2009-09-20 24 瀏覽
甜品向來係女士心頭好, 自己都唔例外好鐘意周圍搵好野食, 昨日經朋友介紹下去左lee間"五代同糖", 一次過試左好多種類o既甜品, 全部都好好味, 好有水準.....尤其係心太軟同梳乎厘,必食!佢地雖然"麻雀雖小",但真係五臟俱全, 有好多特別款式的甜品, 就連近年由台灣傳過來香港的"雪花冰"都有得食, 好大碗, 食落好似雪糕但又唔係好奶o既感覺, 凍冰冰啱晒夏天食....我地試左芒果味同栗米片味, 加左栗米片個感覺好得意, 估唔到栗米片可以咁食....個梳乎厘焗得好靚, 好挺身, 而且個面層仲焗到脆脆地, 一問之下原來係由酒店大師父所教路的, 所以絕對係大酒店貨式, 都只係$35!!! 抵食!!另外試左個北海道牛乳奶凍, 果然好濃奶味, 本身鐘意牛奶o既我當然比100分lee個奶凍la!!至於好期待食gei心太軟, 新鮮焗出黎熱辣辣, 由中間cut開d 朱古力流晒出黎, 配埋豆腐雪糕, 一冷一熱真係好好味呀!仲要不得不介紹比榴槤愛好者o既榴槤雪糕, 雖然係細細舊, 但未食已經好香榴槤味, 食原又唔會覺得有太勁榴槤味停留o係口, 食完同人傾計都唔尷尬呀!! haha....又係必食呀!

仲要不得不介紹比榴槤愛好者o既榴槤雪糕, 雖然係細細舊, 但未食已經好香榴槤味, 食原又唔會覺得有太勁榴槤味停留o係口, 食完同人傾計都唔尷尬呀!! haha....又係必食呀!!
朋友果然冇介紹錯呀!! 正!!!
北海道牛乳奶凍
心太軟配豆腐雪糕
楊枝金露栗米片雪花冰
酒店水準原味梳乎厘
芒果雪花冰
芒果奶凍
$40 (宵夜)
北海道牛乳奶凍
芒果奶凍
  • 心太軟
  • 梳乎厘
2009-09-20 21 瀏覽
好好味榴槤雪花冰味道又濃又香朱古力心太軟配自家制雪糕 食完好滿足
好好味
榴槤雪花冰味道又濃又香
朱古力心太軟配自家制雪糕 食完好滿足
朱古力心太軟
2009-09-19
$40 (其他)
朱古力心太軟
  • 榴槤雪花冰 朱古力心太軟
2009-09-20 20 瀏覽
首先! 無人排隊! cb 既甜品鋪無人排隊! 凶兆!入到去格局四四方方, 應聲到不得了, 室內sound wave 彈個不停, 嘈到頭都痛埋!!目標係食心太軟, 佢竟然賣晒! 凶兆!木糠布甸冧到一pat pat咁, 同隔離果間木糠專門店差勁遠!! 唯一食左個楊枝甘露雪花冰幾好味希望佢可以改改個餐牌, 改改d 食品質素 , 改改d 食品預備份量
首先! 無人排隊! cb 既甜品鋪無人排隊! 凶兆!

目標係食心太軟, 佢竟然賣晒! 凶兆!

唯一食左個楊枝甘露雪花冰幾好味

2009-09-19
$40 (宵夜)
  • 楊枝甘露雪花冰
2009-09-18 5 瀏覽
夜晚同男朋友仔食完飯去行街,行行下見到有一間標榜自家製甜品店所以入去試一試。入到去間舖頭裝修得幾靚,啲位都幾舒服!!我之後order咗個心太軟。男朋友仔就叫咗個榴槤雪花冰試個心太軟內暖外脆,一落匙d朱古力汁就衝哂出嚟又唔漏好好食!!!個雪花冰同我係台灣食果啲一模一樣真係值得一試

