2024-08-22 182 瀏覽
打邊爐真係會停不了,最滾動定係冇諗過酒店 🏨入邊都可以打邊爐🤣,今次去食嘅就係尖沙咀酒店入邊嘅火鍋店,叫做云手工火鍋。咁佢嘅位置位於尖沙咀中心點,交通非常方便。裝修好雅致,座位好闊落坐得好舒服。✨ 火焰三椰雞鍋 $328👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻呢個湯底真係不得了!首先店員係會用乾鍋形式炒香雞肉、椰子肉同紅蘿蔔,之後會加入酒,再用火槍噴香個鍋,最後倒入新鮮嘅椰子汁做湯底,椰子味同雞味非常濃郁,淡淡精華🤤✨ 手打鹹蛋黃蝦丸 $52 (半份)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🦐蝦丸好新鮮Q彈,咬開有鹹蛋黃蓉,鹹香同蝦味好出🤤✨ 自家製黑松露蟹肉餃 $68 (半份)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥟 個皮好薄,隻餃熟咗會變成半透明狀,入面包咗菇碎同蟹肉碎,黑松露味好濃✨ 西班牙黑毛豬 $188👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻黑毛豬🐷 份量唔係好多,但都幾大塊,肉質比一般豬肉嬌嫩✨ 翠玉瓜串 & 冬菇串 ($28串)👍🏻👍🏻👍🏻可能佢主打唔係火鍋,串燒相對比較失色😂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

✨ 火焰三椰雞鍋 $328
👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻

✨ 手打鹹蛋黃蝦丸 $52 (半份)
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🦐蝦丸好新鮮Q彈,咬開有鹹蛋黃蓉,鹹香同蝦味好出🤤

✨ 自家製黑松露蟹肉餃 $68 (半份)
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 西班牙黑毛豬 $188
👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻
黑毛豬🐷 份量唔係好多,但都幾大塊,肉質比一般豬肉嬌嫩

✨ 翠玉瓜串 & 冬菇串 ($28串)
👍🏻👍🏻👍🏻
可能佢主打唔係火鍋,串燒相對比較失色😂

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-08-16 294 瀏覽
同朋友聚會,想搵個坐得舒服又可以慢慢傾偈的地方。呢間餐廳在尖沙咀鬧市,坐落在酒店中間,旺中帶靜。火焰沙白蟹鍋($348):推薦湯底!足料多沙白,大大隻沙白肉,蟹好肥美,多蟹膏,待應會用酒辣一辣海鮮,加火,再加湯。湯頭好清甜,加上胡椒,好暖胃,我同朋友飲左大半煲湯。招牌酥炸惹味茄子($68):推薦小食!非常熱辣香脆,面頭有脆脆似避風塘的風味,食落真係惹味,而且外脆內軟!花雕醉滑牛($128):牛肉好嫩滑,食得出好新鮮,沾上花雕,帶上幾分酒香,令滑牛更加分!手打鹹蛋黃蝦丸($52):彈彈蝦丸之餘,入面真係粒粒鹹蛋黃,食落好香。燒廣島蠔($48):燒得好香脆,又唔會乾,肥美燒蠔。總括來講,食物質素高質,坐得舒服,服務都唔錯,同朋友聚會值得一去!

