2017-05-10 530 瀏覽
山林道依啲位置最多好野食😋😋 位置又近佐敦 又近尖沙咀 行完街食野又得 食完野至行又得 💁🏻串酒里喺街中間轉入去 好彩門口有標示 所以都唔會好難揾入到去 有室外 室內 室內都得3張枱 如果想坐入面 一定要打去訂先 全木色設計 令人好relax 麻辣燒雞翼👍🏼👍🏼👍🏼真係好得 雞翼燒到咬落去仲有好多汁 又嫩 又啖啖肉 正! 麻辣做得好足 一咬落去已經感受到佢既辣味 都幾上癮🙈蒜蓉扇貝超多蒜蓉 令到扇貝勁香 好juicy 火喉控制得好好 令扇貝熟之餘 又唔會over cook 黃金扭扭薯條真係咸蛋黄既愛好者 must eat item !!! 無諗過咸蛋黄可以同薯條咁match 熱食已經好香蛋黃味同薯味 凍咗食 風味依舊之餘 仲要脆咗香咗 好好食!💖💖💖蒜蓉燒茄子查實有蒜蓉燒同避風塘 2種口味 不過蒜蓉至係王道吧 真係燒得好靚 又好食💖煙肉大啡菇超級juicy 上面仲放咗芝士 切開仲有拉絲 正! 煙肉好多😂 如果煙肉少返啲會更好🙈同場仲有獨家既粗口啤 大家都可以啤啤佢😏😏

串酒里喺街中間轉入去 好彩門口有標示 所以都唔會好難揾

煙肉大啡菇
煙肉大啡菇

同場仲有獨家既粗口啤 大家都可以啤啤佢😏😏
2017-05-08
10 分鐘 (堂食)
  • 燒雞腎
  • 黃金扭扭薯條
2017-05-10 393 瀏覽
最近燃點起我想吃串燒的念頭,這晚相約友人來到尖沙咀柯士甸小路的串酒里,正是為它的串燒而來,靠近佐敦地鐵站步行約5分鐘即達,雖然開設在巷子裡,但地方易找,我對這家餐廳的老闆有點好奇,為何餐廳名字取為串酒里,其實用名簡單而直接,串 = 串燒、酒 = 有酒喝、里 = 這個地方。 走在巷子裡直入,已看見餐廳推介的串燒類。 由於當天下著毛毛細雨,雖然串酒里是在巷子裡但原來走到盡頭設有露天茶座,好像走進了另一個世界一樣,環境比較舒適自在。 唯有與友人進入室內用餐,室內店子很小,有點日式居酒屋感覺。 看看餐牌,及看看牆身的張貼美食推介,本想點這裡的自家製手工啤,無奈無貨有點失望,吃串燒配啤酒才是真。享受,我與友人最後點了菊花茶。 還是記得要讚好他們的專頁。 先來露筍B煙肉卷及醬燒雞肉串。 雞肉串面層灑上類似的七味粉十分惹味,我經常都認為串燒不可能沒有雞肉的一份兒,雞肉切成四四方方,易咀嚼,肉質很滑又不會有很多油份,味道不錯。 露筍B煙肉卷是我到串燒店必吃的,露筍很爽口,煙肉卷的原有鹹味與露筍很夾,而且把它變成卷狀,很有口感,有滿足的意識。 燒玉子,外皮甜甜的微脆,是日式嗎?

走在巷子裡直入,已看見餐廳推介的串燒類。

唯有與友人進入室內用餐,室內店子很小,有點日式居酒屋感覺。

還是記得要讚好他們的專頁。

先來露筍B煙肉卷及醬燒雞肉串。

燒玉子,外皮甜甜的微脆,是日式嗎?內裡的蛋又嫩又滑,吃時小心燙咀。

黑椒燒牛舌及燒安格斯牛柳粒,牛舌味道不錯但好似太厚較難咀嚼,另外安格斯牛柳粒比較乾身,未能吃出我想要的牛粒JUICY 入口即溶的口感。

黑胡椒雞翼,因為前段吃得太多肉,感覺有點膩,但這家串酒里明顯雞類比牛出色,雞翼外皮香口,佈裡的雞肉亦很滑,很想end call 但被同行的戰友阻止說吃不下,哈!

