2022-07-29 121 瀏覽
朋友訂了一間位於灣仔駱克道新開的中菜館,地點並不難找,距離地鐵站只有數分鐘腳程,優質食材近在咫尺,非常方便。🔔尖椒炒烏雞 $138🔔呢個尖椒炒烏雞幾有水準,酸辣味非常平衡,唔會過多辣椒,雞肉係用上烏雞肉切粒,咬落嫩滑,第一次見到中菜用上高級既烏雞做食材,絕對係誠意之作🔔雙椒糖心皮蛋 $68🔔估唔到最平凡嘅菜式係最好味😎尖椒都幾辣🥵送飯一流💯屋企人個個都爭住食😹🔔芥茉鮮魷魚鬚 $78🔔魷魚鬚炒得唔老,食落軟腍唔韌,份量都幾多,每一片都覺得好有鮮味,肉質爽口,點埋醬汁味道更豐富😋😋😋

🔔尖椒炒烏雞 $138🔔

🔔雙椒糖心皮蛋 $68🔔

🔔芥茉鮮魷魚鬚 $78🔔
2022-07-28 125 瀏覽
想食中式小菜但又覺得大排檔環境唔係幾好,來呢間就好啱了!因為佢有齊所有大排檔菜式,晚市都坐滿架!👅蝦子柚皮👅柚皮炆得入味且軟淋,蝦子舖滿在表面,鮮味十足,送飯一流。👅羽衣金蘭雙蝦炒飯👅因為同阿爸去,驚佢唔飽就叫咗碟飯,估唔到都幾有驚喜,比想像中好食😋飯粒炒得乾身,有爽口彈牙嘅蝦,仲有香噴噴既櫻花蝦,唔同一般嘅港式炒飯,幾特別👍🏻👅芥末鮮魷魚鬚👅魷魚份量多,魷魚質感本身亦都唔韌,沾上芥末醬提鮮,整體唔錯。

👅蝦子柚皮👅
柚皮炆得入味且軟淋,蝦子舖滿在表面,鮮味十足,送飯一流。

👅羽衣金蘭雙蝦炒飯👅

👅芥末鮮魷魚鬚👅

2022-07-28 94 瀏覽
呢排啲天氣好唔穩定,一時落雨一時好天咁,急需熱辣辣嘅美食嚟撫慰心靈!呢間新開既中菜館比一般中式酒家環境頗為乾淨企理,味道出色加上份量感人,兩個人嗌三味餸絕對夠晒滿足 🤪🔸雙椒糖心皮蛋一碟都有好多件仲要係糖心皮蛋,中間嘅心係流心嘅,麻辣汁味道好特別,麻得黎之餘又帶少少甜,伴碟仲有少少辣椒皮,真係想撈晒啲汁食落肚。🔸八味一口豆腐金黃薄脆嘅粉漿,裏面係嫩滑嘅豆腐粒,表面有椒鹽,呢個小食香口得黎夠哂惹味呀😋😋😋🔸尖椒炒烏雞 雞柳粒混入尖椒粒和其他配料,炒得好香,用上烏雞都係第一次見,食一口,雞肉保持嫩滑,不辣,好好食

🔸雙椒糖心皮蛋

🔸八味一口豆腐

🔸尖椒炒烏雞

作為香港人,風味十足嘅大排檔係我最鍾意嘅餐廳類型之一。今次同朋友慶祝生日,就book左呢間位於灣仔嘅中華小館。餐廳平日嘅晚上人流都幾多,想食嘅朋友最好預先book 定枱。🔅脆皮燒腩仔🔅脆皮燒腩仔絕對試得出一間餐廳既水準🤩 呢碟燒腩仔皮超脆,挑選既腩肉唔會好肥,又唔會過鹹👍🏻🍓士多啤梨蝦球🍓初初都會擔心用士多啤梨汁會好酸,食第一啖嘅時候不禁驚嘆一句,肉質好彈牙,士多啤梨汁一啲都唔酸,擺盤仲要好靚添呀😍😍😍用嚟送飯一流惹味牛雜🐄🐮牛雜麵每種食材處理得宜,乾淨而保留其口味和味道,沒有平常一大鍋滷水下煮出來的混濁感。

