the one 新開無耐嘅日式西餐見佢環境幾好就同朋友試試😬原來佢係有分室外 同室內座位個時就揀左室內☺️黑毛和牛牛排丼$78人氣no1 就叫左呢個✨唔好以為佢將貨就價佢都有5-6塊牛排🤤 肉質幾嫩 唔會好un☺️佢都有啲火箭菜之前我都怕會好苦🤔😨點知道又唔會 加埋牛排一齊食 又幾好味!而且個汁都幾特別 甜甜地😍同個牛排都夾😛係the one黎講 呢間餐廳性價比極高👌🏻食物質素唔錯😆價錢合理✨值得一試😏
the one 新開無耐嘅日式西餐

肉質幾嫩 唔會好un☺️
佢都有啲火箭菜
之前我都怕會好苦🤔😨
點知道又唔會
加埋牛排一齊食 又幾好味!
而且個汁都幾特別 甜甜地😍
同個牛排都夾😛

係the one黎講
呢間餐廳性價比極高👌🏻
食物質素唔錯😆
價錢合理✨
值得一試😏
呢間餐廳喺The One入面,之前經過過幾次,bookmark咗係list入面,今次終於「下定決心」約咗個friend去試🍽Fifth Element Shokudo係行日系簡單路線,裝修用咗簡約風,嘢食都好日系,我見到佢有自家製浜松味噌麵團Pizza同新鮮手打意粉,都好似唔錯。叫咗佢人氣No.1嘅蟹肉靜岡大葉手打闊意粉($98)。意粉賣相唔錯,有紅椒、蘑菇同埋menu強調嘅靜岡大葉,色彩繽紛。意粉可能因為係handmade,有少少碎,但質地唔錯,掛到汁。蟹肉足料,可以話啖啖都食到蟹肉絲,意粉份量唔少,lunch夠哂飽。朋友叫咗個牛肉飯,佢話牛肉唔會太老,而且都幾多舊牛肉,性價比高。Overall: 唔錯嘅餐廳,性價比高,特別係喺The One入面嘅餐廳,人均唔洗$100

2021-03-06
2021-03-05 38 瀏覽
# 尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀🔻 Fifth Element Shokudo尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖/喺The One見到呢一間餐廳,係食日式西餐,門面好闊落乾淨,仲有戶外座位, lunch嘅價錢又唔係太貴,於是同同事嚟試吓。/🧃燒美國黑毛和牛沙律 $118Keto關係,唔可以食碳水🤧好彩呢度都有沙津選擇,而且仲係配和牛,唔使齋食草😂首先和牛份量好多,落左黑椒同埋蒜,令到個沙律更加惹味。和牛肥瘦適中,入口充滿油香,加上燒過嚟,味道層次更加豐富。沙律菜係新鮮嘅火箭菜,非常清新健康。/🧃鏗魚芝麻雞翼 $78/8隻見到佢係新產品,而且寫住鏗魚兩隻字,真係好想知道會唔會有驚喜。😍上枱嘅時候見到佢煎到好靚仔,真係流晒口水。個皮煎到好香脆,入口即時有淡淡鏗魚味,再嚟就係比較濃厚嘅芝麻味,一次過食到兩個層次,感覺都幾特別,而且都和諧。值得一試/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hki
# 尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀
🔻 Fifth Element Shokudo
尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖

🧃燒美國黑毛和牛沙律 $118

🧃鏗魚芝麻雞翼 $78/8隻

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
1K
2021-03-02 38 瀏覽
呀姐我依排著褲發現窄窄地, GYM又開番, 即刻拿拿林去THE ONE做下尖先! 做完就梗係自我感覺良好, 食番D高蛋白質又唔太HEAVY既野是常識吧! 行落幾層見依間cafe未有太多人, 水泥牆身同好高既樓底, 玩上少少綠色植物, 整體感覺幾舒服。黑毛和牛扒沙律 $118黑毛和牛比到高蛋白質我, 再加沙律真係perfect, 黑毛和牛肉味濃香, 肉質札實。沙律菜得一種就係火箭菜, 加入左少少橄欖油, 仲有和牛滲出既肉汁, 所以味道已經好豐富。檸檬伯爵茶 $28洗加糖都好飲因為有種帶淡淡既伯爵茶味, 夠清香。飲完杯野都有飽足感, keep fit一流!

