2023-01-29 13 瀏覽
高質乾炒大蝦蒜香意粉*是日收工嚟咗呢間白色加木色嘅純正Muji風cafe,舖頭名好得意,令人想試吓佢除咗咖啡以外嘅嘢。-玫瑰茉莉花茶($75)抹茶拿鐵($45)🍹大大壺嘅一壺花茶裏面有一包茶包袋,仲有另散嘅茉莉花同埋玫瑰花等等,望落仙氣十足,貌甚誘人,連埋托盤一齊上儀式感十足。飲落清香解膩。🍵抹茶拿鐵上面有心形拉花,抹茶味濃郁非常,飲落少少苦,之後有甜味回甘。-龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($138)乾炒大蝦蒜香意粉($118)兩款主食貌相都非常吸引,龍蝦湯質地薄身,唔會太飽膩,加埋滑溜牛油果,爽彈大蝦,同綿滑稻庭烏冬,味道不錯,不過個人更愛後者,望落去係簡簡單單嘅材料,但係烹調得好出色,一上台就係蒜香濃濃,意粉嘅軟硬度控制亦都係恰到好處,大蝦彈牙亦帶鮮。*不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖
高質乾炒大蝦蒜香意粉
玫瑰茉莉花茶($75)
抹茶拿鐵($45)
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($138)
乾炒大蝦蒜香意粉($118)
不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)
西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖
2023-01-29 8 瀏覽
呢間cafe開張之後假日通常都坐滿人, 平日夜晚就冇咁多人😌餐廳女仲食咗好多唔同種類嘅植物, 成個環境充滿田園嘅感覺幾chill~龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬~$128龍蝦湯分開上可食嘅時候自由斟, 咁樣嘅好處係湯可以保持住熱度, 呢個烏冬都幾多料, 牛油果大半隻、已剝殼嘅大蝦數隻,仲加左紫菜令成碗野增添左日式風味😊味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉~$138意粉嘅醬汁係白汁忌廉味, 加入大量蟹肉絲, 蟹肉幾鮮味, 如果意大利粉嘅份量再多啲就好喇! 食完覺得唔夠喉因為太好味😋熱朱古力加cream一冷一熱♥️matcha latte 正常發揮, 奶味都幾香濃飲落口感幾滑👍🏻但可能因為天氣凍上枱時唔係好夠熱🥹 但要一讚個latte 嘅貓貓公仔拉花, 拉得好靚好有心意!👍🏻

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬~$128

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉~$138

2023-01-27
衝住佢嘅波希米亞風裝修而到訪~西營盤店仲有個好𝕔𝕙𝕚𝕝𝕝嘅𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳位 打卡同嘆啡都一流(´∀`)店面係米白色木系風 空間感十足🌾環境幽靜 好好坐 出餐速度亦好快.♡ 龍蝦湯配大蝦牛油果稻庭烏冬 $①②⑧每枱必點嘅招牌菜(*´ー`)湯底以原個茶壺上🫖比你自己倒 有得睇有得玩龍蝦湯味道濃 烏冬煙韌亦掛湯~大蝦爽口彈牙 紫菜夠香 但配牛油果就有點新奇🥑哈哈.♡ 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $①③⑧蟹全部都係蟹🦀每啖都充滿蟹味 唔算太鹹 加入脆卜卜嘅蟹籽 又加添一點口感 意粉麵質亦幾彈牙.♡ 熱朱古力 $④⓪好可愛嘅喵喵拉花🐱標榜採用法國天然可可粉 飲落香濃唔死甜 .♡ 菊花茉莉花茶 $⑦⑤花茶好大壼🌼入口散發菊花香氣 一飲成個人暖笠笠又解膩~

