2022-07-07 107 瀏覽
真係好耐無正式食過中菜啦(一應該有幾個月? 耐到有啲唔記得🙈)因為媽咪煮飯真係一言難盡 我打算帶佢試吓呢間中菜(偷吓師都好啦🫣) 我哋一共嗌咗3個餸 最後食唔曬要打包拎走① 霸王辣子雞聽人地話辣子雞要係茫茫辣椒海入面搵辣椒 不過其實呢個辣子雞嘅雞嘅分量都頗多 食極都好似仲有啲(我地已經算大食😳) 上面嘅芝麻好提香 令到雞肉多咗一陣油香 (^▽^) ② 脆皮咕咾肉媽咪都整過呢個餸 不過當時炸衣淋曬 汁都唔夠酸 今次嚟呢度先知差別有幾大(😂連阿媽自己都尷尬笑:-D) 肉嘅外殼薄同脆 入面好軟嫩 至於調味就夠曬酸甜 好正宗③ 蝦子柚皮呢個就真係全新體驗啦 我地連聽都無聽過呢個 媽咪都話以佢嘅廚藝可能一世都無可能整到(好有自知之明) 味道好特別 好似食緊肉咁但係其實係柚子皮 睇嚟食完呢餐更返唔到轉頭 睇嚟要多啲帶媽咪嚟呢度學吓嘢(🥲希望佢廚藝可以突飛猛進啦XD)
① 霸王辣子雞

② 脆皮咕咾肉

③ 蝦子柚皮

之前同屋企人嚟呢度食過夜晚,覺得唔錯,都拎得出手,所以今次推薦咗比boss同同事,同佢地一齊嚟聚餐。想知有咩推薦?睇落去啦👇🏻蝦子柚皮可能係餐廳最有特色嘅一個小菜,老闆一睇menu就睇中呢個菜,話佢好耐之前食過,一直無機會試返,今次竟然又見返好懷念。上到嚟見到金黃嘅色澤,好衝動咁想夾起佢擺係口入面,但係突然唸起有同事係度,都係忍住咗。👆🏻👇🏻惹味牛雜佢無呃人,真係好惹味,尤其係蘿蔔,吸曬啲滷汁嘅味道,仲有啲牛嘅香氣,至於牛雜,唔會有令人反胃嗰陣腥味,連我呢個唔係好常食內臟嘅人都食咗好多,可試!👆🏻今次氣氛比較正式,所以唔係好適合影相,淨係影咗一張全家福,大家請見諒。

👇🏻
蝦子柚皮
👆🏻

👇🏻
惹味牛雜
👆🏻
2022-07-06 84 瀏覽
▸八味一口豆腐◂好惹味!😜😜 不過食嗰陣要小心,入面豆腐嘅溫度真係好高,食得太急就會辣親🥵🥵。神奇嘅係放得耐咗層外皮都係脆嘅,同埋好香好上癮,一啖一個停唔到口。仲試咗佢地嘅▸招牌牛雜◂,一開始仲唸緊點解咁正式嘅中餐廳會做牛雜呢個餸🧐🧐,不過食咗就知佢地做得好用心,牛雜嘅調味同軟度都好合我地口味😆😆,唔似街邊牛雜有啲燉到爛曬或者入唔到味。🥲🥲▸桂花山藥◂都好味架!山藥仲係脆脆地,加埋桂花嘅清甜,食上去好清新。😉😉又唔會有香精味,係開胃菜嘅好選擇。👍🏻👍🏻至於▸脆皮燒腩仔◂真係重頭戲!一份有十幾件,全部整成一口大細,咬落大滿足!又有脆脆嘅皮,又有軟軟嘅肉。重點係食完唔會覺得好膩好罪惡,幸福。🥰🥰

