2005-06-01 13 瀏覽
星期六同文迪去中環食九記,it is very hot, wait outside for a few minutes for seats. Since I am a lover of 腩河, of course my choices are as below:1.腩河:9分, very good 腩河, 湯好好2.油菜:6分,文迪loves菜, so orders this side-dish.It is worth to travel all the way to here to try 九記.

1.腩河:9分, very good 腩河, 湯好好

2005-05-28 17 瀏覽
食左九記足足廿年,我平均每五次食到三次爽腩,有幾難?工作突然忙碌起來,飯局也得延期,二時多才鬆一點,將工作交帶低給同事們,就去吃東西。諗起好耐無吃九記,又諗起好多人話這裡落味精,更諗起個個都話食唔到爽腩,就等我來試試。兩點半,人客不多。是日不想吃得太油膩,沒有叫伊麵,而叫了碗爽腩米,佢話米粉咁早﹝早!?﹞未有,就叫了爽腩麵,仲叫佢搭兩舊半肥腩。麵上檯,賣相不變,牛腩幾多﹝有相睇﹞,亦如交帶般,有爽腩有半肥腩。先渴湯,味濃鮮甜,充滿「牛」味,其實這碗牛肉濃湯,幾蚊點都值。有食友渴完湯見口渴,就說是味精,但人家幾十斤牛骨熬了大半天,下味精來幹什麼?又鹹味、濃湯及味精都會引致口渴,但就是三碼子的事,不能一口渴就說有味精的;爽腩及半肥腩都好對辦,爽腩爽脆有口感,旁邊的牛腩也軟腍,半肥腩有舊肥美的牛油,酥香可口,簡直是人間美味,當然你怕肥,是不敢去吃的,損失幾大;粗麵是配角中的配角,仍沒有鹼水味。沒有撻朵﹝亦好少需要咁做﹞,這裡爽腩有就比,沒有就說沒有,是規距,吃不到的話,下次再來試吧!不過我就時時吃到,如果下次吃不到爽腩,叫碗半肥腩也是極品。至於服務,好多人說這裡的伙記串,我就說,佢幾串得起,
食左九記足足廿年,我平均每五次食到三次爽腩,有幾難?
沒有撻朵﹝亦好少需要咁做﹞,這裡爽腩有就比,沒有就說沒有,是規距,吃不到的話,下次再來試吧!不過我就時時吃到,如果下次吃不到爽腩,叫碗半肥腩也是極品。至於服務,好多人說這裡的伙記串,我就說,佢幾串得起,因為牛腩真係數一數二。
21蚊,夠飽,比較起品質,是絕對不貴。如果比較起黃枝記的「把鬼腍麵」都要廿幾蚊,怎說這裡還是物有所值。
食完再優悠的行去對面勝香園整杯凍鴦走少甜,幾舊水一餐無聊fusion菜,都不及呢餐滿意。
題外話:這裡現在賣埋油菜,相信是繼有飲品賣之後的最大轉變。吃了這麼多年,感情分當然有,還是我的筆記本中牛腩第一位,如果大家有吃過更好的,請告知,我會去試。
2005-05-25 14 瀏覽
21/05/2005因為有朋友由外國回港, 朋友想念九記牛腩0既味道(我又有一排無去), 於是就一齊再去食.當日係星期六, 放0左工朋友就接我一齊去, 依然多人等位, 成條人龍排0左響度. 講真晒住等都幾係野, 但係為0左食久違0既牛腩, 無奈晒住都要等. 好在都唔係等0左好耐(幾個字倒)就有位.一坐落就要爽腩粗(果日無啦啦想食粗麵...), 點知無爽腩, 有d失望... 好, 牛腩都殺... 兩位男孩子朋友食量較大, 一人要0左一碗清湯腩伊同咖哩腩伊. 牛腩依然入味, 湯底依然香濃美味, 真係好正... 我見朋友0既咖哩腩伊都好似幾吸引, 有機會等我都試下.由於我朋友0既咖哩腩伊上0左先, 佢地唔想食0左味濃0既咖哩腩伊後再食味較淡0既清湯腩伊, 所以等清湯腩伊0黎0左, 拿拿聲食埋先食咖哩腩伊. 其時兩碗咖哩腩伊經已略擱涼兼索0左d湯, 變0左唔夠熱又唔夠湯, 有位女士(未知係咪老闆娘呢)即刻奉上免費熱湯底一碗倒返落兩碗咖哩腩伊度, 埋單真係無收到我地錢, 真係抵讚.見到有食評話覺得湯底有味精. 就我當日食到同多年以來0既經驗, 佢呢個湯底我認為係無落味精. 食完覺得有d口渴多數
21/05/2005