♡ 龍蝦湯配大蝦牛油果稻庭烏冬 $①②⑧

♡ 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $①③⑧

♡ 熱朱古力 $④⓪
熱朱古力

好可愛嘅喵喵拉花🐱標榜採用法國天然可可粉 飲落香濃唔死甜
♡ 菊花茉莉花茶 $⑦⑤
菊花茉莉花茶

花茶好大壼🌼入口散發菊花香氣 一飲成個人暖笠笠又解膩~
熱朱古力
菊花茉莉花茶
2023-01-22 420 瀏覽
《不籽是咖啡 - 西營盤》去開港島呢邊,多數都係去銅鑼灣中環呢啲地方比較多,今次就襯閒日放假無咩人😏拉左個朋友一齊去西營盤果邊影graffiti同埋搵啲coffee shop 打下卡🤭一出西營盤地鐵站口,就已經有好幾間好正既cafe,我地最後揀左呢間素色系既坐低,店舖個tone同design 都比到人好輕鬆同度假既感覺☺️野食方面,黎到cafe,無理由唔飲咖啡呢😝我同朋友各自叫左一杯咖啡,另外每人都叫左一客輕食😎簡簡單單已經好滿足💁🏻‍♀️ESPRESSO SODA朋友最愛🤭當日天氣暖暖地,飲番杯有氣既咖啡實好爽😂espresso 加左梳打水後會形成左一層foam喺面,飲落綿滑💁🏻‍♀️DIRTY 近來好喜歡呢種冰火感覺🤭熱熱既咖啡撞落冰凍既鮮奶度,盡早飲會食到果種冷熱既層次🥰💁🏻‍♀️乾炒大蝦蒜香意粉呢個意粉用左好多大蝦製作,同朋友share 每人都有兩三隻,個意粉應該用左蒜蓉同醬油爆炒,食落仲有陣蝦醬味😋都幾惹味下💁🏻‍♀️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬呢個主食比較特別,一送到上黎既時候我以為黎錯左添,因為個presentation 好似沙律呀😂不過見到旁邊壺湯就知無錯啦,烏冬係比較幼身果種,都
《不籽是咖啡 - 西營盤》

💁🏻‍♀️ESPRESSO SODA

💁🏻‍♀️DIRTY

💁🏻‍♀️乾炒大蝦蒜香意粉

💁🏻‍♀️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

呢個主食比較特別,一送到上黎既時候我以為黎錯左添,因為個presentation 好似沙律呀😂不過見到旁邊壺湯就知無錯啦,烏冬係比較幼身果種,都算幾掛湯架,牛油果溶溶地既狀態有啲似cream 咁,同龍蝦湯味道都幾夾,而且中間有啲蟹肉喺度,成道菜都係濃濃既海鮮味🥰
2023-01-18
和友人來到西營盤的分店,希望可以不用排隊🤣 這裡裝修也是別樹一格,周圍都是打卡位置,而門口戶外位置,更是很多人影相的選擇🌱龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬是店內主打的選擇。店員在金色茶壺內放入濃濃的龍蝦湯,客人可以先試試個熱湯,然後再將湯倒入碗內,混入烏冬一起食。其實配料非常豐富,有大蝦、蟹肉、牛油果、沙律菜。而牛油果都非常軟熟。值得一選🌱乾炒大蝦蒜香意粉擺盤非常靚,又是一個適合打卡的選擇。意粉有4大隻大蝦,蝦入口超爽超彈牙。而扁意粉炒得滿滿蒜味,又非常乾身。再配上蘑菇、洋蔥等配料,好好味🌱桂花lattelatte表面鋪了一行桂花,到枱時已經聞到好香好清新的桂花味,桂花味道與latte很夾很配合🌱葡萄柚高山茶味道不太甜,但葡萄柚味濃,非常好味

