朋友超愛食日本食物,上openrice找到這間油麻地小店,價錢親民,位置方便,在柯士甸站附近.💠焦糖燒菠蘿 $28 🍍菠蘿香甜多汁,切好一件件,容易入口,必食😛💠燒芝士年糕 $28🧀🍘年糕煙煙韌韌,有濃厚芝士味,做到拉絲🤤💠麻醬烏冬$38🍜烏冬口感彈牙,配上蟹籽、青瓜、麻醬,口感一流,麻醬亦好足夠撈烏冬食😝💠大蔥雞腿串 $24🐓🍢大蔥跟雞腿都燒到好香,雞腿肉夠軟腍😚💠炸雞軟骨 $24 🐓雞軟骨炸到外酥內脆,配蛋黃醬味道更正😋💠三文魚茶漬飯 $28🍣🍚三文魚肉整碎再配上高湯米飯,有酸甜黃瓜,食落好開胃🤪💠明太子燒飯團 $24🍙脆卜卜飯團有好濃芝麻香,入面包住明太子💠炸蟹肉薯餅 $32🦀薯餅炸到金黃色,入口外脆內軟🤩💠鰻魚飯 $98🐟🍚鰻魚無碎骨,魚肉有彈性,嫩滑肥美,入口即溶,米飯加添左飯素,大大增加口感!👍🏻👉🏻like 社交平台送上飲品一杯!🔹青蘋果乳酸梳打🥤🔹巨峰乳酸梳打🥤

💠焦糖燒菠蘿 $28 🍍
菠蘿香甜多汁,切好一件件,容易入口,必食😛

💠燒芝士年糕 $28🧀🍘
年糕煙煙韌韌,有濃厚芝士味,做到拉絲🤤

💠麻醬烏冬$38🍜

💠大蔥雞腿串 $24🐓🍢
大蔥跟雞腿都燒到好香,雞腿肉夠軟腍😚

💠炸雞軟骨 $24 🐓
雞軟骨炸到外酥內脆,配蛋黃醬味道更正😋

💠三文魚茶漬飯 $28🍣🍚
三文魚肉整碎再配上高湯米飯,有酸甜黃瓜,食落好開胃🤪

💠明太子燒飯團 $24🍙
脆卜卜飯團有好濃芝麻香,入面包住明太子

💠炸蟹肉薯餅 $32🦀
薯餅炸到金黃色,入口外脆內軟🤩

💠鰻魚飯 $98🐟🍚

👉🏻like 社交平台送上飲品一杯!
🔹青蘋果乳酸梳打🥤
🔹巨峰乳酸梳打🥤

2022-05-17 14 瀏覽
佐敦一帶近柯士甸站,總是感覺有好多豪宅同埋貴價餐廳嘅感覺!但呢一間日式居酒屋就絕對係好抵食呀!呢間居酒屋係一間小店,裏面有幾張日本嘅圖畫,冇得出去日本旅行,望吓呢啲話都好似自己去咗日本嘅感覺一坐低仲見到like 社交平合可以有嘢飲送叫咗一杯荔枝牛奶梳打,另一杯係奇異果牛奶梳打,我就鍾意奇異果牛奶梳打多啲~出邊就真係好少見有奇異果嘅飲品因為預算有限,我哋就叫咗兩個飯再配串燒!呢度嘅厚切牛舌餅都只係$58!!!塊塊都厚切,肉質仲要係鬆化,再加埋蒜頭落去配一流呀!同行友人嗌咗個牛肉飯,係用封門柳,肉質好香!我哋兩個食到停唔到口之後叫咗個月見雞肉串燒其實食之前都唔知咩叫月見,佢話推介就一於試吓原來遇見就係一隻蛋配雞肉串,響日本好流行咁樣食!真係大鄉里出城呀🤣🤣🤣可能我都係第一次食,都唔係好知道嗰個強勁之處🫠!不過響一個脆皮嘅雞串林上蛋汁都幾過癮嘅😆整俾我哋仲嗌多轉雞腎,真係燒得好好食😋!

一坐低仲見到like 社交平合可以有嘢飲送

因為預算有限,我哋就叫咗兩個飯再配串燒!