我之後order咗個心太軟。男朋友仔就叫咗個榴槤雪花冰試

個雪花冰同我係台灣食果啲一模一樣
真係值得一試
2009-09-16
  • 心大軟
2009-09-17 6 瀏覽
今日難得一次到港島同舊同學食飯,食完飯又唔想散場,又揸住部車唔飲得酒,咁同學仔就提議食糖水啦,本來想去糖伯府,不過揸車經過見到人太多,又無位泊低架車,就左兜右兜睇下邊度有得放低架車,結果又行錯路,港島始終唔熟路,點知轉下轉下見到間紫色招牌既糖水舖,又咁好彩條街有位泊,咁就博一鋪試下咩料啦,反正唔知去邊 呢間野個名叫「五代同糖」,幾得意,新裝修,睇落乾乾淨淨,個廚房又係透明既,應該係對自己衛生有信心呱,咁我同另外三個同學仔就叫左榴槤雪花冰,榴槤雪糕,榴槤奶凍,(我地係榴槤愛好者),仲有一位唔食榴槤,就叫左個黑白涼粉(因為之前未聽過白涼粉),等左一陣食物到,即試,我地三個食左一啖榴槤奶凍,都係得同一句,「得喎!」跟住試埋個黑白涼粉,白涼粉原來係椰子味,勁得意,跟住食個雪糕,勁正,真係好好食(後來知道係佢地自己師傅做既) 總括黎講,味道唔錯,雖然menu 上仲有好多其他野都好吸引,不過飽飽試唔到其他野,唯有下次!跟住有個小插曲,我地坐坐下見到對面街有好似明星既人行過,跟住店長就話,「對面係食貴野,好多明星同有錢佬出入架,佢地有時會叫助手黎買外賣」我地聽完後決定下星期再黎,一來試下其他野,二來