2022-07-06 45 瀏覽
中菜係令我又驚又喜嘅菜系。一方面係因為中過嘅伏太多,另一方面又好想搵返以前嘅味道。最近見到一間望落唔錯嘅《中華小館》,見到入面都幾乎full曬,就同daddy入去試吓啦。果然係父女👨🏻‍👧🏻,我哋兩個都無雞不歡,無辣不歡,所以入到去睇menu真係好驚喜ga,因為有兩個菜係完全符合我哋嘅期望😎~~~~~⬛️🐔➕🟩🌶➕🔥🟰😍😍😍烏雞當然都係雞,仲係雞中嘅極品添!所以我哋毫不猶疑地嗌咗呢個,果然我哋眼光好好。見到烏雞嘅分量仲比辣椒多,真係抵食。對於我地嚟講辣椒都唔算太辣,所以可以直接擺落口食咗佢,辣椒仲要有啲雞嘅鮮味,認真滿足。~~~~~🐔➕🌶️➕🟥💧🟰🤩🤩🤩口水雞夠常見,不過都係我哋如果見到有嘅必嗌,幾乎食過十幾廿間嘅口水雞,呢度可以排上頭幾位。雞件大大塊,唔會太多肥膏,皮仲係少少爽脆嘅feel,加上有辣油同辣汁,balance得好好,雞有雞味,亦有辣味,認真值得試吓。~~~~~都有溫馨提示:呢度有茶位同加一,不過加埋呢啲都係人均百幾