見到有食評話覺得湯底有味精. 就我當日食到同多年以來0既經驗, 佢呢個湯底我認為係無落味精. 食完覺得有d口渴多數係因為佢個湯底好濃味, 而唔係因為佢有味精而扯乾0左果種口渴.

當日過0左牛腩口癮, 好滿足!(如果有爽腩就更好啦... 可能下次要早d0黎)
2005-05-23 13 瀏覽
我好肯定佢無落味精~~所以佢做到無落又咁足味因為佢用左幾十斤牛骨去au的~我睇過佢廚房~~~好多好多牛骨你食腩伊,一定要咖哩汁先好味~如果係食清湯,咁就一定食河粉如果唔係咁match你就可能食唔到九記精萃~
我好肯定佢無落味精~~
所以佢做到無落又咁足味
因為佢用左幾十斤牛骨去au的~
我睇過佢廚房~~~好多好多牛骨

你食腩伊,一定要咖哩汁先好味~
如果係食清湯,咁就一定食河粉
如果唔係咁match
你就可能食唔到九記精萃~
2005-05-23 12 瀏覽
返左工半年....係公司附近食飯食到悶....於是問下同事有乜好介紹...佢\地第一時間介紹我去食九記....位置黎講我覺得唔係太易搵到....行左三個字上到去....同事話呢間野牛腩好正....更係話要牛腩....見有伊麪.....就腩伊啦.......由於都幾多人....所以攞走.....返到公司睇,牛腩同伊麪份量算可以...唔係太肚餓都夠既......味道.....唔可以話好好味.....唯一可取既係夠淋.......麪都唔差........總括黎講合格啦
返左工半年....係公司附近食飯食到悶....
2005-05-22 15 瀏覽
上湯伊麵13蚊, Beibay叫了咖哩牛筋腩伊麵23蚊. (咁樣我就可以食到D筋但湯又唔會傑撻撻) 伊麵係最正0既... 可能係佢D牛腩唔係好似我初時食咁,舊舊都容易咬啦.但D筋好入味,好爽,Lim Lim 0地好好味. 星期六下晝去唔係好多人, (起碼冇人0係出面排隊), 所以佢地0既節奏冇平日扯到恆, 咁就食得舒服D啦.一定會再o黎, 因為我同Beibay都鍾意食!!!

一定會再o黎, 因為我同Beibay都鍾意食!!!

2005-05-22 13 瀏覽
今日我和妹妹一起去九記,我叫左牛腩伊麪,妹妹叫了牛腩粗。食落發覺不是想像中咁好食。d 湯好咸,好似落左好多味精咁。牛腩亦只是一般,不太有牛味。不過伊麪很爽口,值得一試。
不過伊麪很爽口,值得一試。
2005-05-02 21 瀏覽
去過九記幾次,一就太多人,一就未開.終於今次食到.中午來不用太早但亦不可太遲.出名就是如此.牛腩確出色.湯亦好味.加上粗麵, 味道一流.我prefer 清湯腩rather than 咖喱牛筋腩.但其實兩者都應一試.服務唔多好,但好efficient.當然環境就....

牛腩確出色.湯亦好味.加上粗麵, 味道一流.

