2023-01-03 35 瀏覽
第一間「不籽是咖啡」係油麻地,而家係西營盤開埋分店!西營盤分店面積更大,入面有好多植物作裝飾,加上木製傢俬呈現出波希米亞既氣氛。- 乾炒大蝦蒜香意粉扁意粉口感偏硬,配上好多蒜蓉同雜菌,味道非常惹味,另外仲有三大粒爽口鮮甜既大蝦。- 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬當然要試下餐廳招牌菜,龍蝦湯同烏冬分開上,龍蝦湯用左金屬茶壺盛載,客人隨自己喜好加落烏冬入面。龍蝦湯濃郁鮮甜,烏冬煙韌掛湯,另外仲有大量蟹肉同兩隻大蝦,不過牛油果有少少格格不入。- Caramel Latte拉花係一隻小貓,令我唔係好捨得飲😍,味道都唔錯。- Matcha Latte Matcha Latte完全不含咖啡因,味道略甜,非常順口。整體而言,環境令人坐得非常舒服,食物都唔錯,咖啡上面既拉花更令人心鄺神怡🥰

- 乾炒大蝦蒜香意粉

- 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

- Caramel Latte
拉花係一隻小貓,令我唔係好捨得飲😍,味道都唔錯。
Caramel  Latte

- Matcha Latte
Matcha  Latte

2022-12-28
Caramel  Latte
Matcha  Latte
2022-12-30 24 瀏覽
不只是咖啡,仲係好嘢食!拍拖諗去邊諗到頭都大,最舒服嘅當然係搵間日系簡約打卡Cafe,同另一半慢活下!呢間開喺文青區藝里坊嘅Cafe就絕對係好選擇!乾炒大蝦蒜香意粉上枱時蒜香味濃,大蝦鮮甜彈牙,意粉炒得乾爽唔油膩仲好入味,加埋爽口香菇好惹味!龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬烏冬口感煙韌,配料有牛油果同爽口大蝦,湯頭更夾雜濃濃龍蝦味,鮮甜味突出,豐富整體味道層次。Latte / Mojito Soda咖啡nuts味重,奶同啡比例啱啱好;Mojito Soda嘅檸檬味同薄荷令味道更清爽,甜度適中。

Latte / Mojito Soda

2022-12-24 22 瀏覽
之前去過位於油麻地嘅「不籽是咖啡 Not Just Coffee」,印象都唔錯 👍🏻 原來佢哋宜家喺西營盤都開咗分店,位於藝里坊,好襯cafe嘅文青休閑風格 😝龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬係cafe嘅招牌菜 🤩 宜家天氣咁凍,可以食碗暖笠笠嘅龍蝦湯烏冬真係正 🤤朋友嗌嘅乾炒大蝦蒜香意粉好足料,炒意粉充滿蒜香油香,配上爽口大蝦同雜菌,非常惹味 😚嗌抹茶拿鐵收到可愛拉花,好開心 ❤️ 拿鐵味道偏甜,奶味重但茶香略淡 🍵 朋友嗌咗熱情果高山茶,味道清甜,果香自然,飲完茶仲有菠蘿粒食 😉

2022-12-19 449 瀏覽
今晚收工之後想靜一靜,於是去左西營盤既不籽是咖啡,呢間分店地點非常方便,喺正西營盤港鐵站出口附近,不過呢條街好靜局。入到去Cafe入面發現空間感十足,而且室内裝修木系設計,感覺清新。呢度主打西日Fusion菜式,餐牌主食有燉飯,烏冬,意粉,全日早餐,沙律,小食,牛角酥窩夫同甜品。飲品除左咖啡之外,都有茶,朱古力,梳打,花茶,水果茶,酒類。冇加一。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128龍蝦湯用迷你水㷛熱辣辣上枱,好熱,小心燙手。飲啖湯先,龍蝦味唔錯,幾好飲wor。牛油果大蝦稻庭烏冬用木製大碗擺得靚靚。3隻大蝦爽脆鮮甜,另外仲有蟹肉碎,食得出有蟹膏味。蔬菜有牛油果半個,仲有少少新鮮沙律菜同紫菜絲。稻庭烏冬就超滑溜。好食呀。乾炒大蝦蒜香意粉 $118乾炒大蝦蒜香意粉係幼身扁意粉,非常al dente,味道甜甜地帶蒜香,好好味道。3隻去殼大蝦非常新鮮爽脆,好好食。其他配料有雜菇同洋葱絲,為意粉加添口感。最後撒上少少紫菜絲同香草。Cold Matcha Latte $47Matcha Latte有熱有凍。今次沖得又滑又香,奶香十足,而抹茶味適中。今次得一粒冰,可能見天氣凍,體貼。熱檸檬柚子茶 $4