烤饟大冬菇,正來得及時,可解解剛才的膩,冬菇多汁煙韌,面層有芝士溶非常美味,而且含有濃濃的芝士香,賣相令我垂涎三尺。

香草燒羊架,肉質好像燒得過了火喉,有點韌,但配上檸檬汁味道還是不錯了,喜歡吃羊的朋友正是喜歡羊腥腥的香味。

黑松露燒扇貝,海鮮類還不錯,份量挺大,扇貝厚肉肉質彈牙,雖然是燒過但仍能保留扇貝的鮮甜味。

外皮是有陣陣的牛油香,混入貴價的黑松露點綴值回票價。

魚香燒茄子,原條燒,但吃時比較費力,建議可把它燒完切成一件件的,很想連皮一起吃下,味道很好,比較濃郁,茄子肉嫩嫩的而且很香,是值得點的一道串燒。

題外話/補充資料: 總括這家串酒里很適合三五知己聚腳的地方。
2017-04-26
  • 烤饟大冬菇
  • 露筍B煙肉卷
  • 醬燒雞肉串
  • 黑胡椒雞翼
2017-05-09 48 瀏覽
平時很少在外吃串燒,這日友人收工就提議去串酒裡吃串燒和試試粗口啤。餐廳好像一間小木屋,分了室內和室外。我們比較怕熱,便坐在室內。餐廳連碟子都都別具特色😍😍😍食物選擇很多,我們也決定,當中不少是標有推薦的。很不幸今天是沒有粗口啤飲。左邊是秀珍菇,烤得微焦非常香口,上面個醬汁很好吃。右手邊是雞肉串,像是雞粒串,因為每一粒都很大粒,而且真的是雞肉,沒有滲麵粉。我們叫了扇貝和蠔,每一隻都頗大,而且上面有很多蒜蓉,而且非常鮮甜,我平時不太愛吃蠔,但是這一個我再叫了一輪。香草燒紐西蘭羊架,份量適中,沒有羶味,肉質鮮嫩,很juicy這個豬頸肉其實是泰式風味的。醬汁覆酸酸甜甜的,很是開胃。燒茄子也是我串燒必吃,這個茄子超級大條,又是加了很多蒜蓉,而且連皮也烤得很「冧」。生燒勁辣大雞脾,這個等得有點久,因為是生燒的,雞脾完全沒有愧對大字,而且很juicy,咬下去會嘗到肉汁,也非常夠辣。店在做推廣活動,like facebook的話會送一碟價值$20的燒火辣牛丸。這個辣度十足,用來烤牛丸的醬甜甜的,辣也要吃完3粒,現在光是想起也流口水。左邊的燒白菜,沒有青味,很多孜然粉,右邊的菇上面芝士味十吹,整整一塊芝

餐廳連碟子都都別具特色😍😍😍

這個豬頸肉其實是泰式風味的。醬汁覆酸酸甜甜的,很是開胃。

左邊的燒白菜,沒有青味,很多孜然粉,右邊的菇上面芝士味十吹,整整一塊芝士再加上芝士粉,太邪惡了,咬下塊菇汁在口腔爆發,大推。

兩個人吃了大概600吧,但是這個質素來說很值,並而氣氛環境很好
2017-05-09 47 瀏覽
最近工作壓力真係超大,超多工作,但人工又無加,好辛苦生活係香港真係一D都唔容易好彩放工之後仲有朋友,可以吹下水,食下野減下壓今日同朋友去左山林道一間居酒屋,專食串燒,聽落好開心去到果陣都幾多人下,我地2個人都要坐係角落位首先食左個燒雞翼,燒雞翼燒得好脆,好香口,雞肉好滑一碟2隻,雖然小左D,但價錢唔貴,算抵食之後食左燒山芙,山芙感覺好新鮮不過就咁食會唔多夠味,要點D醬汁先好食D其實好多款都好好食,不過其他印象唔太深刻最深刻就係牛柳粒,真係好夠味,口感又煙韌,唔會太硬好難咬食完野之後緊係要飲返D手工啤,不過依度D手工啤淡左小小,唔多夠味但作為傾計都係唔錯選擇
最近工作壓力真係超大,超多工作,但人工又無加,好辛苦