之後叫咗個月見雞肉串燒
其實食之前都唔知咩叫月見,佢話推介就一於試吓

整俾我哋仲嗌多轉雞腎,真係燒得好好食😋!

• 厚切牛舌飯
2022-05-16 17 瀏覽
今日忽然口痕想食串燒,於是放工之後同事去公司附近覓食,路過就發現咗有呢一間日式嘅串燒鋪,於是就坐低一試,呢度座位唔算太多,但每張枱都好闊落坐得好舒服。嚟到呢度一定不是必試佢哋嘅串燒,我哋叫咗好多款唔同種類,牛類我哋試咗鹽燒牛舌芯,佢呢個冇用咗太多嘅調味,完全可以食都好香牛嘅奶香!另外仲試咗佢哋嘅美國安格斯牛肉串,呢個佢哋燒得好嫩,牛肉啲汁仲可以保留係肉入面,出面一啲都唔覺得鞋!另外雞類就試咗佢哋推薦嘅雞肉串配辣汁芝士,啲雞肉係嫩到入口即化咁,配搭埋啲芝士好香口,加上少少辣汁配搭簡直一流!當然唔少得要試埋個雞腎,好爽口,食落口感好有咬口。仲有個燒雞中就醃得好入味,外皮燒到好脆,呢個好烤師傅功力!除此之外,仲有試咗佢哋醬汁燒豆腐串同燒鏝魚飯團,呢兩個都係水準之上,豆腐燒到入曬味,同醬汁嘅配搭一流,而個飯團嘅外層燒到外脆內軟,就好似食緊飯焦咁。燒焦糖菠蘿可以當係甜品嚟解膩,好甜口!最後都叫左兩個主食嚟埋尾,我就叫咗個炙燒封門柳蓋飯,飯量好夠,牛肉都幾多。另外朋友叫左個安格期牛肉烏冬,牛肉份量一啲都唔少,烏冬都好大份,性價比算係唔錯。

2022-05-09 17 瀏覽
雖然重開晚市堂食,不過有時始終都唔係太想去啲好熱門或者好多人嘅餐廳🙊 同時間都想支持吓啲非集團連鎖嘅小店💪.同朋友揀咗佐敦呢間叫「串本屋」嘅居酒屋,主要係以串燒做主打, 環境好舒服,menu 好多選擇,價錢仲好親民😌食串燒點少得啤酒🤣🔺枝豆送酒一流🥰🔺燒牛舌 | 燒封門柳個人比較鍾意燒牛舌多啲,燒到邊邊有啲脆,一咬落去啲肉汁出晒嚟😍🔺燒豆腐我好鍾意😍 豆腐外皮係好脆,佢地調嘅醬甜甜地,加埋芝麻同鏗魚片,正👍🏻🔺燒鰻魚🔺炸雞軟骨😍😍🔺三文燒茶漬飯好味👍🏻👍🏻😍🔺多春魚🔺燒雞皮😍😍🔺燒免治雞棒🔺燒飯團佢地嘅串燒全部都即叫即燒,好好味👍🏻.整體上都好滿意,食物質素好好,價錢都好抵👍🏻 服務都好好,老闆同啲熟客仲會一齊飲酒,真係好似去咗日本啲居酒屋咁,好有人情味😍🥰

