九龍坎麻辣火鍋油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓一上到去 嘩嘩嘩!!! 中國古代特色個裝潢超宮廷風Feel 仲可以係門口打卡行到入去 完全好似去左穿越左古代咁連餐具擺設都古色古香呢度係以QR code 落單好多都可以俾你決定要大份定細份仲有圍裙可以俾你著 寫住御膳房圍裙三國演義鍋湯底係一次過選擇三款頂成都牛油濃湯 蕃茄湯和菇菌湯3個湯底都好正宗 頂成都牛油濃湯辣度係小辣蕃茄湯底好出 一滾起就好香啦陣蕃茄味菇菌湯 好特別起初食好似高湯咁其後D菌慢慢出黎 愈來愈濃菇味招牌手切牛肉(細份)肥瘦岩岩好 有厚度唔算好簿 唔膩肉質好嫩冰鎮鵝腸15秒就好拎上黎好爽口彈牙功夫腰片(細份)呢個切到好簿 滾15秒有D粉粉紅紅咁 入口食岩岩好毛肚(細份)15秒簿簿地 入口好爽脆雪花肥牛(細份)有D偏肥 但滾落個湯底到D油脂又無肉眼睇咁多咁入口即溶 好推薦皇帝菜同萵筍超新鮮無變黃 上到枱面無濕淋淋咁轟炸饅頭一口一粒 外面脆卜卜內係軟綿綿 宥驚喜Wo
九龍坎麻辣火鍋

頂成都牛油濃湯辣度係小辣
蕃茄湯底好出 一滾起就好香啦陣蕃茄味
菇菌湯 好特別起初食好似高湯咁
其後D菌慢慢出黎 愈來愈濃菇味

招牌手切牛肉(細份)
肥瘦岩岩好 有厚度唔算好簿 唔膩肉質好嫩

冰鎮鵝腸
15秒就好拎上黎好爽口彈牙

功夫腰片(細份)
呢個切到好簿 滾15秒
有D粉粉紅紅咁 入口食岩岩好

毛肚(細份)
15秒簿簿地 入口好爽脆

雪花肥牛(細份)
有D偏肥 但滾落個湯底到

一口一粒 外面脆卜卜
內係軟綿綿 宥驚喜Wo
2022-12-21
2022-12-22 59 瀏覽
真係好驚喜!好耐冇試過係香港食到咁正宗嘅成都麻辣火鍋!平時食開嘅唔係淨係得辣味,就係唔辣🥵 而且地方環境乾淨,員工服務態度好好,每樣餸都好出色😋 非常推薦呢間九龍坎老火鍋😍
🏮油麻地新開嘅麻辣老火鍋店, 裝修滿有宮廷嘅氣派, 座位舒適又特色, 充滿喜感🥰🪑入座後, 店員隨即奉上茶水及介紹食物, 服務貼心, 殷勤有禮👍🍵茶位 $5 🧂調料費 $20/位🍯醬料選擇多, 最欣賞係佢哋有獨立包裝嘅調味香油, 感覺整潔新鮮, 食得安心💕🍈還有任食生果, 先開下胃口😍🫕火鍋湯底有七款選擇之多, 我哋揀咗👇🌟經典鴛鴦湯底 $116輕成都口味 (小辣)/菌湯👍店員好推介, 建議我哋選擇呢款, 可以試多幾個款式, 然後因應鍾意食邊款, 再個別 re-order 🥰🌟九格格 $186鮮蝦, 珊瑚蚌, 鴨血, 黃喉, 毛肚, 巴沙魚, 海帶, 鵝腸, 牛丸💫必點之選:新鮮鴨血, 非常滑口, 自家新鮮製, 店員建議上枱滾熟即食, 係最有滑口感嘅效果💫鵝腸:係完全去晒脂肪, 全條爽口彈牙, 我最喜愛嘅爽脆口感😍🦐鮮蝦(小)$66 新鮮肉厚,有彈牙口感🐚桂花蚌 $186肉質鮮甜爽脆🍄馬汗晨菌菇拼盤 $68金菇菜, 鮮冬菇, 本菇, 雞髀菇冬瓜 $20油麥菜 $20全部食材新鮮, 非常滿足😍餐後完滿句號必選嘅甜品🌟小月亮冰粉 $20非常足料, 提子乾,碎花生粒,火龍果粒,山楂乾, 混和

