2023-03-16 17 瀏覽
以為返咗深圳🤣以前得閒無事就會去深圳打邊爐,油麻地呢間裝修風格同深圳既差唔多,口味仲好正宗😍呢到最出名係四川麻辣火鍋,一打開門已經聞到陣麻辣味,好夠麻、好夠辣,好正🌶️🌶️🌶️另外仲叫左蕃茄湯,個湯底真係好濃郁,用黎烚菜會令到啲菜鮮甜左好多🤩湯底既味道已經令你完全唔需要點任何調味料。呢到最推介係食牛肉,我就叫左三蝶肥牛🤩🙈如果人多啲,呢到仲有好多打卡able既火鍋料,例如一米肥牛、牛運亨通,全部打卡都好有氣勢💪🏻另外如果有用小紅書/WeChat 嘅朋友記得分享,會免費送多樣配料‼️
以為返咗深圳🤣

2023-03-15 28 瀏覽
Decked with elements of ancient China, this restaurant is a photogenic setting to enjoy a steaming hot meal.We ordered the “三國演義鍋” which features three soup bases in one pot. We chose the numbing spicy soup, tomato soup and nourishing soup broth. All three bases were perfect for dipping hand-sliced marbled beef and other ingredients. Highly recommend the “土豆粉” which had a chewy texture and went so well with the numbing spicy soup 🤤三國演義鍋 $116 土豆粉 (大) $32瑞雪精品雪花肥牛(小) $76‎珺珺功夫牛 $123 ‎輝哥招牌手切牛肉 $123 微

三國演義鍋 $116

金針菇 $20
‎雞尾腸 $33
‎油麥菜 $40
‎魚皮餃 $36

九龍坎麻辣火鍋新店位於油麻地, 以正宗成都麻辣口味火鍋作招徠🌶 宮廷式紅噹噹嘅裝潢令客人感覺番咗內地旅行, 恍如去到四川當地品嘗地道口味‼️有朋友見我po IG story真係pm問我係唔係番咗內地玩😂 三國演義火鍋湯底 (HK$116): 有成都麻辣、蕃茄、雜菌湯三合一🥘 三重口味: 辛辣、酸甜、清潤🤩 大部份配料都有分大細份量, 就算兩個人食都可以叫多幾碟唔同嘅半份量share🤭 大推「輝哥招牌手切牛肉」, 嫩滑又牛味濃, 大份HK$246分開兩小碟, 兩個人食一人一碟唔使爭😛 💰每位茶水醬料收HK$25💰埋單連加一大約HK$500位食到飽飽

💰每位茶水醬料收HK$25
💰埋單連加一大約HK$500位食到飽飽
2023-03-08
2023-03-13 29 瀏覽
叫咗鴨血、肥牛、凍豆腐、毛肚、蓮藕等等等嘢食,都好正宗好新鮮,可以自己調調味料,都有水果送。湯底小辣都好夠辣,服務態度都好好,坐得都寬敞,星期一夜晚少啲人更正。

2023-03-11 22 瀏覽
好耐冇食過麻辣火鍋啦,難得朋友都同我一樣興致勃勃,我哋就搵咗間正宗嘅四川麻辣火鍋食呢間餐廳裝修相當之靚,每張枱仲要係好闊落,坐得好舒服首先我哋揀咗個鍋先,我哋揀咗三國演義鍋:輕成都口味/蕃茄/菌湯/微辣,一個鍋可以有三種口味,真係好正同朋友叫咗兩份午市套餐,我哋兩個都係食肉獸,梗係揀個靚嘅手切牛套餐啦,佢啲牛真係好正,好重牛肉味,仲有就係佢唔係雪藏嘅,一上枱就已經可以落鍋呢個午餐除咗肉之外,仲有一份蔬菜拼盤:娃娃菜.玉米.雞腿菇.蘿蔔.鴨血.芝士腸,真係夠晒豐富另外我哋仲加咗兩份嘢食,分別係微微炸饅頭:呢個必點,包炸到熱辣辣,入面仲好鬆軟林蔭街阿水耗兒魚:店員推介我哋食呢款魚,十級嫩滑呢間餐廳真係食到正宗嘅四川風味

