2022-09-04 53 瀏覽
西營盤一向都多咖啡店,不過俾人嘅感覺都係比較細行吓行吓竟然比我發掘到一間又大又寬躺嘅咖啡店佢近地鐵站,不過就唔係好顯眼空間感十足,仲有個outdoor位今次淨係去咗飲杯嘢Matcha latte都算幾大杯,有得加$5轉燕麥奶味道方面不過不失,唔會好甜,但個人覺得抹茶味可以再重少少呢間值得再去一次,下次想試吓佢啲嘢食
西營盤一向都多咖啡店,不過俾人嘅感覺都係比較細
行吓行吓竟然比我發掘到一間又大又寬躺嘅咖啡店
佢近地鐵站,不過就唔係好顯眼
空間感十足,仲有個outdoor位
今次淨係去咗飲杯嘢
Matcha latte都算幾大杯,有得加$5轉燕麥奶
味道方面不過不失,唔會好甜,
但個人覺得抹茶味可以再重少少
呢間值得再去一次,下次想試吓佢啲嘢食
對於我呢隻新界牛黎講 遠就係遠啲但呢間cafe真係值得一去 充滿住大自然風格🌵成個環境醞釀住一種清優 俾人感覺好舒服🥰枱枱凳凳主要都以木系為主 更加貼合cafe既設計門口既一個露台風設計更加係一個令人寫意既地方🌴拎住杯野係度飲都幾嘆 仲可以帶埋寵物們一齊黎chill🐾➷環境就拎晒分 食物選擇方面都唔算小🫢以cafe黎講都幾多野揀 而且都頗有特色👍🏼大家黎之前最好都係book定位穩陣呀➷🔹 乾炒大蝦蒜香意粉望落去好似細細碟咁 食落先知份量都唔少😆蒜香味十足 味道足夠令成個意粉都變得惹味而意粉既軟硬度都好fit到我地既口感 唔會太腍👍🏼主角大蝦真係無呃人 又大隻又厚肉 肉質好結實彈口🦐略嫌食到底既橄欖油會多咗啲🤏🏼其他都好滿意🤤🔹 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬呢個係必點呀‼️好食之餘又好玩又好睇😆有幾好睇?配料滿滿 完全都無咩位置見到底層既烏冬😍有幾好玩?金色小壺裝滿熱辣辣龍蝦湯🦞要幾多自己話事🤣有幾好食?龍蝦湯既味道好濃厚 非常突出🤤齋飲個湯都覺得好出色👍🏼大蝦同樣厚身 結實彈口 配埋蟹肉同牛油果🥑配料清新 唔會搶去湯底既濃郁 值得一試😋➷🔹 柚子蜜梳打🔹 𝙈𝙊𝙅𝙄𝙏𝙊 𝙎𝙊𝘿𝘼配上一杯涼透
對於我呢隻新界牛黎講 遠就係遠啲

🔹 柚子蜜梳打
🔹 𝙈𝙊𝙅𝙄𝙏𝙊 𝙎𝙊𝘿𝘼

配上一杯涼透心既soda🤤無論甜度同味道都做到好到位👍🏼
柚子蜜梳打
用料都無揸流攤🤣特別係Mojito真係有cocktail個種感覺😆
𝙈𝙊𝙅𝙄𝙏𝙊 𝙎𝙊𝘿𝘼

山長水遠入黎食係值得既😌環境靚食物又好味🥳
同埋入到黎既感覺俾人好舒服 會令人喜歡🥰

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-08-28
5 分鐘 (堂食)
柚子蜜梳打
𝙈𝙊𝙅𝙄𝙏𝙊 𝙎𝙊𝘿𝘼
2022-09-01 62 瀏覽
今日去到新樓嘅樓下食一個不只是咖啡的cafe,見到佢哋嘅裝修圖已經覺得很特別,一定係啲打卡位,這條街道有很特別,叫藝靈里 ,藝術plus靈異,令人覺得好迷幻嘅感覺。去到嗰度員工都好熱情我試咗佢哋龍蝦汁大蝦手工烏冬,上嚟嗰下龍蝦汁用茶壺裝,淋落去果下好過癮,另外我朋友揀咗蒜蓉大蝦意粉,啲蝦好大粒好彈牙,的確係有水準嘅作品,另外我都叫咗一杯熱情果高山茶,好友熱情果味道,茶味的後勁也很足,令我覺得有台灣茶的水準,其實自從地鐵通咗西營盤之後熱鬧咗好多小巷,不妨得閒去西營盤度逛街,可能有意外驚喜
放工最愜意的事情, 與好友享受打卡的時光.....-這間心儀Cafe,裝修風格是波米西亞風, 柔和燈光、多種植物及我喜歡的藤椅及組針咕臣, 會好有懶洋洋又舒適的感覺。 我們坐在室外, 金風送爽, 真是令我淪陷。-HK$138軟殼蟹沙律~會對我微笑的軟殼蟹,立馬將疲累感全消。酥炸軟殼蟹, 配上沙律菜、清新的牛油果、酸甜番茄一起吃, 絕不油膩;-HK$148火龍果北海道干貝燉飯~搶眼的桃紅色燉飯配上潔白如雪又大粒的北海道干貝, 形成視覺強烈對比。採用紅肉火龍果來做的燉飯又不會太爛配上鮮味十足的干貝, 晶瑩剔透的蟹籽, 令我不自覺吃多一點澱粉質。-HK$50野莓梳打~啜一口感到酸酸甜甜又莓味十足,飲到最底看見有原粒新鮮藍莓, 是一杯真材實料的飲料;-HK$48韓國柚子蜜梳打~入秋了, 當然要飲一杯含有滋陰潤燥的韓國柚子蜜梳打。除了入口清甜外, 少了一份苦澀的味道。-遇上了知心的好友, 在笑聲中一起瘋狂拍照, 過了一個鬆弛的一個晚上。
放工最愜意的事情, 與好友享受打卡的時光.....