生活係香港真係一D都唔容易

好彩放工之後仲有朋友,可以吹下水,食下野減下壓

今日同朋友去左山林道一間居酒屋,專食串燒,聽落好開心
去到果陣都幾多人下,我地2個人都要坐係角落位
首先食左個燒雞翼,燒雞翼燒得好脆,好香口,雞肉好滑
一碟2隻,雖然小左D,但價錢唔貴,算抵食
之後食左燒山芙,山芙感覺好新鮮
不過就咁食會唔多夠味,要點D醬汁先好食D
其實好多款都好好食,不過其他印象唔太深刻
最深刻就係牛柳粒,真係好夠味,口感又煙韌,唔會太硬好難咬
但作為傾計都係唔錯選擇
2017-05-08 106 瀏覽
20170411星期二既夜晚,約好友相約尖沙咀, 今日我地既目的就係食燒烤同飲手工啤. 放工可以同好友食餐飯再啤一啤,絕對是享受.串酒里既環境絕對適合三五知己坐低一邊慢慢享受食物,一邊聊天既地方. 店內雖然裝飾簡單, 卻又令人覺得幾舒服.食飽後, 都可以坐低 慢慢飲反幾杯先走.講反手工啤. 當日我地去到,先知道得反2種口味. 係無得簡既情況之下,我同好友只能各選其一來品嚐.咁我就簡左黎款”9”啤酒.  未飲之前,我同好友都覺得黎款手工啤既包裝都幾有心思. 因為距簡單咁講解左黎款啤酒的特別之處. ”9”是偏果味既啤酒,所以一飲落口會淡淡果味出左黎,跟1664有點相似.當日我坐既位,咁岩對住左是日推介. 岩曬D有選擇困難既朋友仔.而我都係入面簡左幾款.先上既係黃金扭扭薯條. 上台時仲係熱辣辣同埋炸到金黃色. 食落口,好香鴨蛋味! 絕對既邪惡. 接下來既就係鹽燒安格斯牛柳粒(左)及黑椒燒厚牛舌(右). 只能講,燒到岩岩好,唔會太乾身及燶左. 特別一讚既係牛舌! 因為本身個賣點係厚身,食落去已經夠口感.但最主要都係燒既火喉適中.令到肉既質感唔會太”老”, 證明無過熟! 所以咬落口都爽口同肉汁流

而我都係入面簡左幾款.

接下來既就係鹽燒安格斯牛柳粒(左)及黑椒燒厚牛舌(右). 只能講,燒到岩岩好,唔會太乾身及燶左. 特別一讚既係牛舌! 因為本身個賣點係厚身,食落去已經夠口感.但最主要都係燒既火喉適中.令到肉既質感唔會太”老”, 證明無過熟! 所以咬落口都爽口同肉汁流出來. 必點呀!!

燒鰻魚及燒玉子. 只能說黎兩款都燒到好香及非常嫰滑, 絕對推介大家去試下.
燒玉子- 啖啖蛋香味, 絕對唔乾身

燒鰻魚- 夠大條,夠入味

接下黎既就係海鮮燒烤. 咁我地就叫左黑松露燒虎蝦,芝士燒扇貝及辣味剁椒燒日本廣島蠔.

燒虎蝦- 略為乾身,及偏咸. 但勝左夠大只.
燒扇貝-大大粒同埋芝士味夠重. 岩曬鐘意食海鮮同芝士既朋友!
燒蠔- 黎個較為特別. 本身只蠔無燒到全熟, 只係半成熟, 所以身型仲係好漲身. 食落口,鮮甜多汁. 配上少量辣椒仔,認真野味. 再飲反啖頭先點既啤酒,中和反,好夾.