服務唔多好,但好efficient.當然環境就....
2005-04-22 7 瀏覽
雖然係唔掂d服務但係無計啦~~我又荃灣去到上環都係想食佢既清湯腩~~~好好味道~食完唔會口喝~無味精~最衰佢無爽楠淨係留比d熟客~~不過太好味加多碗牛骨湯~~
雖然係唔掂d服務
但係無計啦~~

我又荃灣去到上環都係想食佢既清湯腩~~~

好好味道~
食完唔會口喝~無味精~

最衰佢無爽楠
淨係留比d熟客~~

不過太好味

加多碗牛骨湯~~
2005-04-18 11 瀏覽
呢度我由細食到大,除0左呢度0既牛腩之外, 響第處我係唔食牛腩0既(我媽同男友都話我寸...)講真, 講寸點夠九記寸, 做到根本唔憂做, 我記得佢以前過年係一休就休好多日, 正月前後隨時摸門釘, 家下唔知仲係咪咁.講返食物, 我覺得d湯真係好正, 係成碗麵0既靈魂. 牛腩我就鍾意爽腩, 因為喜歡佢0既口感.爽腩我會喜歡配麵或者河粉, 多年來一直無變.
2005-04-18 15 瀏覽
21蚊碗牛腩粗麵。唔貴,好食。但係又唔係好到要慕名而來。我認為九記現象解釋係其他地方牛腩麵太唔好食而矣。重有阿姐個手指公浸1cm入碗麵度,真係...。
2005-04-10 5 瀏覽
今日食過,坑腩的確唔差,肉味夠又唔會韌。湯方面,第一啖飲就覺得油,但飲完口唔會太乾,而且牛肉味好濃。服務方面,又唔覺差喎,好快又細心。

服務方面,又唔覺差喎,好快又細心。
2005-04-09 7 瀏覽
次次都係清湯腩,早幾日放工帶同事試下咖喱牛筋腩粗,真係好杰,唔多似有湯,牛筋腩好淋,但個人認為過淋,少左咬口,食完都係個句~~~口好乾,下次唔會再試
2005-03-31 17 瀏覽
大家講到九記咁掂, 既然佢身為牛腩的market leader, 為食如我梗係要試下佢咩料。唔搵唔講, 一搵真係把幾火…僻得佢…入面好細, 一定要share檯坐, 我覺得acceptable。有一點幾好, 就係佢地雖然d野食好油, 但係d 筷子匙羹好乾爽。係囉, 咁先keep到人唻架嘛。叫左碗肥腩米, 想食爽腩河, 但係又冇爽腩又冇河, 唯有屈就一下。呀姐問我怕唔怕肥, 我不嬲都冇有怕。唔肥搵鬼食咩! 估唔到佢真係俾曬d肥我, 肉好似得2舊…係我的錯…見到人地果碗咁靚仔真係有少少恨…個碗好細, 但係要成21蚊。出名真係唔同! 仲有係冇咩湯嘅。一人叫多碗小小的湯都要5蚊?!但係d湯都係ok…帶甜…好似有d雜味…唔知係msg定係魚呢…不過我飲完唔口乾啦…但係我大埔群記d湯味牛d囉…至於牛牛, 佢地真係幾好食。所以我果2舊牛都當寶物咁食。唔…好腍~下次記住走油。都唔知佢點走油呢? 又有d咩分別呢?

唔搵唔講, 一搵真係把幾火…僻得佢…

下次記住走油。都唔知佢點走油呢? 又有d咩分別呢?
2005-03-30 10 瀏覽
幫襯左九記大大話話都超過二十年, 真係由細食到大, 味道依舊一流, 服務態度依舊的差, 變了的只是入左舖, 多了湯匙供應, 和價錢沒停的上升.但係大家食牛腩粉麵之餘, 記得叫多杯凍奶茶或凍檸茶飲, 絕對是水準之上, 個人覺得仲好飲過好多出名飲奶茶既茶餐廳.