黑毛和牛扒沙律 $118

檸檬伯爵茶 $28

洗加糖都好飲因為有種帶淡淡既伯爵茶味, 夠清香。

飲完杯野都有飽足感, keep fit一流!
2021-03-02 35 瀏覽
慣性去donki行完之後一定會順便去the one兜個圈, 之前bookmark左依間日式洋食店Fifth Element Shokudo , 就買完野近地上去食d野。餐廳環境日系又簡約, 空間感大, 有種日式寧靜既感覺。Menu選擇一目了然, 主要有pizza, 輕食, don飯, 意粉等等。和牛藍芝士味噌麵糰薄餅 $128一個人食9吋pizza其實都好夠飽, 多個friend食都可以選擇+$38升級12吋, 即叫即整既pizza, 店員一放低就聞到香濃blue cheese味, 雖然唔係人人受得blue cheese, 但中意既就會覺得好香~~~~ 幾中意pizza餅底口感QQ彈彈咁, 面頭有粒粒和牛肉, BLUE CHEESE味道入口反而冇聞落去咁濃烈, 相信一般人都接受到~~ 檸檬伯爵茶 $28依度既檸茶都幾好飲, 因為茶底係伯爵茶, 中意飲EARL GREY既可以一試!
和牛藍芝士味噌麵糰薄餅 $128
檸檬伯爵茶 $28
久違嘅晚市堂食,終於可以同朋友食飯啦🤗經過一日繁忙工作,因太肚餓,一下子叫了兩個小食和兩個主菜蟹肉味醬薯條蟹肉配薯條都係第一次見,深深被吸引住,二話不說就點了,果然沒有失望!喜歡薯條上撒滿海苔粉,而每條薯條粗幼平均同埋炸得脆口,再沾上蟹肉味醬,簡直絕配!巴馬臣蒜牛油雞翼每隻都沾滿了蒜醬,食落去超濃的牛油同蒜味,好香!而且肉質鮮嫩多汁,一咬落去好多肉汁流出來🤤和牛藍芝士薄餅多謝店員推介!完全係滿分呀!!一上已經聞到濃濃芝士味,而且牛味好突出,同芝士出其地夾~ 而我好喜歡食手工薄餅底,好依un,呢一款正正合我心意呀!和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉蕃茄味濃,配上手打意粉,好有風味呀!每條意粉都成紐紋狀,好美主菜可加$18 配洋蔥湯同薯仔沙律十分建議大家加配呀!個洋蔥湯無得頂,軟軟洋蔥而湯加了少量黑淑,令成個湯味道提升🙂薯仔沙律都好好食呀,少少地剛好☺️好鐘意呢度個裝修 有水泥牆 用黎影食物相好岩

和牛藍芝士薄餅
多謝店員推介!完全係滿分呀!!

主菜可加$18 配洋蔥湯同薯仔沙律
薯仔沙律都好好食呀,少少地剛好☺️
洋蔥湯
薯仔沙律

好鐘意呢度個裝修 有水泥牆 用黎影食物相好岩
洋蔥湯
薯仔沙律
2021-02-28 29 瀏覽
同朋友好中意週末去cafe一尼係貪個氣氛悠閒 環境又令人放鬆 食物又打卡able成個vibe真係chill所以閒時都會發掘下啲cafe同fd去坐平時行開尖沙咀 the one路過見到尼間新開張既餐廳真係有令人眼前一亮小清新木系簡約既裝修 以cafe尼講平易近人既食物價錢同埋menu食物精緻既擺盤令我同朋友蠢蠢欲動想要嘗試餐廳仲設有露天用餐區 但我地都係prefer坐室內因為更享受室內柔和既燈光同舒適既裝修同朋友決定嗌一個沙律 同 兩個主食 share見到佢地主食有丼飯 意粉 或者pizza我地就揀左牛舌丼 同 蟹肉扁意粉另外嗌左個黑毛和牛沙律本身以為cafe啲野都興細細碟點知一上菜個下發現佢份量唔野小尤其係啲肉既份量更係比得好足料岩曬我尼啲食肉獸牛舌同黑毛和牛火侯都岩岩好 又嫩又juicy牛味同油脂感有之餘 唔會太over蟹肉意粉非常掛汁 蟹肉碎份量都足啖啖都可以食到蟹肉絲值得一讚既係佢既蔬菜食得出超新鮮沙律saucing清新開胃又唔會喧賓奪主餐廳地理位置優秀食物水準同環境氣氛不俗下次可以再戰!
同朋友好中意週末去cafe
沙律saucing清新開胃又唔會喧賓奪主
餐廳地理位置優秀
食物水準同環境氣氛不俗
下次可以再戰!