最後既係燒雞脾. 大大只既雞脾,通常感覺上肉質都係好實. 但黎度既燒雞脾令我改觀. 大既都可以燒到好嫰滑. 再加上,有小小辣味,令到成個感覺更加完美.
2017-04-11
1 分鐘 (堂食)
  • 黑椒燒厚牛舌(
  • 燒雞脾
2017-05-05 83 瀏覽
係尖沙咀食串燒,大家都想問啲新嘅店又未試過,今次經朋友介紹之下我哋去咗一間店叫串酒里,全走來我認為係一間好好食嘅食店,因為佢嘅串燒價錢亦都非常相宜,味道都唔錯所以我下次都會去再食。餐牌上面有各式各樣嘅串燒 串物 而且而且仲有大量唔同款式嘅海鮮。叫咗翡翠螺, 份量有好多粒而且好好味,唔會係唔新鮮嘅翡翠螺搞到啲肉冇晒。所以呢度菜推薦而且都非常入味。另外我哋食咗羊架佢嘅香料都好好味調味調得,我哋好鍾意食佢既羊,因為肉質夠好味。從黑松露元貝亦都非常之好味,黑松露嘅味道非常濃郁,你想配上新鮮而燒得啱啱好既元貝就無得頂。另外我哋都食左海蝦非常之好新鮮,啲肉好彈牙而且好爽,好正!另外仲叫咗啲蔬菜茄子青椒同埋秋葵,食得太多肉所以都想食番啲蔬菜類別,呢度所有野都燒得啱啱好。安格斯牛柳粒同埋雞泡魚都非常之好食,令你送酒係非常之一流,如果鍾意飲酒嘅可以叫埋佢呢度嘅啤酒,因為佢哋啤酒上面會有啲好得意嘅字句我哋拎黎影相相都唔錯。另外仲叫咗棉花糖薄餅做甜品,棉花糖融化左非常之甜,岩晒我呢啲鍾意食甜嘅人

另外我哋都食左海蝦非常之好新鮮,啲肉好彈牙而且好爽,好正!

2017-05-04 92 瀏覽
串酒里最出名的是手工啤酒,他們的手工啤酒上面都印有粗口,並有解釋該粗口之意思、來源和含義。一坐下不用多說,點了一瓶手工啤酒來試一試,味道清新又不同口味,很特別。現在時下年輕人創意十足,想到用粗口來做主題, 是十分貼合香港人的手工啤酒。我們點了很多食物,最先來的是鹽燒厚切牛肉。那牛肉十分厚身,吃下去牛肉鮮嫩多汁,肉汁滲透到牛肉每個角落,配合了些許鹽,提升了牛肉的味道!鹽燒安格斯牛柳粒更是好吃,嫩口程度比剛剛的牛肉更高,肉汁更多,牛味更重,我喜歡!雙重芝士和牛漢堡扒又另有一番風味,和牛果然是和牛,其牛肉口感的確是與別不同,加上雙重芝士的配搭,令牛肉更香更滑,又是另一層次。點了個原隻蕃茄焗芝士通粉,但沒什麼特別,不過蕃茄新鮮,想法新穎,蕃茄愛好者可以一試!芝士燒八吋虎蝦和蒜蓉燒8吋虎蝦同樣是今晚重頭戲,本身是愛蝦之人,所以特別期待。愛蠔之人要試試芝士燒日本廣島蠔,厚厚的芝士配上又肥又多肉的蠔,新鮮又滑溜溜,很飽滿的感覺。

2017-05-03 68 瀏覽
黎緊有幾日連假,所以諗住約埋班中同一齊返鄉下玩幾日。大家收工之後約左出黎飲返杯,跟手傾下呢兩日嘅行程。因為手工啤酒係呢度嘅主打,所以一坐低就柯打返幾支飲下。可惜今晚賣得七七八八,只剩低呢兩款。味道温和,同埋有微微果香味幾易入口。酒精成分唔重,就算女仔飲都唔會咁易醉,整體似加左少少果香嘅1664。有酒當然要食返幾個下酒菜啦,首先點左條燒鰻魚,燒汁偏甜而且肉質都飽滿。下酒黎講都唔錯,但可以再焦燶返啲,咁就會更夾了。玉子燒同埋雞翼都可以但我地傾到唔知食,所以攤凍左啲。玉子燒算鬆軟,正常水準啦。但雞翼就唔夠入味,蜜糖外皮個味係夠,但食到入面會淡左。旋風薯圏除左有外型,味道都討喜。做法係黃金蝦咁樣,以咸蛋黃包裹炸得香脆嘅薯圏。牛油味同蛋黃味嘅惹味配搭,真係下酒菜嘅首選。安格斯牛肉粒及牛舌。明明有兩碟但只係分得兩舊。一食就知朋友點解唔留了,牛肉係以少少鹽同黑胡椒調味,帶出牛肉嘅味道同埋燒得乾身,所以濃縮左油脂及肉汁。愈咀嚼愈有味,同甜橘個啤酒味最夾。之後再點左幾個海鮮食,包括冬陰虎蝦,燒帶子同埋廣島蠔。虎蝦都彈牙,但個冬陰公醬咸左啲搞到唔係好食到蝦嘅鮮味。而帶子用左芝士黎炙燒,仲保留到濕潤同咸香味
因為手工啤酒係呢度嘅主打,所以一坐低就柯打返幾支飲下。

