2024-03-08 30 瀏覽
今晚和朋友到九龍炊吃四川麻辣火鍋。餐廳古色古香,以中國古典宮廷風裝潢,紅綠窗花配木系桌椅,還有牆上的中國臉譜和壁畫,真是處處都是打卡位!店內還有漢服供打卡體驗,我們彷彿走進時光隧道,在中國古代食店吃火鍋!我們選了:經典鴛鴦湯底一邊是招牌牛油鍋,我們選擇了小辣,辣味濃郁。另一邊是高湯,內有紅棗、杞子、粟米、蘿白等多種配料,味道尚算鮮甜可口。九格格包括了黑毛肚、海中蝦、牛柏葉、盧魚片、龍蝦丸、珊瑚蚌、牛喉、海帶和鮮鴨血,每一款食材都以特色碗盛著,非常有特色。食材十分新鮮,特別是牛喉和盧魚片,口感鮮甜爽滑,海中蝦也很鮮美且彈牙,而黑毛肚和牛柏葉只需稍微灼熟即可食。整盤九格格的賣相非常出色,令人瘋狂拍照。凌王蝦滑蝦滑以心形呈現,極具創意。蝦滑的口感非常滑嫩,入口還能嚐到蝦肉的鮮甜,調味也很恰到好處,入口彈牙。小郡肝(雞腎)、土豆絲和鵪鶉蛋雞腎一串串的串起來,放在鍋中灼一灼便熟,口感嫩滑,帶有微妙的辣味。土豆絲刨得很幼,蘸上麻辣湯汁吃,口感爽脆又刺激。鵪鶉蛋亦十分令人有驚喜,放在鍋內煮熟,盡吸湯底的精華,入味可口。百香果手打檸檬茶百香果很清甜,配着檸檬,酸甜可口,清涼解渴。小月亮冰粉最後,店員送
我們選了:

凌王蝦滑

小郡肝(雞腎)、土豆絲和鵪鶉蛋

百香果手打檸檬茶
百香果很清甜,配着檸檬,酸甜可口,清涼解渴。

小月亮冰粉
最後,店員送上兩碗甜品冰粉,內有火龍果、葡萄乾、山楂碎、花生碎及蘋果粒等,味道不是太甜,讓吃完火鍋的我們口腔有一度小清新。

2024-03-07 34 瀏覽
💕鍾意食辣既我,見天氣涼涼地就走左去打邊爐,餐廳主打四川麻辣火鍋,裝修亦都充滿四川古典風🎭🔸經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋同高湯,鍾意食辣又食得辣既一定要試下招牌牛油紅鍋,正宗四川風味,麻辣味十足,辣得有後勁🌶️高湯清甜,配菜或者其他配料都適合🔸九格格九格唔同可以食多幾款🤭九格入面有毛肚、🪸珊瑚蚌、魚片、🦐海蝦、鴨血、牛丸、鵝腸、黃喉同海帶,重點推介:魚片、海蝦同鴨血,魚肉嫩滑無腥味,海蝦爽口彈牙,鴨血🩸索哂辣湯好惹味🔸四菌子見幾特別加上店長推薦就試下,有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳同竹笙,攞盤好精緻,雞縱菌爽口,菇味好濃,自己就唔係太鍾意🫣繡球菌口感有少少似雪耳,金耳呅落充滿膠質,都幾飽肚,竹笙用黎索汁ー流😋🔸火箭魷魚🦑魷魚介左花卷埋一齊,口感爽脆🔸凌王蝦滑好sweet💓蝦滑係心形,而且好足料,肉眼都睇到一粒粒既蝦肉,口感豐富😍🔸鵝腸 揀左小份,🪿鵝腸爽脆,無雪藏味亦無腥味🔸帥帥毛肚薄薄一大片,好爽口,配埋辣湯底好正🔸皇帝菜小份都好多,新鮮翠綠🔸鮮藕片火鍋必點👍🏻 蓮藕爽脆,同辣湯絕配🔸8秒土豆絲🥔薯仔切到一條條,好似麵條咁,仲要超級索汁🤭🔸百香果檸檬茶食到熱辣辣,緊係要飲返杯凍野😆味道唔會太甜