⬛️🐔➕🟩🌶➕🔥🟰😍😍😍
🐔➕🌶️➕🟥💧🟰🤩🤩🤩
~~~~~
都有溫馨提示:呢度有茶位同加一,不過加埋呢啲都係人均百幾
2022-07-05 32 瀏覽
👨🏻‍👩🏻‍👧🏻一家一齊食中餐👨🏻:我鐘意嗰個皮蛋,雖然似講緊廢話,不過皮蛋有好濃嘅皮蛋味,香而不漏,鐘意皮蛋嘅人應該一定會鐘意,至於辣椒就係點睛之筆,有提鮮嘅作用,又非常夠味,雖然係涼菜但已經可以餸一碗飯。👩🏻:我就鐘意酸酸甜甜嘅咕嚕肉,瘦肉部分佔一大半,唔會好似之前食嘅食到太多肥膏,而且佢酸甜嘅比例拿捏得好好,啲汁攞嚟撈飯都係一絕。👧🏻:估唔到係中餐廳都可以搵到一個純純嘅甜甜嘅小菜桂花山藥,而且做得咁出色,山藥本身就好新鮮好脆甜,加上淡淡桂花嘅清香同清甜,真係食得好幸福,滿足咗我呢個甜品胃。
👨🏻‍👩🏻‍👧🏻一家一齊食中餐

2022-07-05 31 瀏覽
中華小館 (灣仔)灣仔駱克道128號地下及1樓🧡重味之選🧡🟧雙椒溏心皮蛋🟧菜入面有辣椒同皮蛋,辣椒係剁椒,兼備辣味和鹹味,而皮蛋係溏心嘅,夾起直接流咗啲蛋黃,其實我之前未食過流心嘅皮蛋,估唔到液態嘅蛋黃更加濃味,而且唔會咁癡嘴。💛酸甜之選💛士多啤梨蝦球炸蝦球加上少少士多啤梨碎點綴,入面嘅蝦肉夠大,係爽彈同鮮甜嘅,唔會霉咗。而外皮就係酥脆嘅,沾滿咗糖醋汁,十分之入味。加埋士多啤梨碎一齊無唸過會咁夾,比正常嘅糖醋更加濃味。💚油香之選💚🟩脆皮燒腩仔🟩腩仔切得工工整整,上面一層脆皮,下面唔會太多肥膏。食起上嚟好似有層好脆嘅薯片,下面就係瘦肉肥肉間中,好多汁但係又唔會太油。💙鑊氣之選💙🟦羽衣金蘭雙蝦炒飯🟦炒飯入面有羽衣甘藍,蛋,蝦肉,櫻花蝦,菜等等,十分豐富。因此口感都好好,每一吓都食到料。炒飯唔會淡而無味都唔會太鹹。
中華小館 (灣仔)
灣仔駱克道128號地下及1樓

💚油香之選💚
🟩脆皮燒腩仔🟩

💙鑊氣之選💙
🟦羽衣金蘭雙蝦炒飯🟦

最近疫情反反覆覆咁,所以我哋一班好姊妹飯聚,選擇餐廳做飯聚都要小心啲,姊妹介紹這間位於灣仔駱克道的中菜館,這裏環境寬敞,私隱度高, 枱與枱的距離隔很遠,感覺很安全。💮脆皮燒腩仔 - 燒腩仔切得大大件,厚身卻是脆皮,脆得卜卜聲,而肥瘦雙間的腩肉吃來鬆化又不會感到太膩,鹹度亦剛剛好,讚❤️💮口水雞 - 口水雞望上去像是很辣,但其實不是的。辣油香而不膩。雞肉嫩滑,雞皮爽脆💮惹味牛雜 - 用砂煲裝住啲牛雜,分量多都幾大分,最緊要夠熱,牛雜處理得幾好唔會有陣羶味,有我最愛既牛筋同牛肚,正😋😋😋

2022-07-04 59 瀏覽
正呀正呀🥳!同你地講,試過咁多間嘅叉燒同燒肉,好少地方可以做到兩樣都啱我口味🤩,而且兩個嘅價錢都唔貴😉,睇嚟呢間可以成為我嘅食堂啦。首先就係佢嘅叉燒,一上嚟就聞到豬肉嘅香氣🤤,簡直食慾大開,顏色上嚟講幾乎滿分💯,蜜汁十足之餘仲亮晶晶咁,重點係,仲有少少燶邊😎。入口超級juicy,唔係放的耐咗乾咗硬咗嗰種。加上啲蜜汁調得好好,齋食都已經係人間享受🥰。呢個時候嗌一碗飯,加埋啲汁真係無得頂👍🏻。跟住就係佢嘅脆皮腩仔,呢個一上檯就聞到焦香同油香😚,讓人忍唔住塞落口,入口首先係脆皮,跟住感覺到一層肥一層瘦嘅口感,肉汁同油一齊爆曬出嚟,嗰吓真係爽🤪!食腩肉我通常唔鐘意沾醬,不過佢嗰醬都唔錯!

2022-07-04 37 瀏覽
E間中華小館係daddy mammy最愛嘅中餐廳,佢地向我極力推薦,所以我哋weekend夜晚🏙就嚟到E間餐廳小聚一下!想知食物質素到底如何?睇落去啦!首先,入去映入眼簾的便是燒味窗,見到師傅賣力咁切緊各種燒味👨🏻‍🍳,我地嗌咗脆皮燒腩仔,見住師傅將一條條嘅腩肉切成一粒粒,跟住再細心咁擺盤,係視覺盛宴!味道嚟講都真係唔錯👌🏻!其次,我地叫咗蝦子柚皮,我係第一次食呢個餸,不過daddy mammy食過話好正宗👍🏻,係我呢度純粹覺得佢好鮮美好夠味。另外,我地仲叫咗桂花山藥。睇上去好似寡淡無味咁,但係其實有甜味,都有花香味,桂花蜜真係好啱我E啲年輕人嘅口味😚。唔知大家睇完之後又想唔想試吓呢,我就覺得真係值得一試!😘

唔知大家睇完之後又想唔想試吓呢,我就覺得真係值得一試!😘