之後再點左幾個海鮮食,包括冬陰虎蝦,燒帶子同埋廣島蠔。虎蝦都彈牙,但個冬陰公醬咸左啲搞到唔係好食到蝦嘅鮮味。而帶子用左芝士黎炙燒,仲保留到濕潤同咸香味唔錯。而覺得最好味係燒蠔,上面用左蕃茄及甜椒做調味,蠔肉依然飽滿酸甜味平衡得啱啱好

最後大家意猶未盡,點多隻燒雞脾。真係唔講得笑隻脾好大隻,入面熟透之餘仲係非常多汁。雞皮燒得焦香配埋個蜜糖燒汁,味道真係好適合佐酒。同埋肉質嫩滑油脂又足,完全將之前嘅雞翼比下去。
大家邊飲邊講,唔經唔覺飲左幾支啤酒落肚,加埋呢度有啲居酒屋feel ,以為自己黎左日劇入面嘅深夜食堂
2017-04-28
2017-05-03 66 瀏覽
夏天到啦,呢排開始熱丫,日日三十幾度,搞到冇乜胃口,所以今次同幾個中同老友飯聚老友就提議去山林道呢間串酒里食串燒,因為可以一串串一路傾,一路點,一路食,又唔會好似打邊爐食到咁慶合合,老友話食過係值得一試喎!咁老友咁講就去試下囉,果然冇令我地呢段十幾年既友誼失望呢隻燒大雞肶份量十足,有成塊面咁大,但最神奇就係可以燒到皮香肉滑唔骸口,大家燒過野食都知,越厚肉就越難掌握得到個火喉,一係就燒燶,一係就燒到出晒血水半生不熟,呢隻大雞肶足足分比我地四個人食丫,大家都係讚口不絶,最後encore多隻先可以滿足我哋其他燒烤一律都係水準之作,絶對冇伏,就連呢度既生蝦、炸薯條同燒玉子都一樣出色,比起d專門店都毫不輸蝕丫
食過係值得一試喎!