酥炸惹味茄子
花雕醉滑牛

手工鹹蛋黃蝦丸

燒廣島蠔

燒廣島蠔($48):燒得好香脆,又唔會乾,肥美燒蠔。
雲呑

雲呑
皇帝菜
  • 手打鹹蛋黃蝦丸
2024-08-15 286 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk火鍋😍 × 火焰🔥 × 串燒✨呢間位於尖沙咀酒店嘅手工火鍋店,服務同埋環境都好正🙌🏻!店員服務貼心,環境都坐得舒服🥰,仲有火焰鍋嘅視覺享受。火焰三椰雞鍋,店員會即場料理,首先將雞肉爆香,再點火🔥。而且呢款嘅湯底都真材實料,喺餐枱面前加入新鮮椰子水,再配埋湯底,感覺椰子味清甜😚。而且呢度仲有串燒,雞腎串燒調味都幾香,入口爽脆💖。之後就繼續打邊爐!水晶滑牛撈咗蛋漿之後,超級滑捋捋,口感又軟又滑,好正🤤。手打墨魚丸入口彈牙,仲有粒粒墨魚粒✨。鳳城水餃都皮薄餡靚,中間嘅餡料足料,口感豐富😻。最後梗係要配埋粉絲,吸收晒湯底嘅香味,撈埋醬汁好香口😋。💰火焰三椰雞鍋($348)💰雞腎($58)💰水晶滑牛($128)💰手打墨魚丸(半份)($48)💰鳳城水餃(一份)($88)💰粉絲($38)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
火鍋😍 × 火焰🔥 × 串燒✨

火焰三椰雞鍋,店員會即場料理,首先將雞肉爆香,再點火🔥。
水晶滑牛撈咗蛋漿之後,超級滑捋捋,口感又軟又滑,好正🤤。
手打墨魚丸入口彈牙,仲有粒粒墨魚粒✨。
鳳城水餃都皮薄餡靚,中間嘅餡料足料,口感豐富😻。
最後梗係要配埋粉絲,吸收晒湯底嘅香味,撈埋醬汁好香口😋。

💰火焰三椰雞鍋($348)
💰雞腎($58)
💰水晶滑牛($128)
💰手打墨魚丸(半份)($48)
💰鳳城水餃(一份)($88)
💰粉絲($38)
2024-08-09 298 瀏覽
當我哋踏進那間火鍋店,瞬間被它在酒店內打造的高雅氛圍所吸引,感覺十分適合拍照打卡,充滿質感。更令人驚喜的是店裡的服務,變得格外出色。就如當我點了一份火焰山熱三椰雞湯底,店員在我面前巧妙地烹調,先是現炒雞肉,接著以酒精點燃展現火焰的壯觀場面,再加入兩種不同的椰子,最後倒入他們自家製的湯底,味道真心令人驚艷。湯底煮滾後,店員細心地撇去表面的油脂和泡沫,使我們可以細細品嚐湯底的鮮美。湯底清甜怡人,淡淡的椰子香氣,絕對令人驚喜。不僅如此,店裡的其他火鍋配料也相當出色,我尤其喜歡他們的黑松露蟹肉餃子,每一口都帶有濃烈的松露風味,讓人吃了停不下來。至於串燒部分,更是美味非凡。我個人特別喜歡他們的荔枝豚肉串,豬肉包裹著荔枝,每一口都散發著清新甜美的荔枝風味,同時也能品嚐到豬肉的鮮美滋味。

2024-08-04 306 瀏覽
火焰椰王鍋底的香味怡神,入口即化的肉質和濃郁的椰汁融合在一起,形成了一種獨特而深邃的口感。這種乍看簡單,但卻極富層次的菜式,無疑是這家餐廳的絕對亮點。能在如此美味的基礎上,再搭配一個舒適、雅致的用餐環境,真是讓人賓至如歸。尤其是經過一些包廂內可以唱卡拉OK,更是增添了不少歡聚的歡樂氣氛。對於喜歡小聚或慶祝的客人來說,這無疑是絕佳的選擇。加上人均500港元的價位(4人),比起市面上其他同類型的餐廳,確實更有競爭力和更高性價比。最難能可貴的是,餐廳的服務人員都能保持耐心和禮貌的態度,即使在繁忙的用餐高峰時段,也能讓每一位客人感受到被重視和關照。這在如今的香港餐飲行業中,可謂難能可貴。總的來說,這家餐廳堪稱是集美味、環境和服務於一體的極佳選擇,完全值得一試。