🍵茶位 $5
🧂調料費 $20/位

🍈還有任食生果, 先開下胃口😍

🫕火鍋湯底有七款選擇之多, 我哋揀咗👇
🌟經典鴛鴦湯底 $116
輕成都口味 (小辣)/菌湯

🌟九格格 $186

🦐鮮蝦(小)$66
新鮮肉厚,有彈牙口感
🐚桂花蚌 $186
肉質鮮甜爽脆

🍄馬汗晨菌菇拼盤 $68
金菇菜, 鮮冬菇, 本菇, 雞髀菇
冬瓜 $20
油麥菜 $20
全部食材新鮮, 非常滿足

😍餐後完滿句號必選嘅甜品
🌟小月亮冰粉 $20
非常足料, 提子乾,碎花生粒,火龍果粒,山楂乾, 混和冰粉一起吃, 係最佳緩和食完麻辣火鍋熱氣感嘅甜品🥰
2022-12-19
  • 九格格
天氣凍,最岩食麻辣火鍋。見openrice有優惠,於12-5pm埋單,可享85折。如果做會員,於充值卡增值雙倍銀碼,即時免今餐飯錢,類似買三送一,反正成日打邊爐,計落有著數,否則就唔建議啦。宮廷式裝潢,走廄尾放左個關二哥雕像😂有種回到古代感覺。仲會比個寫著御膳房既圍裙,玩味十足。新店有一元贈菜卡🤭有五款食物選擇,簡左鴨血,夠大份,配麻辣鍋一流。全枱人係社交apps打卡,送左各一份小酥肉同皇帝菜。🔸三國演義鍋 (輕成都口味)$106同鴛鴦鍋同價,當然簡試晒三款口味!牛油紅鍋係必叫的,另可從蕃茄、菌湯、高湯同香菜中選兩款。招牌紅鍋上台先聞到陣椒麻香,入口先麻而不嗆喉,後有辣味滲出,連食開BB辣既我都接受到。另外簡左蕃茄同養生高湯鍋,湯頭煲得好入味,蕃茄湯鮮甜開胃,養生湯飲落有藥材味,感覺滋潤。🔸肉類:豬牛羊選擇多,有貴有平。手切牛頸背 $186 ‼️推薦‼️肉片有一定厚度,脂肪較少,牛味濃高鈣羊肉 (大)$136 :顏色粉嫩,薄切快熟,羊羶味唔重鵝腸 $63、精品千層肚 $63、雪花肥牛舌 (小) $53 食四川火鍋,點少得內臟!🔸海鮮:鮮蝦 (大)$132 ‼️推薦‼️ 蝦新鮮彈牙,冇霉味凌王蝦

🔸三國演義鍋 (輕成都口味)$106
三國演義鍋

🔸肉類:豬牛羊選擇多,有貴有平。
手切牛頸背

高鈣羊肉 (大)$136 :顏色粉嫩,薄切快熟,羊羶味唔重
高鈣羊肉

食四川火鍋,點少得內臟!