食串燒點少得啤酒🤣

免治雞肉棒

🔺燒免治雞棒
燒飯團

🔺燒飯團
佢地嘅串燒全部都即叫即燒,好好味👍🏻

2022-05-05
枝豆
燒豆腐
炸雞軟骨
三文魚茶漬飯
燒雞皮
免治雞肉棒
2022-05-07 320 瀏覽
回復返堂食 梗係要去搵返d坐係度食先好味的餐廳 今次同朋友去開佐敦 渡船街一帶有唔少小店 決定幫襯一下日式居酒屋食串燒🍡坐低都好肚餓 餐牌有好多唔同種類串燒 當中有幾種係食完都覺得可以推介一下小食類價錢親民 我地叫左炸雞軟骨 炸蟹肉忌廉薯餅 燒芝士年糕 同埋厚燒牛舌必試牛舌 有5大舊厚切 份量十足 同埋伴襯沙律絲帶有小清新 👍🏻蟹肉薯餅都可以一試 炸粉唔會太重 點埋沙律醬幾惹味 🤤芝士年糕都係居酒屋必點 好喜歡年糕煙煙韌韌的口感 食串燒都要試埋蔬菜類平衡一下食肉的飽濟試左豆腐 茄子 🍆 翠玉瓜等等保持一貫串燒店水準 可以解一解濟最後都有試到海鮮類的汁燒鰻魚鰻魚汁入味唔多細骨 配埋紫菜點綴 有兩枝竹簽令串燒均衡受熱 亦都食得穩陣最後肉類試左月見免治雞肉串和露荀豚肉串介紹大家點月見雞肉串 日本蛋汁滲入雞肉 提升左成個串燒的口感 亦都更有日本風味 喜歡日本食法必點而家係社交平台follow小店可以有一杯Free無酒精飲品 幾抵飲 如果budget 唔多又想幫襯小店 可以一試 CP之選

蟹肉薯餅都可以一試 炸粉唔會太重 點埋沙律醬幾惹味 🤤

最後肉類試左月見免治雞肉串和露荀豚肉串

如果budget 唔多又想幫襯小店 可以一試 CP之選

2022-05-04
2022-05-04 171 瀏覽
佐敦嘅串本屋,主打日式串燒,定價親民,串燒10幾蚊起就有交易,即叫即燒,仲有大大碗嘅飯類同埋烏冬!醬汁燒豆腐串 $20/2pcs索滿甜美醬汁嘅豆腐,加埋大量木魚絲增香,的確唔錯!日本明太子雞翼 $24雞翼畀明太子塞到好飽滿,雞皮燒得幾香口!月見自家制免治雞肉棒 $38甜美嘅醬汁,加埋濃香嘅蛋黃,仲有滑溜嘅口感,無得彈!鹽燒封門柳 $26調味適當,牛肉味頗為突出!炸蟹肉薯餅 $32/2pcs外脆內綿嘅蟹肉薯餅!豬腩肉串 $24肥瘦相間,肥脂位等別甘香可口!燒茄子串 $18日本甜蕃薯仔 $18燒翠玉瓜 $18串本屋嘅蔬菜類選擇也頗多,健康又美味!焦糖燒菠蘿 $28爆汁甜美嘅燒菠蘿,真係必叫嘅item!吉列豬扒飯 $58超大碗,原塊吉列豬扒,仲要有埋咖喱汁同埋飯素,好抵食!Asahi 500ml $38Coke Zero $20

醬汁燒豆腐串 $20/2pcs

索滿甜美醬汁嘅豆腐,加埋大量木魚絲增香,的確唔錯!

日本明太子雞翼 $24
雞翼畀明太子塞到好飽滿,雞皮燒得幾香口!

月見自家制免治雞肉棒 $38

甜美嘅醬汁,加埋濃香嘅蛋黃,仲有滑溜嘅口感,無得彈!

鹽燒封門柳 $26

調味適當,牛肉味頗為突出!

炸蟹肉薯餅 $32/2pcs

外脆內綿嘅蟹肉薯餅!

豬腩肉串 $24
肥瘦相間,肥脂位等別甘香可口!

燒茄子串 $18
日本甜蕃薯仔 $18
燒翠玉瓜 $18

串本屋嘅蔬菜類選擇也頗多,健康又美味!

焦糖燒菠蘿 $28

爆汁甜美嘅燒菠蘿,真係必叫嘅item!

吉列豬扒飯 $58

超大碗,原塊吉列豬扒,仲要有埋咖喱汁同埋飯素,好抵食!

Asahi 500ml $38

Coke Zero $20
2022-04-28 36 瀏覽
隔左兩個月終於開返晚市堂食🥺一家人終於可以出去食今日黎到屋企附近既一間居酒屋,裝修好日式溫馨,每枱都係卡位形式坐得好舒服,而且老細好細心,照顧到每枱既需要,服務態度好好Menu 除左豬牛羊雞肉串之外,仲有少量燒海鮮同小食,同埋shabushabu😚每次見到menu 有都必點既甲羅燒🤩蟹膏釀蟹蓋,蟹膏上面加咗些少蟹肉,鮮味十足突然返貨既燒元貝,一份兩隻,食得出超新鮮因為擔心會唔夠菜,特登要多份shabushabu 夠哂健康,但真係好驚喜,加埋爽口彈牙既烏冬($15)真係可以成鍋食哂另點既蔬菜燒茄子多汁軟嫩;燒翠玉瓜清甜爽脆
隔左兩個月終於開返晚市堂食🥺一家人終於可以出去食