2024-08-02
  • 火焰三椰雞鍋
2024-07-28 302 瀏覽
天氣咁熱通常唔會諗起打邊爐,但係近排就係想走去打次邊爐,可能太奈冇打。冇咩idea食邊間,去左尖沙咀厚福街,因為呢頭最多野食😆跟住就搵到附近既瑞生酒店入面有間火鍋店叫云手工既火鍋店。就咁聽都聽唔出有咩特別,都係坐低食下就知🤭🤭而家打邊爐同以前既唔同好多,以前食開既邊爐主打實惠,湯底唔算好重要,通常比較清,料有時直頭係任食而家嘅邊爐,湯底係好有心機整嘅湯底。我地就揀左一個聽落好勁嘅火焰三椰雞湯。而呢個雞湯唔止聽落勁,係睇落同食落都勁😆😆個鍋唔係一黎就準備好哂所有野,店員首先落牛油,炒香雞、椰子、蘿蔔呢d配料。跟住店員就會落酒點火,著火之後再炒多幾下炒完就會落成隻椰皇同椰青既椰汁,再加埋雞湯底煲滾湯一陣之後,店員會撇走面頭多左既油脂同浮沫。跟住就可以飲湯,個湯就唔洗講,一個字,甜。有呢個湯底,配咩配料都冇得輸。但係餐廳咁有心機整呢個湯底,配料嘅質素有點會差。配料都有好多選擇,肉、海鮮、丸、餃子乜都有,淨係丸都已經有成十樣。而且佢地除左有自己既小食,仲有刺身同日式串燒。咁岩我地都想食串燒,就叫左兩串黎試下。飲完湯之後,串燒先黎我地叫左雞三角軟骨同荔枝豚肉串。雞三角軟骨口感軟軟脆脆,連埋d雞肉

炒完就會落成隻椰皇同椰青既椰汁,再加埋雞湯底

有呢個湯底,配咩配料都冇得輸。

咁岩我地都想食串燒,就叫左兩串黎試下。

飲完湯之後,串燒先黎

我地叫左雞三角軟骨同荔枝豚肉串。雞三角軟骨口感軟軟脆脆,連埋d雞肉,口感好好。
荔枝豚肉串口感都非常好,出邊既豬肉烤得焦脆,荔枝軟熟。味道亦都好好,鹹香得來又有中間荔枝肉既酸甜做平衡。