🔸經典鴛鴦湯底

🔸九格格

🔸四菌子

🔸火箭魷魚
🦑魷魚介左花卷埋一齊,口感爽脆

🔸凌王蝦滑

🔸鵝腸
揀左小份,🪿鵝腸爽脆,無雪藏味亦無腥味

🔸帥帥毛肚
薄薄一大片,好爽口,配埋辣湯底好正

🔸皇帝菜
小份都好多,新鮮翠綠

🔸鮮藕片
火鍋必點👍🏻 蓮藕爽脆,同辣湯絕配

🔸8秒土豆絲
🥔薯仔切到一條條,好似麵條咁,仲要超級索汁🤭

🔸百香果檸檬茶
食到熱辣辣,緊係要飲返杯凍野😆味道唔會太甜,🌱茶香味特出,解辣一流

✨另外醬料吧,仲有少量水果提供

2024-03-06 24 瀏覽
同朋友喺油麻地新光商業大廈打邊爐,呢度有間專食火鍋嘅餐廳,餐廳叫九龍坎。餐廳佈置好有中國風格。湯底篇🍲呢度嘅湯底超正,我哋叫咗個三國演義鍋,一個鍋有三種湯底,分別係招牌牛油紅鍋、菌湯、秘製胡椒豬大骨湯,湯底真材實料味道一流。呢個招牌牛油紅鍋湯底又香又夠晒辣,食得辣嘅話,一定食唔停口。菌湯嘅菌香味十足,加咗紅棗和杞子,清香口味又養生。跟住呢個燒豬大骨湯,入邊有豬大骨,粟米🌽,紅蘿蔔🥕,蟲草花和杞子,味道十足食材篇四菌子🍄鍾意食菌類嘅我叫咗呢一份四菌子,入邊有金耳,竹笙,雞縱菌,繡球菌,呢啲菌類喺出面好少有得食,有啲菌類我直情未聽過,都係第一次食,食落去口感爽脆味道獨特,有淡淡的清香味,非常正。巴西牛舌🐂牛舌食得多都唔怕。有好鮮嘅牛肉味,咬落去好有口感,又係好味之選。聰明腦花🧠腦花冇乜味道嘅,配任何調味料都好夾,食落去非常幼滑。鵝腸鵝腸冇肥油,超級正!口感柔軟帶粉,味道清清地,不錯吃!

湯底篇🍲
食材篇
四菌子🍄
巴西牛舌🐂
聰明腦花🧠
腦花冇乜味道嘅,配任何調味料都好夾,食落去非常幼滑。
鵝腸
鵝腸冇肥油,超級正!口感柔軟帶粉,味道清清地,不錯吃!
2024-03-05 446 瀏覽
📍 九龍坎麻辣火鍋呢幾日天氣涼左,最啱就係去烚吓烚吓😌🍲麻辣鴛鴦火鍋揀左招牌牛油紅鍋同高湯,啱曬同時食辣同唔辣既朋友👭👉招牌牛油紅鍋:超多辣椒,亦有唔少花椒,食落真係又麻又辣;仲有一大嚿牛油🧈越煮就會越香👉高湯:相對較清淡,反而係配料多:有紅棗、杞子、粟米、冬菇、蘿蔔等🍱九格格顧名思義就係有九種火鍋配料:分別有桂花蚌、鴨血、鯛魚片、海帶苗、牛柏葉、黃喉、鵝腸、牛丸同鮮蝦,滿足你想一次過試曬既願望🤞▶️試曬之後,較推薦既係:👉 桂花蚌:煮完之後冇點縮水;食落係爽口!👉 鯛魚片:魚肉質地嫩滑,值得一試;仲另外點多左份魚片添😆🪽無骨鴨掌 (小份)呢個必叫!鴨掌食落幾爽口😆建議放係牛油紅鍋個湯底到,辣辣地幾惹味😍🥢筍片王放左係麻辣湯底嗰格,完全吸收曬湯汁!🩸鴨血口感滑溜溜,冇腥味!份量都唔少~砌成心型又幾打卡able❤️🥬鮮藕片、茼蒿菜味道正常發揮,解一解油膩感~🍋百香果檸檬茶絕對係開胃之選,百香果同檸檬既味道都係酸酸甜甜;同時亦好解辣😉📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓#油麻地 #火鍋 #九龍坎 #九龍坎麻辣火鍋 #四川火鍋 #毛肚 #九格格 #
📍 九龍坎麻辣火鍋

