2023-06-22 306 瀏覽
呢間絕對係我喜愛餐廳之一,已經食過無數次,佢地既藥膳湯底係真材實料,大推!黃酒藥膳雞米線 $59呢間既黃酒藥膳雞米線真係大愛!花雕酒雞就經常見到,但係黃酒雞就絕少有!材料有紅棗、杞子、木耳、蟲草花,當然仲有黃酒,仲有好多好多雞肉,完全係真材實料。一上枱已經聞到好香,酒味唔會好重,絕對係接受到既味道,食完成個人暖笠笠,好滿足☺️胡椒濃湯雞米線 $59睇個湯白雪雪,其實胡椒味十足,一樣用不同既養生材料去煲個湯底,杞子、蟲草花等等,而且雞肉都好滑👍🏻紅油炒手 $24大大粒,好足料,味道偏甜,怕辣既朋友都絕對食到

黃酒藥膳雞米線 $59

胡椒濃湯雞米線 $59

紅油炒手 $24
大大粒,好足料,味道偏甜,怕辣既朋友都絕對食到
  • 黃酒藥膳雞米線
駱駝漆又發掘到一間好嘢!朋友介紹嚟既😉朋友話4點就無嘢食了,咁啱我吔要食lunch嗰時3點,即刻搭上4樓睇下有無機會食。幾乎要等位,差不多full house,好強的小店喔!黃酒藥膳雞湯米線雞湯很濃,有酒香但不會過重。雞件很多,就算無骨,雞肉部分都唔鞋,份量足!配合蟲草花,紅棗等等。很滋味的一個lunchPS: 米線是比較幼身有咬口,唔似坊間米線舖嗰啲,不錯👌🏻$66 但無嘢飲跟,略嫌少貴。因為無下午茶選項。但小店用心煮面/飯,很值得支持。
駱駝漆又發掘到一間好嘢!

朋友介紹嚟既😉

黃酒藥膳雞湯米線

PS: 米線是比較幼身有咬口,唔似坊間米線舖嗰啲,不錯👌🏻

2023-06-19
  • 黃酒藥膳雞米線
2023-06-18 263 瀏覽
經常都大排長龍既二撇雞,個個都食佢個黃酒雞米線,我就想試下佢個海南雞飯😝🌸招牌海南雞飯|$57雞件份量多,肥瘦比例均勻,食落雞皮爽彈,雞肉唔鞋,雞味濃郁。油飯顏色雖然好淺,估唔到好重雞油香味仲有淡淡既椰香味~粒粒分明軟硬適中。醬油微辣,配雞好惹味。跟配既湯系雞濃湯,仲有啲杞子系入面,味道滑順又暖胃👍🏻#香港美食 #美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #食好西 #hkfood #hongkong #推介 #花膠雞米線 #米線 #米線關注組 #觀塘美食 #駱駝漆美食 #駱駝漆大廈 #海南雞 #海南雞飯

🌸招牌海南雞飯|$57

跟配既湯系雞濃湯,仲有啲杞子系入面,味道滑順又暖胃👍🏻

2023-06-10 545 瀏覽
友人介紹左好多次今日決定試一試叫左花膠雲吞雞米線米線送上 急不及待即刻要試一啖湯真係好正 好好飲 湯底唔假 亦唔會太咸 但略嫌唔夠多湯 不過材料足 雲吞係乒乓波咁大粒食完啲餸加埋飲湯 都已經8成飽米線口感煙韌但唯一唔好既地方 佢地唔會供應水 只能加錢叫飲品
友人介紹左好多次