呢間餐廳裝修相當之靚,每張枱仲要係好闊落,坐得好舒服

林蔭街阿水耗兒魚:店員推介我哋食呢款魚,十級嫩滑

呢間餐廳真係食到正宗嘅四川風味
2023-03-09
午餐
捉緊冬天的尾巴❄️冇得返大陸幾年,好掛住大陸既火鍋,試下呢間淨係裝修都已經好有正宗大陸風味的火鍋店,一入門口就好似返咗大陸咁😍忍唔住打咗勁多張卡先入座😂雖然呢到出名係四川麻辣火鍋,但我同朋友都唔食辣,就叫咗蕃茄湯底&養生高湯鍋本身驚唔夠味都出咗去拎調味料&豉油,但竟然最後完全唔需要點,無論係蕃茄定高湯都好夠味!蕃茄湯底完全係之前返大陸食既個個味道~火鍋配料叫咗2款肥牛、羊肉、五花肉、魚皮餃、蝦滑、響鈴、生菜、土豆粉、川粉、金針菇、豆腐特別推介✨👉🏻盛情精品肥牛,冇諗過兒係最平但反而好重牛味,半肥瘦油脂分布剛好👉🏻蝦滑,雖然有少少貴但真係對得住個價錢,入面真係有粒粒蝦肉,爽口彈牙👉🏻土豆粉&川粉,川粉比較煙韌但份量較少,土豆粉就比較大碟,如鍾意食煙韌口感嘅朋友可以揀川粉,兩款都好推介,吸哂個火鍋湯底冇得輸😆小食✨👉🏻炸饅頭&糍粑兩樣都好香脆可口,亦唔會太膩,個人比較喜歡炸饅頭,但朋友較喜歡糍粑另外如果有用小紅書嘅朋友記得分享&關注微信會免費送多樣配料,我哋揀咗牛舌,好好味冇揀錯🤭最後送上每人一碗甜品冰粉作結,完美😋快閃了一轉偽四川火鍋店😆💰💰晚餐消費人均$397

特別推介✨

小食✨
👉🏻炸饅頭&糍粑

另外如果有用小紅書嘅朋友記得分享&關注微信
會免費送多樣配料,我哋揀咗牛舌,好好味冇揀錯
🤭

最後送上每人一碗甜品冰粉作結,完美😋
快閃了一轉偽四川火鍋店😆

💰💰晚餐消費人均$397

2023-03-09 13 瀏覽
香港的成都火锅 挺不错👌推荐大家来吃哦 装修很有风格 就在油麻地 营业到十二点 是吃夜宵很好的选择哦 快来吃吧大家!成都人觉得还不错 可以点浓汤 应该会更有味道!冲冲冲冲冲!
成都人觉得还不错 可以点浓汤 应该会更有味道!
冲冲冲冲冲!
朋友想吃辣就提議吃成都火鍋一起試試看【九龍坎麻辣火鍋】火鍋店裝修風格以中國宮廷為主題,門口放有漢服,讓客人免費體驗漢服,置身於中國宮殿QR code點餐三國演義鍋 ($116)看見鴛鴦湯底同樣價錢,當然選這個!三個湯底都只是$116超划算!我們要了個小辣的麻辣湯底,蕃茄和菌湯。麻辣湯底令人上癮,如果不能吃辣的朋友就有點可惜了蕃茄、菌湯比較清淡 適合不能吃辣的朋友火鍋料有牛羊豬肉、内臟、水產海鮮、豆製品、主食、素菜最令人驚喜的是熟食質素意外地高!直接用圖片説話吧珺珺功夫牛 ($123 小份)雪花肥牛舌 ($53 小份)高鈣羊肉 ($68 小份)全部新鮮、美味!!特別推介:-精品豬黃喉 ($63 小份)-鹵味洋洋鴨血 ($36 小份)-現榨酥肉 ($68)精品豬黃喉 & 鹵味洋洋鴨血 黃喉爽脆 鴨血嫩滑放進麻辣湯底吸辣味是雙重感受!現炸酥肉炸得酥脆裏面豬肉半肥半瘦,吃起來口感不錯!光顧那天餐廳在做活動還送了個小份的紅糖糍粑!紅糖糍粑也值得一嘗個人很喜歡這個炸得金黃的小食外脆内黏 沾上紅糖搖身一變可口的甜品火鍋店本職做的不錯,但熟食做得過分的好讓我想吃更多的四川菜!九龍坎麻辣火鍋油麻地彌敦道
朋友想吃辣就提議吃成都火鍋
一起試試看【九龍坎麻辣火鍋

QR code點餐
三國演義鍋 ($116)
我們要了個小辣的麻辣湯底,蕃茄和菌湯。
麻辣湯底令人上癮,如果不能吃辣的朋友就有點可惜了
蕃茄、菌湯比較清淡 適合不能吃辣的朋友

火鍋料有牛羊豬肉、内臟、水產海鮮、豆製品、主食、素菜
最令人驚喜的是熟食質素意外地高!