呢幾日天氣涼左,最啱就係去烚吓烚吓😌
醬料
麻辣鴛鴦火鍋

🍲麻辣鴛鴦火鍋
揀左招牌牛油紅鍋同高湯,啱曬同時食辣同唔辣既朋友👭

桂花蚌

🍱九格格
▶️試曬之後,較推薦既係:
👉 桂花蚌:煮完之後冇點縮水;食落係爽口!
👉 鯛魚片:魚肉質地嫩滑,值得一試;仲另外點多左份魚片添😆

無骨鴨掌

🪽無骨鴨掌 (小份)

🥢筍片王
放左係麻辣湯底嗰格,完全吸收曬湯汁!
鴨血

🩸鴨血

🥬鮮藕片、茼蒿菜
味道正常發揮,解一解油膩感~

百香果檸檬茶

🍋百香果檸檬茶

📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

#油麻地 #火鍋 #九龍坎 #九龍坎麻辣火鍋 #四川火鍋 #毛肚 #九格格 #邊爐 #火鍋
醬料
百香果檸檬茶
  • 帥帥毛肚
  • 經典鴛鴦湯底
2024-03-04 380 瀏覽
睇過有幾個朋友黎過呢間食,可以着吓啲娘娘衫打吓卡,但我哋最終無影到啲娘娘相,因為唔見有🙈可能我哋miss咗啦。。。So far, 牛肉好出色,好好食,啲脂肪分佈得剛剛好黎之前有期望,所以有啲失望(1)如果唔係好食得辣嘅朋友建議點 BB辣鍋,因為佢個小辣,煮煮吓都幾辣(2)可能係下午茶時段,人手好似有啲不足,唔係好易揾到侍應。仲要佢哋啲態度有啲唔耐煩甘(3)我哋3個有2個食完都肚屙,我哋懷疑佢啲食物唔夠乾淨(4)自助區選擇嘅食物唔算多,而且無咩點refill

So far, 牛肉好出色,好好食,啲脂肪分佈得剛剛好

黎之前有期望,所以有啲失望
(3)我哋3個有2個食完都肚屙,我哋懷疑佢啲食物唔夠乾淨
(4)自助區選擇嘅食物唔算多,而且無咩點refill

2024-02-03
下午茶
2024-03-03 499 瀏覽
這兩天氣溫又轉清涼~又是適合吃火鍋的日子本來打算去深圳覓食的,但工作太忙沒時間唯有找找看有沒有類似的火鍋店,最後找到這家在油麻地的宮廷風四川火鍋~裝潢很氣派,味道也蠻正宗的朋友不能吃辣,沒辦法點全紅湯底選了鴛鴦鍋底,分別是小辣的牛油紅鍋和不辣的高湯鍋。紅鍋夠麻夠辣花椒給很多,愈吃愈麻高湯鍋底料也很多,清爽微甜,剛好可以解解紅鍋的油膩感四菌分別是黑皮鷄樅菌、金耳、綉球菌、竹蓀。四種菌名我只聽過一種平時其他火鍋店好像也不常見,看餐牌介紹都是一些補氣血或有美容美白的功效的養生菌感覺好健康~大推竹蓀~爽脆又吸湯用高湯鍋煮好,一口下去爆出滿滿的湯汁又甜又脆口其次金耳口感也很特別,是綿密的口感不同於常見的菌類,同樣吸滿了湯汁,飽腹感足看擺盤就很浮誇的雪花牛肉~一米的長度超豪邁的感覺一度擔心會吃不完牛肉油脂分布比例均勻,牛肉味香~肉質軟淋吃四川火鍋必點的毛肚、黃喉、千層肚~必須用紅油鍋涮熟又麻又辣~爽脆鮮香經過醃制的滑牛肉片,口感依然滑嫩,微麻辣的調味,建議用高湯鍋涮煮比較能吃到本來醃料和牛肉的味道留給了朋友補補腦跟餐牌上的指引煮了15分鐘以上的時間,朋友表示口感綿軟滑嫩,也沒有什麼腥味
這兩天氣溫又轉清涼~又是適合吃火鍋的日子
本來打算去深圳覓食的,但工作太忙沒時間