米線口感煙韌

但唯一唔好既地方 佢地唔會供應水
只能加錢叫飲品
2023-06-09 472 瀏覽
平日放下晝同伴娘食生日lunch佢竟然話俾我聽食米線😱佢話正常平日lunch應該冇機會食到因為排好耐隊,咁我就會一會佢睇吓有幾好食🤭唔係講笑,12:30嚟到已經一條長龍仲打算有放棄嘅時候伴娘話都要遲少少,咁我唯有照等但係繁忙時間係要人齊先可以入座😆最後,我都排咗半個鐘不過果然冇介紹錯係值得等咁耐見到呢個黃酒已經好想食我印象中記得呢個藥膳係對女人有益佢點餐仲可以加多啲酒不過要加錢我覺得普通咁樣已經好正食完標晒汗😂我食到乜都冇淨完全係唔需要解釋,事實勝於說話😂佢標榜冇味精👍🏻
平日放下晝同伴娘食生日lunch
佢竟然話俾我聽食米線😱
佢話正常平日lunch應該冇機會食到
因為排好耐隊,咁我就會一會佢睇吓有幾好食🤭
唔係講笑,12:30嚟到已經一條長龍
仲打算有放棄嘅時候
伴娘話都要遲少少,咁我唯有照等
但係繁忙時間係要人齊先可以入座😆
最後,我都排咗半個鐘
不過果然冇介紹錯
不過要加錢
我覺得普通咁樣已經好正
食完標晒汗😂
我食到乜都冇淨
完全係唔需要解釋,事實勝於說話😂
佢標榜冇味精👍🏻
2023-06-09
30 分鐘 (堂食)
冇錯又是觀塘二撇雞呀!!!ʚ♡⃛ɞ.小公主的非常極度愛店之一已經變成左小公主嘅恆常canteen 就算住東區要過海來觀塘食每星期都好似索左k上癮咁要來食一次🥹Check返之前二撇雞review之傳送門 #princess_米線 黃酒藥膳雞湯米線 $59是小公主無限打call的藥膳雞真心jeng shit to the max ૮₍ e̷͈ 𐃷 e̷͈ ₎ა一上枱時便聞到很香很濃烈的黃酒味🥰但有時候只是聞到香味其實酒香已經揮發掉了…但這裏的黃酒雞湯完全冇呢個問題加上湯底有大量的蟲草花、杞子、人蔘同埋紅棗一啖湯飲落去直程feel到成個口腔都瀰漫着一浸甜甜地嘅藥膳味是養生暖宮又活血的味道๑ᵒᯅᵒ๑令平常食麵時都唔喝湯的小公主都把湯底喝清光了!就知道真係有幾咁好飲了😏而呢度嘅雞件同外面嘅舖頭都不一樣唔是新鮮原隻雞斬件連骨上可能是採用冰鮮或急凍的雞扒所以雞肉塊比外面嘅都要大塊!食起上嚟有啖啖肉的感覺🐔並非食肉獸嘅小公主都有超滿足嘅感覺紅油抄手 $24 紅油味偏甜而且一點也不辣🌶️🌶️但裏面有蒜蓉和蔥提味所以也算是頗為濃香😆但對正宗四川和重慶菜頗有了解的小公主來說這裏的抄手不正宗…. 哈哈໒꒰˵・᷄-・᷅˵꒱১撇除

冇錯又是觀塘二撇雞呀!!!ʚ♡⃛ɞ.
小公主的非常極度愛店之一
已經變成左小公主嘅恆常canteen
就算住東區要過海來觀塘食
每星期都好似索左k上癮咁要來食一次🥹

黃酒藥膳雞湯米線 $59
是小公主無限打call的藥膳雞
一上枱時便聞到很香很濃烈的黃酒味🥰
但有時候只是聞到香味
其實酒香已經揮發掉了…
但這裏的黃酒雞湯完全冇呢個問題
加上湯底有大量的蟲草花、杞子、人蔘同埋紅棗
是養生暖宮又活血的味道๑ᵒᯅᵒ๑
令平常食麵時都唔喝湯的小公主都把湯底喝清光了!
就知道真係有幾咁好飲了😏
而呢度嘅雞件同外面嘅舖頭都不一樣
唔是新鮮原隻雞斬件連骨上
可能是採用冰鮮或急凍的雞扒
所以雞肉塊比外面嘅都要大塊!
食起上嚟有啖啖肉的感覺🐔

但對正宗四川和重慶菜頗有了解的小公主來說
這裏的抄手不正宗…. 哈哈໒꒰˵・᷄-・᷅˵꒱১
撇除紅油一點也不辣的因素
這裏的抄手size咪算去到網球咁大
但同一粒乒乓波差唔多大細o̖⸜((̵̵́ ̆͒͟˚̩̭ ̆͒)̵̵̀)⸝o
一啖擠落口有甜甜地嘅豉油味同埋算係幾嗆喉嘅蒜蓉都幾過癮~