🔸海鮮:
鮮蝦 (大)$132 ‼️推薦‼️ 蝦新鮮彈牙,冇霉味
鮮蝦

凌王蝦滑 $106: 心型形狀好可愛,睇相都知落左唔少蝦肉粒
凌王蝦滑

🔸蔬菜:
土豆絲麵 $38 ‼️推薦‼️新鮮薯仔刨成絲,煮後爽甜有靭性,有啲似米粉
土豆絲麵

淮山 ($26 )夠粉,鮮藕片( $20)爽甜。

🔸川式甜品
冰粉 $20 ‼️推薦‼️食完辣野,最岩食翻碗酸甜冰粉,材料豐富
冰粉

轟炸饅頭 $30:外脆內綿,仲有個隱藏食法,就係落埋去打邊爐😏

紅糖茲粑 $28 :煙韌軟糯,加埋紅糖醬,甜滋滋的

土豆絲麵
冰粉
八寶茶
精品肥牛
🌟九龍坎麻辣火鍋🌟喺油麻地開咗新分店🆕,清朝宮廷式🐉嘅裝潢古色古香!價錢唔貴而且選料新鮮✨,的確值得推薦!👍🏻♨️三國演義鍋 $116平時嘅火鍋店,湯底雙拼要+$20,嚟到九龍坎,唔洗加錢之餘仲可以3️⃣拼,抵讚👍🏻!輕成都口味(辣湯)🌶️既香且麻,烚咩都咁惹味!🍅蕃茄湯同埋🍄菌湯口味較輕盈,辣得濟嘅時候可以回下氣🤪!🐮雪花肥牛(小份)$76👅雪花肥牛舌(小份)$53🐷精品五花肉(小份)$43九龍坎嘅🥩肉品都幾高質,啲🐂牛同🐖豬嘅紋理幾靚,軟嫩可口!幾十蚊就有交易!🏆九格格 $186一口氣嚐遍9️⃣款精選食材,係必點嘅item!有🐂精品鮮毛肚、🐂精品千層肚、🐖精品豬黃喉、🐟湄公河沙巴魚、🦐鮮蝦、🦆鮮鴨血、🐂潮汕牛肉丸、海帶芽、🥚鵪鶉蛋!當中嘅🦆鮮鴨血極嫩滑,🦆湄公河沙巴魚鮮嫩美味,🐂毛肚千層肚爽脆可口!🐓小郡肝 $56店員推介嘅🐓醃雞珍,放落🌶️辣湯嗰度烚,爽口+惹味到食唔停口😋!🧺農家一品香 $46💚大刀青筍 $26豆品三拼,豆香出眾👍🏻!青筍新鮮爽脆!兩款都唔錯!🧊冰粉 $20解辣用,效果顯著!🫖津路烏龍茶 $15/支
♨️三國演義鍋 $116

🐮雪花肥牛(小份)$76
👅雪花肥牛舌(小份)$53
🐷精品五花肉(小份)$43
🏆九格格 $186

🐓小郡肝 $56

🧺農家一品香 $46
💚大刀青筍 $26
豆品三拼,豆香出眾👍🏻!青筍新鮮爽脆!兩款都唔錯!

🧊冰粉 $20
解辣用,效果顯著!

🫖津路烏龍茶 $15/支
2022-12-18 39 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋 (油麻地).呢幾日天氣凍成咁,真係長期想食暖笠笠熱湯/打邊爐。呢個麻辣火鍋辣得非常過癮,就算我地唔食得辣都覺得呢個辣好食!整間店舖裝潢以宮殿建築,入面仲有各朝皇帝掛象.三國演義鍋- 呢到嘅湯底唔貴,單鍋鴛鴦同埋呢個三國演義鍋價錢唔差得遠!咁緊係叫三個鍋可以試多幾個味!.九格格- 賣相精緻,仲要入面大部份配菜都係我地幾個喜歡的。有鴨腸,未食過嘅鮮鴨血,珊瑚蚌等。鮮鴨血比起我地平日食嘅水狀啲同埋鮮色好多,食落都無平日嘅咁實正.白蘿蔔·土豆片·羊肉片·手切招牌牛肉.前兩樣都係食麻辣鍋特別吸引,白蘿蔔同土豆都係索味同滾冧身後非常好食羊肉片呢個咬落有啲彈牙,牛肉就比較細片.鹵鴨血·油豆腐串·傑出三寶.鹵鴨血就係平日我地出面食嘅鴨血,油豆腐串可以成串扔落鍋。傑出三寶分別係鴨腸,毛肚以及鮮豬喉毛肚其實應該就係黑柏葉,呢三樣都係九格格到試完覺得好食而encore.九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)
整間店舖裝潢以宮殿建築,入面仲有各朝皇帝掛象