經典鴛鴦湯底

朋友不能吃辣,沒辦法點全紅湯底
花椒給很多,愈吃愈麻
高湯鍋底料也很多,清爽微甜,剛好可以解解紅鍋的油膩感

四菌子

感覺好健康~大推竹蓀~爽脆又吸湯
用高湯鍋煮好,一口下去爆出滿滿的湯汁
又甜又脆口

一米雪花肥牛

看擺盤就很浮誇的雪花牛肉~一米的長度超豪邁的感覺
一度擔心會吃不完
牛肉油脂分布比例均勻,牛肉味香~肉質軟淋

傑出三寶

吃四川火鍋必點的毛肚、黃喉、千層肚~必須用紅油鍋涮熟
又麻又辣~爽脆鮮香

麻辣牛肉
聰明腦花
  • 一米雪花牛
2024-03-02 43 瀏覽
去廣華醫院探完剛出生嘅BB仔之後同屋K人係附近搵咗間性價比幾高嘅半自助打邊爐$78起有A/B/C/D四個定量Set揀我哋揀咗最貴嘅D Set 係牛頸背同牛小排各1碟估唔到D牛都幾靚同幾多 牛頸背雪花好均勻 好食!半自助嘅食物選擇都足夠嘅 Häagen-Dazs雪糕任食雖然佢半自助區嘅食物無出面主打半自助式嘅多但佢個牛真心出色過出面主打半自助式嘅👍🏻下次夜晚可以再試下佢嘅招牌菜牛運亨通 九宮格 一米雪花牛 我見打卡好靚!
去廣華醫院探完剛出生嘅BB仔之後
同屋K人係附近搵咗間性價比幾高嘅半自助打邊爐

$78起有A/B/C/D四個定量Set揀
我哋揀咗最貴嘅D Set 係牛頸背同牛小排各1碟
估唔到D牛都幾靚同幾多 牛頸背雪花好均勻 好食!
半自助嘅食物選擇都足夠嘅 Häagen-Dazs雪糕任食

雖然佢半自助區嘅食物無出面主打半自助式嘅多
但佢個牛真心出色過出面主打半自助式嘅👍🏻

下次夜晚可以再試下佢嘅招牌菜
牛運亨通 九宮格 一米雪花牛 我見打卡好靚!
2024-02-29 32 瀏覽
香港火鍋店非常多,但網上見到依一間裝修風格非常有特色,好似去咗故宮食飯一樣咁特別,就約埋朋友一齊過黎試下餐廳非常之闊落,就算兩個人都可以安排四人嘅座位,餐廳仲有一間間嘅房仔,一班朋友過嚟食飯,私隱度都非常高調味區醬料都非常之多,仲有青瓜🥒,蕃茄仔,橙,西柚任食,仲有一罐罐嘅麻油,點住啲火鍋配料一齊食,係正宗重慶風味✨鴛鴦鍋鍋底我哋買咗兩款口味,分別有招牌牛油紅鍋,菌湯,麻辣湯底叫咗小辣,餐廳標榜8分鐘成為金黃色是好湯底,果然對自己湯底信心十足,花椒八角味非常突出,麻味特濃,菌湯就比較清淡,最啱煮蔬菜食✨四菌子依款係店長推介,見到幾特別就決定試吓,分別有繡球菌,黑皮雞縱菌,金耳,竹笙,個黑皮雞縱菌超特別,口感細緻滑脆,竹笙吸埋湯底嘅精華,都係必食推介✨羊肉片羊肉大大片,份量好多,肥瘦均勻,淡淡嘅羊羶味,同麻辣湯底最夾✨脆鯇片魚好新鮮爽口而且冇碎魚骨,魚肉仲帶點脂肪✨午餐肉又係食麻辣火鍋必備嘅配菜,午餐肉吸晒麻辣湯超正,午餐肉肥膏唔會太多✨鮮腐竹有濃郁特殊的豆香味,色澤金黃透亮,非常高蛋白質,口感相當有嚼勁✨皇帝菜即係茼蒿,口感細膩鮮脆,非常鮮綠色✨百香果檸檬茶百香果酸酸甜甜,非常解渴食,