失傳已久的炸豬扒 $28
平時都係得一兩個人嚟食二撇雞
今次有三個人所以終於終於叫到呢份失傳已久嘅炸豬扒૮₍ e̷͈ 𐃷 e̷͈ ₎ა
可能對佢期望太高
嚟到反而有少少失望
But still佢個炸皮真係幾薄
但豬扒調味可以再重手啲!
黃酒藥膳雞湯米線
🐔🥢🍜二訪,世一雞湯麵▫️營業時間只有星期一至六午市☑️吊你癮小鍋 米線- $66超好食!雖然呢間嘢出名係雞湯,但今次都試下呢個小鍋。冇辣度揀嘅,但調味好正,酸度辣度都啱啱好,比起出邊好多米線店好食好多,100+分😋😋個湯少許濃稠,令到米線超掛湯,超入味。入面嘅配料十分多,有大量肉碎、韭菜、酸菜及雞肉,另外仲有兩條好索汁嘅蟹柳、豆卜、冬菇,同埋一大粒雲吞,一件香炸腐皮魚角。☑️生滾花膠雲吞雞米線 $-88 呢個係最貴嘅,但好足料,比左大量蟲草花,花膠嘅份量都唔少,仲有杞子,好滋補養顏。雲吞有三粒,係好大粒嘅,個皮好薄,入面除左肉仲有蝦,但雲吞皮會有少少鹼水味。雞肉份量都好多,而且好滑。而湯底比小鍋清好多,健康好多,但就會飲到雞味,不自覺想飲晒。☑️香炸腐皮魚角 - $24一碟都有好多件,薄薄地,切成三角形拎去炸,外皮好脆,但內裡仲彈牙,腐皮魚味都食到,吾錯。☑️紅油抄手 -$24有三粒好大隻嘅雲吞,同雲吞雞嗰個係一樣嘅,至於個汁就甜甜地重豉油味,吾會好辣,另外仲有蔥同埋蒜蓉,尚算惹味。
🐔🥢🍜

生滾花膠雲吞雞米線
香炸腐皮魚角
  • 吊你癮小鍋
2023-05-21 919 瀏覽
二撇雞 - Brother Chicken真係超級好彩,12點幾去到店門口見到長長的龍,打定輸數食唔到啦,點知前面排嘅全部都係5個同8個嘅大檯,店員走出黎問有冇2個嘅時候,開心到我哋大叫😆😆😆😆入到去落單完之後,唔洗5分鐘米線已上檯,再觀察下四週,其實都唔算大,不過大家都係食碗麵就走,所以流動率都算高。🐔黃酒藥膳雞米線 ($59)- 酒味同藥材味平衡得剛剛好,唔會搶咗對方風頭,又唔會「哽」到入唔到口,會令你不知不覺飲下一啖飲下又一啖。但比較估唔到係佢唔係用新鮮雞件,而係用雞柳,雖然係好嫩滑同食得出有醃過,但係用新鮮雞件會比較夾d。🐔花膠雞濃湯米線 ($69)- 雞湯係好味嘅但唔夠濃,米線係幼果款,好彈牙好有咬口,呢碗係唔洗五分鐘就上到檯,所以相對無咁熱,感覺好似一早整好哂凍哂咁,如果可以再濃d熱d呢碗米線會係💯,呢碗用上鮮雞件,醃得好入味,不過如果要轉雞髀要加$13,相對較貴。🐔小食:失傳已久的豬扒 ($28)- 一定要趁熱食!!!一口咬落去,超級鬆化,成塊手掌咁大,無咩骨位啖啖肉🐔低糖豆漿*2 ($9/枝)- 佢呢度得低糖同無糖兩款可以揀,低糖同外面正常糖一樣夠甜。後記:留意到店員清
二撇雞 - Brother Chicken