🔅脆皮燒腩仔🔅

🍓士多啤梨蝦球🍓

惹味牛雜🐄🐮
灣仔超地道港式中菜,最重要夠鍋氣,超多菜品可選。呢間中華小館人氣比較旺,最好提前訂位,不然有可能吃不到。環境有冷氣,地方非常寬敞,坐著舒服👍🏻👍🏻👍🏻❤️蝦子柚皮❤️這道傳統菜式不是什麼貴價食材,但功夫多多,要將柚皮多次浸泡和出水,令到柚皮去除苦澀味,再用上湯炆煮,灑上蝦子提鮮,是ㄧ道拌飯的好菜式。❤️惹味牛雜❤️有牛肚、牛腸、牛心、牛肺、牛百葉、牛筋。牛肚和牛腸吸收湯汁,加上長時間的熬煮,肚和腸已經綿軟很入味,蘿蔔亦都好吃,入味無渣,蘿蔔同菇的吸味能力絕對一流,充分發揮牛雜既鮮香,正👍👍👍!!❤️脆皮咕嚕肉❤️我地揀左脆皮咕嚕肉,對佢讚不絕口,即叫即整,非常有鑊氣,咕嚕肉粉漿厚薄岩岩好就食落好脆,個汁都調得岩岩好,酸酸甜甜好開胃❤️八味一口豆腐❤️豆腐細細粒炸到金黃色,外層酥脆內裏滑嘟嘟,配埋啲椒鹽炸蒜,非常香口惹味。

❤️蝦子柚皮❤️

❤️惹味牛雜❤️

❤️脆皮咕嚕肉❤️

❤️八味一口豆腐❤️
2022-07-26 81 瀏覽
喺灣仔行街發現咗間新開無耐嘅「中華小館」,見佢菜式又多又吸引一於試試佢😝脆皮咕嚕肉 $138 - 拔絲 : 我覺得係可以用中式拉絲黎形容🤣咕嚕肉炸到外脆💥內淋💫冇骨啖啖肉,又唔會🙅🏻‍♀️好厚炸粉😚仲有好多青🫑 / 紅椒♥️ 菠蘿🍍 同洋蔥🧅舊舊都沾滿晒酸酸🧡甜甜既汁,好開胃😝尖椒炒烏雞 $138 - 雞肉好嫩,隻雞醃得好入味,仲有大量尖椒啱晒我羽衣金蘭雙蝦炒飯 $118 - 一個好高質嘅炒飯,炒飯粒粒分明,而且好夠鑊氣,上面仲有幾隻蝦,每啖都好滿足😌

2022-07-26 59 瀏覽
帶屋企人去邊度食飯都唔容易架😂呢次就去咗灣仔呢間中華小館,呢度嘅門面感覺幾雅致,今次就嗌咗幾道招牌小菜,好多都係考功夫嘅菜式,一於試下佢嘅手工先😏👅惹味牛雜家人一見到小食有牛雜,就非常興奮地先叫一鍋,平時係出面好少會買牛雜,一來怕處理得唔好會有羶味,二來又會怕洗得唔乾淨就但這次亦確實被餐廳的惹味牛雜所吸引。呢個牛雜鍋湯底好濃,牛筋牛肚好入味軟硬度啱啱好,內臟洗得好乾淨可以放心食用👅士多啤梨蝦球蝦球夠哂新鮮,炸完之後淋上酸酸甜甜既草莓汁,擺盤美美的,一口size的蝦球吃起來非常方便

👅惹味牛雜

👅士多啤梨蝦球

鐘意食中菜嘅朋友有口福啦,今次小編想同大家介紹呢間灣仔既中華小館😍餐廳嘅裝修有點古色古香,菜式嘅選擇也頗多,價錢又適宜,整體來講都幾滿意😉桂花山藥 店員推介我地試下呢個桂花山藥,山藥甜甜地少少淋帶爽脆,聞落好香桂花味,好似食緊桂花馬蹄糕咁😍😍😍口水雞見到隔離枱叫左呢個口水雞,心思思又想叫埋一份,份量適中,雞肉好嫩滑無比,個汁辣度都幾啱我,送飯一流💯💯尖椒炒烏雞呢個尖椒炒烏雞做得好出色,好惹味,啖啖肉之餘又炒得好香口,又係送飯之選😋😋😋芥末鮮魷魚鬚 $78用上新鮮既魷魚鬚拌上芥末醬一齊炒,鮮味提升不少之餘,整個搭配得非常好,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻

桂花山藥

口水雞

尖椒炒烏雞

芥末鮮魷魚鬚 $78
朋友公司最近搬咗去港島區,相約小妹晚飯一聚,兩個人太耐冇見,相約一定到。店內裝修頗新,適合朋友傾談頗舒服,聽講呢度既咕嚕肉好好食,一於同朋友叫黎試下😋脆皮咕嚕肉 💰138夠哂脆皮,炸衣唔厚粉,成舊啖啖肉😋!肥瘦適中,唔韌又唔會太多肥肉,豬肉味好香,質地有彈性,唔會霉哂咁👍🏻醬汁稠身,酸甜度又岩岩好😛味道:9.5/10性價比:8.5/10😋尖椒炒烏雞 💰138欣賞佢個汁做得好好,唔會過鹹,烏雞唔會好乾,配埋尖椒粒夠哂惹味👍🏻👍🏻味道:8.5/10性價比:8/10

😋脆皮咕嚕肉 💰138

味道:9.5/10
性價比:8.5/10

😋尖椒炒烏雞 💰138

味道:8.5/10
性價比:8/10
2022-07-22 211 瀏覽
好多人以為灣仔區多數都係西餐或者特色café,最近新開左呢間中華小館,佈置充滿中式風情,古色古香,食物有好多自家招牌菜,質素仲好高質。蜜汁叉燒皇 (好味指數: 😋😋😋😋😋)叉燒微微焦香,肉質超級軟腍鬆化,油脂香濃而不羶,醬汁味道甜甜的很合我口味👍🏻👍🏻蝦子柚皮 (好味指數: 😋😋😋😋😋)柚皮燘得很入味軟腍,蝦籽撒在柚皮上,多一份咸鮮味,柚皮吃落不會有苦澀味和不會覺得燘得過火,做得不錯!口水雞 (好味指數: 😋😋😋😋)中華小館既口水雞好吸引,份量都唔少,辣汁同傳統川菜好類似,麻辣鮮香,送飯又係好適合👍🏻

蜜汁叉燒皇 (好味指數: 😋😋😋😋😋)

蝦子柚皮 (好味指數: 😋😋😋😋😋)

口水雞 (好味指數: 😋😋😋😋)

2022-07-22 111 瀏覽
呢間《中華小館》喺灣仔站行2分鐘就到,非常方便,好易搵到😂當日平日夜晚8點幾入座,幾乎9成滿座,食物方面好高質,服務態度亦好友善蜜汁叉燒皇 $168呢個係佢地既招牌菜!基本上黎食都會試佢😆😆😆叉燒厚肉得黎,肉質同肥膏分佈均勻,醬汁味道啱啱好,成個層次再昇華🤩唔怪得幾乎枱枱都嗌呢個招牌菜😚羽衣金蘭雙蝦炒飯 $118炒飯都幾大碟,兩個share都未必食得哂,飯炒得粒粒分明,上面有滿滿既蝦球同櫻花蝦,所以命名為雙蝦炒飯✌🏻蝦子柚皮這個菜製作工序繁多,為的是要去除柚皮本身的苦澀味及將起渣的部份去除,又要慢火炆,是一個頗花功夫、時間的菜式。主要是靠芡汁以及食其口感,所以柚皮要煮至軟淋 ,索滿芡汁,面層再灑上蝦子粉,食落才會甘香味美 。今次這道菜芡汁較得剛剛好,吃起來還帶少少柚皮的芳香。