難得有個空閒既開心星期五😂黎尖沙咀同朋友仔行陣街食返個日式丼食啦🥳🇯🇵燒美國黑毛和牛丼配青森溫泉玉子以洋蔥蔥花辣椒絲等燒香既香嫩黑毛和牛肉🤤🥩經汁煮燒香既牛塊更為嫩滑Juicy之餘🐮更帶出啖啖鹹香以及濃郁牛香🤤🥩配飯拌食更是一流之餘🤤🍚加埋青森溫泉玉子蛋一齊食更是天生一對🤩🍳燒厚切牛舌丼配青森溫泉玉子經燒香爽口惹味既厚切牛舌😋🥩鹹香中不失濃濃牛郁香🐮🤤配蒜片一齊食加埋溫泉蛋汁啖啖滋味🤩巴馬臣蒜香牛油雞翼邪惡又叫好濃郁蒜茸牛油香既脆香雞翼🐔灑上巴馬臣芝士更添濃郁芝香🤩🧀
難得有個空閒既開心星期五😂

邪惡又叫好濃郁蒜茸牛油香既脆香雞翼🐔
灑上巴馬臣芝士更添濃郁芝香🤩🧀
2021-02-26
2021-02-25 22 瀏覽
今日又同朋友黎到食新野😎😎呢間餐廳真係超正,又好好服務👍🏻👍🏻👍🏻最鐘意食日本定食咖啦♥️♥️♥️♥️♥️首先一定要講燒美國黑毛和牛丼,d牛肉好香,燒得剛剛好☺️☺️☺️☺️☺️☺️信洲味噌鮮菇手工意粉,我同朋友都好鐘意佢既手工意粉,因為真係好有咬口,我忍唔住自己食哂成碟呢,誇張到呢~正😍😍😍😍😍😍巴馬臣蒜牛油雞翼,雞翼好入味!下次都想叫多次!!!😙😙😙😙😙😙蟹肉味增薯條,好鐘意佢既幼薯條,超脆!正!!!
今日又同朋友黎到食新野😎😎
呢間餐廳真係超正,又好好服務👍🏻👍🏻👍🏻
最鐘意食日本定食咖啦♥️♥️♥️♥️♥️

蟹肉味增薯條,好鐘意佢既幼薯條,超脆!正!!!
2021-02-19 43 瀏覽
在尖沙咀the one商場入面要搵好野食唔難,但又抵食又好食就一定要試呢間。先睇店內環境,用水泥牆配上木製枱椅,有種輕工業風,除咗室內仲有室外坐位,風和日麗既天氣黎會特別chill。餐廳提供不同種類嘅食物,亦有經濟啲嘅set lunch和套餐,有Pizza、丼飯、意粉、沙律任君選擇,為咗對抗疫情餐廳亦有推出外賣優惠,性價比算十分高質。先叫做人氣大熱嘅和牛丼飯套餐,套餐包括日式洋蔥湯、日式薯蓉沙律和丼飯。先講牛肉,牛肉以炭火燒成,入口時食得出有炭烤味道,牛肉夠林配上特製燒肉汁,難怪係人氣首選!!最重要係牛肉汁的囉日本米飯上面,令飯又香又夠味,加上牛肉片份量算多,滿足晒好牛肉者嘅慾望。套餐不得不提佢嘅餐湯日式洋蔥湯,洋蔥夠林味道夠出加上少少黑椒調味,絕對唔係普通例湯嘅水平。日式薯蓉沙律薯蓉配上洋蔥同沙律醬味道清新好好嘅開胃前菜。之後試吓佢哋嘅Pizza,蟹肉蟹肉芝士pizza。佢哋嘅Pizza好大份,配料亦都十足,每一片都有足夠數量嘅蝦肉同蟹肉,蝦肉彈牙蟹肉亦都夠味,加上芝士同洋蔥,整體成個pizza都分量十足,味道濃郁。人哋首選除咗和牛丼飯外,仲有一款巴馬臣芝士牛油蒜香雞翼。雞翼炸得好香
人哋首選除咗和牛丼飯外,仲有一款巴馬臣芝士牛油蒜香雞翼。雞翼炸得好香脆,配上濃郁嘅蒜香牛油味,上面沈上少少巴馬臣芝士,味道有層次,絕對推介之一。
最後係一個忌廉香蕉批作結,忌廉味比香蕉味突出,餅底較軟淋,與其他嘅香蕉批唔同,有興趣嘅朋友可以一試。