配料我地叫咗花雕醉滑牛、自家製響鈴、手打黑松露墨魚丸同招牌韮菜餃。

花雕醉滑牛份量唔少,一碟有成十幾廿塊。厚度適中,唔洗淥太奈就食得

牛肉有咬口得黎又嫩滑,就算有湯底既椰子雞香,都仲食到花雕既香味。

響鈴自家製自家炸係特別酥脆又大舊,索左椰子雞湯,口感味道都簡直一流。

手打黑松露墨丸,墨丸彈牙,黑松露味夠濃,咸香好食

韮菜餃同出面食既唔同,size唔算大,餡唔多肉,主要係韮菜。但韮菜食落新鮮,又香,口感又好。唔會實淨不突止,餃子淥熟之後又香又juicy。

兩個人唔洗食咩麵飯果d,睇落叫既野唔多,但食落好飽。因為湯底甜,湯都飲左幾碗,仲要食埋d雞,好滿足。
2024-07-23 393 瀏覽
呢度嘅手工邊爐全部都超高質素,廚師會係你面前烹調湯底,而我哋嗌嘅火焰三椰雞鍋就超級適合打卡。先輕輕將椰肉,雞肉,海底椰炒香,等啲雞半熟再加入料酒燃起火,最後倒入原個椰子+椰皇+椰奶滾幾分鐘。椰香味重到未開蓋已經聞到,湯底清甜而唔油膩,雞肉嫩滑帶少少油脂。湯底用嚟打邊爐超正👍🏻🌟 -Overall: 8/10💰 Price: $$$🍴 Revisit: Yes-📍 Yun Shougong Hot Pot Restaurant云手工火鍋Tsim Sha Tsui, Granville Rd, 20號瑞生尖沙咀酒店3樓-#hotpot# #hotpothk# #hkhotpot# #打邊爐# #火鍋# #火鍋hk# #香港火鍋# #椰皇# #椰皇火鍋##foodiehk# #foodhk# #hkfoodstops# #hongkongfoodstops# #打卡cafe# #打卡#
Overall: 8/10
💰 Price: $$$
🍴 Revisit: Yes
云手工火鍋
#hotpot[话题]# #hotpothk[话题]# #hkhotpot[话题]# #打邊爐[话题]# #火鍋[话题]# #火鍋hk[话题]# #香港火鍋[话题]# #椰皇[话题]# #椰皇火鍋[话题]##foodiehk[话题]# #foodhk[话题]# #hkfoodstops[话题]# #hongkongfoodstops[话题]# #打卡cafe[话题]# #打卡[话题]#
2024-07-22 390 瀏覽
以椰子主打嘅三椰雞煲喺香港第一次食😍 以天然清爽口味行先,食個打邊爐感覺一啲都唔肥膩😋仲好fresh 湯底有齊椰皇、椰青、椰汁雞湯!咁足料,建議打邊爐前一定要飲咁d湯先,因為真係好清甜😆😋雞件份量都唔少,有店員幫手炒香雞份,食落都嫩滑😗安格斯牛肉好有睇頭,出住煙咁上😆而肉質爽滑😋另外好多雲吞水餃都可以半份上,非常適合少數朋友上嚟聚會食,10分貼心🥰另外仲有唔少日式串燒選擇,好多元化要讚一讚店員嘅服務質素,不停會幫我哋換碟☺️又勁好禮貌🫶🏻📍云手工火鍋店 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓

另外仲有唔少日式串燒選擇,好多元化

要讚一讚店員嘅服務質素,不停會幫我哋換碟☺️又勁好禮貌🫶🏻

📍云手工火鍋店 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2024-07-18 341 瀏覽
餐廳名稱: 云手工火鍋店 地點:尖沙咀火鍋店位於尖沙嘴瑞生酒店三樓,距離地鐵站/西鐵站都好近,非常方便。店內環境企理,檯凳闊落,坐得幾舒服。呢度有好不同款式特色湯底、手工丸類、餃類,全部都係自家製。火焰三耶雞鍋雞件乾炒至半熟,鎖緊肉汁。然後灑酒精點火,可以打卡之餘仲淡淡酒香撲鼻。再倒入新鮮椰皇、椰青、奶白色的雞湯煮,原汁原味。雞肉滑嫩,好juicy。又有椰香味。唔洗點調味料都好好味。自家製黑松露蟹肉餃新穎的搭配,餃子皮晶瑩剔透。黑松露冇搶走蟹肉的鮮味,味道仲非常夾,十分美味。手打芝士牛丸超彈牙的牛丸內裹滿香濃芝士,咬開後流心芝士一湧而出。肉質鬆軟,味道濃香。自家製紫菜響鈴即叫即炸,金色響鈴外脆內酥。腐皮香突出,和紫菜互相融合, 不油膩,非常香口。阿波尾手羽先日本雞翼界名物。燒到外皮脆,內裡仍能夠鎖住肉汁,非常juicy,肉質嫩滑。@cloud.handmade.hotpot#尖沙咀 #云手工火鍋店 #香港美食 #尖沙咀美食 #火鍋
餐廳名稱: 云手工火鍋