突然返貨既燒元貝,一份兩隻,食得出超新鮮

另點既蔬菜燒茄子多汁軟嫩;燒翠玉瓜清甜爽脆

2022-04-27 29 瀏覽
最終意發掘新美食既為食豬,見好評多又新開幕,附近做完job就離試下喇。店鋪地點易搵,約朋友係附近行幾分鐘就到,因為實在太肚餓,入到店陣陣串燒香味,就點多啲試下喇。吉列咖哩豬扒飯,感覺超捧,外層豬扒香脆可口,非常鬆化,日本咖哩有少許回辣,好特別喔。話晒做串燒生意,緊係要點串燒試下啦,串燒才是主菜吧食過真心CP值爆燈。吉列炸豪香酥鬆軟 流心芝士蝦球有拉絲燒菠蘿搭日本梅酒係絕配燒雞皮當然係一定要食 仲有荔枝豬肉真係好正 食咁多炸物一啲都唔覺油膩,咬落卜卜脆食到唔停口只要有like 串本屋社交平台專頁,即送無酒精飲品一柸呢天氣咁熱更係飲柸最多氣既可樂啦
最終意發掘新美食既為食豬,見好評多又新開幕
,附近做完job就離試下喇

店鋪地點易搵,約朋友係附近行幾分鐘就到
,因為實在太肚餓,入到店陣陣串燒香味,就點多啲試下喇

吉列咖哩豬扒飯
,感覺超捧

超捧親子丼

話晒做串燒生意,緊係要點串燒試下啦,串燒才是主菜吧
食過真心CP值爆燈。

吉列炸豪香酥鬆軟

流心芝士蝦球有拉絲

燒菠蘿搭日本梅酒係絕配

只要有like 串本屋社交平台專頁,即送無酒精飲品一柸呢
天氣咁熱更係飲柸最多氣既可樂啦

2022-04-25
5 分鐘 (堂食)
超捧親子丼
終於開返堂食啦😛今日同屋企人去食我最愛既串燒餐廳唔算太大,我到既時候岩岩6點冇咩人,但好快就full,而且似係回頭客🤣依家打卡仲會送一杯乳酸梳打,單點都要$38😍我要左杯水蜜桃梳打,非常消暑解渴落單可以直接掃餐牌QR code 好方便,落完單唔洗15分鐘就黎齊哂荔枝豚肉串($26)推薦!呢個獨特既組合以前係其他居酒屋食過之後驚為天人,清甜juicy既荔枝中和左豬肉既鹹味,兩者互補食肉唔會膩厚燒牛舌($48)牛舌味道濃郁而富有嚼勁,口感滑而有嚼勁黑豚肉雜菜鍋($98)其實即係shabushabu壽喜燒,甜豉油湯底濃郁,配料滿滿,有黃牙白,金菇,豆卜等蔬菜增加鮮味;黑豚肉肉質細嫩而且低脂,食多兩塊都唔驚肥燒芝士年糕 ($28)外皮燒得脆卜卜,裡面煙煙韌韌,口感層次豐富雞肉串四式套餐($88)都好正
終於開返堂食啦😛今日同屋企人去食我最愛既串燒