咁老友咁講就去試下囉,果然冇令我地呢段十幾年既友誼失望

• 燒雞肶
  • 黑椒燒牛舌
  • 生蝦配自家制泰醬
2017-05-03 85 瀏覽
朋友遇上不如意的事,心情有點納悶,是晚陪同他到尖沙咀用餐,還下起雨來,方便就腳走入近路邊的串酒里,是間有室外座位的小店,可能時間尚早,可以安排座位。除了一般串燒食物外,較亮眼的有幾款粗口手工啤酒朋友喜出望外,既然粗口可以飲落肚就不用說出口消氣了。點了幾款食物,味道和質素相當具水準,吃著喝著悶氣也消了,帶著微微橘子香氣的粗口啤,朋友看來喝得不亦樂乎黑椒燒牛舌較少吃到如此厚切的牛舌,囗感爽脆又沒有羶味👍👍燒鰻魚肉質細嫩,汁醬香甜可口燒雞泡魚乾焦香味鮮最宜配啤酒食用芝士燒虎蝦和黑松露虎蝦肉質爽彈,味道各自精彩芝麻燒雞翼嫩滑惹味帶汁避風塘燒茄子香氣撲鼻,茄子非常腍滑,可能豆豉過多,略嫌味重牛油鹽焗翡翠螺肉質腍滑味鮮,一小碟有五隻非常超值,值得推介👍👍👍餐廳座位不多,不少向隅walk in客,下次要訂位才能入座。
除了一般串燒食物外,較亮眼的有幾款粗口手工啤酒
黑椒燒牛舌
較少吃到如此厚切的牛舌,囗感爽脆又沒有羶味👍👍
燒鰻魚
肉質細嫩,汁醬香甜可口
燒雞泡魚乾
焦香味鮮最宜配啤酒食用
芝士燒虎蝦和黑松露虎蝦
肉質爽彈,味道各自精彩
芝麻燒雞翼
嫩滑惹味帶汁
避風塘燒茄子
香氣撲鼻,茄子非常腍滑,可能豆豉過多,略嫌味重
牛油鹽焗翡翠螺
肉質腍滑味鮮,一小碟有五隻非常超值,值得推介👍👍👍
2017-05-02 64 瀏覽
朋友最近聽說新開了一間香港地道的創意食店,所以朋友約我一起去試試,我們相約下班後在該店裡等。.那店叫「串酒里」,坐下後開始看餐牌,大部份都是串燒,主打手工粗口啤酒。店鋪不大,地方小小但裝潢不俗,就像日本的居酒屋似的。我們二話不說點了粗口啤酒,這是這店的招牌手工啤酒,怎可能不嘗試!每支粗口啤酒上,都印有一個粗口字,瓶子上會印有該粗口字之解釋和使用方法,多麼地道又有共嗚的啤酒!哈哈!手工啤酒不像平常啤酒般苦,喝後有種甘甜的味道,十分適合女孩喝!.我們點了香黑松露沙律醬薯條,剛炸好的薯條十分香脆,黑松露的味道佈滿每條薯條,味道十分配合~很好吃!!.脆燒日本鰻魚是我十分推薦的,鰻魚被燒得金黃色,外皮微脆但鰻魚肉十分嫩滑,加上照燒鰻魚汁,超好吃的說~.川式麻辣香燒餃子雞翼也很好吃,雞翼外皮燒得適度好處,外層香脆肉質鮮嫩,一咬下去雞肉汁溢出,又香又野味~我差點受不了吃完後散出的後勁,果然是川式麻辣!.黑松露燒扇貝又是必叫之選,扇貝很大隻,加上黑松露十分香濃,配合著一起吃真的是很 好 吃!.金菇燒安格斯牛肉卷,金菇燒得剛剛好,不會像我平常去燒烤時的金菇,又焦又吞不了。另外安格斯牛肉一吃下去就已經令平

金菇燒安格斯牛肉卷,金菇燒得剛剛好,不會像我平常去燒烤時的金菇,又焦又吞不了。另外安格斯牛肉一吃下去就已經令平時吃的金姑肥牛卷被比下去!一定要叫一客試試!

最後到原隻蕃茄焗芝士通粉,這道菜沒有令我剛才般激動,但我個人認為滿有創意的。原隻蕃茄內的蕃茄汁融合通粉,再加芝士作調味,味道不錯,只是沒有剛剛般驚喜。

打完食後感想後,不期然覺得自己很像打手⋯⋯但沒有騙你,真的很好吃!已上了我自己的最值得推薦餐廳名單裡了!哈哈
  • 香草燒紐西蘭羊架
  • 脆燒日本鰻魚
  • 手工啤酒
  • 燒雞腎
  • 香草燒羊架
  • 黑椒燒牛舌
2017-05-01 33 瀏覽
網上看到有人談論粗口啤,原來是串酒里的招牌手工啤酒。今晚行經尖沙咀,便決定再來這裡享受一番串燒晚餐。幸好七時未到,店員指剛好還有一張桌子可供Walk-in。平日晚上都Fully booked, 可見這間隱藏於山林道的串燒店憑藉口啤建立了一班忠誠顧客。整體來說這是香港數一數二的高質串燒店,成功之道不外乎菜色選擇夠多,配搭新穎,食材新鮮,串燒燒烤得夠熱。當中最值得推介的是各款海鮮燒物,如黑松露燒虎蝦、燒魷魚鬚等。綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質四大評分準則,推介指數有9.5分( 10分為滿分)。避風塘燒原條茄子 – 原條茄子佈滿豆豉、蒜頭等配料,令本身無味道的茄子變成味道濃郁。配料非常足料,咸香味夠,一試難忘。惹味燒魷魚鬚 - 魷魚鬚雖然是燒熟,但肉質卻非常軟滑。燒汁亦十分惹味香口,兩者連合一起帶著獨特香味,非常開胃。鹽燒松葉蟹腳-松葉蟹簡單的灑上海鹽、加入香草同燒,讓蟹肉滲透碳燒香味,讓人垂涎。啖啖蟹肉還散發少許海水的香氣。鹽燒頂級安格斯 – 一串串起整片安格斯牛肉片,起初以為會較,但食進口卻容易咬開,肉質鮮嫩之餘肉汁也十分惹味,果然名副其實!黑松露燒8吋虎蝦 – 足寸虎蝦大隻多肉