白蘿蔔·土豆片·羊肉片·手切招牌牛肉
羊肉片呢個咬落有啲彈牙,牛肉就比較細片

鹵鴨血·油豆腐串·傑出三寶
2022-12-18 34 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋 (油麻地).本身係北角嘅九龍坎開到黎油麻地旺角!呢個天氣真係打邊爐好季節🤭.▪️三國演義鍋 ▪️.呢到嘅湯底唔太貴,$116有得揀三個味。個人大推呢到必叫成都口味,就係佢最正同最出名嘅辣鍋,我地唔算係好食得辣,叫個輕成都口味🤭仲有叫左蕃茄同埋比較清嘅野菌!.▪️九格格▪️.呢個係店員見個地叫嘅野食同呢個有九成match,賣相夠igable打卡之外,每樣有少少乜都到幾好!九格比別係鴨腸,珊瑚蚌,牛丸,鮮鴨血, 耗兒魚片,海帶,鮮毛肚,蝦以及豬黃喉!.▪️白蘿蔔·皇帝菜·土豆片▪️.蘿蔔同埋工豆都係放落麻辣係一流,索曬啲味,另外皇帝菜新鮮有咬口.▪️羊肉片·輝哥手切招牌牛肉·鹵味洋鴨血▪️.羊肉較羶有彈性,手切牛肉比較細片,另外呢個鹵味鴨血就似翻平時我地出面買嗰啲.▪️川粉·娃娃菜·油豆腐串▪️.川粉勁好食,肥嘟嘟有咬口!娃娃菜放落蕃茄湯索味又好食!油豆腐串食得辣嘅話放落辣湯一流!.▪️微微炸饅頭▪️.炸饅頭好好食,外脆內軟,炸得金黃色又唔會過火,點煉奶一流!.📌 九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

▪️三國演義鍋 ▪️

▪️九格格▪️

▪️白蘿蔔·皇帝菜·土豆片▪️

▪️羊肉片·輝哥手切招牌牛肉·鹵味洋鴨血▪️

▪️川粉·娃娃菜·油豆腐串▪️
川粉勁好食,肥嘟嘟有咬口!娃娃菜放落蕃茄湯索味又好食!
油豆腐串食得辣嘅話放落辣湯一流!

▪️微微炸饅頭▪️
炸饅頭好好食,外脆內軟,炸得金黃色又唔會過火,點煉奶一流!
📌 九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
1K
每次食麻辣火鍋都係用用命值去感受,淺嚐都食到我嘴仔發麻out晒foc,所以識趣嘅我一定叫個鴛鴦鍋為自己留後路。食得辣嘅朋友都偏愛重慶麻辣,反而我呢啲廢J 就覺得成都麻辣怡人得多,前者辣到嗆喉,後者有反而麻香更甚。點個中辣嘅頂成都風味,店員話比輕成都同濃成都更正宗,果然鍋底一上枱滾起就有陣陣麻香,係dry聞都會令人頭皮發麻鼻仔癢嗰種。係咁二微呷湯底,麻辣由舌尖漸漸填滿口腔。為保菊花,秒刻我就決定主攻隔離嘅蕃茄鍋,麻辣呢邊真心係淺嚐、淺嚐......配料方面不乏四川同成都嘅特式菜,毛肚、黃喉、耗魚兒、鴨血仲有豬腦等港式火鍋少見嘅選擇。牛肉嘅選擇好多而且用晒人名嚟命名,係幾有趣。試咗牛頸背、招牌手切牛同牛舌,三款都肉味香濃;另外高鈣羊肉紅白相間分明,羊肉羶味都幾濃,完全係中國式重口味,係好夾冬日暖身嘅節奏嘅!自己牛刀小試放入個麻辣鍋中滾一滾,濃郁麻香由口腔攀升到後腦,成個人震一震,難怪對面嗜辣嘅朋友會食得咁津津有味,Sor自慚不如。鍾意辣、貪心或者人多嘅可以試佢嘅肉類拼盤,感覺應該水準唔錯而同性價比比單點高。仲有好多豆品,索汁食應該更癲!

