泰菜名物芒果糯米飯。
原來唔使加一,抵喎。
2021-01-08
2021-01-12 71 瀏覽
🍴亞萊泰菜🍴好開心元朗又有新黃店😚仲要係好鍾意既泰菜(((o(*゚▽゚*)o)))💛是日午餐 — 正宗泰式豬手飯💰$55豬手飯份量足夠👅豬手多肉好入味🐽軟糯唔柴😽骨肉分明🙆🏻‍♀️唔肥膩食晒成碟都可以😆美中不足嘅係飯有啲林🥲但overall黎講very gd🥳推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛青木瓜沙律💰$4848蚊黎講cp值好高🥰木瓜絲爽口偏硬😛加埋蝦米蝦皮好鮮味🦐勁正宗既泰國沙律口味(((o(*゚▽゚*)o))) 但要留意番佢係偏辣嘅❕唔食得辣嘅朋友仔可能要走辣😉推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛青咖喱牛💰$88咖喱好泰呢ε-(´∀`; ) 青咖喱唔辣好惹味🥳 牛肉片煮得好入味~分量十足食到最尾個底仲有好多牛肉🐮而且佢仲有唔同蔬菜配料~食落去唔會好單調🥰用嚟送飯或者蒜蓉包都一流🤓推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛蒜蓉包💰$48坦白咁講一開頭見到個價錢覺得有少少貴🙊但係屋企人好想用蒜蓉包送咖喱~就照叫左~上枱好有驚喜🤣首先佢個擺盤已經好靚😆佢係切咗一條條嘅而唔係平時嗰種法包形式嘅蒜蓉包~食落去都好香口好夠牛油同蒜蓉味☺️脆卜卜又唔介口🥳大推😝推薦程度:
🍴亞萊泰菜🍴

💰$88

💛蒜蓉包
推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅

💛冬陰功湯
💰$138(大)
呢個冬陰功湯真一嚟到其實都幾驚艷🤣佢個container勁吸睛🤓好好好靚好打卡able🧡佢係有個火係下面keep住煲湯熱~但係佢唔似普通邊爐嗰種用側邊做開口~佢係要成個煲拎起先可以拎返個火出嚟🤣好安全!佢味道亦都好唔錯~真心幾正宗🙊唔會太辣都唔會太酸ʕ •ᴥ•ʔ拿捏得啱啱好🥰另外香料味好重~好有風味😚但食到最後覺得有少少太濃味🥺可能因為佢份量都幾多但係得我哋三個人🤣然後因為佢過火都幾大會keep住滾我哋又好驚佢好快揮發晒(?)煲到愈黎愈少水😂所以起勢飲😂但如果多啲人share呢湯我覺得真係必嗌(≧▽≦)
推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅

💛芒果糯米飯
💰$48
佢嘅芒果糯米飯係用兩隻色嘅米造成嘅~黑糯米同普通白色嘅糯米😉但可惜同樣佢哋既米偏林同埋痴身🥺亦都可能因為芒果唔當做~芒果唔算太甜🥺但佢唔貴~過下口引都幾ok😚
推薦程度:🔆🔆🔆

💛泰式奶茶
💰$24(跟午餐+$10)
泰奶唔會過甜~味道不錯🤓就係普普通通一杯野飲🙊🤣
(5個🔆為滿分;🔅係半分)

🌟Overall講呢間泰菜口味正宗~擺盤好靚~環境都好舒服~價錢又唔貴✨我諗之後應該都會成為佢嘅常客😚🤣
2021-01-11 1610 瀏覽
市面上的黃店很多,但真的有心做的,有禮貌有質素的卻不算很多在元朗(或者朗屏)的附近,開了一家新的黃店,以泰國菜為主,晚市有平有貴,普通客飯$55—60,看到有人點這個客飯,份量也不算少,絕對是良心價連招牌也未拆呢,證明這家店有多新!看著這些設計等拿外賣,感覺快很多支持小店製作,沒有選客飯,反而點了幾份小菜,試試他們的實力如現場堂食有泰菜必備的酸辣汁跟辣椒乾!正丫~食物:這裡的份量只要$300,份量不少,價格合理海南雞 例牌$88這個份量哪是例牌啊!雞的肉口感滿軟稔的,皮跟肉之間竟然還有啫喱!皮的厚度薄薄一層,做得超好~配酸辣汁也真的不錯,沒有欺場青咖哩豬$88很甜的咖哩!豬肉的份量很多,豆角也不少,CP值很高馬拉盞炒通菜$48平!份量不少,馬拉盞的蝦乾,辣椒份量足,咸味夠而且不會太甜~金不換炒青口$78用THAI  BASIL炒的青口,夠惹味而且色彩繽紛,不過略略濕了一點,再乾身一點會更佳
市面上的黃店很多,但真的有心做的,有禮貌有質素的卻不算很多

連招牌也未拆呢,證明這家店有多新!

看著這些設計等拿外賣,感覺快很多

支持小店製作,沒有選客飯,反而點了幾份小菜,試試他們的實力

如現場堂食有泰菜必備的酸辣汁跟辣椒乾!正丫~

食物:

這裡的份量只要$300,份量不少,價格合理

海南雞 例牌$88
配酸辣汁也真的不錯,沒有欺場

青咖哩豬$88
很甜的咖哩!豬肉的份量很多,豆角也不少,CP值很高

馬拉盞炒通菜$48

金不換炒青口$78
題外話/補充資料: 未必樣樣都盡善盡美,但看見他們的用心,就值得支持
10 分鐘 (外賣自取)