直接用圖片説話吧

珺珺功夫牛 ($123 小份)
雪花肥牛舌 ($53 小份)
高鈣羊肉 ($68 小份)
全部新鮮、美味!!

特別推介:
-精品豬黃喉 ($63 小份)
-鹵味洋洋鴨血 ($36 小份)
-現榨酥肉 ($68)

精品豬黃喉 & 鹵味洋洋鴨血

黃喉爽脆 鴨血嫩滑
放進麻辣湯底吸辣味是雙重感受!

現炸酥肉炸得酥脆
裏面豬肉半肥半瘦,吃起來口感不錯!

光顧那天餐廳在做活動
還送了個小份的紅糖糍粑!

紅糖糍粑也值得一嘗
個人很喜歡這個炸得金黃的小食
外脆内黏
沾上紅糖搖身一變可口的甜品

火鍋店本職做的不錯,但熟食做得過分的好
讓我想吃更多的四川菜!

九龍坎麻辣火鍋
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
2023-03-05
2023-03-05 20 瀏覽
第二次和朋友來這次選了中午,12點第一場,人比較少,所以上菜速度很快,下單後5分鐘就到了服務很好 菜也很新鮮 最好吃的是筍片,很嫩,完全感受不到莖甜點的話 紅糖糍粑真的很軟糯,紅糖蘸碟可以自己調甜度,總值超棒!好食
第二次和朋友來

服務很好 菜也很新鮮 最好吃的是筍片,很嫩,完全感受不到莖
好食

2023-03-04 21 瀏覽
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎 ❣︎ 古色古香宮廷式裝潢 x 正宗成都麻辣火鍋🍲周圍都係滿滿的中國風掛畫·燈籠·面譜以QR Code落單調味料可以去自助區,種類都唔小要留意番👉🏻調味料 $20位·茶水 $5位另外有生果任拎👍🏻同埋有圍裙提供咁岩佢地做緊推廣🤩只要係社交平台打卡就有碟肉送❤️肉有幾種揀😍份量都唔小如果全枱人都打卡,再送多份菜添🤩食食下又會有招待·送碟青瓜比我地食得好開心🥳🤪🤪🤪♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5🍲三國演義鍋 $116濃成都口味 +$10 ·蕃茄湯·菌湯辣度可以選擇最鐘意係麻辣口味同菌湯👍🏻⇢蔬菜拼盤 $46有娃娃菜同生菜等等,夠新鮮👍🏻⇢✨喵喵王五花肉 $86肥瘦均稱,掉落麻辣湯會吸哂啲精華🤩⇢凌王蝦滑 $106⇢✨鮮鴨血 $56員工會幫助倒落鍋👍🏻呢個係食麻辣火鍋必點✨⇢✨丹娜牛肉丸 $56 (小份)好香牛味,有啲驚喜👍🏻⇢鵝腸 $63 (小份)⇢ Nikki必食之川粉 $36⇢ 皇帝菜小份(打卡)⇢ 精品肥羊小份(打卡)
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎
❣︎ 古色古香宮廷式裝潢 x 正宗成都麻辣火鍋🍲
周圍都係滿滿的中國風掛畫·燈籠·面譜
以QR Code落單
調味料可以去自助區,種類都唔小
要留意番👉🏻調味料 $20位·茶水 $5位
另外有生果任拎👍🏻同埋有圍裙提供

咁岩佢地做緊推廣🤩
只要係社交平台打卡就有碟肉送❤️
肉有幾種揀😍份量都唔小
如果全枱人都打卡,再送多份菜添🤩
食食下又會有招待·送碟青瓜比我地
食得好開心🥳🤪🤪🤪

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5

🍲三國演義鍋 $116
濃成都口味 +$10 ·蕃茄湯·菌湯
辣度可以選擇
最鐘意係麻辣口味同菌湯👍🏻

⇢蔬菜拼盤 $46
有娃娃菜同生菜等等,夠新鮮👍🏻

⇢✨喵喵王五花肉 $86
肥瘦均稱,掉落麻辣湯會吸哂啲精華🤩

⇢凌王蝦滑 $106

⇢✨鮮鴨血 $56
員工會幫助倒落鍋👍🏻呢個係食麻辣火鍋必點✨

⇢✨丹娜牛肉丸 $56 (小份)
好香牛味,有啲驚喜👍🏻
⇢鵝腸 $63 (小份)