黑松露燒8吋虎蝦 – 足寸虎蝦大隻多肉,肉質爽口實在,燒物用上新鮮蝦,絕對夠誠意。配上大大堆黑松露,更吊出蝦肉鮮味。

黑松露牛油燒帆立貝 - 大大隻扇貝上鋪滿蒜蓉,再加黑松露係上面,蒜頭控的至愛。
2017-04-30 48 瀏覽
今次揀左呢間小店~搵呢個入口都要好細心先搵到,裡面得幾張枱,燈光昏暗 幾好feel ,岩哂約幾個朋友聚下傾下計!👍🏻😊叫左好多野食 好難得搵到一間樣樣野都唔錯既串燒店🍢推介幾樣俾大家先呢碟係芝士豬扒裡面係流心芝士切開即見拉絲豬扒咬落有口感 唔會太"難"~ 超正!芝士煙肉焗大啡菇好足料 焗到啡菇好香 🤗不過叫得太多野食 遲左食就出水所以若果叫左就唔好等 快點食!😅佢間店好多fusion野又有泰式生蝦,又有西式野,幾新鮮既idea 呢隻雞脾超大隻 一嚟就已經哇一聲脆皮又勁入味強烈推介!娃娃菜☺️食碟菜令到自己食咁多邪惡野變得無咁內疚😂 不過都好大碟,吸咗啲燒汁好味👍🏻不得不提佢既自家啤😜粗口真係好引人留意😂😂😂 呢隻味真心好飲 好多人都叫左!😍👍🏻 總括呢間絕對可encore!!😋
今次揀左呢間小店~
搵呢個入口都要好細心先搵到,
裡面得幾張枱,
燈光昏暗 幾好feel ,
岩哂約幾個朋友聚下傾下計!👍🏻😊

叫左好多野食 好難得搵到一間樣樣野都唔錯既串燒店🍢

推介幾樣俾大家先
呢碟係芝士豬扒
裡面係流心芝士
切開即見拉絲

豬扒咬落有口感 唔會太"難"~ 超正!

芝士煙肉焗大啡菇

粗口真係好引人留意😂😂😂
呢隻味真心好飲 好多人都叫左!😍👍🏻

總括呢間絕對可encore!!😋
2017-04-28 48 瀏覽
好姐妹生日又係時候賀下佢!今次吾做港女食魚生,轉戰食串燒,平時比較少去山林道,估吾到咁好食餐廰!串里屋個門口好似一條巷,會走漏眼入到去有 indoor同outdoor枱,,Indoor就有冷氣 ,outdoor就方便會食煙既食客最後我地揀左indoor枱,貪佢有冷氣本身好想試佢個粗口啤,但好姐妹吾飲得,我一個人又清唔晒唯有放棄哈哈睇睇MENU 價錢吾算貴 ,平均$40-50一客 !尖沙咀餐廳黎講合理,好姐妹勁like呢個汁燒娃娃菜($19),娃娃菜燒完都無乾水,反而加左醬汁同調味好後更香!至於我始終吾太慣串燒食菜,所以都係揀多d肉食,燒安格斯牛柳粒($59) ,一上菜就聞到好香牛肉味燒完肉汁鍞住係入面,肉質軟冧食落無根 抵讚不過講特色就一定係雙重芝士豬頸肉($79),豬頸肉鋪上芝士,半溶狀態好正再加埋芝士粉,芝味十足!豬頸肉本身無太多調味,主要以芝士為主,香口得黎又吾會濟,本身我超鍾意食餃子雞翼,因中間拆左骨好方便!一於叫晒芝麻燒餃子雞翼($49)同黑楜椒餃子雞翼($49)!兩款個中間餡其實一樣,只係表面調味唔同試完我就覺得黑楜椒會比較香!海鮮類既燒物都好吸引!我地揀左蒜蓉燒蠔($49
好姐妹生日又係時候賀下佢!
今次吾做港女食魚生,轉戰食串燒,