我地聽完後決定下星期再黎,一來試下其他野,二來可以有機會睇下明星,下星期試完再同大家報告
2009-09-16
$30 (其他)
  • 雪花冰,雪糕,奶凍,涼粉
2009-09-17 29 瀏覽
今晚過左灣仔道貴德宮食私房素宴, 朋友 A 話 CWB E house 有間甜品屋啱啱新開張,不如行過去試新野囉, 因為其他果 d 都係普通貨式, 或者會有 suprise 呢! 去到門口, 個招牌已經吸引住我, because that is my favorate colour " PURPLE" and 自家制甜品專門店,嘩! 好似好 Pro 咁, 好驚又係搵苯7 果 d , 可能啱啱新開張,舖面仲係好清簡, 未有 posters or pictures on the glass, 入到去見到大約有十零張枱, 有一枱十幾人圍埋一埋, 另外都有其他三五知己, 應該有八成 full, 前面係一塊大玻璃, 隔開 open kitchen, 睇得好清楚厨房搞緊乜,仲望到部 Diamxxx 能量水機, 唔野小喎, 坐低之後即刻有 waiter serve , 仲介紹我地有咩好食, 佢話呢度全部係用頂級材料制作, 兼且係自家制造, 並唔係交返黎既貨式, 所以一定新鮮好味喎, 睇黎呢間野有 train- up 過 d waiters 喎, 因為個個都係 18 , 22 果 d , 好難得見到時下既年青人做野有 heart 有 service, 唔錯! 加分! 睇下個 menu, 咦! 價錢都幾高級下喎, 咁真係要試真 d 喇. 我地 4 個人叫左六樣野(正一大食積), 楊枝甘露味雪花冰加粟米片加芒果醬 $ 35, 呢個店長推介: 北海道牛乳奶凍 $ 25, 榴楗奶凍 $ 28, 心太軟配雲呢嗱雪糕 $ 48 , 原味梳乎利 $ 35, 芒果黑白凉粉+西米+鮮芒果汁$ 38, 首先黎左奶凍, 果然有料到,原來用北海道牛乳造真係濃香好多, 甜度亦適中, d 奶味停留係口腔好耐都未散, so soft and creamy 好回味! 榴槤肉新鮮味濃, 唔知係咪用 D 24 呢? 到雪花冰, 好 fresh , 食得出用鮮果汁造, 無加色素同香精, 再黎芒果黑白凉粉+西米+鮮芒果汁, 芒果香甜, 西米夠圓又彈牙, 黑凉粉夠爽脆, 好少亦好耐無食過呢種質感, 因為坊間多數用罐頭或者好林果種, 出色! 至於白凉粉, 爽口有椰汁味, 唔錯喎! 心太軟同梳乎利終於到喇, 可能即叫即焗關係, 等左 20 mins, 心太軟一督, d 熔岩留出黎喇, 好濃厚朱古力味, d sauce 幾滑口, 有酒店水準! 梳乎利就普通 d , 乾身同粗左 d , 但有蛋味. 我地發現個胃好似仲有10 % 空位, 再叫多個楊枝甘露 $ 28 , 賣相唔錯, 似係即造, 味道無令我地失望! 柚子肉酸酸甜甜無澀味, 芒果野夠味, good! 啋 ! 今次真係食七咁食, 七樣野, 不過平心而論, 呢間野確係有賣點, 味道亦相當不俗! 只嫌欠缺中式糖水, 問過店長, 佢話而家仲係試業期間, 遲 d 一定會有, 因為原來師父有好多撚手野未出, 好期望快 d 推出, 因為我一定會繼續幫襯呢間五代同糖!
楊枝甘露 $ 28, 西米粒粒圓潤又彈牙, 金抽酸酸甜甜無澀味,呂宋芒果肉及打成芒果汁,水準之作!
北海道牛乳奶凍 $ 25 , 甜味適中, 齒甲留奶香, soft and creamy, 超好味
芒果黑白凉粉 $ 30 , 加西米 $ 3 , 加芒果汁 $ 5 , total : $ 38
心太軟配雲喱哪雪糕 $ 48, 果 d 融岩!
原味梳乎喱 $ 35
楊枝甘露味雪花冰 + 粟米片 + 芒果漿 $ 35
上菜紙 , 盛惠 $ 209! 未計楊枝甘露, 貴過食飯! 但物有所值!
menu
2009-09-17
$60 (宵夜)
心太軟配雲喱哪雪糕 $ 48, 果 d 融岩!
原味梳乎喱 $ 35
楊枝甘露味雪花冰 + 粟米片 + 芒果漿 $ 35
menu
  • 北海道牛乳奶凍
  • 楊枝甘露
  • 心太軟配雲呢嗱雪糕
  • 芒果黑白凉粉+西米+鮮芒果汁
鐘意食甜品既應該都知道邊間係松記所以我都唔多講啦連鎖既甜品舖又細碗又貴, 什麼發記, 滿記等等我都係覺得不外如是最難頂係SELL開芒果既許留山D芒果真係好難食, 仲食得出浸過糖水食大集團就有如係大家樂食唔到最正既多士奄列一樣身為朱古力人當然要試下朱古力雪花冰(P.S 朱古力人即係鐘意食朱古力既人)心諗:銅鑼灣區梗係又貴又細碗架啦結果係我面前呢碗野EVEN比松記既份量更多雖然談不上抵食, 但絕對對得住呢個價錢(深水步人係永遠睇價錢做人)當然係朱古力雪花冰好有朱古力味花生雪花冰好有花生味各位唔好當以上係廢話, 我唔信大家冇食過冇雞味既雞都係個句甜品既野好難用文字去形容所以大家可以去試一試啦報告完畢!
鐘意食甜品既應該都知道邊間係松記
所以我都唔多講啦
食大集團就有如係大家樂食唔到最正既多士奄列一樣

身為朱古力人當然要試下朱古力雪花冰
(P.S 朱古力人即係鐘意食朱古力既人)
心諗:銅鑼灣區梗係又貴又細碗架啦
結果係我面前呢碗野EVEN比松記既份量更多
雖然談不上抵食, 但絕對對得住呢個價錢
(深水步人係永遠睇價錢做人)
當然係朱古力雪花冰好有朱古力味
花生雪花冰好有花生味
各位唔好當以上係廢話, 我唔信大家冇食過冇雞味既雞
都係個句
甜品既野好難用文字去形容
所以大家可以去試一試啦
報告完畢!
2009-09-13
$33 (宵夜)
2009-09-16 9 瀏覽
食飽行過見到新開張又未關門就試下啦~~因為太夜關係(零晨12點), 心太軟&梳乎里都賣光了~ 點了自家制豆腐雪糕 好香豆味!芒果奶凍 好滑,芒果又甜!下次一定要早d黎食心太軟&梳乎里先得!!
食飽行過見到新開張又未關門就試下啦~~