⇢ Nikki必食之川粉 $36
⇢ 皇帝菜小份(打卡)
⇢ 精品肥羊小份(打卡)
2023-03-03 31 瀏覽
牛魔王必食嘅麻辣火鍋朋友介紹話呢間麻辣火鍋嘅牛肉真係好高汁,於是我就嚟試。 油麻地地鐵站出口行三分鐘就到,好方便。佢就喺三樓,一打開門已經聞到陣麻辣味, 食辣嘅朋友一定要嚟。 佢裝修好新淨地方好大。 因為朋友推介我食牛肉,於是我叫了三款。 我叫咗個鴛鴦湯底, 麻辣嘅湯底真係好正,食到個口麻曬, 而另一半就係鮮菇湯底個湯底好清,好大陣菇味,好多配料。我想講佢個牛真係好得,我嗌咗三款牛, 款款都各有特色 ,牛味好出眾, 唔會過於肥膩,而且可以入口好嫩,一啲都冇渣。 絕對係好高質素嘅牛肉,而且份量都好多。 仲有一定一定要叫過鴨血,鴨血滑到呢, 滑一滑,非常濃郁嘅鴨血味, 非常之嫩,好易入口。 呢個一定要推介仲有仲有個豬黃喉, 滾兩三分鐘 恰到好處,非常入味。正正呢間真係好重口味嘅正宗成都麻辣火鍋。正
牛魔王必食嘅麻辣火鍋

仲有仲有個豬黃喉, 滾兩三分鐘 恰到好處,非常入味。正正

呢間真係好重口味嘅正宗成都麻辣火鍋。正

2023-02-28 26 瀏覽
呢間麻辣火鍋店位於油麻地 係最近新開嘅分店~主打正宗麻辣火鍋!🌶️🌶️🌶️🌶️要幾辣有幾辣!最近餐廳做緊優惠 好似話入會就可以免單~同埋另外一個優惠係分享微信可以免費獲得一款菜/肉啊!個人最推薦係炸饅頭!同埋生蠔鮑魚呢兩款海鮮👍👍三國演義鍋 $116(蕃茄味高湯味同麻辣味)海鮮拼盤二人分 $296微微炸饅頭 $30小份肥牛 $73小份羊肉 $68小份牛舌 $53烏冬 $16優惠揀左附送皇帝菜同埋肥牛!詳細食評去YT 睇片🫶茶水$5位醬料費 $20位加一服務費九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點 #火鍋 #油麻地美食 #麻辣

個人最推薦係炸饅頭!同埋生蠔鮑魚呢兩款海鮮👍👍

三國演義鍋 $116
(蕃茄味高湯味同麻辣味)
海鮮拼盤二人分 $296
微微炸饅頭 $30
小份肥牛 $73
小份羊肉 $68
小份牛舌 $53
烏冬 $16

優惠揀左附送皇帝菜同埋肥牛!
詳細食評去YT 睇片🫶

茶水$5位
醬料費 $20位

加一服務費

九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

2023-02-28 12 瀏覽
今日食呢間印象好深刻,雖然都係打邊爐,不過無論係環境定係食物質素我都好滿意~首先揀咗倜鴛鴦湯底,揀咗一個清淡同埋濃郁嘅,蕃茄湯底、成都辣味湯底~食物款式好多都有大份同埋細份幾方便,我因為兩個人食,所以好多都係揀咗細份。牛頸脊、拼盤三寶、響鈴、濕枝竹~成都湯底真係冇得頂,因為之前都試過好多湯底,但係都冇呢個咁香,呢個湯底嘅花椒好出味牛頸脊好好食,好滑嫩;不過我最鍾意就係拼盤三寶,入面有黃喉、鵝腸、黃喉好爽彈~
今日食呢間印象好深刻,雖然都係打邊爐,不過無論係
環境定係食物質素我都好滿意~
食物款式好多都有大份同埋細份幾方便,我因為兩個人
食,所以好多都係揀咗細份。
牛頸脊、拼盤三寶、響鈴、濕枝竹~