🌱龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

🌱乾炒大蝦蒜香意粉

🌱桂花latte

🌱葡萄柚高山茶
味道不太甜,但葡萄柚味濃,非常好味
2023-01-16
2023-01-15 26 瀏覽
在西營盤被改造成打卡熱點的藝里坊,就係呢條街有間人氣打卡餐廳吸引不少文青!晚上來到有橙黃色燈光配搭下更亮眼。🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬估唔到食物都係另一打卡位,高湯用金屬茶壺盛裝住,配上木系餐具未食之後已經被賣相吸引。烏冬是偏身的,口感煙韌有口感!龍蝦和蟹鮮味都幾出。🦐乾炒大蝦蒜香意粉偏身意粉軟硬適中,口感都好好,蒜香惹味!大蝦真係幾大粒,好夠爽口。🍵 MATCHA LATTE 真係不「籽」是咖啡,仲有梳打水、水果茶都好吸引。不過作為抹茶控當然要叫matcha latte😍驚喜位拉花圖案是本人最愛-貓😽另一欣賞是抹茶味超濃!質感濃滑,奶香味抹茶澀味比較剛剛好。

🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

🦐乾炒大蝦蒜香意粉

🍵 MATCHA LATTE
另一欣賞是抹茶味超濃!質感濃滑,奶香味抹茶澀味比較剛剛好。
2023-01-13 36 瀏覽
油麻地嘅不籽是咖啡向來係人氣cafe之一🔥原來係西營盤都有分店,地方好寬敞,環境以沙漠為主題🏝門口藤椅同仙人掌🌵打卡一流,同cafe位處嘅Art Lane嘅壁畫群相映成趣。入面有啲位置地下鋪上碎石,好有渡假feel。餐牌主要以意粉意大利飯、烏冬、小食同飲品為主。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬Signgature嘅菜式,唔少人都有叫架,可以係茶壺倒出龍蝦湯🦞幾好玩😆龍蝦湯食到淡淡海鮮味,同彈牙嘅烏冬、大蝦、牛油果等配料幾夾,調味相對輕,感覺健康啲😗😗乾炒大蝦蒜香意粉呢款就相對惹味啲,意粉炒得乾身,食到好香蒜味😋😋Mojito Soda、Chocolate朱古力拉花幾靚,可可味香濃🍫;無酒精版本嘅mojito就好refreshing😛人均消費:$190推介指數(10分為滿分):7.5分

乾炒大蝦蒜香意粉
呢款就相對惹味啲,意粉炒得乾身,食到好香蒜味😋😋

Mojito Soda、Chocolate

人均消費:$190
推介指數(10分為滿分):7.5分
2023-01-12
2023-01-13 27 瀏覽
1️⃣乾炒大蝦蒜香意粉 🍝 $118之前食過佢地嘅「金不換白貝扁煮粉」、覺得好好食,於是今再食意粉,可以話有質素保證👍🏼 味道唔會過份地好鹹,好味😋 蝦的數目都有五六隻、浴室彈牙。意粉夾雜左蘑菇、用橄欖油炒,非常之香。2️⃣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞 $128分量有少少細,但味道都幾掂!一壼龍蝦湯可以自由斟~ 感覺幾過癮,牛油果🥑有半隻同埋大蝦剝埋蝦殼,有四隻。3️⃣mojito mocktail 🍹幾好味嘅桑拿飲品,扮Cocktail扮得幾好😌 飲完會想encore
1️⃣乾炒大蝦蒜香意粉 🍝 $118

2️⃣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞 $128

3️⃣mojito mocktail 🍹
2023-01-12
10 分鐘 (堂食)
  • 乾炒大蝦蒜香意粉
  • Mojito
2023-01-10 68 瀏覽
-{西營盤打卡cafe🍵}🤤龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🤤 ($128)個龍蝦湯好濃郁😍牛油果好淋夠甘香☺️而大蝦實淨啲 上面仲有推蟹肉碎😙撈埋一齊好香口🥳👖褲評: 8.5/10🤤乾炒大蝦蒜香意粉🤤 ($118)好多洋蔥 食落都甜甜地😙大蝦又係有3隻 扁意粉偏硬身😛唔錯🤓👖褲評: 8/10🤤Matcha Latte🤤 ($45)嗌左兩杯而兩杯都有唔同樣嘅可愛拉花🤩味道甜啲亦回甘嘅☺️👖褲評: 7.8/10Bookmark左好耐嘅一間cafe 真心幾高質😉夜晚黎環境氣氛都舒服🥰性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 不籽是咖啡 🚩地址: 西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjaicafe #fuudjai西環 #fuudjai油麻地
{西營盤打卡cafe🍵}
🤤龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🤤 ($128)