▪️兩個人嗌咗三個餸係好大嘅勇氣!(亦都係好大嘅不自量力)。▪️嗰日我同男朋友行完街超肚餓😵‍💫,就唸住搵個地方填飽肚肚,入到呢間鋪見到大家桌上面有好多吸引嘅菜式,簡直睇花咗眼🤩(搞到我地真係選擇困難)。▪️最後食肉獸嘅我地嗌咗辣子雞,烏雞,同蝦球。我地唸住辣子雞應該唔會太多啦,點知上嚟發覺我地錯咗😳,有食唔曬嘅雞,仲有啲腰果(當然仲有一大堆辣椒)▪️烏雞分量就無咁多,不過味道比辣子雞仲好💕!佢唔似辣子雞有超重嘅香辣味,反而係青椒有啲麻麻辣辣嘅感覺,加上烏雞嘅肉質本身就比較好,所以非常值得一試💓!▪️ 最後蝦球係我嘅最愛!食咗咁多重口味嘅餸之後嚟一個酸甜嘅好特別❤️‍🔥(同埋搞到我地又食得更多😩😩),蝦球大大粒,一口都塞唔落😂

今晚同男朋友出動搵食,餐牌上面有好多特色小菜,而且價錢都幾抵👍今次揀左幾款特色小菜: 尖椒炒烏雞、蝦子柚皮、同桂花山藥😍🥳尖椒炒烏雞: 烏雞肉質比較嫩,營養價值高,搭配了尖椒粒,賣相和口感都非常好蝦子柚皮: 柚皮首先要花時間處理,將青綠色的表皮及內裡的白色表層囊衣削除得非常徹底,才能去除柚皮的天然苦澀;剩餘的部分就是全白色的軟身柚皮,這兩塊柚皮腍滑、綿糯,入口不需任何咀嚼、有點入口即溶的感覺。完全沒有一點苦澀,炆煮柚皮的金華火腿鮮雞上湯濃郁鮮味,柚皮表面的一大撮蝦籽更加是畫龍點睛,增加了鹹鮮香氣👅👅👅桂花山藥: 山藥食落爽口並充滿桂花香,亦是一道帶甜的前菜,被桂花蜜包着又幾好食👍🏻👍🏻💯

2022-06-29 74 瀏覽
🌹中🌹華🌹小🌹廚🌹事緣今晚試咗另外一間餐廳嘅辣子雞 真係難食到。。。 瞬間我就唸起中華小廚 真係無對比無傷害 本身覺得寫食評好麻煩 不過我覺得咁好食嘅辣子雞應該更加出名 所以都係寫啦🤪其實都係幾耐之前嘅事 我地一大班人嗌咗好多餸 老實講我唔係好記得每個菜嘅味道 不過辣子雞我真係記憶猶新 唇齒留香🥰🥰🥰食第一舊嘅時候覺得唔錯 入口全部都係麻辣味 刺激但係我鐘意 超鐘意!!!😘食第二舊嘅時候覺得 雞肉都好嫩 唔會好似有啲雞胸咁乾柴 反而汁水都幾多😙😙食第n舊嘅時候 我好似已經上咗癮 好似半盤都比我清曬講到我宜家好肚餓 有機會一定要再去食!!!

食第n舊嘅時候 我好似已經上咗癮 好似半盤都比我清曬

講到我宜家好肚餓 有機會一定要再去食!!!
2022-06-29 58 瀏覽
hohoho! ✺◟😄◞✺翠X, 海X嗰啲食得多咗都會覺得厭, 不如嚟試試唔係連鎖嘅中菜館-中華小館, 包你有驚喜! ╰😎╮蝦 子 柚 皮應該係蝦子整成嘅汁, 浸住柚子嘅皮, 從而去除柚子的苦澀, 只留著一陣清香 😘༄, 好好味呀蜜 汁 叉 燒 皇粉粉嫩嫩嘅叉燒, 極度厚切, 咬落去一口升天⁽⁽ଘ😇ଓ⁾⁾, 油香同肉香同汁香同時係嘴入面打交, 但佢地最尾又和好咗, 很不錯八 味 一 口 豆 腐方方正正嘅嫩豆腐, 嫩到好似豆腐花咁, 外殼又脆到好似薯片咁, 對比產生美٩😍۶口 水 雞雞肉超級滑也有彈性, 口感很好, 加上辣辣的汁,好上癮, 個最麻咗但都好想繼續食˞͛😏˞͛總之, 大家真係要親自嚟試一試, 可能之後就唔會再去連鎖中菜廳啦ヘ😈ヘ
蝦 子 柚 皮
蜜 汁 叉 燒 皇
八 味 一 口 豆 腐
口 水 雞
2022-06-28 54 瀏覽
偶然路過這家灣仔的中餐館,看到門口的餐牌樣式很多,我們決定進去試一試,發現意外的,發現了這家出色的小菜餐廳🍺🍺!!我們點了幾個特色推薦,招牌叉燒,肥而不膩。脆皮腩肉,皮脆肉嫩。因為我們比較喜歡吃辣,就決定試下推薦的辣子雞,雞塊分量很多🐔🐔,香辣味濃郁🌶️辣椒,配上涼爽爽的啤酒,很是不錯!!強烈推薦😋😋。我們還要了一個士多啤梨蝦球,酸酸甜甜的,很適合當做中式甜品。餐廳的服務也非常好,上菜速度快,如果週末想吃中餐,不失為一個好地方,菜品很多樣,下次我們要再嘗試下其他!

2022-06-28 46 瀏覽
结束了一天忙碌的工作,终于来到了朋友推荐了好久的这家餐厅,吃辣,我的最爱😍😍,我们排了大概半小时,一进餐厅,古朴的装修风格,加上浓浓的火辣气息,太适合爱吃辣的小伙伴了。辣子鸡味道香浓,鸡块㜛爽,入口一种解压的感觉,辣椒也是很香脆,我们还点了招牌的士多啤梨虾球🦐🦐甜甜的虾球正好缓解了辣味,分量充足,鲜嫩松软😋😋,透露的一种🍓的味道。我们还点了双椒皮蛋,皮蛋味道很浓哦,配上小小的辣味,给个👍🏻👍🏻。配上小啤酒,下班后的夜晚,美美哒!一个满足的美食夜晚🏙,强烈推荐爱吃中餐的小伙伴来试试,不愛中餐也要來歐,說不定會改觀!