✨鴛鴦鍋

✨四菌子

✨羊肉片

✨脆鯇片
魚好新鮮爽口而且冇碎魚骨,魚肉仲帶點脂肪

✨午餐肉

✨鮮腐竹

✨皇帝菜
即係茼蒿,口感細膩鮮脆,非常鮮綠色

✨百香果檸檬茶
百香果酸酸甜甜,非常解渴食,麻辣火鍋必點
2024-02-29 48 瀏覽
喺油麻地發現咗呢間性價比高嘅四川火鍋店,而且裝潢有濃厚嘅中國風,仲提供各式各樣嘅古裝俾食客影相,打卡呃like就岩哂。佢哋嘅午市半自助式火鍋定食套餐非常之抵食,最平果款只係需要$78(茶水、調料費另計),除咗有多款蔬菜同丸類、仲有雞件、豬肉、鴨血、牛柏葉、魷魚等火鍋配料都係自助形式任夾。其中有d仲係平時比較少見嘅食材,好似海帶芽、青筍、鵪鶉蛋、寬粉等等。甜品方面仲有多款口味嘅Haagen Dazs任食,可以食足2個鐘,實屬超平飽肚午餐之選。鴛鴦鍋底想食佢哋個招牌牛油紅鍋(+$28)又怕太辣,就叫咗鴛鴦鍋拼埋高湯鍋底。個紅鍋用咗成磚牛油再加埋辣椒、花椒等勁多材料去炮製,食落香、辣、麻一應俱全。D)手切美國牛頸背+手切美國牛小排 $168@我哋就揀咗食呢款有兩款牛肉嘅套餐,每位包咗手切美國牛頸背同牛小排各1碟。雖然係定量,但份量一d都唔少。牛肉新鮮,肥瘦適中,色澤都好靚。食落肉味香濃又夠腍。我哋另外仲叫多咗碟牛舌,食落都非常爽口。。。九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓。。

鴛鴦鍋底

D)手切美國牛頸背+手切美國牛小排 $168@

九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

今次黎到呢間近排好多人打卡嘅火鍋店成間鋪頭都係走中式宮廷風仲有提供古裝畀客人著住黎打邊爐 幾頂癮🍲經典鴛鴦湯底 (招牌牛油紅鍋x高湯)招牌牛油紅鍋以獨家秘方熬製 再加上辣椒、花椒、牛油見到面頭嘅辣椒同紅油就知佢辣度十足高湯有粟米、蘿蔔、杞子、紅棗、蟲草花等湯料 飲落都幾清甜🥢一米雪花牛 雪花牛肉卷用長達一米嘅盤盛載肉質平平 但係勝在夠吸睛同份量都唔少🥢麻辣牛肉 (小份)🥢傑出三寶🥢大刀青荀 (小份)🥢貢菜貢菜好似係第一次食 口感爽脆 有少少似海蜇幾吸湯 正!🥢四菌子 (店長推薦)比較少見火鍋店會有菌類拼盤呢個招牌菜有齊4款菌類:黑皮雞蓯菌、繡球菌、竹笙、金耳款款都各有特色 其中金耳更有豐富營養價值🥤百香果檸檬茶好解渴 仲有唔少百香果籽 打邊爐飲一流
今次黎到呢間近排好多人打卡嘅火鍋
成間鋪頭都係走中式宮廷風
仲有提供古裝畀客人著住黎打邊爐 幾頂癮

🍲經典鴛鴦湯底 (招牌牛油紅鍋x高湯)
招牌牛油紅鍋以獨家秘方熬製 再加上辣椒、花椒、牛油
見到面頭嘅辣椒同紅油就知佢辣度十足

高湯有粟米、蘿蔔、杞子、紅棗、蟲草花等湯料 飲落都幾清甜

🥢一米雪花牛
雪花牛肉卷用長達一米嘅盤盛載
肉質平平 但係勝在夠吸睛同份量都唔少

🥢麻辣牛肉 (小份)
🥢傑出三寶

🥢大刀青荀 (小份)
🥢貢菜
貢菜好似係第一次食
口感爽脆 有少少似海蜇
幾吸湯 正!