平時比較少去山林道,估吾到咁好食餐廰!
串里屋個門口好似一條巷,會走漏眼

最後我地揀左indoor枱,貪佢有冷氣

睇睇MENU 價錢吾算貴 ,平均$40-50一客 !

娃娃菜燒完都無乾水,反而加左醬汁同調味好後更香!
至於我始終吾太慣串燒食菜,所以都係揀多d肉食,
燒安格斯牛柳粒($59) ,
一上菜就聞到好香牛肉味
燒完肉汁鍞住係入面,肉質軟冧食落無根 抵讚

不過講特色就一定係雙重芝士豬頸肉($79)

豬頸肉鋪上芝士,半溶狀態好正

再加埋芝士粉,芝味十足!
豬頸肉本身無太多調味,主要以芝士為主,香口得黎又吾會濟,
本身我超鍾意食餃子雞翼,因中間拆左骨好方便!

兩款個中間餡其實一樣,只係表面調味唔同
試完我就覺得黑楜椒會比較香!
海鮮類既燒物都好吸引!我地揀左蒜蓉燒蠔($49)同芝士燒虎蝦($49)

燒蠔一客有兩件,食落都幾新鮮, 蒜蓉調味perfect
至於燒虎蝦一客一隻,但都吾細size

不過味道吾算好特出,相對而言燒蠔會正d
今餐埋單total$600幾, 已經食到我地飽飽
下次gathering又有好地方!

2017-04-28 79 瀏覽
今晚又走入巷仔食串燒邊談天說地串酒里也有室外位, 吸煙人士便多個選擇今次發現有新啤酒( 唔知新咗幾耐... 我上次嚟果時係未有依D印有粗口字既啤酒呀)一共有6款粗口啤唔講粗口又好少飲酒既我都叫咗支來影下相 去到任何食肆, 我最鍾意就係睇下有冇是日推介黑板上已寫了是日有......今日試咗個黃金扭扭薯條(HK$49),原來當咸蛋黃遇上薯條,極度斜惡,咸蛋既甘香加埋薯條既香脆,真係會食唔停口,加埋啤酒真係一流 ! 我揀了左邊果支粗口啤酒,淡淡甜橘子味滲透微微辛辣及花香 !串燒中不可少的燒蔬菜,第一ROUND先嚟菜菜子每次吃串燒也愛韮菜(HK$24),這道看似普通的串燒,其實好考師傅既功力,又唔可以燒燶又唔可以燒乾晒,這家合格有餘 汁燒娃娃菜(HK$19) ~和韮菜一樣,火喉剛好汁燒脆肉瓜(HK$19) ~瓜身仍可保留肉汁辣味剁椒燒8吋虎蝦(HK$49/隻) ~ 大大隻啖啖肉無花無假黑松露燒扇貝(HK$59/兩隻) ~蒜茸扇貝處處有得吃,這兒的燒扇貝除了蒜茸外還加了黑松露,多了一份香氣。
今晚又走入巷仔食串燒邊談天說地
串酒里也有室外位, 吸煙人士便多個選擇

一共有6款粗口啤
唔講粗口又好少飲酒既我都叫咗支來影下相

去到任何食肆, 我最鍾意就係睇下有冇是日推介
黑板上已寫了是日有......
,咸蛋既甘香加埋薯條既香脆,真係會食唔停口
,加埋啤酒真係一流 !

我揀了左邊果支粗口啤酒,淡淡甜橘子味滲透微微辛辣及花香 !

串燒中不可少的燒蔬菜,第一ROUND先嚟菜菜子
汁燒娃娃菜(HK$19) ~和韮菜一樣,火喉剛好

汁燒脆肉瓜(HK$19) ~瓜身仍可保留肉汁