2004-01-11 12 瀏覽
晚上十時到達.竟然坐滿.叫了一清湯腩伊面$22.一咖哩腩伊面$22.水準不變.細碗左d.男仔一定唔夠食.牛腩依然味美.但牛腩略肥.怕肥的女士千萬唔好叫咖哩腩...肥死.
(非會員)
2004-01-02 5 瀏覽
Never eat such rubbish 牛腩again !!!伙計極無禮貌!..How the people here say it is good???
2003-12-19 6 瀏覽
我分別試過出名既咖哩筋腩伊及清湯腩,我個人比較喜歡清湯腩多d,因為食清湯腩可食出果種香濃而不膩既牛腩味。(諗起又吞口水添) 相比,咖哩腩就以咖哩味為主,而且牛筋比牛腩多(牛腩係碎腩)。所以好多食客都鍾意叫一碗咖哩筋腩伊另加一客淨清湯腩,兩樣歎哂。大家不妨試試啦!
2003-11-16 6 瀏覽
老細稱之為「內部清潔時間」,做生意做到咁招績都算少見,但到時到候又會有人排隊等食,但佢唔理幾多人等都好,一定要夠鐘至俾人入。但果碗肥腩伊係令我食左十幾年都食完又食,真係唔到你唔服。
但果碗肥腩伊係令我食左十幾年都食完又食,真係唔到你唔服。
2003-11-16 13 瀏覽
提提你, 7:30~8:15 佢地會有個break....(人家都要食飯嫁)如想食河粉就要3:00前,好正!! 但好快賣晒!
如想食河粉就要3:00前,好正!! 但好快賣晒!
2003-11-15 14 瀏覽
有日放假﹐特登去試下﹐亦諗住因為多人﹐專登揀開鋪時就去食﹐點知去到已經有班人等緊﹐真係唔講得笑﹗我真係未試過食牛腩麵店要排隊﹐哈哈。好彩都即刻有位坐。點了一碗咖喱腩伊麵+ 一碗淨爽腩﹐咖喱味好香濃﹐伊麵彈牙入味﹐好食。但我個人覺得咖喱味蓋過了牛腩﹐反客為主﹐變左好似食緊“咖喱”牛腩麵﹐而唔係咖喱“牛腩”麵。淨爽腩唔便宜﹐原來係略帶肥膏的牛腩邊位﹐有咬口﹐味道亦好香牛味﹐好正﹐不過應該屬高危食品﹐少食多滋味。另外見一碗普通的牛腩河亦相當足料﹐但湯底似乎好多油....總括黎講, 九記係好味﹐但好味經常都係同健康背道而馳﹐又一例證。觀察過之後﹐相當下次我會叫一碟淨腩+ 淨伊麵﹐又飽又滿足。如果牛腩麵係香港的代表麵食之一﹐九記就絕對有資格做香港代表隊成員。
有日放假﹐特登去試下﹐亦諗住因為
多人﹐專登揀開鋪時就去食﹐點知去到
已經有班人等緊﹐真係唔講得笑﹗我真
係未試過食牛腩麵店要排隊﹐哈哈。
好彩都即刻有位坐。
點了一碗咖喱腩伊麵+ 一碗淨爽腩﹐
咖喱味好香濃﹐伊麵彈牙入味﹐好食。
但我個人覺得咖喱味蓋過了牛腩﹐反客為主﹐
變左好似食緊“咖喱”牛腩麵﹐而唔係
咖喱“牛腩”麵。淨爽腩唔便宜﹐原來
係略帶肥膏的牛腩邊位﹐有咬口﹐味道
亦好香牛味﹐好正﹐不過應該屬高危食品﹐
少食多滋味。另外見一碗普通的牛腩河
亦相當足料﹐但湯底似乎好多油....
總括黎講, 九記係好味﹐但好味經常都係
同健康背道而馳﹐又一例證。
觀察過之後﹐相當下次我會叫一碟淨腩+
淨伊麵﹐又飽又滿足。
如果牛腩麵係香港的代表麵食之一﹐
九記就絕對有資格做香港代表隊成員。
(非會員)
2003-11-14 11 瀏覽
This is the best ever restaurant that i visited!The taste is so great and it exceed my expectation.The cost: lowThe taste: sooooooooo great!
The cost: low
The taste: sooooooooo great!