自家製紫菜響鈴

阿波尾手羽先

@cloud.handmade.hotpot

#尖沙咀 #云手工火鍋店 #香港美食 #尖沙咀美食 #火鍋

夏天想打邊爐嘅法寶用椰子做主打嘅三椰雞煲極具清爽感唔肥膩*⸜( •ᴗ• )⸝*✧ 火焰三椰雞鍋($348)超 足 料 !!!三椰唔係得個講字湯底有齊椰皇、椰青、椰汁雞湯🥥🌴料就有椰子、雞件、紅蘿蔔🐔🥕未炒開之前可以清楚見到雞嘅份量同埋嫩滑炒完仲要再加酒去點火燒🔥直頭係fine dining嘅享受亦都冇咁擔心啲雞唔熟~想講成餐飯每啖都食到濃郁椰味嗰種感覺真係好滿足ꈍ◡ꈍ啖炎炎夏日都仲要打邊爐 呢個湯底好適合另外超欣賞佢哋會幫客人隔返起啲油係本豬咁大個人第一次見咋後續都會主動拎定個湯過嚟問客人需唔需要加~✧ 醬料($28/位)有得混醬(ー̀ωー́)有9格醬料仲有豉油任君選擇揀到眼花撩亂特別推薦麻醬 超濃的✧ 美國安格斯牛肉(中,$268)好喜歡佢用乾冰伴碟🧊有陣仙氣碟牛肉當堂高級咗🐮牛嘅肉質偏爽 唔會有筋要lur出嚟嗰種每嚿都有少少肥唔會太誇 厚薄都剛好點豉油/醬料定湯都非常夾✧ 鮮蝦雲吞(4粒,$48)打邊爐又點少得加啲配料呢4粒雲吞啱啱好 蝦味鮮甜之餘🦐欣賞個皮係用靚嘢就算放咗喺煲度好耐都冇散開爛哂✧ 唐生菜($48)由於個湯太好味. ꒰⑅•ᴗ•⑅꒱所以另外叫咗個可以吸汁嘅菜🥬菜都幾新鮮好
夏天想打邊爐嘅法寶
用椰子做主打嘅三椰雞煲
極具清爽感唔肥膩*⸜( •ᴗ• )⸝*

✧ 火焰三椰雞鍋($348)
超 足 料 !!!
三椰唔係得個講字
湯底有齊椰皇、椰青、椰汁雞湯🥥🌴
料就有椰子、雞件、紅蘿蔔🐔🥕
未炒開之前可以清楚見到雞嘅份量同埋嫩滑
炒完仲要再加酒去點火燒🔥
直頭係fine dining嘅享受
亦都冇咁擔心啲雞唔熟~
想講成餐飯每啖都食到濃郁椰味嗰種感覺真係好滿足ꈍ◡ꈍ
啖炎炎夏日都仲要打邊爐 呢個湯底好適合
另外超欣賞佢哋會幫客人隔返起啲油
係本豬咁大個人第一次見咋
後續都會主動拎定個湯過嚟問客人需唔需要加~