花膠雞濃湯米線

失傳已久的豬扒

🐔小食:失傳已久的豬扒 ($28)- 一定要趁熱食!!!
一口咬落去,超級鬆化,成塊手掌咁大,無咩骨位啖啖肉
低糖豆漿

後記:留意到店員清一色係男人,跟住同事話咁人哋叫brother chicken,又係wor😆😆

同埋見到人哋食吊你癮小鍋米線,原來係咩都有嘅雜錦酸辣米線,落單時店員會問你知唔知係咩黎,跟住一口氣好似唸急口令咁講哂有咩餸,好正😝😝😝😝

另外要注意因為佢哋人手不足,而家淨係開午市,大家記住唔好好似我第一次夜晚去摸門釘呀🥶

二撇雞

2023-05-12
花膠雞濃湯米線
低糖豆漿
2023-05-20 289 瀏覽
二撇雞//蔥油二撇雞 配米粉($54)二撇雞標榜無添加味精 所以個湯飲落去真係好清 係飲完一碗都唔會咸到好口渴既湯底~除咗米粉 其實仲有得揀飯 米線 同上海麵 每碗除咗麵類 仲會有啲雲耳同埋杞子~ 講翻蔥油雞 啲雞好麵好嫩 無話overcook既感覺~啲蔥油都好好食 好適合撈飯!下次應該會叫飯 可以撈埋啲蔥 唔駛嘥( ´▽` )ノ二撇雞都略有名氣 所以lunchtime成日都排長龍 今次禮拜二都排咗20分鐘 好彩既係條龍都keep住有郁 同朋友傾住計又唔覺等好耐~
二撇雞//

蔥油二撇雞 配米粉($54)

2023-05-16
20 分鐘 (堂食)
2023-05-16 377 瀏覽
今期流行,流行觀塘二撇雞😝平日1點半左右來到,等左20分鐘就入座,應該都算快🤔不過佢依家暫停左晚市,想夜晚黎嘅就要注意佢嗰日嘅營業時間啦~🍜黃酒藥膳雞湯米線 $59 🌕🌕🌕🌕🌑所謂各花入各眼,平時唔習慣食養生嘢嘅朋友表示唔太喜歡呢個湯底,但我反而幾鍾意😂湯底黃酒味好濃,而且好足料,有蟲草、木耳、花旗參等等👍🏼雞肉雖然唔算滑,但好索湯,亦都好有雞味👍🏼(有啲雞真係冇雞味㗎!)🍜胡椒濃湯雞米線 $59 🌕🌕🌕🌗🌑入口有好濃嘅胡椒味~對我而言有啲太濃,但朋友就覺得啱啱好。呢碗麵嘅雞相對滑嫩啲🐓兩碗米線嘅麵都好索湯,口感幾好。好滿足嘅一餐,下次會黎試下其他湯底😝

🍜黃酒藥膳雞湯米線 $59 🌕🌕🌕🌕🌑

🍜胡椒濃湯雞米線 $59 🌕🌕🌕🌗🌑
兩碗米線嘅麵都好索湯,口感幾好。

好滿足嘅一餐,下次會黎試下其他湯底😝

2023-05-10 490 瀏覽
應該有唔少人都會知觀塘多美食,駱駝漆更係隱藏唔少好食小店既地方好記得轉左係觀塘返工之後,就不停去試唔同既餐廳,連續2個月唔重複,日日去試新野🙈終於發掘到呢間係我心目中最好食既米線小店係第一次黎到二撇雞既時候,試左佢既藥膳雞米線,個陣已經好鍾意佢既米線質地,非常彈牙煙靭、粗幼岩岩好、食慢左都唔會浸腍、雞又滑!食完一次已經好想再試其他之後幾次都試左唔同既米線,因為佢出名食雞,所以一直都係揀唔同味道既雞米線直到有一次、同事推薦食「吊你癮」真係湯底如其名食完之後深深上癮甜甜辣辣既濃湯,帶有小小酸味,真係一試難忘。出色既湯底之餘,加上彈牙米線,重有好多配料(雞肉、大大粒雲吞、蟹柳、魚角、冬菇)。誠意推薦!

終於發掘到呢間係我心目中最好食既米線小店

食完一次已經好想再試其他

直到有一次、同事推薦食「吊你癮」
真係湯底如其名
食完之後深深上癮
吊你癮
吊你癮
2023-04-29 1045 瀏覽
🐔🍜🥢養生好味雞湯米線▫️因人手不足,暫只做午市▫️要預時間掛隊▫️可配米線/米粉/上海拉麵+$3☑️胡椒濃湯雞,米線 -$59胡椒雞湯呈奶白色,飲落胡椒味超濃,但又吾係辣,調味恰到好處,好暖胃,令人愈飲愈熱但又飲過不停。雞件嫩滑大件而且數量幾多,有6件左右,冇骨的啖啖肉好方便,但就唔入味。養身嘅配料有好多,有腐竹,大粒杞子,木耳等,令到湯底配米線一d都吾寡。☑️黃酒藥膳雞,米線 -$59因用上黃酒,雞湯呈黃色,飲落有淡淡嘅酒香味,滋補養身,愈飲愈熱。除左米線同雞,配料都用料十足,有大量蟲草花,木耳,大粒杞子等,增添風味。美中不足嘅地方係雞件唔入味,亦冇胡椒雞湯嘅雞甘嫩滑。☑️失傳已久的豬扒 -$28豬扒好大塊,已經切好咗一條條,方便食用,外皮炸得好鬆脆但吾會好油膩,肉仲keep到嫩同juicy,吾錯。
🐔🍜🥢
養生好味雞湯米線