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

乾炒大蝦蒜香意粉 $118

Cold Matcha Latte $47
Cold Matcha Latte

熱檸檬柚子茶

熱檸檬柚子茶 $45
今日凍冰冰,叫咗杯熱檸檬柚子茶。熱檸檬柚子茶係淡黃色,下底有柚子皮,面頭有兩片檸檬乾,味道係柚子中帶檸檬,甜度適中,茶味唔重,唔驚瞓唔著。
總括而言,今餐兩道大蝦菜式都非常出色,食得好滿足。
2022-12-19
Cold Matcha Latte
熱檸檬柚子茶
2022-12-17 41 瀏覽
-之前食過油麻地分店而家西營盤都開左分店~環境幾舒適清幽 空間感十足繼續走文青打卡路線門口幾張枱凳簡直係打卡熱點🤣🤣本身想試下啲Risotto 但咁岩果日無🥲🥲🥲唯有試其他~ 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $138黑松露雜菌扁意粉 $88兩個意粉都不過不失~海鹽蜜糖甘薯條 $78甘薯條配蜜糖醬 意外地match🤩🤩好好食 甜甜地幾開胃🍯🍟不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖
之前食過油麻地分店
而家西營盤都開左分店~
環境幾舒適清幽 空間感十足
繼續走文青打卡路線
門口幾張枱凳簡直係打卡熱點🤣🤣

本身想試下啲Risotto
但咁岩果日無🥲🥲🥲
唯有試其他~

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $138

黑松露雜菌扁意粉 $88

兩個意粉都不過不失~

海鹽蜜糖甘薯條 $78
甘薯條配蜜糖醬 意外地match🤩🤩
好好食 甜甜地幾開胃🍯🍟

不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)
西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖

2022-12-15 30 瀏覽
係一個寒冷嘅夜晚,我哋決定到訪不籽是咖啡,希望飲啲熱飲暖下身。坐低就即刻叫咗一杯熱朱古力($40)同埋熱嘅Hazelnut Latte($45),2杯嘢飲嘅奶花都好靚餐牌上面寫朱古力係用法國可可粉製作,飲落去唔覺得有粉感,反而係滑嘅。飲落有淡淡嘅朱古力香味而Hazelnut Latte 就比較甜,飲落去好舒服之前食過佢哋油麻地嘅分店都知道佢哋嘅招牌就係龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128),再叫呢個係因為龍蝦湯真係好香,加上一啲紫菜,吊番鹹味出嚟。採用嘅蝦唔錯,所以蝦食落去係爽彈。不過就真係要趁快食,如果唔係就唔夠熱另外試左乾炒大蝦蒜香意粉($118),作為蒜嘅愛好者真係幾鍾意食呢個意粉,蒜味夠出,略微帶點甜味,如果意粉淋返少少嘅話會更加好食
而Hazelnut Latte 就比較甜,飲落去好舒服
Chocolate, Hazelnut latte

2022-12-08 34 瀏覽
呢兜嘢係災難。個味好奇怪,啲醬滑潺潺,啲飯撈咗喺兜秋葵汁咁,已經唔係麻麻,而係難食,唔想再食。帶子無味,明明係煎咗但係個白好似烚咁。其他意粉好普通,偏淡,似屋企都煮啲意粉。完全唔值咁嘅價錢。
2022-11-19 94 瀏覽
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128仲話係店內既招牌菜 本身都滿懷期待,點知湯得香味 食落淡 蟹肉無味 蝦還好,整體係有得倒下湯幾得意。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $138作為店內既另一個招牌菜,味道還好,但食唔出有味增味,蟹肉又零零碎碎,都有啲失望,實在overpriced 海鹽焦糖單骨雞翼同埋berry梳打算ok,但係價錢呃秤,68蚊其實得4隻服務態度直頭係零枱~搖搖欲墜 櫈~椅背爛嘅 成間舖嘅植物得兩棵係真 全部都假嘅簡單啲嚟講除咗打卡 別指望其他
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

