2018-01-22 110 瀏覽
今日同幾個朋友仔去咗灣仔間上海弄堂食晚飯。地方都幾大,環境舒適。我哋三個人,叫咗鍋貼、菜肉餛飩、賽旁蟹、回鍋肉年糕、醉雞配擔擔麵。埋單$430度,都算抵食。個菜肉餛飩係必食嘅,多菜少肉,又爽口,粒粒分明,個湯底好清甜,真係好好味。鍋貼底脆,咬落多肉汁,好味。賽旁蟹D蛋白炒得好嫩滑,加埋啲醋,即刻個味提升曬。回鍋肉味濃,夠惹味,年糕軟綿煙韌,有咬口。醉雞酒味適中淡香,好啱唔太好酒嘅我。擔擔麵我揀咗中辣,味道香濃,麵條偏淋,索埋湯汁好夠味。我哋飮品叫咗豆漿,大杯到呢,豆味濃,夠滑。整體感覺很好。
今日同幾個朋友仔去咗灣仔間上海弄堂食晚飯。
地方都幾大,環境舒適。

鍋貼底脆,咬落多肉汁,好味。

賽旁蟹D蛋白炒得好嫩滑,加埋啲醋,即刻個味提升曬。

回鍋肉味濃,夠惹味,年糕軟綿煙韌,有咬口。

醉雞酒味適中淡香,好啱唔太好酒嘅我。
擔擔麵我揀咗中辣,味道香濃,麵條偏淋,索埋湯汁好夠味。
我哋飮品叫咗豆漿,大杯到呢,豆味濃,夠滑。
整體感覺很好。
2018-01-16 81 瀏覽
灣仔中的夜上海,一入到餐廳好有舊上海感覺,懷舊風情,點咗醉雞,好夠酒味,雞又夠滑唔會鞋烚烚,蝦仁煎蛋餅,蝦夠爽,蛋夠嫰仲要唔會食到成口油!讚👍🏻小籠包皮厚咗d,唔夠薄身,肉唔錯唔會太碎,仲有真係好多湯汁係入面。餛飩真係鎮店之寶,皮薄又夠滑身,材料十足,隻隻包到好滿,味道唔錯。服務好周到又細心!

2018-01-05
  • 蝦仁煎蛋餅
2018-01-10 135 瀏覽
從上海回來不夠半年,就有點想念當地美食。香港近年上海菜的選擇很多,這次選了未曾去過的上海弄堂餛飩。裝橫大氣整潔,就著復古的布置和背景音樂營造出大上海的懷舊風味。弄堂即小巷,上海小街巷中的家傳美食,從餐牌照片上就足見精緻。花雕醉雞是必不可少。淡黃的酒湯,花雕香氣濃郁,雞肉不帶肥脂,白滑而實嫩,入口鬆化。嫩雞燴麵是有名的主食,把麵條煮至軟糯,配以雞湯,混以雪菜、雞絲,暖胃又飽肚。這家的燴麵好在湯底的真材實料,而且雪菜的口感爽脆,配著淋糯的白麵,相得益彰。店員另推介的限定小黃魚亦很不錯,魚的外皮炸得金黃,連魚骨都鬆脆。魚肉鮮嫩,帶淡淡檸香,很是特別。荳沙鍋餅作甜品,餡料很足,口味偏淡,蛋皮香脆,不錯。加通其餘共6個菜,計上茶位三百多,性價比中上。
從上海回來不夠半年,就有點想念當地美食。
香港近年上海菜的選擇很多,這次選了未曾去過的上海弄堂餛飩。

花雕醉雞是必不可少。

荳沙鍋餅作甜品,餡料很足,口味偏淡,蛋皮香脆,不錯。

加通其餘共6個菜,計上茶位三百多,性價比中上。
  • 荳沙鍋餅
2018-01-09 99 瀏覽
灣仔區要吃價錢合理而味道不錯的上海菜實在不易,難得這間價錢公道,服務又好!實在值得推介!菜肉雲吞,非常大隻,菜肉比例剛好,不會只得肥肉,而且皮薄,蔬菜新鮮爽口,湯頭清爽但有火腿的咸香,必食之選!小籠包,是每間上海菜館都必定要試的菜式,這個湯汁多,皮略厚,比較普通。但如果下午茶時間只需$25,算抵食!排骨湯麵,麵質不錯,清爽彈牙,排骨炸得甘香酥脆,下午茶時間只售$40!又是非常抵食!能在灣仔賣這個價錢,實在抵食!可能附近有酒店,店內遊客偏多。