👖褲評: 8.5/10

🤤乾炒大蝦蒜香意粉🤤 ($118)

👖褲評: 8/10

🤤Matcha Latte🤤 ($45)
嗌左兩杯而兩杯都有唔同樣嘅可愛拉花🤩味道甜啲亦回甘嘅☺️

Matcha  Lattee
Matcha  Lattee
  • Matcha  latte
2023-01-10 33 瀏覽
不籽是咖啡 - 文青咖啡廳今日嚟到西營盤一間咖啡廳,這裏嘅裝潢非常有格調,走文青風格,俾人一種很寫意悠閒嘅感覺。乾炒大蝦蒜香意粉 $118炒得非常有鑊氣底味嘅蒜香意粉,再加三隻大大隻大蝦。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128熱辣辣濃郁嘅龍蝦湯倒在煙煙韌韌嘅稻庭烏冬上,再配上幼滑嘅牛油果和彈牙大蝦,仲有鮮味嘅蟹肉絲。檸檬柚子茶 $45清新香甜嘅水果茶。榛子拿鐵 $45香濃榛子醬加上咖啡味重的拿鐵,重有靚靚既拉花。
不籽是咖啡 - 文青咖啡廳

乾炒大蝦蒜香意粉 $118
炒得非常有鑊氣底味嘅蒜香意粉,再加三隻大大隻大蝦。

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

檸檬柚子茶 $45
清新香甜嘅水果茶。

榛子拿鐵 $45
香濃榛子醬加上咖啡味重的拿鐵,重有靚靚既拉花。
2023-01-10 19 瀏覽
今日係西營盤行完山搵間餐廳食晚餐,個frd搵左呢間打卡餐廳好鬼正👍🏼真心好唔錯,裝修又靚野食又唔貴。比起一般cafe好有驚喜。。我地叫左「乾炒大蝦蒜香意粉$118」同「龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128」。超級十分欣賞!首先自家製既濃香龍蝦湯倒入烏冬,烏冬口感又煙韌,配料仲有牛油果同埋大大隻又爽口既阿根廷大蝦, 湯底裡仲夾雜不少蟹肉,豐富整體口感層次。乾炒大蝦蒜香意粉就普通發揮不過不失,價錢幾抵食。。野飲加左杯「野莓梳打」同「Hazelnut Latte 」coffee好濃,好味又香榛子味,梳打就整得好靚。

黃昏🌇時間喺西營盤,梗係要食飽飽先番屋企😆,喺車站附近幾條橫街行吓,見到呢間,乾淨企理,coffee shop 格局,幾啱我呢日嘅胃口同心情🤩,咁就決定入去開餐😆叫咗 128 嘅「龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬Lobster bisque with avocado prawn Inaniwa udon noodles」,同埋 $45 嘅「Hazelnut Latte ☕️」「龍蝦湯🦞配牛油果🥑大蝦🍤稻庭烏冬🍜」個 presentation 幾有心思,「龍蝦湯🦞」放響一個古銅色照得見人嘅茶壺🫖裏邊😆,自己倒落碗烏冬度🤩,幾好玩😆;「龍蝦湯🦞」味道幾濃郁,少少 creamy 少少 smoky, 我直接倒落隻匙羹度先飲咗一啖,幾好味🤩;烏冬上邊有三隻大蝦仁🍤,肉質結實😋,仲有啲拆咗出嚟嘅蟹肉🦀,味鮮甜🤩,更加有幾片牛油果🥑,咁樣配烏冬嚟食幾有趣🤩;烏冬本身幾滑幾煙靭,掛咗啲龍蝦湯🦞,幾惹味😋「Hazelnut Latte ☕️」又香又甜又滑😆