火龍果北海道干貝燉飯

野莓梳打

柚子梳打

2022-08-25
5 分鐘 (堂食)
火龍果北海道干貝燉飯
  • 野莓梳打
  • 北海道干貝火龍果燉飯
2022-08-29 61 瀏覽
放假同朋友去cafe慢活一下,西營盤地鐵站行一條街見到好幾間,我地見呢間室外係田園香都幾靚就入去。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬龍蝦湯自己倒入去烏冬到,龍蝦湯味濃郁,大蝦爽口彈牙,稻庭烏冬滑身,牛油果creamy。軟殼蟹沙律軟殼蟹炸到香脆可口唔油膩,沙律菜新鮮爽口,加左醬汁酸甜開胃。焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕牛角酥酥脆美味,加左焦糖香蕉更加香脆,窩夫配雪糕一齊食超正。野莓梳打味道酸酸甜甜,加上大量藍莓。

焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配合桃雪糕

野莓梳打
味道酸酸甜甜,加上大量藍莓。
落單40分鐘由食客提問才知漏單。女服務員致歉後跟單。ok的。就是那個貌似senior的男店員,毫毛反應可言。只覺得員工們有點各不相干,打工擺了,感覺就是沒有passion的咖啡店。明日,不只咖啡店,而是沒有心機的咖啡店吧。

2022-08-25 67 瀏覽
上次經過附近,見到見到呢間Cafe,見餐廳外面裝修得好靚,已經好想試😍😍今日終於有機會去,無論係餐廳嘅裝修,定係食物嘅質素,都一流先講餐廳嘅裝修,裝修係日式風格,裏面有好多打卡位,座位寬闊,最特別係餐廳最出邊嘅座位,好靚食物落咗order之後好快就到,全部食物連飲品都好靚龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬呢個稻庭烏冬好特別,個湯係龍蝦湯,龍蝦味好重,上面仲鋪咗好多龍蝦碎肉,大蝦都好爽口,另外有牛油果同埋紫菜,喺街比較少食到呢一個配搭,混埋一齊食好好食青醬雞肉扁意粉一食落口,已經食到好濃烈嘅青醬味,我自己本身好鍾意青醬,好好食。意粉有好多雞肉,另外雞肉好滑身,無雪味,意粉嘅質地好好,唔會太淋,另外意粉都有好多洋蔥同蕃茄,好香好夾Matcha latte 呢個係冇咖啡因嘅拿鐵,抹茶味超濃,好滑好香,而且一啲都唔甜,啱晒我呢個抹茶控Chocolate呢杯朱古力都好出色,朱古力味超濃,但唔會太甜下次有機會book出邊嘅位,就可以影咁多靚相
食物落咗order之後好快就到,全部食物連飲品都好靚
青醬雞肉扁意粉
Matcha latte
Chocolate
呢杯朱古力都好出色,朱古力味超濃,但唔會太甜
下次有機會book出邊嘅位,就可以影咁多靚相
2022-08-24
2022-08-24 51 瀏覽
Bookmark左好耐!木系簡約嘅設計,配上不同仙人掌植物,好清新舒服,打卡一流!👉🏻龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128龍蝦湯放在金色的壺子,按個人喜好倒入烏冬,好有儀式感!賣相吸引,三隻大蝦都好彈牙爽口,龍蝦湯非常濃郁, 配埋口感煙韌嘅烏冬,好好味!好中意有牛油果,好新鮮!👉🏻味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $138非常香濃嘅蟹膏味,有滿滿嘅蟹肉,再加上粒粒蟹籽,口感豐富,忌廉汁creamy而不膩!👉🏻熱情果高山茶 $48酸酸甜甜,茶底唔會有苦澀味!👉🏻檸檬柚子茶 $48炎炎夏日的好選擇,入口清新!