2022-12-16 333 瀏覽
又係同母親大人食麻辣火鍋嘅時候啦,母親大人好鍾意食辣嘢,而我就唔食得辣都陪佢去食,真係非常孝順😆😆俾我搵到間裝修極具奢華嘅麻辣火鍋!🤩餐廳內部非常有氣派,打造出中國宮廷風!以為自己喺宮殿入面食緊宮廷宴😂⭐️三國演義湯鍋 即係可以選3個唔同口味,仲要唔使額外收費😮我就揀咗養生高湯,菌湯,同麻辣湯我個人比較鍾意養生湯,打完個湯底仲好鮮甜,我飲咗一碗😆而媽媽話麻辣湯揀咗小辣唔夠辣,食得辣嘅人可揀中辣以上😊⭐️腦花真係好少好少見!開頭都好驚,但又想試下,決定點一份!我咁大個女都未食過㗎!大家要注意碌耐一點,如果唔係有啲羶味!咬落去似食緊牛骨髓,粉粉的,其實幾好食😆😆⭐️豬黃喉同牛黃喉一樣,都係爽脆的,好食👍🏻⭐️手切牛真係好好食,厚切,肉質實淨,juicy有牛味,叫兩份都好快清光😋😋⭐️雪花肥牛肥牛雪花分布好靚,食落去有油脂溢出,好香油脂味,但又唔會太過,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻⭐️冰鎮鵝腸去晒脂肪👍🏻爽口彈牙!⭐️魚皮鮫小份都有8粒,而且粒粒都好大隻,抵叫!醬料茶水每位$25,生果係任食的服務非常貼心,態度有禮殷勤,值得回頭!👍🏻👍🏻

⭐️三國演義湯鍋

⭐️腦花

⭐️豬黃喉
同牛黃喉一樣,都係爽脆的,好食👍🏻

⭐️手切牛

⭐️雪花肥牛

⭐️冰鎮鵝腸
去晒脂肪👍🏻爽口彈牙!

⭐️魚皮鮫
小份都有8粒,而且粒粒都好大隻,抵叫!

醬料茶水每位$25,生果係任食的
服務非常貼心,態度有禮殷勤,值得回頭!👍🏻👍🏻
2022-12-14 67 瀏覽
凍冰冰最正就係打邊爐,麻辣火鍋就一定係打邊爐之中的number 1🥇係OpenRice search到油麻地新開一間麻辣火鍋,裝修都幾有特色,即刻就叫埋婆婆一齊去試吓🥳我哋叫咗個三合一湯底,叫做三國演義鍋,一個鍋分左三格,一邊係紅油麻辣湯,一邊係蕃茄湯,一邊係野菌湯,有辣有唔辣👍🏻⭐️必食推介:鴨血呢度既鴨血,係得食過最滑嘅鴨血,真係好似食緊果凍咁❤️,上枱嘅時候,成盤連碟一齊上,真係佢地自家新鮮製先做到呢個效果🥰店員仲話,拎出嚟就要即刻放落去落,先至有最佳效果☺️1號功夫牛肉功夫牛肉,就係切得好薄嘅意思,放落去淥兩下,就已經食得☺️蔬菜我同婆婆都鍾意打邊爐食多啲菜,我哋叫咗三款蔬菜,分別係皇帝菜、淮山、豆腐同埋農家筍片王🥳佢哋呢度嘅蔬菜,都有少份可以揀,啱晒我哋兩個人人少少🤭土豆粉食得麻辣火鍋,必須要配搭土豆粉,寬粉放落去麻辣湯入邊,吸晒啲麻辣湯汁,煙煙韌韌非常好食❤️麻辣小龍蝦兼打邊爐要等,可以叫個小龍蝦食住先,呢度嘅麻辣小龍蝦都幾抵食,份量都幾多㗎🫶🏻

⭐️必食推介:鴨血

1號功夫牛肉
功夫牛肉,就係切得好薄嘅意思,放落去淥兩下,就已經食得☺️

蔬菜

土豆粉