2003-11-01 9 瀏覽
終於可以去九記試下喇(因為實在唔就腳..)睇住個牌唔知點叫好, 我好鐘意食牛筋, 但係就一定要咖喱既. 阿侍應姐姐又好強調幾spicy咁, 有d驚.終於叫左個咖喱牛筋腩伊面(見到佢有伊面好開心!) 嘩! d咖喱好香, d汁有好杰下, 好似食緊撈面, 好好味! 不過食到大半有d漏, d咖喱汁好"精華"! 不過真係好正!! 不過記住: 星期日及公眾假期唔開!
不過記住: 星期日及公眾假期唔開!
我曾經問過老細,佢話筋腩用咖哩炆最好食、最正,仲問番我:「唔好食咩?」你話呢?
你話呢?
2003-08-07 32 瀏覽
今日心思思,下午得閒又去九記食牛腩。4點鐘都有6,7成客,o個到都唔太就腳嫁,叫做好多人嫁啦。本來想叫淨清湯筋腩,但原來一定要咖喱,無清湯(有無人知點解呀?)。咁算啦,叫左碗淨腩,淨腩好似比爽腩多D,有成11,12舊到,都係好好味,好林,但我就覺得爽腩好食好多,唔知佢真係好食D呀,定係我今次再食,已經少左新鮮感呢?對面哥哥仔叫左碗淨腩同淨麵,唔夠一陣就食完,再加多碗腩依……嘩,都好刷得……坐係隔離阿怕仲勁,叫左碗肥腩麵……肥腩真係超肥,舊舊都係羔……我就唔係好敢食住…但佢都6,70歲啦…比我係佢就打媽黎都無所謂啦!!埋單$35……食得好開心……
埋單$35……食得好開心……
2003-08-03 17 瀏覽
絕對認同大利唔係九記果個級數,無論湯或腩九記都勝一籌。咁人地打開招牌專做清湯腩又唔會一日得幾碗爽腩咁少,爽腩應是牛腩的坑腩部份,約佔成舊牛腩3至4成倒,下午三、四點倒又會有爽腩出番,一路賣到夜晚。半肥已經正,叫碗全肥腩仲無得彈,牛油入口甘香,諗起都想食。
絕對認同大利唔係九記果個級數,無論湯或腩九記都勝一籌。
半肥已經正,叫碗全肥腩仲無得彈,牛油入口甘香,諗起都想食。
今日12:20pm去到九記等開門,前面已有差唔多10個人排,到12:30pm開門時,條隊已有成30-40人……今日係最期五……入到去,唸都唔唸就叫左碗爽腩($40),加多一碗咖喱汁($4),等在5mins, 終於上啦,爽腩用一個碗仔上,只有約6舊腩到,唔係好多……食左一舊—到,個女waitress已經話無晒爽腩,我唸一日只有約幾碗爽腩,真開心我有其中一碗……至於味道,我上個星期去過大利,又會左一碗牛腩,conclusion係……無得比,九記好一百倍!!!!太好太好食啦!!好林,但又真係好爽,都唔知點講,好contradicting,但又林又爽係事實。從來未食過咁好食的牛腩,你地一定要去食呀!!對面有個思文友,叫左碗半肥瘦腩河同一個淨河,見佢食D肥膏都不知食到樂高興,D湯一D都無淨,見佢食得咁開心,我都開心埋……service唔太差,落單阿姐係有D燥……acceptable呀……in conclusion, 一定要去,唔去真係損失。大利清湯腩……三等貨色……
2003-07-06 18 瀏覽
公眾假期都唔開tim!
公眾假期都唔開tim!
2003-07-06 23 瀏覽
行左好耐, 終於去到, 原來星期日休息, 唉....
行左好耐, 終於去到, 原來星期日休息, 唉....
唔係我主動介紹,係個日本妹拿住本旅遊書叫我帶佢來的。為免排隊所以兩點半倒至來到,但都有60%客人,可見呢度仍然捧場者眾。叫了一碗淨牛筋腩,兩碗齋伊,咖哩汁及上湯各一碗。個人喜歡吃牛腩多於牛筋,貪佢有咬口亦能彰顯煮手的功力,這裡的牛腩當然有水準,日本妹亦食得好開心。食到一半飲左D湯,再撈入咖哩汁又係唔同味道,咖哩汁有牛肉同煲,好正,食到滴汗都無計。話時話D咖哩汁都幾杰,又唔覺好水。埋單八十幾當然唔係平,但日本妹就覺得幾抵,因為折番日幣都係1400Yen左右,香港仲免稅tim,在日本兩個人「立食」都係上下錢,咁又係喎。