2017-12-27 122 瀏覽
引言今天一早便到銅鑼灣逛了三小時,目的為了準備多份聖誕禮物給致愛。跟著便到了一間上海菜館休息用膳,這時才覺得疲累。餐廳內佈置淸雅,還掛了幾幅七、八十年代的人像相片。一人套餐包小食、主菜及飲品春卷春卷炸得鬆脆,皮簿料多,有雞肉、蔬菜私冬菇。上海粗炒麵質彈牙,味道適中,不會太鹹,配料有白菜和瘦肉,傳統上海粗炒。芝麻湯圓湯有輕微薑味,芝麻湯圓的皮薄幼滑,自家磨的黑芝麻夠香,食落有口感,而且不會過甜,一共有四粒,食完剛剛好。這裡除套餐外,還有很多散點系,值得再來一嘗。
引言

一人套餐包小食、主菜及飲品
春卷
春卷炸得鬆脆,皮簿料多,有雞肉、蔬菜私冬菇。

上海粗炒

芝麻湯圓

這裡除套餐外,還有很多散點系,值得再來一嘗。
2017-12-17 116 瀏覽
Total order of 294 HKD, consisting of fried seasonal vegetables, egg/shrimp, hot and sour soup, with rice. Worst value for money I've ever encountered. Deliveryelivery arrived late by 20 minutesFood:Rice was stale and cold, yet costed 18HKDEggs with shrimp had almost no shrimp, with the few shrimps being sad tiny excusesVegetables were also staleI have no issues with mediocre takeout food, I just have issues with mediocre takeout food trying to price itself as premium food. 1/5 stars, never agai

Delivery:
Delivery arrived late by 20 minutes

Food:

Vegetables were also stale

1/5 stars, never again
2017-12-17
50 分鐘 (外賣送餐)
2017-12-03 288 瀏覽
一碗有8大隻飽滿餛飩,餃皮滑嘟嘟又薄。小棠菜同豬肉餡料比例啱啱好,唔會令人食食下有膩嘅感覺。湯底只不過係用豉油調味,但係就更加特顯到菜肉嘅味道。腐皮外層炸得香脆,餡料十足,最值得一讚嘅就係完全冇油溢味。裏面嘅餡料有蘿蔔絲同冬菇絲。擔擔麵我揀左小辣,湯底好香花生味而且湯底濃郁夠杰身,令到湯汁可以輕易咁樣掛佧麵條上。排骨炸得夠晒鬆脆而且肉質亦淋。回鍋肉炒年糕賑醬汁夠惹味.椰菜同豬腩肉薄片份量都吾少又夠入味,再加埋煙煙靭靭嘅上海年糕,味道相當吾錯。
菜肉餛飩
脆皮素鵝

排骨擔擔麵套餐

回鍋肉炒年糕

2017-12-01 141 瀏覽
今晚我們二人點了西洋菜雲吞、擔擔麵(微辣)和紅燒肉百頁結,全部食物100分!紅燒肉入口即融的,擔擔面的肉醬亦很惹味。我們二人連同兩碗菜飯通通「光盤」!特別想讚的其實是這裡的服務。吃飯期間有老年食客離座,收銀機附近的服務員見到,便在對講機叫前門同事協助老人家開門。而且我們埋單後,服務員仍繼續幫我們添茶。這裡的音樂也很配合老上海的環境、氣氛。服務員全部都很友善,很有禮貌。(抱歉沒有拍低食物照)