因為太夜關係(零晨12點), 心太軟&梳乎里都賣光了~
點了自家制豆腐雪糕 好香豆味!
芒果奶凍 好滑,芒果又甜!

下次一定要早d黎食心太軟&梳乎里先得!!
2009-09-12
2009-09-16 9 瀏覽
星期日同個朋友在CWB辣蟹莊吃完飯,見到對面開左一間新嘅糖水鋪!兩個人又唔想咁早返屋企,就膽粗粗去試下囉!入去一坐低,就有個妹妹過來介紹一啲糖水比我地,最後我地叫左個心太軟,榴槤雪花冰試下!個雪花冰一嚟到就聞到一陣好香嘅榴槤味,就即刻試下味!Wow.....真係好好味呀,個感覺好似食緊榴槤咁,停唔到呀!吃到半路,個心太軟就到,我個friend即刻用匙𠝹開中間,d朱古力好似瀑布咁爆出來,超香濃朱古力味!個皮又鬆軟,又乾身!就係咁,兩個人咩都唔講,剩係喺度密密食!下次我一定會試下佢個榴槤奶凍,因為個老闆同我講係佢地個師傅的強項wor!

心太軟
榴槤雪花冰
2009-09-13
$35 (宵夜)
心太軟
榴槤雪花冰
Big suprise!! I met 牛頭角下村徐錦江 last night at a new dessert shop at CWB. He told me that his shop (肥媽甜品) was closed 2 months ago and now he just join this new shop.He has no change at all. He keep using his funny smile to recommand his Panna Cotta. So I ordered my favorite Durian Panna Cotta... OMG... it looks extremely nice which is very different from before. He used to serve this with a plastic cup but now he put some fresh strawberry and a mint leaf for decoration. Um..... it's time to put it i
Um..... it's time to put it into my mouth... hahaha.. no big surpirse in the taste becuase I know that he is able to keep his standard - strong durian flavor, smooth and creamy.

After I finished my Panna Cotta, I ordered my another favor, PANCAKE. He asked me to change a table where located outside the open kitchen. Wowowow... this is my first time to see how he wrap the pancake. He told me his pancake is the thinnest in the world (he is overconfidence, I don't believe he already travel around the world and try all pancake lor). Anyway.... he also show me how he make the cream... that's amazing, I though the cream is just bought from supermarket but he said his cream is more thick and creamy than others if he make it by himself.
Well... no surprise again... becuase ... I can just say it taste the same as before "GOOD"!!

I took a picture of him ar. If any ladies or his fans want this picture, please drop a message here... hahaha..
um.... so handsome
2009-09-15
$50 (宵夜)
um.... so handsome
  • Durian Panna Cotta
琴晚約左朋友去銅鑼灣食晚飯....食完後諗住返屋企...途經E house, 見到間新開既甜品店入去試下啦,嘩....好味到唔識形容呀。極力推介楊枝金露雪花冰....原味梳乎利....朱古力心太軟....奶凍...四個人食左百幾蚊...都算抵食....之後好滿足咁離開...返屋企訓覺lu.....
2009-09-15
$40 (其他)
好軟滑既楊枝甘露雪花冰...GOOD.......唔係周圍有得食架
外脆內軟既心太軟...打開就流出濃濃既朱古力...好考師傅功架...直頭係五星級酒店水準
芒果奶凍...好滑...好香
椰子雪榚......正呀
舖頭門口
舖頭裝璜簡潔...
  • 楊枝甘露雪花冰、朱古力心太軟、疏乎利、芒果奶凍、椰子雪榚....好多選擇