✧ 醬料($28/位)
有得混醬(ー̀ωー́)
有9格醬料仲有豉油任君選擇
揀到眼花撩亂
特別推薦麻醬 超濃的
✧ 美國安格斯牛肉(中,$268)
好喜歡佢用乾冰伴碟🧊
有陣仙氣碟牛肉當堂高級咗🐮
牛嘅肉質偏爽 唔會有筋要lur出嚟嗰種
每嚿都有少少肥唔會太誇 厚薄都剛好
點豉油/醬料定湯都非常夾
✧ 鮮蝦雲吞(4粒,$48)
打邊爐又點少得加啲配料
呢4粒雲吞啱啱好
蝦味鮮甜之餘🦐
欣賞個皮係用靚嘢
就算放咗喺煲度好耐都冇散開爛哂
✧ 唐生菜($48)
由於個湯太好味. ꒰⑅•ᴗ•⑅꒱
所以另外叫咗個可以吸汁嘅菜🥬
菜都幾新鮮好似啱啱洗完咁keke
✧ 冬菇串($28)
臨尾試咗串燒🍄
冬菇串上面落咗啲辣粉
同平時去日式居酒屋嗰啲唔同
見到現場除咗couple會嚟之外
仲有啲family/ 同事聚會
坐得舒服之餘又好味!
點火🔥 第一擊是打卡able 的火焰雞煲椰青水、椰皇水、椰子雞湯 🌴純淨無添加的味道 ~嫩滑雞件、紅蘿蔔等配菜(便不用額外點太多配菜xd)單點方面(盡量)不點碳水 🚫加入雜菌 🍄‍🟫一鍋養生的雜菌雞湯完成了 🧘🏻‍♀️意外地點自家製的魚丸&手工餃 —— 本晚最大記憶點🤹‍♂️串燒方面,放心點荔枝豚肉串 ~ 會有驚喜的🫣價錢小貴 但服務取勝🤞🏻地方闊落,附有私人包廂 (可唱K🎤、睇波⚽️)▍串燒雞三角軟骨 | 48⭐️ 荔枝豚肉串 | 48▍火焰三椰雞鍋 | 348⭐️ 手打黑松露墨魚丸 | 52⭐️ 自家製黑松露蟹肉餃 | 68雜菌拼盤 | 88蜂巢豆腐 | 48
點火🔥 第一擊是打卡able 的火焰雞煲
椰青水、椰皇水、椰子雞湯 🌴
純淨無添加的味道 ~
嫩滑雞件、紅蘿蔔等配菜
(便不用額外點太多配菜xd)

單點方面(盡量)不點碳水 🚫
加入雜菌 🍄‍🟫
一鍋養生的雜菌雞湯完成了 🧘🏻‍♀️
意外地點自家製的魚丸&手工餃 —— 本晚最大記憶點🤹‍♂️
串燒方面,放心點荔枝豚肉串 ~ 會有驚喜的🫣
價錢小貴 但服務取勝🤞🏻
地方闊落,附有私人包廂 (可唱K🎤、睇波⚽️)

▍串燒

• 手打黑松露墨魚丸
  • 自家製黑松露蟹肉餃
  • 荔枝豚肉串
2024-07-13 257 瀏覽
❣️呢間火鍋店主打火鍋材料都係自家製。位於尖沙嘴鬧市中,位置方便。店內環境乾淨,地方寬敞,坐得舒服。想一大班朋友又想有隱私,可以book房食仲有得唱埋K🎤Meun種類繁多,海鮮刺身到串燒應有盡有。如果係打邊爐,店員妹妹會端上九宮格火鍋配菜醬料,可以按照喜好加料。🌟火焰三椰雞鍋店員哥哥首先幹炒香隻雞,然後倒入酒點火🔥增加酒香和雞的鑊氣。湯底用了兩種椰子🥥椰皇偏甜;椰青偏酸,兩種擺埋一齊中和翻味道,重椰味之餘,又不會太偏甜/酸。店員哥哥仲好貼心幫我地隔走雞湯多餘的油分❤️湯味充滿椰香清甜,真係忍唔住飲左好多碗。🌟西班牙黑毛豬🐖油脂相間豐富,既品嚐到豬油香又冇羶味。肉質口感係有咬口。🌟美國安格斯牛肉🐂明顯的雪花紋路。入口油脂分布平均,又不乏牛本身的味道,入口即溶,細緻柔嫩。是上等肥牛👍🏽🌟自家製紫菜響鈴🍘超級推薦💥份量多又大舊。完全冇油耗味👍🏽炸到腐皮同埋紫菜都香脆可口。在點上雞湯入口,真係邊爐名物。🌟手打芝士牛丸🍢粒粒手打而成。肉質結實,超級彈牙。咬入留心芝士爆出來。🌟冰菜🥬值得一提!呢度竟然有平時係街市都比較難買到的冰菜,而且仲非常鮮甜。🌟牛舌芯🐮口感軟熟,一啲都唔會韌。牛味十足,調味都啱啱