厚燒牛舌($48)牛舌味道濃郁而富有嚼勁,口感滑而有嚼勁

雞肉串四式套餐($88)都好正

• 荔枝豚肉串
  • 黑豚肉雜菜鍋
2022-04-25 25 瀏覽
疫情終於緩和了,大家可以晚巿堂食。我在禁止晚巿的時候,有試過它的優惠外賣。今天我和姐姐來了試串本屋的晚巿堂食。我喜歡烏冬,姐姐喜歡白飯。所以我們叫了豬烏冬和鯖魚飯。只要你like 社交平台,就可以獲得一杯飲品。我挑選了白桃梳打,不算太甜,解暑氣。前菜有芝麻醬沙律,新鮮蕃茄。我覺得兩者挺新鮮開胃的,讚。還有麵豉湯啊,湯內還有小塊的豆腐很窩心。這兩個餐都只是$58 each,沒有加一。強力推介給大家。
這兩個餐都只是$58 each,沒有加一。強力推介給大家。
白桃梳打特飲
前菜沙律菜和蕃茄
豬烏冬
鯖魚
2022-04-23 218 瀏覽
呢日朋友帶我來到油蔴地“八文樓”品嚐日式平價高質美食,佢個名叫“串本屋”,成間舖頭唔算好大,但裝修一啲都唔不求其,好有日式風味,對我來講,空間感大,坐得舒適更係一大賣點,朋友深明我意,因此帶我來到。“豚肉腩片雜菜鍋“唔使100蚊,但豐富的雜菜,冬菇,日式材料,大葱以及清甜的湯底同埋一大碟嘅豚肉片,勁超值。“燒元貝”兩隻50蚊,勁大隻又新鮮,味道鮮美又多汁,好好味吖;“燒白鱔”亦係燒到皮脆肉軟真吸引,size亦ok;"吉列作生蠔"寫咗一份3隻,但老細好人,畀埋第4隻,每人2隻唔使爭haha。“三文魚燒飯糰”大大件,真係食到三文魚粒粒㗎;“炸蟹肉薯餅"就好香口,皮不會太厚粉,够脆口;“鹽燒封門柳”和“日本雞腎”令我地品嚐燒海鮮之餘亦可試到燒肉的味道,都好完美,而更加完美嘅還有我哋都喜歡嘅焦糖燒菠蘿,亦係超大份又高品質的菠蘿,燒到恰到好處,為呢餐寫上perfect的印記。

• 燒元貝
  • 焦糖燒菠蘿
2022-02-28 48 瀏覽
想不到這個橫街窄巷,竟然有誠意滿分的日式串燒。一走進來的印象非常之好,員工非常熱情❤️‍🔥 裝修簡約潔淨一坐下侍應很快遞上餐前小食,凍蕃茄,先讓我們開胃開胃😊這裏用QR code落單,方便快捷,避免有落錯單的情況! 當中令我最impressive 是牛舌 細嫩多汁,口感非常豐富呀! 而且價錢一啲都唔貴,仲要有厚切牛舌😃燒白鱔亦都非常新鮮,很特別的一個串燒,其他店舖很少有這一款,這裏做得非常好👍🏻能夠保存肉汁,魚肉爽口鮮甜😁燒飯團份量非常大,連男士們都夠飽👍🏻價錢大眾化而且材料新鮮即叫即燒,10分yummy 😎呢一間可以再encore😊
一坐下侍應很快遞上餐前小食,凍蕃茄,先讓我們開胃開胃😊

這裏用QR code落單,方便快捷,避免有落錯單的情況!