成間舖嘅植物得兩棵係真 全部都假嘅

簡單啲嚟講除咗打卡 別指望其他

2022-11-19
2022-10-15 87 瀏覽
平日下午最開心就是可以到西環享受慢慢的節奏,這間cafe 的本店食物很高質,但當時沒有機會喝咖啡,這次特意到新開的分店,空間感和設計都有點不一樣,分店的光線很充足,不同角落都可以打卡,重點是樓頂高有強大空間感,坐起來很舒服。🔹Dirty $48這杯dirty偏奶,口感非常滑溜,nuts 味重,比例上做到恰到好處,是一杯出色的dirty,值得純點它來品嚐!🔹龍蝦湯牛油果大蝦稻庭烏冬$148這個烏冬是餐廳代表菜式,的確龍蝦湯好香,也算濃郁,如果用來點麵包吃真的不錯,不過淋在烏冬上,因為烏冬偏軟和粉,所以口感有點怪,而且很容易覺得飽,旁邊有沙律減膩,而且紫菜很脆口都拉回不少分數,可是放在裡面的牛油果有點不太搭,整體來說有點不上不落,但大蝦是彈牙的。

🔹Dirty $48

🔹龍蝦湯牛油果大蝦稻庭烏冬$148

2022-09-23 115 瀏覽
作為一名 Cafe 控~ 平時 bookmark 住好多想去想試嘅 Cafe,今次就去左呢間波希米亞風設計嘅不籽是咖啡啦~ 舒服又柔和的米白色裝修,好適合傾計同 chill 個一個地方 😆 有啲位個地下有碎石仔,真係好有大自然的感覺,佢裝修都有落左心思的 😉炙燒鮭魚腩蘆筍明太子燉飯賣相 fancy 又好好食!充滿魚香又唔會太漏,配埋明太子嘅香味,味道豐富又有咬口,但又唔係死硬 👍🏻 炸雞配蜜糖芥茉醬都算清新,雞唔會好油膩,個底鋪滿生菜可以中和個熱氣感,不錯不錯 😌焦糖香蕉配榛子醬牛角窩夫 第一次食牛角窩夫,好得意好好食!窩夫樣但有牛角包鬆鬆脆脆的口感,必食 😍 伴碟嘅核桃雪糕好多核桃粒粒,麻麻地雪糕嘅我都停唔到口 🙈Matcha Latte & Hazelnut Latte口感順滑,奶嘅比例幾好,啡底夠香~呢度真係坐得好舒服,空間感都幾好,坐滿都唔會話好壓逼,燈光傢俬同配色都會令你好放鬆,出面仲有好靚嘅打卡位,不過長期都有好多人謀住的 😂 本人極力爭取下次再去可以打下卡 🙈

炙燒鮭魚腩蘆筍明太子燉飯

炸雞配蜜糖芥茉醬

焦糖香蕉配榛子醬牛角窩夫

Matcha Latte & Hazelnut Latte
口感順滑,奶嘅比例幾好,啡底夠香~

2022-09-18 78 瀏覽
煙三文魚牛油果滑蛋牛角酥窩夫超正好少見到啲牛油果同蛋炒埋一齊個窩夫好香口啲沙律菜都算新鮮Latte 好飲今日仲有下場所以試唔到咁多下次可以再試吓其他嘢食環境舒適文青打卡必選

超正

下次可以再試吓其他嘢食

環境舒適
文青打卡必選
2022-09-18 99 瀏覽
ɢᴇᴛᴛɪɴɢ ᴡᴏʀsᴇ🥲不籽是咖啡ʀᴇᴠɪsɪᴛ?: ɴᴏ去過四五次的ᴄᴀғᴇ,由一開始的驚艷到不錯到十分普通,感覺只有ᴄʀᴏғғʟᴇ能保持水準,曾做得好但無法維持令人傷感 ᴀᴠᴇʀᴀɢᴇ ᴄᴏsᴛ:~$150sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ ?:ɴᴏ
ɢᴇᴛᴛɪɴɢ ᴡᴏʀsᴇ🥲不籽是咖啡