2023-02-28
  • 凌王蝦滑
2023-02-28 49 瀏覽
一見個裝修咁靚就已經決定要黎🤩古代宮廷風嘅裝修,好有中國特色,淨係食裝修都抵🔺調料 $20/位、茶水$5/位備有蕎麥茶,消滯解膩🔺經典鴛鴦湯底(輕成都口味/菌菇湯底)$116呢到最出名成都風味辣湯底,辣同唔辣都想試,兩款都揀晒😚麻辣湯底香濃惹味,菌菇則清澈而帶鮮味🔺盛情精品肥牛 $73、🔺瑞雪精品肥牛雪花$76兩款肥牛都好嫩滑,價錢唔貴,抵叫👍🏻下次想試佢網紅菜🤣見到好多人叫,霸晒成張枱勁呃like🔺蔬菜拼盤$46有齊粟米、油麥菜、生菜、娃娃菜,必叫🤓🔺丹娜牛肉丸 $56牛丸彈牙,牛肉味濃郁,半份有6粒🔺農家一品香$46🔺濕炸腐竹 $40 🔺油豆腐串$36叫左勁多款豆製品😆 一品香包左百頁豆腐、炸支竹同豆皮。因為啲湯好好味,打邊爐吸晒個靚湯底!超正💓🔺北角碼頭魚皮餃 $36半份8粒,份量都幾好,魚皮餃爽口🔺烏冬$16、出前一丁$16🔺王老吉 $15🔺御用糖心糍粑$20呢到有5件糍粑都係$20!真係性價比之選,外皮金黃香脆,內裡口感軟糯,蘸上黑糖夠晒滋味😋🔺小月亮冰粉$20食完辣野食番碗冰粉解辣!唔會太甜,帶花果香,口感滑溜,清涼解熱未食完已經想下次再帶朋友黎,印象非常好,而且waite

🔺調料 $20/位、茶水$5/位
備有蕎麥茶,消滯解膩

🔺經典鴛鴦湯底(輕成都口味/菌菇湯底)$116

經典鴛鴦湯底

🔺盛情精品肥牛 $73、🔺瑞雪精品肥牛雪花$76

🔺蔬菜拼盤$46
有齊粟米、油麥菜、生菜、娃娃菜,必叫🤓

蔬菜拼盤

🔺御用糖心糍粑$20

御用糖心糍粑

🔺小月亮冰粉$20

小月亮冰粉

未食完已經想下次再帶朋友黎,印象非常好,而且waiter會不停加湯加水,有質素有服務

農家一品香
御用糖心糍粑
小月亮冰粉
跟愛吃辣又愛火鍋一的朋友吃飯,最好就是去吃麻辣火鍋。見到位於油麻地這間宮廷風裝修的成都麻辣火鍋店,覺得好特別,就去試試。未正式進入餐廳,已經在門口位不停拍攝,那些燈籠Q、木雕屏風、面譜都富古雅風味。進入餐廳,仍是滿滿宮廷風的佈置,包括椅子上的織錦緞座墊、大清乾隆年製的餐具、皇帝掛畫等。餐廳處處都是影相位!餐廳菜式名也給人宮廷風感覺,如三國演義鍋、九格格。三國演義鍋有三個湯底,包括成都口味湯底(麻辣湯底)、另選了蕃茄、菌湯。成都口味湯底牛油—味好香,又夠麻。蕃茄湯越滾越濃味。菌湯不會太濃,可以保留食物原有的味道。喜歡九格格,不單打咭一流,而且可以一次過試九款食材。9款食材有鵝腸、豬黃喉、珊瑚蚌、鮮鴨血、牛丸、海帶芽、巴沙魚、鮮蝦、毛肚。試過覺得好味,可以再另點你喜歡的食材。9款食材中,我較喜歡牛丸。好juicy, 牛味濃,又彈牙。豬黃喉是首嚐,好爽口。朋友跟我都愛毛肚和鮮鴨血,所以又另點了一份。鮮鴨血用一隻心形碟裝,上桌時不禁令我心心眼火鍋店有自助調味料區,醬料包括沙嗲醬、辣椒油、腐乳、乾蒜、蔥、芫荽等。最特別是有用韭菜造的韭花醬,香港其他火鍋店較少有。另外,如果你跟同桌朋友一起加入餐廳
鍋、九格格。
喜歡九格格,不單打咭一流,而且可以一次過試九
鮮鴨血用一隻心形碟裝,上桌時不禁令我心心眼
火鍋店有自助調味料區,醬料包括沙嗲醬、辣椒
油、腐乳、乾蒜、蔥、芫荽等。最特別是有用韭菜
造的韭花醬,香港其他火鍋店較少有。
另外,如果你跟同桌朋友一起加入餐廳的微信朋友圈,可另得到一份肉類、一份菜類食品。我們就要了肥牛及油麥菜。