燒飯團份量非常大,連男士們都夠飽👍🏻
價錢大眾化而且材料新鮮
即叫即燒,10分yummy 😎呢一間可以再encore😊
2022-02-24 30 瀏覽
😍😍今日在佐敦行街,行到肚餓就係附近搵野食,平時食開餐廳都食到厭,經過這間串燒店門口被吸引住,串燒都唔錯就決定這間店,入到餐廳裝修簡約,店內有大約五張枱,有一定距離,感覺舒服,餐廳地方簡潔乾淨,很適合和朋友聚一聚,而且店員也十分有禮貌,細看餐牌有很多串燒選擇,我點了紐西蘭羊架,羊架一食入口,肉嫩有汁,很林加上脂肪一齊食很好味,而不太穌,燒得剛剛好。燒6吋老虎蝦,虎蝦蝦頭有蝦膏,食入口甘香,而蝦肉鮮橙色,入口啖啖肉,好滿足!汁燒日本鰻魚串,魚肉甘香,也不錯燒白鱔,即燒白鱔鱔皮燒到金黃色,微焦,入口鱔皮煙韌,魚油入口甘香,鱔肉爽口,不得了,正!燒油甘魚鮫,魚鮫位魚油豐富,而且魚肉嫩滑,份量十足,好好味!銀雪魚西京燒,這個不得了,魚肉一梳梳,肉質嫩滑,而且銀雪魚魚油甘香,肉質有口感,師傅燒烤時間拿捏得好,每樣串燒都好好味,而且有水準,價錢又親民大眾化,一定有回頭再去食!
汁燒日本鰻魚串,魚肉甘香,也不錯
外賣自取
2022-02-21 32 瀏覽
通常串燒店比人既感覺都係坐得好迫 坐得唔舒服既感覺, 但係呢間串燒店就坐得好舒服 可以同朋友坐底慢慢傾計食下野.另外不得不提 D野食都好高質, 私心推介芝士年糕! 可以整到外脆外軟! 芝士味又夠濃, 另外炸牛肉薯餅, 炸雞件都好好食! 炸雞件炸得黎唔會炸到好乾, 咬落有肉汁流出黎!串燒叫左燒茄子串,燒翠肉瓜串,可以自已加D調味粉 食落別有一番風味!焦糖燒菠蘿同原條燒粟米都燒到好甜, 粟米燒得岩岩好 唔會燒太耐有苦味!灸燒封門柳飯都唔錯, 牛肉唔乾又唔孩口另外飲品方面叫左巨峰乳酸梳打同荔枝乳酸梳打, 好好飲! 唔係平時飲到既藥水味, 可以一試!!

灸燒封門柳飯都唔錯, 牛肉唔乾又唔孩口
2022-02-21 24 瀏覽
朋友今晚帶我去佢屋企附近既日式串燒店食串燒聊天,一坐低店員就送上(前菜) 凍蕃茄比我地享用,蕃茄底有味道似柚子既汁,食落開胃美味。 睇下本Meau,朋友熟習地點了幾款串燒,芝士年糕 $28外面麻糬既質地,咬開係芝士,仲煙煙韌韌,芝味濃郁。鹽燒牛舌芯 $38燒到岩岩熟,食落唔乾身,咬落帶點嫩口既口感。荔枝豚肉串 $26荔枝肉燒製過更香甜與嫩口既豚肉一起食,味道更特別。吞拿魚蓉薄脆 $48脆口既米通面配上吞拿魚所切成既蓉狀,兩種口感,配搭特別。雞皮 $24純雞皮,沒有帶一點肉,雞油香濃兼滑溜。 蒜香封門柳串 $28封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有,肉味濃。 安格斯肥牛雜菜鍋 $148有菜有菇係個煲裡面,肥牛另上,即涮即食,職員提醒煲內既福袋年糕要滾到最後先食以確保完全熟透。 明太子雞翼 $24咸咸地令雞翼味道提升,雞翼嫩滑,肉汁依然保持。露筍豚肉串 $28豬肉捲埋青菜絲同露筍,夾埋一齊食好好味 。日本甜蕃薯 $18蕃薯BB面層塗上糖漬提升甜度,三粒一串,作為最後甜品岩哂。店內既員工好親切地為我地收拾同講解,提點我地小心熱燙口之類,感覺親民體貼,服務態度友善。

睇下本Meau,朋友熟習地點了幾款串燒,

芝士年糕 $28
外面麻糬既質地,咬開係芝士,仲煙煙韌韌,芝味濃郁。

鹽燒牛舌芯 $38
燒到岩岩熟,食落唔乾身,咬落帶點嫩口既口感。

荔枝豚肉串 $26
荔枝肉燒製過更香甜與嫩口既豚肉一起食,味道更特別。

吞拿魚蓉薄脆 $48
脆口既米通面配上吞拿魚所切成既蓉狀,兩種口感,配搭特別。

雞皮 $24
純雞皮,沒有帶一點肉,雞油香濃兼滑溜。

蒜香封門柳串 $28
封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有,肉味濃。

安格斯肥牛雜菜鍋 $148

明太子雞翼 $24
咸咸地令雞翼味道提升,雞翼嫩滑,肉汁依然保持。

露筍豚肉串 $28
豬肉捲埋青菜絲同露筍,夾埋一齊食好好味 。

日本甜蕃薯 $18
蕃薯BB面層塗上糖漬提升甜度,三粒一串,作為最後甜品岩哂。

2022-01-05
  • 芝士年糕