ʀᴇᴠɪsɪᴛ?: ɴᴏ

ᴀᴠᴇʀᴀɢᴇ ᴄᴏsᴛ:~$150
sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ ?:ɴᴏ
2022-09-09 1596 瀏覽
最近先得知「不籽是咖啡」登陸西營盤,其實好似都開咗一段時間🙈。朋友好少過九龍,所以之前未有機會一嚐,不過終於等到餐廳嚟港島喇。西營盤店門口比起油麻地店更打卡Able📸,即使天氣咁熱,都有客人選擇坐出去Chill,而店內環境就保持一貫小清新嘅風格,簡約舒服。餐廳嘅食物定價屬中等水平🍽,主菜平均一百蚊鬆啲,係大路Cafe價格。佢份量OK,而且賣相吸引。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128),呢個係餐廳嘅首席招牌菜,相信有唔少人都係為佢而來。🦞龍蝦湯分開另上,咁就唔怕浸淋啲麵。熱湯裝喺茶壺入面,能夠保溫,但麵條始終無㷫住,所以要盡快食。龍蝦湯幾濃郁,而且加咗唔少蟹肉一齊熬煮,以添鮮香🦀。扁身烏冬口感彈牙,其他餸料包括大蝦、🥑牛油果、昆布同沙律菜等,頗豐富的。北海道干貝火龍果燉飯($148),Risotto呈紫紅色💜,造型非常吸睛,佢嘅色素係來自天然食材:紅火龍果。除咗顏色之外,飯粒中仲混入打碎咗嘅果籽,感覺健康。🍚燉飯口感濕潤,但唔爛;而且份量好多,夠晒飽。帶子有兩大粒,係刺身級數,味道鮮甜;而爆漿蟹籽撈飯食亦都正。飲品方面🥤,我哋要咗熱情果高山茶($48)同Mojito Soda($55)
北海道干貝火龍果燉飯
熱情果高山茶
Mojito Soda
飲品方面🥤,我哋要咗熱情果高山茶($48)同Mojito Soda($55)。本身以為水果茶會落糖漿好甜,點知又無,味道幾清香🍵。另外,Mojito無酒精,帶青檸同薄荷香,涼快消暑。
總括嚟講,西營盤又多一間文青Cafe🌿,我相信週末應該會好墟冚,因為平日夜晚都坐滿,不過留意返,佢都收得比較早,九點左右。題外話,餐廳附近一帶叫藝里坊,嚟開食嘢嘅不妨順便欣賞下啲牆畫🎨。
2022-08-22
2022-09-09 112 瀏覽
原來港島西附近有一間咁文青而雅緻嘅Cafe,用咗沙漠來做餐廳嘅概念,門口有大大個打卡位,充滿左夏日風情啊🌵🌴☀️係西營盤地鐵站B3出口步行20秒就見到呢間Cafe🏠,夜晚門外仲有一串串非常美麗的彩色霓虹燈🌌,一閃一閃營造出十分浪漫的氣氛😍味噌蟹醬蟹子蟹肉扁意粉🍝🦀🦀($138)呢個二人份量嘅扁意粉,顧名思義,用上了大量蟹子、蟹肉、蟹醬作配搭,一梳梳的蟹肉食落非常有口感,蟹醬有微微的鹹味又不會太苦,想不到這三種材料夾埋意粉咁有驚喜🈵‼️柚子醬蜜糖雞翼($68)用咗單骨雞翼去煮成嘅柚子蜜糖雞翼💁🏼‍♀️,雞翼脆口不油膩💯柚子嘅酸同蜜糖嘅甜在雞翼上掛汁,非常入味,而且消膩解濟又清新,必點😋焦糖香蕉🍌楓糖牛角包窩夫🧇核桃雪糕🍦($88)甜品環節,一開始就被餐牌上嘅照片所吸引,全部都係我最鍾意食嘅甜品,大滿足啊🥰🥰

柚子醬蜜糖雞翼($68)

• 焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配核桃雪糕
2022-09-04 75 瀏覽
不籽是咖啡喺西環同油麻地都有分店,木系設計嘅同時,西環店門面亦有幾棵大型綠色植物同藤椅,打造出波希米亞風情🤍🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128餐廳主打西日fusion,呢道主食絕對係代表作之一。將濃郁嘅龍蝦湯倒入碗中,彈牙嘅大蝦、蟹肉同烏冬索晒啲湯,而紫菜同牛油果亦令整體味道層次更豐富!🥑🍝乾炒大蝦蒜香意粉 $118重蒜炒嘅意粉又香又惹味,雖然唔係話咩好特別嘅菜式,但又真係一啖接一啖咁食🤣由於今次係去食晚餐,所以飲品就無嗌到咖啡類了🍵Matcha Latte($45)有超可愛貓貓拉花(已經值回票價了🐱🤪),抹茶味清甜甘香,牛奶同抹茶比例適中,好飲呢😻 而葡萄柚高山茶($48)充滿天然果香味,酸酸甜甜好開胃!整體而言係食物同飲品都高質素嘅餐廳,門面亦非常打卡,值得推介呢😽

🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

🍝乾炒大蝦蒜香意粉 $118

由於今次係去食晚餐,所以飲品就無嗌到咖啡類了🍵