• 排骨擔擔麵
2017-11-29 150 瀏覽
一個好耐冇見嘅朋友約我食lunch,但無奈我今日比較晏嘅時間先可以,朋友都願意等我,決定帶佢去食佢鍾意嘅上海菜,最後選擇左呢間我自己好喜愛嘅一間上海菜餐廳入到去朋友已經話裝修得好靚,聽到朋友呢句都放心啲呢間餐廳係出名食餛飩,朋友選擇左西洋菜做餡料,每一粒都脹卜卜,而且個皮係好滑好好味,雖然湯底比較清,但其實更能夠食到餛飩嘅鮮味另外我選擇咗我自己必叫嘅擔擔麵,湯底好香濃而且好香花生味,麵條做得軟硬適中,保持水準醉雞係我建議朋友一定要叫嘅,因為我覺得呢度嘅醉雞做得好出色,酒味比出邊香濃但唔會有苦味呢度嘅酸辣湯材料好豐富,而且唔會偏酸最後一個必食嘅項目就係炸銀絲卷,佢同出邊嘅唔同係可能佢個油好滾,結果銀絲卷做得外面十分香脆,但入面仲係保持好軟熟,一定要留肚食

入到去朋友已經話裝修得好靚,聽到朋友呢句都放心啲

呢度嘅酸辣湯材料好豐富,而且唔會偏酸

2017-11-21 104 瀏覽
Authentic shanghai cuisines! Attentive staffs and pleasant environment in the middle of the hustle and bustle of wanchai! 小食: 菜肉餛飩 One of the best wonton I have had! No wonder this is featured in their title. It was luscious! 小食: 上海春卷 紅燒肉百葉結First time eating 百葉結, I loved the texture of soy beens made this way!! Meat was tender and succulent too!!黃金排骨(可配白飯、菜飯、湯麵)The deep fried spare ribs were palatable! Fair layered skin, fat to lean ratio! Favorable executed dish!

小食: 菜肉餛飩

小食: 上海春卷

紅燒肉百葉結

黃金排骨

(可配白飯、菜飯、湯麵)

2017-11-13 133 瀏覽
黎開呢到行街睇戲,就search 到上海野好似唔錯。黎到上海弄堂食飯,午餐時段有唔少野食,價錢都合理,仲可以跟野飲的。 菜膽獅子頭$62 跟菜飯 獅子頭既豬肉好彈牙,調味都不錯,菜飯口感比白飯佳,夠晒健康。 蒸銀絲卷$18 銀絲卷係上海菜專有名詞,其實係軟綿綿的曼頭呀! 曼頭好軟熟,仲可以點練奶Tim 。 豆沙鍋餅$40 蒸香左既豆沙鍋餅好香口,仲有濃郁豆沙餡,甜甜地,不過可以少d 油。 呢餐幾滿足。
黎開呢到行街睇戲,就search 到上海野好似唔錯。

菜膽獅子頭$62

蒸銀絲卷$18

豆沙鍋餅$40

呢餐幾滿足。
2017-11-01 163 瀏覽
黎開灣仔銅鑼灣,想食上海菜,就黎左上海弄堂。Lnch time 時段有set,收費合理又多選擇。我叫左花雕醉雞$62醉雞酒味幾香濃,雞吸晒酒既精華,份量都足夠。可以跟菜飯,白飯或者湯面,揀左菜飯呢,口感唔錯跟餐有免費酸梅湯或豆漿,酸梅湯味道唔錯,凍酸酸甜甜幾開胃。上海小籠包$38豬肉好鮮嫩,一咬開爆晒汁,仲有醋同薑絲可以伴菜。大大粒好吸引。黑芝麻湯丸$30湯丸芝麻味幾香,煙煙UNUN,薑汁好入味。油菜白菜仔$16跟Set 加,有菜健康一點。
黎開灣仔銅鑼灣,想食上海菜,就黎左上海弄堂。

Lnch time 時段有set,收費合理又多選擇。

我叫左花雕醉雞$62
醉雞酒味幾香濃,雞吸晒酒既精華,份量都足夠。
可以跟菜飯,白飯或者湯面,揀左菜飯呢,口感唔錯
跟餐有免費酸梅湯或豆漿,酸梅湯味道唔錯,凍酸酸甜甜幾開胃。