蜜汁叉燒皇 $168

羽衣金蘭雙蝦炒飯 $118

蝦子柚皮
2022-07-21 105 瀏覽
呢間位於灣仔新開的中菜館「中華小館」一直都好想試下,就一早打電話book位!餐牌上有好多菜式都好吸引好想試,店員就為我們推介幾款比較受歡迎菜式尖椒炒烏雞 - 食落唔會太辣,符合港人口味,少少辣令人食慾大增😍。含有尖椒粒,帶來的「麻」,使口感更佳。雙椒糖心皮蛋 - 皮蛋切成數小件,味道惹味開胃,青椒勁香濃美味 ,醬汁酸辣,幾適合撈飯!係一道唔錯嘅特色小菜喔👍🏻芥末鮮魷魚鬚 - 炒魷魚炒得剛剛好,加上芥末醬味道鹹香濃郁,口感爽口彈牙,綜合來說挺不錯💯💯💯

2022-07-21 88 瀏覽
朋友相約到灣仔「中華小館」吃中菜,一出地鐵站就見到餐廳的招牌,非常搶眼,而且富有中國傳統古色古香的持色,Menu上食物的選擇很多,一定要好好品嚐一番。蝦子柚皮😍😋💯柚皮製作工序繁多,需要花好多時間既一道傳統粵菜,柚皮一d苦澀味都無,個茨汁用上金華火腿雞湯熬製而成,再撒上蝦籽,濃郁好味八味一口豆腐 一口豆腐份量都好多,呢啲香口嘢真係要係街到食先食到嗰種味道,係屋企真係好難煮到🥺炸豆腐呈一口狀,外皮唔厚而且啱啱好包住豆腐,外脆內嫩,而且有調味,熱氣但好好味啊🥺芥末鮮魷魚鬚 😍😍😍呢道菜上枱嗰陣已經聞到好香,即叫即整既魷魚鬚火侯控制得剛剛好,食落鹹鹹地+辣辣地,口感豐富😋😋😋羽衣金蘭雙蝦炒飯唔夠喉的話推介大家叫埋呢個羽衣金蘭雙蝦炒飯,炒得好乾身,飯粒分明,上面落左好多蝦好足料。

蝦子柚皮😍😋💯

八味一口豆腐

芥末鮮魷魚鬚 😍😍😍

羽衣金蘭雙蝦炒飯

2022-07-20 95 瀏覽
門庭若市就知非浪得虛名,今晚與朋友再來一聚,最鐘意每次侍應一邊加工一邊悉心介紹食材好有Feel,她還推介幾個小菜,大家都很滿意。✅蜜汁叉燒皇 $168叉燒帶少少燶邊,因為用麥芽糖燒過所以有啲痴牙🤣用咗豬梅頭肉嚟整,肥瘦均勻,肉味好濃郁,咬落去啲肉汁係會咇出嚟🤩肥膏位入口即溶,食落唔會膩,油香十足😍✅八味一口豆腐 $68與其話係八味,其實佢係類似椒鹽豆腐,個皮都幾脆,豆腐好熱好嫩滑✅惹味牛雜 $88聽聞有些人未必能夠完全接受到「牛雜」食品裡面的羶味,但是我偏偏完全感覺不到「牛雜」裡面,有類似「羶味」的強烈氣味感覺,食完整碗「牛雜」之後,氣味感覺還是不算很鮮明。材料實際上被清洗之後,感覺頗為潔淨,享用「牛肚」期間完全沒有感覺到任何異味。

✅蜜汁叉燒皇 $168

✅八味一口豆腐 $68

✅惹味牛雜 $88

2022-07-20 44 瀏覽
之前都食過一次啦間餐廳🍴咁好食梗係唔好俾佢停,餐廳有充足的冷氣,十分舒適。餐廳佈置優雅,▪蜜汁叉燒皇 $168這裡的叉燒外皮烤至脆卜卜,叉燒豐厚帶陣陣麥芽甜香😋。梅頭肉肥瘦相間,脂肪油香與鬆化juicy質感十分出色,果然名不虛傳👍🏻。▪八味一口豆腐 $68金磚豆腐皮脆嫩滑,面頭灑上椒鹽同炸蒜,辣辣地超惹味🤤🤤!調味偏重味,好岩送酒🤪▪芥末鮮魷魚鬚 $78餐廳嚴選餘材,用上鮮魷魚鬚🦑口感彈牙唔會過老,配上辣辣地既芥末醬幾清新嘅配搭

▪蜜汁叉燒皇 $168

▪八味一口豆腐 $68