👉🏻龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

👉🏻味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $138

👉🏻熱情果高山茶 $48
酸酸甜甜,茶底唔會有苦澀味!

👉🏻檸檬柚子茶 $48
炎炎夏日的好選擇,入口清新!
2022-08-23 648 瀏覽
冇得出去旅行就惟有發掘下香港打卡點,呢日同朋友仔去左西營盤玩,除左去左西營盤綜合社區大樓外,仲去埋藝里坊壁畫街,跟手就響附近搵左間文青Cafe食野。估唔到環境舒適之餘,野食都幾出色🥰>軟殼蟹沙律:好大碗,一定食得飽,大大隻炸到金黃香脆既軟殻蟹鋪面好吸引,食落一啲都唔油膩,沙律菜翠綠新鮮,仲有牛油果、蕃茄仔,配上少少柚子醋都幾清新!>青醬雞肉扁意粉:雞肉都幾大件,食落啖啖肉,而且嫩滑唔乾,意粉都幾掛汁,入口creamy,個份量都幾多,最尾食唔哂,我打包做第二日Lunch😂>焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫:估唔到呢度甜品居然幾好,窩夫雖然比較實,但食到一層層既酥香味,配上核桃味雪糕、榛子朱古力醬、楓糖+藍莓,簡直係完美又邪惡既配搭,同朋友仔食得好開心😋>Mojito Soda:清涼冰鎮,又帶有薄荷清香,夏天飲清涼消暑。>熱情果高山茶:有少少酸酸甜甜,好似飲緊冇水果既水果茶咁,唔錯😆
冇得出去旅行就惟有發掘下香港打卡點,
呢日同朋友仔去左西營盤玩,
除左去左西營盤綜合社區大樓外,
仲去埋藝里坊壁畫街,
跟手就響附近搵左間文青Cafe食野。

估唔到環境舒適之餘,野食都幾出色🥰

>軟殼蟹沙律:好大碗,一定食得飽,
大大隻炸到金黃香脆既軟殻蟹鋪面好吸引,
食落一啲都唔油膩,沙律菜翠綠新鮮,
仲有牛油果、蕃茄仔,
配上少少柚子醋都幾清新!

>青醬雞肉扁意粉:雞肉都幾大件,
食落啖啖肉,而且嫩滑唔乾,
意粉都幾掛汁,入口creamy,
個份量都幾多,最尾食唔哂,
我打包做第二日Lunch😂

>焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫:
估唔到呢度甜品居然幾好,
窩夫雖然比較實,但食到一層層既酥香味,
配上核桃味雪糕、榛子朱古力醬、楓糖+藍莓,
簡直係完美又邪惡既配搭,
同朋友仔食得好開心😋

>Mojito Soda:清涼冰鎮,又帶有薄荷清香,
夏天飲清涼消暑。

>熱情果高山茶:有少少酸酸甜甜,
好似飲緊冇水果既水果茶咁,唔錯😆
  • 焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配核桃雪糕
2022-08-21 51 瀏覽
有試過不籽是咖啡嘅油麻地總店今次試下位於西環嘅分店地方更大更寬敞門外同樣有室外位chill下軟殼蟹沙律大大隻軟殼蟹相當霸道遮住晒全個沙律碗食落卜卜脆底下有柚子汁沙律配牛油果沙律菜新鮮清爽健康與美味並存哦~青醬雞肉扁意粉有時啲青醬會好寡口但佢呢個青醬唔會好淡有松子味香得黎有返適當調味唔錯!雞柳都嫩滑朱古力有可愛嘅拉花熊仔味道香濃不過甜我仲加左cream飲落更滑溜更rich🥰Matcha latte朋友話香甜有回甘餐廳附近仲有好多燈飾壁畫欣賞浪漫💕
有試過不籽是咖啡嘅油麻地總店

遮住晒全個沙律碗
食落卜卜脆
底下有柚子汁沙律配牛油果
沙律菜新鮮清爽
健康與美味並存哦~

青醬雞肉扁意粉

餐廳附近仲有好多燈飾壁畫欣賞
浪漫💕
2022-08-15
2022-08-19 43 瀏覽
青醬雞肉扁意粉 $98青醬幾creamy,伴上濃厚嘅奶油,每一啖都食到羅勒葉同橄欖油嘅香味,食落唔會太不膩,再加雞肉嫩滑唔乾,扁意粉掛汁,亦相當入味。軟殼蟹沙律 $138一整隻軟殼蟹放在沙律菜上,幾有氣勢,軟殼蟹炸得十分香脆,內裡蟹肉肉質柔軟,配上清爽的新鮮蔬菜、牛油果,口感豐富,柚子醋更是整個沙律的靈魂,酸酸甜甜,十分開胃。Chocolate $40熱朱古力嘅拉花好靚,朱古力味濃郁,牛奶又夠香滑,味道唔會過甜。熱情果高山茶 $48茶味偏淡,配搭熱情果酸甜,幾清新,再加埋粒粒卜卜脆的熱情果籽,更有口感。
青醬雞肉扁意粉 $98