「Hazelnut Latte ☕️」又香又甜又滑😆
3K
2023-01-09 20 瀏覽
西營盤藝里坊周圍充滿著藝術,是文青聚腳點,又係打卡點。我都想感受一下環境,今日到來逛了一會兒,終於找間咖啡店揭腳。龍蝦湯配牛油果大蝦稲庭烏冬日式跟西式融合,幾特別嘅一道菜。龍蝦湯用了一個壼盛載,顯得高雅。龍蝦湯非常濃厚,淨飲會稍為鹹,注入烏冬內,味道變得中和了。配菜是大蝦,牛油果和蝦肉,材料新鮮。Dirty潮流興飲呢款咖啡,詢問過店員,只不過跟Latte沒太大分別。咖啡嘅質素非常好,濃郁且有餘韻。沒有被奶蓋過。
西營盤藝里坊周圍充滿著藝術,是文青聚腳點,又係打卡點。

龍蝦湯配牛油果大蝦稲庭烏冬
日式跟西式融合,幾特別嘅一道菜。
龍蝦湯用了一個壼盛載,顯得高雅。
龍蝦湯非常濃厚,淨飲會稍為鹹,注入烏冬內,味道變得中和了。
配菜是大蝦,牛油果和蝦肉,材料新鮮。

Dirty
咖啡嘅質素非常好,濃郁且有餘韻。沒有被奶蓋過。
2023-01-09
2023-01-04 32 瀏覽
星期一聖誕節假期中午,全日早餐價錢$138(7款食物),有黑松露炒蛋,日本腸,牛油果,沙律菜,雜菌,牛角包,煙三文魚,平均每款$19.7。早餐有兩款,可配煙三文魚或煙肉,兩者價錢相差$20。總結先俾錢後送餐,冇加一。炒蛋混合黑松露一切炒,啖啖黑松露,好味,不似坊間只係將黑松露擺上蛋面。早餐價錢略貴,份量偏小,輕食可以,地方較大,坐得舒服,鄰近地鐵站出口,交通方便,可坐室內,亦可坐室外,行完壁畫街,絕對係一個充電嘅好地方。
2023-01-03 22 瀏覽
香港近期多左好多好chill嘅cafe,  呢間不籽是咖啡好有日係休閒風格,裡面嘅裝修擺滿好多植物,視覺上好似去左渡假勝地咁休閒。如果天氣唔錯嘅時候坐室外其實更舒適,以佢亦都有室外茶座位置,而且仲好有打卡特色,如果想食嘢打卡記得要早啲嚟,因為室外茶座位置唔多,而哩個位都好搶手。 佢呢度嘅signature 絕對龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬,龍蝦湯味道十分濃郁,放係茶壺度保溫,亦同稻庭烏冬分開上,方便打卡之餘又唔會令到烏冬淋得太快。牛油果配龍蝦湯十分夾,索左龍蝦湯嘅味之後佢變得香濃又creamy,至於大蝦就好爽口,完全係水準之作。乾炒大蝦蒜香意粉,如果鍾意爽口彈牙意粉嘅人,一定十分欣賞呢嗰蒜香意粉。  佢蒜香味濃,配埋大蝦,好香口。Matcha Latte,作為抹茶 Latte,抹茶味都幾濃,奶亦都夠香滑,唔錯。玫瑰茉莉花茶,一個真係超大壺,好抵飲,重點係茉茶同玫瑰花都唔會互相搶左大家嘅味。用一個雅緻嘅茶壺裝住,再配一個精緻小玻璃杯,完全感受到慢活人生嘅快樂。