🥢四菌子 (店長推薦)
比較少見火鍋店會有菌類拼盤
呢個招牌菜有齊4款菌類:
黑皮雞蓯菌、繡球菌、竹笙、金耳
款款都各有特色 其中金耳更有豐富營養價值

🥤百香果檸檬茶
好解渴 仲有唔少百香果籽 打邊爐飲一流

呢間火鍋食完即刻收藏左,下次一定再幫襯。餐廳入面佈置好古色古鄉,好有中華特式,而且價錢都OK 🍲一開頭先食咗個招牌牛油紅鍋,個湯鍋真係好惹味,味道好濃郁,仲好多辣椒同配菜添,睇得出有用心整!西班牙黑豚梅肉,肉質嫩滑,食落有肉香味,份量都幾多!新鮮千層肚,好特別,好少地方有得食,口感彈牙可口!記得一定要食無骨鴨掌,好新鮮,仲要索晒打邊爐嘅湯汁,濃郁嘅湯底,令到個鴨掌嘅味道更上一層樓!整體嚟講環境舒服又有特色,菜式好特別,而且啲餸都好高級,好值得一試!
西班牙黑豚梅肉,肉質嫩滑,食落有肉香味,份量都幾多!
新鮮千層肚,好特別,好少地方有得食,口感彈牙可口!
2024-02-28 33 瀏覽
😋全日假期同幾個朋友出去影下相,差唔多又到食飯時間,有朋友就介紹呢間,佢話想食下辣野,咁我地就陪佢食啦,點知去到入面既環境又幾好🤩成個感覺都唔錯,仲有親切既店員,好有禮貌,另外都有介紹下火鍋既特式,咁好傾仲以為係朋友的朋友,不過講返正題,我地有幾個人,咩都話想食想試,胃就特一個🥳所以不如試試呢個三國演義鍋啦,分別分了三格,有招牌牛油紅鍋、菌湯、秘製胡椒豬大骨湯,三個唔同味,就可以滿足晒咁多人既口味😏不過我比較鍾意食辣,所以就係咁狂食招牌牛油紅鍋,同時有辣又有牛油香,好惹味,其他兩個都唔差既,菌湯就比較清淡,食唔到辣既就一定食到,而胡椒豬湯就有好多胡椒味道😏好好食當然最唔少得仲有九格格食🥰話明九格格,就係有九格九款咁多,成個擺盤都好靚好大方超豐富,就係好有皇后用餐既感覺,九格係零舍不同架😍抽樣再講講裡面既鮮蝦好好食,好新鮮,牛肉丸好大粒,好有嚼勁彈牙,其他都好食😍爽滑火鍋川粉真係搵左好耐😍原因唔係度度有,呢款川粉真係好好食,成日都好期待會有,成日都話好食👅朋友都話係唔錯,佢好吸味,又爽滑,好難得呢度有,每次食都會叫埋打邊爐又點可以無牛👅一個靚既火鍋係要配上靚既牛,呢份洪運亨通限量手切牛用
打邊爐又點可以無牛👅一個靚既火鍋係要配上靚既牛,呢份洪運亨通限量手切牛用好豪華既盤裝起,夾起一塊,好靚既牛,色澤夠紅,好有牛香👅
2024-02-27 21 瀏覽
最近減肥又同朋友打邊爐必選✅四菌子: 這道菜以多種菇類為主要成分,菌類富含植物蛋白質、纖維以及豐富的維生素和礦物質特別鐘意鉛筆菇,佢個口感好唔同好爽今次無叫肥牛叫左✅脆鯇片: 鯇魚是一種低脂肪、高蛋白質的魚類,含有豐富的不飽和脂肪酸,滾完好爽口又飽✅皇帝菜: 皇帝菜含有豐富的維生素C、維生素K和葉酸,同時富含膳食纖維,有助於促進腸道健康和消化功能。呢到的皇帝菜好香,佢的口味好香濃✅藥膳雞件無碎骨又有藥膳香味對於減肥的我係好選擇仲有呢到有任食的前菜有埋青瓜 🥒蕃茄啱哂我呢d健康人士#減脂 #火鍋 #打邊爐
最近減肥又同朋友打邊爐

必選
✅四菌子:

特別鐘意鉛筆菇,佢個口感好唔同好爽

今次無叫肥牛叫左
✅脆鯇片:

