週末和朋友在灣仔逛街,無意間發現了這家中華小館,看著排隊的人不是很多,朋友提議去這家,沒想到還不錯。☺️☺️惹味牛雜🐮🐮用傳統的砂鍋,大塊的蘿蔔打底,搭配新鮮的牛肉,牛雜,浸在秘製的牛肉湯裡,牛雜軟嫩適中,湯汁十分濃郁,吃了浸滿湯汁的蘿蔔也不會覺得油膩。八味一口豆腐外皮金黃酥脆,咬一口裡面是流心爆漿的豆腐,熱辣辣的感覺,差一點燙到舌頭,真是心急吃不了熱豆腐,真的太好吃了。蜜汁叉燒皇中規中矩的叉燒肉質不會很柴,淋上濃濃的蜜汁,肥而不膩,再配上一碗🍚,湯汁都不會浪費。😘😘
惹味牛雜🐮🐮

八味一口豆腐

蜜汁叉燒皇

2022-06-27 36 瀏覽
一家人來到了這家朋友推薦的中華小館吃中餐,菜品樣式多樣,裡面的裝修也很有中華風,我們點了幾個推薦的小菜,整體感覺,物超所值,享受了一個美好的晚上🍻🍻。必食的惹味牛雜,濃濃的牛雜味,配上啤酒,別具風味,牛雜底料充足,我們三個人吃都有剩😍😍。脆皮燒腩仔,我們的最愛,皮很脆,肉質肥而不膩,入口的感覺很是😋😋。聽說他們家的皮蛋也不錯,我們也嘗試了一下,果然名副其實,蛋黃味道濃郁,皮也很勁道,配上淡淡的辣椒味,很不錯的一個小涼菜。總體而言,我們很滿意這家的小菜,選擇也很多樣化,適合一家人週末喝酒聊天!like like👍🏻👍🏻
2022-06-24 86 瀏覽
位於灣仔的中華小館這家餐廳,靠近地鐵口,裝修風格偏古風,讓人在繁忙的節奏中放鬆片刻,是值得一去的餐廳。😀😀蜜汁叉燒皇叉燒的主體是瘦肉,🐷肥肉很少,完全不會覺得肥膩,外皮焦脆,肉質很厚實,再配上青椒粒著實美味,整體口感是偏甜的,配飯吃更加的美味。😋芥末魷魚須魷魚須的口感很彈牙,嚼勁十足,芥末的味道把魷魚須的鮮味發揮到極致,再吃上一口青瓜絲,真是讓人回味無窮。士多啤梨蝦球🦐第一次吃士多啤梨口味的蝦球,酸甜的草莓汁淋在蝦球上,不會掩蓋蝦仁的鮮味,酸酸甜甜的值得一試。😁😁
蜜汁叉燒皇
芥末魷魚須
士多啤梨蝦球🦐
2022-06-24 37 瀏覽
近日朋友說發現了一家不錯的辣子雞叫我一起去嘗嘗,於是我們放工之後相約這裡,等位的人很多,但是吃到辣子雞和尖椒烏雞後就覺得值得了。😋😋尖椒炒烏雞🐔用花椒,尖椒炒的烏雞,切成小塊的烏雞香味四溢,入口之後藤椒味和雞肉的香味一同在味蕾綻放,烏雞肉又香又嫩,再配上🍺,真是一絕。 霸王辣子雞🐔鐘意吃辣的我又點了霸王辣子雞,雞肉一點也不乾柴,會爆汁的辣子雞,雞皮脆,雞肉嫩,分量十足,回味無窮😍😍脆皮咕咾肉這道菜我平常就喜歡吃,吃過辣辣的之後,再吃咕咾肉,酸酸甜甜的味道既解辣又美味😌
尖椒炒烏雞🐔
霸王辣子雞🐔
脆皮咕咾肉
2022-06-23 66 瀏覽
無意間和朋友從灣仔地鐵站行過,發現了中華小館這間餐廳,看著裝修風格獨特,門口也排著長龍,所以也想嘗試一下。我們點了士多啤梨蝦球,脆皮燒腩仔,雙椒糖心皮蛋和炒飯。士多啤梨蝦球 🌟🌟🌟🌟🌟全場最佳是這道菜,在等位的時候就聽到旁邊的阿姨念叨說這個士多啤梨蝦球必點,太好吃了,整顆的蝦仁鮮香彈牙,裹著濃濃的草莓醬,甜而不膩,很清新的味道,草莓和蝦仁的組合毫無違和感。🤗雙椒糖心皮蛋 🌟🌟🌟🌟超大的皮蛋,看著晶瑩剔透,配合著雙椒的味道,更是別有一番風味,這個配飯吃更是一絕。脆皮燒腩仔🌟🌟🌟🌟燒腩仔外皮香脆惹味,豬肉肥瘦適中,肉質嫩滑香甜,點微辣的芥末醬更能增添鮮味。
士多啤梨蝦球 🌟🌟🌟🌟🌟
雙椒糖心皮蛋 🌟🌟🌟🌟
脆皮燒腩仔🌟🌟🌟🌟
小編今日行到鬧市灣仔,心思思想食中菜😋 呢間中華小館係食地道中菜,份量十足而且餐廳有兩層,坐位舒服闊落🤩👅蝦子柚皮先黎一道傳統的開胃小食蝦子柚皮,浸滿了湯汁的柚皮很入味之餘,咬落軟腍爽滑,面頭佈滿了蝦子,相當惹味又好食。👅口水雞前菜小食選上口水雞,雞肉尚算滑溜,將雞肉在碟內翻滾後多等一陣,雞肉吸盡底味,辣度與層次瞬即提升😍😍😍 👅脆皮咕嚕肉 食中菜必點嘅咕嚕肉,而呢個真係拔絲㗎❤️鍾意佢夠邪惡,一嚿接一嚿😈