軟殼蟹沙律 $138

Chocolate $40

熱情果高山茶 $48

餐廳🍴裝修好小清新,簡約既設計好岩文青黎打卡,成個空間感好大坐得好舒服,同朋友黎傾下計同情侶黎談下心,氣氛都絕對好適合🫶戶外仲有個好靚既打卡位,絕對岩哂打卡一族青醬雞肉扁意粉🍝 $98雞肉大大塊,睇落似雞胸肉,但一咬入口勁嫩滑多汁,一啲都唔柴身,味道好似索哂青醬既汁咁,好入味多汁,幾有驚喜,配料仲有大量菇類,都好有肉汁唔乾身,扁意粉偏有咬口仲好掛汁,真係每一條都掛汁青醬醬汁,香氣十足,成個都幾出色,好好味😋軟殼蟹沙律🥗 $138大大隻既軟殼蟹放頂,好吸晴,軟殼蟹炸得外脆內軟,完全無油膩感,食落卜卜脆,非常好味,入面仲有牛油果🥑同大量既沙律菜,醬汁係黑醋同胡麻沙律為主,味道酸酸甜甜咁,開胃又清爽Hazelnut Latte (hot) $45Cafe既咖啡永遠都唔會令我失望,一見到咁靚既拉花,心情都特別好❤️,咖啡☕️奶香味十足,仲有啖啖既HazelnutMatcha Latte(cold) $47🍵 抹茶茶身好清香,味道比較淡身,唔係勁濃郁既口感,甜度亦偏向無糖感覺,飲落好清新自然,不過不失
戶外仲有個好靚既打卡位,絕對岩哂打卡一族

青醬雞肉扁意粉🍝 $98

軟殼蟹沙律🥗 $138

Hazelnut Latte (hot) $45

Matcha Latte(cold) $47

2022-08-17 40 瀏覽
感覺上 堂食 vs 外賣, 分量有啲唔同, 外賣 咁我上份量 係少啲... 就係覺得個龍蝦湯烏冬 少咗份量, 甘薯薯條 第一次食 幾好味, 但係唔知點解多人冇畀 茄汁,但今日外賣甘薯薯條, 就有on side 茄汁😅 其實我都唔知究竟係點咩汁
2022-08-15
外賣自取
  • 日本海鹽蜜糖甘薯條
2022-08-16 31 瀏覽
這家位於西營盤的  是分店,我是去年12月閑日下午到訪的,門口有set好的打卡位,港女們可以盡情影靚相。❤Caramelized banana maple walnut ice cream with Croffle基本上係一個點都好食的組合,楓糖合桃雪糕似係Movenpick,加埋紅豆,酥脆croffle同焦糖香蕉,除咗肥之外應該無可挑剔。❤Americano配甜品我愛飲black coffee,入口算香醇但不夠濃郁,不過不失。店員都好熱情有禮貌,下次想試下主菜咸食

❤Americano

店員都好熱情有禮貌,下次想試下主菜咸食
2021-12-31
  • Caramelized banana maple walnut ice cream with Croffle
2022-08-15 41 瀏覽
在西環壁畫街的藝里坊附近有很多特色的餐廳和café,非常適合和朋友打完卡之後去休息和吃點東西,推介大家假日來個文青一日遊。今次這間café — 不籽是咖啡Not just Coffee位於油麻地的分店非常受歡迎,西營盤分店比油麻地店更大,以波希米亞風為主題,非常igable~🔺軟殼蟹沙律($138):一整隻軟殼蟹鋪在沙律上,味道濃郁而且口感非常酥脆,一口咬下去,外焦內嫩。另外,沙律方面,有不同的新鮮清甜的沙律菜配上開胃芝麻醬,還有口感細膩軟滑的牛油果,整盤沙律的配搭都很有特色。🔺青醬雞肉意粉($98):青醬的味道非常清爽,羅勒的香草味很重,香氣十足!雞肉嫩滑,意粉非常掛汁,完全不會有停口的一秒~🔺CHOCOLATE($42):餐廳採用天然法國可可粉,所以每一口都有著香濃的可可味,還有綿密細滑的口感。而且入口嘗到朱古力微甘味道,不會是死甜。🔺MOJITO SODA($55):無酒精soda但仍然可以感受到Mojito的清爽與獨特口感,尤其薄荷味非常濃厚,配上清新怡人的青檸香,非常清爽和透心涼。