🌟火焰三椰雞鍋

🌟西班牙黑毛豬🐖
油脂相間豐富,既品嚐到豬油香又冇羶味。肉質口感係有咬口。

🌟美國安格斯牛肉🐂

🌟自家製紫菜響鈴🍘

🌟手打芝士牛丸🍢
粒粒手打而成。肉質結實,超級彈牙。咬入留心芝士爆出來。

🌟冰菜🥬

🌟牛舌芯🐮
口感軟熟,一啲都唔會韌。牛味十足,調味都啱啱好,芥末可以按自己喜好加上。

🌟免治雞肉串燒🐔
香脆外皮加上雞軟骨香氣和口感,沾上照燒汁加日本蛋漿,非常美味!
2024-07-11 232 瀏覽
餐廳位於瑞生尖沙咀酒店3樓,環境舒適闊落,裝修華麗,乾淨企理,人數較多更可以揀VIP房,夠晒私隱,啱晒一大班朋友暢聚。有多款手工湯底可以選擇,如火焰三椰雞鍋、火焰沙白蟹鍋、藥膳醉雞鍋等等,我們揀了火焰三椰雞鍋,首先店員會介紹九宮格醬料,讓我們調較一個啱心水的醬汁。❤️火焰三椰雞鍋店員會把鍋內的雞件、椰子、和紅蘿蔔等用牛油炒香,加酒再點火,即時火焰紅紅,很震撼,然後倒入椰子水及雞湯,滾後店員會將湯面的油隔去,非常貼心,我們就可以先食雞肉及飲雞湯,跟住開始打邊爐,雞件新鮮嫩滑,湯清甜好香椰子味,非常出色。❤️花雕醉滑牛 滑牛中間放了一杯花雕酒,將牛肉加酒拌勻,放在湯底內輕輕灼一灼便可,牛肉非常嫩滑,牛味濃郁,加上酒香,十份欣賞! ❤️雜菜拼盤 要健康d,當然要食菜啦,拼盤有多種不同的菜,生菜、油麥菜、娃娃、粟米同蕃茄,新鮮翠綠,健康有益,火煱必備。❤️黑松露墨魚丸、手打鹹蛋黃蝦丸(半份) 這裏有很多手打丸類,我最欣賞的是黑松露墨魚丸及手打鹹蛋黃蝦丸,口味創新,墨魚丸黑松露味好突出,蝦丸有鹹蛋黃蓉,配搭創新,沒有違和感,新鮮彈牙,非常爽口,令人驚喜。❤️餐廳除了火鍋外,還有刺身及串燒選擇,❤️牛舌心 牛
❤️火焰三椰雞鍋
❤️花雕醉滑牛
❤️雜菜拼盤
❤️黑松露墨魚丸、手打鹹蛋黃蝦丸(半份)
❤️餐廳除了火鍋外,還有刺身及串燒選擇,
❤️牛舌心
牛舌中心最嫩滑的部份,燒烤後,好淋,好juicy,口感極佳。
❤️燒廣島蠔
一串有二隻廣島蠔,燒到剛剛好,蠔肉飽滿,外皮焦脆,吃起來鮮嫩多汁。
店員服務一流,非常細心,值得一讚 !
#云手工火鍋
#瑞生尖沙咀酒店
#尖沙咀美食
#優質火鍋