▫️因人手不足,暫只做午市
▫️要預時間掛隊
▫️可配米線/米粉/上海拉麵+$3

☑️胡椒濃湯雞,米線 -$59
胡椒濃湯雞米線

☑️黃酒藥膳雞,米線 -$59

☑️失傳已久的豬扒 -$28

2023-04-28
20 分鐘 (堂食)
胡椒濃湯雞米線
2023-03-25 1868 瀏覽
店名:二撇雞地址:觀塘駱駝漆四樓食物:胡椒濃湯雞米線小食:失傳已久的豬扒品評:二撇雞的胡椒濃湯雞米線味道不錯,雞湯濃郁,感覺沒有味精,胡椒味道十分重,喜歡重口味的人肯定會喜歡。雞肉去皮去骨,很嫩,沒有雪味,非常好吃。不過,米線的口感就稍微有點差了,不太好咬,有點漿口的感覺,吞嚥也稍微有點困難。另外,店內的失傳已久的豬扒比較普通,沒有太多特別的地方,但作為一個小食還是可以的。整體而言,食物很足料,符合售價,值得翻桌,但下次會試上海麵。餐廳等候時間方面,今次是平日星期五午餐時間,大概12:15到達,人龍很長,等候了約40分鐘。
店名:二撇雞

地址:觀塘駱駝漆四樓

食物:胡椒濃湯雞米線

小食:失傳已久的豬扒

品評:

胡椒濃湯雞
2023-03-24
40 分鐘 (堂食)
胡椒濃湯雞
2023-03-25 1242 瀏覽
我非常推薦餐廳「二撇雞」的「花膠雞湯米線」!這道米線湯非常清甜,湯頭濃郁又清甜,而且配上花膠和鮮嫩的雞肉,味道更是絕佳。如果想要點個小食來嚐嚐,我也非常推薦他們的「雞絲粉皮」,這家粉皮特別爽滑,搭配上醬汁和雞絲,味道非常好。今次點了不少小食,其中的雞翼和豬扒一般。紅油抄手餡料豐富,三粒都夠飽。黃酒雞湯米線味道很香雖然餐廳非常受歡迎,但是要排隊等位,中午時段需要等20分鐘以上。不過,我認為這個等待是值得的,因為這裡的食物真的非常好吃,而且價格也非常實在。如果你喜歡清甜的湯頭和美味的米線,那麼「二撇雞」絕對是一個值得一試的餐廳。

今次點了不少小食,其中的雞翼和豬扒一般。
紅油抄手餡料豐富,三粒都夠飽。

黃酒雞湯米線味道很香

2023-03-21 977 瀏覽
Friday lunch,12:45到,前面有5-6枱,都等到13:35先入座,好彩嘅係上菜好快,填定紙仔嘅話5分鐘內就起到。花膠雞濃湯米 $69-個湯最好飲同最come飲,雞都滑,但偏淡,如有醬更好胡椒濃湯雞米 $59-雞最滑,個湯惹味但兩者比會鍾意飲花膠雞個湯多啲(雖然兩碗都飲到見底😂)麻辣擔擔麵 $43-好食但一個人食晒會滯,建議幾個share紅油抄手 $24-超大粒!樣樣都好食嚟講,人頭$65嘅lunch性價比好高!

花膠雞濃湯米 $69-
個湯最好飲同最come飲,雞都滑,但偏淡,如有醬更好

胡椒濃湯雞米 $59-

麻辣擔擔麵 $43-
好食但一個人食晒會滯,建議幾個share

紅油抄手 $24-
超大粒!

樣樣都好食嚟講,人頭$65嘅lunch性價比好高!
2023-03-17
50 分鐘 (堂食)
  • 花膠雞濃湯米線
  • 胡椒濃湯雞