整體來講,尖沙咀商場食嘢比較之下呢一間算高性價比,環境舒適、食物質素普遍高、疫情之下又有電子落單、每日一set,食得安心又坐得舒適。👍🏻👍🏻👍🏻
今日黎開the one, 見到有間餐廳個名幾得意,叫五元素食堂,裝修又係工業風,就入去試下。餐廳用手機自助落單,操作都方便。除咗手機版店員同時都會提供實體餐牌。叫咗多數人推介既美國和牛丼,午餐價只係$78,好抵!呢個價錢係包埋日式洋蔥湯同埋薯仔沙律,洋蔥湯既洋蔥好淋好甜,超好飲~薯仔沙律既薯蓉都幾幼滑,跟餐沙律黎講可以話係水準以上!主角和牛丼都幾有驚喜,呢個價錢本身你都唔會期望太多,但佢既口感都對得住和牛兩個字,有入口即融既感覺;加上佢有好多芝麻菜,啲珍珠米亦加入咗好香味既燒牛肉汁,推介推介~另外我地叫咗個蟹蝦特製醬薄餅,坦白講佢熱辣辣焗起拎過黎係好好食既,蟹肉撈埋個芝士好惹味,但揸住佢食會食到成手都係肥,有啲論盡!同埋每一啖咬落去都見到啲油流出黎,真心邪惡🙈除非你完全唔care自己既健康,如果唔係我會建議你揀其他pizza喇,畢竟佢個餅底係做得唔差既~最後加咗巴馬臣蒜牛油雞翼同煎茶香蕉焦糖批,前者好香芝士味,雞翼本身亦juicy,後者口感好創新,爽爽地又淋淋地,以焦糖批黎講唔算甜。

• 黑毛和牛牛扒丼
2021-02-19 45 瀏覽
喺The One見到呢間裝修得簡簡單單嘅日本餐廳,裝飾並唔多好有muji feel 佢餐牌得主要嘅菜式如果想睇嘢飲同埋其他嘢嘅話就要掃個QR code我覺得咁樣就有啲唔方便索性不如全部餐牌都係叫客人掃QR code一次過睇之餘又環保辣肉腸薄餅 9吋 $88聲稱辛口 但係我就覺得唔辣嘅辣肉腸分布得好平均芝士味都好濃郁有種拉絲嘅感覺熱辣辣食就最啱啦蟹肉靜岡大葉手打闊意粉🍝$98我以為會係好西式 但係食落去有種中式嘅感覺可能因為係闊意粉關係覺得有啲似伊麵😆有好多蟹肉碎仲有啲配菜好似洋蔥冬菇等等去提升返意粉嘅層次唔會咁單一,總括嚟講都幾好味買單就+1,Total $205食個午餐兩個人都幾抵