✅皇帝菜:
呢到的皇帝菜好香,佢的口味好香濃

✅藥膳雞件
無碎骨又有藥膳香味
對於減肥的我係好選擇
仲有呢到有任食的前菜
有埋青瓜 🥒蕃茄啱哂我呢d健康人士

#減脂 #火鍋 #打邊爐
  • 皇帝菜
2024-02-26 25 瀏覽
好耐都冇食過麻辣火鍋啦,今次我朋友帶左我去位於油麻地嘅九龍坎都食,依到裝修而中國古典風為主,主打四川麻辣火鍋今次黎到叫左一個鴛鴦鍋(高湯同牛油紅鍋)同埋幾樣野食1.鴛鴦鍋(高湯同牛油紅鍋)先講講個鍋底先,高湯有白蘿蔔、紅蘿蔔、蟲草花、粟米、紅棗、杞子等材料作為湯底,飲落味道清甜可口,岩晒用黎烚海鮮,可以令海鮮嘅味道更加正。而牛油紅鍋,辣椒花椒夠晒足,比例又好,唔會死麻死辣,食起上黎真係好過引2.九公格黎到依到又點會唔叫九公格呢,入而有魚片、蝦丸、海帶、鴨血、珊瑚蚌、蝦、黑白牛柏葉同黃喉。佢d海鮮夠晒正,尤其係魚片夠晒爽口彈牙!黃喉夠晒爽口,黎到唔叫黎試就真係唔好話黎過食呀3.小群肝本身以為係d腎黎,但原來係禽類嘅胃部,佢食落非常爽口,恰耐左又唔會韌,真係好過引4.蝦膠、土豆絲、鵪鶉蛋依d係麻辣鍋到烚真係正到痺,比平平食嘅串串仲更加好味,蝦膠及晒彈牙,蝦味足,土豆絲烚兩野就食得,正呀整體黎講,餐廳食物質素高,而且坐得舒服又唔會話好大打邊爐味,值得再黎食過

今次黎到叫左一個鴛鴦鍋(高湯同牛油紅鍋)同埋幾樣野食

1.鴛鴦鍋(高湯同牛油紅鍋)

2.九公格

3.小群肝

4.蝦膠、土豆絲、鵪鶉蛋

古色古香嘅火鍋場地,仲可以一試著古裝添,就連火鍋爐同容器都有統一風格,都算係沉浸式嘅體驗。叫咗個經典鴛鴦湯底,一辣一唔辣,招牌牛油紅鍋辣得嚟有層次,都唔係死鹹底。高湯用嚟處理蔬菜,顯得更清甜,又唔怕索晒辣油。今次叫咗不少配料,揀咗啲比較特色嘅推薦。💡四菌子呢個係店長推薦菜式,都係好少見嘅菇類,分別係黑皮雞樅菌、綉球菌、金耳、竹蓀。每一樣都有功效,個人鍾意綉球菌,口感脆嫩,原來仲對皮膚好呢~💡小肥羊羊嘅肥瘦剛好,唔算好騷味,肉質嫩滑,夾辣湯底真係一流。💡白鱔片新鮮魚片,肉質爽脆,配邊爐真係好適合,又唔係有肉類嘅膩感。💡潮汕牛肉丸牛肉丸大有驚喜,唔只牛肉味香濃,口感非常彈牙,係口感同味道都平衡到,放去邊個湯底都好好味。💡手打百香果檸檬茶百香果香甜清新,檸檬底酸酸地幾開胃。💡特製魚皮餃、生菜、玉米💡三得利啤酒買二送一打邊爐唔少得啤酒,三得利係日本啤酒牌子,入口順滑,嘆返兩杯真係唔錯。

💡四菌子

💡小肥羊
羊嘅肥瘦剛好,唔算好騷味,肉質嫩滑,夾辣湯底真係一流。

💡白鱔片
新鮮魚片,肉質爽脆,配邊爐真係好適合,又唔係有肉類嘅膩感。

💡潮汕牛肉丸

💡手打百香果檸檬茶
百香果香甜清新,檸檬底酸酸地幾開胃。

💡特製魚皮餃、生菜、玉米

💡三得利啤酒買二送一
2024-02-18