👅蝦子柚皮

👅口水雞

👅脆皮咕嚕肉
今天約上好姐妹去吃灣仔這家中華小館,看似平平無奇,沒想到竟然發現了一家寶藏餐廳🤩🤩脆皮燒腩仔 $168一點也不不誇張,這是我吃過最好吃的燒腩。燒腩皮很薄,口感不僅僅是脆,更是脆中帶酥!入口先是感受到皮脆,然後皮慢慢融化,實在很絕,肥瘦均衡了,一點也不會覺得油膩😁😁桂花山藥 $68這個桂花山藥也太對我的胃口了,桂花醬甜而不膩,是新鮮的桂花感覺,它代替了藍莓山藥,成為了我心中的第一名🥰招牌蜜汁叉燒 $168雖然整體味道和食材都屬於高水平了,相對燒腩來說會遜色一點點,不過人多的時候還是不錯的選擇!😙

脆皮燒腩仔 $168
桂花山藥 $68
招牌蜜汁叉燒 $168
2022-06-22 58 瀏覽
前幾日經過灣仔,見到一間新開中菜餐廳,我就八掛去望吓食咩啦!有個姐姐出嚟好有禮貌話,想睇咩?食d咩?我地係新開既中菜館,大件夾抵食架,我被呢位員工既服務態度同熱誠吸引到,就入左去,原來有兩層,夠哂闊落,坐得好舒服❤️🌶️口水雞這裡的口水雞幾好食,怕辣所以叫左少辣,所以味道不會太麻太辣🍓士多啤梨蝦球食落有陣陣士多啤梨既香甜味,醬汁唔會酸又唔會過甜,岩岩好,蝦球啖啖肉夠哂彈牙👍🏻👍🏻👍🏻🍍脆皮咕嚕肉 店員推薦我地一定要點嘅咕嚕肉,咕嚕肉炸得又香又脆,配上菠蘿和酸酸甜甜醬汁,更加有拔絲的效果。

🌶️口水雞

這裡的口水雞幾好食,怕辣所以叫左少辣,所以味道不會太麻太辣

🍓士多啤梨蝦球

🍍脆皮咕嚕肉

2022-06-21 63 瀏覽
🌍難得放假今日同左屋企人去左港島區行街,行完之後諗住係附近食埋飯啦,所以上openrice睇下有咩好食,主要就屋企人都係諗住食中式為主,岩晒我地胃口啦❤️八味一口豆腐 金磚豆腐真係食到停唔到口🥰 皮薄外皮炸得好酥脆內裏又好軟滑,香口既前菜好合我地胃口👍🏻👍🏻👍🏻❤️羽衣金蘭雙蝦炒飯 一個炒飯好唔好食,要睇佢炒得乾唔乾身,係咪粒粒分明,呢個好好食,可以食到每一粒飯嘅彈力,乾得來唔太油,上面仲有蝦球同櫻花蝦,好好食😋❤️士多啤梨蝦球呢味應該係餐廳既招牌菜式,絕對唔會令大家失望,第一次食士多啤梨蝦球感覺好新鮮,特別既配搭出奇地好味,餐廳將蝦球輕輕炸左,但食落仍然有食開蝦既口感,擺盤都好靚非常適合打卡,酸酸甜甜既汁夠哂開胃