辣肉腸薄餅 9吋 $88

蟹肉靜岡大葉手打闊意粉🍝$98

買單就+1,Total $205食個午餐兩個人都幾抵

2021-02-18 25 瀏覽
見到The One 有新餐廳😆OpenRice 訂位仲有8折🤑即刻做孝順女帶媽媽去試試😝一開店只得一位店員服務客人💁🏻‍♀️不過餐廳採用手機scan QR code落單🤩快捷方便👍🏻點咗人氣No.1嘅黑毛和牛牛扒丼😋($78)擺盤用心🤩望落精緻吸引🤤一片片牛扒燒得啱啱好✨食落雖然未算入口即化🍴但唔會韌到咬唔開🤭配埋炸蒜片有畫龍點睛之效👍🏻另外仲加埋溫泉玉子溫泉蛋煮得啱啱好🤤撈埋飯食一流🍚最驚喜一定係蟹肉味醬薯條🍟($68)味醬有滿滿一絲絲嘅蟹肉🦀🦀薯條亦有調味 好食😋雞翼都好多味道選擇🤩可惜今次已經食唔落🤰🏻
見到The One 有新餐廳😆
OpenRice 訂位仲有8折🤑
即刻做孝順女帶媽媽去試試😝

一開店只得一位店員服務客人💁🏻‍♀️
不過餐廳採用手機scan QR code落單🤩
快捷方便👍🏻

點咗人氣No.1嘅黑毛和牛牛扒丼😋($78)
擺盤用心🤩望落精緻吸引🤤
一片片牛扒燒得啱啱好✨
食落雖然未算入口即化🍴
但唔會韌到咬唔開🤭
配埋炸蒜片有畫龍點睛之效👍🏻

另外仲加埋溫泉玉子
溫泉蛋煮得啱啱好🤤
撈埋飯食一流🍚

最驚喜一定係蟹肉味醬薯條🍟($68)
味醬有滿滿一絲絲嘅蟹肉🦀🦀
薯條亦有調味 好食😋

雞翼都好多味道選擇🤩
可惜今次已經食唔落🤰🏻
  • 蟹肉味醬薯條
2021-02-16 33 瀏覽
今日去The One買年貨,又是時候到新年,所以約了妹妹和媽媽一齊去買新年用品和新年賀禮。不經不覺又一年,好似什麼都沒做就完結了。希望疫情快點完結,好讓大家可以回復正常生活,我可以早日回日本鄉下吧。 由於思鄉情實在太嚴重,今日中午就去食日本菜啦。FIFTH不是單單一間日本料理店,而是主打日系西餐,價格合理,所以馬上進店光顧啦。 靜岡柚子胡椒雞翼 $48 雞翼可以選擇4隻或8隻,8隻價錢會相對便宜。香脆的雞翼,有柚子醬調味,再加上黑胡椒,又甜又辣,好惹味啊! 黑毛和牛牛扒丼 $78 我們三人都選擇吃黑毛和牛牛扒丼,因為實在是太吸引啦!和牛牛扒好嫩好腍,亮晶晶的肉片,吃掉每一塊都有點心痛,哈哈哈。下次會再食這個丼飯!
今日去The One買年貨

不經不覺又一年,好似什麼都沒做就完結了。希望疫情快點完結,
好讓大家可以回復正常生活,我可以早日回日本鄉下吧。

由於思鄉情實在太嚴重,今日中午就去食日本菜啦。

靜岡柚子胡椒雞翼 $48

雞翼可以選擇4隻或8隻,8隻價錢會相對便宜

黑毛和牛牛扒丼 $78

我們三人都選擇吃黑毛和牛牛扒丼
2021-02-02
2021-02-11 49 瀏覽
見到已經餐廳已經想試♥️♥️♥️♥️因為佢好多款式,亦都坐得好舒服☺️☺️☺️☺️我哋叫咗燒美國黑毛和牛丼,每件牛肉都非常之林,亦都好香牛味!值得推介♥️♥️♥️♥️♥️信洲味噌鮮菇手工意粉,意粉真係煙煙銀銀!如果鍾意食呢一類嘅意粉一定唔好錯過啦😍🥰🥰😂😂巴馬臣蒜牛油雞翼,非常之入味!加埋淡淡的芝士香味,真係好好食呀😊😊😊😊😊蟹肉味增薯條,依家個薯條真係好驚喜!平時食開黑松露醬,但係原來呢個蟹肉真係好好食!又有蟹肉喺入邊🥳🥳🥳🥳🥳

我哋叫咗燒美國黑毛和牛丼,每件牛肉都非常之林
,亦都好香牛味!值得推介♥️♥️♥️♥️♥️