• 火焰三椰雞鍋
  • 手打鹹蛋黃蝦丸
  • 手打黑松露墨魚丸
2024-07-11 273 瀏覽
尖沙咀美食雲集,其中瑞生酒店入邊有好幾間餐廳,今次來到3樓這間火鍋店。餐廳環境企理,座位闊落,入面有多款特色湯底可以選擇,亦都有一系列嘅生猛海鮮同埋及手工火鍋料,想不到火鍋店,還有即叫串燒!冬菇串燒 $28完全沒有想到他們的串燒也能這麽好吃。面層灑滿孜然粉,冬菇多汁香口,絕對值得一試!醬料$28/位醬料擺得好整齊及乾淨!以九宮格嘅形式奉上,分別有豉油、辣椒、蔥粒、芫荽、沙茶醬、麻油、炸蒜、蒜蓉、芝麻醬、花生醬,可以慢慢自由配搭。火焰三椰雞鍋 $348店員首先會用乾鍋形式炒香雞肉、椰子肉和紅蘿蔔,待炒到半熟時就會加入料理酒,用火槍點燃後聞到陣陣酒香。最後會倒入原個嘅椰皇水及椰青水。店員細心地幫我們隔走湯面上油份,湯底非常鮮甜,充滿椰子香味!雞件經過乾炒可鎖住肉汁,十分嫩滑! 西班牙黑毛豬 $188肉質顯現出大理石紋的特色,口感極具柔軟。肉汁豐富,回味甘香。自家黑松露蟹肉餃 $68非常美味!餃皮很薄,包得很好,餃子充滿黑松露味滿滿的菇同一絲絲的蟹肉碎!香煎鵝肝墨魚丸 $68第一次食,外層彈牙墨魚丸,裡面有好香的鵝肝味道。手打蝦丸 $48富有蝦的鮮味, 口感爽口鬆軟,令人印象深刻。餐廳環境

冬菇串燒 $28
冬菇串燒

醬料$28/位

火焰三椰雞鍋 $348

西班牙黑毛豬 $188
西班牙黑毛豬

自家黑松露蟹肉餃 $68

香煎鵝肝墨魚丸 $68
第一次食,外層彈牙墨魚丸,裡面有好香的鵝肝味道。

手打蝦丸 $48
富有蝦的鮮味, 口感爽口鬆軟,令人印象深刻。

餐廳環境舒服,食物質素佳,另外值得一讚的是餐廳的員工都很主動及有禮。

冬菇串燒
西班牙黑毛豬
無可否認尖沙咀真係約飯局嘅好地點📍是晚又約咗喺度食晚飯啦👯‍♀️友人訂咗位嚟呢間酒店內嘅餐廳打邊爐😙😙上到去環境好雅緻闊落~如果多人嚟食又想有私隱空間仲可以預訂vip房間慢慢歎添👍🏻店員都服務殷勤又細心~餐飯食得好舒服~.實在太肚餓~等湯滾之前食住呢度店員好推薦嘅串燒先😝😝✨阿波尾手羽先 $58即叫即燒🔥熱辣辣上枱~擠埋檸檬汁非常夾!燒得皮脆肉嫩~惹味香口啱哂胃口🙌🏻🙌🏻.✨火焰沙白蟹鍋 $348大推薦呢款湯鍋😍😍店員會先以白酒炒起沙白&蟹件🦀等新鮮材料先~再加入大量芫茜~最後加入湯頭~滾起就成為非常鮮味嘅湯底❗❗記得飲咗至好開始烚烚吓哦😚😚滿口鮮甜滋味!仲有鮮味海鮮食用!!!.✨招牌牛柳粒 $168肥瘦適中嘅牛柳粒~紋路清晰又夠色澤🐂焯熟後放入口~品嚐到牛脂美味之餘~亦不失咬口🫶🏻🫶🏻.✨手打芝心牛丸 (半份) $52手打丸就係夠哂彈牙有口感😘一咬內餡仲有芝心流出添🧀🧀.✨鳳城水餃 (半份) $48好有質素👏🏻👏🏻皮薄兼餡料爆棚!!內裏嘅彈牙蝦肉同爽脆木耳絲配合得天衣無縫😀.✨油麥菜 $48✨可樂 $18@罐.✨醬芥 $28@位✨加一服務費
實在太肚餓~等湯滾之前食住呢度店員好推薦嘅串燒先😝😝
✨阿波尾手羽先 $58