上海小籠包$38

黑芝麻湯丸$30
湯丸芝麻味幾香,煙煙UNUN,薑汁好入味。

油菜白菜仔$16
跟Set 加,有菜健康一點。
2017-10-28
2017-10-25 130 瀏覽
放晏特登行到天樂里一試呢間上海弄堂,好彩1點到都唔洗等位😝 午市套餐都有好幾款,比較實惠嘅係一人個種,最後揀左排骨四川擔擔麵($59),另外再嗌左一份菜肉雲呑($48/8pcs)同同事share💁🏻排骨炸得酥脆,咸度適中,份量還好✌🏻 而擔擔麵亦幾大碗,入面有小小肉碎咁🤗湯底夠花生芝麻香,小辣但都幾辣😹😹 菜肉雲呑係重點,隻隻都大大粒!啖啖肉咬落去😍 皮又夠薄👻 豆漿加左1蚊要熱嘅,豆味香濃,微甜👀
放晏特登行到天樂里一試呢間上海弄堂,好彩1點到都唔洗等位😝

菜肉雲呑係重點,隻隻都大大粒!啖啖肉咬落去😍 皮又夠薄👻

豆漿加左1蚊要熱嘅,豆味香濃,微甜👀
2017-10-25 161 瀏覽
同朋友喺附近跑步,諗住唔好食得咁 heavy,於是就去咗上海弄堂晚餐。呢晚我哋6點幾去到餐廳,唔駛等就入到去,過咗陣就滿座。蔥油海蜇頭 - 蔥油味好濃,質地勁爽脆,同平時食到嘅海蜇唔同,愈食愈過癮,而且又唔似平時嗰啲用醋調味,好想叫多碟! 辣子雞丁 - 勁有穫氣,仲有少少汁,食落辣辣哋,好送飯,雞肉應該係用咗雞脾肉,啖啖肉嚟又夠滑,最驚喜係配咗竹筍去炒,多一份咬口。排骨菜飯 - 排骨炸得剛好,唔會太老,所以排骨保留到肉汁,食落唔會嚡,而且唔油膩,仲好大塊,配埋清爽嘅菜飯,好夾。因為太心急想用個菜飯送雞丁,唔記得相機未食,就已經自己食咗先。侍應全晚好主動加熱茶,態度有禮又勤力,服務態度為呢餐加分不少呢!

呢晚我哋6點幾去到餐廳,唔駛等就入到去,過咗陣就滿座。

蔥油海外蜇頭

辣子雞丁

排骨菜飯

2017-10-22
$140.5 (晚餐)
蔥油海外蜇頭
辣子雞丁
排骨菜飯
2017-10-15 172 瀏覽
今天放假,去了探表姐的初生嬰兒。港島有什麼好吃我並不太清楚,所以又由表哥帶我吃好東西。表哥說這間上海餐廳在港島有數間分店,環境和食物都不錯,所以帶我一試。滿滿的食客,還有很多是遊客。吊燈好美哦!點了一個午市套餐,由於可以加6元轉花雕醉雞,所以轉食醉雞。酒味還挺重的,雞也滑。🐤而小食選擇了最愛的涼拌小黃瓜🥒,爽脆清甜。飯選了菜飯,不用單調地吃白飯。🍚這餐廳連名稱也有餛飩兩個字,一定要嘗嘗吧!選了白菜豬肉餛飩,大大隻,而且是人手包的,很有口感。還叫個小籠包,店員說要等十多分鐘。一上,熱騰騰的,飽滿多汁,點了醋更美味。最後,叫了個豆沙窩餅,也是熱呼呼的,外脆內鬆,豆沙不太甜,共有8塊,我一個人吃了5塊。這麼飽,好滿足,可是等一下怎麼吃薑醋呢?
今天放假,去了探表姐的初生嬰兒。
港島有什麼好吃我並不太清楚,所以又由表哥帶我吃好東西。

點了一個午市套餐

這餐廳連名稱也有餛飩兩個字,一定要嘗嘗吧!
選了白菜豬肉餛飩
,大大隻,而且是人手包的,很有口感。

還叫個小籠包

最後,叫了個豆沙窩餅

這麼飽,好滿足,可是等一下怎麼吃薑醋呢?

2017-10-15