❤️八味一口豆腐

❤️羽衣金蘭雙蝦炒飯

❤️士多啤梨蝦球

2022-06-21 50 瀏覽
今日去開灣仔,比較少去吃中菜,但是看到菜式,有點吸引。從灣仔地鐵站C出口一出就見到呢一間餐廳,都算多人!點了三個菜,係大份又抵食😍😍餐具都好華麗,餐廳環境亦乾淨企理👍🏻👍🏻👍🏻✅芥末鮮魷魚鬚 $78份量都幾多下,食極都仲有。魷魚鬚幾厚肉有魷魚味,食落爽口彈牙,加埋芥末醬提升鮮味,幾好食。✅桂花山藥 $68山藥質感似蘋果,咬落係爽口,加上淡淡既桂花香,配搭好特別,味道亦有驚喜。✅惹味牛雜 $88出色嘅牛雜真係買少見少,中華小館的牛雜處理得非常專業純熟,只食到牛內臟嘅營養美味,湯底充滿牛味,非常清甜,另上當湯飲都收貨!

✅芥末鮮魷魚鬚 $78

✅桂花山藥 $68

✅惹味牛雜 $88

2022-05-31 220 瀏覽
佢啲叉燒好食到冇得彈,相信識食叉燒或燒味既朋友 一定知道叫叉燒時記得 講「跟位」咁你果碟野到左後 你一食就知呢間野得唔得。 果然 正到冇朋友 仲有加$20鈫既足料燉湯😱😱 自己睇

2022-01-09 707 瀏覽
呢間鋪前身係味苑,試過唔錯,轉手之後都黎試下,但係見佢啲裝修同員工都無變,有啲餐具仲係寫住味苑,感覺只係改左名,我地叫左個二人餐,$498,不過計曬茶芥個啲埋單要成$618,CP值唔算高個湯幾清甜,無味精既感覺,有唔少瘦肉同一隻雞腳燒味拼盤叫左叉雞,叉燒叫左佢肥啲,但係完全無,直頭係瘦叉黎,有啲失望🥲雞就正正常常四季豆炒龍躉,啲魚好滑,總共有四片,同埋唔會好油,呢樣值得讚👍鮑魚雙吃,一邊係醃過既,鹹鹹地好似豉油味咁,味一邊係炸過既,不過炸過既有啲韌,咬唔斷,味道就係調味粉既味,食唔到鮑魚鮮味😯最後一道就普通既菜同菇,一般家常味道總結黎講,味道普通,CP值唔算高,可試可不試

個湯幾清甜,無味精既感覺,有唔少瘦肉同一隻雞腳

最後一道就普通既菜同菇,一般家常味道

總結黎講,味道普通,CP值唔算高,可試可不試
元旦與家人到灣仔吃飯,前身是味宛,原來已轉了新餐廳,中華小館,食物水準依舊。賣相更上一層樓👍🏻👍🏻服務員安排了一樓廳房用餐,有電視和麻雀枱,娛樂性私隱度十足🤣環境十分舒適。不過最緊要都係美食吸引🤤片皮鴨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鴨肥油香,外皮燒得幾靚,每片有皮有肉,比例均勻!份量也足夠!遼參茄子煲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️極度推介,比起一般餐廳食到嘅魚香茄子更為出色!茄子煲味道比多數餐廳嘅味道唔會一味得個咸字,一定要配飯才可。這個遼參茄子煲十分足料,即使茄子不配飯吃也不會太重味和油膩,配以參一起吃,突顯茄子鮮味,十分美味!朋友帶了海鮮加工,椒鹽開邊大蝦,白灼鮮魷👍🏻大家都食到舔舔脷🤤🤤最後以甜品結束豐富晚餐👏🏻👏🏻賣相別緻,甜品方面有凍食嘅焦糖燉蛋及雙皮奶,亦有熱食嘅紅棗糕!整體來說,食物同環境都很好,期待下次再試試其他小菜!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️依家諗起都留口水,回味無窮🤤

片皮鴨

遼參茄子煲

2022-01-01
片皮鴨
遼參茄子煲
2021-12-22 542 瀏覽
通常公司食飯都系…..秘書原本諗住訂味苑,點知原來已經易左手今次堅係喜出望外由於訂咗房所以環境都吾錯食飽有啲衝動要多謝阿頭!全部都好味,由其系隻BB豬同個飯後甜品,一個字「正」
通常公司食飯都系…..
秘書原本諗住訂味苑,
點知原來已經易左手
今次堅係喜出望外
由於訂咗房所以環境都吾錯
食飽有啲衝動要多謝阿頭!
全部都好味,由其系隻BB豬同個飯後甜品
一個字「正」